دامیننس بیت کوین چیست؟ چگونه می توان از این شاخص در معاملات استفاده کرد؟ چه عواملی بر روی این شاخص تاثیر گذار هستند؟
دامیننس بیت کوین (bitcoin dominance)، یکی از ابزارهای پر کاربرد در بازار کریپتوکارنسی است که برای تحلیل و بررسی آینده کلی بازار و قیمت بیت کوین استفاده می شود. این شاخص نسبت حجم بازار بیت کوین به سایر ارزهای دیجیتال موجود در بازار را نشان میدهد. برخی از سرمایه گذاران و معامله گران رمز ارزها از این دامیننس به عنوان راهنمایی برای تنظیم استراتژی های معاملاتی و ساختار سبد دارایی دیجیتال خود استفاده می کنند. علاوه بر این، این شاخص در شناسایی احساسات بازار کریپتوکارنسی نیز کاربرد دارد. در این مقاله قصد داریم تا این شاخص را به طور کامل بررسی کنیم.
دامیننس بیت کوین چیست به زبان ساده
پیش از آن که به معرفی دامیننس بیت کوین بپردازیم، بهتر است دامیننس را بشناسیم. دامیننس (dominance) به سهم یک دارایی نسبت به کل ارزش بازار اشاره دارد و معمولاً به صورت درصد نمایش داده می شود. در بازار کریپتوکارنسی، اگر درصد دامیننس یک ارز دیجیتال بیشتر باشد، محبوبیت بالاتر آن ارز در بازار و سرمایه بیشتری که در آن ارز در چرخش است را نشان می دهد. این موضوع ممکن است منجر به افزایش قیمت آینده آن رمز ارز شود. دامیننس بیت کوین ، تتر ، لایت کوین و سولانا از جمله دامیننسهای مورد توجه در بازار کریپتوکارنسی هستند.
بیشتر بخوانید: بیت کوین چیست به زبان ساده
دامیننس بیت کوین به زبان ساده، میزان تسلط ارز دیجیتال بیت کوین نسبت به کل رمز ارزهای موجود در بازار کریپتوکارنسی است. شاخص دامیننس btc، نسبت ارزش تمام ارزهای دیجیتال بازار را به ارزش ارز دیجیتال بیت کوین بیان میکند. بنابراین این شاخص نشان میدهد که چه میزان از ارزش کل بازار کریپتوکارنسی به ارز دیجیتال بیت کوین اختصاص دارد.
دامیننس بیت کوین ارتباط مستقیمی با میزان مارکت کپ این ارز دارد. هرچه میزان دامیننس btc بزرگتر باشد، به این معناست که سرمایه گذاران تمایل بیشتری دارند تا بر روی ارز دیجیتال بیت کوین سرمایه گذاری کنند. بنابراین احتمال رشد قیمت این رمز ارز در روزها یا ماههای آتی وجود دارد. در مقابل هرچه میزان دامیننس btc کمتر باشد، به این معناست که سرمایه گذاران تمایل کمتری دارند تا این رمز ارز را نگهداری کنند. در نتیجه احتمال کاهش قیمت بیت کوین در روزها یا ماههای آتی وجود دارد.
دامیننس بیت کوین چگونه محاسبه میشود؟
برای درک بهتر مفهوم دامیننس بیت کوین، باید بدانیم که این شاخص چگونه محاسبه میشود. برای محاسبه دامیننس یک رمز ارز ابتدا باید ارزش بازار آن را محاسبه کنیم. ارزش بازار یک ارز دیجیتال از ضرب تعداد توکنهای در گردش آن در قیمت لحظهای به دست میآید. پس از محاسبه ارزش بازار، باید آن را بر ارزش کل بازار تقسیم کنیم. بنابراین، به طور خلاصه، فرمول محاسبه دامیننس بیت کوین به این صورت است:
btc dominance = ارزش بازار بیت کوین/ ارزش کل بازار رمز ارزها
چگونه دامیننس بیت کوین را ببینیم؟
دامیننس رمز ارز بیت کوین با نماد BTC.D در اکثر وب سایتهای تحلیل بازار کریپتوکارنسی وجود دارد. معاملهگران میتوانند از ابزارهای تحلیلی مختلفی برای پیش بینی روند این شاخص استفاده کنند. برای مشاهده میزان دامیننس بیت کوین، میتوانید به سایتهای tradingview.com، btctools.io و coinmarketcap.com مراجعه کنید.
در این وب سایتها کافیست عبارت BTC.D را سرچ کنید تا چارت دامیننس رمز ارز بیت کوین برای شما به تصویر کشیده شود. تصویر زیر، تغییرات شاخص دامیننس btc را از ابتدا تا به امروز نشان میدهد. این چارت از سایت tradingview.com استخراج شده است.
کاربرد دامیننس بیت کوین (bitcoin dominance)
- بررسی شرایط کلی بازار کریپتو
بیت کوین بزرگترین رمز ارز بازار کریپتوکارنسی محسوب میشود که تغییرات قیمتی آن میتواند بر روی روند کلی بازار تاثیرگذار باشد. در واقع ایجاد یک روند صعودی یا نزولی در بیت کوین، میتواند بر روی قیمت تمامی رمز ارزهای بازار تاثیر بگذارد. به همین علت، بسیاری از تریدرها برای پیش بینی رفتار کلی بازار کریپتوکارنسی، دامیننس بیت کوین را مورد بررسی قرار میدهند. - به عنوان تاییدیه برای ورود یا خروج در معاملات
کاربران میتوانند از این شاخص به عنوان یک اندیکاتور در معاملات خود استفاده کنند. رفتار صعودی یا نزولی بودن دامیننس btc سیگنالهای ورود یا خروج به بیت کوین و آلت کوینها را صادر میکند. البته این سیگنالها به صورت قطعی نیستند و تریدرها باید علاوه بر این سیگنالها، از ابزارهای تحلیلی و استراتژی معاملاتی خود برای ورود یا خروج به یک معامله استفاده کنند.
نحوه تحلیل دامیننس بیت کوین
برای تحلیل دامیننس بیت کوین کاربران باید روند قیمت بیت کوین و روند دامیننس btc را بررسی کنند. به طور کلی، برای تحلیل شرایط بازار با استفاده از قیمت و دامیننس بیت کوین، حالات زیر مطرح میشود:
- افزایش دامیننس بیت کوین
زمانی که دامیننس بیت کوین بالا برود، معامله گران و سرمایه گذاران توجه بیشتری به معاملات بیت کوین دارند. در واقع در این حالت کاربران سرمایههای خود را وارد معاملات بیت کوین کردند و تمایل دارند تا بر روی این رمز ارز سرمایه گذاری کنند. اگر قیمت بیت کوین در یک روند صعودی یا خنثی قرار گرفته باشد، احتمال افزایش قیمت آن وجود دارد.
شرایط دیگری نیز در افزایش دامیننس بیت کوین مؤثر است. اگر در حالیکه این شاخص در حال افزایش است، اما قیمت بیت کوین کاهش یابد، احتمال کاهش قیمت در آلت کوینها وجود دارد. زیرا، اولاً کاهش قیمت بیت کوین باعث کاهش کلی قیمت ارزهای دیجیتال میشود. ثانیاً، افزایش دامیننس بیت کوین در شرایط کاهش قیمت این ارز به معنای خروج سرمایهگذاران از معاملات آلت کوینها و ورود به معاملات بیت کوین است. بنابراین معامله گر باید در این شرایط بهترین نقطه را برای ورود به معاملات بیت کوین تشخیص دهد. - کاهش دامیننس بیت کوین
زمانی که نمودار دامیننس بیت کوین در یک روند نزولی قرار میگیرد، معاملهگران و سرمایه گذاران تصمیم به خروج از بیت کوین میگیرند. در واقع، در این وضعیت کاربران تمایل کمتری به سرمایه گذاری در بیت کوین دارند و میخواهند داراییهای خود را به تتر یا آلت کوینها تبدیل کنند. در این حالت اگر قیمت بیت کوین در حالت صعودی باشد، نشان میدهد که کاربران در حال حرکت به سمت آلت کوینها هستند و یک آلت سیزن (alt season) ایجاد شده است.
اما در صورتی که هم دامیننس بیت کوین و هم نمودار قیمت آن در یک روند نزولی باشند، احتمالا شروع یک بازار خرسی و افت قیمت بیت کوین و سایر رمز ارزها وجود دارد. جدول زیر به صورت خلاصه روابط بین تغییرات دامیننس بیت کوین و قیمت بیت کوین را نشان میدهد.
موارد گفته ارتباط بین دامیننس بیت کوین (bitcoin dominance) با قیمت بیت کوین بود که تریدرها میتوانند از آنها به عنوان یک ابزار تحلیلی استفاده کنند. تریدرها برای عملکرد بهتر میتوانند علاوه بر دامیننس btc از شاخص ترس و طمع نیز کمک بگیرند. شاخص ترس و طمع یا fear and greed index میزان احساسات ترس و طمع حاکم بر بازار را نشان میدهد. یک تریدر با بررسی شاخص ترس و طمع بیت کوین و قیمت آن و تغییرات لحظهای دامیننسها، میتواند معاملات موفقی را در بازار کریپتوکارنسی انجام دهد.
رابطه دامیننس بیت کوین و تتر
دامیننس تتر یکی از شاخصهای پرکاربرد در بازار کریپتوکارنسی است. این شاخص با نماد USDT.D در سایتهای تحلیلی بازار کریپتوکارنسی نشان داده میشود. دامیننس تتر میزان تسلط تتر را در بازار کریپتوکارنسی نشان میدهد. به کمک این شاخص میتوان میزان ورود و خروج سرمایه به بیت کوین و آلت کوینها را تشخیص داد.
به صورت کلی زمانی که دامیننس تتر افزایش پیدا کند، بدین معناست که بیشتر معامله گران داراییهای خود را فروخته و به تتر تبدیل کردهاند. این مسئله نشان میدهد که اکثر تریدرها در حالت ترس قرار دارند و با تبدیل داراییهای خود به تتر، منتظر فرصتی برای ورود مجدد به بازار کریپتوکارنسی هستند. در مقابل زمانی که این شاخص کاهش یابد، بیشتر معامله گران در حال ورود مجدد به بازار و تبدیل تتر به ارزهای دیجیتال هستند. در این حالت احتمال رشد قیمت در آلت کوینها و بیت کوین افزایش مییابد.
علاوه بر موارد مذکور، دامیننس تتر نیز با دامیننس بیت کوین ارتباط دارد. در واقع دامیننس تتر و بیت کوین در کنار یکدیگر، سیگنالهای مهمی را برای پیش بینی روند بازار ارائه میدهند. این سیگنالها به صورت خلاصه در قالب جدول زیر است:
عوامل موثر بر دامیننس بیت کوین (bitcoin dominance)
بعد از شناخت کاربردهای این شاخص، باید به این نکته پی ببریم که چه عواملی بر روی مقدار آن تأثیر میگذارند. به صورت کلی 4 چهار عامل زیر میتواند btc dominance را دستخوش تغییر کند:
- تغییر روندها:
قبل از ظهور گسترده آلت کوینها، دامیننس بیت کوین بالای ۹۰ درصد بود که امری طبیعی به نظر میرسید. با این حال، با پذیرش آلت کوینها و ظهور ایدههای نوآورانه، بیت کوین بخشی از بازار و شهرت خود را به داراییهای دیگر واگذار کرد. بیت کوین صرفاً به عنوان یک درگاه انتقال دارایی ایجاد شد. در همین حال، پروژههای رمز ارز جدید توانستند قابلیتها و کاربردهای متنوعتری ارائه دهند.
برخلاف بیت کوین، اکثر آلت کوینها در امور مختلف از جمله بازی، هنر و امور مالی غیر متمرکز یا دیفای (Defi) نقش دارند. بسته به روند فعلی، ممکن است علاقه و معاملات بیشتری در مورد یک نوع خاص از پروژه های رمز ارز وجود داشته باشد. به عنوان مثال رشد ناگهانی توکن های غیر قابل تعویض (NFT) ممکن است باعث شود که کفه ترازو دامیننس btc تا حدودی به نفع توکن های مرتبط با NFT کاهش یابد. - بازار گاوی یا خرسی:
طی چند سال گذشته، محبوبیت استیبل کوینها به میزان فزایندهای افزایش یافته است. این روند فشار مداومی را بر دامیننس بیت کوین وارد میکند. معمولا در بازار خرسی یا در زمان نوسان، استیبل کوینها اغلب برای حفظ ارزش سرمایه به کار میروند. استیبل کوینها آلت کوینی هستند که دارای ارزش برابر با یک دارایی پایدار بیرونی هستند.
استیبل کوینها معمولاً از ارز فیات (Fiat) یا فلزات گرانبها به عنوان پشتوانه استفاده می کنند. سرمایه گذاران و تریدرها اغلب از استیبل کوین ها برای حفظ ارزش سود بدون نیاز به تبدیل رمز ارز خود به ارز فیات استفاده می کنند. هنگامی که وجوه از بازار بیت کوین خارج شده و به سمت استیبل کوین ها می روند، دامیننس بیت کوین احتمالاً کاهش می یابد.
در بازار گاوی احتمال بروز عکس این روند وجود دارد. هنگامی که بازار رو به رشد است، معامله گران تشویق می شوند که سرمایه خود را از استیبل کوین ها به دارایی های بیثبات تر منتقل کنند تا فرصت های معاملاتی بیشتری برای خود ایجاد کنند. با این حال، تریدرهای جسور ممکن است گزینه های خطرناک تری را انتخاب کنند و نقدینگی را به آلت کوین هایی تزریق کنند که حتی از بیت کوین بی ثبات تر هستند. بدین ترتیب تأثیرات کلی شرایط مطلوب بازار بر دامیننس بیت کوین بسیار وابسته به شرایط جاری و تصمیمات تریدرها دارد. - ظهور کوین های جدید:
گاهی اوقات کوینهای جدیدی که وارد بازار میشوند، ممکن است به سرعت محبوبیت زیادی به دست آورند که این موضوع باعث میشود تا دامیننس بیت کوین کاهش یابد. باید به یاد داشته باشیم که بیت کوین با سایر رمز ارزها در بازار “مبارزه” میکند. بنابراین، ظهور چندین آلت کوین محبوب به طور همزمان ممکن است بر دامیننس بیت کوین تأثیر بگذارد.
با این حال، ممکن است این آلت کوینها خیلی زود محبوبیت خود را از دست بدهند. اگر این اتفاق بیفتد و وجوه از این آلت کوینها به بیت کوین منتقل یا به طور کامل از بازار رمز ارزها خارج شود، دامیننس این کوین دوباره افزایش مییابد.
سخن پایانی
«دامیننس بیت کوین چیست؟» بیت کوین به عنوان نخستین و بزرگترین رمزارز در بازار ارزهای دیجیتال شناخته میشود. با توجه به همین شهرت و حجم بازار بالا قابل انتظار است که توجه عموم افراد در بازار کریپتو به این کوین جلب شود. در این راستا و برای ارزیابی تأثیر بیت کوین، سرمایه گذاران عموماً از ابزاری تحت عنوان دامیننس بیت کوین (bitcoin dominance) استفاده می کنند.
دامیننس بیت کوین نسبت ارزش کل بیت کوین را به ارزش کل بازار کریپتوکارنسی بیان می کند. در واقع این شاخص به معنی میزان تسلط بیت کوین برای بازار کریپتوکارنسی است. تریدرها به کمک این شاخص میتوانند شرایط کلی بازار و آینده قیمت بیت کوین و آلت کوینها را پیش بینی کنند. دامیننس btc چارت تحلیل پذیری دارد و کاربران میتوانند روند آن را با استفاده از دیتاهای گذشته پیش بینی کنند. اگر یک معاملهگر تازهکار هستید، توصیه میشود که ابتدا تحلیلهای تکنیکال، فاندامنتال و مدیریت ریسک را بیاموزید تا بتوانید از دامیننس بیت کوین در معاملات خود بهرهمند شوید.
سوالات متداول
دامیننس بیت کوین یعنی چه؟
دامیننس بیت کوین شاخصی است که در آن میزان تسلط بیت کوین بر کل بازار کریپتوکارنسی و به صورت درصد نمایش نشان داده می شود. علامت اختصاری شاخص btc در سایت های تحلیل بازار کریپتو، BTC.D است.
رابطه دامیننس بیت کوین با قیمت بیت کوین چگونه است؟
هرچه درصد دامیننس بیشتر باشد، به این معناست که بیشتر تریدرها وارد معاملات رمز ارز بیت کوین شده اند. در نتیجه احتمال رشد قیمت بیت کوین افزایش می یابد. در مقابل هرچه میزان درصد دامیننس کمتر باشد، به این معناست که تریدرها تمایل کمتری به سرمایه گذاری بر روی بیت کوین دارند و در نتیجه قیمت بیت کوین کاهش می یابد.
دامیننس بیت کوین را از کجا ببینیم؟
برای مشاهده نمودار لحظه ای دامیننس بیت کوین کافیست نماد BTC.D را در سایت های tradingview.com و btctools.io و coinmarketcap.com سرچ کنید.
رابطه دامیننس بیت کوین با آلت کوین ها به چه صورت است؟
دامیننس btc با آلت کوین ها رابطه عکس دارد. هرچه میزان دامیننس btc افزایش یابد، قیمت آلت کوین ها کاهش می یابد و هرچه میزان دامیننس btc کاهش یابد، قیمت آلت کوین ها افزایش می یابد.