بروکر فارکس چیست به زبان ساده و چرا به آن نیاز داریم؟ انتخاب و افتتاح حساب در کارگزاری های فارکس چگونه است؟ بهترین بروکر های فارکس چه ویژگی‌هایی دارند؟

فارکس مخفف اصطلاح انگلیسی ارز خارجی و بزرگترین بازار مالی در سطح جهان است که در آن ارزهای خارجی 24 ساعته معامله می‌شوند. معامله گران یا تریدرها می‌توانند با حضور در این بازار جهانی از نوسانات قیمت ارز، کسب سود کنند. در بازار گسترده و پرنوسان تجارت فارکس یک تفاوت جزئی در انتخاب بروکر می‌تواند موفقیت یا شکست شما را رقم بزند. چه یک معامله‌گر باتجربه هستید و چه تازه سفر خود را در دنیای تجارت ارزهای خارجی آغاز کرده‌اید، این راهنمای جامع به شما در یافتن کارگزار فارکس ایده آل خود کمک می‌کند و به تمام سوالات رایج درباره‌ی بروکر های فارکس پاسخ می‌دهد.

بروکر فارکس چیست به زبان ساده

بروکر فارکس به‌عنوان یک واسطه بین شما و بازار فارکس عمل می‌کند. کارگزاران فارکس دسترسی به جفت ارزهای مختلف، پلتفرم‌های معاملاتی و ابزارها و خدماتی ضروری از جمله، لوریج (Leverage)، اجرای سفارش و یا تجزیه و تحلیل بازار را به شما ارائه می‌کنند. بروکر فارکس ممکن است حقیقی یا حقوقی باشد.

این کارگزاران به عنوان واسطی میان معامله گران خرده فروش مثل افراد یا مؤسسات و بازار بین بانکی فارکس که ارزهای خارجی در آنجا خرید و فروش می‌شوند، عمل می‌کنند. کارگزاران فارکس به معامله گران خود این امکان را می‌دهند تا نوسانات قیمت جفت ارزهای مختلف را پیش بینی کرده و معاملات خود را اجرا کنند.

بنابراین، باید یک بروکر رگوله شده معتبر و قابل اطمینان را انتخاب کنید تا ایمنی سرمایه و یکپارچگی معاملات شما تضمین شود. زیرا بروکر به منزله همسفر شما در بازار پرتلاطم، پر نوسان و پر ریسک فارکس است. معامله گران باید کارگزاران مختلف فارکس را به خوبی بشناسند و آن‌ها را با یکدیگر مقایسه کنند تا بروکر مناسب خود را یافته و انتخاب نمایند.

بررسی بهترین بروکرهای فارکس

بروکرهای فارکس از نظر خدمات، پلتفرم‌های معاملاتی، کارمزد، کمیسیون، رگولیشن و مقررات متفاوت هستند. هنگام جستجو برای یک بروکر خوب فارکس، بررسی نظرات کاربران بروکرهای مختلف و مقایسه آن‌ها می‌تواند به تصمیم گیری آگاهانه شما کمک کند. جهت بررسی و مقایسه بروکرهای مختلف به عوامل زیر دقت کنید. هر یک از این جنبه‌ها می‌تواند به تصمیم گیری هوشمندانه شما کمک کند.

  • شرایط معامله یا اجرای اوردرها
  • سهولت استفاده از پلتفرم معاملاتی
  • سرعت اجرای معامله یا اوردر
  • پاسخگویی و پشتیبانی مشتریان
  • فرآیندهای برداشت
  • مقررات و رگولاتوری (رگولیشن)
  • کارمزد معاملات (اسپرد و کمیسیون)
  • جفت ارزهای موجود
  • منابع آموزشی
  • نظرات کاربران هر بروکر
بروکر رگوله شده فارکس چیست

بروکر رگوله شده فارکس چیست؟

گذر از پیچ و خم بازار فارکس نیازمند یک راهنمای قابل اعتماد است. بروکرهای قانونی و رگوله شده می‌توانند بهترین راه را به شما نشان دهند. بروکر فارکس رگوله شده، کارگزاریست که تحت نظارت یک مرجع نظارتی مالی فعالیت می‌کند. برخی از این مراجع نظارتی شامل کمیسیون معاملات آتی کالای ایالات متحده (CFTC)، مرجع راهبرد امور مالی انگلستان (FCA)، کمیسیون اوراق بهادار و سرمایه‌گذاری استرالیا (ASIC) و کمیسیون بورس و اوراق بهادار قبرس (CySEC) هستند. این مراجع (رگولیشن یا رگولاتوری) قوانینی را برای محافظت از معامله گران و حفظ یکپارچگی بازار اعمال می‌کنند.

چگونه مطمئن شویم که یک بروکر رگوله شده است؟ برای اطمینان از قانونی و رگوله بودن یک بروکر فارکس، به وبسایت مرجع نظارتی آن مراجعه و نام بروکر را در پایگاه داده آن جستجو کنید. در صورتی که نام بروکر در وبسایت مرجع نظارتی یافت نشد، ادعای آن بروکر مبنی بر زیر نظر رگولاتور بودنش معتبر نیست.

درنظر داشته باشید، مقررات (رگولیشن) در درجه اول ایمنی وجوه شما و یکپارچگی بازار را تضمین می‌کنند و لزوماً تضمین کننده موفقیت معاملات نیستند. اما کارگزاران رگوله شده فارکس اغلب در ارائه خدمات با یکدیگر رقابت دارند، زیرا برای حفظ وضعیت خود باید استانداردهای خاصی را رعایت نمایند. همچنین، بروکرهای غیرقانونی و رگوله نشده‌ای وجود دارند که معتبر هستند. ولی در کل، تجارت با آن‌ها خطرات بیشتری را به همراه دارد.

بیشتر بخوانید: منظور از رگوله چیست و چرا بروکر باید رگوله باشد؟

پلتفرم یا سکوی معاملاتی فارکس چیست؟

پلتفرم معاملاتی فارکس نرم افزاریست که شما را به بازار ارز جهانی متصل می‌کند. این سکوها به شما این امکان را می‌دهند تا نمودارهای قیمت را تجزیه و تحلیل کنید، معاملات خود را انجام دهید و حساب‌های خود در بروکر را مدیریت نمایید. این پلتفرم‌ها در شکل‌های مختلفی از جمله پلتفرم مبتنی بر وب، اپلیکیشن‌های موبایل و نرم افزارهای قابل دانلود ارائه می‌شوند.

هنگام انتخاب یک پلتفرم معاملاتی فارکس، عواملی مانند سهولت استفاده، ابزارهای نمودار، شاخص‌های فنی، سرعت اجرای سفارش و سازگاری با دستگاه‌های خود را در نظر بگیرید. پلتفرم باید با سبک معاملاتی و ترجیحات شما همخوانی داشته باشد. آیا انواع مختلفی از پلتفرم‌های معاملاتی فارکس وجود دارد؟ بله، بروکرهای فارکس پلتفرم‌های معاملاتی مختلفی دارند. برخی از پلتفرم‌های معروف فارکس به شرح زیر هستند:

  • متاتریدر 4 (MT4)
  • متاتریدر 5 (MT5)
  • سی تریدر (cTrader)
  • سایر پلتفرم‌های اختصاصی فارکس توسعه یافته توسط بروکرها

هر کدام از این پلتفرم‌ها ویژگی‌ها و مزایای منحصر به فرد خود را دارند. بنابراین ضروریست آن‌ها را بررسی کنید و ببینید کدامیک برای شما مناسب‌تر هستند.

کارمزد بروکر فارکس چیست

کارمزد بروکر فارکس چیست؟

کارگزاران فارکس معمولاً از طریق اسپرد و کمیسیون کسب درآمد می‌کنند. اسپرد در فارکس تفاوت بین قیمت خرید و فروش یک جفت ارز است، در حالیکه کمیسیون کارمزدی برای انجام معاملات و تراکنش‌هاست. کارمزد یا نرخ بروکر فارکس در واقع هزینه‌های مرتبط با معاملات ارزهای خارجی است. این هزینه‌ها شامل اسپرد، کمیسیون، نرخ بهره شبانه (Swap rate) و سایر نرخ‌های دیگر است. این کارمزدها راه کسب درآمد این واسطه‌ها هستند.

نرخ بهره شبانه یا نرخ سواپ در فارکس چیست؟ نرخ بهره شبانه یا نرخ‌ سواپ، نرخ‌ بهره‌ایست که برای جایگاه یا معاملات شبانه از شما دریافت می‌شود. منظور از جایگاه شبانه زمانی است که یک معامله‌گر تصمیم می‌گیرد پوزیشن معاملاتی خود را باز نگه داشته و آن را به روز بعد منتقل کند. بسته به تفاوت نرخ بهره بین دو جفت ارز مورد معامله، این نرخ‌ها می‌توانند مثبت (منجر به کسب درآمد برای شما) یا منفی (منجر به ایجاد هزینه برای شما) باشند.

آیا می‌توانم هزینه‌های انجام معاملات با بروکرهای فارکس را کاهش دهم؟

شما می‌توانید با انتخاب بروکرهایی با اسپرد محدود و کمیسیون کم یا صفر، هزینه کارمزد را کاهش دهید. علاوه بر این، معاملات خود را در ساعاتی که اسپرد پایین‌تر است اجرا نمایید. همچنین با بستن موقعیت یا پوزیشن‌ خود قبل از رول اور یا انتقال روزانه، از متحمل شدن نرخ بهره شبانه اجتناب کنید.

البته دقت کنید اگرچه کارمزد کمتر می‌تواند برای شما سودآور باشد، اما تنها عاملی نیست که باید در نظر گرفته شود. کارمزد و اسپرد بروکرها را در ارتباط با سایر عوامل مانند مقررات یا رگولیشن، کیفیت پلتفرم معاملاتی و پشتیبانی مشتری آن‌ها ارزیابی کنید. چرا که معمولا بین کارمزد و کیفیت خدمات بروکرها ارتباط مستقیمی وجود دارد.

بیشتر بخوانید: رول اور در فارکس چیست و چه تاثیری بر معاملات دارد؟

انواع بروکرهای فارکس

بازار فارکس مبتنی بر خرید و فروش پیوسته جفت ارزها است که برای رسیدن به این هدف، بانک‌ها باید یک بازار غیرمتمرکز ایجاد کنند تا نرخ‌ گذاری (quote) به وسیله‌ی رقابت صورت پذیرد. طی این فرآیندها، بروکر های فارکس علاوه بر دریافت کارمزدهای تراکنش، از طریق شکاف یا تفاوت نرخ اسپرد (Spread) میان بانک‌های مختلف، بین جفت ارزها و یا بین دو نقطه زمانی مختلف سود می‌کنند.

بروکرهای فارکس انواع مختلفی دارند که در ادامه به بررسی سه دسته اصلی و برخی زیر مجموعه‌های آن‌ها می‌پردازیم. تفاوت اصلی بروکرهای فارکس با یکدیگر در نحوه اجرای معامله یا اوردر است. میز معامله (Trading or Dealing Desk) در واقع محیطی است که معاملات ارز خارجی یک بروکر در آن اجرا می‌شوند. منظور از نقدینگی در بررسی انواع مختلف بروکرهای فارکس این است که معاملات معامله گران وابسته به نقدینگی بین بانکی، یعنی بازار واقعی، هستند.


  • بروکر با میز معاملاتی (Dealing Desk یا DD)


بروکر DD معروف به بروکر مارکت میکر، یک کارگزاري فارکس است که بازار داخلی خود را ایجاد می‌کند و به بازار بین بانکی وابسته نیست. درواقع این نوع بروکر فارکس درخواست معامله تریدرها را به بازار واقعی بین بانکی ارسال نمی‌کند. منافع بروکرهای DD با منافع مشتریان یا معامله گران در تضاد است، چون بعنوان طرف دیگر معامله برای تریدرها عمل می‌کنند.

این بروکرها کمیسیون یا کارمزد دریافت نمی‌کنند، ولی سود آن‌ها در خرید به قیمت پایین و فروش به قیمت بالاتر یعنی ایجاد شکاف یا اسپرد بین قیمت پیشنهادی خرید (ask price) و قیمت درخواستی فروش (bid price) است. البته میزان اسپرد در بروکرهای Dealing Desk مشخص و ثابت است.

بروکر بدون میز معاملاتی NDD


  • بروکر بدون میز معاملاتی (NDD یا No Dealing Desk)


بروکر NDD از محبوب‌ترین بروکرها در بازار فارکس هستند، زیرا اعمال انواع مختلف استراتژی‌های معاملاتی از جمله اسکالپینگ (Scalping) و سویینگ (Swing) در آن‌ها امکان‌پذیر است. بروکرهای بدون میز معاملاتی درخواست معامله شما را مستقیما به بازار فارکس ارسال می‌کنند که نرخ‌ها در آن توسط تامین کنندگان نقدینگی (liquidity providers)، بانک‌ها یا بروکرهای دیگر مشخص شده‌اند.

بروکرهای NDD معمولا با دریافت کمیسیون یا کارمزدی جزئی و یا با افزایش اسپرد سود می‌کنند. از مزایای این نوع بروکر فارکس می‌توان به شفافیت و سرعت اجرای درخواست‌های معامله در آن که از بروکر DD بیشتر است، اشاره کرد. اما عیب بروکر NDD ثابت نبودن میزان اسپرد آن است. برخلاف بروکرهای با میز معاملاتی که سفارش شما را دیر یا زود نهایتا اجرا می‌کنند، در بروکرهای NDD ممکن است اوردر شما بدون جواب مانده و اجرا نشود.

بروکر ECN (Electronic Communication Network) و بروکر پردازش مستقیم یا STP (Straight Through Processing) از جمله انواع بروکر بدون میز معاملاتی هستند.

بروکرهای STP و ECN شباهت‌های زیادی از جمله داشتن اسپرد نسبتا کم و ارائه دسترسی مستقیم به بازار بین بانکی به تریدرها دارند، ولی از برخی جهات متفاوت هستند. بروکر ECN سرعت و شفافیت بیشتری در انجام معاملات و دسترسی بیشتری به استخرها و تامین کنندگان نقدینگی دارد، ولی کمیسیون بیشتری نسبت به بروکر STP دریافت می‌کند. بروکر STP ثبات و شفافیت کمتری در اجرای اوردرها و دسترسی محدودتری به تامین کنندگان نقدینگی و در نتیجه امکان ایجاد اسلیپیج (Slippage) بیشتری دارد، ولی قیمت‌های بهتری پیشنهاد می‌دهد و کمیسیون جزئی یا صفر می‌گیرند.


  • بروکر هیبریدی (Hybrid)


بروکر هیبریدی ترکیبی از بروکر DD و NDD است که از مدلی تلفیقی و ترکیبی از استراتژ‌ی‌های مختلف استفاده می‌کند تا بتواند از مزایای مدل‌های مختلف بهره ببرد. بازار بورس نیویورک (NYSE) یک نمونه معروف از بازار هیبریدی است. بروکرهای هیبریدی از مدل‌ معاملاتی ترکیبی استفاده می‌کنند و هر کدام ممکن است مدل مخصوص و متفاوتی ارائه دهند.

در واقع این بروکرها معمولا خدماتی مشابه بروکرهای مارکت میکر ارائه می‌دهند و سعی در فراهم آوردن منابع نقدینگی مخصوص به بروکرهای ECN نیز دارند. یعنی برای برخی معاملات مثل بروکرهای مارکت میکر عمل می‌کنند ولی بعضی معاملات دیگر را مستقیما به بازار بین بانکی وصل می‌کنند. در این مدل بروکر، تریدرها می‌توانند بین دو گزینه اسپرد ثابت و اسپرد متغیر همراه با کمیسیون حق انتخاب داشته باشند.

نحوه انتخاب و افتتاح حساب در بروکر های فارکس

انتخاب مناسب نوع حساب در بروکر فارکس همانند انتخاب ابزار مناسب برای تجارت شما است. انواع حساب بروکر فارکس، در واقع گزینه‌های مختلف معاملاتی هستند که توسط بروکرها برای پاسخگویی به ترجیحات و استراتژی‌های مختلف معامله گران ارائه می‌شوند. این حساب‌ها می‌توانند از نظر ویژگی‌ها، امکانات، شرایط معاملاتی، میزان کارمزد و کمیسیون و حداقل سپرده مورد نیاز متفاوت باشند. برای شروع کار با یک کارگزار فارکس باید مراحل زیر را طی کنید:

الف) افتتاح حساب بروکر: برای باز کردن حساب، در سامانه بروکر مورد نظر ثبت نام (sign in) کنید. راستی آزمایی (verification) مورد نیاز را تکمیل و مبلغ سپرده را به حساب خود واریز (deposit) کنید.
ب) پلتفرم معاملاتی فارکس: پلتفرم بروکر را دانلود یا به آن دسترسی پیدا کنید.
ج) شروع معامله: معاملات یا اوردر خود را اجرا کنید و به تکنیک‌های مدیریت ریسک و تحولات بازار توجه داشته باشید.

برای انتخاب نوع حساب بروکر مناسب، اهداف، نیازها و میزان ریسک پذیری (risk tolerance) خود را ارزیابی کنید. اگر مبتدی هستید، یک حساب میکرو یا مینی با حداقل سپرده ممکن است برای شما مناسب‌تر باشد. معامله گران با تجربه تر بیشتر حساب استاندارد انتخاب می‌کنند.

در نظر داشته باشید که نوع حساب فارکس بر هزینه‌های معاملاتی ارز خارجی تأثیر ‌می‌گذارند. حساب‌هایی با اسپرد پایین‌تر ممکن است حداقل سپرده یا کارمزد بالاتری داشته باشند، درحالیکه حساب هایی که اهرم یا لوریج بیشتری در اختیار شما می‌گذارند احتمالا شما را در معرض ریسک بیشتری قرار می‌دهند.

انواع حساب در بروکر های فارکس

انواع حساب‌ در بروکرهای فارکس

1. حساب‌ استاندارد (Standard Account)

حساب استاندارد متداول‌ترین حساب در بروکرهای فارکس است. این نوع حساب محدودیت حداقل سپرده (minimum deposit) دارد که این محدودیت در هر بروکر متفاوت است. دارندگان حساب استاندارد در بروکر فارکس می‌توانند لات‌ (lot) استاندارد معامله کنند. لات استاندارد معادل 100.000 واحد از ارز مورد معامله است. این نوع حساب برای معامله کنندگانی مناسب است که قصد سرمایه گذاری زیاد و انجام معاملات ارزهای خارجی در حجم‌های بالا را دارند.

2. حساب‌ مینی (Mini Account)

حساب مینی فارکس برای معامله گرانی مناسب است که سرمایه کمی دارند. حداقل سپرده برای اکانت مینی کمتر از یک حساب استاندارد است. دارندگان حساب مینی می‌توانند مینی لات‌ معامله کنند. هر مینی لات برابر با 10.000 واحد از ارز پایه است. اکانت مینی، یک گزینه عالی برای معامله گران مبتدی است که می‌خواهند بدون ریسک کردن مقدار زیادی پول، در معاملات فارکس تجربه کسب کنند.

3. حساب میکرو (Micro Account)

حساب میکرو فارکس برای معامله گرانی مناسب است که سرمایه بسیار محدودی دارند. حداقل سپرده برای اکانت میکرو در کمترین حالت ممکن است. دارندگان حساب میکرو می‌توانند میکرو لات‌ معامله کنند. یک میکرو لات برابر با 1000 واحد از ارز پایه است. حساب میکرو برای معامله‌گران تازه کاری که می‌خواهند مهارت‌های معاملاتی خود را با پول واقعی، اما با حداقل ریسک ممکن تمرین کنند، ایده آل است.

4. حساب مدیریت شده (Managed Account)

حساب مدیریت شده فارکس نوعی حساب است که به وسیله آن یک تریدر با تجربه یا مدیر مالی به نمایندگی از صاحب حساب معامله می‌کند. صاحب حساب سرمایه را تامین می‌کند ولی تمام تصمیمات معاملاتی را تریدر یا مدیر مالی می‌گیرد. این نوع حساب برای سرمایه گذارانی مناسب است که زمان، دانش و یا تمایلی برای انجام معامله به تنهایی ندارند. البته باید با دقت و تحقیق بسیار یک مدیر مالی معتبر انتخاب کنید تا ایمنی سرمایه گذاری شما تضمین شود.

5. حساب‌ اسلامی یا حساب‌ بدون سواپ

در حساب اسلامی فارکس، تریدرها هیچ نرخ بهره‌ای دریافت یا پرداخت نمی‌کنند. تراکنش‌ها بدون تاخیر انجام و کارمزد تراکنش در همان لحظه پرداخت می‌شود. این نوع حساب برای مسلمانانی مناسب است که قصد انجام معاملات در بازار فارکس را دارند ولی نمی‌خواهند قوانین اسلامی را نقض کنند. بسیاری از بروکرها با ارائه این نوع حساب به مسلمانان این امکان را می‌دهند تا با خیالی آسوده و به صورت حلال معاملات خود را انجام دهند.

6. حساب دمو بروکر (Demo Account)

حساب‌ دمو بروکر فارکس محل تمرین در محیطی بدون ریسک برای تقویت مهارت در بین معامله گران مبتدی‌ و کم تجربه است. در بازار تجارت فارکس، تمرین اولین پیش نیاز برای موفقیت شماست. حساب‌های آزمایشی بروکر فارکس، حساب‌های معاملاتی مجازی هستند که توسط کارگزاران فارکس برای شبیه‌سازی شرایط بازار واقعی ارائه می‌شوند.

حساب Demo به معامله گران اجازه می‌دهد تا استراتژی‌های معاملاتی را تمرین، پلتفرم‌های مختلف را آزمایش و بدون ریسک کردن سرمایه واقعی خود، تجربه کسب کنند. هنگام استفاده از یک حساب آزمایشی در بروکر فارکس، روی آزمایش استراتژی معاملاتی جفت ارزها، تکنیک‌های مدیریت ریسک و کسب مهارت استفاده از پلتفرم معاملاتی فارکس تمرکز کنید.

حساب های دمو معمولاً رایگان هستند. کارگزاران وجوه مجازی برای تجارت شما فراهم می‌کنند و به شما این امکان را می‌دهند تا بدون به خطر انداختن پول واقعی خود تمرین کنید و یاد بگیرید. در دسترس بودن جفت ارزها در یک حساب آزمایشی ممکن است بسته به بروکر مورد استفاده شما متفاوت باشد. با این حال، اکثر حساب‌های آزمایشی طیف گسترده‌ای از جفت ارزها را برای تمرین با شبیه سازی شرایط واقعی بازار معاملات ارز خارجی ارائه می‌کنند.

نکته‌ای که باید مدنظر داشته باشید، تفاوت مدت زمان دسترسی به حساب آزمایشی در بروکرهای مختلف است. برخی از بروکرهای فارکس به کاربران اجازه می‌دهند تا به طور نامحدود در معاملات آزمایشی شرکت کنند، در حالیکه برخی دیگر ممکن است مدت زمان استفاده از حساب دمو را محدود سازند، که معمولاً بین 30 تا 90 روز متغیر است.

سخن پایانی

«بروکر فارکس چیست به زبان ساده؟» بروکر فارکس مناسب، لنگر شما در اقیانوس طوفانی تجارت ارزهای خارجی است. انتخاب نوع بروکر فارکس، به عوامل زیادی از جمله میزان تجربه، نیاز، سبک و استراتژی معاملاتی شما بستگی دارد. نوع بروکر می‌تواند برای معامله گران مبتدی، تریدرهای حرفه‌ای، برای ترید روزانه یا شبانه و یا برای اسکالپینگ یا سویینگ متفاوت باشد.
حتی پس از انتخاب نوع بروکر مناسب خود، باید در انتخاب بهترین بروکر فارکس نیز دقت کنید. شما بر اساس نیازهای فردی خود باید برای انتخاب یک بروکر خوب فارکس، به عواملی چون مقررات و رگولیشن، ابزارهای معاملاتی، پلتفرم، کمیسیون، کارمزد، اسپرد، منابع آموزشی و کیفیت پشتیبانی و خدمات بروکر توجه کنید. معامله گران باتجربه باید بروکرهایی با ابزارهای معاملاتی پیشرفته، تنوع گسترده‌ در ارائه‌ی جفت ارزها و اجرای سریع سفارش را در اولویت انتخاب خود قرار دهند.

سوالات متداول