ارز near چیست؟ در چندسال گذشته شبکه‌های بیت کوین و اتریوم توانستند انقلابی در حوزه تکنولوژی بلاک چین ها ایجاد کنند. این شبکه ها با ایجاد بسترهایی غیر متمرکز برای ساخت قراردادهای هوشمند و تبادلات غیر متمرکز مالی نظر بسیاری از سرمایه گذاران را به خود جلب کردند. در سال‌های گذشته به دلیل افزایش تعداد کاربران شبکه های بیت کوین و اتریوم، میزان مقیاس پذیری این شبکه ها به شدت کاهش یافته است.

در واقع به دلیل وجود ترافیک بالا در بلاک چین‌های بیت کوین و اتریوم، توسعه دهندگان نمی‌توانند به خوبی برنامه‌های غیر متمرکز DApp خود را بسازند و توسعه دهند. شبکه near قصد دارد تا به کمک تکنولوژی های مختلف، مشکل مقیاس پذیری شبکه های بلاک چین را حل کرده و جایگاه آن ها را تصاحب کند. در این مقاله قصد داریم همه چیز درباره ارز near و رمز ارز آن را بررسی کنیم.

نیر پروتکل چیست؟

نیر پروتکل یا near protocol یک بلاک چین لایه اول و متن باز که با هدف ایجاد مقیاس پذیری بالا در شبکه‌های بلاک چینی ساخته شده است. مهم‌ترین کاربرد این پروتکل، ساخت قراردادهای هوشمند است؛ یعنی شبکه ارز near همانند اتریوم بستری برای توسعه دهندگان و برنامه نویسان فراهم می‌کند تا بتوانند برنامه های DApp را ایجاد و توسعه دهند.

پروتکل نیر از ساختار ابری (cloud) برای توسعه برنامه های غیر متمرکز استفاده می‌کند. در واقع به کمک ساختار ابری، محاسبات و ذخیره اطلاعات با سرعت بالاتری انجام می‌شود و در نتیجه میزان مقیاس پذیری شبکه افزایش می‌یابد. پروتکل نیر برخلاف اکثر بلاک چین‌ها، تلاش می‌کند تا پلتفرمی کاربرپسند برای فعالان شبکه ارائه کند. به عنوان مثال آدرس کیف پول‌ها در این شبکه قابل ویرایش است و کاربران می‌توانند مشخصات تراکنش‌های خود را تغییر دهند تا بتوانند در آینده راحت‌تر آن‌ها را در شبکه پیدا کنند.

تاریخچه ارز نیر near protocol

تاریخچه ارز نیر NEAR

پروژه نیر توسط الکساندر اسکیدانوف (Alexander Skidanov) و ایلیا پولوسوخین (Illia Polosukhin) ساخته و توسعه پیدا کرد. الکساندر و ایلیا هر دو در شرکت‌های مایکروسافت و گوگل تجربه کاری دارند و توانسته‌اند بر روی بخش google translate پیشرفت و تغییرات زیادی را اعمال کنند. الکساندر و ایلیا قبل از ساخت نیر پروتکل، یک شرکت نوپا به نام Y Combinator را در سال 2018 تاسیس کردند.

این شرکت با پلتفرم‌هایی همچون دراپ باکس (Dropbox)، فایل کوین (Filecoin) و ردیت (Reddit) همکاری داشته و نقش موثری در توسعه آن ایفا کرده است. بعد از همکاری‌های مختلف و موفقیت آمیز، الکساندر و ایلیا تصمیم گرفتند یک پروژه در زمینه یادگیری ماشین را شروع کنند. این پروژه آنقدر خوب پیش رفت که تصمیم گرفتند آن را در بستر شبکه‌های بلاک چینی توسعه دهند و به عنوان یک رقیب مهم برای اتریوم، به بازار کریپتوکارنسی معرفی کنند.

این پروژه همان پروتکل نیر (near) بود که در ابتدا تنها برای یادگیری ماشین طراحی شده بود. اما بعد از بررسی عملکرد آن‌ها، توسعه دهندگان این پلتفرم تصمیم به توسعه ارز near در دنیای کریپتوکارنسی گرفتند.

جالب است بدانید این دو توانستند در جولای 2018 و پس از معرفی نیر پروتکل یک سرمایه 15 میلیون دلاری را جذب کنند و تیم خود را از 2 به 10 نفر افزایش دهند. نکته اینجاست که همه این اتفاقات در بازار خرسی کریپتو رخ داد! تیم توسعه نیر پروتکل هم اکنون در سانفرانسیسکو قرار دارد و با بیش از 50 کارمند و برنامه‌نویس از سراسر نقاط جهان همکاری می‌کنند.

معرفی ارز دیجیتال near

ارز near protocol توکن بومی پلتفرم نیر در بستر شبکه اتریوم با استاندارد ERC-20 ایجاد شده است. این ارز دیجیتال با نماد NEAR در اکثر صرافی های ارز دیجیتال لیست شده است. در زمان نگارش این مقاله، این ارز در رتبه 42 ام محبوب‌ترین ارزهای بازار کریپتو قرار گرفته و کاربردهای زیادی نیز دارد. از جمله کاربردهای این رمز ارز می‌‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. استیک: مهم ترین کاربرد توکن های نیر، در بحث مشارکت نودها در شبکه و فرآیند استیکینگ است. به کمک این توکن‌ها کاربران می توانند در پردازش شبکه مشارکت کنند و سود مشخصی دریافت نمایند. این فرآیند میزان امنیت شبکه را افزایش می دهد و احتمال حمله هکرها و خرابکاران را به این پلتفرم کم می‌کند.
  2. حاکمیت: فعالان شبکه با خرید توکن‌های بومی می‌توانند در تغییرات شبکه مشارکت کنند. در واقع آن‌ها به کمک خرید رمز ارز نیر، حق رای خواهند داشت و می‌توانند در نظرسنجی‌های شبکه شرکت کنند. حق رای‌ها همانند سهام عمل می‌کنند؛ یعنی هرچه تعداد توکن خریداری شده بیشتر باشد، قدرت رای بالاتر است.
  3. کارمزد تراکنش: برای پرداخت تراکنش‌های پلتفرم نیر، باید از توکن بومی آن استفاده کرد. همچنین توسعه دهندگان برای ساخت برنامه‌های DApp باید هزینه‌ای را به عنوان کارمزد شبکه پرداخت کنند که از طریق توکن بومی شبکه، این عملیات قابل اجراست.

نیر پروتکل چگونه کار می کند؟

پروتکل near برای ایجاد مقیاس پذیری بالا در شبکه خود از شاردینگ (sharding) استفاده می‌کند. شاردینگ فرآیندیست که در آن یک دیتابیس به بخش‌های کوچکتر تقسیم می‌شود و سرعت پردازش شبکه افزایش پیدا می‌کند. در واقع در این فرآیند با پارتیشن بندی اطلاعات و تقسیم پردازش شبکه بین آن‌ها، عملکرد بلاک چین بیشتر شده و در نتیجه مدیریت داده‌ها و تایید آن توسط نودها آسان‌تر انجام می‌شود.

شبکه نیر برای تایید تراکنش‌ها از الگوریتم اثبات سهام (proof of stake) استفاده می‌کند. بر طبق این الگوریتم نودهای شبکه نیازی به دستگاه‌های پردازشی قدرتمند ندارند و تنها با خرید ارز بومی شبکه، می‌توانند در پردازش آن مشارکت کنند. نودهای شبکه به وسیله صرافی‌ها، کیف پول‌ها و استخرهای استیکینگ می‌توانند با هر مقدار سرمایه در فرآیند استیک شبکه شرکت کنند و در مدت زمان مشخصی، پاداش دریافت کنند. همچنین نودها می‌توانند با خرید حداقل 67 هزار توکن بومی ارز NEAR، به عنوان تایید کننده تراکنش‌ها در شبکه فعالیت کرده و سود بیشتری کسب کنند.

ویژگی های ارز near (نیر پروتکل)

ویژگی های رمز ارز near

پلتفرم near protocol از فناوری‌های مختلف و منحصر به فردی برای ایجاد مقیاس پذیری بالا و ساخت قراردادهای هوشمند استفاده می‌کند. این فناوری‌ها به صورت خلاصه موارد زیر هستند:

  1. nightshade
    همان طور که اشاره شد، شبکه ارز near از ساختار شاردینگ برای ایجاد مقیاس پذیری استفاده می‌کند. این ساختار با نام نایت شید (nightshade) معروف است و بلاک چین را به صورت افقی مقیاس ‌پذیر می‌سازد. در واقع به کمک این فناوری، داده‌های شبکه در پروسه شاردینگ به حجم‌های کوچک‌تر تقسیم می‌‌شوند تا توان عملیاتی پروتکل را افزایش دهند و کارمزدها را کم کنند.
    البته نکته اینجاست که برخلاف سایر بلاک چین‌‌هایی که از ساختار شاردینگ استفاده می‌کنند، پروتکل نیر شاردها را از زنجیره خارج نمی‌کند و هر شارد در این شبکه یک بخش کوچک از بلاک بعدی را تشکیل می‌دهد.
    پیش از پروتکل نیر برخی پروژه‌ها به صورت محدود از فناوری شاردینگ استفاده می‌کردند. نکته‌ای که در مورد بلاک چین نیر حائز اهمیت است مربوط به نحوه ایجاد این ساختار می‌شود. این شبکه به جای تقسیم وظایف میان اعتبارسنج‌ها، بلاک چین زنجیره اصلی را به زنجیره‌های کوچک‌تر تقسیم می‌کند.
    به کمک فناوری نایت شید، تنها یک تصویر از وضعیت کلی هر شارد به یک بلاک اضافه می‌شود. اعتبارسنج‌های هر شارد موظف هستند که وضعیت کلی شارد خود را همزمان با ساخت بلاک جدید منتشر کنند. از آنجا که هر نود فقط وظیفه حفظ و بررسی بخشی از اطلاعات را بر عهده دارد، احتمال آسیب امنیتی به بلاکچین بسیار کم خواهد شد. نایت شید همچنین باعث می‌شود که ترافیک شبکه به حداقل برسد تا بتواند توان عملیاتی خود را بالا ببرد.
  2. Rainbow Bridge
    پروتکل نیر دارای یک پل بلاکچینی به نام پل رنگین کمان (rainbow bridge) است که به کاربران اجازه می‌دهد تا توکن‌های با استاندارد ERC-20 را بین شبکه‌های اتریوم و ارز near منتقل کنند. این قابلیت باعث می‌شود انواع توکن‌های شبکه اتریوم و حتی توکن‌ های NFT با استاندارد اتریوم به پروتکل نیر منتقل شوند. بدین ترتیب، کاربران می‌توانند از سرعت بالا و کارمزد اندک نیر پروتوکل برای انجام تراکنش‌های خود استفاده کنند.
  3. Aurora
    آئورورا یک راه حل لایه دوم و تعبیه شده در بلاک چین near است. این قابلیت به توسعه‌ دهندگان اجازه می‌دهد تا اپلیکیشن‌های خود را در پلتفرم نیر اجرا کنند. سازگار بودن این ابزار با شبکه اتریوم باعث می‌شود تراکنش‌های سنگین در اتریوم بتوانند با هزینه کم در پلتفرم نیر انجام شوند.
    توجه داشته باشید که از ماشین‌های مجازی برای پردازش تراکنش‌های معمولی استفاده نمی‌شود و اصولاً برای نوشتن و اجرای قراردادهای هوشمند به کار می‌روند. در واقع آئورورا یک ماشین مجازی اتریوم (EVM) در بستر پروتکل نیر است که سازگار با اتریوم عمل می‌کند و از تمام ابزارها و افزونه‌های اتریومی پشتیبانی می‌کند.
    در نتیجه، توسعه ‌دهندگان و برنامه ‌نویسان نیازی ندارند که مجدد کدهای اپلیکیشن‌های غیر متمرکز خود را دوباره در شبکه اتریوم بنویسند. علاوه بر این، توسعه دهندگان می‌توانند با استفاده از قابلیت “پل آئورورا” (Aurora Bridge) قراردادهای هوشمند و توکن‌‌های ERC-20 را میان بلاکچین‌های اتریوم و نیر جابجا کنند. مهم‌ترین فایده ماشین مجازی آئورورا هم در پرداخت کارمزدهای شبکه است. توسعه‌دهندگان می‌توانند کارمزدها را در قالب ETH یا NEAR (اما به مقدار کمتر) در ارز نیر پرداخت کنند.

تفاوت شبکه اتریوم با نیر پروتکل (NEAR)

  • شبکه ارز near توانسته یک بلاکچین لایه اول با مقیاس پذیری بالا ایجاد کند که در آن توسعه دهندگان می‌توانند با هزینه کارمزد بسیار پایین، برنامه‌های خود را توسعه دهند. در مقابل شبکه اتریوم با مشکلاتی مانند مقیاس پذیری پایین و کارمزد تراکنش بالا مواجه است و نمی‌تواند در لایه اول شبکه خود عملکرد مناسبی داشته باشد.
  • سرعت پردازش تراکنش‌ها در شبکه نیر، بالاتر از شبکه اتریوم است. در واقع نودهای پروتکل نیر، به دلیل مقیاس پذیری بالا در لایه اول، می‌توانند با سرعت بالایی تراکنش‌ها را پردازش کنند.
  • علیرغم عملکرد فوق العاده شبکه نیر، این پروژه چندان مورد استقبال سرمایه گذاران قرار نگرفته و میزان پذیرش عمومی در شبکه اتریوم بیشتر است. این موضوع را می‌توان به دلیل بازاریابی و مارکتینگ ضعیف این پروژه دانست؛ در حالیکه شبکه نیر در رتبه 42 ام سایت کوین مارکت کپ قرار گرفته است.
مزایا و معایب شبکه near

مزایای شبکه نیر (near)

  1. پروتکل ارز near به کمک فناوری شاردینگ مقیاس پذیری بالایی در پردازش تراکنش‌ها دارد.
  2. میزان کارمزد شبکه بسیار پایین است و برنامه نویسان می‌توانند با هزینه کمی برنامه‌های DApp خود را بسازند. موضوعی که باعث می‌شود تا تعداد توسعه دهندگان شبکه افزایش پیدا کند.
  3. این شبکه از زبان‌های برنامه نویسی رایجی همچون جاوا اسکریپت پشتیبانی می‌کند. این نکته باعث می‌شود تا توسعه دهندگان بتوانند به سادگی قراردادهای هوشمند مختلفی را بنویسند.

معایب شبکه نیر (near)

  1. در بحث حاکمیت و نظرسنجی‌های شبکه، تمرکز زدایی مناسبی انجام نشده است. در واقع به دلیل وجود الگوریتم اثبات سهام، کاربرانی که سرمایه بیشتری دارند قدرت رای بالاتری نیز دارند.
  2. شبکه رمز ارز near در حال رقابت مستقیم با شبکه‌های بزرگی همچون اتریوم است. این در حالیست که پروتکل نیر با مارکتینگ و بازاریابی ضعیف نتوانسته خود را به فعالان بازار معرفی کند.

پیش بینی قیمت ارز نیر پروتکل

برای پیش بینی قیمت ارز نیر، می‌توانیم از تحلیل تکنیکال استفاده کنیم. نمودار زیر، قیمت لحظه‌ای ارز nearusdt را در بازه زمانی هفتگی نشان می‌دهد. قیمت از اواسط سال 2022 تا به امروز در یک روند نزولی قدرتمند قرار گرفته است. در زمان نگارش این مقاله، قیمت در محدوده 1.2 تا 1.7 دلار در نوسان است. اگر ریزش قیمت ادامه پیدا کند و حجم معاملات رشد چندانی نداشته باشد، احتمال ریزش قیمت تا محدوه حمایت 0.79 تا 0.5 دلار وجود دارد. اما اگر در ماه‌های آتی حجم معاملات افزایش یابد و قیمت از محدوده نوسانی خود خارج شود، می‌تواند تا ناحیه مقاومتی 2.5 تا 3.2 دلار رشد کند.

تحلیل تکنیکال ارز نیر near protocol

تصویر زیر، نمودار عقربه ای ارز نیر را در تایم فریم ماهانه نشان می‌دهد. سایت تریدینگ ویو برای هر یک از رمز ارزها، مجموعه‌ای از سیگنال‌های اندیکاتورها را در قالب نمودار عقربه ای به کاربران نمایش می‌دهد تا کاربران بتوانند تصمیمات بهتری در معاملات خود اتخاد کنند. با توجه به نمودارهای زیر، اندیکاتورهای میانگین متحرک MA برحسب رفتار گذشته قیمت، سینگال فروش و ادامه ریزش را صادر می‌کنند. اندیکاتورهای اسیلاتور وضعیت خنثی و نوسانی را برای این ارز پیش بینی می‌کنند و در مجموع از نگاه اندیکاتورها، قیمت ارز near در ماه‌های آینده با افت همراه خواهد شد.

تحلیل نمودار عقربه ای ارز نیر near protocol

نحوه خرید و فروش رمز ارز نیر پروتکل

رمز ارز near در لیست 100 رمز ارز برتر بازار کریپتوکارنسی قرار دارد و در اکثر صرافی‌های ارز دیجیتال قابل معامله است. صرافی‌های بایننس (binance)، کراکن (kraken)، هیوبی (huobi)، کوکوین (kucoin) و OKX بهترین گزینه‌ها برای خرید و فروش نیر پروتکل محسوب می‌شوند. همچنین برای ذخیره رمز ارز نیر می‌توان از هر دو نوع کیف پول‌های سرد و گرم استفاده کرد.

کیف پول‌های سرد شبیه به فلش‌های حافظه هستند. کلید خصوصی کاربر به صورت رمزنگاری ‌شده در درون این کیف پول‌‌ها نگهداری می‌شود و به دلیل ماهیت آفلاین از خطر هک دور هستند. البته ساختار آفلاین باعث خواهد شد که تریدر نتواند به سرعت به پلتفرم صرافی دلخواه خود وصل شود و اقدام به خرید و فروش ارزهای خود کند. از جمله برترین کیف پول‌ های سرد برای ذخیره ارز near می‌توان به لجر (Ledger) و ترزور (Trezor) اشاره کرد.

کیف پول‌های گرم در قالب اپلیکیشن موبایل یا افزونه‌های مرورگر صادر می‌شوند. این کیف پول‌‌ها می‌توانند به سرعت به پلتفرم صرافی وصل شوند و نیازی به صرف زمان زیاد برای این کار ندارند که تریدرها از این ویژگی برای حفظ فرصت‌های معاملاتی و ترید سریع‌تر استفاده می‌کنند. از جمله بهترین کیف‌پول‌های گرم می‌توان به مای نیر والت (MyNearWallet)، کیف پول اکسودوس (Exodus)، گواردا (Guarda) و متامسک (MetaMask) اشاره کرد.

بیانیه سلب مسئولیت

کاربران گرامی، مطالب درج شده در این مقاله براساس تحقیق و تالیف نویسنده می باشد. با این حال، مسئولیت بررسی دقیق‌تر و صحت مطلب و موارد ذکر شده، بر عهده شماست و بروکر PCM تضمینی بر این موضوع ندارد.

سخن پایانی

«ارز near چیست؟» با گسترش اپلیکیشن‌های بلاکچینی به مرور افراد بیشتری به سراغ گزینه‌هایی می‌روند که خدمات مورد نظرشان را با سرعت بیشتر و هزینه کمتر به اجرا می‌رساند. پروتکل near دقیقاً شبکه‌ایست که قصد دارد عملکرد برنامه‌های غیر متمرکز را افزایش و هزینه‌های موجود در آن را کاهش دهد.
توسعه‌دهندگانی که به دنبال یک بلاکچین لایه 1 برای ساخت اپلیکیشن غیرمتمرکز خود هستند، می‌توانند ارز دیجیتال نیر را به عنوان یکی از بهترین گزینه‌ها در نظر بگیرند. بنابراین اگر این پروتکل بتواند در سال‌های آینده در حوزه DApp عملکرد مناسبی از خود نشان دهد، می‌تواند به عنوان یکی از ارزهای موفق بازار کریپتوکارنسی شناخته شود.

سوالات متداول

سوالات متداول