در آغاز معرفی فناوری بلاک چین، فقط پروژه بیت کوین بسیار مشهور بود و تمام توجهات سرمایهگذاران را به خود جلب کرده بود. به مرور زمان و با گسترش بازار ارزهای دیجیتال و معرفی پروژه اتریوم، پروژههای جذاب و آیندهدار دیگری وارد بازار ارزهای دیجیتال شدند. شبکه بلاک چین اتریوم با ایدههای جدید توانست تحول خوبی در این تکنولوژی ایجاد کند. اکنون چند سالی از عرضه پروژه اتریوم میگذرد و علاقهمندان به بازار ارزهای دیجیتال با تحلیل رفتار قیمتی (تحلیل تکنیکال) و بررسی توسعه بلاک چین شبکه اتریوم (تحلیل فاندامنتال) تلاش میکنند تا آینده اتریوم را پیش بینی کنند. در این مقاله با ساختار کلی اتریوم آشنا خواهیم شد و تحلیلی بر پیش بینی قیمت اتریوم در سالهای آتی خواهیم داشت.
کاربران گرامی، مطالب درج شده در این مقاله براساس تحقیق و تالیف نویسنده می باشد. با این حال، مسئولیت بررسی دقیقتر و صحت مطلب و موارد ذکر شده، بر عهده شماست و بروکر PCM تضمینی بر این موضوع ندارد.
آشنایی با فلسفه اتریوم
تا قبل از انتشار بلاک چین اتریوم، شبکه بیت کوین تنها در تلاش بود تا با ایجاد بستری همتا به همتا و غیر متمرکز یک شبکه انتقال پول ایجاد کند. تا آن زمان، ایدههای کریپتو فقط محدود به نحوه اجرای تراکنشهای مالی به صورت غیر متمرکز میشدند. تیم توسعه اتریوم توانست با ذهن باز از تکنولوژی بلاک چین به منظور گسترش خدمات دیجیتال استفاده کند.
تیم توسعه اتریوم با هدف ایجاد پلتفرمی مبنی بر تکنولوژی بلاکچین علاوه بر خدمات انتقال پول میتواند بستری برای شبکههای اجتماعی، بازیها و سایر امور مالی و غیر مالی فراهم سازد. در واقع اتریوم تلاش میکند تا یک محیط غیر متمرکز را برای ایجاد و توسعه انواع خدمات (به جز انتقال پول) فراهم سازد. ایده پلتفرم اتریوم کاملاً تازه و جامع بود. در واقع اگر بخواهیم تفاوت بیت کوین و اتریوم را به طور خلاصه بیان کنیم باید گفت که بیت کوین تنها بستری برای انتقال خدمات مالی است. این در حالی است که اتریوم به تنهایی یک بستر غیر متمرکز برای ایجاد پروژههای دیگر غیر متمرکز است.
بسیاری از کارشناسان معتقدند که پروژه اتریوم آغازگر نسل دوم ارزهای دیجیتال بود. نسل اول ارزهای دیجیتال شامل پروژههایی مثل بیت کوین، لایت کوین و بیت کوین کش میشد که تنها تلاش میکردند تا بستری غیر متمرکز برای نقل و انتقلات مالی ایجاد کنند.
توسعه دهندگان اتریوم
ایده اصلی شبکه اتریوم توسط نوجوانی به نام ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin)، برنامهنویس روسی، مطرح شد. ویتالیک بوترین اولین بنیانگذار و توسعهدهنده شبکه اتریوم است که در سال 2013 با نوشتن وایت پیپر اتریوم و انتشار آن توجه بسیاری از سرمایهگذاران و حتی علاقهمندان به فناوری را به خود جلب نمود. البته علاوه بر ویتالیک بوترین، چهرههای شاخص و تأثیرگذار دیگری در تیم توسعه اتریوم وجود داشتند.
گاوین وود (Gavin Wood) از برنامهنویسهای مشهور انگلیسی است که بعدها پروژه پولکادات را توسعه داد. چارلز هاسکینسون (Charles Hoskinson) توسعهدهنده نرم افزار است که پروژه کاردانو را راهاندازی کرد. آنتونی دی ایوریو (Anthony Di Iorio) یکی از اولین سرمایهگذاران بیت کوین بوده است و جوزف لوبین (Joseph Lubin) هم مدیر عامل شرکت فناوری بلاکچین میباشد. همه این افراد در تیم اولیه توسعه شبکه اتریوم حضور داشتند.

بررسی روند قیمتی در اتریوم
بعد از آنکه در سال 2013 ویتالیک بوترین ایده ساخت شبکه اتریوم را منتشر کرد، استقبال زیادی از این ایده شد. بعد از آن و با جذب سرمایه 18 میلیون دلاری تیم توسعه شبکه اتریوم شکل گرفت. این تیم توسعه حدود 2 سال زمان صرف کردند تا بتوانند نسخه اولیه این شبکه را منتشر کنند. در جولای سال 2015، نسخه «اتریوم 1» (Ethereum 1.0) به نام FRONTIER منتشر شد.
در این نسخه، کاربران میتوانستند همانند بیت کوین از الگوریتم اثبات کار (PROOF OF WORK) برای استخراج اتریوم استفاده کنند. همچنین امکان ایجاد قراردادهای هوشمند در این نسخه وجود داشت. این شبکه همچنین دارای بخش DAO بود. دائو (Decentralized Autonomous Organization) در لفظ به معنای «سازمان مستقل غیر متمرکز» است که یک ساختار مدیریتی ایدهآل را تصویر میکند که از قوانین رمزنگاری استفاده میکند.
در واقع این نوع سازمانها همانند برنامههای کامپیوتری هستند و توسط کدها نظارت و اجرا میشوند. شبکه اتریوم توسط تیم توسعه آن راهاندازی شد و در دسترس کاربران قرار گرفت.

در سال 2016 هکرها توانستند شکاف امنیتی در هسته پروژهای به نام «دائو» پیدا کنند که کاملاً با استفاده از ساختار غیر متمرکز ساخته شده بود. در نتیجه این هک، بخشی از سرمایه موجود در شبکه اتریوم دزدیده شد. این اتفاق یک شکست بزرگ برای اتریوم محسوب میشد.52 برای ایجاد ثبات و حفظ امنیت شبکه، توسعهدهندگان شبکه اتریوم مجبور به انجام هارد فورک در شبکه اتریوم شدند تا سرمایههای دزیده شده را بازگردانند.
هارد فورک یک تغییر اساسی در پروتکل بلاک چین یک ارز دیجیتال محسوب میشود. در این نوع فورک، کاربران مجبور به آپدیت اپلیکیشنهای بلاکچین خود هستند. هارد فورک معمولاً زمانی اتفاق میافتد که شبکه بلاک چین یک ارز دیجیتال تصمیم به تغییری بزرگ در الگوریتم خود بگیرد. بعد از اینکه یک هاردفورک اتفاق میافتد، تراکنشهای نامعتبر قبلی معتبر میشوند.
هاردفورک اتریوم منجر به ایجاد دو شبکه اتریوم شد. شبکه قبلی مورد حمله به شبکه اتریوم کلاسیک معروف شد. این شبکه در حال حاضر همچنان فعالیت میکند. بعد از این هاردفورک بزرگ و ایجاد شبکهای جدید برای اتریوم دوباره سرمایهگذاران به این پروژه اعتماد کردند و در سال 2017 اتریوم توانست رشد 200 درصدی داشته باشد. البته در سال 2018 این روند افزایشی به پایان رسید و قیمت اتریوم وارد فاز نزولی شد.
تصویر زیر میزان تغییرات قیمت اتریوم در سال 2017 و 2018 را نمایش میدهد که میتواند به پیش بینی قیمت اتریوم در سالهای آتی کمک کند.

هارد فورک کنستانتینوپول (Constantinople)
اتریوم در سال 2019 در یک فاز نوسانی بود و به طور میانگین یک شرایط خنثی داشت. نمیتوان گفت که اتریوم در این سال دارای روند صعودی یا نزولی بود. علت این موضوع را میتوان انتظار سرمایهگذاران برای هارد فورک کنستانتینوپول دانست. هارد فورک کنستانتینوپول را باید بزرگترین و مهمترین فورک اتریوم از زمان تشکیل اتریوم کلاسیک دانست. این فورک در سال 2019 رخ داد و توانست تغییرات زیادی در شبکه اتریوم ایجاد کند.
بر طبق این هاردفورک، قراردادهای هوشمند پیچیدهتر میتوانند با سرعت بهتر بر بستر بلاکچین اتریوم اجرا شوند. همه این ویژگیها به واسطه هش منحصر به فرد در این هاردفورک امکانپذیر شدند. از اصلیترین تغییرات موجود در این هاردفورک باید به امکان انتقال الگوریم اثبات کار به الگوریتم اثبات سهام است که اولین پایهریزیها را برای اجراسازی این انتقال فراهم میساخت.
همان طور که گفته شد، در ابتدا اتریوم از الگوریتم اثبات کار استفاده میکرد که از ماینرها برای تأیید اطلاعات استفاده میکرد. با توسعه پروژه اتریوم، اجرای الگوریتم اثبات کار بسیار سخت شد. هاردفورک کنستانتینوپول زمینه را برای ایجاد الگوریتم اثبات سهام فراهم میساخت که امنیت و سرعت شبکه اتریوم را افزایش میداد.
راهاندازی این هاردفورک در سال 2020 باعث میشد که وضعیت قیمتی اتریوم به طور کامل تغییر کند و ارز ETH وارد روند صعودی شارپی شود. قیمت اتریوم در بازه سالهای 2020 تا نوامبر 2021 حدود 3200 درصد رشد کرد و از 180 دلار به 4900 دلار رسید. این رشد در این بازه زمانی به هیچ عنوان با روند صعودی سال 2017 قابل قیاس نیست.
نمودار زیر دو روند صعودی اتفاق افتاده در سالهای 2017 و 2020 را نشان میدهد. روند صعودی سال 2020 تا نوامبر سال 2021 ادامه داشت و اتریوم بعد از رشد 3200 درصدی با ریزش قیمتی همراه شد.

چالش اصلی اتریوم
شبکه اتریوم در حال حاضر دومین ارز دیجیتال قدرتمند در بازار ارزهای دیجیتال است. همین موضوع نشان میدهد که اتریوم شبکه بسیار بزرگی با انتظارات زیاد است که باید قادر به پردازش تراکنشهای زیادی باشد. اتریوم در حال حاضر در بحث مقیاسپذیری نمیتواند خوب عمل کند. در واقع تراکنشهای اتریوم تنها به 30 تراکنش در ثانیه محدود میشوند. این توان عملیاتی پایین برای شبکه گسترده اتریوم چندان مناسب نیست.
حجم بالای تراکنشها و هزینه بالای کارمزدها باعث میشود تا اتریوم هنوز به عنوان یک شبکه خودکفا شناخته نشود. توسعهدهندگان اتریوم در تلاشند تا با هاردفورک جدید بتوانند مشکل مقیاسپذیری اتریوم را برطرف کنند.
اتریوم 2.0 و تغییرات بزرگ
توسعه دهندگان اتریوم در حال توسعه serenity هستند که به اتریوم 2.0 معروف است. اتریوم 2.0 در تلاش است تا دو مشکل اصلی بلاک چین اتریوم را برطرف کند. اولین مشکل مقیاس پذیری اتریوم است. در واقع اتریوم 2.0 تلاش دارد تا شبکه بتواند تراکنشهایی با مقیاس بیشتر و کارمزد کمتری انجام دهد. دومین مشکل نیز مصرف زیاد انرژی و مسائل محیط زیست برای اثبات مکانیسم کار در اتریوم است.
اتریوم 2.0 تلاش دارد با مهاجرت از الگوریتم اثبات کار به الگوریتم اثبات سهام میزان مصرف انرژی در این شبکه را کاهش دهد. به این مهاجرت اصطلاحات مرج (merge) گفته میشود. اگر فرآیند مرج به درستی اتفاق بیافتد، حدود 13 میلیون اتریوم که در شبکه اتریوم قفل شده بودند، آزاد میشود که قابلیت خرید و فروش دارد. این مقدار برابر با 11 درصد از میزان اتریوم عرضه شده در بازار ارزهای دیجیتال است.
برخی از کارشناسان معتقدند این آزادسازی میتواند باعث ایجاد موج فروش در بازار شود. البته بخش بزرگی از سرمایه گذاران اتریوم موسسات بزرگ مالی و سرمایهگذاری هستند که چشم اندازی بلند مدت به اتریوم دارند. بنابراین بعید است که این اتفاق منجر به ایجاد روندی نزولی در قیمت اتریوم شود.
علاوه بر این مورد، با مرج اتریوم میزان پاداش استیکینگ اتریوم 2 برابر میشود و به مقدار 8 درصد میرسد. موضوعی که برای سرمایهگذاران جذاب است. همچنین مرج اتریوم ماینرها را حذف میکند و اعتبارسنجها جایگزین آنها میشوند. موضوعی که باعث میشود تا مقیاس پذیری در شبکه اتریوم افزایش یابد.

تحلیل تکینکال اتریوم
برای آن که چشمانداز مناسبی از قیمت اتریوم داشته باشید، بهتر است از تحلیل تکنیکال و روند قیمتی اتریوم استفاده کنیم. تصویر زیر، چارت اتریوم را در تایم فریم هفتگی نشان میدهد. اتریوم از سپتامبر سال 2020 وارد یک روند صعودی شارپ شد که رشد 1300 درصدی را به همراه داشت.
در نوامبر سال 2021 قیمت اتریوم به بالاترین مقدار خود (4900 دلار) رسید. البته از اواخر نوامبر 2021 ریزش اتریوم شروع شد و قیمت آن تا 980 دلار ریزش کرد. همانطور که در تصویر زیر مشخص است، اتریوم وارد یک الگوی سر و شانه شد که با ریزش اتفاق افتاده، به نظر میرسد که به پایان این الگو نزدیک شده است.
در حال حاضر اتریوم در محدوده حساسی قرار دارد. در این محدوده حمایت 950 تا 110 دلاری و مقاومت 1700 تا 1900 دلاری برای آن وجود دارد. در تصویر زیر حمایت و مقاومت های فیبوناچی نیز مشخص است. در صورتی که اتریوم بتواند محدوده مقاومتی 1700 تا 1900 دلاری خود را پشت سر بگذارد، افزایش قیمت اتریوم تا ناحیه 3400 تا 3900 دور از ذهن نیست. در این حالت میتوان گفت که اتریوم وارد روند صعودی شده است.

تصویر زیر، چارت قیمتی اتریوم را در تایم فریم روزانه نشان میدهد. در این چارت میانگین متحرک 100 روزه با رنگ آبی و میانگین متحرک 200 روزه با رنگ قرمز مشخص است. بعد از آنکه میانگین متحرک 200، میانگین متحرک 100 را از بالا شکسته است، قیمت اتریوم وارد فاز نزولی شدید شده است. در حال حاضر هردو خط به هم نزدیک شده اند.
اگر میانگین متحرک 100 روزه بتواند از پایین خط قرمز، یعنی میانگین متحرک 200 روزه را بشکند، میتوان گفت که روند صعود پرقدرتی در اتریوم اتفاق میافتد. علاوه بر موارد گفته شده، با بررسی اندیکاتور MACD میتوان دریافت که فشار فروش در حال کاهش است و روند قیمتی اتریوم در حال ورود به حالت صعودی است.

علاوه بر موارد گفته با استفاده از ابزارهای دیگری مانند RSI و باندهای بولینگر میتوان نگاه بهتری به چارت قیمت اتریوم داشت. تصویر زیر نمودار قیمتی اتریوم را در تایم فریم هفتگی نشان میدهد. براساس تصویر زیر، قیمت اتریوم به باند پایین نزدیک شده است. همچنین این باند در حال فشرده شدن است. فشردگی باندها به معنای ایجاد روندهای نوسانی برای چارت است که البته بعد از اتمام فشردگی باندها، روندهای شارپی شکل میگیرد.
علاوه بر موارد گفته شده، با بررسی اندیکاتور RSI میتوان دریافت که فشار فروش کاهش یافته و در حال نزدیک شدن به ناحیه اشباع فروش است. بنابراین میتوان امید داشت که روند نزولی اتریوم در حال اتمام است و احتمال ایجاد روند صعودی دیگر در سالهای آتی زیاد است.

پیش بینی قیمت اتریوم در سال 2023
اکثر ارزهای دیجیتال (از جمله بیت کوین و اتریوم) در سال 2022 وارد فاز نزولی شدند که با کاهش چشمگیر قیمت کل بازار همراه بود. با توجه به برنامه توسعهدهندگان اتریوم برای ایجاد نسخه اتریوم 2.0 میتوان انتظار یک روند صعودی و افزایش قیمت اتریوم را داشت. بنابراین میتوان گفت که قیمت اتریوم در سال 2023 در بازه 4000 دلار تا 8000 دلار قرار خواهد گرفت.
پیش بینی قیمت اتریوم در سال 2024
در سال 2024 به هاوینگ (HALVING) بیت کوین نزدیک میشویم. اکثر کارشناسان کریپتو معتقدند که در سال 2024 زمستان نزولی بازار ارزهای دیجیتال به پایان میرسد و شاهد یک روند صعودی شارپ خواهیم بود. در نتیجه، پیشبینی میشود که قیمت اتریوم به بازه 7000 تا 9000 دلار برسد.
پیش بینی قیمت اتریوم در سال 2025
در سال 2025 و بعد از هاوینگ بیت کوین میتوان انتظار داشت که شبکه اتریوم قابلیت مقیاس پذیری بالاتری را کسب کند و بتواند امور مالی غیرمتمرکز، متاورس و بازیهای بلاکچینی را بهتر از قبل به پیش ببرد. اگر اتریوم بتواند این جایگاه را در سال 2025 کسب کند، ادامه روند صعودی و افزایش قیمت آن تا بازه 10000 و 12000 دلار دور از ذهن نیست.
رقبای اتریوم در آینده
یکی از عوامل مهم برای سرمایهگذاری بر روی یک ارز دیجیتال، پایداری آن در آینده است. رقابت شدیدی که بین پروژههای ارز دیجیتال وجود دارد، این موضوع را به خوبی نشان میدهد که پروژهای موفق است که بتواند با رقیبان خود در آینده رقابت کند. فعلاً شبکه اتریوم دارای مشکلات جدی است.
اتریوم 2.0 در تلاش است تا مشکلات اصلی شبکهاش را برطرف کند. تا تکمیل اتریوم 2.0 باید شاهد قدرتگرفتن رقبای دیگر باشیم که شبکه اتریوم را به چالش میکشند. این رقبا سهم خوبی از بازار توکنهای غیر قابل تعویض یا NFT را به خود اختصاص دادهاند. البته اتریوم همچنان بهترین پلتفرم برای تراکنشهای NFT است. هم اکنون، سه پلتفرم دیگر در حال رقابت با شبکه اتریوم هستند:
1. سولانا
سولانا یکی از رقبای جدی شبکه اتریوم است. سولانا توانسته مشارکت برخی از مؤسسات بزرگ مانند جی پی مورگان (JP MORGAN) را جلب کند. این پلتفرم از الگوریتم اثبات تاریخ (PoH) در تراکنشهای خود استفاده میکند.
2. پولکادات
بلاکچین پولکادات نیز رقیبی جدی و قدرتمند برای اتریوم است. پولکادات میتواند چندین بلاک چین را به یک شبکه واحد متصل کند تا شبکههای مختلف بتوانند اطلاعات را میان خود مبادله کنند. امنیت این شبکه بالاست و میتواند برای تحقق نسل سوم اینترنت (وب 3) هم به کار رود.
3. کاردانو
کاردانو، برخلاف اتریوم، از همان ابتدا از الگوریم اثبات کار استفاده نکرد و سازگار با محیط زیست است. کاردانو در تلاش است تا جایگاه خود را برای پشتیبانی از امور مالی غیر متمرکز (DeFi) بهبود ببخشد. البته فعلاً استقبال کمی از این پروژه شده و قیمت آن کاهش یافته است، اما خالی از لطف نیست که روند پیشرفت کاردانو را زیر نظر داشته باشید.

سخن پایانی
هنگامی که ایده پروژه اتریوم مطرح شد، اغلب کارشناسان معتقد بودند که این پروژه میتواند ابعاد بزرگی را در برگیرد. اعتقاد بر این بود که کارایی این پروژه فراتر از مبادلات مالی خواهد بود و شامل سایر فعالیتهای روزمره خواهد شد. امروزه اتریوم توانسته بعد از بیت کوین تبدیل به بزرگترین ارز دیجیتال موجود در بازار شود.
اگر چه بلاک چین اتریوم دارای مشکلات متعددی نظیر مقیاسپذیری پایین است، اما کارشناسان هنوز چشمانداز مثبتی را برای آن متصور هستند. مسلماً سال 2023 به واسطه موعد اجراییشدن مکانیزم اثبات سهام برای اتریوم حیاتی خواهد بود. البته ناگفته نماند که دامیننس اتریوم در آینده قیمتی اتریوم نقش بسزایی دارد و با افزایش دامیننس آن، قیمت اتریوم نیز رشد زیادی خواهد داشت.
در این مقاله تلاش کردیم تا آینده ارز دیجیتال اتریوم و پیش بینی قیمت اتریوم تا سال 2023 را برای شما ترسیم کنیم.
سلام مطالبی که گذاشته بودید عالی و کامل بود دستتون درد نکنه ممنون میشم این سوال من رو جواب بدید ممکنه با این تغییراتی که توی اتریوم 2.0 دارن میدن شرایط بدتر بشه و قیمت این ارز پایین تر بره؟
سلام سپاس از همراهی شما
بله ممکنه
ببینیم چی میشه ممنون ازتون
نظر من برای اتریوم توی سال 2023 قیمت حدود 3000 دلاره.
خیلی مفید و کامل بود. ممنون. فقط ای کاش عکس ها و چارت ها با کیفیت تر بودن
کاملا درسته. اتریوم امسال خیلی خوبه برای معامله و قیمت در مجموع رو به بالا خواهد بود.
تحلیل خوبیه. به عقل جور در میاد و احتمالا پیش بینی شما درسته.