آنچه در این مقاله می خوانید
هر معاملهگر را میتوان به یک کارآفرین تشبیه کرد. همانطور که یک تجارت جدید برای موفقیت باید از نقاط قوت بنیانگذاران خود بهره بگیرد، معاملهگران حرفهای نیز عمدتاً به داراییهای شخصی و مالی حاصل از معاملات خود متکی هستند. برت استینبارگر (Brett N. Steenbarger)، به عنوان یک معاملهگر با تجربه و مربی فعال در گروههای تجاری تخصصی و محیطهای بانکداری سرمایهگذاری، در کتاب خود با عنوان مربی معاملهگری روزانه (The Daily Trading Coach) تلاش کرده است تا به معاملهگران کمک کند داراییهای شخصی خود را حفظ کرده و با بهرهگیری از راهکارهای مؤثر، آنها را افزایش دهند.
این کتاب با هدف آموزش معاملهگری روزانه نگاشته شده است. اگرچه کتابهای متعددی در زمینه فارکس وجود دارند که تجربه ما از بازار را متحول میکنند، اما این اثر تأثیری متفاوت دارد. این کتاب بهطور خاص برای معاملهگرانی نوشته شده است که علاقهمند به انجام معاملات روزانه هستند. یادگیری نکات کلیدی و اصول مربوط به معاملهگری روزانه میتواند تأثیر بسزایی در موفقیت ما در بازار فارکس داشته باشد.
مروری بر عناوین و مطالب این کتاب نشان میدهد که آموزههای آن نه تنها در معاملات، بلکه در زندگی شخصی نیز کاربرد دارند. از این کتاب میتوان برای تقویت نقاط قوت و غلبه بر نقاط ضعف خود بهره برد. (برای دانلود فایل PDF کتاب مربی معاملهگری روزانه نوشته برت استینبارگر به انتهای صفحه مراجعه کنید.)
درباره کتاب مربی معامله گری روزانه
کتاب مربی معاملهگری روزانه شامل ۱۰۱ درس آموزنده است که خواندن هر درس آن تنها چند دقیقه زمان میبرد. تمامی این درسها از یک ساختار مشخص پیروی میکنند:
- شناسایی چالشهایی که معاملهگران روزانه با آن مواجه هستند،
- ارائه رویکردی کاربردی برای غلبه بر این چالشها،
- و پیشنهادات عملی برای اجرای این رویکردها.
این درسها طیف گستردهای از موضوعات مربوط به روانشناسی معاملات و بهبود عملکرد معاملاتی را پوشش میدهند. همچنین، شامل راهنماییهای دقیقی در استفاده از روشهای رواندرمانی، شناختی و رفتاری برای تغییر الگوهای رفتاری نادرست و جایگزینی آنها با الگوهای مثبت و سازنده است.
علاوه بر این، کتاب مربی معاملهگری روزانه حاوی دیدگاههای ارزشمند هجده کارشناس موفق معاملهگری است که تجربیات خود را بهصورت آنلاین به اشتراک میگذارند.
اگر به دنبال ورود به بازار فارکس هستید و دورههای آموزشی مرتبط را در نظر دارید، مطالعه این کتاب را نیز از دست ندهید.
فصل های کتاب مربی معامله گری روزانه
کتاب مربی معامله گری روزانه شامل ۱۰ فصل و به شرح زیر است:
- تغییر: فرآیند و تمرین
- استرس و اضطراب: مقابله خلاق برای معاملهگران
- سلامت روانی: تقویت تجربه معامله گری
- مراحل خودسازی: فرایند مربی گری
- شکست الگوهای قدیمی: چارچوب های سایکودینامیک برای خودمربیگری
- باز ترسیمی ذهن: رویکردهای شناختی در خودمربیگری
- یادگیری الگوهای عمل جدید: رویکردهای رفتاری نسبت در خودمربیگری
- مربی گری معاملات خودتان
- درس هایی از افراد حرفهای در معامله گری
- در جستجوی موقعیت معاملاتی مطلوب: یافتن الگوهای تاریخی در بازار
خلاصه فصل های کتاب معامله گری روزانه
در این قسمت از مقاله، خلاصهای از هر یک از فصلهای کتاب را برای شما شرح میدهیم:
فصل اول: تغییر
کتاب معاملهگری روزانه بهعنوان راهنمایی برای دستیابی به موفقیت بیشتر در بازارهای مالی از طریق خودمربیگری شناخته میشود. اما مربیگری دقیقاً به چه معناست؟
اساس همه تلاشهای مربیگری، بر تغییر بنا شده است. زمانی که در مسیر معاملهگری، خودمان نقش مربی خود را ایفا کنیم، به دنبال ایجاد تغییراتی در افکار، احساسات و رفتار خود خواهیم بود. همچنین، بهبود روشهای انجام معاملات و شناسایی و مدیریت الگوهای ریسک نیز از دیگر اهداف این فرآیند است. در این کتاب، با تکیه بر تحقیق و تمرینهای روانشناختی، مطالب ارزشمندی درباره تغییر و چگونگی ایجاد آن ارائه شده است. زمانی که درک بهتری از فرآیند تغییر داشته باشیم، بهتر میتوانیم تغییرات مثبت و موثری در خود ایجاد کنیم.
فصل اول کتاب به بررسی عمیق فرآیند تغییر و نحوه بهرهبرداری از نتایج شگفتانگیز آن اختصاص دارد. مربیگری به این معناست که خودمان عامل ایجاد تغییر شویم، نه اینکه صرفاً منتظر وقوع تغییرات بمانیم. در حقیقت، باید تعهدی قوی برای ایجاد تغییر در زندگی شخصی و معاملات مالیمان داشته باشیم.
برای اینکه به مربی موفقی برای خود تبدیل شویم، ابتدا باید برای خودمان ارزش قائل شویم و بدانیم که چه چیزهایی برایمان اهمیت دارند. اما چگونه میتوان این کار را انجام داد؟ یکی از راهکارهای ساده برای موفقیت در معاملهگری روزانه، تعیین قدرت معاملاتی مشخص است. این کار به ما کمک میکند اهداف روشنی برای معاملات روزانه خود تعیین کنیم. برخی از نکات مهم و آموزنده این فصل عبارتند از:
- پذیرفتن نقاط ضعف
- تغییر نقطه تمرکز
- نحوه افزایش اعتماد به نفس
- تغییر خود با کمک به تغییر محیط پیرامون
- رابطه شما با مربی معامله گری خود
فصل دوم: استرس و اضطراب
زمانی که معاملهگران به دنبال مربیگری هستند، یکی از رایجترین خواستههای آنها کاهش استرس است. باور عمومی این است که کاهش استرس تأثیر مثبتی بر فرآیند معاملهگری دارد و اگر بتوانیم استرس را کاملاً از بین ببریم، میتوانیم به شکلی مطلوب معاملات خود را مدیریت کنیم. اما آیا این فرضیه واقعاً درست است؟
در این فصل، موضوع استرس و ناراحتی به همراه تفاوتهای آنها بررسی میشود. همچنین روشهای مقابله با استرس و عواملی که منجر به واکنشهای مؤثر یا غیرمؤثر در شرایط استرسزا میشوند، مورد بحث قرار میگیرد.
توصیههای مختلفی به معاملهگران ارائه میشود که میتواند در کاهش یا مدیریت استرس روانی مؤثر باشد. اما باید پذیرفت که از بین بردن کامل استرس تقریباً غیرممکن است، زیرا معاملهگری ذاتاً با ریسک و عدم قطعیت همراه است. فعالیت در چنین محیطی به طور طبیعی با میزان مشخصی از استرس همراه خواهد بود. اگر هدف اصلی شما کاهش یا حذف کامل استرس است، معاملهگری ممکن است انتخاب مناسبی برای شما نباشد. نکات آموزندهای که در این فصل به آنها اشاره شده، شامل موارد زیر است:
- فهم و درک اضطراب
- تهیه دفتر ثبت روزانه حالات روحی
- نوسانات بازار و نوسان احساسات
- اضطراب عملکردی
فصل سوم: سلامت روانی
تحقیقات اخیر در حوزه روانشناسی مثبت، دیدگاههای جالبی را در مورد اهمیت تندرستی و تجربه عاطفی مثبت ارائه میدهند. صرفاً تلاش برای مقابله با استرس و کاهش آن کافی نیست؛ بلکه برای دستیابی به بهترین عملکرد، باید از تمرکز، انگیزه و انرژی خود به بهترین نحو بهره ببریم. بارها مشاهده شده است که معاملهگران به دلیل خستگی یا عدم آمادگی کامل، نتوانستهاند روز موفقی در معاملات داشته باشند یا اصلاً شرایط مناسب برای انجام معامله را نداشتهاند.
در بسیاری از مواقع، زمانی که معاملهگر خواب کافی نداشته یا تمرکز لازم را ندارد، سرمایه خود را در معرض خطر قرار میدهد. روش مدیریت معاملات ما تا حد زیادی به نحوه مدیریت زندگی شخصیمان وابسته است. اما تندرستی و سلامت به چه معناست و چگونه میتوان آن را بهبود بخشید؟ بسیاری از تحقیقات مرتبط با این موضوع که اغلب در دهه اخیر انجام شدهاند، هنوز برای معاملهگران و حتی مربیان معاملات چندان شناختهشده نیستند، اما میتوانند به ما در یافتن پاسخ این پرسشها کمک کنند.
در این فصل از کتاب، یاد خواهیم گرفت که چگونه خود را به سوی تجربههای مثبتتر و عملکرد بهینهتر هدایت کنیم. برخی از نکات کلیدی این فصل شامل موارد زیر میباشند:
- معاملهگری پر انرژی
- تقویت ذهن آرام
- صداقت و انجام درست کارها
- انعطاف پذیری هیجانی
- افزایش اعتماد به نفس
فصل چهارم: مراحل خودسازی
در این فصل از کتاب مربی معاملهگری روزانه، فرآیندهای اصلی خودمربیگری و مراحل مشخصی که برای ایجاد تغییرات مثبت در عملکرد معاملاتی باید طی شوند، بررسی میشوند. محتوای این فصل عمدتاً مبتنی بر تحقیقات چند دهه گذشته است که عناصر مؤثر مشترک در تمامی رویکردهای مشاورهای و درمانی را توضیح میدهد.
یکی از یافتههای جالب این تحقیقات نشان میدهد که بهطور کلی، همه رویکردهای اصلی در مشاوره تأثیر بیشتری نسبت به عدم مشاوره دارند، اما هیچ رویکردی به تنهایی برای طیف گستردهای از افراد و مسائل همیشه بهترین نتایج را به همراه ندارد. این رویکردها بر ماهیت عواملی که باعث تغییر میشوند و همچنین بر آنچه میتواند تلاشهای ما را برای تبدیل شدن به یک مربی مؤثر در معاملهگری تقویت کند، تأکید دارند. برخی از نکات کلیدی و آموزنده این فصل عبارتند از:
- شناسایی الگوهای خود
- باثبات شدن از طریق قانونمندی
- ایجاد محیطی امن برای تغییر
- تنظیم اهداف موثر و کارآمد
- تعیین مزایا و هزینههای الگو
فصل پنجم: شکست الگوهای قدیمی
تا به حال فرآیندهایی را بررسی کردیم که در جهت ایجاد تغییر و بهبود عملکرد از طریق مربیگری مورد استفاده قرار میگیرند. در این فصل، به بررسی چارچوبهای فردی برای مربیگری میپردازیم و با مفاهیم سایکودینامیک آشنا میشویم. چارچوبهای فردی، رویکردهایی هستند که به بررسی پیوستگی بین گذشته و حال پرداخته و بر این نکته تأکید میکنند که چگونه الگوهای قدیمی در شرایط فعلی عمل میکنند و چگونه میتوان این الگوهای ناشی از تجربیات منفی گذشته را بازسازی کرد.
چارچوب سایکودینامیک بیشتر با روانکاوی بلندمدت مرتبط است تا مربیگری مستقیم. این رویکرد برای کمک به عملکرد بهتر معامله گران، از تجربیات رابطهای استفاده میکند. در این فصل خواهیم دید که سایکودینامیک چگونه با معاملات ارتباط پیدا میکند و این چارچوب پویا چگونه میتواند در تلاشهای ما برای خودمربیگری سودمند باشد. بسیاری از مسائل نظیر نگرانی از موفقیت یا شکست، اعتماد به نفس یا عدم اعتماد به نفس، و احساس امنیت یا ناامنی که بر معاملات تأثیر میگذارند، همواره وجود دارند و نقش مهمی در تصمیمگیریهای مالی ما ایفا میکنند.
به بیان سادهتر، سایکودینامیک یک شیوه تفکر و مجموعهای از ابزارهاست که به ما کمک میکند مطمئن شویم گذشته فرد بر آینده او تأثیر منفی نمیگذارد. در کتاب مربی معاملهگری روزانه، همه چیز با یک بینش کلیدی شروع میشود: ما با بازار در ارتباط هستیم و در این فرآیند، الگوهایی را تکرار میکنیم که پیشتر در سایر روابط خود به کار گرفتهایم. برخی از نکات آموزنده این فصل از کتاب عبارتاند از:
- مهارت در انتقال
- تحمل غم
- فاصله گرفتن از الگوهای مشکلساز
- یافتن روابط معاملهگری مثبت
- قدرت تفاوت
این فصل به ما نشان میدهد که چگونه میتوان از این چارچوبها برای ارتقای سطح خودآگاهی و بهبود عملکرد در معاملات روزانه بهره برد.
فصل ششم: باز ترسیمی ذهن
چارچوب شناختی، مشابه چارچوب رفتاری که در فصل هفتم توضیح داده خواهد شد، کمتر تحت تأثیر زمان قرار میگیرد. این چارچوب بر شیوه پردازش جهان در زمان و مکان حال تأکید دارد. پیام اصلی رویکردهای شناختی بر تغییر دیدگاه و به تبع آن، تغییر عملکرد متمرکز است. اگرچه گذشته با این فرایند بیارتباط نیست، اما مربیگری شناختی بیشتر بر آنچه میتوان در لحظه حال انجام داد تمرکز دارد تا شیوه پردازش و درک ما از جهان اطراف را متحول کند.
ارزش مربیگری شناختی در توانایی آن برای مقابله با الگوهای فکری منفی نهفته است، الگوهایی که میتوانند بر انگیزه، تمرکز و تصمیمگیری ما تأثیر منفی بگذارند. از جمله متداولترین الگوهای شناختی که معاملهگران در پی تغییر آنها هستند، میتوان به کمالگرایی، خودسرزنشی پس از شکست، نگرانی و اعتماد به نفس بیش از حد اشاره کرد. روشهای شناختی به ما کمک میکنند تا شیوه تفکر خود را بررسی کرده و برداشتهای ذهنیمان از خود و جهان پیرامون را بازنگری کنیم. برخی از نکات کلیدی این فصل از کتاب شامل موارد زیر است:
- ایجاد نگرش مثبت
- اجرای آزمایشهای شناختی برای تغییر
- یادگیری از بدترین معاملات
فصل هفتم: یادگیری الگوهای عمل جدید
در این فصل از کتاب، تکنیکهای رفتاری مورد بررسی قرار گرفتهاند که به ما کمک میکنند تا با فشارهای عملکردی و رفتارهای تکانشی مقابله کنیم. رویکرد رفتاری بر پایه مهارتافزایی استوار است، و هرچه تلاش بیشتری برای اجرای این تکنیکها صورت گیرد، نتایج مطلوبتری حاصل میشود. تمرین مداوم این روشها و استفاده از آنها در موقعیتهای جدید، نقش کلیدی در تقویت و پایداری رفتارهای یادگرفته شده دارد.
در روانشناسی رفتاری، اگر رفتار خاصی در طول زمان تقویت نشود، ارتباطات مرتبط با آن ضعیف شده و در نهایت الگوی رفتاری از بین میرود. به همین شکل، ما میتوانیم یک رفتار را با تقویت آن شکل دهیم یا با حذف عوامل تقویتی، آن را از بین ببریم. بسیاری از الگوهای منفی رفتاری که در معاملات رخ میدهند، ناشی از تقویت مثبت یا منفی هستند.
تقویت منفی کمی پیچیدهتر است و به دلایلی مرتبط است که معاملهگران را به رفتارهایی که به زیان آنها منجر میشود، پایبند نگه میدارد. در این نوع تقویت، پیامدهای ناخوشایند حذف میشوند و به این ترتیب، ارتباط میان موقعیت محرک و پاسخ تقویت میشود. برخی از نکات کلیدی مطرحشده در این فصل عبارتند از:
- ایجاد روابط مثبت
- درک وابستگیها
- استفاده از قدرت آموزش اجتماعی
- چارچوب رفتاری برای مدیریت نگرانیها
فصل هشتم: مربی گری معاملات خودتان
در این فصل از کتاب مربی معاملهگری روزانه، به موضوع هدایت معاملات و جنبه دیگری از خودمربیگری میپردازیم. بهعنوان یک معاملهگر، ما مانند صاحبان کسبوکار عمل میکنیم، اما نوع فعالیت ما با کسی که کالا یا خدمات به مردم ارائه میدهد، متفاوت است. همانطور که هر صاحب کسبوکاری برای بهدست آوردن سود بیشتر، زمان، انرژی و سرمایه خود را به کار میگیرد، ما نیز بهعنوان معاملهگر چنین میکنیم و این منابع را به خطر میاندازیم. اما آیا در قبال این صرف منابع، سود مطلوبی کسب میکنیم؟
آیا میزان ریسکی که متحمل میشویم، متناسب با زمانی است که صرف میکنیم؟ آیا بیشترین تلاش خود را بر فعالیتهایی متمرکز کردهایم که بیشترین بازدهی را به همراه داشته باشد؟ وقتی خودمان مربی کسبوکارمان باشیم، نهتنها به انجام کارهای درست، بلکه به انجام درست کارها نیز توجه میکنیم. برخی از نکات مهمی که در این فصل بررسی میشوند، عبارتاند از:
- داشتن ایدههای معاملاتی ارزشمند
- تنظیم نسبت ریسک به سود
- تنوعبخشی در معاملات
- مدیریت بهینه معاملات
این مفاهیم به ما کمک میکنند تا بهعنوان یک معاملهگر، تصمیمات بهتری اتخاذ کنیم و بهرهوری بیشتری از فعالیتهای خود داشته باشیم.
فصل نهم: درسهایی از افراد حرفهای در معامله گری
برای موفقیت در مربیگری، نیازی نیست راههای گوناگون را با آزمون و خطا طی کنیم تا به روش صحیح دست پیدا کنیم. بهرهگیری از راهنماییها و تجربیات افرادی که پیش از ما این مسیر را پیمودهاند، میتواند بسیار ارزشمند باشد. بهتر است به موضوعاتی بپردازیم که توسط تعداد بیشتری از متخصصان تأیید شدهاند. برای داشتن رویکردی خلاقانهتر نسبت به بازار، لازم است هدفگذاری کنیم و برنامهای مشخص داشته باشیم. برای یادگیری، تقویت نقاط قوت و پرورش خلاقیت در میان همکاران، نیازی به داشتن تخصص یا مهارت ویژه نیست.
باید به خود به چشم یک سیستم معاملاتی نگاه کنیم. این نگاه به ما امکان میدهد عملکردمان را در بازارهای مختلف و شرایط گوناگون مورد بررسی قرار دهیم. برای این کار، توجه به نوع معاملاتی که بیشترین سود را به همراه دارد، ضروری است. دقت و تمرکز در کار، عامل کلیدی موفقیت است. در این میان، بازبینیهای هفتگی و ماهانه معاملات میتواند نقش مهمی در بهبود عملکرد ما داشته باشد. برخی از نکات کلیدی این فصل از کتاب شامل موارد زیر است:
- خودآگاهی
- مسئولیتپذیری
- تعیین اهداف و نگرشها
- تقویت مهارتها
- پرورش خلاقیت
فصل دهم: در جستجوی موقعیت معاملاتی مطلوب
معاملهگران معمولاً در جستجوی موقعیتهای معاملاتی مناسب (Edge) در بازارها هستند؛ به عبارت دیگر، آنها به دنبال بازدهی مثبت از معاملات خود میباشند. به عنوان مثال، در بازی پوکر، شمارش کارت میتواند بهعنوان یک موقعیت مطلوب در نظر گرفته شود. اما معاملهگران چگونه میتوانند کارتهای بازار را شمارش کنند؟ یکی از روشهای کلیدی برای این کار، بررسی دادههای تاریخی است.
اگرچه تاریخ در بازارها دقیقاً به همان شکل تکرار نمیشود، اما میتوان الگوهایی را در آن شناسایی کرد که احتمال تکرار تمایلات مشابه در آینده را نشان دهند. با تحلیل سوابق بازار، میتوان الگوهایی را شناسایی کرد که به ایدههای معاملاتی ما جهت میدهند.
ما، بهعنوان معاملهگرانی که روی یادگیری تمرکز داریم، باید این فرآیند را به تجربهای جذاب و انگیزهبخش تبدیل کنیم تا اشتیاق خود را برای پیشرفت حفظ نماییم. ضروری است که روی مشاهدات خود در معاملات تمرکز کرده و جمعآوری دادههای اولیه را محدود به همین مشاهدات کنیم. برخی از نکات کلیدی این فصل شامل موارد زیر است:
- فیلتر کردن دادهها
- تعریف متغیرهای وابسته و مستقل
- ترسیم دادهها در قالب نمودار
- استفاده از یافتهها برای تصمیمگیری
با تمرکز بر این اصول، میتوانیم فرآیند معاملاتی خود را بهبود بخشیده و در مسیر موفقیت گام برداریم.
سخن پایانی
مطالعه کتاب مربی معاملهگری روزانه نوشته برت استینبارگر به معاملهگرانی که در مسیر حرفهای خود اهداف بزرگی دارند، توصیه میشود. شاید در پایان این کتاب به این نتیجه برسید که دیگر علاقهای به ادامه فعالیت در حوزه معاملهگری ندارید. در این صورت، باید شجاعت پذیرش این واقعیت را داشته باشید و به دنبال مسیری بروید که واقعاً بازتابدهنده هویت و علایق واقعی شما باشد.
برای موفقیت در خودمربیگری، لازم است ارتباطی عمیق و پایدار با خودتان ایجاد کنید، ارتباطی که در آن به طور مداوم بر منحصر بهفرد بودن خود تأکید داشته باشید. اهمیتی ندارد که موانع پیش رو چقدر سخت به نظر برسند؛ شما باید به همان اندازه که بر شکستهایتان تمرکز میکنید، به موفقیتهایتان نیز توجه نشان دهید.
تعیین اهداف مشخص و طراحی فعالیتهای معین برای دستیابی به آنها از اهمیت بالایی برخوردار است. این فعالیتها باید به گونهای باشند که هر روز شما را به انگیزه و شایستگی بیشتری مجهز کنند. خودمربیگری تنها به ثبت روزانه حالات روحی یا پیگیری سود و زیان محدود نمیشود؛ بلکه به معنای ایجاد رابطهای عمیق با خودتان است. این رابطه است که در نهایت موجب قدرت و رشد شما خواهد شد.