ارز هلیوم چیست و چگونه کار می‌کند؟ ارز دیجیتال Helium چه مزایا و معایبی دارد؟ چگونه می‌توان کوین هلیوم (HNT) را خریداری کرد؟

شبکه اینترنت، بخش جدانشدنی زندگی روزمره انسان‌هاست. افراد از طریق این شبکه می‌‎توانند به سرعت به اطلاعات مورد نظر خود دسترسی پیدا کنند. معمولا دولت‌ها و نهادهای متمرکز سعی دارند با نظارت بر اطلاعات موجود در شبکه اینترنت، بخشی از آن را سانسور یا فیلتر کنند و دسترسی محدودی از اطلاعات را در اختیار کاربران قرار دهند.

برخی از پروژه‌های بازار کریپتو در تلاش هستند تا با ارائه روش‌ها و سازوکارهای مختلف، اینترنت غیرمتمرکز را برای کاربران فراهم کنند. یکی از شبکه‌های فعال در این حوزه، شبکه helium است. شبکه هلیوم قصد دارد به کمک اینترنت اشیا، شبکه غیر متمرکزی برای تبادل اطلاعات ایجاد کند. در این مقاله قصد داریم تا همه چیز درباره این پروژه را مورد بررسی قرار دهیم.

شبکه هلیوم چیست؟

هلیوم یک شبکه بلاکچینی غیر متمرکز است که قصد دارد به کمک فناوری اینترنت اشیا (Internet of Things) بستری همتا به همتا برای شبکه اینترنت فراهم کند. این شبکه به کمک دستگاه‌های هات اسپات (HotSpot) تمامی نودهای موجود در بلاکچین را به یکدیگر وصل می‌کند. اتصال نودها با یکدیگر سبب ایجاد یک شبکه بلاکچینی غیرمتمرکز می‌شود که در آن هیچ نهاد ناظری حضور ندارد.

دستگاه‌های هات اسپات، سیستم‌هایی هستند که از LoRaWAN پشتیبانی می‌کنند. LoRaWAN یک پروتکل بی سیم است که از طریق آن دستگاه‌های موجود در شبکه اینترنت اشیا می‌توانند به یکدیگر متصل شوند. به کمک این پروتکل، کاربران می‌توانند شبکه غیر متمرکز اینترنت را با مشارکت سایر کاربران ایجاد نمایند. یکی از ویژگی‌های مثبت دستگاه‌های هات اسپات، میزان مصرف پایین انرژی آن‌هاست.

در واقع کاربران با شرکت در این شبکه، با تهیه دستگاه هات اسپات هلیوم، می‌توانند به اینترنت غیرمتمرکز وصل شوند و بدون نیاز به مصرف بالای انرژی، از خدمات این شبکه استفاده کنند. شبکه هلیوم در جولای سال 2019 وارد مارکت کریپتو شد. بر طبق وایت پیپر این پروژه، شبکه helium قصد دارد شبکه‌ای غیر متمرکز برای اینترنت اشیا ایجاد کند. به کمک این شبکه کاربران می‌توانند دیتای مورد نظر خود را با سرعت و شفافیت بالایی جستجو و پیدا کنند.

تیم توسعه ارز هلیوم

ایده و طراحی اولیه شبکه هلیوم در سال 2013 توسط امیر هلیم (Amir Haleem)، شاون فنینگ (Shawn Fanning) و شان کری (Sean Carey) مطرح شد. این سه نفر بنیان گذاران اصلی این پروژه هستند. امیر هلیم تا قبل از ایجاد این پروژه، فعالیت‌های مختلفی در زمینه بازی سازی و ورزش‌های الکترونیکی داشت. همچنین او عضو تیم برنامه نویس پروژه battlefield 1942 بود.

شاون فنینگ قبل از عضویت در تیم هلیوم، در توسعه پلتفرم napster، و اینترنت همتا به همتا (p2p) فعالیت داشت. او یکی از قدیمی‌ترین توسعه دهندگان حوزه تکنولوژی بلاک چین است. کری نیز همانند فنینگ یک توسعه دهنده برجسته است که تا قبل از شروع پروژه helium، در شرکت where به عنوان توسعه دهنده فعالیت داشته است.

در حال حاضر از سه بنیانگذار این پروژه، تنها امیر هلیم در این تیم باقی مانده است. امیر هلیم در کنار مارک نایدم (Mark Nijdam) و فرانک مانگ (Frank Mong)، دو مدیر ارشد شبکه، در تلاش هستند تا بتوانند این بلاکچین را به خوبی توسعه دهند. نایدم سابقه طولانی مدتی در حوزه توسعه نرم افزار دارد و تا قبل از این پروژه، در شرکت یاهو فعالیت داشته است. مانگ مدیر پروژه این ارز است. او نیز سابقه طولانی مدتی در حوزه فناوری داشته و در شرکت‌های مختلفی به عنوان بازاریاب و مهندس امنیت فعالیت کرده است.

ارز دیجیتال هلیوم چیست ؟

ارز دیجیتال هلیوم چیست؟

ارز دیجیتال هلیوم با نماد HNT، کوین بومی شبکه Helium محسوب می‌شود. تعداد این رمز ارز محدود و برابر با 23 میلیون است. به دلیل وجود الگوریتم اثبات پوشش (Proof of Coverage) کاربران می‌توانند کوین‌های موجود در این شبکه را استخراج کنند. ارز هلیم دارای هاوینگ دو ساله است و طبق نقشه راه این پروژه، قرار است تا سال 2071 تمام کوین‌های این شبکه استخراج شود. این رمز ارز کاربردهای زیادی در اکوسیستم خود دارد. از جمله مهم ترین کاربردهای این ارز می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. دسترسی به شبکه هلیوم: اولین کاربرد کوین‌های HNT، پرداخت هزینه انتقال داده‌ها است. در این شبکه، نودها دستگاه‌های خود را برای ارسال و دریافت اطلاعات به بلاکچین وصل می‌کنند. کاربران برای دریافت اطلاعات از شبکه، باید مقدار مشخصی کوین HNT به کاربران پرداخت نمایند.
  2. پرداخت پاداش نودها: افرادی که دستگاه‌های Hotspot را خریداری می‌کنند، با فعالسازی سیستم خود در گسترش بلاکچین هلیوم و تایید تراکنش‌های شبکه مشارکت می‌کنند. این افراد برحسب میزان فعالیت خود می‌توانند از شبکه پاداش دریافت کنند. پاداش این نودها از طریق ارز دیجیتال هلیوم به آن‌ها پرداخت می‌شود.
  3. حاکمیت: رمز ارز HNT یک کوین حاکمیتی به حساب می‌آید. دارندگان این کوین می‌توانند با مشارکت در نظرسنجی‌ها و ارائه پیشنهادات خود، در پیشرفت شبکه مشارکت کنند. توکن‌های HNT همانند سهام شرکت‌ها عمل می‌کنند. در واقع هرچه کاربر تعداد HNT بیشتری داشته باشد، قدرت رای آن بالاتر است و می‌تواند تاثیر بیشتری در عملکرد اکوسیستم بگذارد.
هلیوم چگونه کار می‌کند؟

شبکه هلیوم چگونه کار می‌کند؟

همان‌طور که اشاره شد، شبکه هلیوم قصد دارد بستری غیر متمرکز برای اینترنت اشیا فراهم کند. این شبکه قصد دارد به کمک دستگاه‌های هات اسپات، نودها را به یکدیگر وصل کرده و یک شبکه همتا به همتا ایجاد نماید. نودهای شبکه Helium بعد از خریداری دستگاه‌های هات اسپات، می‌توانند از طریق الگوریتم اثبات پوشش یا proof of coverage در شبکه فعالیت کرده و ارز هلیوم را استخراج کنند. الگوریتم اثبات پوشش به گونه‌ای طراحی شده که کاربران در آن باید با پردازش تراکنش‌های شبکه، فعالیت خود را به بلاکچین ثابت کنند.

بر طبق این الگوریتم، نودها در بازه‌های زمانی مختلفی و به صورت تصادفی در گروه‌های 16 نفره قرار می‌گیرند. تمامی اعضای تشکیل شده به صورت تصادفی در کنار یکدیگر هستند و به صورت گروهی به پردازش تراکنش‌ها می‌پردازند. نودها باید در گروه‌های ایجاد شده از طریق کلیدهای عمومی، تراکنش‌ها را رمزنگاری و پردازش کنند. نودها از طریق کلید رمزنگاری threshold تراکنش‌ها را پردازش می‌کنند و با مشارکت یکدیگر، آن‌ها را در بلاک‌های شبکه قرار می‌دهند.

کلید رمزنگاری threshold باعث ایجاد شفافیت در فعالیت نودها می‌شود. به کمک این کلید رمزنگاری نودها نمی‌توانند هیچ کدام از تراکنش‌ها را سانسور کرده یا از شبکه حذف کنند. threshold نودها را مجبور می‌کند تا تمامی تراکنش‌ها را به صورت کامل در شبکه پردازش و در بلاکچین ثبت کنند.

مزایا و معایب رمز ارز هلیوم

مزایای رمز ارز هلیوم

  • ایجاد زیرساخت غیر متمرکز: شبکه helium با ارائه مکانیزم منحصر به فرد خود، توانسته بستری برای تبادل اطلاعات بین اشیا ایجاد کند. این موضوع زیرساخت لازم را برای ساخت اینترنت غیرمتمرکز فراهم می‌کند.
  • مقیاس پذیری بالا: الگوریتم اثبات پوشش یا Proof of Coverage به گونه‌ای طراحی شده که می‌تواند تراکنش‌ها را با سرعت بالا پردازش و در بلاکچین ثبت کند. همچنین این الگوریتم امنیت بسیار بالایی دارد و احتمال نفوذ هکرها و خرابکاران به شبکه هلیوم تقریبا صفر است.
  • پشتیبانی از سیستم‌های متنوع: دستگاه‌های هات اسپات متنوعی برای اتصال به شبکه وجود دارد. کاربران می‌توانند بر اساس استراتژی سرمایه‌گذاری خود، دستگاه‌های مرتبط با این بلاکچین را تهیه کرده و در شبکه مشارکت داشته باشند.
  • امکان کسب درآمد: همان‌طور که اشاره شد، اثبات پوشش یک نوع الگوریتم اثبات کار محسوب می‌شود و کاربران به کمک آن به استخراج ارز هلیوم می‌پردازند. افراد از طریق استخراج این ارز، می‌توانند از این شبکه کسب درآمد کنند.
  • مصرف پایین انرژی: به دلیل وجود فناوری LoRaWAN دستگاه‌های هات اسپات میزان انرژی کمی را مصرف می‌کنند. این امر باعث می‌شود که شبکه از مشکلات زیست‌محیطی دور بماند و به راحتی در بازار کریپتو به فعالیت خود ادامه دهد.

معایب رمز ارز هلیوم

  • پیچیدگی فنی بالا: افراد برای مشارکت در شبکه هلیوم باید از دستگاه‌های هات اسپات استفاده کنند. راه اندازی و فعالیت در دستگاه‌های هات اسپات برای کاربران مبتدی پیچیده است و آن‌ها نمی‌توانند به سادگی در بلاکچین helium مشارکت کنند.
  • محدودیت پهنای باند: به دلیل وجود پروتکل LoRaWAN در سیستم‌های هات اسپات، کاربران نمی‌توانند با سرعت بالایی تراکنش‌ها را پردازش کنند. در واقع پروتکل LoRaWAN برای کاهش مصرف انرژی کاربران، محدودیتی برای سرعت دستگاه‌ها تعریف می‌کند. این محدودیت در زمانی که شبکه با حجم زیادی از داده مواجه می‌شود؛ می‌تواند خطرساز باشد.
  • هزینه سخت افزار: کاربران برای استخراج ارز هلیم، باید دستگاه‌های هات اسپات را تهیه نمایند. بنابراین نودها باید بخشی از سرمایه خود را برای خرید این دستگاه‌ها اختصاص دهند. علاوه بر این موضوع، کاربران باید سخت افزار خریداری شده را در موقعیت مکانی مناسبی قرار دهند تا بتوانند با سایر نودها تعامل داشته باشند. این موضوع باعث می‌شود تا بیشتر کاربران نتوانند در این شبکه به عنوان نود فعالیت کنند.
  • رقابت با بازیگران بزرگ: شرکت‌های بزرگ فناوری همچون آمازون و گوگل در حوزه اینترنت اشیا به صورت جدی فعالیت می‌کنند. آن‌ها قصد دارند بستری مناسب برای اینترنت IOT ایجاد نمایند تا کاربران بتوانند به سادگی به داده‌های سیستم‌ها و اشیای مورد نظر خود دسترسی داشته باشند. وجود این شرکت‌های بزرگ یک تهدید جدی برای این پروژه است؛ زیرا اگر شبکه نتواند مزیت رقابتی بهتری نسبت به آن‌ها ارائه کند، از مارکت کریپتو حذف می‌شود.
  • عمق پایین بازار: اگرچه ارزش بازار این رمز ارز در رتبه 56 ام مارکت کریپتو قرار داد؛ اما با این حال عمق معاملات این رمز ارز بسیار کم است و نهنگ‌های بازار به راحتی می‌توانند این کوین را پامپ و دامپ کنند. وجود نوسان شارپی در معاملات این رمز ارز باعث می‌شود تا سرمایه گذاران ریسک پذیر از ورود به معاملات این ارز اجتناب کنند.

پیش بینی آینده ارز هلیوم

برای بررسی قیمت ارز هلیوم و تحلیل آن، ابتدا روند قیمت این کوین را در سال‌های گذشته بررسی و سپس به سراغ تحلیل تکنیکال آن می‌رویم. چارت زیر نمودار قیمت ارز HNT را نشان می‌دهد. این ارز از ژانویه سال 2022 با قیمت 33 دلار در اکثر صرافی‌های ارز دیجیتال لیست شد. به دلیل شرایط بد مارکت کریپتو، این کوین از همان ابتدا وارد روند نزولی شد و با ریزش 96 درصدی به قیمت 1.08 دلار رسید. این روش تا اواسط ژوئن سال 2023 ادامه داشت. از جولای 2023 قیمت وارد یک فاز صعودی شد و توانست تا پایان سال 2023، میزان 200 درصد رشد کند و به سطح 9.6 دلار برسد.

تاریخچه قیمت ارز هلیوم

تصویر زیر، چارت قیمت ارز هلیوم را در تایم فریم هفتگی نشان می‌دهد. در حال حاضر (زمان نوشتن مقاله) قیمت در محدوده 7 تا 7.5 دلار قرار گرفته است. قیمت بعد از برخورد با ناحیه حمایتی 4.6 تا 5 دلار به آن واکنش مثبت نشان داده و در حال حرکت به سمت مقاومت 7.2 تا 8 دلار است. در صورتی که قیمت بتواند سقف قبلی خود را بشکند و از ناحیه مقاومتی 7.2 تا 8 دلار عبور کند، می‌تواند تا سطح 13.3 تا 14.2 دلار رشد داشته باشد. اما در صورتی‌که قیمت نتواند با رشد همراه شود، احتمال اصلاح قیمت تا ناحیه 4 تا 3.5 دلار وجود دارد.

تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال هلیوم HNT

نحوه خرید و فروش ارز دیجیتال هلیوم

در سال‌های گذشته ارز هلیوم به دلیل الگوریتم اجماع منحصر به فرد خود، بسیار مورد توجه کاربران قرار گرفته است. استقبال از این رمز ارز باعث شده تا بیشتر صرافی‌های ارزهای دیجیتال این کوین را در پلتفرم‌های خود لیست کنند. کاربران می‌توانند از طریق صرافی‌های بایننس، کوکوین، gate.io، بای بیت (Bybit)، جمینی (Gemini)، کوین بیس (coinbase) و کوینکس (coinEx) خریداری کنند.

کاربران همچنین می‌توانند رمز ارزهای HNT خریداری شده را در کیف پول‌های تراست ولت (trust wallet)، اتمیک والت (Atomic Wallet)، فانتوم والت (Phantom Wallet)، سولفلر والت (Solflare Wallet)، هلیوم والت (Helium Wallet)، لجر (Ledger) و ترزور (Trezor) ذخیره و نگهداری کنند.

سخن پایانی

«شبکه هلیوم چیست؟» helium network یک بلاکچین غیر متمرکز است که قصد دارد بستری همتا به همتا برای تبادل اطلاعات اینترنت اشیا فراهم کند. اینترنت اشیا یا internet of things برای ارتباط بین دستگاه‌ها با کاربران طراحی شده است. افراد از طریق شبکه اینترنت اشیا می‌توانند با انواع لوازم و وسایل ارتباط برقرار کرده و آن‌ها را کنترل کنند. شبکه هلیوم قصد دارد به کمک تکنولوژی بلاکچین، بستر غیر متمرکز این شبکه را فراهم کند تا اطلاعات بین کاربران و اشیا به صورت شفاف و بدون نظارت نهادهای واسطه، در بلاکچین ثبت شود.
کاربران از طریق دستگاه‌های هات اسپات می‌توانند به این شبکه متصل شده و از خدمات آن استفاده کنند. کاربران همچنین می‌توانند با مشارکت در پردازش تراکنش‌ها، ارز دیجیتال HNT را استخراج کنند. ارز HNT برای خرید خدمات شبکه، حاکمیت و پرداخت پاداش‌ها استفاده می‌شود. در حال حاضر به دلیل گران بودن دستگاه‌های هات اسپات و پیچیدگی فنی بالا، کاربران مبتدی نمی‌توانند از خدمات این شبکه بهره مند شوند.

سوالات متداول