در این مقاله، قصد داریم تا با اندیکاتور خط روند و چگونگی رسم آن آشنا شویم. معاملهگران و تحلیلگران بورس با وصل کردن یک سری نقاط به یکدیگر روی نمودارهای قیمت، خطوط روند را رسم میکنند تا بتوانند روند حرکت قیمت را تعیین کنند. خطوط حاصل از وصل کردن این نقاط مسیر حرکت احتمالی قیمت را به معاملهگران نشان میدهد. ما نیز میتوانیم برای انجام تحلیل تکنیکال، از اندیکاتور خط روند استفاده نماییم.
کاربرد اندیکاتور خط روند
خطوط روند برای نشان دادن روند حرکت قیمت در بالا یا پایین شمعها رسم میشوند. این خطوط میتوانند در بازه زمانی مورد نظر، سطوح حمایت یا مقاومت در بازار بورس را نیز نشان دهند. آنها مسیر و سرعت حرکت قیمت را نشان میدهند و در دورههای کاهش قیمت، الگوها را توصیف میکنند. خطوط روند از ابزارهای کلیدی در تحلیل تکنیکال هستند و اگر به خوبی استفاده شوند، میتوانند اطلاعات بسیار مفیدی در اختیار ما قرار دهند، اما استفاده نادرست از آنها ممکن است بیفایده یا حتی زیانآور باشد.
آموزش اندیکاتور خط روند در بورس ساده است، اما استفاده نادرست از خطوط روند میتواند این باور اشتباه را ایجاد کند که روند قیمت تغییر کرده است، در حالی که پرایس اکشن خلاف این موضوع را نشان میدهد. در ادامه، با اندیکاتور خط روند، به عنوان بخشی از استراتژی معاملات در تحلیل تکنیکال آشنا میشویم.
خطوط روند چه چیزی به ما نشان میدهند؟
اندیکاتور خط روند یکی از مهمترین ابزارهای مورد استفاده در تحلیل تکنیکال است. تحلیل تکنیکال به جای در نظر گرفتن فاکتورهای فاندامنتال یا عملکرد شرکتها در گذشته، به دنبال روندها در پرایس اکشن میگردد. اندیکاتور خط روند به تحلیلگران کمک میکند تا جهت حرکت فعلی قیمتهای بازار را مشخص کنند. تحلیلگران عقیده دارند که روند دوست آنها است و پیدا کردن آن اولین قدم برای انجام معاملهای پرسود است.
تحلیلگران بورس برای رسم خط روند حداقل به دو نقطه در نمودار قیمت نیاز دارند. برخی از تحلیلگران تمایل دارند از بازههای زمانی متفاوتی مانند یک یا پنج دقیقه استفاده کنند در حالی که برخی دیگر از تحلیلگران نمودارهای روزانه یا هفتگی را ترجیح میدهند. برخی دیگر از تحلیلگران اصلا از بازههای زمانی استفاده نمیکنند و به جای آنها، در بازههایی که بازار دارای یک روند ثابت صعودی یا نزولی بوده است، روندها را بررسی میکنند.
خطوط روند بدون در نظر گرفتن بازه زمانی، یا دورههای مشخص شده میتوانند روندها را به تحلیلگران نشان دهند. به همین خاطر است که آموزش اندیکاتور خط روند در همه جهان متداول است و محبوبیت زیادی دارد.
اگر سهام شرکت الف در قیمت 45 دلار معامله میشود و قیمت آن در روز بعد به 50 دلار و سپس در سه روز بعد به 55 دلار برسد، تحلیلگر سه نقطه برای رسم روی نمودار دارد. نمودار از 45 دلار شروع شده و سپس از 50 و 55 دلار فراتر میرود. اگر تحلیلگر خطی را از همه این نقاط عبور دهد، متوجه روندی صعودی میشود. این خط روند شیبی مثبت دارد و در نتیجه، به تحلیلگر اعلام میکند که باید خرید کند. اما اگر قیمت سهام شرکت الف از 45 دلار به 35 دلار برسد، خط روند شیبی منفی داشته و تحلیلگر باید سهامش را بفروشد.
چگونگی رسم خط روند
در نمودار زیر، دو خط روند صعودی و نزولی در بازار بورس را مشاهده میکنیم.

در اینجا، ذکر دو نکته ضروری است:
- هنگامی که میخواهیم یک خط روند نزولی را رسم کنیم، باید از نقطه بالایی قیمت استفاده کنیم.
- هنگامی که میخواهیم یک خط روند صعودی را رسم کنیم، باید از نقطه پایینی قیمت استفاده کنیم.
نقاط بالایی روند نزولی و نقاط پایینی روند صعودی خط روند در نمودار را مشخص میکنند. برای رسم یک خط روند، حداقل به دو نقطه روی نمودار قیمت نیاز داریم، اما برای این که یک خط روند معتبر در نظر گرفته شود، این خط باید حداقل از سه نقطه بالایی یا پایینی عبور کند. به صورت کلی، هر چه تعداد نقاط بالایی یا پایینی روی یک نمودار که خط روند از آنها عبور میکند، بیشتر باشد، آن خط از اعتبار بیشتری برخوردار است چون معاملهگران بیشتری از آن خط به عنوان خط مقاومت یا حمایت استفاده خواهند کرد.
اندیکاتور خط روند در بورس
همانطور که پیش از این گفته شد، آموزش اندیکاتور خط روند در تحلیل تکنیکال نسبتاً ساده است. معاملهگران نمودار شمعی قیمت را در اختیار دارند که نشاندهنده قیمت شروع، قیمت پایانی، بالاترین و پایینترین قیمت است. نمودار زیر دادههای قیمت Russell 2000 را نشان میدهد. در این نمودار، خط روند به سه نقطه پایینی شمعها در بازه زمانی دو ماهه اعمال شده است.

این خط که روند صعودی قیمت Russell 2000 را نشان میدهد، میتواند به عنوان خط حمایت نیز مورد استفاده قرار گیرد. در این حالت، معاملهگر میتواند سهام را خریده و آن را برای مدتی نسبتا طولانی حفظ کند. اگر پرایس اکشن روند را شکسته و آن را نزولی کند، معاملهگر میتواند آن را سیگنالی برای فروش سهم در نظر بگیرد. این سیگنال خط روند به معاملهگر هشدار میدهد تا در هنگام شروع ضعیف شدن روند از بازار خارج شود.
البته خطوط روند به دوره زمانی بستگی دارند. در مثال فوق، لازم نیست معاملهگر هر چند وقت یک بار یک خط روند جدید رسم کند. اما اگر دوره زمانی انتخاب شده در حد چند دقیقه باشد، لازم است خط روند به صورت مداوم اصلاح شود.
استفاده از سایه یا بدنه کندلها برای رسم خط روند
برخی از معاملهگران برای رسم خط روند در نمودار، از بدنه کندلها استفاده میکنند، در حالی که برخی دیگر ترجیح میدهند تا از سایههای آنها استفاده کنند. استفاده از سایه کندلها روش رایجتری است اما استفاده از بدنه کندل نیز روش قابلقبولی برای رسم و استفاده از اندیکاتور خط روند است.
در نمودار زیر، استفاده از سایه برای رسم خط روند در تحلیل تکنیکال را مشاهده میکنیم.

در تصویر زیر، استفاده از بدنه کندلها برای رسم خط روند را مشاهده میکنیم.

استفاده از خطوط روند برای معامله
برای استفاده از خطوط روند به منظور معامله و تحلیل تکنیکال، دو روش کلی وجود دارد:
- ورود به بازار در زمانی که قیمت در خط روند به خط حمایت یا مقاومت برخورد میکند.
- ورود به بازار در زمانی که قیمت از خط روند عبور میکند.
استفاده از خطوط روند به عنوان خطوط حمایت یا مقاومت
اگر خط روندی شناسایی شده و نقش یکی از خطوط حمایت یا مقاومت را بر عهده گرفته باشد، زمانی که قیمت به این خط میرسد، میتوانیم به بازار وارد شویم.

در اینجا نیز، دو روش کلی برای استفاده از خطوط روند به عنوان خطوط حمایت یا مقاومت وجود دارد:
- ورود کوتاهمدت در زمانی که قیمت به خط روند مقاومت برخورد میکند.
- قرار دادن استاپ لاس بالای خط روند.
در نمودار بالا، خط روندی را مشاهده میکنیم که به عنوان خط مقاومت در بازار مورد استفاده قرار گرفته و برای پیدا کردن نقطه ورود در تحلیل تکنیکال رسم شده است. استاپلاس میتواند در هر دو طرف خط روند قرار داده شود. اندازه استاپلاس به استراتژی معاملهگر بستگی دارد.
عبور خط روند از نمودار قیمت
در این روش، از شکسته شدن نمودار قیمت توسط خط روند به عنوان یک نقطه ورود در بورس استفاده میشود. وقتی که نمودار قیمت خط روند را میشکند، خط روند اعتبار خود را به عنوان خط حمایت یا مقاومت از دست میدهد و احتمال تغییر مسیر روند قیمت وجود دارد.
برای ورود به بازار با استفاده از شکسته شدن نمودار قیمت توسط خط روند، دو روش در تحلیل تکنیکال وجود دارد:
- ورود شدید
- ورود محتاطانه
ورود شدید
ورود شدید به معنای ورود به بازار بلافاصله پس از شکسته شدن خط روند توسط یکی از کندلهای نمودار قیمت است. هنگامی که نمودار قیمت با خط روند برخورد کند، ورود کوتاهی به بازار داشته و استاپ لاس را در بالای خط روند قرار میدهیم.
ورود محتاطانه
روش محتاطانهتری نیز وجود دارد که بر اساس آن، باید منتظر بمانیم تا نمودار قیمت خط روند را شکسته و سپس دوباره با رسیدن به خط مقاومت یا حمایت، به آن برخورد کند.

در این روش، لازم است به نکات زیر توجه داشته باشیم:
- روند قیمت نزولی شده و با خط روند صعودی برخورد میکند.
- باید منتظر بمانیم تا قیمت دوباره به خط روند برخورد کند. خط روند این بار نقش خط مقاومت را بازی خواهد کرد.
- زمانی که مطمئن شدیم برخورد واقعی است، به طور کوتاهمدت وارد بازار میشویم.
- استاپ لاس را بالای خط روند قرار میدهیم.
در نمودار بالا، خط روندی را مشاهده میکنیم که در ابتدا، به عنوان خط حمایت استفاده شده و سپس شکسته شده است. سپس، همین خط روند دوباره شکسته شده است، اما این بار به عنوان خط مقاومت. این روند تایید میکند که احتمالا این شکست ادامه خواهد داشت. هنگامی که خط روند نقش خط مقاومت را ایفا کند، به طور کوتاهمدت، میتوانیم وارد بازار شویم و استاپلاس را در سمت دیگر خط روند قرار دهیم.

شکست گمراه کننده
در نمودار فوق، قیمت به زیر خط روند میرود اما باز گشته و کندل بعدی بالای خط قرار میگیرد. اگر عجله کرده و بلافاصله پس از شکسته شدن خط روند وارد بازار شویم، معامله بدی خواهیم داشت.
سخن پایانی
خط روند خط شیبداری است که برای مشخص کردن روند حرکت قیمت و کمک به تصمیمگیری در معاملات و تحلیل تکنیکال در بازار رسم میشوند. خط روند اغلب در روندهای صعودی زیر قیمت و در روندهای نزولی بالای قیمت رسم میشود. برای رسم یک خط روند صعودی، حداقل دو نقطه پایینی باید با یک خط راست به هم وصل شوند. عکس این حالت برای خط روند نزولی روی میدهد.
خطوط روندی که از حداقل سه نقطه روی نمودار قیمت عبور میکنند، اعتبار دارند. هر چه تعداد این نقاط روی نمودار بیشتر باشد، خط روند از اعتبار بیشتری برخوردار است. علاوه بر این، خطوط روند میتوانند نقش خطوط حمایت یا مقاومت را بر عهده بگیرند. هنگامی که نمودار قیمت به آنها میرسد، معاملهگران میتوانند به بازار وارد شوند.
روش دیگر برای معامله با استفاده از خطوط روند، انتظار برای شکسته شدن آنها است. زمانی که خط روند توسط نمودار قیمت شکسته میشود، معاملهگران میتوانند به بازار وارد شوند.