شیباریوم چیست و چگونه کار می‌کند؟ لانچ shibarium چه تاثیری در اکوسیستم شیبا دارد؟ مزایا و معایب شیباریوم چه مواردی هستند؟

در دنیای پیچیده و همیشه در حال تغییر ارزهای دیجیتال، پروژه‌های نوآورانه‌ای مانند شیباریوم نقش کلیدی در شکل‌دهی آینده این فضا ایفا می‌کنند. شیباریوم یک بلاکچین لایه دوم محسوب می‌شود که برای حل مشکلات موجود در اکوسیستم شیبا طراحی و ساخته شده است. تیم توسعه این ارز بعد از ماه‌ها تاخیر توانستند شبکه بلاکچینی منحصر به فرد این میم کوین را ایجاد کنند. به گفته برخی از کارشناسان هدف از اجرای این بلاکچین، رقابت بیشتر با بلاک چین دوج کوین است. در این مقاله قصد داریم تا شبکه بلاکچینی شیباریوم را مورد بررسی قرار دهیم.

شیباریوم چیست؟

قبل از معرفی بلاک چین شیباریوم، بهتر است ابتدا با سازوکار میم کوین شیبا اینو آشنا شویم. shiba inu در سال 2020 در بستر شبکه اتریوم با استاندارد ERC-20 در بازار ارزهای دیجیتال عرضه شد. شیبا در سال 2021 پامپ‌های چند هزار درصدی را تجربه کرد و در لیست 20 رمز ارز برتر بازار قرار گرفت. همین موضوع باعث شد تا تیم توسعه این میم کوین، به فکر ایجاد برنامه‌ای برای توسعه و ارتقای آن بیفتند. تیم توسعه آن ناشناس است و اطلاعات مربوط به این رمز ارز را در وبسایت شیبا به اشتراک می‌گذارد.

طبق ادعای سازندگان شیبا، این رمز ارز قرار بود در ابتدا رقیب اصلی دوج کوین باشد و تنها در امور خیریه فعالیت کند. اما در حال حاضر شیبا قرار است بستری مناسب برای ساخت توکن های NFT و استیبل کوین‌ها و معاملات ارزهای دیجیتال به صورت غیر متمرکز باشد. همچنین با ایجاد صرافی شیباسواپ (shibaswap) و شیبوشی (shiboshi) قصد دارد تا در حوزه صرافی‌های DEX، معاملات NFT و حوزه گیمینگ فعالیت کند.

فعالیت‌های اکوسیستم شیبا بسیار گسترده است و طبق ادعای تیم توسعه آن، می‌تواند بستری مناسب برای صرافی غیر متمرکز و ساخت NFT بازی‌ها فراهم کند. اما یک مشکل بزرگ در پیش روی آن وجود دارد. این پروژه به دلیل آنکه در شبکه اتریوم توسعه یافته و اتریوم مقیاس پذیری پایینی دارد، نمی‌تواند تعداد بالایی از تراکنش‌ها را با سرعت مناسب پردازش کند. تیم توسعه این ارز برای ایجاد مقیاس پذیری مناسب و توسعه بهتر پروژه‌های خود، اقدام به ساخت بلاکچین منحصر به فردی به نام shibarium کرده است.

شیباریوم (SHIBARIUM) یک بلاکچین لایه دوم محسوب می‌شود که بر روی شبکه اتریوم ساخته شده و توسعه پیدا کرده است. این شبکه قصد دارد تا با ایجاد بستری مناسب، مقیاس پذیری و سرعت تراکنش‌های شبکه را افزایش دهد تا شیبا بتواند پروژه‌های خود را به خوبی توسعه دهد. قرار بود بلاک چین Shibarium در سال 2022 عرضه شود اما به دلیل تعویض‌های متعدد از سوی تیم توسعه شیبا، در نهایت این بلاکچین در 16 آگوست سال 2023 عرضه و اجرا شد.

توکن های شیباریوم

توکن های شیباریوم

اکوسیستم موجود در شیبا به دلیل داشتن اهداف مختلف، دارای چند توکن بومی است. این توکن‌ها در بستر بلاک چین شیباریوم قرار دارند و بخشی از وظایف این اکوسیستم را اجرا می‌کنند. لیست این توکن‌ها موارد زیر هستند:

  • شیبا (SHIB): توکن اصلی اکوسیستم شیبا با نماد SHIBA در اکثر صرافی‌های ارز دیجیتال لیست شده است. این توکن برای سرمایه گذاری بر روی پروژه‌های شیبا استفاده می‌شود.
  • بون (BONE): توکن حاکمیتی شیبا، بون نام دارد که با نماد BONE در صرافی‌ها خرید و فروش می شود. کاربران با خرید این توکن می‌توانند در تغییرات شبکه مشارکت کرده و حق رای داشته باشند.
  • لیش (LEASH): توکن لیش به عنوان یک استیبل کوین در اکوسیستم شیبا فعالیت می‌کند. این توکن بدین منظور ساخته شده تا کاربران بتوانند توکن‌های خود را به توکن مورد استفاده در متاورس تبدیل کنند. این اکوسیستم چندین پروژه را در دنیای متاورس ایجاد کرده است. لیش به عنوان یک استیبل کوین وظیفه دارد تا بستری برای تبدیل توکن کاربران به توکن‌های مورد استفاده در متاورس ایجاد کند.
  • تریت (TREAT): توکن تریت، از جدیدترین توکن‌های شبکه شیبا است که در سال 2022 وارد این اکوسیستم شد. از توکن تریت برای پرداخت پاداش اعتبارسنج‌ها و نودهای بلاک چین استفاده می‌شود. همچنین کاربران می‌توانند به کمک توکن TREAT، دارایی‌های خود را در استخرهای نقدینگی صرافی shibaswap قفل کنند.
  • شی (SHI): شی جدیدترین توکن ساخته شده در بلاکچین shibarium است. قرار است شی به عنوان استیبل کوین در کنار توکن LEASH فعالیت کند. هدف از ساخت این توکن، کنترل نوسانات قیمت در اکوسیستم شیبا بوده و هنوز به صورت کامل توسعه پیدا نکرده است.

نحوه عملکرد شیباریوم

مکانیزم اجماع شبکه shibarium الگوریتم اثبات مشارکت (proof of participation) است. این الگوریتم مشابه الگوریتم اثبات سهام (Proof of Stake) است؛ با این تفاوت که نودها باید سابقه مشارکت خوبی در شبکه داشته باشند. نودهای اعتبارسنج در shibarium ابتدا باید 10 هزار توکن BONE را خریداری و استیک کنند. سپس برحسب کیفیت کار خود می‌توانند بلوک جدید را ایجاد نمایند.

در واقع در این الگوریتم برای نودها سیستم امتیازدهی تعریف می‌شود. نودی که مشارکت بالاتری داشته باشد، می‌تواند امتیاز بیشتری کسب کرده و اجازه ساخت بلوک‌های بیشتر را کسب کند. با ساخت بلوک‌های بیشتر نود می‌تواند میزان پاداش بالاتری را از شبکه دریافت نماید. عکس این موضوع نیز وجود دارد. یعنی وقتی که یک نود به خوبی در شبکه مشارکت نکند، امتیاز آن کاهش پیدا می‌کند.

در این حالت نود یا مدت زمان کمتری آنلاین بوده و یا تراکنشی را به اشتباه تایید کرده است. سیستم امتیازدهی در این الگوریتم قصد دارد تا نودهایی که بیشترین زمان و تلاش را برای شبکه می‌گذارند، بتوانند پاداش بیشتری دریافت کنند. بلاک چین شیباریوم علاوه بر موارد گفته شده، فرآیند توکن سوزی را در اکوسیستم شیبا اجرا می‌کند.

توکن سوزی فرآیندیست که در دوره‌های زمانی مختلفی، بخشی از توکن‌های شبکه به آدرس‌های مشخصی ارسال شده و از شبکه حذف می‌شوند. در بلاک چین shibarium در مدت زمان‌های مشخصی، حدود 70 درصد از کارمزد تراکنش‌ها به آدرس‌های مشخصی در شبکه شیبا ارسال می‌شوند و بدین ترتیب این توکن‌ها از شبکه حذف می‌گردند. توکن سوزی در بلاکچین shibarium باعث می‌شود تا قیمت ارز در بلندمدت با رشد همراه شود.

لانچ شیباریوم چیست

لانچ شیباریوم چیست؟

همانطور که اشاره شد، اکوسیستم شیبا قصد دارد در حوزه‌های صرافی غیر متمرکز، ساخت NFT و بازی‌های غیر متمرکز فعالیت کند. اما این پروژه به دلیل آنکه در شبکه اتریوم توسعه یافته و اتریوم مقیاس پذیری پایینی دارد، نمی‌تواند تعداد بالایی از تراکنش‌ها را با سرعت مناسب پردازش کند. تیم توسعه این ارز برای ایجاد مقیاس پذیری مناسب و توسعه بهتر پروژه‌های خود، اقدام به ساخت بلاکچین منحصر به فردی به نام shibarium کرده است.

شیباریوم (SHIBARIUM) یک بلاکچین لایه دوم است که بر روی شبکه اتریوم ساخته شده و توسعه پیدا کرده است. این شبکه قصد دارد تا با ایجاد بستری مناسب، مقیاس پذیری و سرعت تراکنش‌های شبکه را افزایش دهد تا شیبا بتواند پروژه‌های خود را به خوبی توسعه دهد. قرار بود شیباریوم در سال 2022 عرضه شود اما به دلیل تعویض‌های متعدد از سوی تیم توسعه شیبا، در نهایت لانچ شیباریوم در 16 آگوست سال 2023 عرضه و اجرا شد.

تاثیر شیباریوم بر روی اکوسیستم شیبا

  1. بهبود سرعت تراکنش
    با اضافه شدن لایه دوم به اکوسیستم شیبا، توان عملیاتی shibarium افزایش یافته و این پروژه می‌تواند تعداد تراکنش‌های زیادی را انجام دهد و پردازش کند. البته برای رسیدن به این نکته باید عملکرد شبکه شیبا بررسی شود. به تازگی این بلاک چین لانچ شده و داده‌هایی با ترافیک بالا وارد آن نشده است.
  2. کاهش کارمزد تراکنش‌ها
    تا قبل از shibarium کاربران برای انجام تراکنش در اکوسیستم شیبا، باید هزینه گس اتریوم را پرداخت می‌کردند. در واقع به دلیل آنکه این شبکه بر روی بستر اتریوم توسعه پیدا کرده، کاربران مجبور به پرداخت هزینه‌های سنگین برای کارمزد شبکه اتریوم بودند. با حضور shibarium میزان کارمزد تراکنش‌ها توسط اکوسیستم شیبا کنترل می‌شود و کاربران مبالغ کمتری را به عنوان کارمزد پرداخت می‌کنند.
  3. کنترل بر روی توکن‌ها
    تعداد توکن های شیبا هزار تیلیارد (1000.000.000.000.000) است که کنترل عرضه و قیمت آن بسیار دشوار خواهد بود. بلاکچین شیباریوم به کمک توکن بومی BONE کنترل بیشتری بر اکوسیستم شبکه دارد. علاوه بر این تعداد توکن bone (بون) 250 میلیون واحد است و اکوسیستم شیبا می‌تواند قیمت این توکن را به راحتی کنترل کند. توکن bone برای پاداش نودها استفاده می‌شود و از همین رو، کنترل قیمت آن برای اکوسیستم shiba بسیار اهمیت دارد.
  4. توسعه برنامه های DApp
    برنامه های غیر متمرکز (decentralized applications) برنامه‌هایی هستند که در شبکه‌های همتا به همتا توسعه پیدا می‌کنند. این برنامه‌ها تحت کنترل شرکت یا گروهی نیستند و کاربران می‌توانند با حفظ اطلاعات شخصی خود در آن فعالیت کنند. در دنیای بلاکچین، شبکه‌های همتا به همتای زیادی قصد دارند بهترین بستر برای توسعه این برنامه‌ها را فراهم کنند. shibarium به کمک مقیاس پذیری بالا قصد دارد با همکاری اتریوم چنین بستری را برای برنامه های DApp اجرا کند.
  5. ساخت یک اکوسیستم کامل
    به کمک بلاکچین shibarium، اکوسیستم شیبا می‌تواند در زمینه‌های مختلفی همچون shibaswap DEX (صرافی غیر متمرکز شیبا)، SHIB metaverse (پروژه‌های شیبا در متاورس) و شیبوشی (پروژه‌های حوزه NFT و گیم) به صورت کامل فعالیت کند.
مزایا و معایب شیباریوم

مزایای شیباریوم

  • توکن سوزی ارز شیبا: به کمک این بلاک چین، ارز شیبا می‌تواند در بلندمدت با رشد قیمتی همراه شود. بلاک چین shibarium با اجرای فرآیند توکن سوزی در این شبکه، امکان سوزاندن توکن‌های SHIB را از طریق کارمزد تراکنش‌ها فراهم کرده است. به این ترتیب در بلندمدت تعداد توکن های SHIB کاهش یافته و قیمت آن رشد می‌کند.
  • مقیاس پذیری بالا: شیباریوم، یک بلاک چین راه حل لایه دوم است که می‌تواند سرعت تراکنش‌ها را افزایش داده و کارمزد آن‌ها را کم کند. این بلاکچین به دلیل معماری منحصر به فرد خود، مقیاس پذیری مناسبی در اکوسیستم شیبا ایجاد کرده است.
  • سازگاری با اتریوم: بلاک چین shibarium از ماشین مجازی اتریوم یا EVM پشتیبانی می‌کند. این قابلیت باعث می‌شود تا تعداد زیادی از برنامه‌های DApp که در بستر شبکه اتریوم قرار دارند؛ بتوانند به اکوسیستم شیبا متصل شوند و تبادل اطلاعات را انجام دهند.
  • جدا شدن از میم کوین‌ها: به کمک بلاک چین shibarium، اکوسیستم شیبا می‌تواند عملکرد بهتر و جدی‌تری را از خود نشان دهد. سرمایه گذاران بزرگ معمولا چندان میم کوین‌ها را جدی نمی‌گیرند. این اکوسیستم با ساخت بلاک چین خود می‌تواند اعتماد سرمایه گذاران را جلب کند و شبکه خود را توسعه دهد.

معایب شیباریوم

  • رقابت شدید با سایر بلاکچین‌ها: در حال حاضر بلاک چین‌های با راه حل لایه دوم زیادی همچون آربیتروم و پالیگان وجود دارند که تکنولوژی و مکانیزم‌های بهتری را نسبت به شیباریوم به کاربران ارائه می‌کنند. بلاک چین shibarium اگر بخواهد با این شبکه‌ها رقابت کند، باید مکانیزم‌های کارآمدتر و بهتری را در شبکه خود پیاده سازی کند.
  • عدم قطعیت: در حال حاضر عملکرد بلاک چین shibarium مانند تایید تراکنش‌ها و میزان توان عملیاتی سیستم مشخص نیست. این بلاک چین هنوز در شرایط سخت مانند ترافیک بالای شبکه تست نشده است. بنابراین نمی‌توان نظر قطعی درباره عملکرد این بلاکچین بیان نمود.
  • نبود مشوق‌های کافی: معمولا بلاکچین‌ها برای جذب برنامه نویسان و توسعه دهندگان به شبکه خود، از برنامه‌های تشویقی مختلفی استفاده می‌کنند. آن‌ها سعی می‌کنند تا با ارائه قابلیت‌های مختلف، توسعه دهندگان را به شبکه خود جذب کنند تا برنامه‌های DApp را در بلاک چین آن‌ها توسعه دهند. در حال حاضر بلاک چین shibarium هیچ مزیت یا مشوقی برای جذب توسعه دهندگان به بلاک چین خود در نظر نگرفته است.

نقش شیباریوم در حوزه متاورس

اکوسیستم شیبا قصد دارد با توسعه چندین پروژه، در حوزه متاورس فعالیت داشته باشد و بتواند سهمی از این حوزه را از آن خود کند. این اکوسیستم به کمک بلاک چین شیباریوم می‌تواند بستری مناسب برای توسعه پروژه‌های متاورسی ایجاد نماید. در حال حاضر یکی از مهم‌ترین پروژه‌های اکوسیستم شیبا، که در حوزه متاورس است، پروژه wagmi hub است.

wagmi hub یک دنیای مجازی و غیر متمرکز است که در آن کاربران می‌توانند کسب و کارهای خود را ایجاد کرده و تبلیغ کنند. همچنین کاربران می‌توانند بدون نیاز به حضور فیزیکی، وارد فضای کاری خود شوند و با همکاران خود ارتباط برقرار کنند.

دنیای مجازی wagmi hub قرار است 100595 قطعه زمین داشته باشد تا کاربران بر روی آن‌ها بتوانند کارهای تجاری و کسب و کارهای خود را ایجاد کنند. توسعه و موفقیت این متاورس، به عملکرد بلاک چین شیباریوم وابسته است. اگر این بلاکچین بتواند در سال‌های آتی و در شرایط سخت مقیاس پذیری و عملکرد خوبی از خود نشان دهد، اکوسیستم شیبا می‌تواند پروژه متاورسی wagmi hub را توسعه دهد و کاربران و توسعه دهندگان زیادی را جذب نماید.

سخن پایانی

«شیباریوم چیست؟» با پایان یافتن این بررسی جامع، می‌توان دریافت که شیباریوم بیش از یک بلاکچین ساده است؛ این یک گام بزرگ در جهت تحقق بخشیدن به آرمان‌های دنیای کریپتوکارنسی است. شیباریوم با ارائه راه‌حل‌هایی برای مشکلات مقیاس‌پذیری و کارمزد تراکنش، نه تنها به بهبود اکوسیستم شیبا کمک می‌کند، بلکه الهام‌بخش دیگر پروژه‌ها در این حوزه نیز است. این پروژه نشان می‌دهد که با نوآوری و تلاش مستمر، مرزهای فناوری در حوزه ارزهای دیجیتال همچنان قابل گسترش هستند.
شیباریوم بلاکچین منحصر به فرد اکوسیستم شیبا است. این بلاکچین قرار است با ایجاد سرعت تراکنش بالا و میزان کارمزد پایین بستری مناسب برای توسعه پروژه‌های این ارز فراهم سازد. اگر بلاکچین shibarium بتواند در سال‌های آتی عملکرد و مقیاس پذیری خوبی از خود ثبت کند، در آن صورت شیبا می‌تواند جایگاه بهترین میم کوین بازار را کسب نماید.

سوالات متداول