استراتژی معامله موقعیت (Position Trading Strategy) یکی دیگر از استراتژیهای معاملاتی در بازارهای مالی به ویژه بازار فارکس محسوب میشود. این استراتژی بیشتر برای تریدرهایی با دید بلندمدت مناسب بوده و در بازار فارکس، بورس و ارزهای دیجیتال کاربرد دارد. معاملهگرانی که از این استراتژی استفاده میکنند، معاملات چند هفتهای تا چند ماهه انجام میدهند. این استراتژی برای افرادی بسیار مفید است که نمیخواهند توجه زیادی به نوسانات بازار داشته باشند.
معاملهگران سهم را از نظر تحلیل فاندامنتال بررسی کرده و در صورتی که به این نتیجه برسند که در طول چند هفته و یا چند ماه آینده، رشد خوبی خواهد داشت، آن سهم را خریداری میکنند. میزان سود و در عین حال، میزان ریسک استراتژی معامله موقعیتی بالا است. استراتژی معامله موقعیتی شکل تکامل یافته مدل معاملات روزانه محسوب میشود با این تفاوت که بازه زمانی آن طولانیتر است.
استراتژی معاملات موقعیت از طرفی شبیه به سرمایهگذاری هم است اما بیشتر افرادی که با هدف سرمایهگذاری، سهامی را میخرند، قصد فروش آن را ندارند. با این حال، در معامله موقعیتی، فرد بعد از مدت زمانی که به سود مورد نظر خود میرسید، سهام و یا ارز مورد نظر خود را به فروش میرساند.
ریسک معاملات موقعیت
در زمان استفاده از استراتژی معامله موقعیت، حتما لازم است در نظر داشته باشیم که بازارهای مالی در سرتاسر جهان غیر قابلپیشبینی هستند. ممکن است ما مبلغ زیادی را برای خرید یک ارز و یا سهم در نظر گرفته و پیشبینی کنیم که ارزش آن در طول چند هفته آینده بالاتر میرود. اما پس از مدتی، روند بازار تغییر کرده و پیشبینی ما درست از آب درنمیآید. در این حالت دچار زیان زیادی خواهیم شد. بنابراین، در زمان استفاده از معامله موقعیت لازم است حتما میزان ریسکپذیری خود را مورد ارزیابی قرار دهیم.
در صورتی در این استراتژی موفق خواهیم بود که پیش از انجام معامله، از ترکیب تحلیل فاندامنتال و تکنیکال استفاده نماییم. ساختار استراتژی معاملات موقعیت ساده است. با این حال، استفاده از این استراتژی مستلزم درک عمیقتر و بسیار بیشتری از بازار است. در ادامه، چند استراتژی معامله موقعیتی را مورد بررسی قرار میدهیم.

استراتژی های مهم معامله موقعیت
معاملهگرانی که معاملات بلند مدت انجام میدهند، ابتدا جفت ارز و یا سهم مناسب خود را انتخاب کرده و تحلیل فاندامنتال بر روی آن انجام میدهند. اگر بر اساس تحلیلهای فاندامنتال انجام شده، احتمال دهند که قیمت در چند هفته و یا چند ماه آینده، افزایش خوبی داشته باشد، آن سهام یا جفت ارز را با استفاده از تحلیل تکنیکال نیز مورد بررسی و ارزیابی قرار میدهند. در این قسمت، به چهار استراتژی معاملات موقعیت که بر اساس تحلیل تکنیکال عمل میکنند، اشاره میکنیم:

1. معامله بر اساس سطوح حمایت و مقاومت
سطوح حمایت و مقاومت تا حدی می تواند معاملهگر را از افزایش و یا کاهش قیمت دارایی مورد نظر او آگاه سازد. برای مثال، هنگامی که سهامی به صورت متوالی سطوح حمایت خود را شکسته و سطوح حمایت خود را از دست میدهد، نشان میدهد که روند قیمتی آن نزولی است و میتواند از کاهش قیمتها سود کند. در زمان استفاده از سطوح حمایت و مقاومت، لازم است تا موارد زیر را در نظر داشته باشیم:
- همیشه از سطوح حمایت و مقاومت قوی و پرقدرت برای تحلیلها استفاده شود.
- سطوحی قوی هستند که در آن، نقاط تغییر روند قوی ایجاد شده و سطح از نقاط پیوت بیشتری نیز عبور کرده باشد.
- لازم است حتما از نقاط قدیمیتر نیز برای رسم سطوح حمایت و مقاومت استفاده شود. در این مورد، خطوط حمایت و مقاومت دینامیک نیز از اهمیت بسیار زیادی برخوردار میباشند چون در بسیاری از موارد، قیمت به سطوح دینامیکی واکنش بسیار بیشتری نشان میدهد.
2. استراتژی شکست خط روند
شناسایی نقاط شکست خط روند در میان معاملهگران از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. هنگامی که خط روند نزولی شکسته میشود، زمان بسیار مناسبی برای خرید است چون نشان میدهد که روندی صعودی در پیش داریم. در مقابل، هنگامی که خط روند صعودی شکسته شود، زمان مناسبی برای فروش است.
در شکل زیر، نمودار قیمتی در روندی نزولی قرار دارد و در قسمت مشخص شده، روند نزولی شکسته شده و شکل صعودی به خود گرفته است. این نقطه میتواند موقعیت مناسبی برای ورود به معامله خرید باشد.

لازم به ذکر است که شکستها معمولا در نزدیکی سطوح حمایت و مقاومت ایجاد میشوند. خط روند نزولی در نزدیکی سطح حمایت و خط روند صعودی در نزدیکی سطح مقاومتی شکسته میشود.
3. استراتژی اندیکاتور میانگین متحرک ۵۰ روزه
اندیکاتور میانگین متحرک ۵۰ روزه به عنوان یکی از معیارهای بسیار مهم در معامله موقعیتی در نظر گرفته میشود. زمانی که نمودار میانگین متحرک ۵۰ روزه با میانگینهای متحرک ۱۰۰ و ۲۰۰ روزه تلاقی داشته باشد، نشان میدهد که یک روند بلند مدت جدید شروع خواهد شد. در این استراتژی، حد ضرر در زیر آخرین نوسان تعیین میشود. برای مثال، در شکل زیر، سه اندیکاتور میانگین متحرک با دورههای زمانی 50، 100 و 200 روزه را رسم کردهایم.


در نمودار فوق، خطوط قرمز، آبی و زرد رنگ، به ترتیب نشاندهنده خطوط میانگین متحرک با دوره 50 روزه، 100 روزه و 200 روزه هستند. زمانی که خط قرمز رنگ با دو خط دیگر تلاقی پیدا کند، زمان خوبی برای ورود به معامله و اتخاذ پوزیشن فروش میباشد. معاملهگر میتواند در نقاط 1 یا 2، وارد معامله شود. در نقطه 2، روند نزولی آغاز شده و این روند تا نقطه 3 و 4 ادامه دارد. تقاطع خط قرمز، یعنی خطی که برای دوره 50 روزه رسم شده، با دو خط دیگر میتواند به عنوان سیگنال ورود و خروج در نظر گرفته شود.
4. استراتژی روند برگشتی و یا اصلاحی
در تحلیل تکنیکال، تشخیص روند برگشتی و اصلاحی بسیار مهم است. در تمام روندهای صعودی و نزولی، حرکت اصلاحی وجود دارد. معاملهگران اسکالپ و روزانه از این حرکت اصلاحی برای به دست آوردن سود استفاده میکنند. از سوی دیگر، زمانی که قیمت به سطوح مهمی میرسد، معاملهگر باید بتواند تشخیص دهد که آیا تغییر روند روی داده و روند برگشتی در راه است یا این یک حرکت اصلاحی ناچیز است. اندیکاتور فیبوناچی برای تشخیص این موارد میتواند برای ما بسیار کارآمد و مفید باشد.
مزایای استراتژی معامله موقعیت
- استراتژی معاملات موقعیت یک استراتژی بلند مدت محسوب میشود که از حرکات بزرگ سهام در طول چند هفته و چند ماه بهره میبرد.
- این استراتژی معمولا سود خوبی به همراه دارد.
- از آنجا که قرار نیست در این استراتژی، بازار به صورت روزانه و مداوم رصد شود، معاملهگر کمتر دچار استرس و نگرانی میشود.
- استراتژی معاملات موقعیت به زمان کمتری نیاز دارد.

معایب استراتژی معامله موقعیت
هر استراتژی معاملاتی دارای مزایا و معایبی است و پیش از استفاده از استراتژی برای ترید خود، لازم است تا از معایب آن آگاهی لازم را پیدا کنیم.
- از آنجا که قرار است پوزیشنها برای مدتی طولانی باز بمانند، باید مبلغی را به عنوان سوآپ به بروکر پرداخت کرد.
- برای معاملات موقعیت، باید حسابی از بروکر خود را انتخاب کنیم که معاملات ما را برای مدت مورد نظر باز نگه دارد.
- باز بودن پوزیشنها برای مدت طولانی باعث افزایش هزینهها نیز میشود.
- در این استراتژی، سرمایه ما برای مدت طولانی قفل میشود. پس لازم است تا پیش از ورود به معامله بر اساس این استراتژی، حتما میزان ریسکپذیری خود را مشخص کنیم.
- معامله بر اساس این نوع استراتژی نیازمند سرمایه زیادی است. به همین دلیل، تغییرات در بازار و اشتباه در پیشبینی معاملهگر ممکن است به از دست دادن کل سرمایه او منجر شود.

سخن آخر
در استراتژی معامله موقعیت، معاملهگران از تحلیل فاندامنتال و تکنیکال برای شناسایی روند بازار استفاده میکنند. با وجودی که این استراتژی یکی از استراتژیهای سودآور محسوب میشود، به دلیل نیاز به تحلیلهای دقیق، برای افراد تازهکار و بیتجربه چندان مناسب نیست. با این حال، اگر در بازار فارکس فعال بوده و معاملات روزانه و سوئینگ تریدینگ و … خوبی انجام دادهاید، با آشنایی با این استراتژی، میتوانید دانش خود را افزایش داده و با تصمیمگیری صحیح، معاملات موقعیت را جایگزین معاملات روزانه کنید.
سوالات متداول
اندیکاتور میانگین متحرک ۵۰ روزه به عنوان یکی از معیارهای بسیار مهم در معامله موقعیتی در نظر گرفته میشود.
دوره 50 تا 200 روزه
ابتدا لازم است که قیمتهای مناسب برای ورود و خروج به معامله را پیدا کنیم و برای کنترل ریسک معاملات، حد ضرر را مشخص سازیم. پس از آن، معاملهگر یک ارز و یا سهم را خریداری کرده و تا رسیدن قیمت آن به اوج، منتظر خواهد ماند.
نمیشه با این روش با سرمایه کم معامله کرد؟
خیر باید سرمایه زیادی داشته باشید
با عرض سلام و خسته نباشید خدمت شما یه سوالی خدمتتون داشتم استفاده از کدوم استراتژی معامله موقعیت بهتر و راحت تره؟؟
بستگی به سطح آموزشی و تجربی شما داره