ارز ICP یا اینترنت کامپیوتر چیست و چگونه کار میکند؟ مزایا و معایب ارز دیجیتال Internet Computer Protocol چه مواردی هستند؟ آینده قیمت رمز ارز ICP چگونه تحلیل میشود؟
اینترنت، یک شبکه متمرکز برای ذخیره سازی و انتقال اطلاعات است که به وسیله سخت افزارهای متمرکزی، بین عموم مردم استفاده میشود. اطلاعات مربوط به اینترنت، نحوه دسترسی به فایلها، امنیت و مشخصات ثبت شده افراد در این شبکه توسط نهادهای متمرکز کنترل میشوند. این نهادها میتوانند برحسب منافع خود اطلاعات را دستکاری کنند. پروژه اینترنت کامپیوتر یا Internet Computer Protocol که به اختصار ICP نامیده میشود، قصد دارد تا با ارائه یک شبکه غیرمتمرکز، مشکلات اینترنت امروزی را از بین ببرد.
این پروژه که یکی از محبوب ترین ارزهای حوزه وب 3.0 محسوب میشود، قصد دارد اطلاعات ثبت شده کاربران را در شبکههای غیرمتمرکز تقسیم کند تا کاربران بتوانند به سادگی و با کمک این پروژه، به یک شبکه اینترنت همتا به همتا متصل شوند. در این مقاله قصد داریم تا همه چیز درمورد ارز دیجیتال اینترنت کامپیوتر یا ICP را بررسی کنیم.
ارز ICP چیست ؟
رمز ارز ICP کوین بومی شبکه اینترنت کامپیوتر و مخفف عبارت Internet Computer Protocol است. پروتکل اینترنت کامپیوتر ، یک شبکه بلاکچینی متن باز و غیر متمرکز است که قصد دارد بستری برای ساخت اینترنت همتا به همتا فراهم کند. این شبکه قصد دارد مشکلات اینترنت سنتی، مانند امنیت ضعیف شبکهها، انحصار خدمات اینترنتی و سو استفاده از دادههای شخصی از کاربران را برطرف کرده و با ایجاد بستری برای اتصال پایگاه دادهها، مشکلات موجود را حل نماید.
اینترنت کامپیوتر با اتصال تمامی مراکز داده در بخشهای مختلف، امکان تبادل اطلاعات را بین کاربران و بین پایگاه دادهها فراهم میکند. در این حالت هیچ نهاد یا دولتی نمیتواند بر اطلاعات منتقل شده نظارت پیدا کند. در نتیجه یک بستر غیر متمرکز در فضای وب ایجاد میشود که کاربر به راحتی میتواند به آن وصل شود و اطلاعات مورد نظر خود را دریافت کند.
از نگاهی دیگر، هدف اصلی پروژه اینترنت کامپیوتر، اتصال پایگاه داده بلاک چین به یکدیگر برای ساخت اینترنت همتا به همتا است. این پروژه با ارائه یک پروتکل محاسباتی قدرتمند در شبکه خود، مراکز دادهها را با سرعت بالایی به یکدیگر وصل میکند. با اتصال این مراکز، امکان تبادل دیتا بین آنها برقرار میشود و برنامههای دیگر میتوانند از اطلاعات داخل این مراکز استفاده کنند.
در قدم بعدی پروتکل ICP به کمک قراردادهای هوشمند، امکان اتصال برنامههای غیر متمرکز را به این پایگاه دادهها فراهم میکنند. در این حالت برنامه غیر متمرکز از نظر عملکرد و دریافت اطلاعات، به صورت کاملا همتا به همتا عمل میکند و دیگر هیچ نهاد یا شخصی نمیتواند اطلاعات داخل برنامه را دستکاری کند. به این ترتیب یک تمرکززدایی تمام عیار در این شبکه اتفاق میافتد.
تاریخچه رمز ارز ICP
پروژه ارز ICP اولین بار توسط دومینیک ویلیامز (Dominic Williams) در سال 2016 مطرح شد. ویلیامز از بنیانگذاران و دانشمند ارشد شرکت DFINITY است. DFINITY یک شرکت غیر متمرکز و فعال در حوزه بلاک چین است که دفتر اصلی آن در زوریخ سوئیس قرار دارد. این شرکت به کمک حدود 300 دانشمند از کشورهای سوئیس و ایالات متحده آمریکا، بر روی پروژههای دنیای بلاک چین کار میکند و راه های مختلفی برای توسعه آنها ارائه میدهد. نام این شرکت از عبارت DIFINATION گرفته شده و به معنی “بی نهایت غیر متمرکز” است. در واقع این عبارت به ساخت دنیایی غیرمتمرکز و بی انتها از طریق شبکه های بلاکچینی اشاره میکند.
شرکت DFINITY کار خود را در اکتبر سال 2016 و با توسعه بلاک چین ICP آغاز کرد. ویلیامز با تشکیل یک تیم توسعه، برای پیاده سازی ایده “اینترنت غیرمتمرکز” قدمهای اول را برای ساخت ICP برداشت. بعد از تحقیق و آزمایشات مختلف بر روی بلاکچینها، آنها توانستند در فوریه سال 2017 عرضه اولیه ارز دیجیتال ICP را انجام دهند. تیم توسعه DFINITY توانستند کمتر از یکسال، مبلغ 195 میلیون دلار برای توسعه و ساخت رمز ارز ICP را از سرمایه گذاران دریافت کنند. بعد از ساخت و انتشار نسخه اولیه Internet Computer Protocol، سرانجام در سال 2021، کوین بومی این شبکه با نماد ICP در بازار کریپتوکارنسی عرضه شد.
شبکه ICP چگونه کار میکند؟
سیستم شبکه های اینترنت متمرکز بدین صورت است که آنها به وسیله پایگاه دادههای متمرکز و برحسب قوانین و چارچوبهای مشخص، اطلاعات درخواستی کاربران را نمایش میدهند. زمانی که یکی از پایگاه دادهها به مشکل بخورد، کل اینترنت متمرکز دچار بحران میشود. شبکه ICP به خوبی این موضوع را درک کرده و با اجرای سازوکار غیر متمرکز خود، امکان اتصال پایگاه دادهها را به صورت همتا به همتا فراهم کرده است.
این شبکه در گام اول به کمک فناوری chain key، صحت اطلاعات ثبت شده در مراکز دادهها را تایید میکند. chain key یک پروتکل رمزنگاری شده است که در آن نودهای شبکه میتوانند به کمک یک کلید عمومی، اطلاعات و تراکنشهای ثبت شده را پردازش و تایید کنند. به کمک chain key دیگر برای هر تراکنش کلید عمومی جداگانه ساخته نمیشود و نودها میتوانند در عرض چند ثانیه اطلاعات شبکه را پردازش و تایید کنند.
علاوه بر این، توسعه دهندگان میتوانند به کمک معماری شبکه ICP، قراردادهای هوشمند مورد نظر خود را در بلاک چینهای دیگر توسعه دهند و در شبکه ICP پیاده سازی کنند. به عنوان مثال پلتفرم ICP با شبکه اتریوم سازگار است و توسعه دهندگان میتوانند آدرس اسمارت کانترکت های خود را با استاندارد ERC-20 در شبکه اتریوم ایجاد کرده و در بستر شبکه ICP توسعه و اجرا کنند.
درواقع برخلاف اینترنت سنتی، شبکه ICP میزبان سرورها و سرویس دهنده برنامهها را به یکدیگر متصل میکند تا بتوانند به صورت مستقیم با یکدیگر تبادل اطلاعات داشته باشند. در این روش دیگر سرورهای ابری و بخشهای واسطه حذف میشوند و سازنده وب یا برنامه به صورت مستقیم با کاربر خود ارتباط میگیرد. پروتکل اینترنت کامپیوتر برای ایجاد مقیاس پذیری بیشتر در بلاک چین خود، از الگوریتم اثبات سهام (proof of stake) استفاده میکند. کاربران با خرید و ذخیره ارز ICP میتوانند در پردازش شبکه مشارکت داشته باشند.
ارز اینترنت کامپیوتر یا ICP چه وظایفی دارد؟
همانطور که اشاره شد ارز ICP، کوین بومی شبکه Internet Computer Protocol است. این ارز در زمان نگارش این مقاله در رتبه 30 ام محبوب ترین رمز ارز بازار کریپتوکارنسی قرار گرفته است. تعداد کوین های ICP نامحدود بوده و حدود 508 میلیون از آن در بازار کریپتوکارنسی عرضه شده است. این رمز ارز به صورت خلاصه وظایف زیر را در پروتکل ICP انجام میدهد:
- حاکمیت : ارز ICP یک نوع توکن حاکمیتی به حساب میآید. افراد با خرید و دریافت این ارز دیجیتال میتوانند در تغییرات این شبکه مشارکت کنند و نظر و رای خود را به وسیله کوین ICP بیان کنند.
- پاداش استیکینگ : شبکه ICP از الگوریتم اثبات سهام (proof of stake) برای تایید تراکنشها استفاده میکند. نودهای شبکه میتوانند به وسیله ارز دیجیتال اینترنت کامپیوتر یا همان ICP در فرآیند تایید تراکنشها شرکت کنند و پاداش مشخصی دریافت نمایند.
- تایید تراکنشها در Chain key : همانطور که اشاره شد، به کمک فناوری chain key توسعه دهندگان میتوانند اسمارت کانترکت ها را در سایر بلاکچینها ایجاد کرده و در بستر شبکه ICP توسعه دهند و اجرا کنند. زمانی که کاربران و توسعه دهندگان در شبکه فعالیت میکنند، باید به ازای اسمارت کانترک ایجاد شده، کارمزدی به شبکه پرداخت کنند. این کارمزد از طریق کوین ICP پرداخت میشود.
مزایای ارز دیجیتال ICP (اینترنت کامپیوتر)
- پروتکل اینترنت کامپیوتر یک چارچوب غیر متمرکز را به کاربران ارائه میدهد که در آن اطلاعات ثبت شده بدون سانسور در اختیار هر شخص قرار میگیرد. در واقع به کمک ICP هر کسی در جهان قابلیت دسترسی به اطلاعات آزاد را دارد.
- تیم توسعه قوی و منسجمی پشت این پروژه قرار دارد.
- این پروتکل بستری را برای توسعه و ساخت قراردادهای هوشمند فراهم میکند. به این ترتیب توسعه دهندگان در بستر اینترنت غیر متمرکز میتوانند برنامههای خود را توسعه دهند.
- قراردادهای هوشمند ساخته شده در این پروتکل به بخشهای کوچکتر تقسیم میشوند. این بخشهای کوچکتر رمزنگاری میشوند و با حریم خصوصی و امنیت بالاتر در دسترس کاربران قرار میگیرند. علاوه بر بحث امنیت، تقسیم کردن قراردادهای هوشمند سرعت پردازش و عملکرد شبکه را بیشتر میکند.
معایب ارز دیجیتال ICP (اینترنت کامپیوتر)
- مراکز داده تنها در صورتی میتوانند در شبکه منتشر شوند که توسط حاکمیت شبکه (دارندگان ارز ICP) مورد تایید قرار گیرند. از همین رو تمرکززدایی به صورت کامل در شبکه انجام نشده است.
- رفتار قیمتی ارز ICP بسیار نوسانی است و سرمایه گذار نمیتواند به سادگی داراییهای خود را در این پروژه سرمایه گذاری کند.
- حذف اینترنت غیر متمرکز به معنی رقابت با کمپانیهای بزرگی همچون گوگل، مایکروسافت و سایر غولهای تکنولوژی است. این نکته باعث میشود تا این شرکتها با ارائه راهکارهای بهتر، مانع از جذب کاربران به شبکه ICP شوند.
سخن پایانی
«ارز ICP چیست ؟» پروتکل اینترنت کامپیوتر ، یک شبکه بلاکچینی غیرمتمرکز است که قصد دارد با ایجاد بستری برای اتصال همتا به همتا مراکز داده، امکان ساخت اینترنتی غیر متمرکز را فراهم سازد. این پروژه همچنین قصد دارد با ایجاد شبکه ای همتا به همتا، مشکلات موجود در اینترنت امروزی را برطرف کند. رمز ارز ICP ، کوین بومی این شبکه به حساب میآید که در بخشهای حاکمیت، استیکینگ و پرداخت هزینه تراکنشها مورد استفاده قرار میگیرد.
پلتفرم اینترنت کامپیوتر به کمک تکنولوژیهای منحصر به فردی، توانسته مقیاس پذیری بسیار بالایی را در شبکه خود ایجاد کند؛ به طوریکه هر تراکنش در کمتر از 1 الی 2 ثانیه در این پلتفرم ثبت میشود. اما به دلیل وجود حاکمیت متمرکز و رقابت با شرکتهای بزرگ فناوری، سرمایه گذاران چندان از این پروژه استقبال نکردهاند. همین موضوع دلیل افت جذابیت این پروژه بعد از انتشار در بازار است. اگر ارز دیجیتال ICP بتواند در کنار ساختار مقیاس پذیر خود، تمرکززدایی و امنیت بالاتری را برای اطلاعات کاربران فراهم سازد؛ میتوان گفت این پروژه پتانسیل رقابت با شرکتهای بزرگی همچون مایکروسافت را پیدا میکند.
سوالات متداول
ارز اینترنت کامپیوتر یا ICP چیست ؟
ارز ICP ، کوین بومی شبکه اینترنت کامپیوتر است. این شبکه قصد دارد با ایجاد بستری همتا به همتا و رمزنگاری شده، اینترنتی غیرمتمرکز فراهم کند. ارز دیجیتال ICP در بحث حاکمیت، استیکینگ و پرداخت کارمزدها در شبکه اینترنت کامپیوتر مورد استفاده قرار میگیرد.
چگونه رمز ارز ICP را استخراج کنیم؟
امکان استخراج ارز ICP وجود ندارد؛ زیرا شبکه Internet Computer از الگوریتم اثبات سهام (proof of stake) پیروی میکند. بنابراین کاربران به جای استفاده از فرآیند استخراج، باید از استیکینگ کوینها به منظور مشارکت در تایید تراکنشهای شبکه استفاده کنند.
چرا ارز دیجیتال ICP رشد نمیکند؟
رفتار قیمتی ارز ICP همانند سایر آلت کوین ها است. به این معنا که رشد قیمت و تغییرات آن به نوسانات قیمت بیت کوین وابستگی دارد. زمانی که بیت کوین با ریزش شدیدی همراه شد، بیشتر آلت کوین ها، از جمله کوین ICP با افت شدیدی همراه شدند. به همین دلیل تا زمانی که قیمت بیت کوین وارد فاز صعودی نشود، رشد قیمت در رمز ارز ICP بعید به نظر میرسد.