دراودان یا افت سرمایه در فارکس چیست و چگونه محاسبه میشود؟ چند نوع Drawdown در مارکت فارکس وجود دارد؟ چگونه میتوان این پارامتر را در معاملات کنترل کرد؟
بازار فارکس یکی از بهترین مارکتها برای معاملهگری و کسب درآمد دلاری است. در این مارکت کاربران میتوانند به کمک استراتژیهای معاملاتی، به صورت مداوم از بازار کسب سود کنند و به درآمد برسند. کاربران برای ساخت استراتژیهای معاملاتی مناسب به دانش فنی و تجربه بالایی نیاز دارند. علاوه بر این موارد افراد باید با مدیریت سرمایه و کنترل ریسک به خوبی آشنا باشند.
استراتژی معاملاتی بدون مدیریت سرمایه هیچگاه نمیتواند موفقیت آمیز باشد و در نهایت با شکست مواجه میشود. یکی از پارامترهای بسیار مهم و کاربردی در بحث مدیریت سرمایه، دراودان یا DrawDown است که به کمک آن کاربران میتوانند میزان ضرر معاملات خود را بررسی و محاسبه نمایند. همچنین این پارامتر به خوبی به ما نشان میدهد که آیا یک استراتژی یا مدل معاملاتی موفق آمیز است یا خیر. در این مقاله قصد داریم تا درباره این پارامتر کاربردی در بازار فارکس صحبت کنیم.
منظور از دراودان چیست؟
در بازار فارکس، به میزان افت سرمایه معامله گران از طریق تریدهای مختلف یا متوالی، دراودان گفته میشود. مقدار آن معمولا به صورت درصد نمایش داده میشود. هرچه میزان drawdown یک معاملهگر بالا باشد، به این معناست که آن کاربر از استراتژی زیاندهی استفاده میکند و یا در بحث مدیریت سرمایه، عملکرد بسیار بدی دارد.
در مقابل هرچه درصد شاخص دراودان یک معاملهگر پایین باشد، بدین معناست که کاربر دارای استراتژی معاملاتی سوددهی است و یا توانسته از تکنیکهای مدیریت سرمایه در معاملات خود به خوبی استفاده کند. برای درک بهتر این پارامتر به مثال زیر توجه کنید:
فرض کنید یک معاملهگر با سرمایه اولیه 200 دلار فعالیت خود را در بازار فارکس شروع میکند. این معاملهگر در معامله اول خود 20 و معامله دوم 30 دلار ضرر میکند. در مجموع این تریدر در معاملات خود 50 دلار از سرمایه خود را از دست داده که این مقدار معادل 25 درصد از کل سرمایه است. این درصد همان DrawDown کاربر است که عملکرد کلی و برآیند معاملاتی تریدر را در معاملات شکست خورده نشان میدهد.
این پارامتر به روشهای مختلفی محاسبه میشود و دارای انواع خاصی است. کاربران میتوانند در سیستمهای متاتریدر خود، انواع دراودانهای معاملاتی خود را مشاهده کنند. برای مشاهده دراودان در متاتریدر، کاربران کافیست به بخش Account History متاتریدر مراجعه کرده و در بخش استیتمنت معاملات، میزان آن را مشاهده کنند. تصویر زیر صفحه استیتمنت یک معاملهگر را نشان میدهد. همانطور که مشاهده میکنید در این صفحه سه نوع drawdown برای کاربر محاسبه شده است.
دراودان چگونه محاسبه میشود؟
برحسب نوع دراودان، فرمول محاسبه آن نیز تغییر پیدا میکند. اما به صورت کلی برای محاسبه آن در کل معاملات میتوان از فرمول زیر استفاده کرد:
به کمک این فرمول با استفاده از دو عدد peak یا بیشترین میزان سرمایه کاربر و through یا کمترین میزان سرمایه کاربر، میتوان مقدار Drawdown را محاسبه کرد. فرض کنید یک معاملهگر 1000 دلار سرمایه دارد. او بعد از چندین ترید ناموفق ضرر میکند و سرمایه آن به 700 دلار میرسد. برای محاسبه میزان drawdown این معاملهگر کافیست از فرمول بالا استفاده کنیم:
بعد از مشخص شدن میزان drawdown معاملات، مقدار سود مورد نیاز برای جبران ضرر وارد شده بسیار اهمیت دارد. زمانی که معاملهگر از میزان افت سرمایه خود مطلع شود، میتواند میزان سود مورد نیاز برای سر به سر شدن در معاملات خود را محاسبه کند. در مثال بالا تریدر بعد از متحمل شدن ضرر 30 درصدی، با سرمایه 700 دلار باید مجدد به نقطه سر به سر خود، یعنی 1000 دلار برسد.
تریدر برای رسیدن به این نقطه باید حدود 42.9 درصد در معاملات خود سود کسب کند تا بتواند افت سرمایه متحمل شده را جبران کند. در جدول زیر درصد مورد نیاز برای جبران دراودانهای مختلف مشخص شده است:
در برخی از وبسایتها کاربران میتوانند با مشخص کردن میزان drawdown معاملات و کارمزد بروکر خود، به صورت دقیق درصد سود مورد نیاز را برای سر به سر شدن در تریدهای خود محاسبه کنند. در واقع این وبسایتها یک ماشین حساب برای دراودانها طراحی کردهاند. سایت plus500.com یکی از وب سایتهای معروف در زمینه ماشین حسابهای مارکت فارکس است. کاربران در این پلتفرم میتوانند به صورت دقیق میزان افت سرمایه و میزان سود مورد نیاز برای سر به سر شدن را محاسبه کنند.
بررسی انواع دراودان فارکس
1. حداکثر دراودان یا Maximum Drawdown
حداکثر افت سرمایه پارامتری برای مشخص کردن بیشترین میزان ضرر متحمل شده در تریدهای کاربر است. به کمک این پارامتر کاربران میتواند بدترین ضرر متحمل شده یا بزرگترین شکست معاملاتی خود را مشخص کند. نحوه محاسبه حداکثر دراودان به صورت زیر است. این فرمول در بخش تعریف drawdown نیز استفاده میشود.
منظور از بالاترین و کمترین میزان سرمایه، بیشترین و کمترین مبلغیست که در پورتفولیوی تریدر ثبت شده است.
2. دراودان مطلق یا Absolute Drawdown
Drawdown مطلق از میزان سرمایه ابتدایی حساب کار تا میزان موجودی حال حاضر کاربر محاسبه میشود. فرض کنید حساب خود را 100 دلار شارژ کردهاید و سه پوزیشن معاملاتی باز میکنید. تمامی این پوزیشنها با ضرر بسته میشوند و سرمایه شما به 50 درصد کاهش پیدا میکند. بعد از این شما مجدد حساب خود را 100 دلار دیگر شارژ میکنید تا حساب شما به 150 دلار برسد.
بعد از تریدهای مختلف سرمایه شما مجدد کاهش پیدا میکند و به 70 دلار میرسد. در این شرایط برای محاسبه افت سرمایه مطلق تنها سرمایه اولیه، یعنی 100 دلار و میزان موجودی سرمایه، یعنی 70 دلار بررسی میشود. که در اینجا به کمک فرمول زیر، میزان آن برابر با 30 درصد است.
3. دراودان نسبی یا Relative Drawdown
افت سرمایه نسبی یا لحظهای میزان ضرر متحمل شده را تا قبل از بسته شدن پوزیشنهای معاملاتی مشخص میکند که از طریق فرمول زیر محاسبه میشود:
فرض کنید با 200 دلار سرمایه اولیه چهار پوزیشن معاملاتی باز میکنید. اگر این پوزیشنها به شما 20 دلار ضرر بزنند و هنوز بسته نشده باشند، میزان افت سرمایه نسبی برابر با 10 درصد میشود.
دلایل افزایش دراودان در معاملات
بازار فارکس همواره با فراز و نشیبهای مختلفی مواجه است. از همین رو تمامی تریدرها در معاملات خود متضرر میشوند و این موضوع تقریبا امری اجتناب ناپذیر است. تریدرها باید بتوانند با مدیریت سرمایه، میزان افت سرمایه خود را به حداقل برسانند تا برآیند معاملاتی آنها مثبت شود. گاهی اوقات میزان افت سرمایه تریدرها بسیار افزایش پیدا میکند و آنها با ضررهای سنگینی مواجه میشوند. موارد زیر مهمترین دلایل افزایش دراودان در معاملات بازار فارکس است:
- ریسکهای سیستماتیک: برخی از نوسانات بازار فارکس به دلیل عوامل غیرقابل پیش بینی همچون جنگ، اخبار و تصمیمات اقتصادی دولتمردان اتفاق میافتد. تریدرها نمیتوانند این عوامل را پیش بینی کنند و در نتیجه بخشی از میزان drawdown به ریسکهای سیستماتیک مارکت فارکس مربوط است.
- عدم داشتن مدیریت سرمایه: مدیریت سرمایه به معنی مدیریت ریسک و شناخت روانشناسی معاملات در بازار فارکس است. اگر تریدرها نتوانند جو حاکم در معاملات را تشخیص دهند و یا قبل از هر ترید، میزان ریسک معامله را محاسبه نکنند؛ بدون شک میزان دراودان معاملات آنها افزایش پیدا میکند.
- انجام تریدهای متوالی: بیشتر معاملهگران بعد از متحمل شدن ضرر در یک ترید، سعی میکنند تا با باز کردن پوزیشنهای معاملاتی متعدد، ضرر ناشی از ترید را جبران کنند. تقریبا در بیشتر موارد انجام تریدهای متوالی بعد از متحمل شدن یک ضرر سنگین با شکست همراه میشود؛ زیرا پوزیشنهای معاملاتی باز شده معمولا بر طبق استراتژی مشخصی تعیین نشدهاند و تنها به دلیل ترس و نگرانی معاملهگر ایجاد شدهاند.
- نبود استراتژی معاملاتی: در بازارهای مالی برای تحلیل و پیش بینی قیمت ارزها ابزارهای معاملاتی زیادی وجود دارد. هر کاربر برطبق افق سرمایه گذاری خود، باید ابزارهای مورد نظر خود را انتخاب کرده و استراتژی معاملاتی منحصر به فردی را طراحی کند. بیشتر تریدرهای بازنده در مارکت فارکس استراتژی معاملاتی مشخصی ندارند و تنها با استفاده از چند ابزار تکنیکال، سعی میکنند تا از معاملات سود کسب کنند. این تریدرها شاید بتوانند در چند معامله سودی بدست آورند؛ اما به دلیل نداشتن استراتژی معاملاتی مشخص، در نهایت با شکست مواجه شده و از مارکت خارج میشوند.
نحوه مدیریت دراودان (Drawdown)
روشهای مختلفی برای کنترل و کاهش میزان دراودان در معاملات وجود دارد که مهمترین آنها موارد زیر هستند:
- استفاده از حد سود و حد ضرر: یکی از مهم ترین ابزارهای کاربردی در معاملات بازار فارکس، حد سود و ضرر است. کاربران به کمک ابزارهای معاملاتی همچون تحلیل تکنیکال میتوانند قبل از انجام ترید خود، میزان سود و زیان معامله را مشخص کنند. با این کار تریدرها میتوانند ریسک هر معامله را محاسبه کرده و بر طبق استراتژی معاملاتی خود بهترین تصمیم را در تریدهای خود بگیرند.
- استراتژی معاملاتی تست شده: معامله گران بازار فارکس اهداف و دیدگاههای متفاوتی در معاملات دارند. همین موضوع باعث میشود تا هر معاملهگر برطبق افق سرمایه گذاری خود استراتژی معاملاتی مشخصی داشته باشد. تریدرها و معاملهگران برای پیدا کردن استراتژی مناسب خود باید با ابزارهای معاملاتی و تحلیلی مختلف آشنا شوند. آنها در نهایت باید با ترکیب ابزارها و تست استراتژی خود، به بازار فارکس ورود پیدا کنند. معمولا تریدرهای حرفهای استراتژیهای خود به صورت اکسپرت و در قالب کدهای برنامه نویسی شده پیاده سازی میکنند. این کار باعث میشود تا تریدر با خطای بسیار کمتری پوزیشن های معاملاتی خود را ایجاد کند.
- تنوع در پورتفولیو: بازار فارکس از بخشهای مختلفی تشکیل شده است. آشنایی با هر بخش و شناخت روانشناسی معاملات آن باعث میشود تا تریدرها بتوانند یک پورتفولیو با تنوع بسیار بالا طراحی و ایجاد کنند. ساخت پورتفولیو (Portfolio) با داراییهای متنوع امری دشوار است و نیاز به تجربه معاملاتی بالایی دارد. اما اگر تریدر بتواند پورتفولیوی معاملاتی خود را با دانش کافی و به درستی بچیند، به راحتی میتواند میزان دراودان معاملات خود را کاهش دهد و سود بسیار خوبی کسب کند.
سخن پایانی
«دراودان یا افت سرمایه در فارکس چیست؟» drawdown یک پارامتر پرکاربرد در مارکت فارکس است که میزان ضررهای تحمیل شده در معاملات کاربران را مشخص میکند. تریدرها به کمک آن میتوانند میزان موفقیت استراتژیهای معاملاتی خود را بررسی کنند. هرچه میزان افت سرمایه بالاتر باشد، به این معناست که پوزیشنهای معاملاتی با ضررهای بالاتری بسته شدهاند و کاربر ضرر زیادی در معاملات متحمل شده است. در مقابل هرچه میزان آن در معاملات پایینتر باشد، پوزیشنها با سود بسته شدهاند و استراتژی معاملات با دقت و موفقیت بالاتری عمل کرده است.
تقریبا هیچ تریدری در مارکت فارکس وجود ندارد که میزان drawdown معاملات آن صفر باشد. ضرر و زیان در مارکت فارکس امری طبیعی و اجتناب ناپذیر است و کاربران تنها به کمک مدیریت سرمایه، استراتژیهای معاملاتی و شناخت روانشناسی بازار میتوانند ضررهای خود را کنترل کرده و به حداقل برسانند.
سوالات متداول
دراودان روزانه چگونه محاسبه میشود؟
Daily drawdown یکی دیگر از انواع دراودانهاست. در این پارامتر به کمک میزان سرمایه اولیه تریدر در ابتدای روز و میزان ضررهای متحمل شده در همان روز، drawdown روزانه محاسبه میشود. در این پارامتر ابتدا اختلاف میزان سرمایه اولیه تریدر در همان روز و میزان سرمایه تریدر بعد از ضررها محاسبه میشود و سپس بر میزان سرمایه اولیه تریدر تقسیم میشود.
چگونه در پراپ تریدینگ، میزان دراودان را محاسبه کنیم؟
پراپ تریدینگ، یکی از روشهای محبوب معاملهگری در بازار فارکس است. در این روش کاربران به جای ترید مستقیم، سرمایههای خود را در حسابهای پراپ قرار میدهند. این حسابها توسط بروکرها مدیریت و کنترل میشوند و آنها به کمک رباتها و تریدرهای خود، با سرمایه کاربران معامله انجام میدهند. معمولا شرکتهایی که پراپ تریدینگهای معتبری دارند، میزان drawdown معاملات خود را به صورت شفاف اعلام میکنند و نیازی نیست که کاربران خود میزان افت سرمایه در معاملات را محاسبه کنند.
maximum drawdon چیست؟
ماکزیمم دراودان به بیشترین میزان ضرر متحمل شده در کل تاریخچه معاملاتی یک تریدر اشاره میکند. این پارامتر به کمک بیشترین و کمترین میزان سرمایه ثبت شده معاملات کاربر محاسبه میشود.
relative drawdown چیست؟
دراودان نسبی یا لحظهای به میزان ضرر متحمل شده در پوزیشنهای معاملاتی که هنوز بسته نشدهاند، گفته میشود. زمانی که هنوز یک پوزیشن معاملاتی باز باشد و وارد ضرر شود، آن مقدار ضرر drawdown نسبی معامله است.
عالی
ممنون بابت همراهی شما