لایت کوین چیست ؟ Litecoin چگونه کار می کند؟ نحوه استخراج لایت کوین به چه صورت است؟
لایت کوین (Litecoin) یکی از شبکه های بلاکچینی قدیمی در بازار کریپتو که با هدف برطرف کردن مشکلات بیت کوین ایجاد شده است. ارز دیجیتال این شبکه جزو 20 رمز ارز برتر بازار به حساب می آید و بسیاری از کاربران این پروژه را جایگزین بیت کوین می دانند. بلاکچین Litecoin ویژگی ها و فناوری های مختلفی دارد که باعث می شود سرمایه گذاران زیادی به آن توجه کنند. در این مقاله قصد داریم تا همه چیز درباره پروژه لایت کوین را بررسی کنیم.
لایت کوین چیست ؟
شبکه بیت کوین با ترکیب تکنولوژی بلاکچین و سیستم پرداخت، برای اولین بار سعی کرد تا بستری غیر متمرکز برای تبادلات دارایی ها فراهم کند. ایده ساخت شبکه غیر متمرکز برای تبادل اطلاعات و دارایی ها بسیار جذاب بود و باعث شد تا بسیاری از توسعه دهندگان و سرمایه گذاران جذب این شبکه شوند. بعد از مدت چند سال، با رشد کاربران شبکه بیت کوین و افزایش ترافیک آن کارمزد تراکنش ها افزایش یافت و سرعت انتقال اطلاعات کاهش پیدا کرد.
همچنین به دلیل افزایش هزینه استخراج، بسیاری از ماینرها نمی توانستند در شبکه بیت کوین مشارکت داشته باشند و این بلاکچین به کمک استخرهای استخراج در حال پردازش بود. این مشکلات باعث شد تا توسعه دهندگان به فکر حل مشکلات این شبکه با آپدیت ها و هارد فورک های مختلف باشند. یکی از هارد فورک های اجرا شده برای رفع مشکلات بیت کوین، لایت کوین (litecoin) است.
Litecoin یک شبکه بلاکچینی غیر متمرکز است که قصد دارد با الگوریتم ها و سازوکارهای جدید، میزان هزینه انتقال شبکه را کاهش و سرعت آن را افزایش دهد. همچنین این شبکه قصد دارد با سازوکار منحصر به فرد خود، امکان مشارکت تمامی ماینرها را، حتی با ساده ترین دستگاه های پردازش، فراهم نمایند. Litecoin یک بلاکچین متن باز است که با افزودن الگوریتم های جدید به شبکه بیت کوین، یک هارد فورک ایجاد کرد. هارد فورک (hard fork) آپدیت ها و تغییراتی هستند که در آن شبکه دیگر نمی تواند با الگوریتم های قبل از خود کار کند و یک شبکه جدید ایجاد می شود.
لایت کوین با اضافه کردن سازوکار منحصر به فرد خود در شبکه بیت کوین، یک هارد فورک انجام داد و شبکه منحصر به فرد خود را خلق کرد. به گفته تیم توسعه این شبکه، Litecoin قصد دارد علاوه بر حل مشکلات ذکر شده در شبکه بیت کوین، بستری مناسب برای انتقال پول های روزمره با حجم پایین باشد. در واقع این شبکه می خواهد تراکنش های مالی کوچک و روزمره را به صورت غیر متمرکز اجرا کند.
تاریخچه لایت کوین
شبکه Litecoin دو سال بعد از تولد بیت کوین، یعنی در سال 2011 توسط چارلی لی (Charlie Lee) ساخته شد. چارلی لی مهندس سابق شرکت گوگل است. وی زمانی که بیت کوین ایجاد شد، درباره دنیای بلاکچین و فناوری آن مطالعات و تحقیقات مختلفی انجام داد. در نهایت زمانی که بیت کوین با مشکلاتی همچون سرعت تراکنش پایین روبرو شد، تصمیم گرفت تا با تغییراتی در الگوریتم شبکه بیت کوین، یک بلاک چین بهتر برای انجام تراکنش های با حجم پایین ایجاد کند. چارلی لی 2 سال بعد از ساخت Litecoin از شرکت گوگل خارج شد و با صرافی کوین بیس (coinbase) همکاری جدیدی را آغاز کرد.
چارلی لی در سال 2017 در توییتی اعلام که تمامی Litecoin های خود را فروخته اما بعد از آن در سال 2018 اظهار پشیمانی کرد. این رفتار لی باعث شد تا کاربران اعتماد کمتری به ایده ها و صحبت های وی داشته باشند. در حال حاضر شبکه لایت کوین توانسته پیشرفت ها و موفقیت های خوبی را کسب کند و در سال 2019 با flexa، یک شبکه پرداخت الکترونیک، همکاری خود را آغاز کرد. این همکاری باعث شد تا ارز LTC در 29 هزار فروشگاه اینترنتی مورد استفاده قرار گیرد. علاوه بر این آپدیت های مختلف و ساخت پلتفرم های کاربردی در بستر این شبکه، باعث جذب اعتماد کاربران برای سرمایه گذاری بر روی این پروژه شده است.
ارز دیجیتال لایت کوین
شبکه لایت کوین دارای کوین بومی با نماد LTC است. ارز LTC در رتبه 15 ام محبوب ترین ارزهای دیجیتال بازار کریپتو قرار دارد. این ارز همانند بیت کوین ضدتورمی بوده و تعداد آن 84 میلیون (یعنی 4 برابر تعداد کوین های بیت کوین) است. لایت کوین ها از همان ابتدا از طریق فرآیند استخراج وارد بازار شدند. تیم توسعه این شبکه برای بررسی و ارزیابی آن حدود 150 ارز دیجیتال LTC را استخراج و به بازار عرضه کرد. بعد از استخراج اولیه، ماینرهای مختلفی وارد این شبکه شدند و با استخراج و عرضه LTC به بازار، حجم معاملات این ارز را افزایش دادند.
در حال حاضر حدود 87 درصد این ارز در بازار عرضه شده و بین فعالان بازار معامله می شود. این ارز دیجیتال همانند بیت کوین دارای واحد کوچکتری به نام لایتوشی است (در بیت کوین واحد کوچکتر ساتوشی نام داشت). هر 1 کوین LTC معادل 100 میلیون لاتوشی است.
لایت کوین چگونه کار می کند؟
شبکه لایت کوین همانند بیت کوین از الگوریتم اجماع اثبات کار (proof of work) پیروی می کند. در این الگوریتم کاربران می توانند به صورت داوطلبانه سیستم های پردازشی خود را به شبکه متصل کنند و در تایید و پردازش تراکنش ها مشارکت داشته باشند. این فرآیند که به اصطلاح استخراج یا ماینینگ نام دارد، در هر دو شبکه اجرا می شود اما سازوکار آن در شبکه Litecoin متفاوت است. در این شبکه از الگوریتم اسکریپت (scrypt) به جای الگوریتم SHA-256 بیت کوین استفاده می شود.
الگوریتم اسکریپ باعث می شود تا ماینرهای شبکه بتوانند با سیستم های معمولی مانند گوشی یا کامپیوتر در پردازش شبکه مشارکت داشته باشند. در واقع به کمک این الگوریتم، تعداد ماینرهای شبکه افزایش پیدا می کند و تمرکززدایی بیشتری در بلاکچین شکل می گیرد. همچنین به کمک این الگوریتم، بلوک جدید شبکه با سرعت بیشتری ساخته می شود. به صورت میانگین برای ساخت یک بلاک در Litecoin حدود 2 الی 3 دقیقه زمان لازم است. این مقدار در شبکه بیت کوین حدود 10 دقیقه است.
ماینرها در شبکه لایت کوین می توانند به 2 حالت نود کامل (full node) و لایت نود (light node) فعالیت کنند. نودهای کامل یک نسخه کپی از اطلاعات بلاک چین را در سیستم خود ذخیره می کنند و به پردازش تراکنش های خصوصی و ساخت بلوک می پردازند. نودهای کامل باید از دستگاه های پردازشی قدرتمند مانند ASIC یا کامپیوترهایی با کارت گرافیک بالا استفاده کنند. در مقابل، لایت نودها وظایف کمتری بر عهده دارند و بدون ذخیره اطلاعات بلاکچین تراکنش های شبکه را انتقال می دهند و آخرین بلاک را مشخص می کنند. لایت نودها برحسب وظایف خود، نیازی به سیستم های قدرتمند ندارند و می توانند از کامپیوترهای با سیستم پردازش معمولی نیز استفاده کنند.
در چند سال گذشته لایت نودها می توانستند به کمک گوشی همراه در استخراج شبکه مشارکت کنند. اما با گذشت زمان و افزایش ترافیک شبکه، میزان کارایی سیستم های معمولی (مانند موبایل و کامپیوترهای خانگی) کاهش پیدا کرد و در نتیجه لایت نودها دیگر نمی توانند از آن ها استفاده کنند. البته در حال حاضر نرم افزارهای مختلفی در بستر گوشی همراه برای لایت نودها وجود دارد؛ اما به دلیل پاداش بسیار پایین و مصرف بالای انرژی، ارزش سرمایه گذاری نداشته و ماینرها نمی توانند از آن ها درآمد کسب کنند.
فناوری های شبکه لایت کوین
شبکه لایت کوین برای اجرای تراکنش های سریع با کارمزد پایین، پلتفرم های مختلفی را در بستر خود ایجاد کرده است. مهم ترین پلتفرم ها و فناوری های موجود در این پروژه موارد زیر است:
- lightning network
شبکه لایتنینگ یک راه حل لایه دوم است که با ایجاد یک پل خارج از زنجیره، امکان تبادلات دارایی بین دو کاربر را ایجاد می کند. از ویژگی های این شبکه می توان به امنیت مناسب، سرعت بالا و کارمزد پایین تراکنش ها اشاره کرد. به همین دلیل یکی از بهترین پلتفرم ها برای انجام تراکنش های روزمره به حساب می آید. در این شبکه می توان ارزهای LTC و بیت کوین را جابجا کرد. - omnilite
Omnilite یک پلتفرم متن باز است که قصد دارد بستری برای ساخت قراردادهای هوشمند، برنامه های غیر متمرکز و توکن های NFT فراهم کند. شبکه لایت کوین قصد دارد به کمک این پلتفرم شبکه ای همانند اتریوم ایجاد کند. این پلتفرم میزان کارمزد پایین و مقیاس پذیری بالایی دارد و قرار است تا تراکنش های انجام شده در بستر این پلتفرم در شبکه اصلی ثبت شود. - segwit
سگویت نام آپدیتی است که در آن دیگر اطلاعات و دیتای اضافی تراکنش ها در بلوک قرار نگرفته و حذف می شود. این موضوع باعث می شود تا فرآیند بررسی تراکنش ها سریعتر انجام شده و میزان مقیاس پذیری شبکه افزایش یابد. آپدیت سگویت اولین بار در شبکه بیت کوین اجرا شد. بعد از شبکه لایت کوین در سال 2017 این آپدیت را در شبکه خود پیاده سازی کرد. تا قبل از اجرای سگویت، سرعت تراکنش های لایت کوین 28 تراکنش بر ثانیه بود. اما بعد از آن این سرعت به 56 تراکنش بر ثانیه افزایش یافت. - atomic swap
پلتفرم atomic swap بستری از قراردادهای هوشمند است که در آن کاربران می توانند بدون نیاز به کیف پول یا صرافی ها، دارایی های خود را جابجا کنند. این پلتفرم علاوه بر رمز ارز Litecoin از رمز ارزهای مشهور بازار پشتیبانی می کند. کاربران به کمک قراردادهای هوشمند تعریف شده در این پلتفرم، می توانند دارایی های خود را با امنیت بالا منتقل کنند. - mimblewimble
Mimblewimble یک پلتفرم برای انجام تراکنش هایی با حریم خصوصی بالا است. همان طور که می دانید تکنولوژی بلاکچین شفافیت بالایی را در تراکنش ها ایجاد می کند. برخی از افراد تمایل دارند تا اطلاعات کمتری را در بلاک ثبت کرده و معاملات را به صورت خصوصی انجام دهند. mimblewimble با پنهان کردن آدرس آی پی کاربران، بستری خصوصی برای تبادلات دارایی های کاربران ایجاد می کند.
سخن پایانی
«لایت کوین چیست ؟» شبکه لایت کوین از هارد فورک بیت کوین ایجاد شده و به کمک الگوریتم اسکریپ سرعت تراکنش بالاتری نسبت به شبکه بیت کوین دارد. در بلاکچین Litecoin فناوری ها و پلتفرم های مختلفی به منظور انجام تراکنش های روزمره ایجاد شده است. طبق گفته چارلی لی، خالق litecoin، این بلاکچین قرار است همانند نقره عمل کند و برای انجام تراکنش های کوچک و روزمره استفاده شود. در واقع اگر بیت کوین همانند طلا باشد، شبکه Litecoin قصد دارد همانند نقره عمل کند و برای تراکنش هایی با هزینه کمتر و تعداد بالا استفاده شود.
در حال حاضر این پروژه توانسته با شرکت های مختلفی مانند فروشگاه های زنجیره ای همکاری کند. وجود ثبات و پیشرفت مستمر یکی از دلایلی است که هنوز این شبکه پابرجا مانده و در حال رشد است. اگر این شبکه بتواند همکاری های گسترده تری را با شرکت های بزرگ ایجاد کند، بدون شک در آینده جزو ارزهای پرکاربرد دنیای کریپتو می شود.
سوالات متداول
لایت کوین چیست ؟
Litecoin یک شبکه بلاکچینی متن باز و غیر متمرکز است که بستری مناسب برای پرداخت های خرد با حجم پایین را فراهم می کند. این شبکه قصد دارد تا با سرعت بالاتر و کارمزد پایین تر نسبت به بیت کوین، بهترین گزینه برای تراکنش های روزمره باشد.
هر لایت کوین چند دلار و چند ساتوشی است؟
در زمان نگارش این مقاله، قیمت ارز LTC در محدوده 60 تا 65 دلار قرار دارد. واحد ساتوشی برای این رمز ارز تعریف نشده و به جای آن از لاتوشی استفاده می شود. هر 1 ارز LTC معادل 100 میلیون لاتوشی است.
لایت کوین کش چیست ؟
Litecoin cash یک شبکه بلاکچینی غیر متمرکز که از هارد فورک شبکه لایت کوین ایجاد شده است. این شبکه سرعت تراکنش بالاتری نسبت به litecoin دارد و به همین دلیل مورد توجه برخی از کاربران قرار گرفته است. این شبکه دارای کوین بومی با نماد LCC است.