آنچه در این مقاله می خوانید
بیت تورنت چیست؟ پروتکل BitTorrent چگونه کار میکند؟ آیا ارز دیجیتال بیت تورنت ارزش سرمایه گذاری دارد؟ پروژه BTT چه مزایا و معایبی دارد؟
یکی از فعالیتهای مهم و پرتکرار در شبکه اینترنت، بحث انتقال و به اشتراک گذاری فایلهاست. افراد همواره نرم افزارها، فایلها، عکسها، فیلمها و سایر اطلاعات را در قالبهای مختلفی در بستر شبکههای متمرکز برای دیگران ارسال یا به اشتراک میگذاشتند. پلتفرمها و شبکههای متمرکز بر مدیریت و کنترل ارسال اطلاعات نظارت دارند و افراد نمیتوانند بدون دخالت نهادها، فایلهای خود را آزادانه برای سایر افراد ارسال کنند.
در سالهای گذشته با ترند شدن دنیای کریپتوکارنسی، بسیاری از توسعه دهندگان تلاش کردند تا بستری غیرمتمرکز برای ارسال فایلها و دریافت اطلاعات ایجاد کنند. یکی از بسترهای غیر متمرکز، بیت تورنت (BitTorrent) نام دارد که یکی از قدیمیترین پلتفرمهای ارسال فایل محسوب میشود که در سالهای گذشته از طریق همکاری با تیم ترون، تغییرات زیادی در شبکه خود اعمال کرده است. در این مقاله قصد داریم تا همه چیز را درباره ارز دیجیتال بیت تورنت بررسی کنیم.
بیت تورنت چیست؟
بیت تورنت (BitTorrent) با نماد BTT یک پلتفرم غیر متمرکز است که در شبکه بلاک چین ترون ایجاد شد. این ارز به وسیله پروتکلهای P2P یا همتا به همتا، امکان ارسال و دریافت انواع فایلها را برای کاربران شبکه فراهم میکند و اولین بار در سال 2001 ایجاد شد. در آن سال این پلتفرم به صورت متمرکز کار خود را انجام میداد و بستری پرسرعت برای به اشتراک گذاری فیلم، سریال و موسیقی برای کاربران فراهم کرده بود.
بعد از عرضه بیت کوین و ترند شدن دنیای بلاکچینها، این شبکه معماری خود را به سمت غیرمتمرکز شدن پیش برد و توانست شبکهای همتا به همتا برای ارسال فایلها و اشتراک گذاری فضای ذخیرهسازی ایجاد کند. در حال حاضر حدود 20 درصد از تمامی آپلودها در شبکه اینترنت از طریق پلتفرم بیت تورنت انجام میشود. این آمار یک موفقیت بزرگ برای این پروژه محسوب میشود و علت آن، سرعت بالای پردازش فایلها و اطلاعات در BitTorrent است.
در این پلتفرم اطلاعات یک فایل به بخشهای کوچکتر تقسیم شده و به صورت همزمان برای کاربر ارسال میشوند. تقسیم کردن حجم یک فایل باعث میشود تا بلاک چین با سرعت بالاتری بتواند اطلاعات را پردازش کند. زمانیکه تمامی بخشهای تقسیم شده برای کاربر ارسال میشوند، این بخشها به سرعت به یکدیگر وصل شده و فایل اصلی را نمایش میدهند. کاربران برای افزایش سرعت شبکه، میتوانند پهنای باند سیستم خود را در اختیار شبکه قرار دهند.
کاربران با به اشتراک گذاری پهنای باند خود، میتوانند سرعت ارسال فایلهای شبکه را افزایش دهند. با این کار بلاکچین بدون کمک هیچ شرکت یا نهادی میتواند اطلاعات را با سرعت بالاتری پردازش کند. در مقابل افرادی که پهنای باند خود را به اشتراک گذاشتهاند، توکن بومی شبکه را به عنوان پاداش دریافت میکنند.
تاریخچه ارز بیت تورنت (BitTorrent)
برنامه بیت تورنت در سال 2001 توسط برام کوهن (bram cohen) دانشمند و کارآفرین در حوزه علوم کامپیوتر ساخته شد. ایده او ساخت پلتفرمی برای ارسال و اشتراک گذاری فیلم و موسیقی بود. زمانی که این نرم افزار ساخته شد، مورد استقبال کاربران دنیای اینترنت قرار گرفت. به کمک این برنامه افراد میتوانستند بدون هیچ محدودیتی فیلم، سریال و آهنگهای مورد علاقه خود را از سایر کاربران دریافت کنند. افراد دیگر نیز در ازای اشتراکگذاری این فایلها از کاربران ارز فیات (دلار) دریافت میکردند.
بعد از معروف شدن این پلتفرم، بسیاری از شرکتها و سازندگان فیلم و سریال از برام کوهن شکایت کردند. به عقیده آنها، کوهن با ایجاد BitTorrent حق کپی رایت آثار هنری را از بین میبرد و ضرر سنگینی به این صنعت وارد میکند. اما در مقابل برام کوهن معتقد بود این برنامه قانونی را نقض نکرده و اشتراکگذاری فایلها توسط کاربران هیچ مشکلی برای شرکتهای حوزه موسیقی و سینما ایجاد نمیکند.
بعد از کشمکشهای فراوان، در نهایت در سال 2018 تیم توسعه ترون پیشنهاد خرید پروژه BitTorrent را به برام کوهن ارائه کرد. ترون یک شبکه غیر متمرکز برای اشتراک گذاری محتوا است. افراد در این شبکه میتوانند بدون نظارت نهادهای متمرکز، محتواهای خود را با سایر کاربران به اشتراک بگذارند و کسب درآمد کنند. از نظر جاستین سان (Justin Sun)، بنیانگذار ترون، پلتفرم BitTorrent میتواند کاربران بیشتری را به شبکه ترون جذب کرده و بستری مناسب برای به اشتراک گذاری فایلها ایجاد کند.
او درمورد خرید بیت تورنت از ابتدا دیدگاه مثبتی داشت و درنهایت در جولای سال 2018 توانست این برنامه را با قیمت 127 میلیون دلار از برام کوهن خریداری کند. بعد از خروج برام کوهن از این پروژه، جاستین سان پلتفرمی غیرمتمرکز در بسته ترون برای BitTorrent ایجاد کرد تا کاربران بتوانند به صورت همتا به همتا فایلهای خود را با سایر افراد به اشتراک بگذارند.
بیت تورنت چین، یک تغییر اساسی!
بعد از ورود تیم توسعه ترون به پروژه BitTorrent، آنها در اولین اقدام پلتفرم را به صورت کاملا غیر متمرکز در شبکه ترون راه اندازی کردند و در فوریه سال 2019، توکن بومی این شبکه با استاندارد TRC-10 را ایجاد نمودند. توکن بومی این شبکه با نماد BTT در اکثر صرافیها لیست شد. افراد زیادی برای سرمایهگذاری بر روی این پروژه توکن بومی آن را خریداری کردند.
بعد از مدتی مشکلات این پلتفرم نمایان شد. اصلیترین مشکل BitTorrent، مقیاس پذیری پایین آن بود. کاربران برای انجام تراکنشها و دریافت اشتراک فایلها، باید کارمزدهای زیادی را به شبکه ترون پرداخت میکردند. از طرفی این پلتفرم نمیتوانست با برنامه غیر متمرکز (DApp) سایر شبکهها ارتباط برقرار کند. این مشکلات باعث شد تا تیم توسعه ترون مجدد به فکر راه اندازی و تغییر در معماری این پلتفرم بیافتند. این تغییرات باعث شد تا آپدیت جدیدی در این پلتفرم ایجاد و در دسامبر سال 2021 بیت تورنت چین (BitTorrent Chain) در بازار کریپتوکارنسی عرضه شود.
BitTorrent Chain یک زنجیره بلاکچینی برای افزایش مقیاس پذیری پلتفرم بیت تورنت است. این زنجیره بلاکچین در بستر شبکه ترون ساخته شده و امکان تبادل اطلاعات بیت ماشینهای مجازی اتریوم و بایننس اسمارت چین را فراهم میکند. درواقع از طریق پلهای BitTorrent Chain، پلتفرم میتواند با برنامههای غیر متمرکز ارتباط برقرار کند و اطلاعات آن را در بستر خود به اشتراک بگذارد. این زنجیره به کمک الگوریتم اثبات سهام، مقدار کارمزد تراکنشها را تا حد زیادی کاهش داده و کاربران در هر تراکنش، کمتر از 0.01 دلار هزینه کارمزد پرداخت میکنند.
فرق بیت تورنت جدید و قدیم چیست؟
پلتفرم بیت تورنت دارای توکن بومی با نماد BTT در رتبه 91 ام محبوب ترین ارزهای دیجیتال بازار قرار گرفته است. توکن بومی این شبکه از ابتدای عرضه تا به امروز دستخوش تغییرات بزرگی شده است. این رمز ارز در فوریه سال 2019 به بازار کریپتوکارنسی عرضه شد و تعداد کل توکنهای آن 990 میلیارد بود. بعد از اجرای زنجیره بیت تورنت چین، تیم توسعه به منظور افزایش مقیاس پذیری این پلتفرم، استاندارد این توکن را تغییر دادند.
توکن BTT در ابتدا با استاندارد TRC-10 ساخته شد اما بعد به استاندارد TRC-20 مهاجرت کرد. با این کار توکنهای جدیدی با نماد BTTC ساخته شدند و توکنهای قدیمی از کار افتادند. کاربران شبکه با سواپ کردن توکنهای اولد (BTTOLD) به توکنهای جدید (BTTC) توانستند رمز ارزهای با استاندارد جدید را دریافت کنند. هر توکن قدیمی این شبکه برابر با 1000 توکن جدید است. در واقع حجم کل توکنهای شبکه با لانچ BitTorrent Chain هزار برابر شد و تعداد کل آن به عدد 990 تریلیون رسید.
نماد BTTC، که برای توکنهای جدید استفاده میشد، در صرافیها حذف شده و به نماد BTT بازگشته است. بنابراین اگر در صرافیها نماد BTT را مشاهده میکنید، منظور توکنهای قدیمی این شبکه نیست؛ بلکه نماد اصلی رمز ارزهای جدید شبکه است. به کمک رمز ارزهای BTT کاربران میتوانند حق اشتراک و پهنای باند داخل پلتفرم بیت تورنت را خریداری کنند. همچنین شرکت کنندگان پلتفرم BitTorrent برحسب فعالیت خود، میتوانند پاداش خود را به صورت ارز دیجیتال BTT دریافت کنند.
این رمز ارز علاوه بر موارد گفته شده، در بحث حاکمیت و استیکینگ نیز استفاده میشود. کاربران با داشتن BTT میتوانند در نظرسنجیهای شبکه شرکت کنند. همچنین آنها میتوانند از طریق صرافیها و کیف پولها، توکن بومی این پلتفرم را استیک کنند.
پروتکل بیت تورنت چگونه کار میکند؟
پروتکل BitTorrent نرم افزاریست که کاربران سراسر جهان را به یک سیستم واحد برای اشتراک گذاری فایلها، دادهها و پهنای باند متصل میکند. این نرم افزار برای آنکه سرعت بالایی در دریافت و ارسال فایلها ایجاد کند؛ دادهها را به حجمهای کوچکتر تقسیم میکند. زمانی که کاربر یک فایل را دانلود میکند، تمامی بخشهای کوچک بهطور همزمان وارد سیستم کاربر میشوند و اطلاعات با سرعت چند برابری در اختیار شخص قرار میگیرد.
نرم افزار BitTorrent برای اجرای این فرآیند از فعالان پلتفرم خود استفاده میکند. شرکت کنندگان در نرم افزار بیت تورنت دو گروه هستند: ارسال کننده (seeder) و همتا (peer). ارسال کنندگان در شبکه یک کپی کامل از فایلهای ارسالی در پلتفرم را در سیستم خود قرار میدهند. کاربران همتا فایلهای دانلود شده توسط seederها را به بخشهای کوچکتر تقسیم میکنند. با این کار، یک نسخه از فایلهای ارسال شده به صورت غیر متمرکز در اختیار کاربران قرار گرفته و به بخشهای کوچکتر نیز تقسیم شده است.
در این حالت زمانی که یک کاربر وارد شبکه میشود، میتواند با سرعت بالایی فایلها و دادههای مورد نظر خود را دریافت کند. کاربران ارسال کننده و همتا به ازای همکاری خود در شبکه، توکن بومی BTT را به عنوان پاداش دریافت میکنند. تمامی seeder و peerها با هم در ارتباط هستند و میتوانند عملکرد یکدیگر را ردیابی کنند. هرچه کاربر بیشتر در فعالیت شبکه مشارکت کند، رتبه و امتیاز آن در میان سایر افراد بالاتر میرود و شخص میتواند تعداد فایلهای بیشتر با سرعت دانلود بالاتری را از شبکه دریافت کند.
برخی از کاربران شبکه ممکن است بدون مشارکت در فرآیند تقسیمدهی فایلها، اطلاعات مورد نظر خود را دانلود کرده و از شبکه خارج شوند. به این نوع دسته کاربران اصطلاحا زالو (leacher) گفته میشود. این کاربران به دلیل فعالیت خودخواهانه در شبکه، امتیاز پایینتری دارند و به تبع آن از خدمات و امکانات کمتری در شبکه میتوانند استفاده کنند.
علاوهبر موارد گفته شده، کاربران میتوانند با اشتراک گذاری پهنای باند سیستم خود، سرعت دانلود اطلاعات پلتفرم را افزایش دهند. این دسته از کاربران با به اشتراک گذاشتن پهنای باند، از پلتفرم توکن BTT جایزه میگیرند. از آنجایی که این پلتفرم از الگوریتم اثبات سهام پیروی میکند؛ افراد میتوانند توکنهای دریافتی را استیک کرده و سود بیشتری دریافت کنند.
مزایای ارز دیجیتال بیت تورنت (BTT)
- پلتفرم بیت تورنت به صورت کاملا غیر متمرکز اشتراک گذاری فایلها، دادهها و پهنای باند را برای کاربران فراهم میکند.
- افراد میتوانند با سرعت بالایی فایلهای بزرگ را در شبکه آپلود یا دانلود کنند.
- دریافت فایلها و دادهها از پلتفرم BitTorrent رایگان است و کاربر کارمزدی به برنامه پرداخت نمیکند. افراد فقط باید در بحث تقسیم بندی اطلاعات در شبکه مشارکت کنند.
معایب ارز دیجیتال بیت تورنت (BTT)
- سیستمهای شرکت کنندگان بعد از مدتی، به دلیل حجم اطلاعات زیاد در شبکه به شدت افت میکند. این موضوع برای فعالان شبکه بسیار هزینه بر است.
- در بیت تورنت، به دلیل قابلیت همتا به همتا بودن اطلاعات شبکه، آدرسهای IP کاربران به صورت کامل در برنامه نشان داده میشود. این موضوع میتواند حریم خصوصی افراد را به خطر بیندازد. همچنین با مشاهده آدرسهای IP، امنیت شبکه کاهش پیدا میکند و خرابکاران و هکرها میتوانند از اطلاعات کاربران در شبکه سوء استفاده کنند.
- تقریبا هر نوع فایل و اطلاعاتی ممکن است در این شبکه وجود داشته باشد. به همین دلیل در آینده نهادهای قانونگذار به بهانه قوانین کپی رایت، میتوانند فعالیت این برنامه را محدود کنند.
محصولات پروتکل بیت تورنت
پروتکل BitTorrent برای ارائه خدمات بهتر به کاربران خود، از چند پلتفرم دیگر برای افزایش عملکرد خود پشتیبانی میکند. مهمترین این پلتفرمها موارد زیر هستند:
- BitTorrent Speed
BitTorrent Speed یک برنامه برای تسهیل دانلود فایلها و ایجاد انگیزه برای seederها است. تا قبل از اجرای این برنامه، شرکت کنندگان بخشی از فایلهای شبکه را دانلود و در سیستم خود قرار میدادند؛ اما به دلیل نبود پاداش مشخصی برای دانلودهای بیشتر، اکثر کاربران تنها حجم کمی از فایلها را در سیستم قرار میدادند و این موضوع مانع از تمرکززدایی شبکه بود. با ساخت برنامه BitTorrent Speed شرکت کنندگان شبکه میتوانند با دانلود بیشتر فایلها، از سایر افراد توکن بومی BTT پاداش بگیرند.
سیستم این برنامه بدین صورت است که اگر کاربری بخواهد با سرعت بالاتری فایلهای خود را دریافت کند، باید هزینهای به وسیله توکن BTT به برنامه پرداخت کند. هزینه پرداخت شده به شرکت کنندگان داده میشود تا آنها با کوچک کردن فایل مورد نظر کاربر، سرعت دانلود آن را افزایش دهند. علاوه بر این موضوع، افراد به کمک این برنامه میتوانند پهنای باند خود را در اختیار پلتفرم BitTorrent قرار دهند و به ازای آن پاداش بگیرند. - DLive
پروتکل DLive یک پلتفرم غیرمتمرکز برای اجرای انواع استریم و تولید محتوا است. این برنامه همانند پلتفرم YouTube عمل میکند؛ با این تفاوت که شرکتهای واسطه در آن حضور ندارند و کاربران میتوانند بدون هیچگونه سانسوری در محتوای خود، با مخاطبان ارتباط برقرار کنند و مطالب خود را به اشتراک بگذارند. تولید کنندگان در ازای استریم و محتوای تولید شده میتوانند از کاربران توکن BTT دریافت کنند. کاربران نیز میتوانند با مشاهده تبلیغات پروژههای دیگر، کسب درآمد کنند و مقداری ارز BTT به عنوان پاداش بگیرند. - BitTorrent File System (BTFS)
پلتفرم BTFS یک سیستم ذخیره سازی فایل به صورت غیر متمرکز است. کاربران در این پلتفرم میتوانند فضای ذخیره سازی سیستم خود را به اشتراک بگذارند و به همان میزان، از پروتکل بیت تورنت، پاداش دریافت کنند.
آموزش سواپ کردن بیت تورنت قدیم به جدید
تبدیل توکنهای قدیمی BTTOLD به ارزهای جدید BTT از سال 2021 شروع شد. با توجه به گزارشات تیم توسعه، تقریبا تمامی کاربران توانستهاند ارزهای قدیمی خود را به توکنهای جدید BTT تبدیل کنند. اگر شما جزو افرادی هستید که توکنهای BTTOLD را در صرافی یا کیف پول ذخیره کردهاید، از روشهای زیر میتوانید توکنهای قدیمی خود را به ارزهای جدید پلتفرم BitTorrent تبدیل کنید:
1. سواپ خودکار از طریق صرافیهای متمرکز
صرافیهای متمرکزی که از توکن BTT پشتیبانی میکنند، به صورت خودکار توکنهای سرمایه گذاران را به ارزهای جدید برنامه بیت تورنت تبدیل میکنند. کاربران میتوانند با انتقال توکنهای قدیمی خود به صرافیهای بایننس (Binance)، هیوبی (Huobi)، کوکوین (Kucoin) و OKX، رمز ارزهای جدید شبکه را دریافت کنند.
2. امضای تراکنش سواپ از طریق bt.io
اگر توکن قدیمی BTT را در کیف پولها یا صرافیهای غیر متمرکز ذخیره کرده باشید، باید از طریق وبسایت آن به نشانی bt.io تراکنش سواپ و تغییر این توکنها را انجام دهید. برای انجام این کار ابتدا باید کیف پول ترون لینک (tronlink) را نصب و BTTهای قدیمی را به آن ارسال کنید. توصیه میشود برای افزایش سرعت انتقال، از کیف پول ترون لینک نسخه افزونه کروم استفاده کنید. بعد از نصب و راه اندازی این کیف پول، به سراغ سایت بیت تورنت (bt.io) بروید و وارد بخش Ecosystem شوید. در این بخش بر روی گزینه Explore Now کلیک کنید.
بعد از آن وارد یک صفحه جدید میشوید که لیست برنامههای غیرمتمرکز اکوسیستم BitTorrent نمایش داده شده است. بر روی گزینه BTT Redenomination کلیک کنید تا وارد صفحه سواپ توکنهای قدیمی به جدید شوید.
تصویر زیر، صفحه سواپ توکنهای قدیمی به جدید را نشان میدهد. در این بخش باید کیف پول tronlink را به سایت متصل کنید تا پروتکل BitTorrent بتواند توکنهای قدیمی شما را شناسایی کند.
بعد از شناسایی و تایید، پلتفرم یک صفحه تاییدیه برای کاربر باز میکند که تعداد توکنهای جدید را مشخص مینماید. با تایید تراکنش و کلیک بر روی گزینه sign کاربر تراکنش تبدیل توکنها را تایید و امضا میکند. حداکثر بعد از چند دقیقه، توکنهای داخل کیف پول کاربر آپدیت شده و ارزهای جدید BTT جایگزین آنها میشوند.
ثبت دیدگاه
دیدگاه خود را درباره این مطلب بنویسید