ارز لینا چیست و چگونه کار می‌کند؟ مزایا و معایب رمز ارز Linear finance چه مواردی هستند؟ آینده ارز دیجیتال LINA به چه صورت خواهد بود؟

یکی از قابلیت‌های جذاب بازارهای فارکس و بورس کالا، معامله ارزهای فیات و کالاهای با ارزش همچون نفت و طلا است. تریدرها می‌توانند از طریق بروکرها قیمت این دارایی‌ها را پیش بینی کرده و آن‌ها را خریداری نمایند. تریدرها همچنین می‌توانند از طریق معاملات بازار مشتقه، بدون خرید دارایی، روند معاملات و قیمت را پیش بینی و بر اساس آن، پوزیشن های معاملاتی خود را باز کنند.

اگرچه این بازارها جذابیت بسیار زیادی دارند اما به دلیل وجود نهادهای متمرکز و تاثیرگذار نظیر بانک‌ها، ممکن است قیمت این دارایی‌ها در بروکرها دستکاری شود و تریدرها با ضررهای سنگینی مواجه شوند. پروتکل لینر یا Linear finance protocol در تلاش است تا با ایجاد بستری غیر متمرکز، امکان معاملات کالاهای ارزشمند را در بستر شبکه‌های بلاکچینی فراهم کند.

در واقع این رمز ارز قصد دارد بانک‌ها و نهادهای متمرکز را از معاملات حذف کند تا کاربران بتوانند به صورت شفاف به ترید و معامله این دارایی‌های با ارزش بپردازند. در این مقاله قصد داریم تا این پروتکل را به صورت کامل بررسی کنیم.

شبکه لینیر چیست؟

قبل از معرفی ارز لینا، بهتر است ابتدا با پروتکل آن آشنا شویم. پروتکل لینیر که با نام linear finance در مارکت کریپتوکارنسی شناخته می‌شود؛ یک شبکه غیر متمرکز در بستر بلاکچین اتریوم است که در آن کاربران می‌توانند دارایی‌های مصنوعی مورد نظر را ایجاد کنند. کاربران می‌توانند بر طبق قیمت یک دارایی سنتی (مثل طلا، نفت، ارزهای فیات) توکن منحصر به فرد آن دارایی را در بستر پروتکل لینیر ایجاد کرده و آن را با سایر کاربران بازار کریپتوکارنسی معامله کنند.

در واقع کاربران و تریدرها از طریق این پروتکل می‌توانند توکنی به عنوان نماینده دارایی مورد نظر با همان قیمت در بازار کریپتوکارنسی ایجاد کنند. با این کار تریدرها دیگر نیازی به صرافی‌های متمرکز ندارند و می‌توانند به صورت غیر متمرکز، از نوسانات دارایی‌های سنتی در بستر بازار کریپتوکارنسی کسب درآمد کنند.

پروتکل لینیر با چندین شبکه بلاکچینی از جمله اتریوم ETH، بایننس اسمارت چین، پالیگان و Moonbeam سازگار است و تریدرها می‌توانند دارایی‌های مصنوعی ایجاد شده را از طریق این شبکه به سایر بلاکچین‌ها منتقل کنند. پروتکل لینیر از ویژگی دلتا-یک برای تطبیق قیمت و توکن مصنوعی استفاده می‌کند. به کمک این ویژگی، قیمت توکن مصنوعی ایجاد شده با قیمت دارایی سنتی مورد نظر برابر می‌شود و هر تغییر و نوسانی که در قیمت دارایی سنتی اتفاق بیافتد، در توکن مصنوعی آن نیز رخ می‌دهد.

به عنوان مثال اگر یک توکن مصنوعی در بستر شبکه لینیر برای طلا ایجاد گردد، قیمت آن توکن با قیمت طلا برابر می‌شود. در این شرایط هر نوسانی که در معاملات طلای جهانی رخ دهد، در این توکن نیز اتفاق می‌افتد.

توکن های شبکه لینیر

توکن های شبکه لینیر

اکوسیستم لینیر دارای دو نوع توکن بومی است. این توکن‌ها موارد زیر هستند:

  1. LUSD: استیبل کوین اکوسیستم لینیر، ارز LUSD نام دارد. قیمت این استیبل کوین با نسبت 1 به 1 به دلار آمریکا وابسته است. به کمک LUSD شبکه لینیر می‌تواند ثبات و شفافیت بالایی در معاملات توکن‌های مصنوعی خود ایجاد کند. کاربران به کمک توکن LUSD می‌توانند معادل دلار آمریکا، یک توکن مصنوعی از یک دارایی سنتی را ایجاد کنند. در واقع کاربران با تبدیل دارایی‌های دیجیتالی یا فیات خود به LUSD، رمز ارزهای خود را به عنوان وثیقه در اختیار شبکه قرار می‌دهند و به همان میزان، توکن مصنوعی دارایی مورد نظر خود را دریافت می‌کنند.
  2. LINA: ارز لینا، توکن اصلی شبکه لینیر به حساب می‌آید. این ارز با استاندارد ERC-20 در بستر شبکه اتریوم ایجاد شده و وظایف زیر را در اکوسیستم لینیر بر عهده دارد:
  • حاکمیت: دارندگان ارز لینا می‌توانند در تغییرات شبکه مشارکت کنند. کاربران با خرید توکن LINA می‌توانند به عنوان حق رای، در تمامی نظرسنجی‌های شبکه شرکت کنند و ایده‌های خود را با تیم توسعه و کاربران بخش DAO در میان بگذارند. بخش DAO سازمان غیر متمرکز خودگران شبکه است که توسط کاربران اداره می‌شود. افرادی که بخش زیادی از توکن LINA را خریداری کرده و حق رای بالاتری داشته باشند، می‌توانند در تصمیمات DAO شرکت کنند و تاثیرگذار باشند.
  • استیکینگ: اکوسیستم لینیر به دلیل استفاده از بلاکچین اتریوم، از الگوریتم اثبات سهام یا Proof Of Stake پیروی می‌کند. بر طبق این الگوریتم، کاربران می‌توانند با خرید توکن LINA و استیک آن در صرافی‌ها و کیف پول‌ها، در پردازش و پیشرفت شبکه مشارکت کنند.
  • وثیقه گذاری: کاربران برای ضرب یا ساخت توکن LUSD، می‌توانند از ارز LINA استفاده کنند. در واقع کاربران می‌توانند به صورت غیرمستقیم، ارزهای لینا را به عنوان وثیقه برای ساخت توکن‌های مصنوعی در شبکه قرار دهند.
  • تامین نقدینگی: در اکوسیستم لینیر، استخر نقدینگی وجود دارد. این استخرها وظیفه دارند تا نقدینگی مورد نیاز برای معاملات را تامین کنند. نقدینگی موجود در این استخرها از طریق کاربران تامین می‌شود. افراد می‌توانند توکن های LINA خود را در استخرهای این شبکه قرار دهند و در مدت زمان مشخصی، سود معینی از شبکه بگیرند.

تعداد کلی توکن‌های لینا به صورت محدود و به میزان 10 میلیارد توکن مشخص شده است. از کل توکن‌های LINA، حدود 5 میلیارد از آن در بازار کریپتوکارنسی خرید و فروش می‌شود.

تیم توسعه ارز دیجیتال لینا

تیم توسعه ارز لینا (Linear finance)

ایده ساخت پروتکل Linear Finance توسط دری ان جی (Drey Ng) و کوین تای (Kevin Tai) در سال 2020 مطرح شد. کوین تای بنیانگذار و مدیر عامل پروژه لینیر است. او تا قبل از شروع پروژه لینیر، در پلتفرم Credit Suisse به عنوان نایب رئیس سرمایه گذاری پروژه فعالیت می‌کرد. علاوه بر آن، تای مدرک تحصیلی خود را در رشته اقتصاد از دانشگاه هاروارد دریافت کرده است. او با بیش از چندین سال تجربه، تصمیم گرفت تا بستری غیر متمرکز برای ورود دارایی‌های سنتی به مارکت کریپتوکارنسی ایجاد کند.

کوین تای برای خلق ایده خود از دری ان جی کمک گرفت. ان جی مدیر ارشد فناوری ارز لینا است. او سابقه زیادی در حوزه علوم کامپیوتر و دنیای بلاکچین دارد. تا قبل از شروع پروژه لینیر، ان جی به عنوان مدیر محصول در پلتفرم Liquefy فعالیت می‌کرد. Liquefy یکی از بزرگترین شرکت‌های ارائه دهنده توکن‌های امنیتی در آسیا است. ان جی به کمک کوین تای توانست یک تیم توسعه 20 نفره برای اجرای پروتکل لینیر ایجاد کند. آن‌ها درنهایت توانستند نسخه اولیه لینیر را در ژانویه 2021 به دنیای کریپتوکارنسی معرفی کنند.

شبکه لینیر چگونه کار می‌کند؟

همان‌طور که اشاره شد، شبکه لینیر برای ورود دارایی‌های سنتی به بازار کریپتوکارنسی ساخته شده است. این پروتکل به کمک استخرهای وثیقه، امکان ساخت توکن‌های مصنوعی را به عنوان نماینده دارایی‌های سنتی در بازار کریپتوکارنسی فراهم می‌کند. کاربران می‌توانند از طریق ارز لینا، استیبل کوین‌های LUSD ایجاد کنند.

افراد می‌توانند توکن های LINA را در استخرهای وثیقه قرار دهند تا به همان میزان توکن LUSD دریافت کنند. هر توکن LUSD ارزشی معادل 1 دلار دارد و کاربران از طریق آن‌ها می‌توانند دارایی سنتی مورد نظر خود را در بستر این پلتفرم ایجاد کنند. توکن ایجاد شده به عنوان نماینده دارایی سنتی در بستر این پلتفرم معامله می‌شود و قیمت آن با قیمت دارایی برابر است.

علاوه بر این، کاربران می‌توانند از طریق استیک ارز لینا در پردازش شبکه مشارکت داشته باشند. پلتفرم لینیر به دلیل توسعه در بستر بلاکچین اتریوم، از الگوریتم‌های امنیتی این شبکه استفاده می‌کند. اتریوم از الگوریتم اثبات سهام یا proof of stake استفاده می‌کند و به همین جهت، کاربران شبکه لینیر از طریق استیک ارزهای این شبکه، می‌توانند تراکنش‌های این پلتفرم را پردازش و تایید کنند.

بخش های مختلف شبکه لینیر

بخش های مختلف شبکه لینیر

  1. linear buildr
    پلتفرم linear buildr یک برنامه غیر متمرکز بوده که توسط شبکه لینیر ساخته شده است. در این برنامه کاربران می‌توانند توکن‌های LINA خود را برای توسعه شبکه استیک کنند. افراد می‌توانند با استیک ارز لینا علاوه بر مشارکت در پردازش تراکنش‌ها، توکن‌های LUSD ایجاد کنند. همان‌طور که اشاره شد ارز LUSD برای ساخت توکن‌های مصنوعی مورد استفاده قرار می‌گیرد. افراد با خرید رمز ارز LINA و استیک آن در linear buildr می‌توانند توکن LUSD ایجاد کنند.
  2. linear exchange
    هسته اصلی اکوسیستم لینیر، صرافی غیر متمرکز آن است. linear exchange یک صرافی با قابلیت‌های منحصر به فرد است که در آن کاربران می‌توانند توکن‌های مصنوعی ساخته شده را با سایر افراد خرید و فروش کنند.
  3. linear vault
    از دیگر برنامه‌های غیر متمرکز و کاربردی در اکوسیستم لینیر می‌توان به linear vault اشاره کرد که از چندین استخر نقدینگی تشکیل شده است. کاربران با قفل کردن توکن‌های LUSD در استخرهای linear vault می‌توانند نقدینگی مورد نیاز معاملات را در صرافی لینیر تامین کنند. کاربران به ازای قفل کردن توکن‌های LUSD از پروتکل لینیر پاداش دریافت می‌کنند. پاداش دریافتی در قالب توکن‌های LINA، LUSD و BUSD به کاربر پرداخت می‌شود.
  4. linear DAO
    سازمان غیر متمرکز لینیر یا linear DAO بخش حاکمیتی اکوسیستم لینیر است. در این بخش افراد می‌توانند درباره تغییرات و نظرسنجی‌های پروتکل لینیر مشارکت داشته باشند. افراد با استیک ارز LINA می‌توانند وارد این بخش شوند و بسته به میزان قدرت رای خود، نظرات خود را درباره آینده شبکه ثبت کنند.
مزایا و معایب رمز ارز لینا

مزایای رمز ارز لینا

  1. معاملات غیر متمرکز دارایی‌های سنتی: کاربران می‌توانند از طریق ارز لینا، دارایی‌های سنتی مختلفی همچون کالاهای کامودیتی را بدون واسطه در بستر کریپتوکارنسی ایجاد و معامله کنند.
  2. سازگاری با چندین بلاکچین: پلتفرم لینیر از ماشین مجازی اتریوم EVM پشتیبانی می‌کند. این موضوع باعث می‌شود تا این پلتفرم بتواند با برنامه‌های DApp مختلفی ارتباط برقرار کند. این شبکه می‌تواند علاوه بر اتریوم با بلاکچین های بایننس اسمارت چین، پالیگان و Moonbeam تعامل داشته باشد و توکن‌های خود را در آن‌ها جابجا کند.
  3. ردیابی دقیق قیمت دارایی‌ها: توکن‌های مصنوعی ایجاد شده در بستر لینا، از روش دلتا-1 برای ردیابی قیمت دارایی‌ها استفاده می‌کنند. کاربران بدون نیاز به خرید دارایی‌های سنتی از صرافی‌های متمرکز، می‌توانند توکن‌های مصنوعی آن‌ها را از پلتفرم لینیر خریداری کنند.
  4. مقیاس پذیری بالا: پلتفرم لینیر به دلیل استفاده از قراردادهای هوشمند و راهکار لایه دوم اتریوم، مقیاس پذیری بالایی دارد. تراکنش‌ها در این پلتفرم با سرعت بالا و کارمزد پایین انجام می‌شود.

معایب رمز ارز لینا

  1. پیچیدگی معاملات مشتقه: معاملات توکن‌های مصنوعی در پلتفرم لینیر، از نوع معاملات مشتقه است. تریدرها برای انجام این نوع معاملات باید تجربه و دانش بالایی داشته باشند زیرا این معاملات پیچیدگی و ریسک بالایی دارند.
  2. وابستگی به اوراکل ها: قیمت توکن‌های مصنوعی بر اساس اطلاعات ارائه شده توسط دیگر اوراکل‌ها تعیین می‌شود. اوراکل‌ها دارایی‌های سنتی توکن‌های مصنوعی را شناسایی می‌کنند و با توجه به داده‌ها، قیمت آن‌ها را مشخص می‌نمایند. هرگونه خرابی یا دستکاری در اوراکل‌ها می‌تواند قیمت دارایی‌ها را تحت تاثیر قرار دهد و پلتفرم را با مشکل جدی مواجه کند.
  3. احتمال ورود نهادهای قانونی: با رشد حوزه دیفای (DeFi)، احتمال ورود نهادهای نظارتی و تعیین قوانین در این بخش بسیار زیاد است. این موضوع برای پلتفرم لینیر اهمیت دوچندان دارد؛ زیرا این شبکه از داده‌های نهادهای متمرکز برای تعیین قیمت توکن‌های مصنوعی استفاده می‌کند. بنابراین ممکن است این پلتفرم در سال‌های آینده با محدودیت‌های قانونی مواجه شود.
  4. عمق پایین بازار: ارز لینا یک پروژه نوپا و جوان است. از همین رو حجم معاملات این توکن بسیار پایین بوده و به راحتی ممکن است توسط نهنگ‌های بازار کریپتوکارنسی، پامپ و دامپ شود. این موضوع باعث می‌شود تا سرمایه گذاران تمایل کمتری برای ورود به معاملات این دارایی داشته باشند.

پیش بینی آینده ارز لینا

برای بررسی آینده ارز LINA باید رفتار قیمت آن را در گذشته مورد بررسی قرار دهیم. چارت زیر، نمودار قیمت ارز لینا را نشان می‌دهد که در دسامبر سال 2021 در صرافی‌ها با قیمت 0.039 دلار لیست شد. به دلیل شرایط بد بازار کریپتو در آن زمان، این ارز از همان ابتدا وارد فاز نزولی شد و تا دسامبر سال 2022، به میزان 89 درصد ریزش را تجربه کرد و به قیمت 0.005 دلار رسید.

بعد از آن، قیمت وارد یک روند صعودی شارپی شد و توانست از اواسط دسامبر سال 2022 تا می سال 2023 به میزان 500 درصد رشد کند و به قیمت 0.029 دلار برسد. از اواخر می سال 2023 قیمت مجدد وارد فاز نزولی شد و از 0.029 به 0.008 دلار ریزش کرد.

تاریخچه قیمت ارز لینا

تصویر زیر، چارت تحلیل قیمت ارز لینا را نشان می‌دهد. در زمان نوشتن مقاله، قیمت در محدوده 0.008 تا 0.0075 دلار و در فاز نزولی قرار گرفته است. در هفته‌های اخیر قیمت محدوده حمایتی 0.01 تا 0.013 دلار را شکسته و در حال حرکت به سمت ناحیه حمایتی 0.006 تا 0.004 دلار است. در صورتی‌که روند نزولی قیمت ادامه پیدا کند و ناحیه حمایتی پیش رو از دست برود، قیمت ممکن است تا سطح 0.001 ریزش داشته باشد.

اما اگر قیمت به سطح حمایتی 0.006 تا 0.004 دلار واکنش مثبت نشان دهد، می‌تواند مجدد به سطح حمایتی قبل خود بازگردد و به سمت محدوده مقاومتی 0.016 تا 0.018 دلار حرکت کند. در اندیکاتور RSI معامله گران در سطح اشباع فروش هستند و به نظر می‌رسد که قیمت در هفته‌های آینده، با ریزش شارپی مواجه نشود. آینده قیمت به رفتار آن در برابر سطوح حمایتی 0.006 تا 0.004 دلار وابسته است.

تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال لینا

نحوه خرید و فروش ارز دیجیتال لینا

ارز لینا، توکن بومی پروتکل LINEAR Finance است. کاربران از طریق این توکن می‌توانند بر روی شبکه لینیر سرمایه گذاری کنند و دارایی‌های سنتی مورد نظر خود را به صورت توکن‌های مصنوعی ایجاد نمایند. کاربران برای خرید این ارز دیجیتال می‌توانند به صرافی های بایننس (binance)، کراکن (kraken)، کوکوین (kucoin)، کوینکس (coinEx)، پنکیک سواپ (pancakeswap) و سوشی سواپ (sushiswap) مراجعه کنند.

ارز Lina به دلیل توسعه با استاندارد ERC-20، در بیشتر کیف پول‌های سازگار با شبکه اتریوم قابل ذخیره است. کاربران می‌توانند از کیف پول های تراست ولت (Trust Wallet)، متامسک (MetaMask)، آیم توکن (imToken)، کوین بیس والت (Coinbase wallet)، توکن پاکت (TokenPocket) و لجر (Ledger) برای ذخیره و استیک توکن Lina استفاده کنند.

سخن پایانی

«ارز لینا چیست؟» پلتفرم لینیر یا Linear Finance یک شبکه غیر متمرکز در بستر بلاکچین اتریوم است که قصد دارد امکان ساخت توکن‌های مصنوعی را برای کاربران فراهم کند. این پلتفرم از استخرهای وثیقه تشکیل شده که در آن کاربران با قرار دادن دارایی‌های خود، می‌توانند نقدینگی مورد نیاز معاملات این پلتفرم را تامین کنند.
کاربران همچنین می‌توانند دارایی‌های سنتی مد نظر خود را به صورت توکن‌های مصنوعی از طریق این پلتفرم ایجاد کنند. به عنوان مثال کاربران می‌توانند قیمت نفت خام را به صورت توکن مصنوعی در این پلتفرم ایجاد نمایند. با این کار تریدرها دیگر نیازی به صرافی‌ها و بروکرهای متمرکز ندارند و می‌توانند از طریق این پلتفرم، به صورت غیر متمرکز دارایی‌های سنتی را خرید و فروش کنند.
این شبکه از دو رمز ارز با نمادهای LUSD و LINA تشکیل شده است. LUSD استیبل کوین این شبکه است و ارزشی برابر 1 دلار دارد. به کمک استیبل کوین LUSD کاربران توکن‌های مصنوعی مورد نظر خود را ایجاد می‌کنند. ارز لینا یا LINA توکن حاکمیتی این پلتفرم است و به کمک آن افراد می‌توانند در نظرسنجی‌های شبکه شرکت کنند. همچنین افراد می‌توانند با استیکینگ ارز LINA در پردازش شبکه مشارکت داشته باشند. در این مقاله تلاش کردیم تا به صورت کامل پروژه لینا را مورد بررسی قرار دهیم.

سوالات متداول