آنچه در این مقاله می خوانید
کیف پول لجر چیست؟ آیا کیف پول Ledger ایمن است؟ مزایا و معایب این ولت چه مواردی است؟ چگونه میتوان لجر را راه اندازی کرد؟
کیف پولهای سخت افزاری (cold wallet)، ایمن ترین ولتهای ساخته شده در مارکت کریپتو به شمار میآیند. کیف پولهای سخت افزاری با ذخیره دارایی کاربران به صورت آفلاین، از نفوذ هکرها و خرابکاران به ولت جلوگیری میکنند. معمولا ولتهای سخت افزاری از تراشههای امنیتی ساخته میشوند. تراشههایی که میتوانند کلیدهای خصوصی و عمومی داراییهای کاربران را بدون نیاز به شبکه اینترنت در خود ذخیره کنند و بستری ایمن برای آنها فراهم سازند.
یکی از کیف پولهای سخت افزاری مشهور در بازار کریپتوکارنسی، لجر یا ledger است. این ولت جزو قدیمیترین کیف پولهای بازار به شمار میرود که به دلیل امنیت بالا، طرفداران بسیار زیادی دارد. در این مقاله قصد داریم تا همه چیز درباره کیف پول لجر را بررسی کنیم.
کیف پول لجر چیست؟
لجر یا ledger یک کیف پول سخت افزاریست که امکان ذخیره داراییهای دیجیتال را به صورت آفلاین برای کاربران فراهم میکند. همچنین غیرحضانتی (non-custodial) است و هیچ اطلاعات و دادهای از کاربر را در سرورهای خود ذخیره نمیکند. در این والت کاربران مسئولیت کامل مدیریت اطلاعات خود را دارند و باید به خوبی از آنها محافظت کنند.
افراد باید از رمز عبور یا PIN تعریف شده و عبارات بازیابی به خوبی محافظت کنند تا بتوانند به داراییهای خود دسترسی داشته باشند. در صورتیکه کاربر اطلاعات امنیتی خود را فراموش کند؛ به هیچ عنوان نمیتواند به داراییهای خود دسترسی پیدا کند.
این کیف پول در سال 2014 توسط شرکت فرانسوی LEDGER طراحی و ساخته شد. در آن زمان این شرکت قصد داشت ولتی طراحی کند که در آن بتوان رمز ارزهای بیت کوین را با امنیت بسیار بالایی ذخیره و نگهداری کرد. این شرکت نسخه اولیه ولت سخت افزاری خود را در سال 2014 به مارکت کریپتوکارنسی معرفی کرد.
بعد از استقبال کاربران از آن، شرکت لجر مدلهای مختلف این ولت را با نامهای نانو اس، نانو اس پلاس، نانو ایکس و استاکس را برای کاربران طراحی و به بازار عرضه کرد. قیمت آن نسبت به سایر ولتها گران است و در بازه 59 تا 192 دلار قرار دارد. افراد از طریق آن، میتوانند به راحتی ارزهای دیجیتال خود را ذخیره و به صرافیها و کیف پولهای دیگر انتقال دهند.
کیف پول لجر (ledger) از بیش 5500 کوین و توکن پشتیبانی میکنند. کاربران به راحتی میتوانند رمز ارزهای مشهوری همچون بیت کوین، اتریوم، تتر، ترون، ریپل، پولکادات، بایننس کوین، چین لینک، دوج کوین، ارز دیجیتال شیبا و غیره را به آن انتقال دهند. علاوه بر این ولت لجر از تمامی توکنها با استاندارد ERC-20، ERC-721، TRC-10 و TRC-20 پشتیبانی میکند.
همچنین امکان ذخیره توکن غیر قابل تعویض NFT در این کیف پول نیز وجود دارد. افراد به راحتی میتوانند رمز ارزهای خود را بدون کارمزد اضافی در این والت ذخیره کنند. لجر کارمزدی برای نقل و انتقالات رمز ارزها از کاربر دریافت نمیکند و افراد تنها باید هزینه کارمزد شبکهها را پرداخت کنند.
امنیت کیف پول سخت افزاری لجر (Ledger)
همانطور که اشاره شد، کیف پول لجر یکی از بهترین والتها در بحث امنیت محسوب میشود و از ابزارهای مختلفی برای افزایش ایمنی خود استفاده کرده است. برخی از مهمترین این ابزارها موارد زیر هستند:
- تراشه امنیتی
Ledger با استفاده از تراشه امنیتی، احتمال هک فیزیکی و آنلاین را در ولت خود به شدت کاهش داده است. این کیف پول به کمک تراشه secure element از کلیدهای خصوصی داخل ولت محافظت میکند و اجازه نفوذ دستگاهها و برنامههای خرابکارانه را به داخل سیستم نمیدهد. معماری تراشه secure element مشابه تراشههای امنیتی در پاسپورتها و سیستم کارتهاست و میتواند به خوبی از کدها و کلیدهای خصوصی داخل والت محافظت کند. - رمز عبور شخصی
هر کاربر در زمان اجرا و نصب والت ledger، باید یک رمز عبور شخصی به عنوان پسورد ورود به کیف پول تعریف کند. کاربران میتوانند یک پسورد عددی 8 رقمی برای ورود به ولت خود مشخص کنند. بدون وجود این پسورد، کاربر نمیتواند به داراییهای دیجیتال خود دسترسی پیدا کند.
در صورتیکه رمز عبور تعیین شده به صورت متوالی 3 بار اشتباه وارد شود، کیف پول به صورت خودکار به تنظیمات اولیه برمیگردد و کاربر مجبور است از طریق عبارات بازیابی، به داراییهای خود دسترسی پیدا کند. وجود رمز عبور شخصی، احتمال نفوذ هکرها و خرابکاران را به والت کاهش میدهد و امنیت آن را بیشتر میکند. - سیستم عامل منحصر به فرد
یکی از ابزارهای مهم در کیف پول ledger، سیستم عامل منحصر به فرد BOLOS بوده که توسط تیم توسعه لجر طراحی و ساخته شده است. به کمک این سیستم عامل، اطلاعات کاربران به صورت غیر متمرکز ذخیره میشود و خود شخص وظیفه دارد از کلمات عبور و عبارات بازیابی محافظت کند. سیستم عامل BOLOS دارای الگوریتمهای امنیتی است و فضای این والت را بیش از پیش ایمن میسازد. - نمایشگر ایمن
یکی از روشهایی که هکرها برای نفوذ به یک سیستم یا برنامه پیاده سازی میکنند، دستکاری صفحه نمایش سیستم است. آنها با نفوذ و ایجاد اختلال در صفحه نمایش برنامه، به اطلاعات کاربران دسترسی پیدا میکنند و مانع از استفاده او از سیستم یا نرم افزار میشوند. تیم توسعه لجر برای جلوگیری از این اتفاق، از نمایشگر trusted display استفاده میکنند. این نمایشگر امنیت بسیار بالایی دارد و هکرها نمیتوانند در آن نفوذ کرده یا در کیف پول اختلالی ایجاد کنند.
انواع کیف پول لجر (ledger)
در حال حاضر تیم توسعه LEDGER چهار نوع مدل والت را با مشخصات زیر به بازار کریپتوکارنسی عرضه کرده است:
- نانو اس (Nano S)
کیف پول لجر نانو اس، جزو اولین و محبوبترین والتهای ساخته شده توسط شرکت ledger است. جنس آن فولاد ضد زنگ و پلاستیک بوده و قیمت آن 59 دلار است. نانو اس نسبت به سایر کیف پولهای ledger، قیمت ارزانتری دارد و در سیستم عاملهای ویندوز، مک، لینوکس و اندروید بالای 7 اجرا میشود.
این دستگاه دارای حافظهای به ظرفیت 160 کیلوبایت میباشد که قادر است بین سه تا پنج برنامه غیرمتمرکز DApp را اجرا نماید. همچنین دارای کابل USB است و میتواند به کیف پولهای نرم افزاری وصل شود. این ولت همه چیز را برای ذخیره ایمن داراییهای کاربران فراهم کرده؛ اما با مشکلاتی همچون کیفیت پایین صفحه و ظرفیت محدود مواجه است. - نانو اس پلاس (Nano S plus):
لجر nano s plus با هدف رفع ایرادات نانو اس به بازار عرضه شده است. این کیف پول صفحه نمایش بزرگتر و حافظه بیشتری نسبت به نانو اس دارد و تلاش کرده ایرادات موجود در nano s را برطرف کند. همچنین میتوان در آن حداکثر اپلیکیشن را نصب و اجرا کرد. این ولت همانند نانو اس باتری ندارد و در سیستم عاملهای اندروید، ویندوز، مک و لینوکس قابل اجراست. کاربران برای خرید این والت، باید حدود 79 دلار هزینه کنند. از معایب اصلی آن میتوان به عدم پشتیبانی از سیستم عامل IOS و عدم امکان برقراری ارتباط از طریق بلوتوث اشاره کرد. - نانو ایکس (Nano X):
یکی از کاملترین محصولات شرکت لجر، کیف پول نانو ایکس است که بعد از نانو اس و نانو اس پلاس به مارکت کریپتوکارنسی معرفی شده و تلاش کرده تا مشکلات و معایب موجود در دو والت قبلی را برطرف کند. این کیف پول با سیستم عاملهای اندروید، IOS، ویندوز، مک و لینوکس سازگار بوده و به ولتهای نرم افزاری موجود در این سیستم عاملها قابل اتصال است. همچنین قابلیت اتصال به بلوتوث را دارد و میتواند از این طریق با سایر ولتها ارتباط برقرار کند. قیمت آن 149 دلار بوده و نسبت به کیف پولهای قبلی، گرانتر است. - استکس (stax):
لجر مدل استکس جدیدترین محصول شرکت لجر است که در سال گذشته به مارکت کریپتو معرفی شد. این کیف پول نسبت به سایر کیفهای پول لجر دارای تفاوتهایی است، از جمله وجود صفحه نمایش لمسی و استفاده از تراشه امنیتی Secure Element برای حفاظت از اطلاعات کاربران. این ولت در سیستم عاملهای اندروید، IOS، ویندوز، مک و لینوکس سازگار است و میتواند به سادگی به والتهای نرم افزاری ایمنی همچون تراست ولت متصل شود.
این کیف پول از بلوتوث و شارژ وایرلس پشتیبانی میکند و یکی از مجهزترین کیف پولهای ساخته شده در بازار ارزهای دیجیتال است. همچنین با قیمت 279 دلار به فروش میرسد.
مزایای کیف پول لجر
- مهم ترین ویژگی والتهای لجر، امنیت بالای آنهاست. معماری کیف پولهای ledger به گونهایست که در برابر حمله هکرها و بدافزارها ایمن است و خرابکاران نمیتوانند به آن وارد شوند. این کیف پول به کمک سیستم عامل منحصر به فرد و تراشه امنیتی خود، بستری ایمن برای ذخیره کلیدهای خصوصی کاربران فراهم کرده است.
- این کیف پول از حجم وسیعی از ارزهای دیجیتال پشتیبانی میکند. همان طور که اشاره شد، از حدود 5500 توکن در بازار کریپتوکارنسی پشتیبانی میکند. علاوه بر این، به دلیل آپدیتها و بروزرسانیهای مداوم این والت، هر زمانی که یک ارز دیجیتال معروف وارد مارکت کریپتو شود، لجر بلافاصله آن را در لیست ارزهای خود جای میدهد.
- کیف پول لجر رابط کاربری بسیار سادهای دارد. کاربران مبتدی نیازی به آموزشهای پیچیده برای کار با این والت ندارند و به راحتی میتوانند این والت را راه اندازی کرده و داراییهای خود را در آن انتقال دهند.
- ولت ledger اگرچه از نوع سخت افزاری است و داراییهای کاربران را به صورت آفلاین ذخیره میکند؛ اما میتواند به برخی از کیف پولهای نرم افزاری متصل شود. برخی از مدلهای نرم افزاری همچون متامسک (metamask) و تراست ولت (trust wallet) به دلیل داشتن امنیت بالا، میتوانند به ledger متصل شوند و داراییهای کاربران را به آن منتقل کنند.
علاوه بر کیف پولهای نرم افزاری ایمن، تیم توسعه LEDGER در سالهای گذشته با ساخت نرم افزار ledger-live یک ولت نرم افزاری بومی برای ولتهای خود طراحی کردهاند که به کمک آن میتوان داراییهای داخل والتها را مدیریت کرد. ledger-live عملکردی مشابه والتهای نرم افزاری دارد و تنها به کیف پولهای نانو اس، نانو اس پلاس و نانو ایکس وصل میشود.
معایب کیف پول لجر (ledger)
- یکی از مشکلات اصلی ledger، هزینه آن است. هزینه خرید کیف پول لجر نسبت به سایر والتهای نرم افزاری و سخت افزاری بسیار بالاست. در واقع به دلیل محبوبیت و امنیت بسیار بالا، قیمت زیادی دارد.
- نرم افزار این کیف پول به صورت کامل متن باز نیست. متن باز یا open source بودن یک نرم افزار به معنی قابلیت دیده شدن کدهای آن است. متن باز بودن یک نرم افزار شفافیت بالایی را در آن ایجاد میکند و سبب میشود تا کاربران به راحتی بتوانند عملکرد آن را بررسی کنند. بخشهای اصلی نرم افزار ledger-live متن باز نیست و کاربر نمیتواند عملکرد آن را بررسی کند.
- خدمات ledger بسیار زمانبر است. کاربر برای هر بار ارسال کوین به آدرس عمومی یک فرد دیگر باید کیف پول سخت افزاری خود را به دسکتاپ یا موبایل هوشمند خود وصل کند و تراکنش را بعد از وارد کردن رمز عبور تأیید نماید. اگر این پروسه را با نحوه انجام خدمات در کیف پولهای گرم مقایسه کنیم، خواهیم دید که میزان فعالیت و زمان بسیار بیشتری برای کار با لجر نیاز است و چندان برای عملکردهای روزمره مناسب نیست.
نحوه راه اندازی کیف پول سخت افزاری لجر
در این بخش قصد داریم به زبان ساده نحوه راه اندازی کیف پول لجر را آموزش دهیم. لجر رابط کاربری بسیار سادهای دارد و کاربران به راحتی میتوانند این والت را راه اندازی کنند. در این بخش ما از لجر نانو اس، سادهترین مدل این ولت استفاده میکنیم. ساختار نصب و راه اندازی تمامی این کیف پولها یکسان است و تفاوت چندانی بین آنها وجود ندارد.
برای آغاز به کار کیف پول لجر (ledger)، ابتدا باید آن را با استفاده از کابل USB کیف پول که در بسته بندی محصول موجود است روشن کنید. در این بخش عبارت configure as new device برای کاربر نمایش داده میشود. اگر قصد دارید یک حساب جدید در این والت باز کنید، با کلیک بر روی دکمه سمت راست، به سراغ ساخت حساب جدید میروید.
اما اگر دکمه سمت چپ کیف پول را بزنید، به این معناست که شما قبلا یک حساب کاربری در این والت داشتهاید و باید با وارد کردن عبارات بازیابی، مجدد به حساب قبلی خود وصل شوید. در اینجا ما قصد داریم یک حساب جدید باز کنیم. بنابراین بر روی دکمه سمت راست والت کلیک میکنیم.
بعد از تایید ساخت حساب جدید، کیف پول لجر در گام اول از ما میخواهد یک رمز عبور شخصی یا PIN برای کیف پول تعیین کنیم. این رمز عبور شخصی باید 8 کاراکتر عددی باشد و توسط خود کاربر ایجاد شود. با وارد کردن PIN شخصی و تایید آن به سراغ مرحله بعدی میرویم.
در این مرحله کیف پول قصد دارد عبارات بازیابی recovery phrase را در اختیار کاربر قرار دهد. کیف پول لجر 24 کلمه تصادفی را برای کاربر به عنوان عبارات بازیابی نشان میدهد. افراد باید به ترتیب 24 کلمه را در جایی مطمئن یادداشت و از آن به خوبی نگهداری کنند. در صورت گم شدن این عبارات، کاربر به هیچ عنوان نمیتواند به داراییهای خود دسترسی پیدا کند.
بعد از یادداشت عبارات بازیابی، اکنون والت شما آماده به کار است. شما میتوانید در بخش settings آدرس عمومی کیف پول خود را یادداشت کنید تا از آن طریق، داراییهای مورد نظر را از صرافی به والت لجر منتقل نمایید. معمولا کاربران علاوه بر فعالسازی کیف پول سخت افزاری لجر، نرم افزار ledger-live را نیز در سیستم عامل مورد نظر خود فعال میکنند.
نرم افزار ledger-live کیف پول نرم افزاری شرکت LEDGER است که میتواند به والتهای نانو اس، نانو اس پلاس و نانو ایکس وصل شود. این نرم افزار در سیستم عاملهای اندروید، IOS، مک، ویندوز و لینوکس قابل نصب است. برای دریافت آن میتوانید به سایت اصلی لجر به آدرس ledger.com مراجعه نمایید و به صورت مستقیم این نرم افزار را دانلود کنید.
بعد از دانلود و نصب این برنامه، با کلیک بر روی گزینه get started، باید کیف پول سخت افزاری خود را انتخاب کنید. البته باید همان والتی باشد که شما در آن حساب کاربری خود را ایجاد کردهاید.
بعد از انتخاب کیف پول سخت افزاری خود، در بخش already have a recovery phrase بر روی گزینه restore your recovery phrase on a new device کلیک کنید. در این بخش با وارد کردن عبارات بازیابی دریافت شده در کیف پول سخت افزاری لجر خود، میتوانید دو کیف پول را به یکدیگر وصل کنید. در این حالت به راحتی میتوانید به صورت آنلاین داراییهای خود را مدیریت و چک کنید. همچنین به کمک این نرم افزار میتوانید برخی از کوینها و توکنهای بازار را در کیف پول لجر استیک کنید و سود مشخصی دریافت نمایید.
کیف پول لجر برای ارزهایی مثل بیبی دوج و شیبا هم قابل استفاده است؟
بله انواع رمز ارزهارو پشتیبانی میکنه
کیف پول لجر خاصیت اکسچنج داره؟
بله قابلیت سواپ داره