منظور از جفت ارز اگزوتیک یا جفت ارزهای عجیب فارکس جفت ارزهایی هستند که در بازار کمتر مورد معامله قرار گرفته و در معاملات جهانی کاربرد چندانی ندارند. در میان ارزهایی که در بازار فارکس مورد معامله قرار میگیرند، دلار آمریکا بیشترین حجم معاملات را به خود اختصاص میدهد چون به عنوان ارز ذخیره جهان عمل میکند.
علاوه بر این، از آن جا که ایالات متحده به عنوان قویترین اقتصاد جهان در نظر گرفته میشود، ارزهای سایر کشورها نسبت به دلار مورد معامله قرار میگیرند. در این مقاله قصد داریم ارزهایی را مورد بررسی قرار دهیم که در مقابل ارزهای اصلی قرار میگیرند و احتمالاً تا به حال کمتر از آنها شنیدهایم.
جفت ارزهای اگزوتیک یا عجیب در فارکس چه هستند؟
جفت ارز های عجیب فارکس اصطلاحی در بین صرافیهای خارجی است که در مورد ارزهایی به کار میرود که کمتر مورد خرید و فروش قرار میگیرند. این گونه ارزها از نقدشوندگی و عمق بازار کمی برخوردار هستند. به دلیل حجم پایین معاملات این گونه ارزها، معاملات در این ارزها ممکن است به شدت نوسان داشته باشند. علاوه بر این، اتخاذ این پوزیشنها معمولا گران تمام میشود چون برای جبران کمبود نقدینگی، اختلاف قیمت پیشنهادی یا همان اسپرد آنها زیاد است.
در جفت ارز های اگزوتیک برخلاف جفت ارزهای ماژور، دیگر یکی از ارزها به عنوان ارز اصلی در نظر گرفته نمیشود چون که آنها به راحتی قابل معامله نیستند و بیشتر به کشورهای در حال توسعه یا بازارهای نوظهور مربوط هستند. این کشورها بیشتر در مناطقی مانند آمریکای جنوبی، آفریقا، اروپای شرقی یا آسیا واقع شدهاند. بعضی از این کشورها، نظیر آفریقای جنوبی ممکن است اقتصاد توسعه یافتهای نداشته باشند. با این وجود ارز کشورهای توسعهیافتهتری مانند مجارستان، لهستان و کره جنوبی نیز به عنوان ارز اگزوتیک در نظر گرفته میشوند.
جفت ارز اگزوتیک دلار آمریکا/ یوان چین (USD/ CNY) بیشترین حجم معاملات را در میان این جفت ارزها به خود اختصاص داده است. بر اساس دادههای بانک تسویه بین المللی (Bank of International Settlements)، این جفت ارز اگزوتیک 4.2 درصد از کل حجم معاملات روزانه یا رقمی معادل 270.6 میلیارد دلار را به خود اختصاص داده است.
در طول سالهای اخیر با گسترش اقتصاد این کشورها، معاملات جفت ارزهای اگزوتیک محبوبیت بیشتری در میان فعالان بازار فارکس پیدا کرده است. رشد اقتصادی این کشورها باعث شده تا تقاضای جهانی برای ارزهای آنها افزایش یابد و همچنین سفتهبازان بیشتری، به خصوص صندوقهای تامینی و خانههای معاملاتی، را به خود جذب میکنند.

فهرست جفت ارزهای اگزوتیک
همان طور که پیش از این گفته شد، بیشترین معاملات جفت ارز های اگزوتیک به جفت ارز دلار آمریکا/ یوان چین مربوط میشود. دومین و سومین جفت ارزهای اگزوتیک که از حجم معاملات بالایی برخوردار هستند، به ترتیب، دلار آمریکا/ دلار هنگ کنگ (USD/ HKD) با 3.3 درصد یا 217.8 میلیارد دلار و دلار آمریکا/ وون کره جنوبی (USD/ KRW) با 1.9 درصد یا 125.4 میلیارد دلار هستند.

در این قسمت، به برخی از جفت ارز های اگزوتیک اشاره میکنیم:



استراتژی معاملاتی برای خرید و فروش جفت ارز های اگزوتیک
در بازار فارکس، استراتژیهای معاملاتی متنوعی وجود دارند. با این حال، هیچ استراتژی منحصر به فردی که بهتر از همه باشد، وجود ندارد. بسته به شرایط بازار، ارزی که معامله میکنیم، سبک معاملاتی و بازه زمانی خاص، هر استراتژی برای مدتی ممکن است کاربرد داشته باشد.
بنابراین، اگر استراتژی خاصی تا کنون مفید بوده است، باعث نمیشود که در آینده هم کاربردی باشد. بنابراین، بهتر است اهداف تجاری و استراتژیهای مورد استفاده خود را مجددا مورد ارزیابی قرار دهید. شرایط حاکم بر بازار فارکس همواره در حال تغییر است و این همان چیزی است که آن را خاص کرده است.
لازم است تا جایی که ممکن است، استراتژیهای مختلف را بیاموزیم و زمان خود را صرف تمرکز بر روی یک ارز واحد کنیم تا به خوبی بتوانیم بر روی آن مسلط شویم و سپس، به دنبال ارزهای ناشناخته برویم.
سبکهای معاملاتی زیادی وجود دارند که معاملهگران از آنها برای معامله جفت ارز اگزوتیک استفاده میکنند. این سبکها معمولاً بر اساس بازههای زمانی به اسکالپینگ (Scalping)، دی تریدینگ (Day Trading)، سوئینگ تریدینگ (Swing) و پوزیشن تریدینگ (Position Trading) تقسیمبندی میشوند.

مزایای جفت ارز های اگزوتیک
- جفت ارزهای اگزوتیک معمولاً همبستگی کمتری با سایر ابزارهای مالی، مانند شاخصها و اوراق قرضه، دارند که این مسئله موجب میشود کمتر تحت تاثیر اقتصاد کلان قرار بگیرند.
- نوسانات این جفت ارزها بسیار بیشتر از جفت ارزهای فرعی و اصلی است. این مسئله به همان اندازه که میتواند نکتهای منفی باشد، میتواند مثبت هم باشد چون در صورتی که پوزیشن درست باز کرده باشید، احتمال به دست آوردن سود زیادی وجود دارد.

معایب جفت ارزهای اگزوتیک در فارکس
- در این جفت ارزها، نقدینگی کمی وجود دارد. هر چه گردش پول در این جفت ارزها کمتر باشد، کمتر ورود و خروج به معامله با قیمت دلخواه سختتر خواهد بود.
- اسپرد مربوط به معاملات این گونه جفت ارزها معمولا بسیار بالا است.
- همان طور که در قسمت مزایا گفته شد، نوسانات بالای این جفت ارزها ممکن است بد هم باشد چون میزان ریسک بیشتر است و امکان ضرر نیز افزایش می یابد.
- ارزش این جفت ارزها ممکن است به طور ناگهانی به شدت کاهش یابد. وقتی دولتها بدون هشدار، سیاستهای خود را تغییر میدهند، این ارزها ممکن است دچار نوسانات وسیعی شوند. بانکهای مرکزی یا رویدادهای بازار میتوانند باعث شوند تا ارزش پول یک کشور در حال توسعه به سرعت کاهش یابد.

سخن آخر
جفت ارزهای اگزوتیک یا عجیب و غریب نوسانات بیشتری را تجربه میکنند و همین موضوع آنها را برای افرادی که تمایل به ریسکپذیری بیشتری دارند، جذاب کرده است. دسترسی به اطلاعات مربوط به بیشتر ارزها نسبتاً آسان است، هر چند ممکن است واکنشهای غیرمنتظرهای را در انتشار دادههای برخی از آنها تجربه کنید چون پیش بینیهای ما ممکن است درست نباشند. مداخله دولتها برای انتشار دادههای مربوط به ارزها نیز ممکن است برخی معاملات معاملهگران را دچار مشکل سازد.
به طور کلی، جفت ارز اگزوتیک یک راه عملی برای تنوع بخشیدن به ریسک ایجاد میکنند، چون این جفت ارزها ارتباط زیادی با یکدیگر یا با شرکتهای اصلی ندارند. استراتژیهای معاملاتی که در مورد جفت ارزهای اصلی مورد استفاده قرار میگیرند، ممکن است برای جفت ارزهای اگزوتیک نیز عملکرد خوبی داشته باشند یا بر عکس، به درستی عمل نکنند. برای روشن شدن این مسئله، معاملهگران باید این ابزارها را بر روی دارایی مورد نظر خود آزمایش کنند.