سال ۲۰۲۲ میلادی یک سال خرسی و نزولی برای تریدرهای ارزهای دیجیتال بود. از شروع این سال بیش از ۱ تریلیون دلار از حجم سرمایه بازار کریپتو کاسته شده است. ارز سولانا (Solana) هم از این قاعده مستثنی نبوده است.
در این مقاله به بررسی جامع ارز سولانا با نام اختصاری SOL در سال 2023 میپردازیم و از تحلیل فاندامنتال و تکنیکال به منظور درک بهتر آینده ارز دیجیتال سولانا استفاده خواهیم کرد.
بازار خرسی کریپتو؛ ضرردهیهای بزرگ این روزهای بازار رمز ارزها
سال 2022 سال سختی برای بازار کریپتوکارنسی بود. کاهش حجم بازار و کاهش ارزش بازار کریپتوکارنسی در این سال را میتوان به واسطه سیاستهایی دانست که برای مبارزه با تورم در سطح جهان و خصوصاً ایالات متحده وضع شد. افزایش نرخ بهره بانکی از جمله مهمترین این سیاستها است.
همین مسئله باعث خروج حجم بالای سرمایه از بازارهای پر ریسک در سطح جهان شد که بازار کریپتو در همین دسته قرار میگیرد. شرایط ضعیف اقتصادی همیشه سرمایهگذاران را به سمت داراییهای امن و کمخطر میکشاند. بازار نزولی مطمئناً برای تریدرها جذاب نیست. البته برای تریدرهای حرفهایتر میتوان گفت که بازار نزولی هم میتواند یک فرصت سرمایهگذاری جدید محسوب شود.
در این مقاله به طور اختصاصی به ارز سولانا در سال 2023 خواهیم پرداخت.
کاربران گرامی، مطالب درج شده در این مقاله براساس تحقیق و تالیف نویسنده می باشد. با این حال، مسئولیت بررسی دقیقتر و صحت مطلب و موارد ذکر شده، بر عهده شماست و بروکر PCM تضمینی بر این موضوع ندارد.
چه خبر از ضررهای ارز سولانا؟
ارز سولانا از ارزهای جدید بازار کریپتو به شمار نمیآید. با این حال، به دلیل فراز و فرود شدید قیمت SOL و همچنین حواشی بسیار زیاد در اواخر سال 2022 شاهد افزایش شناخت این پروژه توسط کاربران بودیم. به طور کلی، قیمت توکن سولانا (SOL) در فوریه ۲۰۲۱ و همزمان با کل بازار کریپتو رشد کرد. با این وجود، قیمت سولانا و ارزش آن در اواخر سال 2021 همانند بیت کوین یا اتریوم به شکل چشمگیری کاهش یافت.
ارز سولانا در اواخر سال 2022 حدود 50 درصد ریزش داشت. بخش زیادی از این ریزش به دلیل شکست پروژه صرافی FTX به وجود آمد.

ضرر بزرگ ارز سولانا در هفتههای اخیر
به دلیل هکی که به تازگی در پروتکل وامدهی سولانا رخ داد، قیمت سولانا دچار ریزش شدید دیگری شد. هک شدن اخیراً مشکلات زیادی برای سولانا به وجود آورده است. شاخصترین مورد هک مربوط به صرافی FTX بود که در اواخر سال 2022 موجب افت شدید ارزش SOL شد. این مشکلات تأثیر خود را به شکل مستقیم در قیمت سولانا نشان داده است. این هکها حتی بر قیمت سایر ارزهای بازار کریپتو نیز تأثیر گذاشت.
در این هک ۱۰۰ میلیون دلار از پلتفرم «DeFi Mango Markets» دزدیده شد. این هک باعث شد ارزش قفل شده (TVL) سولانا از ۱.۳۲ میلیارد دلار در ده اکتبر 2022 در طول تنها سه روز به حدود ۸۶۲ میلیون دلار کاهش یابد.
در ماه نوامبر هم هک صرافی FTX باعث شد که بیش از 400 میلیون دلار از این صرافی به سرقت برود که تنها در یک روز قیمت سولانا را بیش از 10 درصد کاهش داد. تأثیر سولانا از این خبر به این دلیل بود که صرافی FTX از معتبرترین پروژههای شبکه سولانا بود و فروپاشی آن میتوانست امنیت سولانا را نیز زیر سؤال ببرد.
ارزش کل قفل شده (TVL یا Total Value Locked) نشان دهنده مجموع داراییهای سپرده شده در پروتکلهای مالی غیر متمرکز (DeFi) است. این داراییها شامل اصل کوینها، پاداش، نرخ بهره، توکن جدید، درآمد ثابت و غیره است.
ریزش ۸۶ درصدی ارز سولانا بعد از این اخبار هک (خصوصاً هک صرافی FTX) باعث شد که قیمت این توکن به حدود ۱۴ دلار برسد. با این وجود این سؤال پیش می آید که آیا ارز سولانا ارزش خرید در سال 2023 دارد؟ آیا با وجود ریزشهای اخیر این توکن، زمان خوبی برای خرید SOL است؟ یا باید موجودی SOL را هم سریعاً تا قبل از ریزش بیشتر به فروش برسانیم؟
آیا ارز سولانا ارزش سرمایه گذاری دارد؟
درست زمانی که اتریوم ۲ معرفی شد، کاربران متوجه شدند که تمام ویژگیهای نسخه جدید اتریوم هم همان چیزهایی بودند که پیشتر توسط سولانا ارائه شده بودند. در واقع، سولانا دقیقاً همان کاری را انجام میدهد که اتریوم ۲ میخواهد انجام بدهد. تفاوت در اینجاست که سولانا تمام این کارها را با ۲۰ برابر سریعتر انجام میدهد!
قیاس سولانا با پروژه اتریوم نشان میدهد که پروژه سولانا تا چه حد قدرتمند است.

ارز سولانا در آپریل ۲۰۲۰ توسط آناتولی یاکوونکو (Anatoly Yakovenko) و گرگ فیتزجرالد (Greg Fitzgerald) براساس مکانیزم اجماع اثبات سهام (proof-of-stake) ساخته و منتشر شده است. این ویژگی به صاحبان این توکن امکان میدهد تا با بلوکه کردن توکنهای خود به تأیید تراکنشها بپردازند و ایمنی شبکه را تضمین میکنند. اثبات سهام جایگزین مکانیزم اثبات کار (proof of work) است. این دو مکانیزم از جمله مفاهیم رایجی هستند که درک آنها برای سرمایهگذاران حوزه کریپتو نیاز است.
ویژگیهای منحصر به فرد سولانا
چیزی که ارز سولانا را از نظر تحلیلهای فاندامنتال برای سال 2023 بسیار خاص میسازد و باعث خوشبینی نسبت به رشد آن در آینده میشود، ویژگی منحصر به فردی به نام اثبات تاریخ (proof of history) است. این نوآوری باعث می شود که به برچسبهای زمانی (time stamps) در بلاکهای اطلاعاتی بلاک چین نیازی نباشد. این مسئله باعث آزاد شدن فضای بیشتر در حافظه و افزایش سرعت در شبکه میشود.
اثبات تاریخچه باعث شده است که شبکه سولانا به توان عملیاتی باورنکردنی ۵۰ هزار تراکنش بر ثانیه برسد. این عدد در شبکه بیت کوین ۳ و در شبکه اتریوم به ۱۳ تراکنش بر ثانیه میرسد. تعداد تراکنشهای شبکه سولانا به شکل شگفتانگیزی قابل رقابت با سیستم پرداخت کارتهای اعتباری ویزا (Visa) است که ۶۵ هزار تراکنش را پردازش مینماید.
تراکنش در ثانیه (transactions per second) به شکل خلاصه به صورت TPS هم شناخته میشود. سولانا در حال حاضر در فاز اول خود به عدد ۵۰۰۰۰ TPS رسیده است. این شبکه توانایی پردازش حجم بالاتر (حتی تا ۱ میلیون TPS) را نیز دارد. همچنین سولانا عملاً کارمزد معاملاتی (transaction fee) ندارد. این ویژگیها به سولانا امکان میدهند تا تبدیل به یکی از بهترین پلتفرمهای بلاک چین غیر متمرکز در این زمینه شود.
سرمایه گذاری برای استخراج سولانا در سال 2023
استخراج سولانا به دلیل استفاده از مکانیزمهای PoH و PoS امکانپذیر نیست. با این وجود با استفاده از استیک کردن سرمایه خود در شبکه سولانا میتوانید توکنهای جدید این شبکه را در قالب پاداش دریافت کنید. البته برای استیک کردن این ارز باید از کیف پولهایی استفاده کنید که از این قابلیت برخوردار باشند.

سودآوری بزرگ خرید ارز سولانا در سال ۲۰۲۱
سولانا یک بلاک چین سریع و کارآمد است که در سال ۲۰۱۷ آغاز به کار کرد و در سال ۲۰۲۰ منتشر شد. با این حال، این پروژه در سال ۲۰۲۱ بر سر زبانها افتاد و رشد زیادی داشت. در این سال، این توکن رشد بسیار بالایی در حجم بازار خود پیدا کرد. کوین SOL در وبسایت coinmarketcap.com از رتبه ۴۲ در فوریه 2021 به رتبه ۷ در سپتامبر همین سال رسید.
ارز سولانا در حال حاضر در این سایت با حجم حدود 8.5 میلیارد دلار در رتبه ۱۳ قرار گرفته است.
دلیل سودآوری بزرگ و ناگهانی توکن سولانا چه بود؟
فارغ از تحلیل های تکنیکال و فاندامنتال، دلیل رشد ناگهانی ارز سولانا در سال ۲۰۲۱ پروژه NFT ای به نام «Degenerate Ape Academy» بود. این پروژه در اواسط آگوست بر روی بستر بلاکچین سولانا ارائه شد. این پروژه موفق شد در عرض چند دقیقه بیش از ۱۰ هزار توکن NFT تحت عنوان smoothest brain به فروش برساند. در نهایت این ارز به یک رقیب مهم برای یکی از موفقترین بازارهای NFT (پلتفرم OpenSea در شبکه اتریوم) تبدیل شد.
آینده ارز دیجیتال سولانا در سال 2023؛ صعود یا ضرر بیشتر
از نظر تحلیلگران فاندامنتال، دو ویژگی خاص سولانا سرعت بالا و کارمزد کم آن است. این دو ویژگی به سرمایه گذاران ارز سولانا امید میدهد که با وجود هکهای صورت گرفته همچنان به آینده این پروژه ایمان داشته باشند.
همچنین در فوریه 2022، طرح «سولانا پی» (Solana Pay) راهاندازی شد. این پروژه امکان استفاده از تلفن همراه و اسکن کد QR را فراهم کرده است. از آنجایی که Solana Pay بر بستر فناوری بلاک چین قرار دارد امکان ارائه خدمات بیشتر توسط آن (مانند خدمات مخصوص NFT) در آینده نزدیک وجود دارد.
از سوی دیگر در کنفرانسی به نام «Breakpoint»، شرکت سولانا نقشه راه 2023 خود را اعلام کرد. در این نقشه راه به گوشی هوشمند و کیف پول دیجیتالی اشاره شد که مستقیماً به اکوسیستم سولانا متصل می شوند. توسعهدهندگان سولانا وعده دادهاند که این نقشه راه در سال 2023 محقق خواهد شد.

هیجانانگیزترین خبر برای سرمایه گذاران ارز سولانا مربوط به اعلام مشارکت این پروژه با شرکت فناوری Alphabet میشود. شرکتی که به عنوان شرکت «مادر گوگل» شناخته میشود. در نتیجه این خبر، Google Cloud به عنوان یک سیستم اعتبارسنجی میتواند برای تسریع پردازش اطلاعات به شبکه سولانا کمک کند.
پیش بینی ارز دیجیتال سولانا در سال 2023
در میان ۲۱ هزار ارز دیجیتال مختلف، ارز سولانا از رمز ارزهایی است که تحلیل فاندامنتال واقعاً خوبی دارد. این پروژه مشکل سرعت پایین تراکنشها را به خوبی حل میکند و یک شبکه سریع و ارزان را در اختیار کاربران قرار میدهد. از سوی دیگر، همکاری با گوگل به این پروژه مشروعیت میبخشد. این نکات مثبت میتوانند در آینده موجب افزایش قیمت سولانا شوند.
نگاهی تکنیکال بر آینده سولانا در سال آینده
اگر چارتهای ارز سولانا را بر اساس زمانبندی روزانه با توجه به روند آن به شکل تکنیکال بررسی کنیم، ممکن است با سیگنالهای متفاوتی برای خرید و فروش این ارز رو به رو شویم. بر همین اساس با یک رویکرد کلی، تحلیل تکنیکال این ارز را با استفاده از چند نمونه اندیکاتور و میانگین متحرک پرکاربرد و معروف با کندلهای روزانه بررسی میکنیم. این اندیکاتورها عبارت اند از:
- اندیکاتور MACD یا Moving average convergence/divergence.
- اسیلاتور MOM یا Momentum indicators.
- اندیکاتور EMA یا The Exponential Moving Average.
- اندیکاتور RSI یا Relative strength index.
- اندیکاتور BB یا Bollinger Bands.
ابتدا بیایید بر روند قیمتی دو سال گذشته ارز سولانا با کندلهای هفتگی نگاهی کلی بیندازیم:

در این چارت کمترین، بیشترین و قیمت امروز ارز سولانا در صرافی بایننس را مشاهده می کنید. به همراه حجم معاملات هفتگی که با رنگ آبی مشخص شده است. نمودار پایین درصد صعود و نزول هفتگی این ارز در طول تاریخ خودش را نشان می دهد:

تحلیل تکنیکال ارز سولانا بر اساس اندیکاتور MACD:

در اندیکاتور MACD خط قرمز میانگین متحرک بلند مدت (۲۶ روزه) و خط آبی میانگین متحرک کوتاه مدت (۱۲) روزه است. اندیکاتور MACD منفی نشان دهنده پایین تر قرار گرفتن میانگین متحرک ۱۲روزه نسبت به میانگین متحرک ۲۶ روزه است. یعنی شتاب روند نزولی در این ارز در حال افزایش است.
تحلیل تکنیکال ارز سولانا بر اساس اسیلاتور MOM:

در اسیلاتور MOMENTUM یا MOM، شاخص اندیکاتور خط مرجع را به سمت پایین قطع کرده است. مسئله ای که نشان دهنده روند شدید نزولی ارز سولانا است.
تحلیل تکنیکال ارز سولانا بر اساس اندیکاتور EMA:

در اندیکاتور میانگین متحرک نمایی یا به اختصار EMA بالا میانگین متحرک از نوع بلند مدت 100 روزه در نظر گرفته شده است.
تحلیل تکنیکال ارز سولانا بر اساس اندیکاتور RSI:

اندیکاتور شاخص قدرت نسبی یا RSI از جمله اندیکاتورهایی است می توان از آن سیگنال بسیاری برای خرید و فروش به دست آورد. این اندیکاتور قدرت و جاذبه تغییرات قیمت ارز دیجیتال سولانا را نشان می دهد. عدد زیر 30 این ارز نشان دهنده اشباع فروش این توکن در حال حاضر است.
تحلیل تکنیکال ارز سولانا بر اساس اندیکاتور BB:

با توجه به واگرایی خطوط اندیکاتور بولینگر باندز و بیشتر شدن فواصل خطوط می توان نوسانات شدید ارز سولانا در روزهای اخیر را به روشنی مشاهده کرد.
جمع بندی تحلیل تکنیکال آینده ارز دیجیتال سولانا
برای داشتن نگاهی دقیق تر به ارز سولانا می توانید به به تحلیل های افراد مختلف در تریدینگ ویو سر بزنید. صفحه این ارز در تریدینگ ویو می تواند در بررسی تحلیل های تکنیکال مختلف به شما کمک کنند. به یاد داشته باشید که موارد بالا تنها مواردی برای تحلیل بهتر به شکل تکنیکال را ارائه می دهند. خرید یا فروش هر دارایی به استراتژی شما در بازار ارزهای دیجیتال بستگی دارد.