پلتفرم ارز زیلیکا؛ نخستین بلاکچینی که به شاردینگ متکی است
با وجود اینکه تکنولوژی بلاکچین مرزهای تکنولوژی را گسترش داده است اما مشکلاتی مثل مقیاسپذیری پایین، سرعت کم برای ثبت اطلاعات و بسیاری از موارد دیگر جزو مشکلات اصلی این شبکهها هستند. پلتفرم ارز زیلیکا مجموعهای توزیع شده از شبکه کامپیوترها را به منظور راهاندازی بلاک چین با هدف افزایش مقیاسپذیری کاربری به کمک شاردینگ دنبال میکند. به همین دلیل ارز دیجیتال زیلیکا یکی از چند بلاکچینی است که با هدف ارتقای اکوسیستم برنامههای غیرمتمرکز یا DApps و ارزهایی مانند اتریوم، ترون و ایاس فعالیت میکند. در این مطلب هر آنچه که لازم است درباره ziliqa بدانید را به شما ارائه کردهایم.
ارز زیلیکا دقیقا چه نوع ارز دیجیتالی است؟
ارز زیلیکا نوعی بلاک چین عمومی که هدف اصلی خود را حل مشکل مقیاسپذیری و توان عملیاتی که در بسیاری از کوینها مانند بیتکوین و اتریوم مشاهده میشود میداند. شبکه ZIL در همین راستا از تکنولوژی شاردینگ برای ارتقای سرعت تراکنشها و ایجاد پلتفرمی مقیاسپذیر و امن استفاده میکند.

توسعهدهندگان ارز دیجیتال zil بر این باورند که زیلیکا نخستین بلاکچینی است که برای حل مشکلات مربوط به مقیاسپذیری به طور کامل بر شاردینگ تکیه کرده است و در انجام آن هم موفق بوده است. ارز زیلیکا همچنین بلاک چین عمومی بدون مجوز با توان عملیاتی بالا به شمار میآید. در نتیجه توسعهدهندگان قادر هستند از آن برای میزبانی اپلیکیشنهای غیرمتمرکز و اجرای قرارداد های هوشمند بدون وجود مشکلات رایج در سایر بلاکچینها مانند شلوغی و یا هزینه گس بالا استفاده کنند.
نگاهی مختصر به تاریخچه ارز دیجیتال زیلیکا
زیلیکا در سال 2017 به شکل رسمی وارد بازار شد و در دسترس عموم قرار گرفت. شاید برایتان جالب باشد که بدانید ارز دیجیتال زیلیکا توسط اساتید بهترین دانشگاه های کالیفرنیا و سنگاپور خلق شده است. عرضه اولیه این کوین در سال 2017 الی 4 ژانویه 2018 در حالت خصوصی برگزار شد.

در آن زمان وقتی که عرضه اولیه انجام شد تقریبا 18.3 میلیون دلار سرمایه اولیه جذب شد. در سال 2019 این رمز ارز بلاک چین انحصاری خود را ایجاد کرد و وارد بلاک چین انحصاری خود با نماد Zil شد. در ابتدا زمانی که زیلیکا وارد بازار شد، بر روی بلاک چین اتریوم فعالیت خود را آغاز کرد. عرضه اول کوینها، به توسعه دهندگان کوین کمک بسیار مناسبی میکند. مدیر ارشد فنی پروژه زیلیکا فردی با نام آمریت کومار بود که به عنوان یکی از پژوهشگران ملی از دانشگاه سنگاپور بود.
شاردینگ در شبکه زیلیکا به چه معناست؟
ارز زیلیکا امیدوار است به کمک شاردینگ مشکلات مربوط به مقیاسپذیری را حل کند. اما شاردینگ چیست که زیلیکا به آن تکیه کرده است؟ شاردینگ در واقع شامل تقسیم شبکه زیلیکا به گروههایی از نودها است که به عنوان شارد آنها را میشناسیم. هر شارد هم 600 نود را در بر میگیرد. شاردها درست مثل شبکههای مینی بلاکچینی فعالیت میکنند.

شاردها تراکنشها را عمدتا به صورت جدا از هم (نه گروهی) پردازش میکنند. این قابلیت به شاردها این امکان را میدهد تا تراکنشهای بیشتری را در شبکه پردازش کنند. این موضوع به این معنا است که همزمان با بزرگ شدن شبکه سرعت هم افزایش پیدا میکند. در واقع به هر میزان که تعداد شاردها بیشتر باشد، تراکنشهای بیشتری هم امکان پردازش پیدا خواهند کرد.
در ادامه بعد از اینکه با مفهوم شاردینگ آشنا شدید به بررسی انواع نود در ارز زیلیکا میپردازیم.
نودهای مختلف شبکه زیلیکا کدامند؟
به طور کلی در توکن زیلیکا، 3 نوع نود وجود دارد که هر یک نقش خاصی را بر عهده دارند. از جمله این نودها میتوانیم به نودهای شارد، نودهای DS یا Directory Service Nodes، نودهای lookup و نودهای Seed اشاره کنیم. در ادامه ضمن معرفی این نودها شما را با ویژگیهای آنها آشنا میکنیم.

ثبت اطلاعات بر عهده نودهای شارد است
نودهای شارد مسئول ثبت اطلاعات هستند. دلیل نامگذاری این گرهها بسیار روشن است. زیرا این گرهها در شاردهای ایجاد شده فعال میباشند. به طور کلی گرههای شارد در هر مجموعهای که باشند بعد از ثبت تراکنشها برای تایید اطلاعات باید به اجماع دسترسی داشته باشند. بعد از رسیدن به اجماع، میکروبلاکها به وجود میآیند. این میکروبلاکها برای اینکه بتوانند با یکدیگر ترکیب شوند به گرههای DS ارسال میشوند. نودهای شارد بعد از اتمام هر دوره DS پاداش خود را به کمک ارز زیلیکا دریافت میکنند.
نودهای DS
نودهای DS نقش جمعآوری میکرو بلاکهای ساختهشده توسط نودهای شارد و ترکیب، تایید و ساخت یک بلاک را بر عهده دارند. این نودها همچنین وظیفه ساخت بلاکی با عنوان Directory Service یا بلاک DS را بر عهده دارند. این بلاک مثل یک ساعت، زمان را تقسیمبندی میکند. دوره DS برابر زمان ایجاد شدن یک بلاک DS است. پس از اتمام دوره DS گرههایی که جزوی از این نودها هستند، عملکرد نودهای شارد را بررسی و در صورت نیاز این گرهها را جایگزین میکنند.
انتخاب شدن بهعنوان نود DS فرایندی دشوارتر است. به همین علت زمان عضویت نودهای DS در این جایگاه بیشتر است. البته باید تاکید کنیم که زمان عضویت در انجمن نودهای DS بسیار وابسته به عملکرد نود مربوطه است. این گروه از نودها نیز پاداش خود را پس از پایان دوره DS بهوسیله ارز دیجیتال ZIL دریافت میکنند.
ذخیرهسازی اطلاعات به کمک نودهای Lookup
نودهای لوکآپ مسئول ذخیرهسازی اطلاعات هستند. این گرهها تمامی تراکنشها، میکروبلاکها، بلاک اصلی و بلاک DS را ذخیره میکنند و این اطلاعات را در اختیار گرههایی که در حال هماهنگسازی هستند و یا گرههایی که قصد دارند به تازگی فعالیت خود را آغاز کنند قرار دهند. لازم به ذکر است که نودهای Lookup همچنین تراکنشها را به نودهای DS و شاردها ارسال میکنند.
نودهای Seed برای درخواستهای JSON-RPC به کار گرفته میشوند
نودهای Seed مانند گرههای Lookup به تمام اطلاعات دسترسی دارند؛ اما تراکنشی به نودهای شارد و نودها DS ارسال نمیکنند. این نودها عمدتا برای درخواستهای JSON-RPC استفاده میشوند. این گرهها نیز در پایان دوره DS پاداش خود را دریافت میکنند.
بررسی الگوریتم اثبات سهام (pos) در zilliqa
با وجود اینکه بلاک چین ارز زیلیکا از الگوریتم اثبات کار یا همان Proof of Work به منظور تعیین شناسه نودها و اجرای شاردینگ استفاده میکند اما در دسترسی به اجماع نقشی ندارند. چنین رویکردی مزایای متنوعی دارد که از جمله مهمترین آنها میتوانیم به حذف هزینههای بالای انرژی مورد نیاز برای الگوریتم اثبات سهام اشاره کنیم. تیم توسعهدهندگان پروژه زیلیکا بر این باور هستند که یک نود زیلیکا میتواند به راحتی با یک دهم هزینه یک نود اتریوم فعالیت کند.

مزیت مهم دیگری که این فرایند وجود دارد امکان اجماع ماینرهای ارزهای دیجیتال زیلیکا بر روی بلاکهای مختلف با یک اثبات کار واحد میباشد. به همین خاطر ارز ZIL پاداش استخراج با مغایرت کمتر را به کاربران ارائه میکند. هدف تیم سازندگان ارز زیلیکا این است که یک طرح اثبات سهام یا pos را به عنوان جایگزینی سازگار با اکوسیستم الگوریتم اثبات کار برای پروتکل اجماع پلتفرم خود معرفی کند.
چه فاکتورهایی بر قیمت ارز زیلیکا تاثیر میگذارند؟
توکن ارز دیجیتال زیلیکا که تحت عنوان زیلینگ یا ZIL شناخته میشود نقشی مهم در نگهداری و اجرای شبکه ایفا میکند و از آن میتوان به منظور نگهداری، ارسال و استیک کردن استفاده کرد.

توجه داشته باشید که در پروژه زیلیکا کاربران با خرید و استیکینگ توکنهای zil میتوانند در رابطه با ارتقای شبکه رای خود را اعلام کنند. هر یک از این آرا به تناسب مقدار سکههای زیلیکا استیک شده هر فرد محاسبه میشود. همانند سایر ارزهای دیجیتال عرضه زیلیکا هم بسیار محدود است و این موضوع به این معنا است که با استناد به قوانین نرمافزاری تنها 21 میلیارد توکن zil وجود خواهد داشت. همه ما طبیعتا میدانیم که بازار کریپتوکارنسی بی ثبات است و وقایع سیاسی، اجتماعی و اقتصادی در سطح جهان میتوانند قیمت ارز زیلیکا را تحت تاثیر قرار بدهند.
والتهای اختصاصی ارز زیلیکا را بشناسید
در زمان انتخاب یک والت مناسب برای ارزهای دیجیتال باید به ویژگیهایی مانند امنیت و کارایی دقت کنید. ارز دیجیتال زیلیکا از والتهای مختلفی پشتیبانی میکند. در ادامه این بخش به معرفی 2 والت اختصاصی این ارز و ویژگیهای آنها میپردازیم.

والت ZilPay
کیف پول ZilPay یکی از کیف پولهای مبتنی بر نسل سوم وب بلاک چین زیلیکا است. با استفاده از این کیف پول میتوانید بخشی از یک دنیای دیجیتال ایمن و غیر متمرکز باشید و از داراییهای موسوم به ZRC2 و کاربردهای آنها استفاده کنید.
این کیف پول در قالب یک افزونه مرورگر و اپلیکیشن موبایل در اختیار ما قرار میگیرد و کلید ذخایر، کیف پول ایمن، مبادلات توکن و سایر امکانات را برای ما به ارمغان میآورد. شما میتوانید با استفاده از این کیف پول به تمامی افراد حاضر در هر مکانی پرداخت داشته باشید و از قابلیت وارد کردن حسابهای کاربری از هر کیف پول خارجی دیگر درون زنجیرهای نیز برخوردار شوید.
والت Moonlet
والت Moonlet به دارندگان ارز دیجیتال زیلیکا این امکان را میدهد تا به صورت ایمن داراییهای خود را مدیریت کرده، توکنها را استیک کنند و بازدهی خود را به بهترین شکل ممکن در این پلتفرم مدیریت کنند. والت Moonlet در واقع یک کیف پول بین پلتفرمی است و به همین دلیل قابلیت اجرا در تمامی دستگاههای مبتنی بر سیستم عامل ios و اندروید را دارا میباشد.
خرید و فروش ارز زیلیکا چگونه انجام میشود؟
به طور کلی خرید و فروش ارزهای دیجیتال با استفاده از صرافیهای داخلی و خارجی انجام میشود. ارز زیلیکا یکی از محبوبترین پروژههای بلاکچین است. به همین دلیل هم بیشتر صرافیها از آن پشتیبانی میکنند. ضمن اینکه امکان خرید آن هم با ارزهای فیات و هم با سایر ارزهای دیجیتال وجود دارد.

اولین مرحله برای خرید و فروش ziliqa انتخاب یک صرافی مناسب است. در صورتی که قصد انتخاب صرافی را دارید باید بیشتر از هر چیزی به فرایند احراز هویت دقت کنید. کاربران ایرانی به دلیل تحریمها نمیتوانند پروسه احراز هویت صرافیهای بینالمللی را طی کنند. به همین دلیل در زمان انتخاب صرافی باید به سراغ گزینههایی بروید که شرط احراز هویت را نداشته باشند.
از صرافیهای معتبر بینالمللی برای خرید و فروش ارز دیجیتال زیلیکا میتوان به این موارد اشاره کرد:
- بایننس
- اوکی اکس
- هوبی
- کوکوین
همهچیز درباره استخراج ارز دیجیتال زیلیکا
پروسه ماینینگ کوینهای ZIL از مکانیزم منحصربهفردی استفاده میکند که اثبات کار را با آستانه تحمل خطای بیزانس با هدف مقابله با حملاتی که به شبکه میشود ( مانند حملات Sybil) تقویت میکند. در ادامه مزایای ماینینگ زیلیکا را مورد بررسی قرار میدهیم.

ارز زیلیکا در مدت زمانی بسیار کم و به دنبال یک روند بسیار سریع استخراج میشود. این موضوع به ما اجازه میدهد تا در هزینه و انرژی به طور قابل توجهی صرفهجویی کنیم. دومین مزیت مهم ماینینگ دو گانه یا Dual Mining است. این مزیت به چه معنا است؟ شما میتوانید تنها در عرض 1 الی دو ساعت از بستر استخراج سایر توکنها خارج شده و ماینینگ زیلیکا را آغاز کنید. اما چه تجهیزاتی برای استخراج این ارز نیاز داریم؟ کلاینت زیلیکا به طور رسمی بر روی سیستم عامل Ubuntu 18.04 پشتیبانی میشود.
از نیازمندیهای اجرای Zilliqa Client میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- سیستم عامل لینوکس ۶۴ بیت (مثل Ubuntu 18.04.5)
- پردازنده دو هستهای جدید ۲.۲ گیگاهرتزی (مثل Intel Xeon مدل Skylake)
- رم DDR3 ۸ گیگابایت یا بیشتر
- آدرس IP ثابت عمومی
- حافظه پایدار ۵۰ گیگابایتی
- هرگونه پردازنده گرافیکی یا GPU که حداقل ۲ گیگابایت رم دارد
- پهنای باند ۱۰۰ مگابایت بر ثانیهای آپلود و دانلود
چشمانداز سرمایهگذاری در ارز زیلیکا
ارز دیجیتال zil میتواند به عنوان یک روش ذخیرهسازی ارزش و واسطه تبادل قابل استفاده باشد. همچنین کاربران به واسطه استیک کردن بخشی از داراییهای خود میتوانند پاداش دریافت کنند. این کاربران با دریافت حق رای نسبت به میزان ارز دیجیتال استیک شده امکان مشارکت در اداره اکوسیستم زیلیکا را نیز خواهند داشت.
از طرفی عرضه محدود زیلیکا هم تضمین میکند که قیمت این ارز دیجیتال در اثر نرخ تورم بدون سقف کاهش پیدا نمیکند. تمامی این ویژگیها، ارز زیلیکا را به یک ابزار ذخیره ارزش و سرمایهگذاری در بلندمدت تبدیل میکند. تحلیل تکنیکال و فاندامنتال زیلیکا هم گواهی بر این ادعا است.

زیلیکا؛ پروژهای که پتانسیل بالایی برای ارتقای قابلیتهای شبکه دارد
یکی از نگرانیهای اصلی فعالان بازار ارزهای دیجیتال این است که به دنبال افزایش حجم معاملات در شبکههای بلاک چینی مثل بیتکوین و اتریوم، سرعت انجام تراکنشها کم و هزینه پردازش آنها افزایش پیدا کند. زیلیکا پروژهای جدید اما آیندهدار است که اهداف بلندمدت خود را برای حل این مشکل ترسیم کرده است.
به طور کلی میتوان گفت با توجه به جایگاه ویژهای که پلتفرمهای قراردادهای هوشمند و برنامههای دیفای در بازار کریپتو پیدا کردهاند و همچنین پتانسیل بسیار بالای زیلیکا و تجربه موفقیتآمیز شاردینگ و تاسیس بلاک چین انحصاری، میتوانیم امید زیادی به رشد روزافزون پروژه زیلیکا داشته باشیم.
در حال حاضر ارز زیلیکا در بازار قابل معامله هست؟
بله