اصطلاح هودل به چه معناست؟ چگونه میتوان هودل موفقی را انجام داد؟ مزایا و معایب هودل کردن چیست؟ یکی از استراتژیهای پرکاربرد و محبوب در حوزه سرمایه رمز ارزها، استراتژی هولد یا هودل رمزارز است. در این استراتژی کاربر با نگاهی بلندمدت، ارز دیجیتالی را نگهداری میکند تا بتواند در زمان مناسب و با کسب سود بالا، آن را به فروش برساند.
اکثر سرمایهگذاران بزرگ همانند وارن بافت (Warren Buffett) از استراتژی هولد کردن یا سرمایهگذاری بلندمدت در بازارهای مالی استفاده میکنند. این استراتژی که در بازار کریپتوکارنسی به هودل (HODL) معروف است نیز در بین کاربران طرفدار دارد و اغلب آنها تلاش میکنند تا بخشی از داراییهای پرتفولیوی خود را برحسب نیز استراتژی تنظیم کنند. در این مقاله قصد داریم تا درباره هودل کردن و نکات آن صحبت کنیم.
استراتژی هولد چیست؟
واژه HOLD به معنای نگهداری است و استراتژی هولد به زبان ساده بدین معناست که نوعی دارایی را با نگاه بلندمدت خریداری و نگهداری کرد. استراتژی هولد برای تحقق دو هدف انجام میشود؛ هدف اول دریافت سود کلان از طریق نگهداری بلندمدت دارایی و هدف دوم جلوگیری از ضرر و اضطرابها ناشی از نوسانات بازار.
در واقع به کمک استراتژی هولد کردن کاربر دیگر درگیر نوسانات بازار نمیشود و با نگاهی کلان دارایی خود را نگهداری میکند. افرادی که رمزارز خود را به وسیله این استراتژی به مدت طولانی نگهداری میکنند، هولدر یا holder نام دارند. هولدرها (holder) حداقل به مدت 1 الی 2 سال رمزارز مورد نظر خود را نگهداری میکنند تا بتوانند سودهای کلانی کسب کنند.

هولدرها به 3 گروه تقسیم میشوند:
گروه اول کاربرانی هستند که تمایلی به معاملات اسکالپینگ یا ترید ندارند و سعی میکنند تا با دوری از هیجانات ناشی از نوسانات بازار، آینده بلندمدت رمزارز را پیش بینی کنند.
گروه دوم افرادی هسند که درگیر ترسهایی همچون fomo (fear of missing out) و FUD (fear, uncertainty, doubt) هستند. ترس fomo به معنی ترس از دست دادن و ترس FUD به معنی ترس عدم قطعیت و شک میباشد. افرادی که معمولا درگیر این نوع احساسات میشوند، ابتدا معمولا مبتدی هستند و برای آنکه بتوانند سود بیشتری کسب کنند، از استراتژی هولد کردن استفاده میکنند. معمولا این افراد به دلیل وجود چنین ترسهایی نمیتوانند نقطه خروج مناسب را پیدا کنند و متضرر میشوند.
گروه سوم طرفداران افراطی بازار کریپتو هستند. آنها با این نگاه که دنیای کریپتوکارنسی پولهای رایج آیندگان را ایجاد میکند، رمزارزهای مورد نظر خود را هولد میکنند. بیشتر این افراد به دلیل نگاه احساسی و افراطی به سرمایهگذاری، مدیریت ریسک خوبی ندارند و نمیتوانند نقاط ضعف پروژههای مدنظر را درک کنند و بدین ترتیب متضرر میشوند.
داستان اصطلاح “هودل (HODL)”
بسیاری از کاربران بازار کریپتوکارنسی، به جای استفاده از کلمه هولد، از “هودل” برای استراتژی نگهداری یک رمزارز استفاده میکنند. این اصطلاح اولین بار در سال 2013 توسط کاربری در بیت کوین تاک استفاده شد. در آن سال قیمت بیت کوین ظرف حدود 11 ماه 70 برابر شد و به 1000 هزار دلار رسید. کاربری با نام گیم کیووبای (gamekyuubi) در بیت کوین تاک (انجمنی آنلاین درباره بیت کوین) مطلبی را با تیتر “I AM HOLDING” راجع به سرمایهگذاری بلندمدت بر روی بیت کوین منتشر کرد.
وی در این مقاله به کاربران توصیه کرد که سرمایهگذاری در بیت کوین در بلندمدت میتواند سود زیادی نصیب سرمایهگذاران خود کند. این کاربر واژه hold به اشتباه hodl تایپ کرد و این اشتباه سهوی بعد از مدتی در بین کاربران رایج شد. البته برخی از کاربران واژه HODL را مخفف عبارت hold on for dear life به معنی “برای زندگی عزیز، نگه دارید” میدانند. در هرصورت اصطلاح هودل ارز دیجیتال بدین شکل وارد استراتژیهای معاملاتی در دنیای کریپتوکارنسی شد.

هودل یا ترید، مسئله این است!
انتخاب استراتژی بین هودل و ترید یکی از دغدغههای اصلی سرمایهگذاران است. انتخاب و ایجاد یک استراتژی بسته به هرشخص متفاوت است و باید براساس نگرش هرکس نسبت به بازارهای مالی سنجیده شود. اگر شخصی تحمل استرسهای ناشی از نوسانات قیمت را ندارد و یا زمان کمی را برای بررسی بازار در نظر دارد، بهتر است به سراغ استراتژی سرمایهگذاری بلندمدت یا هودل برود. در مقابل نیز افرادی هستند که تمایل به انجام معاملات اسکالپینگ یا ترید روزانه دارند و بررسی قیمتهای لحظهای رمزارزها و تغییرات آنها برایشان جذاب است. این نوع افراد بهتر است بیشتر به سراغ ترید بروند و تنها بخش کوچکی از داراییهای خود را هودل کنند.
به صورت کلی بازار کریپتوکارنسی بازاری پویا است و بسیاری از پروژهها ایجاد و برخی نیز از بین میروند و استراتژی هودل و ترید به تنهایی ممکن است کاربر را متضرر کند. اگر کاربری پروژهای را هودل کند که وایت پیپر بسیار خوبی داشته باشد اما در آینده نتواند موفق شود؛ در ابتدا سود خوبی کسب میکند اما بعد از مدتی تمامی آن سود بر باد رفته و متضرر میشود.
در مقابل استراتژی ترید نیز کاربر را بیش از حد درگیر اخبار و خرید و فروش لحظهای میکند و ممکن است به برآیند معاملاتی آن لطمه بزند. بنابراین بهترین تصمیم برای ساخت استراتژی در بازار کریپتوکارنسی، تلفیق ترید و هودل در کنار یکدیگر است. در واقع برای داراییهایی که وایت پیپر مناسب، تیم توسعه قدرتمند و مارکت کپ بالایی دارند، استراتژی هودل بسیار مناسب است و برای سایر رمزارزهایی که تازه وارد مارکت شدند و درگیر نوسانات قیمتی هستند، استراتژی ترید میتواند مطلوب باشد.

چه زمانی هودل کردن مناسب است؟
تشخصی زمان مناسب برای هودل کردن، بسته به استراتژی هرشخص متفاوت، اما به صورت کلی در شرایطی از بازار، انتخاب استراتژی هودل کردن میتواند سود زیادی عاید کاربران کنند. زمانی که بازار در یک روند صعودی قرار بگیرد و نوسانات بازار کاهش یابد، هودل کردن داراییها میتواند باعث کسب سود مناسبی شود. در حال حاضر بازار کریپتوکارنسی با هاوینگ بیت کوین، وارد روندهای صعودی قدرتمندی میشود.
در اصل با هاوینگ بیت کوین، میزان پاداش هش شبکه کاهش پیدا میکند و هودل کردن این رمزارز جذابتر میشود. همین موضوع باعث ایجاد یک روند صعودی در بازار میشود و معمولا پروژههای با پتانسیل بالا با پامپهای بالایی همراه میشوند. بنابراین به صورت خلاصه، هودل کردن در شرایطی که حجم معاملات افزایش یافته و روند بازار صعودی است، مناسب میباشد.

نکات لازم برا هودل کردن
برای انتخاب یک پروژهای برای نگهداری و هولد کردن، باید نکات زیادی رعایت شود تا سرمایهگذاری بلندمدت با سود بالایی همراه باشد. همچنین هنگام هودل کردن نیز باید پارامترهای مختلف و تاثیرگذار را بررسی کرد تا در زمان مناسب از هودل کردن دست کشید و خارج شد. برخی از مهمترین نکات لازم برای هودل موارد زیر میباشد:
1. برای هودل کردن به سراغ ارزهای دیجیتال مطمئن بروید.
یک ارز دیجیتال مطمئن باید هم از نظر تحلیل تکنیکال و هم از نظر تحلیل فاندامنتال یا بنیادی شرایط مناسبی داشته باشد. شرایط مناسب بدین صورت است که از نظر تحلیل تکنیکال باید در تایم فریمهای بلندمدت هفتگی و ماهانه روند صعودی آن در آینده پیش بینی شود. از نگاه تحلیل فاندامنتال یک رمز ارز مناسب باید تیم پروژه مشخص با سوابق مرتبط مناسبی داشته باشد.
همچنین هدف پروژه و نقشه راه (road map) آن باید شفاف باشد. علاوه بر این، نوع تکنولوژی و فناوری به کار رفته در پروژه و آینده آن باید بررسی شود و در نهایت برآیند این موارد، شرایط کلی پروژه را مشخص میکند. وجود هر ابهام یا مشکلی در هربخش از تحلیل پروژه، میتواند در آینده مشکل ساز شود و سرمایهگذار را با ضرر مواجه کند. علاوه بر موارد گفته شده، استقبال و رفتار بازار نسبت به پروژه و میزان پشتیبانی صرافیها نیز باید در نظر گرفته شود.
2. چندین رمزارز را برای هودل کردن انتخاب کنید.
به هیچ عنوان تنها برروی یک رمزارز هولد نکنید و سعی کنید دارایی مورد نظر خود را براساس استراتژی، بر روی چند رمزارز هولد کنید. اگر تنها بر روی یک رمزارز هودل کنید و آن پروژه به مشکل بخورد، کاهش قیمت آن ضرر زیادی به سرمایه شما وارد میکند. بنابراین با درنظر گرفتن مدیریت سرمایه، چندین پروژه را درنظر بگیرید.
3. پتانسیلهای مختلف تکنولوژی دنیای کریپتوکارنسی را بشناسید.
همان طور که اشاره شد، بازار کریپتوکارنسی بازاری پویا است و هرلحظه در حال آپدیت و تغییرات متنوعی میباشد. در حال حاضر حوزههایی همچون امور مالی غیرمتمرکز یا DeFi بسیار مورد توجه کاربران قرار دارد و بهتر است در این حوزه چندین پروژه را زیر نظر بگیرید. علاوه بر این در حوزه استخر های نقدینگی، NFT و متاورس پروژههای جذاب و مناسب برای سرمایهگذاری وجود دارند. یک سرمایهگذار باهوش با بررسی پتانسیلهای هر حوزه و شناخت آنها، در زمان مناسب بخشی از پروژههای آنها را هودل میکنند تا بتواند سود بالایی کسب کند.

4. توکنهای تازه وارد مناسب هودل نیستند.
بازار کریپتوکارنسی دارای دهها هزار پروژههای جدید و تازه وارد است. این پروژهها به دلیل حجم معاملات بسیار کم، به سادگی پامپ و دامپ میشوند و نوسانات شدیدی دارند. علاوه بر این اکثر این پروژهها شت کوین هستند و به قصد کلاهبرداری وارد بازار میشوند. به صورت کلی توصیه میشود پروژههای کوچک را هودل نکنید و با نگاه شت کوین و با بخشی کمی از سبد دارایی، با آنها ترید کنید.
5. پارامترهای متغیر در تحلیل فاندامنتال باید به صورت متناوب بررسی شوند.
پارامترهای متغیری همچون مارکت کپ، تغییرات نقشه راه، میزان پاداش شبکه و غیره باید مرتبا بررسی شوند تا اگر شرایط تغییر کرد، داراییهای درون پرتفولیو نیز به همان نسبت تغییر کند و به نوعی مدیریت ریسک انجام شود. البته سعی کنید به اخبار جعلی، نوسانات قیمتی توجه نکنید و درگیر ترسهای FOMO یا FUD نشوید.
6. رمزارزهای خود را در جایی امن هودل کنید.
یکی از نکات مهم در هودل کردن یک دارایی، امنیت کیف پول یا صرافی است. در واقع کاربر باید داراییهای خود را در صرافی یا کیف پول نگهداری یا هولد کند. معمولا کیف پولها امنیت بالاتری نسبت به صرافیها دارند و بهتر است رمزارزهایی که قرار است هولد شوند، به کیف پول ایمنی انتقال داده شود. معمولا کیف پولهای سخت افزاری امنیت بالاتری نسبت به کیف پولهای نرم افزاری دارند. اگر میزان دارایی هودل شده کاربر بسیار بالا باشد، توصیه میشود که بخش زیادی از آن دارایی را به کیف پول سخت افزاری منتقل کند.

7. برای هررمزارز، کفها و سقفهای مناسبی مشخص کنید.
تعیین حد سود و حد ضرر، یکی از اصلهای مهم در مدیریت سرمایه است. برای هودل کردن یک رمزارز، باید حد ضرر (stop loss) و حد سود (take profit) مشخص باشد. البته میتواند حد سود و حد ضرر پلهای نیز مشخص کرد که در صورت برگشت قیمت و بازار، سرمایهگذار بتواند استراتژی مناسب را داشته باشد و در برآیند معاملات به سود برسد.
سخن پایانی
به نگهداری ارزهای دیجیتال برای مدت طولانی و رسیدن به سودهای بالا، هولد یا هودل کردن میگویند. هودل کردن یکی از استراتژیهای محبوب در بازار کریپتوکارنسی است که اکثر افراد تمایل دارند آن را اجرا کنند؛ اما به دلیل تجربه کم و عدم رعایت پارامترهای مهم، موفق نشده و متضرر میشوند.
به طور خلاصه برای اجرای استراتژی هودل کردن ابتدا باید شرایط کلی بازار مورد بررسی قرار گیرد، سپس باید حوزههای مختلف بازار کریپتوکارنسی و پتانسیلهای آن شناسایی و از هرکدام پروژههای مطلوب و درخشان انتخاب شوند. برای اجرای استراتژی هودل کردن، توصیه میشود که تمام سرمایه خود را درگیر نکنید و برحسب میزان ریسک، بخشی از دارایی خود را به این استراتژی اختصاص دهید.
خداقوت
هولد کردن نیازه به تجربه زیاد و بررسی طولانی مدت بازار داره؟
به طور خلاصه برای اجرای استراتژی هودل کردن ابتدا باید شرایط کلی بازار مورد بررسی قرار گیرد، سپس باید حوزههای مختلف بازار کریپتوکارنسی و پتانسیلهای آن شناسایی و از هرکدام پروژههای مطلوب و درخشان انتخاب شوند. برای اجرای استراتژی هودل کردن، توصیه میشود که تمام سرمایه خود را درگیر نکنید و برحسب میزان ریسک، بخشی از دارایی خود را به این استراتژی اختصاص دهید.
هولد کوتاه مدت هم امکان پذیر هست؟
بسته به استراتژی شما داره