مرج اتریوم چیست؟ تاریخ این آپدیت چه زمانی است؟ Ethereum merge چه تاثیری بر روی قیمت اتریوم میگذارد؟
اتریوم بزرگترین شبکه بلاکچینی در دنیای کریپتو است که از برنامههای غیر متمرکز پشتیبانی میکند. اتریوم بستری را فراهم کرده تا توسعه دهندگان در آن برنامه های DApp را طراحی و ایجاد کنند. به دلیل ترافیک بالا در اتریوم، میزان مقیاس پذیری و عملکرد این بلاکچین کاهش یافته است. تیم توسعه اتریوم با آپدیتهای مختلف در تلاش هستند تا این مشکل را برطرف کنند. یکی از مهم ترین آپدیتهای اجرا شده در شبکه اتریوم، مرج اتریوم (Ethereum merge) نام دارد که تغییرات زیادی را در این شبکه ایجاد کرده است. در این مقاله قصد داریم تا همه چیز درباره مرج اتریوم را توضیح دهیم.
بیشتر بخوانید: اتریوم چیست به زبان ساده و کاربرد آن در دنیای ارز دیجیتال
مرج اتریوم چیست؟
تیم توسعه اتریوم بعد از شناخت مشکلات موجود در این شبکه، تصمیم گرفت تا با تغییر الگوریتم اجماع شبکه، مشکلات مربوط به مصرف بالای انرژی را برطرف نمایند. آنها تصمیم گرفتند تا الگوریتم شبکه را به الگوریتم اثبات سهام (pos) تغییر دهند. در اولین گام، تیم توسعه زنجیره بیکن (beacon chain) را به شبکه اضافه کردند.
زنجیره بیکن اولین تغییر جدی شبکه اتریوم بود که در آن ماینرها میتوانستند علاوه بر استخراج از رمز ارز اتر (ETH)، در فرآیند استیکینگ نیز شرکت کنند. در واقع تیم توسعه اتریوم در گام اول با ایجاد یک لایه جدید در این شبکه، امکان انجام استیکینگ را به شبکه اضافه کرد. بعد از محبوبیت فرآیند استیکینگ بین کاربران شبکه، آپدیت های شاردینگ و شانگهای نیز در شبکه اجرا شد. آپدیتهایی که زمینه را برای به روزرسانی شبکه فراهم نمود.
بعد از این تغییرات، سرانجام آپدیت مرج اتریوم اجرا و در آن زنجیره بیکن با شبکه اصلی اتریوم ادغام شد و فرآیند اثبات کار به طور کامل از شبکه حذف گردید. بر اساس این به روزرسانی، کاربران دیگر نمی توانند ارز دیجیتال اتریوم استخراج کنند و فقط باید از فرآیند استیکینگ استفاده کنند. تیم توسعه برای اجرای آپدیت merge مجبور شد تغییرات زیادی در شبکه اعمال کند تا کاربران بتوانند از الگوریتم POW به POS مهاجرت کنند.
در سال گذشته اخبار و شایعات زیادی مبنی بر لغو این آپدیت در بین کاربران رد و بدل شده بود. این شایعات به این دلیل بود که تیم توسعه چندین بار تاریخ این آپدیت را به تاخیر انداخت. سایتها و پلتفرمهای مختلفی همچون گوگل کلود (google cloud) تایمر یا شمارش معکوسی برای این آپدیت طراحی کرده بودند که زمان دقیق آن را مشخص کند. در نهایت در 22 سپتامبر سال 2022 در ساعت 11:42 به وقت آمریکا، آپدیت مرج اتریوم با موفقیت در شبکه اجرا شد.
مزایای مرج اتریوم (Ethereum Merge)
- حذف فرآیند ماینینگ: کاربران شبکه اتریوم دیگر نیازی به خرید دستگاههای پردازشگر ندارند و میتوانند تنها با تهیه ارز دیجیتال اتریوم، در تایید تراکنشها مشارکت داشته باشند. سهولت پردازش تراکنشها به لطف الگوریتم اجماع اثبات سهام، باعث افزایش کاربران در شبکه و تمرکززدایی بیشتر میشود.
- صرفه جویی در انرژی: میزان مصرف انرژی مورد نیاز برای پردازش تراکنشها به شدت کاهش مییابد. در واقع به دلیل حذف فرآیند استخراج و نبود دستگاههای پردازشی، شبکه با میزان انرژی کمتری تراکنشها را تایید میکند.
- کاهش میزان کوین در گردش: به کمک فرآیند استیکینگ، کاربران بیشتری کوینهای خود را در شبکه قفل میکنند. این موضوع باعث میشود تا میزان کوین در گردش معاملات کاهش یافته و ارزش آن در بلندمدت افزایش یابد.
معایب مرج اتریوم
- متمرکز شدن نودها: کاربرانی که تمایل داشته باشند به عنوان نود اعتبارسنج در شبکه فعالیت کنند؛ باید 32 ارز دیجیتال اتریوم را خریداری و در شبکه استیک کنند. خرید این تعداد ارز اتریوم باعث میشود تا برخی از کاربران نتوانند به عنوان اعتبارسنج فعالیت کنند و با سرمایه اندک خود به استخرهای استیکینگ بپیوندند. این نکته باعث می شود تا تعداد نودهای اعتبارسنج در شبکه کاهش پیدا کند.
- امکان حمله محروم سازی از سرویس (DDoS): حمله محروم سازی از سرویس (Distributed Denial of Service) یکی از حملات رایج هکرها به شبکههای اطلاعاتی به حساب میآید. در این حمله، هکرها یا خرابکاران تعداد زیادی درخواست یا تراکنش را به شبکه ارسال میکنند تا با افزایش ترافیک شبکه، بتوانند در آن اختلال ایجاد نمایند. به دلیل کاهش تعداد نودهای اعتبارسنج احتمال این حمله در شبکه افزایش پیدا میکند.
برنامه آپدیت های اتریوم
بعد از اجرا شدن آپدیت مرج اتریوم مشکل مصرف بالای انرژی این شبکه رفع شد. در حال حاضر توسعه دهندگان قصد دارند در به روزرسانیهای بعدی شبکه، میزان مقیاس پذیری آن را بهبود ببخشند. آپدیت های بعد از مرج اتریوم در فازهای مختلفی اجرا میشود. این فازها به صورت خلاصه موارد زیر است:
- فاز The surge
فاز The surge در اواخر سال 2023 اجرا خواهد شد. در این آپدیت شاردینگ شبکه تکمیل میشود و میزان هزینه توسعه دهندگان برای استفاده از لایه دوم شبکه اتریوم کاهش پیدا میکند. - فاز The scourge
در فاز The scourge نحوه پرداخت پاداش نودها به صورت منصفانهتر انجام خواهد شد. همچنین مشخص شده است در این آپدیت تراکنشهای شبکه در حالت غیر متمرکزتری مورد بررسی قرار گیرند. - فاز The verge
در این فاز درخت ورکل (verkle tree) به شبکه اتریوم اضافه خواهد شد. درخت ورکل یک مدل ذخیره سازی داده به حساب میآید که در آن تراکنشها در یک بلاک به صورت جمع بندی ذخیره میشوند و توسط اعتبارسنجها مجدد مورد بررسی قرار میگیرند. - فاز The purge
در این فاز میزان ذخیره دادهها در شبکه کاهش پیدا خواهد کرد تا مقدار ترافیک شبکه کم شود. در واقع در این فاز قرار است نودهای اعتبارسنج میزان اطلاعات کمتری را ذخیره کنند تا بتوانند با سرعت بیشتری به پردازش تراکنشها بپردازند. پیش بینی میشود با اجرای این فاز از اتریوم، شبکه بتواند با سرعت 100 هزار تراکنش در ثانیه، اطلاعات شبکه را پردازش کند. - فاز The splurge
این فاز تکمیل کننده فازهای قبلی است و مشکلات موجود در آپدیتهای قبل از خود را برطرف میکند. همچنین در زمان فاز The splurge قوانین جدیدی به شبکه اضافه خواهند شد.
تصورات اشتباه درباره مرج اتریوم
بعد از رویداد مرج اتریوم، بسیاری از کاربران به دلیل اطلاعات پایین، برداشتهای اشتباهی را از آینده شبکه اتریوم تصور کردهاند. برخی از این تصورات در بین بسیاری از کاربران رایج است. این تصورات اشتباه به صورت خلاصه موارد زیر است:
- بعد از مرج میزان کارمزد تراکنشها کاهش پیدا میکند.
برخی از کاربران تصور میکنند آپدیت مرج اتریوم، میزان گس یا کارمزد شبکه اتریوم را کاهش میدهد. آپدیت merge با تغییر الگوریتم اجماع شبکه، میزان مصرف انرژی آن را کم میکند و بر روی کارمزد شبکه تاثیرگذار نیست. البته به کمک این آپدیت و تغییر الگوریتم شبکه به اثبات سهام، امکان پیاده سازی فرآیند شاردینگ در شبکه اتریوم فراهم میشود.
شاردینگ (sharding) فرآیندی است که در آن اطلاعات درون شبکه به بخشهای کوچکتر تقسیم میشوند. این کار باعث میشود تا میزان ترافیک شبکه کاهش یافته و در نتیجه مقدار کارمزد کم شود. بنابراین میتوان گفت که آپدیت مرج پیش زمینهای برای تغییر شاردینگ فراهم میکند و به صورت غیرمستقیم باعث کاهش کارمزد تراکنشها میشود. - بعد از مرج شبکه جدیدی به نام اتریوم 2.0 متولد میشود.
برخی از فعالان شبکه اتریوم تصور میکنند بعد از آپدیت مرج، شبکه اتریوم هارد فورک شده و یک بلاکچین جدید به نام اتریوم 2 در شبکه ساخته میشود. این فرضیه کاملا اشتباه است. آپدیت مرج اتریوم در داخل لایههای شبکه انجام شده و با تغییر الگوریتم اجماع، شبکه جدیدی را به وجود نمیآورد.
نام اتریوم 2.0 اولین بار در سال 2018 توسط تیم توسعه اتریوم استفاده شد. آنها برنامههای بروزرسانی شبکه را در قالب یک نقشه راهی به نام اتریوم 2 به کاربران معرفی کردند. از همین رو برخی از فعالان بازار تصور کردند که قرار است شبکه جدیدی برای اتریوم ایجاد شود. تیم توسعه اتریوم به خاطر شایعات ایجاد شده، بعد از مدتی این عبارت را از نقشه راه خود حذف کرد. - بعد از مرج اتریوم امنیت شبکه کاهش پیدا میکند.
برخی از کاربران شبکه اتریوم معتقدند استفاده از الگوریتم اثبات سهام (PoS) میزان امنیت شبکه را کاهش میدهد. آنها تصور میکنند که هکرها با تهیه 51 درصد از ارزهای دیجیتال شبکه اتریوم میتوانند در پردازش شبکه اختلال ایجاد کنند. بر اساس بررسیهای انجام شده در شبکههای بلاکچینی مختلف، امکان حمله هکرها به الگوریتم اثبات سهام بسیار کمتر از الگوریتم اثبات کار است.
در واقع در شبکههایی که الگوریتم proof of stake در آن وجود دارد، هکرها مجبور میشوند تا با سرمایه بسیار زیادی، بخش عمدهای از کوینهای بومی شبکه را خریداری کنند. اما بعد از این کار، اگر به شبکه حمله کنند و آن را با اختلال مواجه کنند، سایر نودها تصمیم به فروش ارز دیجیتال خود میگیرند و در نتیجه قیمت آن ارز دیجیتال با ریزش شدیدی همراه میشود.
موضوعی که باعث میشود تا خود هکرها با بیشترین ضرر مواجه شوند. در نتیجه امکان حمله 51 درصدی به شبکههایی که از الگوریتم اثبات سهام استفاده میکنند؛ بسیار کمتر از شبکههایی است که از الگوریتم اثبات کار استفاده میکنند.
سخن پایانی
«مرج اتریوم چیست؟» مرج یا ادغام اتریوم، آپدیت اخیر شبکه اتریوم نام دارد که در آن الگوریتم قدیمی شبکه، یعنی اثبات کار، به طور کامل حذف شده و جای خود را به الگوریتم اثبات سهام میدهد. این آپدیت در 22 سپتامبر سال 2022 اجرا و در آن زنجیره بیکن با شبکه اصلی اتریوم ادغام شد. پس از آن تمامی کاربران از فرآیند استیکینگ به جای فرآیند ماینینگ در پردازش تراکنشها استفاده میکنند.
به روزرسانی مرج یکی از مهمترین تغییرات شبکه اتریوم بود. در حال حاضر اتریوم قصد دارد در آپدیتهای بعدی مشکلات مقیاس پذیری خود را به صورت کامل برطرف کند. اگر اتریوم موفق شود که مقیاس پذیری بالا در کنار کارمزد پایین را برای تراکنشهای شبکه ایجاد کند، میتواند در سالهای آتی همه رقیبان خود را حذف کند و به بهترین بستر برای ساخت برنامههای غیر متمرکز (DApp) تبدیل شود.
سوالات متداول
مرج اتریوم یعنی چه؟
منظور از ادغام اتریوم یا Ethereum merge، آپدیت اخیر اتریوم است که در آن الگوریتم اثبات کار از شبکه حذف و به جای آن الگوریتم اثبات سهام یا proof of stake جایگزین آن شد.
تاریخ و ساعت دقیق آپدیت مرج اتریوم چه زمانی بود؟
زمان دقیق آپدیت ادغام اتریوم در ساعت 11:42 به وقت آمریکا و در تاریخ 15 سپتامبر سال 2022 اتفاق افتاد.
تفاوت الگوریتم اثبات سهام با اثبات کار در چیست؟
اثبات سهام از فرآیند استیکینگ استفاده می کند و کاربران در آن تنها با خرید کوین بومی شبکه و قفل کردن آن در آدرس های مشخصی، در پردازش شبکه مشارکت می کنند. اما در مقابل در فرآیند استخراج کاربر باید حتما دستگاه ماینر تهیه کند تا بتواند در پردازش شبکه مشارکت کند. همچنین میزان مصرف انرژی در فرآیند اثبات سهام بسیار کمتر از میزان مصرف انرژی در فرآیند اثبات کار است.
بعد از آپدیت مرج، قیمت ارز دیجیتال اتریوم چه تغییری کرد؟
بعد از آپدیت مرج اتریوم، قیمت ارز اتر (ETH) با نوسانات متعددی همراه شد. بعد از این نوسانات در حال حاضر قیمت وارد یک روند صعودی شده است و به نظر می رسد که قصد دارد تا روند نزولی گذشته خود را جبران کند.
ممنون از اطلاعات کاملتون، من یه مطلبی در روزنامه اقتصاد آفرین میخوندم نوشته بود مرج اتریوم میتونه باعث کاهش ۹۹/۹% مصرف انرژی برق بشه، خواستم بدونم درسته؟
سلام
بله، ادغام شبکه اتریوم، که به عنوان “مرج” شناخته میشه، میتونه باعث کاهش چشمگیری در مصرف انرژی بشه. این اتفاق به دلیل تغییر مکانیزم اجماع از اثبات کار (Proof of Work) به اثبات سهام (Proof of Stake) رخ میده.