منظور از ارزهای G10 در بازار فارکس ده ارز از ارزهای پرمعامله در جهان هستند که ده مورد از نقدشوندهترین ارزهای جهان نیز محسوب میشوند. معاملهگران به طور مرتب آنها را در بازار آزاد با کمترین تأثیر بر نرخ ارز بین المللی خود خرید و فروش میکنند.
منشا اصطلاح ارزهای G10 مشخص نیست؛ با این حال، این عبارت ممکن است از کشورهای G10 و موافقت آنها برای مشارکت در تمهیدات عمومی صندوق بین المللی پول (GAB) گرفته شده باشد. گروه ده یا جی-ده (Group of Ten یا G-10) شامل اعضای صندوق بینالمللی پول (بلژیک، کانادا، فرانسه، ایتالیا، ژاپن، هلند، بریتانیا و ایالات متحده آمریکا) و بانک مرکزی دو کشور آلمان و سوئد است که در سال ۱۹۶۲ تاسیس شد، و اعضای آن قبول کردند تا منابع صندوق بینالمللی پول را تأمین کنند.
ارزهای G10 شامل موارد زیر است:
- دلار استرالیا (AUD)
- دلار کانادا (CAD)
- یورو (EUR)
- ین ژاپن (JPY)
- دلار نیوزیلند (NZD)
- کرون نروژ (NOK)
- پوند انگلیس (GBP)
- کرون سوئد (SEK)
- فرانک سوئیس (CHF)
- دلار ایالات متحده (USD)
در برخی حوزههای بانکی، به جای G10، به ارزهای G11 اشاره شده است که شامل ارزهای G10 به اضافه کرون دانمارک (DKK) هستند.
از آن جا که بلژیک، فرانسه، آلمان، ایتالیا و هلند اعضای اتحادیه اروپا هستند و از یورو استفاده میکنند، همه به عنوان اعضای گروه ارزهای G10 در نظر گرفته میشوند. این مسئله باعث میشود که جا برای سایر ارزها- دلار استرالیا، دلار نیوزلند و کرون نروژ- برای کامل کردن فهرست ارزهای G10 باز شود.
چه مواردی باعث نوسانات جفت ارزهای G10 میشوند؟
نوسانات بازار فارکس میتواند طیف وسیعی از مزایای گوناگون را برای معاملهگران فراهم کند، از جمله پتانسیل افزایش سود. اما این نوسانات ممکن است با افزایش ریسک نیز همراه باشد. به همین دلیل، شناخت عواملی که بازار فارکس را به حرکت در میآورد، از اهمیت زیادی برخوردار است. دانستن این که چه چیزی موجب نوسانات قیمت در گذشته شده است، میتواند به معاملهگران کمک کند تا حرکات آتی قیمت جفت ارز انتخابی خود را پیشبینی کنند.

مهمترین عواملی که بر تغییرات قیمت ارزهای G10 تأثیر میگذارند، شامل موارد زیر است:
قیمت کالاها
ارزش برخی از ارزهای G10 به تغییرات قیمت کالاها وابسته است. طبیعی است که برخی ارزها با قیمت کالاها همبستگی داشته باشند چون رشد اقتصادی آنها مستقیماً به صادرات یا اتکا به واردات مرتبط است.
به عنوان مثال، دلار استرالیا تمایل دارد با قیمت طلا و مس همبستگی مثبت داشته باشد. استرالیا دومین تولید کننده بزرگ طلا و چهارمین کشور بزرگ تولیدکننده مس است؛ بنابراین، هر گونه تغییر در میزان تقاضا برای طلا یا مس میتواند بر سلامت اقتصاد آن تأثیر بگذارد.
به طور مشابه، دلار کانادا به نفت مرتبط است چون این کشور یکی از کشورهای صادرکننده نفت خام است؛ بنابراین، هر کاهشی در قیمت نفت اغلب اثرات منفی بر اقتصاد کانادا خواهد داشت. ین ژاپن نیز معمولاً با نفت مرتبط است چون این کشور یکی از واردکنندگان اصلی نفت خام است؛ به همین دلیل، اقتصاد ژاپن از کاهش قیمت نفت سود میبرد. این رابطه میتواند باعث تغییرات چشمگیر قیمت جفت ارز دلار کانادا/ ین ژاپن (CAD/JPY) شود.

قیمت بسیاری از کالاها به اقدامات چین حساس است. با وجودی که این ارز در بین ارزهای بازارهای نوظهور (EM) طبقهبندی میشود، اما چین یکی از بزرگترین کشورهای واردکننده و یک ابرقدرت اقتصادی محسوب میشود. هر گونه بهبود در اقتصاد چین به افزایش تقاضا برای کالاها کمک میکند؛ بنابراین، ارز کشورهای صادرکننده- مانند استرالیا و کانادا- احتمالاً در مقایسه با سایر ارزها افزایش مییابد. با این حال، اگر اقتصاد چین دچار رکود شود، ارزهای G10 وابسته به کالا بیشترین آسیب را خواهند دید.
زمانهایی وجود خواهد داشت که این روابط از بین میروند و معاملهگران باید به طور مرتب از طریق تجزیه و تحلیل بازارها به این همبستگیها نظارت داشته باشند.
بانکهای مرکزی
بانکهای مرکزی نرخ بهره پایه یک کشور را کنترل میکنند و تصمیمات آنها اغلب باعث ایجاد تغییرات چشمگیر در قیمت ارز میشوند. معاملهگران با درک و گمانهزنی آگاهانه در مورد افزایش یا کاهش نرخها در آینده، میتوانند روند آینده یک جفت ارز معین را پیشبینی کنند.

زمانی که یک بانک مرکزی نرخ بهره را افزایش میدهد، سرمایهگذاران این اقدام را به عنوان نشانهای از تقویت اقتصاد کشور و افزایش ارزش پول ملی در نظر میگیرند. برای مثال، بین سالهای 2002 تا 2005، بانک مرکزی نیوزلند نرخهای بهره خود را افزایش داد، در حالی که ژاپن نرخهای بهره خود را پایین نگه داشت، که باعث شد ارزش جفت ارز دلار نیوزیلند/ ین ژاپن (NZD/JPY) افزایش یابد چون نیوزلند به گزینه جذابتری برای سرمایهگذاران تبدیل شد.

از آنجا که دلار آمریکا پرمعاملهترین ارز در جهان در نظر گرفته میشود، هرگونه تغییر نرخ بهره توسط فدرال رزرو ایالات متحده، باعث تغییر ارزش جفتارزهایی میشود که در یک طرف آنها، دلار آمریکا قرار دارد. از نظر تاریخی، هم پوند و هم یورو حساسترین ارزهای G10 در برابر افزایش نرخ بهره در آمریکا هستند.
انتشار دادههای اقتصادی
انتشار دادههای اقتصاد کلان میتواند نشاندهنده عملکرد خوب یک اقتصاد باشد و اعتماد فعالان بازارها را در مورد ارز کشور افزایش دهد. به عنوان مثال، به دلیل رشد بالای ارقام و تحقق پایینترین سطح بیکاری منطقه یورو از زمان بحران مالی 2008، یورو یکی از بهترین ارزهای G10 در سال 2017 بود.
سایر ارزهای G10 شاهد سطوح مشابهی از نوسانات ناشی از انتشار دادههای داخلی هستند: گزارشات مربوط به تورم نروژ باعث تغییرات چشمگیری در ارزش کرون نروژ شده است، در حالیکه تاثیر انتشار دادههای مربوط به تولید ناخالص داخلی (GDP) و اشتغال استرالیا بر ارزش دلار استرالیا بیشتر از تاثیر انتشار برخی از دادههای ایالات متحده بر دلار آمریکا بوده است.
انتشار دادههای اقتصادی کشورهای بزرگتر عضو گروه G10 میتواند باعث تغییر قیمت سایر ارزهای G10 و همچنین ارزهای بازار نوظهور (EM) شود. به عنوان مثال، انتشار دادههای مربوط به اشتغال غیرکشاورزی ایالات متحده (NFP) اغلب باعث تغییرات آنی در جفت ارزهای G10 مانند یورو/ دلار آمریکا (EUR/USD) میشود.

پیشینه سیاسی
تعدادی از ارزهای G10 شاهد نوسانات ناشی از عدم ثبات سیاسی در کشورهای مربوطه بودهاند. از آنجا که ارزها در بازار فارکس به صورت جفت معامله میشوند، ارزش یک ارز در رابطه با ارز دیگر محاسبه میگردد؛ در نتیجه، لازم است که از چشم انداز سیاسی هر دو کشور آگاه باشیم.
به عنوان مثال، تأثیر برگزیت بر پوند انگلستان شدید و طولانی مدت بوده است و تا زمانی که ثبات سیاسی برقرار نشود، بعید است که شاهد بهبود کامل وضعیت پوند باشیم. با این حال، این ارز توانسته است یکی از بهترین ارزهای G10 باقی بماند چون بسیاری از شرکای اصلی آن نیز با عدم ثبات سیاسی مواجه هستند.
در ژانویه 2018، دلار آمریکا یکی از ضعیفترین ارزهای G10 بود. با وجود پیشبینیها در مورد افزایش نرخ بهره و دادههای مثبت اقتصادی، به دلیل آشفتگی سیاسی ناشی از تصمیمهای دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، در مورد مهاجرت به ایالات متحده، دلار آمریکا با مشکل مواجه بود. در همین حال، یورو دورههایی از بیثباتی ناشی از برگزاری انتخابات در فرانسه و ایتالیا را تجربه کرده بود. کاهش ارزش دلار آمریکا و یورو به پوند انگلستان کمک کرد تا سودهای نسبی خود را افزایش دهد.

بحران اقتصادی
در حالیکه برخی از ارزها، مانند پوند انگلیس، از نظر تاریخی با رشد جهانی مرتبط هستند، برخی از ارزهای G10 با سلامت اقتصاد جهانی، همبستگی منفی دارند. کاهش رشد اقتصادی بیشتر ارزها را به شدت تحت تاثیر قرار میدهد. اما زمانی که سرمایهگذاران نگران هستند، به ارزهای امنتر، مانند ین ژاپن و فرانک سوئیس روی میآورند.
با توجه به ثبات دولت سوئیس و سیستم مالی آن کشور، اغلب در طول دوران رکود اقتصادی، به ویژه به دلیل استقلال این کشور از بقیه اتحادیه اروپا، فرانک سوئیس با افزایش تقاضا مواجه میشود.
به صورتی مشابه، سرمایهگذاران به سمت ین ژاپن گرایش پیدا میکنند و در طول دورههای ریسک، این ارز را تقویت میکنند.

بهترین جفت ارزهای G10 برای مبادله در بازار فارکس
ارزهای G10 به این دلیل به عنوان بهترین جفت ارزها در نظر گرفته میشوند که در بین نقدشوندهترین جفت ارزهای بازار فارکس نیز قرار میگیرند، به این معنی که معاملهگران میتوانند آنها را بدون تأثیر قابل توجهی بر نرخ ارز آنها بخرند یا بفروشند.
به دلیل محبوبیت آنها، بیشتر جفت ارزهای اصلی فارکس از ارزهای G10 تشکیل شدهاند که به عنوان نمونه، میتوانیم به جفت ارزهای زیر اشاره کنیم:
- دلار استرالیا/ دلار آمریکا (AUD/USD)
- یورو/ دلار آمریکا (EUR/USD)
- پوند/ یورو (GBP/EUR)
- پوند/ دلار آمریکا (GBP/USD)
- دلار آمریکا/ دلار کانادا (USD/CAD)
- دلار آمریکا/ فرانک سوئیس (USD/CHF)
- و دلار آمریکا/ ین ژاپن (USD/JPY)

با این حال، جفت ارزهای اصلی تنها ارزهای G10 نیستند که ارزش توجه را دارند. اگر به تازگی وارد بازار فارکس شدهاید، سطوح بالای نوسانات بازار در جفت ارزهای اصلی میتواند دلهرهآور به نظر برسد، و شروع تدریجی ممکن است ایده بهتری باشد. ما میتوانیم معامله جفت ارزهایی با نوسان کمتر، مانند دلار استرالیا/ دلار نیوزیلند (AUD/NZD)، یا به تعویق انداختن ارزهای با همبستگی قوی را در نظر بگیریم. برای مثال، جفت ارزهای یورو/ فرانک سوئیس (EUR/CHF) و یورو/ دلار آمریکا (EUR/USD) رابطه معکوس دارند؛ به همین دلیل، معمولاً زمانی که ارزش جفت ارز یورو/ دلار آمریکا در حال افزایش باشد، جفت ارز یورو/ فرانک سوئیس دچار رکود میشود.
هر جفت ارز G10 را که تصمیم دارید معامله کنید، لازم است عواملی که میتوانند در تغییرات قیمت آن نقش داشته باشند را شناسایی کنید. با ترکیب دانش خود در مورد آن چه باعث تغییر ارزش ارزهای G10 میشود، با تجزیه و تحلیل تکنیکال، میتوانیم شناسایی فرصتهای معاملاتی بالقوه را یاد بگیریم.