همان طور که از اسم چنین معاملاتی (فیوچرز= آینده) مشخص است، این معاملات به قراردادهایی گفته میشود که در آینده تکمیل میشوند.
این قراردادها در زمان حال تبیین و امضا میشوند. حتی ممکن است بخشی از امور مالی طرفین قرارداد هم در لحظه پرداخت گردد. اما نکته اینجاست که تحقق کامل قرارداد در آینده (تاریخ مشخص) انجام میپذیرد.
قراردادهای فیوچرز میتواند انواع داراییها را دربربگیرد. این قراردادها دارای خصوصیات خاصی هستند که مختص اینگونه قراردادهاست. اکثر قراردادها در لحظه به انجام میرسند. این در حالی است که معاملات فیوچرز یا آتی دارای یک تاریخ اجرا در آینده هستند.
دو مزیت اصلی معاملات فیوچرز
معاملات فیوچرز دارای دو مزیت اصلی هستند:
- کنترل ریسک
- سفته بازی
کنترل ریسک
فرض کنید که انتظار دارید قیمت بایننس کوین (BNB) بالا برود. میدانید که باید چند ماه آینده یک مبلغ مشخص از این کوین را به عنوان قسط وام خود پرداخت کنید. در این حالت به نفع شماست که کوینهای BNB خود را از حالا خریداری کنید.

با این فرض که بایننس کوین برابر با 200 دلار باشد، اگر قیمت در چند ماه آتی به 300 دلار برسد شما سود کردهاید. اگر قیمت کمتر شود، شما حداقل مطمئن بوده و خریدتان را با قیمت دلخواه انجام دادهاید.
از سوی دیگر، فروشنده در این قرارداد هم حداقل نسبت به فروش با قیمت دلخواه خود مطمئن است. اگر هم قیمت پایینتر بیاید، سود کرده است.
حتی شرکتها و کارخانههای بزرگ هم میتوانند از این طریق از نوسانات قیمت مصون بمانند. این موضوع خصوصاً به نفع شرکتهایی است که مشکل نقدینگی دارند. حتی در صورت افزایش آتی قیمت، آنها حداقل توانستهاند از سرمایهای که زودتر دریافت کردهاند استفاده کنند و خط تولید خود را تقویت کنند.
سفته بازی
در این کاربرد، فرد از معاملات فیوچرز برای خرید و فروش کالا یا خدمات استفاده نمیکند. او صرفاً با آگاهی نسبی نسبت به نوسانات آتی قیمت سعی میکند که از این نوسانات به نفع خود استفاده کند.

انواع پوزیشن های ترید
بدین ترتیب است که دو نوع “پوزیشن خرید” (Long Position) و “پوزیشن فروش” (Short Position) به وجود میآیند. این دو نوع سفارش از مهمترین سفارشات در دسته معاملات فیوچرز هستند.
پوزیشن لانگ یا خرید
این سفارش زمانی ثبت میشود که تریدر انتظار دارد قیمت یک سهم یا کریپتوکارنسی بالا برود. در آن صورت، او قرارداد فیوچرز را با زمانهای مشخص و مقرر تنظیم میکند.
او متعهد میشود که مقداری از ارز مربوطه را خریداری کند و در زمان موعد با نرخ تعیینشده بفروشد. اگر قیمت در زمان مقرر پایینتر بیاید او متحمل ضرر خواهد شد. در غیر این صورت و در صورت افزایش قیمت، همه چیز طبق پیشبینی او پیش رفته است و به سود رسیده است.
پوزیشن شورت یا فروش
با فرض این که تریدر انتظار داشته باشد که قیمتها کاهش یابند، قرارداد فیوچرز در قالب شورت میتواند برای این وضعیت تنظیم گردد.
در پوزیشن شورت، تریدر مقداری رمز ارز را از صرافی معاملات فیوچرز قرض میگیرد تا آن را بفروشد. با این فرض که قیمتها طبق پیشبینی او پایین بیایند، او دوباره آن دارایی را در قیمت پایینتر میخرد و آن را به قرضدهنده پس میدهد. تفاوت میان این خرید و فروش همان سود او خواهد بود.
اگر هم قیمت بالا برود، او موظف است مابهالتفاوت این افزایش قیمت را به عنوان ضرر پرداخت کند. ضرر او بستگی به اهرمی دارد که انتخاب کرده است. برای مثال اگر قیمت پنج درصد افزایش داشته باشد و اهرم هم 10 باشد، تریدر باید پنجاه درصد ضرر را جبران کند و از دارایی خودش پرداخت کند.
آموزش معاملات فیوچرز
ورود به دنیای معاملات فیوچرز یا آتی چندان سخت نیست. پیدا کردن این بخش بستگی به صرافی مورد استفاده شما دارد. در بخش “ترید” (Trading) احتمالاً سربرگهای مختلفی را ببینید که انواع معاملات را پیش روی شما بگذارد.
سادهترین نوع ترید مربوط به “ترید اسپات” (Spot) است که صرفاً گزینههای خرید و فروش معمولی را دارد و باید مقدار و نرخ مورد نظر خود را در آنها وارد نمایید.
با پیدا کردن گزینه فیوچرز یا مارجین وارد این دنیای جذاب و وسوسهبرانگیز خواهید شد. برخی صرافیهای خارجی از تریدرهای این نوع معاملات میخواهند که احراز هویت خود را تکمیل کنند و به سطح مورد نظر خودشان برسانند که اصولاً نیاز به ثبت اطلاعات شخصی (اعم از کارت شناسایی شخص) دارند.
البته به هیچ وجه جای نگرانی نیست!
علاقهمندان به حوزه معاملات فیوچرز میتوانند از صرافیهای غیر متمرکز برای بهرهگیری از این خدمات استفاده کنند. کافی است نوع معامله خود (لانگ یا شورت) را انتخاب کنید و مقدار ارز دلخواه و قیمت مورد نظر را وارد کنید.

همچنین باید اهرم خود را هم با توجه به شرایط و میزان ریسکپذیری انتخاب نمایید. در صورت عدم تکمیل مراحل احراز هویت ممکن است یک لیمیت یا محدودیت لوریج برای شما اتخاذ شود.
بهترین ارز برای شروع و ورود به معاملات فیوچرز از طریق استیبل کوین ها است. اکثر سرفصلهای معاملات فیوچرز با نماد USDT یا BUSD نشان داده شدهاند.
تفاوت معاملات اسپات با معاملات فیوچرز
در معاملات اسپات، تریدر از افزایش قیمتها به سود میرسد. در لحظه باید انتخاب کنید که میخواهید خرید انجام دهید یا فروش. بدین ترتیب، فرصتی برای کسب سود از کاهش قیمتها نیست و تنها راه کسب سود از بالا رفتن قیمتهاست.
برخلاف معاملات اسپات، در معاملات فیوچرز میتوانید از افزایش و کاهش قیمت به سود برسید. در نتیجه، تریدر میتواند به صورت دو طرفه معامله کند و از کاهش قیمت هم به سود برسد.
تفاوت عمده دیگری که میان معاملات اسپات و فیوچرز وجود دارد، در خصوص میزان سود و ریسک حاصل از سرمایهگذاری در این دو روش است.
مسلماً معاملات فیوچرز یا آتی دارای احتمال پاداش و ریسک بالایی هستند. استفاده از اهرمها باعث میشود که میزان سود و ضرر شما با ضریب همراه شود. در صورتی که قیمتها طبق میل شما حرکت کنند، سود شما چندین برابر حالت طبیعی خود خواهد شد. اما نکته اینجاست که در صورتی که قیمت خلاف پیشبینی شما حرکت کند، ممکن است دچار “هشدار مارجین” یا “مارجین کال” (Margin Call) شوید که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
همه اینها در شرایطی است که معاملات اسپات دارای ریسک بسیار کمتری هستند. فرض کنیم در معاملات اسپات، 3 بیت کوین خریدهاید. در صورت کاهش قیمت بیت کوین، شما همچنان 3 بیت کوین در کیف پول ارز دیجیتال خود خواهید داشت و نیاز نیست که نگران از بین رفتن دارایی خود باشید. شما با افزایش یا کاهش قیمت بیت کوین، هر لحظه که بخواهید میتوانید از معاملات اسپات برای فروش آن استفاده کنید.
نکته دیگر که در این بخش حائز اهمیت است مربوط به ماهیت معاملات فیوچرز است. معاملات در این قراردادها بر سر قیمتهای آتی ثبت میشوند.
حق مالکیت در معاملات فیوچرز به تریدر اهدا نمیشود. او صرفاً برای مدت کوتاهی مالکیت معنوی یک کوین را در قیمتهای مختلف بر عهده میگیرد و بعد از این مدت مقرر باید دارایی را با همان قیمت خریداری کند یا بفروشد.
تفاوت معاملات فیوچرز با معاملات فوروارد
هر دو معامله دارای شباهتهای بسیار زیادی هستند و قراردادهایی برای قیمت آتی کالاها هستند. از این قراردادها برای پیشبینی نوسانات بازار استفاده میشود. در واقع، مزیت هر دو نوع معامله در این است که میتوانید از هر نوع عدم ثبات قیمت در بازار به نفع خود استفاده کنید.
اما تفاوت این دو معامله در چیست؟ قراردادهای فوروارد الزاماً در صرافی ثبت نمیشوند و فقط میان یک خریدار و فروشنده (با شرایط دلخواه هر کدام از طرفین) تنظیم میشود. این در حالی است که معامله فیوچرز تحت قوانین و با واسطهگری صرافی ارز دیجیتال صورت میگیرد. شما معمولاً در معاملات فیوچرز الزاماً طرف معامله خود را نمیشناسید و ممکن است صرفاً با خود صرافی معامله کنید.
اسکالپ تریدینگ (Scalp Trading) در معاملات فیوچرز
“اسکالپ تریدینگ” به معاملات سرعتی گفته میشود که معمولاً ظرف 1 تا 15 دقیقه ثبت و تکمیل میشوند.
زمان انتهایی برای تکمیل یک پوزیشن در معاملات فیوچرز معمولاً در قرارداد هوشمند تثبیت نمیشود. در اکثر پلتفرمهای معاملات فیوچرز زمان مشخصی برای اتمام پوزیشن تعیین نمیگردد و پوزیشن تا زمانی ادامه خواهد داشت که تریدر دست به خرید و فروش آن نزند.
بدین ترتیب، دو حالت پیش میآید:
- پرایس اکشن و روند بازار بر خلاف انتظار تریدر تغییر خواهد کرد که در این حالت تریدر لیکویید میشود و پوزیشن بسته شده و حسابش برداشت میشود.
- در حالت دیگر هم روند بازار مسیر پیشبینی شده را طی میکند و تریدر میتواند یک سفارش “حد سود” یا “تیک پرافیت” (Take Profit) تنظیم کند تا سفارش در قیمت مورد انتظار او بسته شود و به سود برسد.
البته برخی پلتفرمهای معاملات فیوچرز هم ممکن است دارای قابلیت تنظیم تاریخ دقیق اتمام پوزیشن باشند. در این حالت، فقط قیمت نهایی دارایی در تاریخ انقضا مد نظر خواهد بود. در چنین پلتفرمهایی، این اطلاعات جانبی هم در قرارداد هوشمند بر بستر بلاکچین ثبت میگردند.
ثبت این اطلاعات در بلاکچین باعث میشود که مورد نظارت سایر اعضا هم قرار بگیرند. ویژگی دیگر قراردادهای هوشمند در اجرای اتوماتیک آنها است. بدین ترتیب، همه فرایندهای مارجین کال، کسب سود یا لیکویید شدن به صورت اتوماتیک رخ میدهد.
مفاهیم و اصطلاحات مهم در معاملات مارجین
پیش از آغاز کار و شروع فعالیت در پلتفرمهای فیوچرز بهتر است با برخی مفاهیم و اصطلاحات کاربردی این حوزه آشنا شوید.
اهرم یا لوریج (Leverage)
اهرم یا لوریج همان ضریبی است که در سرمایه اولیه شما ضرب میشود و منجر به افزایش سود یا ضرر شما خواهد شد. حتماً به این نکته توجه داشته باشید که لوریجها همانطور که میتوانند باعث افزایش سود شما شوند، ممکن است در صورت تحلیل نادرست باعث افزایش چند برابری ضرر هم شوند و حساب شما را لیکویید یا خالی کنند.

اهرمها بین اعداد 1 تا 100 هستند و سرمایه شما را به همان نسبت افزایش خواهند داد.
مارجین
“مارجین” در لغت به معنای “آستانه” است و شبیه به “حد ضرر” شما عمل میکند. مارجین در واقع همان سرمایه اولیه شماست. اگر مقدار ضرر شما با اعمال اهرم به حد سرمایه اولیه شما برسد، حد مارجین را رد کردهاید و از آن به بعد سرمایه شما مورد خطر قرار میگیرد. به همین دلیل است که باید در همان ابتدا به سطوح مارجین و خصوصاً “مارجین کال” (Margin Call) دقت داشته باشید.

استاپ لاس (Stop Loss)
بهتر است با تحقیقات و تحلیل گسترده وارد معاملات فیوچرز شوید. اگر چه احتمال “ریوارد” یا همان کسب سود از این نوع معاملات به لطف اهرمها زیاد است، اما باید به حد ضرر و “ریسک” خود هم توجه داشته باشید.
پیشنهاد میشود که حتماً مفهوم “نسبت ریسک به ریوارد” (R/R) را در معاملات مارجین و فیوچرز محاسبه کنید و یک حد ضرر را انتخاب کنید. تعیین حد ضرر موجب خواهد شد که مدیریت ریسک بهتری را در معاملات فیوچرز داشته باشید.

میتوانید برای کاهش ریسک معاملات آتی از یک سفارش از نوع استاپ لاس در یک سطح قیمتی مشخص استفاده کنید. این سطح قیمتی اصولاً با سطح مارجین کال شما متفاوت است. انتخاب درست این نقطه باعث میشود که خطر لیکویید شدن را از بین ببرید و از سرمایه خود محافظت کنید. حفاظت از سرمایه را “پوشش ریسک” یا “هج” (hedge) مینامند.
پی ان ال (PNL)
“پی ان ال” مخفف “سود و ضرر” (profit and loss) است و اشاره به بازده پوزیشنهای شما دارد. این مفهوم به دو دسته “realized” (تحقق یافته) و “unrealized” (تحقق نیافته) تقسیمبندی میشود. این دو مفهوم میتوانند هم برای سود و هم برای ضرر به کار روند.

اگر پوزیشن شما هنوز به اتمام نرسیده است، به آن “تحقق نیافته” گفته میشود. اگر پوزیشن خود را بستهاید و بازده آن (چه سود و چه ضرر!) را متحمل شدهاید، به آن “تحقق یافته” میگویند.
معاملات مارجین (Margin Trading)
معاملات مارجین دارای یک ضریب برای کسب سود و ضرر هستند. این اهرم همانند یک وام مضاعف عمل میکند.

خیلی ساده! فرض کنید که شما 2 هزار دلار سرمایه دارید. با ضریب 5، صرافی به شما ده هزار دلار سرمایه خواهد داد. معروف است که معاملات مارجین را به شمشیر دو لبه تشبیه میکنند.
همان طور که سود شما ممکن است از این سرمایهگذاری بیشتر شود، ضرر شما هم میتواند 5 برابر باشد. پس حتماً در انتخاب اهرمها و شرایط معاملات مارجین به نسبت “ریسک به ریوارد” دقت کنید.
مارجین کال
اصولاً یک نرخ مشخص به عنوان سطح “مارجین کال” تعیین میگردد. این سطح نشان میدهد که اگر سرمایه شما به کمتر از آن مقدار رسید، صرافی بتواند از حساب شما برداشت پول کند.

اما این مقدار معمولاً چه قدر تعیین میشود؟ اصولاً حد مارجین کال در حدی تعیین میگردد که اگر ضررتان از حد سرمایهگذاری اولیهتان بیشتر شد، اعتبار شما از بین میرود. بدین ترتیب میتوان گفت که سرمایه اولیه شما همان حکم وثیقه را دارد و در صورتی که سرمایه شما به آن میزان برسد لیکویید خواهید شد.
در این حالت، صرافی به شما هشدار میدهد که باید نقدینگی بیشتری را فراهم کنید. در غیر این صورت، خود صرافی اقدام به فروش بخشی از دارایی شما میکند تا ضرر را جبران کند.
در وهله اول، همه صرافیها باید به سرمایهگذار هشدار اولیه بدهند. اما میزان لیکویید شدن مستقیماً به صرافی و میزان اهرم بستگی دارد. مسلم است که در همه موارد، تریدر باید ضرر را تا حدودی جبران کند.
مثالی از معاملات مارجین
شما 2 هزار دلار دارید. میخواهید یک بیت کوین بخرید که قیمت لحظهای آن 20 هزار دلار است. بدین ترتیب، نیاز به یک اهرم 10 دارید. باید صرافی را انتخاب کنید که این خدمات را پشتیبانی میکند. با این اهرم، قدرت خرید و سرمایه بالقوه شما 20 هزار دلار خواهد شد. با این حساب قادر خواهید بود که یک BTC بخرید.
در این سناریو طبعاً شما پیشبینی کردهاید که قیمت بیت کوین بالا میآید. فرض کنیم که همه چیز وفق مراد شما پیش برود. اگر قیمت بر فرض به 22 هزار دلار برسد، 10 درصد سود کردهاید.
این ده درصد به حجم نهایی سرمایه اضافه میشود. یعنی شما ده درصد روی 20 هزار دلار سرمایه به دست میآورید که معادل 2 هزار دلار است و سرمایه شما را به 4 هزار دلار میرساند.
اما در صورتی که خوششانس نباشید و قیمت بیت کوین به 18 هزار دلار برسد، قیمت بیت کوین 10 درصد کاهش یافته است. این ضرر هم از سرمایه بالقوه شما کسر خواهد شد که به لطف اهرم به دست آمده بود. یعنی سرمایه شما به 18 هزار دلار میرسد و باید دو هزار دلار بدهکاری خود به صرافی را جبران کنید تا اصل پول را برگردانید. طبعاً باید همه سرمایه اولیه خود را به صرافی دهید تا جبران این خسارت شود. در این حالت است که میگویند فرد لیکویید شده است.
انواع معاملات فیوچرز ارز دیجیتال
پیش از این به بررسی سادهترین انواع معاملات فیوچرز پرداختیم. به یاد داشته باشید که معاملات مارجین در عین سادگی میتوانند بسیار چالش برانگیز باشند. علاوه بر این نوع معاملات میتوانید از سایر انواع معاملات آتی هم استفاده کنید.

معاملات فیوچرز استاندارد (Standard Futures Contracts)
“بازار بورس کالای شیکاگو” (CME) و “بورس اختیار معامله شیکاگو” (CBOE) از اولین صرافیهایی بودند که در سال 2017 به ارائه خدمات فیوچرز برای بیت کوین پرداختند.
معاملات فیوچرز با تحویل فیزیکی (Futures with Physical Delivery)
همان طور که اشاره شد، در معاملات فیوچرز رمز ارز صرفاً قرارداد خرید و فروش رمزارزها انتقال مییابد و خبری از انتقال فیزیکی کوینها نیست.
اما در معاملات فیوچرز با تحویل فیزیکی، تریدر با اتمام تاریخ انقضا به کوینها دست پیدا میکند و میتواند از این کوینها استفاده کند. معمولاً این نوع معامله فیوچرز زمانی به کار میرود که تریدر برای مثال بخواهد از کوین مربوطه در پلتفرم وامدهی یا نوع دیگری از معاملات استفاده کند.
قرارداد دائمی یا پرپچوال (Perpetual Contracts)
معاملات پرپچوال همه ویژگیهای یک معامله استاندارد فیوچرز را میتواند داشته باشد. همان طور که از اسم این نوع معامله هم مشخص است، معاملات پرپچوال دارای تاریخ انقضا نیستند و تریدر قادر است که پوزیشن خرید یا فروش خود را تا هر وقت بخواهد نگه دارد. نکته اینجاست که وی در این مدت باید کارمزد تمدید معامله خود را بپردازد.
کاربردهای معاملات فیوچرز
مهمترین قابلیت و امتیاز معاملات فیوچرز نسبت به معاملات اسپات مربوط به امکان کسب سود از انواع نوسانات بازار میشود. با استفاده از معاملات آتی میتوانید از کاهش قیمتها هم سود کنید.
این ویژگی از طریق سفارشهای شورت یا فروش تحقق یافته است که تریدر در آن بلافاصله دارایی را میفروشد و به امید کاهش قیمت منتظر میماند. اگر قیمت پایین آمد، او دوباره آن دارایی را خریداری میکند و آن را بازپس میدهد.

دیگر ویژگی ممتاز معاملات آتی مربوط به استفاده از اهرمها میشود. با استفاده از اهرم یا لوریج میتوانید سرمایه اولیه خود را چند برابر کنید تا بدین ترتیب سود شما هم چند برابر شود. توجه داشته باشید که ضرر شما هم به همین نسبت میتواند چند برابر شود.
معایب معاملات فیوچرز ارزهای دیجیتال
معاملات آتی دارای ریسک بسیار بالایی هستند. همان قدر که احتمال سود چند برابری از این نوع معاملات بیشتر است، تریدر ممکن است دچار ضررهای چند برابری هم شود.
به همین دلیل است که مدیریت ریسک از مفاهیم مهم در معاملات فیوچرز است. در این معاملات از انواع حدهای ضرر برای تعدیل میزان ریسک استفاده میشود. حتماً دقت داشته باشید که با انجام تحقیقات و تحلیلهای کافی در مسیر معاملات فیوچرز گام بردارید.

اگر ترجیحتان این است که دارایی خود را حتی در هنگام ضرر در اختیار داشته باشید و دارایی شما هیچگاه صفر نشده و از بین نرود، معاملات فیوچرز چندان گزینه مناسبی نیستند.
در قراردادهای آتی اصولاً دارایی به صورت فیزیکی در اختیار فرد قرار نمیگیرد و او صرفاً یک قرارداد هوشمند را در اختیار خواهد داشت. در نتیجه، او حتی در صورت استفاده از سفارشات استاپ لاس باز هم یا سود میکند یا سرمایه اولیه خود را با ضرر میگیرد. البته این احتمال هم وجود دارد که تریدر کاملاً لیکویید شود و کل سرمایه او از بین برود.
معاملات فیوچرز یا آتی در ایران
معاملات فیوچرز در صرافیهای ایرانی پشتیبانی نمیشود. بهتر است بدانید که معاملات فیوچرز یا آتی در ایران مشمول قوانین و حکمهای زیادی بوده است. برخی مراجع تقلید این نوع معاملات را نکوهش کردهاند و حکم شرعی معاملات فیوچرز را بر “احتیاط” یا “مکروه” اعلام کردهاند.
این معاملات از آن جهت منفی شمرده میشوند که صرفاً یک پیشبینی قیمت در یک بازه معین هستند. در نتیجه، برخی مراجع معتقدند که این نوع معاملات شبیه به قمار میباشند و باید از آنها دوری کرد.
اما ممکن است تریدرها با همه شرایط و انجام تحقیقات مربوطه در خصوص جنبههای شرعی و قانونی این معاملات همچنان علاقهمند به حضور در این حوزه باشند.
در این صورت باید از صرافیهای خارجی همچون صرافی کوکوین، بایننس، بای بیت، بینگ ایکس و کوینکس استفاده کنید. معمولاً این نوع خدمات در صرافیهای خارجی نیاز به احراز هویت دارند.
سخن آخر
معاملات فیوچرز در برابر معاملات اسپات قرار میگیرند. معاملات اسپات صرفاً مربوط به خرید و فروش لحظهای است و تریدر فقط میتواند منتظر بالارفتن قیمت باشد تا به سود برسد.
حجم معامله بالا در بازار معاملات فیوچرز نشان از علاقهمندی عامه مردم به این موضوع دارد. میزان سود از این نوع معاملات به مراتب بالاتر از شرایط عادی بازار است. در سوی دیگر هم دلهره و اضطراب ناشی از این نوع معاملات وجود دارد. در صورت اشتباه در تحلیل خود ممکن است همه دارایی شما در پلتفرم معاملات فیوچرز لیکویید و برداشته شود.
معاملات فیوچرز دارای قابلیتهای بیشتری نسبت به معاملات اسپات هستند. فرد میتواند پیشبینی کند که قیمت کاهش مییابد و با این استدلال یک معامله شورت یا فروش را ثبت کند. بدین ترتیب، او با کاهش قیمت به سود میرسد.
از دیگر ویژگیهای اصلی معاملات فیوچرز میتوان به امکان استفاده از اهرمها اشاره کرد. اهرمها همان ضرایبی هستند که به سرمایه اولیه شما داده میشود تا توان خرید و فروش شما افزایش یابد.
باید در پایان تذکر دهیم که این معاملات همانقدر که جذاب هستند، میتوانند ضررهای بیشتری را هم به تریدر تحمیل کنند. اهرم 10x سود شما را ده برابر میکند و به همان میزان میتواند ضرر شما را هم ده برابر افزایش دهد.
پس حتماً به قوانین و شرایط معاملات فیوچرز توجه داشته باشید و از اندیکاتورها و روشهای تحلیل قدرتمند استفاده کنید تا مطمئنترین تصمیمات را از طریق معاملات فیوچرز اتخاذ کنید.