دامیننس تتر (USDT.D) به معنای میزان نقدینگی بازار این رمز ارز نسبت به کل بازار است. از آنجا که این رمز ارز از مهمترین استیبل کوینهای بازار است میتواند تأثیر ویژهای بر بازار داشته باشد. دامیننس یک ارز در واقع دارد سهم آن ارز را از کل بازار نشان میدهد.
اما تأثیر دامیننس تتر بر بازار چیست و تاریخچه آن چیست و چگونه میتوان از آن استفاده کرد؟ در این مقاله تلاش داریم تا همه سناریوهای مختلف سقوط یا رشد دامیننس تتر را بررسی کنیم.
ارز دیجیتال تتر
در سال 2015، رمز ارز تتر (USDT) با تراز 1:1 نسبت به دلار آمریکا توزیع شد. این پروژه توسط شرکت “Tether Limited” معرفی شد. طبق ساختار تعیین شده، شرکت تتر باید یک دلار آمریکا را به ازای صدور هر واحد USDT در خزانه خود قرار دهد. همین موضوع باعث میشود که پشتوانهای واقعی (بر حسب یک ارز فیات) برای هر کوین USDT وجود داشته باشد.
این رمز ارز خیلی سریع توانست جایگاه خود را در بازار تضمین کند. در بازار پر نوسان کریپتو، استیبل کوین ها بهترین راهحل برای مدیریت ریسک هستند. در هنگام خروج از پوزیشنهای خرید و فروش میتوانید از این کوینهای ثابت استفاده کنید تا در عین حفظ سرمایه در این بازار باقی بمانید.
کاربرد ارز دیجیتال تتر
برای شفافسازی موضوع فرض کنید که سود خوبی از یک کوین پر نوسان دریافت کرده باشید. اگر بخواهید این سود را برداشت کرده و به ریال تبدیل کنید، مدت زمان زیادی نیاز است و باید کارمزدهای زیادی را نیز پرداخت کنید و احتمالاً در این مدت ارزش سرمایه شما هم کاهش بیابد. در عین حال در این مدت اگر فرصت سرمایهگذاری خوبی به وجود بیاید، به دلیل کمبود سرمایه در کیف پولها دچار مشکل میشوید و نمیتوانید به موقع وارد بازار شوید.
در کشورهایی با رکود یا تورم بالا که ارزش پول رایج کشورشان پایین است، از استیبل کوینها حتی برای سرمایهگذاری و کسب سود هم استفاده میشود. لازم نیست که در صف خرید و فروش دلار در خیابان بایستید یا مجبور شوید به صرافی مراجعه کنید و مبالغی را به عنوان کارمزد پرداخت کنید.
انتقالات بینالمللی هم از طریق تتر به سادگی و با کمترین کارمزد صورت میگیرد. در نتیجه لازم نیست منتظر تأییدیه تراکنشهایتان از سوی شبکههای مالی جهانی باشید. توجه داشته باشید که بسیاری از کشورها به پولهای رایج معروف دسترسی ندارند، اما هر کسی به کمک کوین تتر میتواند در معاملات دلار سهیم شود.
همچنین از این ارز برای تسهیل فرایندهای معاملاتی هم استفاده میشود تا بازار بتواند ثبات خود را حفظ کند و تریدرها با نرخی مشخص به معاملات خود برسند. شاید به ظاهر این موضوع به عنوان یک مزیت خاص دیده نشود. اما باید در نظر داشته باشید که بازار ارزهای دیجیتال بسیار پر نوسان است. وجود کوینهایی همچون USDT که با ارزش ثابت عرضه میشوند (نرخ آنان استیبل و ثابت است)، باعث میشود که تریدرها با آرامش بیشتری معامله کنند.
دامیننس (Dominance) چیست؟
“دامیننس” در لغت به معنای “تسلط و کنترل” است. این مفهوم معمولاً به صورت درصدی نشان داده میشود و سهم یک ارز دیجیتال را در مقایسه با حجم نقدینگی کل بازار کریپتو نشان میدهد. دامیننس یک کوین از یک فرمول بسیار ساده تبعیت میکند. برای این منظور باید ارزش بازار (Market Cap) یک کوین را بر حجم کل بازار تقسیم کرد. ارزش بازار یک کوین را هم میتوانید با ضرب تعداد توکنهای آن پروژه در قیمت آن مشخص کرد.
به خوبی میتوان از این شاخص برای شناخت روند و جهتگیری بازار استفاده کرد. مسلماً مهمترین دامیننس در خصوص بیت کوین بیان میشود. سهم این کوین از بازار یکی از مهمترین عوامل در شناخت روانشناسی بازار است و حتی میتوان از دامیننس بیت کوین به نتایج جالبی در مورد سایر کوینها (آلت کوینها) رسید.
اما در این مقاله بررسی میکنیم که دامیننس تتر چیست و سعی داریم پیامدهای آن را نیز بررسی کنیم. گاهی اوقات دامیننس تتر به عنوان نمایندهای برای دامیننس سایر استیبل کوینها شناخته میشود.
از آنجا که تتر از مهمترین استیبل کوینهای بازار است، انتظار میرود که با پذیرش بیشتر فناوری ارزهای دیجیتال و کاربرد ارزهای دیجیتال شاهد افزایش محبوبیت این کوین باشیم که در ادامه باعث خواهد شد حجم معاملات آن هم افزایش یافته و دامیننس تتر بالا برود.
البته باید توجه داشته باشید که دامیننس تتر در وضعیتهای مختلف بازار متفاوت است. در ادامه به تأثیرات و دلایل اهمیت این شاخص بیشتر خواهیم پرداخت.
حجم بازار
مشخص است که در بررسی دامیننس تتر نیاز است که کل حجم بازار (Total Market Cap) بررسی شود. برای این منظور میتوان از شاخص توتال (Total) استفاده کرد. این اندیکاتور در انواع مختلف موجود است و حجم بازار ارزهای دیجیتال مختلف را به تریدرهای علاقهمند نشان میدهد.
اگر برای مثال شاخص توتال رو به کاهش باشد و دامیننس تتر همزمان افزایش یابد، به این معناست که بازار بیت کوین و سایر رمز ارزها ضعیف است و تریدرها ناامیدانه به استیبل کوین روی میآورند.
نکته جالب اینجاست که اگر شاخص توتال بازار کریپتو از مقاومت خود عبور کند و به سقف جدیدی برسد و دامیننس تتر تغییر نکند، میتوان انتظار داشت که آلت سیزن (Alt Season) به وجود بیاید.
توجه داشته باشید که به دلیل نوسان دائمی مقدار حجم و نقدینگی بازار، دامیننس تتر به صورت نمودار لحظهای به دست میآید.
عوامل مؤثر بر دامیننس تتر
افزایش خرید تتر موجب میشود که داراییهای آن افزایش یابد. اصولاً نوسانات بازار از مهمترین دلایلی است که باعث کاهش و افزایش دامیننس میشود. واقعیت این است که ارزش و سهم بازار بیت کوین با دامیننس تتر رابطه معکوس دارد.
به راحتی میتوان به کمک نمودار دامیننس تتر به درک درستی از میزان ترس و طمع بازار کریپتو رسید. طبعاً از این طریق قادر خواهید بود که جهتگیری کل بازار را متوجه شوید و ببینید سرمایه در کدام بخش از بازار فعال است.
دلایل افزایش دامیننس تتر
دامیننس تتر میتواند به دلایل مختلف افزایش یابد. از جمله این دلایل در اینجا به برخی از مهمترین دلایل آن خواهیم پرداخت:
- سرمایهگذاران بعد از ورود به بازار ارزهای دیجیتال نیاز به کوینی ثابت دارند تا سرمایه خود را بعد از هر بار ترید جا به جا و حفظ کنند.
- در بازارهای منفی هم سرمایهگذاران از روی ترس معمولاً کوینهای خود را میفروشند و به یک ارز ثابت و بدون ریسک پناه میبرند.
دلایل کاهش دامیننس تتر
دامیننس تتر میتواند به دلایل زیادی هم کاهش یابد. در این جا به برخی از این دلایل میپردازیم:
- اخبار خوبی در مورد بازار شنیده شده است و این امید به وجود آمده که احتمالاً بازار صعودی شود. بازار سبز صعودی باعث میشود که تریدرها به دنبال خرید کوینهای متنوع باشند و سبد خرید خود را با ریسک بیشتر شکل دهند. در نتیجه، سرمایه از استیبل کوینها به سایر کوینها انتقال مییابد.
- محبوبیت و نقش مهم استیبل کوینها در تثبیت بازار باعث شده است که رقبای زیادی برای تتر وجود داشته باشند. از جمله این رقبا میتوان به USDC و BUSD اشاره کرد که با فاصله کم (از لحاظ حجم بازار) در صدد تصاحب دامیننس تتر هستند.
اهمیت دامیننس تتر
خیلی ساده است. زمانی که دامیننس تتر در سطوح بالا (سطوح مقاومت خودش) باشد نشان میدهد که ارزش کل بازار پایین آمده است و همه نسبت به بازار ناامید شدهاند. آنها سایر کوینهای خود را فروختهاند و به تتر پناه بردهاند. تقاضای کم برای سایر کوینها باعث میشود که این کوینها دچار کاهش قیمت شوند.
سرمایهگذاران عموماً سود معاملات خود در صرافی را به تتر تبدیل میکنند تا ارزش آنها حفظ شود و خیالشان نسبت به حفظ سرمایه راحت باشد.
برعکس اگر دامیننس تتر در سطح پایین (سطح حمایت خودش) باشد یعنی ارزش کل بازار بالا رفته است. تریدرها آماده ریسک هستند و به بازار امیدوارند. آنها استیبل کوینها را رها کردهاند و میخواهند بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال را خریداری کنند.
دامیننس Tether اصولاً با ارزش بیت کوین رابطه معکوس دارد. وقتی این شاخص به سطح مقاومت خود برسد باید در شرایط طبیعی انتظار داشت که قیمت کوینها بالاتر برود. در واقع با رسیدن این شاخص به سطح مقاومت احتمالاً باید منتظر بازگشت شاخص بود که طبعاً نشانه یک بازار صعودی در رمز ارزها است.
تأثیر دامیننس تتر در بازار
اگر یک هولدر هستید و تفکر سرمایهگذاری بلندمدت را دارید باید منتظر تایمهایی باشید که دامیننس تتر پایین میآید. همان طور که گفته شد، این اتفاق به این معناست که احتمالاً خبر خوبی در شرف وقوع است و تریدرهای بزرگ در حال انتقال استیبل کوینها به کوینهای معمولی هستند و امیدوار به کسب سود از بازار شدهاند.
اما اگر تریدر روزانه هستید و فقط نوسانگیری میکنید باید مواظب دامیننس تتر باشید. در سناریو بالا که دامیننس Tether کاهش یافته است، تریدر روزانه بهتر است توجه خود را به سمت کوینهای عادی ببرد تا به کمک تحلیل تکنیکال بتواند انتخاب خوبی در مورد نقاط درست ورود و خروج داشته باشد. کاهش شاخص دامیننس تتر به این معناست که تریدر زمان خوبی برای ورود به بازار دارد.
اگر دامیننس تتر به خط حمایت نزدیک شد و به نظر میرسید که احتمالاً افزایش یابد، آن گاه باید آماده خروج از بازار باشید. در واقع افزایش Dominance Tether برای تریدرهای روزانه کاملاً یک سیگنال خروج از پوزیشنهای خرید است.
مطمئناً هنوز هم دامیننس بیت کوین از مهمترین دامیننسهایی است که برای تحلیل به کار گرفته میشود. اما قابلیت تثبیتکنندگی تتر باعث میشود که دامیننس این کوین نقش مهمی در بازار داشته باشد. به خصوص در شرایطی که روند بازار در حال معکوسشدن باشد، میتوان به خوبی از این اندیکاتور متوجه آن شد.
نمودار دامیننس تتر را از کجا بررسی کنیم؟
میتوانید دامیننس تتر را نیز همچون دامیننس ارزهای دیجیتال در سایت معتبر “تریدینگ ویو” (Trading View) پیدا کنید. برای این کار باید نماد “USDT.D” را سرچ کنید تا نمودار دامیننس تتر در تریدینگ ویو برای شما ظاهر شود.
برای بررسی چارت دامیننس در واقع به حجم بازار ارز دیجیتال توجه میشود. خیلی راحت خودتان هم میتوانید حجم بازار هر کوین را تقسیم بر کل حجم بازار کریپتو بکنید تا دامیننس هر کوین را محاسبه کنید.
در هنگام نگارش این مقاله، ارزش بازار تتر بالغ بر 65 میلیارد دلار است. تتر از لحاظ حجم بازار بعد از بیت کوین و همچون دامیننس اتریوم در جایگاه سوم بازار ارز دیجیتال قرار دارد. با توجه به این که حجم کل بازار کریپتو برابر با 1.12 تریلیون دلار است، پس دامیننس تتر حدوداً برابر با 6.2 درصد خواهد بود.
توجه داشته باشید که باید تایم فریم مناسب را انتخاب کرده و بر همان اساس به تحلیل نمودار دامیننس تتر و تآثیر آن بپردازید. مهم نیست که چه تایم فریمی را انتخاب میکنید. قانوناً باید بتوانید تحلیل مناسب را از دامیننس تتر داشته باشید. نکته اینجاست که هیچ اندیکاتور یا نکته تحلیلی همیشه به نتیجه مدّ نظر تریدر نمیرسد.
سیگنال خرید و فروش از طریق نمودار دامیننس تتر
در ابتدا توصیه میکنیم که حتماً از چندین اندیکاتور برای انتخاب زمان خرید و فروش خود استفاده کنید. اگر نمودار دامیننس تتر را بهعنوان یک شاخص مناسب انتخاب کردهاید باید زمانی وارد بازار شوید که نمودار بهصورت نزولی درآمده است. در این حالت میتوان امید داشت که خبر خوبی در راه باشد.
اگر کوینهایی را در اختیار دارید و در حال ترید هستید، میتوانید از دامیننس تتر هم بهعنوان یک ابزار مناسب تحلیل استفاده کنید. توجه داشته باشید که سرمایهگذاران بلندمدت لازم نیست نگران این شاخص دامیننس باشند. اما برای مثال، تریدرهای کوتاهمدت میتوانند منتظر بمانند که نمودار دامیننس تتر به سطح حمایت خود برسد و سپس روند صعودی را در پیش بگیرد. این اتفاق میتواند یک سیگنال فروش و خروج مناسب باشد.
کاربرد اندیکاتورها در چارت دامیننس تتر
میتوانید از اندیکاتور “مکدی” (MACD) یا “شاخص قدرت نسبی” (RSI) هم برای تحلیل تکنیکال نمودار دامیننس تتر استفاده کنید.
شاخص مکدی یا میانگین متحرک همگرایی و واگرایی به طور خاص برای شناخت روندها استفاده میشود. شاخص قدرت نسبی هم به بررسی معاملات بیش از حد در یکی از جهتهای خرید و فروش میپردازد. در واقع به کمک RSI قادر خواهید بود که محدوده استاندارد دامیننس را پیدا کنید. از دیگر اندیکاتورهای مهمی که میتوانند بر روی نمودار دامیننس تتر استفاده شوند، “باند بولینگر” (Bollinger band) است. باند بولینگر میتواند به کمک میانگین متحرک و انحرافات معیار به یک کانال قیمتی مشخص برای روند قیمتی برسد.
کار با این شاخصها و ارتباط دادن آنها با دامیننس تتر بستگی به تریدرها دارد تا بتوانند بهینهترین استفاده را از این شاخصها داشته باشند.
رابطه بین دامیننس تتر و بیت کوین
دامیننس بیت کوین زمانی افزایش مییابد که حجم معاملات بیت کوین افزایش یافته است و حجم سرمایه بالاتری به بیت کوین وارد شده است. طبعاً این اتفاق میتواند باعث شود که دامیننس تتر کاهش یابد.
در هنگام کاهش دامیننس بیت کوین هم نشانه کاسته شدن از حجم سرمایه BTC است. این اتفاق هم میتواند باعث افزایش دامیننس تتر شود.
تحلیل حاصل از ارتباط میان دامیننس تتر با دیگر ارزهای دیجیتال برای تریدرهای نوسانگیر مفید است زیرا میتوانند در جریان نوسانات لحظهای قرار بگیرند یا نسبت به نوسانات بازار مطمئن شوند.
سخن پایانی
ارز دیجیتال تتر (USDT) یک استیبل کوین با پشتوانه دلار آمریکا است. از همان زمان تأسیس، این پروژه توانست جایگاه خود را بهعنوان یک کوین استیبل و بدون نوسان تضمین کند. بخش زیادی از محبوبیت ارز تتر هم دقیقاً بهواسطه کمنوسان بودن آن به وجود آمده است.
البته اگرچه نرخ این کوین ثابت است اما دامیننس تتر میتواند بر بازار تأثیر مستقیم داشته باشد یا حداقل سیگنال خرید و فروش باشد.
خیلی ساده! اگر دامیننس تتر رو به افزایش باشد نشان میدهد که تریدرها کوینهای خود را فروخته و تبدیل به استیبل کوین تتر کردهاند. در نتیجه میتوان انتظار داشت که بازار در ادامه سقوط کند.
همچنین دامیننس تتر رو به کاهش باشد یعنی تریدرها به دلایل مختلف به بیت کوین و آلت کوینها امیدوار شدهاند. پس میتوان نوید روزهای مثبت را در این بازار داشت.
در پایان باز هم ذکر این نکته خالیازلطف نیست که تنها به بررسی دامیننس ارز دیجیتال تتر بسنده نکنید. حتماً از اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال مختلف استفاده کنید یا حداقل این شاخص را با سایر اندیکاتورها همچون شاخص قدرت نسبی و بولینگر تلفیق کنید تا بتوانید کندلهای قیمتی آینده را با خطای کمتر پیشبینی کنید.