صرافی غیر متمرکز Dex چیست؟ صرافی های غیرمتمرکز چگونه کار می‌کنند؟ چرا صرافی های غیر متمرکز ارز دیجیتال به وجود آمدند؟ dex چه مزایا و معایبی دارد؟ بهترین صرافی های غیرمتمرکز dex برای ایرانیان کدامند؟

در بازارهای مالی کاربران از طریق صرافی‌ها می‌توانند تبادلات دارایی‌های خود را با سایر کاربران انجام دهند. در واقع صرافی‌ها نوعی واسطه بین کاربران برای جابجایی دارایی‌ها محسوب می‌شوند. هدف اصلی بازار ارزهای دیجیتال، ایجاد جهانی غیرمتمرکز برای امور روزمره زندگی انسان‌ها است. ایراد بزرگ صرافی های متمرکز، مانند صرافی بایننس، تمرکز مدیریت و قدرت در یک نهاد است؛ در واقع یک شرکت، منابع مالی و اطلاعات صرافی متمرکز را کنترل می‌کند. همچنین نحوه سفارش گیری در صرافی متمرکز به صورت دفتر سفارش است که روشی سنتی بوده و کاملا متمرکز عمل می‌کند.

صرافی های غیر متمرکز یا dex مخفف Decentralized Exchange در تلاش هستند تا بتوانند با ایجاد بستری غیرمتمرکز به دلیل تکنولوژی بلاک چین، از صرافی‌ها تمرکز زدایی کنند و دیگر کاربران برای تبادل دارایی‌ها و ترید کردن در بازار کریپتوکارنسی، به نهاد متمرکزی نیاز نداشته باشند. در این مقاله سعی داریم تا با مفهوم صرافی غیر متمرکز یا dex آشنا شوید.

صرافی غیر متمرکز DEX چیست؟

صرافی غیرمتمرکز یا Decentralized Exchange که به اختصار DEX نامیده می‌شود، با هدف تمرکززدایی و رفع مشکلات موجود در صرافی‌های متمرکز ایجاد شده است. صرافی غیر متمرکز dex را می‌توان نسل جدید صرافی‌های رمز ارزها دانست. در این صرافی‌ها تمامی عملیات از طریق قراردادهای هوشمند انجام می‌شود. در واقع، کاربران با استفاده از قرارداد هوشمند در بلاک چین می‌توانند تراکنش‌های خود را به صورت مستقیم از ولتی به ولت دیگر انجام دهند و دیگر نیازی به واسطه‌هایی مانند صرافی‌های متمرکز برای انتقال دارایی‌ها ندارند.

در واقع صرافی های dex همانند صرافی‌های سنتی عمل می‌کنند؛ اما در این صرافی‌ها به وسیله تکنولوژی قرارداد هوشمند تمامی امور به صورت غیرمتمرکز اتفاق می‌افتد. این موضوع باعث می‌شود تا امنیت و شفافیت اطلاعات در صرافی‌های غیرمتمرکز افزایش پیدا کند. در صرافی متمرکز بررسی اطلاعات و امنیت بر عهده شرکت ناظر بود؛ اما در صرافی غیرمتمرکز با وجود قراردادهای هوشمند، شفافیت اطلاعات صرافی و امنیت آن بیشتر شد و کاربران باید با بررسی سابقه و قرارداد هوشمند صرافی نسبت به ورود به آن تصمیم گیری کنند.

اولین صرافی غیر متمرکز در سال 2013 ایجاد شد. مصادف با زمانی‌که صرافی‌هایی مانند بیت شرز (BitShares) و اومیسه گو (OmiseGO) تلاش کردند تا به وسیله قراردادهای هوشمند، تمرکز را در صرافی‌ها حذف کرده و مدیریت اطلاعات را بر عهده خود کاربران قرار دهند.

انواع صرافی های ارز دیجیتال

شناخت انواع صرافی‌های ارز دیجیتال به نوعی تاریخچه صرافی‌ها را نشان می‌دهد. صرافی‌های ارز دیجیتال در طول زمان دستخوش تغییرات زیادی شدند؛ به‌طوری‌که صرافی‌ها را می‌توان در 3 نسل زیر تقسیم بندی کرد:

نسل اول: صرافی متمرکز و سنتی که کاربران با قراردادن دارایی‌های خود در این صرافی‌ها، به این پلتفرم اعتماد می‌کردند و بر حسب مدل دفتر سفارش دارایی‌های خود را با سایر کاربران جابجا می‌نمودند.

نسل دوم: صرافی‌ غیر متمرکز ساده که در سال‌های 2013 طراحی شد، جزو تغییرات مهم در صرافی‌های ارز دیجیتال محسوب می‌شد. این صرافی‌ها به وسیله قراردادهای هوشمند اطلاعات خود را به صورت غیر متمرکز و شفاف در اختیار کاربران قرار دادند. کاربران در این صرافی‌ها دارایی‌های خود را وارد صرافی کرده و در یک شبکه غیر متمرکز آن را جابجا می‌کردند.

نسل سوم: مدل جدیدی از صرافی های غیر متمرکز که برای ثبت سفارش در آن، نیاز نیست دارایی‌ها ارسال شود. در واقع در صرافی‌های نسل سوم علاوه بر استفاده از قراردادهای هوشمند، از ابزارهای حرفه‌ای مالی نظیر اختیار معامله یا option نیز استفاده می‌کند. کاربران در این صرافی‌ها می‌توانند اموری نظیر استیکینگ ارز دیجیتال را نیز اجرا کنند.

یکی از شبکه‌های مهم و موثر که باعث ایجاد نسل‌های دیگر صرافی‌ها شد، اتریوم است. در واقع تا قبل از شروع پروژه اتریوم صرافی غیر متمرکز (نسل دوم) فعالیت داشتند اما به دلیل مشکلات فراوان و وجود امکانات کمتر نسبت به صرافی‌های متمرکز، کمتر مورد توجه قرار می‌گرفتند. شبکه اتریوم یکی از محبوب‌ترین پلتفرم‌های بازار کریپتوکارنسی است که توانسته بستر مناسبی برای توسعه صرافی غیرمتمرکز dex ارائه کند.

صرافی غیر متمرکز DEX چگونه کار می‌کند؟

صرافی غیر متمرکز (DEX) چگونه کار می‌کند؟

صرافی غیر متمرکز DEX به وسیله قرارداد هوشمند که بر روی شبکه بلاک چین اجرا می‌شود، جابجایی و تراکنش دارایی‌ها را بدون واسطه و به طور غیرمتمرکز ممکن می‌سازد. در حال حاضر صرافی های غیر متمرکز دارای تنوع و عملکرد متفاوتی هستند. برخی از صرافی‌ها به کمک استخرهای نقدینگی و بازارساز خودکار (AMM) معاملات کاربران را انجام می‌دهند و برخی نیز به کمک زنجیره شبکه بلاک چین عملیات جابجایی را اجرا می‌کنند. به صورت کلی صرافی های غیرمتمرکز دارای عملکردهای زیر هستند:

1. دفتر سفارش روی زنجیر (on-chain)

مدل دفتر سفارش روی زنجیر معمولا بر روی صرافی های غیر متمرکز نسل دوم اجرا می‌شود. در دفتر سفارش روی زنجیر تمامی سفارشات و اطلاعات معاملات در شبکه بلاک چین ثبت و ذخیره می‌شوند. در این روش شفافیت صرافی غیر متمرکز بسیار افزایش پیدا می‌کند. در دفتر سفارش روی زنجیر از تمامی نودهای شبکه درخواست می‌شود تا اطلاعات تراکنش‌ها را نگهداری و حفظ کنند.

بنابراین معمولا بابت جابجایی دارایی‌ها از کاربر کارمزد دریافت می‌شود تا به عنوان پاداش بین نودها تقسیم شود. همچنین به دلیل فعالیت بیشتر نودها و وجود تراکنش‌های زیاد در شبکه ممکن است تایید تراکنش و انجام معاملات با سرعت کمی اتفاق بیفتد. صرافی‌هایی مانند صرافی بیت شرز و استلار از این مدل استفاده می‌کنند.

2. دفتر سفارش خارج از زنجیر (off-chain)

مدل دفتر سفارش خارج از زنجیر برخلاف مدل on-chain برای ذخیره اطلاعات از شبکه استفاده نمی‌کند و ساختار متمرکز‌تری دارد. در این مدل تراکنش‌ها به جای انتقال به شبکه بلاک چین، به میزبانی خارج از شبکه منتقل می‌شود. در واقع یک نهاد مرکزی مسئول دفتر سفارش کاربران می‌شود و می‌تواند با استفاده از تغییراتی در معاملات صرافی خود به کسب سود برسد.

در واقع در این روش صرافی‌ برای طرف انتقال دهنده دارایی چارچوبی تعیین می‌کند تا وی بتواند دفتر سفارش خارج از شبکه بلاکچین را کنترل کند. این موضوع با استفاده از قرارداد هوشمند انجام می‌شود تا انتقال دهنده بتواند از ابزارهایی مانند استخر نقدینگی استفاده کند. معاملات در روش off-chain زمانی انجام می‌شود که هر دو طرف معامله در شبکه حاضر باشند.

روش دفتر سفارش خارج از زنجیر استفاده کمتری از شبکه بلاکچین دارد و باعث می‌شود تا سرعت تراکنش‌ها نسبت به روش on-chain بیشتر باشد، اما به دلیل وجود نهاد خارج از شبکه، متمرکز سازی در این روش وجود دارد که یک عیب بزرگ محسوب می‌شود. در حال حاضر صرافی های غیر متمرکزی همچون بایننس دکس (Binance DEX)، آی دکس (IDEX)، اتر دلتا (EtherDelta) و 0x جزو صرافی‌هایی هستند که از روش off-chain برای انجام تراکنش‌های خود استفاده می‌کنند.

3. بازارساز خودکار (AMM)

در حال حاضر بیشتر صرافی های غیر متمرکز نسل سوم از روش بازارساز خودکار برای انجام معاملات در صرافی‌های خود استفاده می‌کنند. مدل بازارساز خودکار یا Automated Market Maker روش‌های دفتر سفارش را به طور کلی حذف می‌کند و بر حسب قراردادهای هوشمند بستری مناسب برای معاملات کاربران ایجاد می‌نماید.

در مدل بازارساز خودکار قراردادهای هوشمند مختلفی به یکدیگر متصل می‌شوند و برحسب روش‌هایی مانند تامین استخر نقدینگی، مشارکت کاربران را تضمین می‌کنند. تراکنش‌ها در این روش بر روی شبکه بلاک چین ثبت می‌شوند و اطلاعات کاربران دارای شفافیت بالایی هستند. صرافی‌های مشهوری همچون صرافی یونی سواپ (uniswap) و کایبر نتورک (kyber network) جزو صرافی های غیر متمرکزی هستند که از مدل بازارساز خودکار یا AMM استفاده می‌کنند.

مزایا و معایب صرافی های غیرمتمرکز DEX

مزایا و معایب صرافی های غیرمتمرکز DEX

در حال حاضر صرافی های غیر متمرکز توانسته‌اند پیشرفت‌های بسیار خوبی داشته باشند و توجه اکثر کاربران بازار را به خود جلب کنند. اما در حال حاضر این صرافی‌ها معایب مختلفی دارند. کاربران قبل از ورود به یک صرافی غیر متمرکز باید مزایا و معایب این صرافی‌ها را بشناسند تا برحسب آن دارایی‌های خود را  وارد کنند.

مزایای صرافی غیر متمرکز (DEX)

  1. عدم نیاز به احراز هویت: صرافی های غیر متمرکز به دلیل ماهیت غیر متمرکز بودن خود، از کاربران مدارک احراز هویت نمی‌خواهند و آن‌ها به سادگی می‌توانند با اتصال کیف پول خود به صرافی، از خدمات آن استفاده کنند. در واقع حریم خصوصی کاربران در صرافی غیر متمرکز حفظ می‌شود.
  2. امنیت بالا: وجود قراردادهای هوشمند در صرافی غیر متمرکز DEX باعث ایجاد شفافیت و امنیت بالایی در این صرافی‌ها شده است. بنابراین در برابر حملات هکرها و اسپم‌ها مقاوم است و اطلاعات و دارایی کاربران در امنیت بالایی قرار دارند.
  3. لیست شدن اکثر شت کوین‌ها: اکثر صرافی های متمرکز تلاش می‌کنند تا تنها توکن‌ها و کوین‌های معروفی که دارای حجم معاملات بالایی هستند را در صرافی خود لیست کنند. اما در صرافی های غیر متمرکز بدون توجه به حجم معاملات و تنها برحسب وجود نیاز عرضه و تقاضا، اکثر شت کوین‌ها و توکن‌های جدید لیست می‌شوند و کاربران می‌توانند برای خرید و فروش شت کوین‌ها به صرافی های غیر متمرکز مراجعه کنند.

معایب صرافی غیر متمرکز (DEX)

  1. محدودیت‌های جابجایی دارایی‌ها در بلاکچین: در حال حاضر اکثر صرافی های غیر متمرکز بر روی شبکه اتریوم طراحی و ساخته شده‌اند و نمی‌توانند دارایی‌های دیگر شبکه‌های بلاک چینی را پشتیبانی کنند. اگرچه به کمک پلتفرم‌هایی همچون پولکادات و وان اینچ امکان تبادل بین چند شبکه است، اما در اکثر صرافی های غیرمتمرکز این مشکل نیز وجود دارد.
  2. سرعت پایین تراکنش‌ها: اکثر صرافی های غیرمتمرکز از شبکه بلاک چین برای جابجایی و ذخیره اطلاعات کاربران استفاده می‌کنند. شبکه بلاک چین به دلیل غیر متمرکز بودن و نیازمندی به کاربران شبکه برای پردازش و تایید تراکنش‌ها دارای سرعت پایینی در تایید تراکنش‌هاست. همین موضوع در صرافی های dex وجود دارد و تراکنش‌ها با سرعت کمی صورت می‌گیرند.
  3. نقدینگی پایین: اکثر صرافی های غیر متمرکز به دلیل کمبود کاربر هنوز نتوانسته‌اند نقدینگی‌های کافی را برای انجام تراکنش‌های خود ثبت کنند. درواقع کاربران باید قیمت‌های مختلفی را برای انجام معاملات خود بررسی کنند و گاهی برای معاملات خود انتخاب‌های محدودی دارند. در حال حاضر برخی از صرافی های غیر متمرکز توانسته‌اند با استخر نقدینگی این عیب را برطرف کنند، اما هنوز هم این موضوع یک عیب برای صرافی های غیر متمرکز محسوب می‌شود.
تفاوت های صرافی متمرکز و غیر متمرکز

تفاوت های صرافی متمرکز و غیر متمرکز

صرافی‌های متمرکز (CEX) و غیرمتمرکز (DEX) دو نوع اصلی پلتفرم‌های معاملاتی در دنیای ارزهای دیجیتال هستند که به کاربران اجازه می‌دهند ارزهای رمزنگاری شده را خرید و فروش کنند.

صرافی‌های متمرکز، مانند بانک‌های سنتی، توسط یک شرکت یا سازمان خاص اداره می‌شوند. این نوع صرافی‌ها کاربران را ملزم به ثبت نام و احراز هویت می‌کنند. آن‌ها امکاناتی مانند پشتیبانی مشتریان، معاملات سریع و راحت، و امنیت بیشتر در مقابل دزدی‌های آنلاین را فراهم می‌آورند. این صرافی‌ها معمولاً امنیت بالایی دارند و می‌توانند خدمات مشتریان و روش‌های پرداخت متنوعی را ارائه دهند. اما، از آنجایی که متمرکز هستند، ممکن است هدف حملات سایبری قرار گیرند و همچنین ممکن است تحت نظارت دولت‌ها و مقررات مالی باشند.

در مقابل، صرافی‌های غیرمتمرکز به کاربران اجازه می‌دهند که مستقیماً و بدون نیاز به واسطه با یکدیگر معامله کنند. در این نوع صرافی‌ها، کنترل کامل بر دارایی‌ها در دست کاربر است و نیازی به احراز هویت نیست. این امر به حفظ حریم خصوصی کمک می‌کند و خطر حملات سایبری به دارایی‌های متمرکز را کاهش می‌دهد.

با این حال، DEX‌ها ممکن است کمتر کاربرپسند باشند و در برخی موارد، سرعت و حجم معاملات کمتری نسبت به CEX‌ها داشته باشند باشند. همچنین، از آنجایی که هیچ شخص ثالثی برای پشتیبانی وجود ندارد، ممکن است برای کاربران تازه‌کار کمی گیج‌کننده باشند.

در نهایت، انتخاب بین صرافی متمرکز و غیرمتمرکز به نیازها و ترجیحات شخصی هر فرد بستگی دارد. CEX‌ها برای کاربرانی که به دنبال راحتی و پشتیبانی هستند مناسب‌تر است. در حالیکه DEX‌ها برای کسانی که ارزش زیادی برای حریم خصوصی و کنترل دارایی‌های خود قائل هستند، انتخاب بهتری می‌توانند باشند.

لیست بهترین صرافی های غیر متمرکز برای ایرانیان

لیست بهترین صرافی های غیر متمرکز برای ایرانیان

همان‌طور که اشاره شد، صرافی های DEX با هدف تمرکززدایی از صرافی های CEX ایجاد شدند. در این صرافی‌ها کاربران می‌توانند با اتصال کیف پول خود به صرافی های غیر متمرکز بدون نیاز به احراز هویت، دارایی‌های خود را جابجا کنند. در حال حاضر این صرافی‌ها محبوبیت بالایی دارند و کاربران زیادی تصمیم دارند تا بخشی از فعالیت‌های خود را بر روی انواع صرافی غیر متمرکز انجام دهند. لیست زیر شامل بهترین صرافی های غیرمتمرکز برای ایرانی ها است:

1. یونی سواپ (Uniswap)

از صرافی های غیر متمرکز معتبر و مشهور در بازار کریپتوکارنسی می‌توان به صرافی یونی سواپ اشاره کرد. صرافی یونی سواپ بر روی شبکه اتریوم با استاندارد ERC-20 ساخته شده و کاربران می‌توانند تمامی توکن‌های با استاندارد ERC-20 را در این صرافی جابجا کنند. صرافی یونی سواپ از کاربران خود کارمزدی دریافت نمی‌کند و با استفاده از استخرهای نقدینگی، کاربران را ترغیب به فعالیت در این صرافی می‌نماید.

صرافی یونی سواپ به وسیله استخر نقدینگی دارایی‌های مورد نیاز برای معاملات کاربران در صرافی را تامین می‌کند. کاربران با قرار دادن دارایی‌های خود در استخرهای نقدینگی یونی سواپ می‌توانند در مدت زمان مشخصی کسب سود کنند. به وسیله استخرهای نقدینگی، دیگر مشکل حجم معاملات در جابجایی دارایی‌ها برطرف می‌شود و کاربران به راحتی می‌توانند دارایی‌های خود را جابجا کنند.

علاوه بر این، وجود رابط کاربری ساده از دیگر نکات مثبت این صرافی محسوب می‌شود. کاربران می‌توانند به سادگی کیف پول خود را به این صرافی متصل کنند و دارایی‌های دیجیتال خود را به صورت غیر متمرکز جابجا نمایند. هدف اصلی صرافی یونی سواپ ایجاد پلتفرمی غیرمتمرکز است که کنترل حاکمیت آن بر عهده کاربران باشد و آن‌ها بتوانند تغییرات لازم در این صرافی‌ها را اعمال کنند. کاربران با تهیه توکن بومی صرافی یونی سواپ (UNI) در تصمیم گیری‌های این شبکه حق رای دارند. در سال‌های گذشته نسخه جدید یونی سواپ نیز منتشر شده است. در این نسخه، نحوه عملکرد صرافی‌ها و استخرهای نقدینگی بهبود یافته است.

2. پنکیک سواپ (pancakeswap)

صرافی غیر متمرکز پنکیک سواپ از دیگر صرافی‌های مشهور بازار کریپتوکارنسی است. این صرافی دارای رابط کاربری ساده و بامزه‌ایست که کاربران به سادگی می‌توانند ولت خود را به این صرافی متصل کنند. همچنین این صرافی بیشتر شت کوین‌های نوپا و جدید را لیست می‌کند و به نوعی یکی از بهترین صرافی‌های غیرمتمرکز برای خرید و فروش شت کوین‌ها محسوب می‌شود. علاوه بر این امکانات جذابی همچون فارمینگ (farming) و قرعه کشی (lottery) در این صرافی وجود دارد.

صرافی پنکیک سواپ از همان ابتدای کار خود مورد توجه کاربران و بازار کریپتوکارنسی قرار گرفته بود، به طوری‌که بایننس سرمایه گذاری 10 میلیون دلاری بر روی آن انجام داد. در حال حاضر هنوز اطلاعات و هویت توسعه دهندگان این صرافی مشخص نیست. دارایی‌های صرافی پنکیک سواپ توسط شرکت سرتیک (certik) حسابرسی و مورد تایید قرار گرفته است. موضوعی که اعتماد کاربران به این صرافی‌ها را چندین برابر کرده است. وجود استخرهای نقدینگی مختلف و امکان استیکینگ اکثر توکن‌ها از دیگر ویژگی‌های صرافی پنکیک سواپ است.

3. وان اینچ (1inch)

صرافی وان اینچ (1inch) از دیگر صرافی های غیر متمرکز محبوب در بازار کریپتوکارنسی محسوب می‌شود که دارای اهداف بزرگی است. کاربران با مراجعه به صرافی وان اینچ دیگر نیازی به بررسی چندین صرافی ندارند و می‌توانند از طریق شبکه وان اینچ، بهترین قیمت برای خرید و فروش یک رمز ارز را پیدا کنند. وان اینچ تلاش دارد تا با ایجاد شبکه‌ای با امنیت بالا و کاهش هزینه تراکنش‌ها، به یک شبکه مرجع برای خرید و فروش رمزارزها تبدیل شود.

پلتفرم وان اینچ (1inch) نوعی Dex Aggregator یا تجمیع کننده صرافی های غیر متمرکز است. منظور از تجمیع کننده صرافی های غیر متمرکز این است که کاربر بتواند بیشترین مقدار توکن ممکن را در هنگام سواپ کردن بدست آورد. به بیانی دیگر کاربران برای اینکه بتوانند بهترین نرخ یک رمز ارز را پیدا کنند باید در صرافی‌های مختلفی عضو باشند و آن‌ها را رصد کنند. به وسیله Dex Aggregator قیمت رمزارزها در تمامی صرافی‌های متصل به شبکه بررسی و بهترین نرخ‌ها برای کاربر نمایش داده می‌شود.

صرافی غیرمتمرکز کرو curve

4. صرافی کرو (Curve)

صرافی غیرمتمرکز کرو (Curve) یکی از پلتفرم‌های معاملاتی در حوزه ارزهای دیجیتال است که بر روی مبادله‌ی استیبل کوین‌ها تمرکز دارد. این پلتفرم با استفاده از الگوریتم‌های پیچیده و مکانیزم‌های کاهش هزینه‌ی معاملات، امکان مبادله کارآمد و کم هزینه استیبل کوین‌ها را فراهم می‌آورد. کرو از قراردادهای هوشمند برای اجرای معاملات استفاده می‌کند و به کاربران اجازه می‌دهد تا بدون نیاز به واسطه یا شخص ثالثی، مستقیماً با یکدیگر معامله کنند.

این پلتفرم به دلیل کارمزدهای پایین و اسلیپیج کم، محبوبیت زیادی در میان معامله گران دارد و به عنوان یکی از مهم‌ترین صرافی های غیر متمرکز در اکوسیستم دیفای شناخته می‌شود.

5. بالانسر (Balancer)

صرافی غیر متمرکز بلنسر (Balancer) یکی از پلتفرم‌های معاملاتی در حوزه ارزهای دیجیتال است که بر اساس اصول تمرکززدایی فعالیت می‌کند. این صرافی به کاربران امکان می‌دهد تا بدون نیاز به واسطه یا نهاد مرکزی، معاملات خود را انجام دهند. بالانسر بر بستر بلاکچین فعالیت می‌کند و از قراردادهای هوشمند برای تسهیل معاملات استفاده می‌نماید. کاربران می‌توانند با اتصال کیف پول دیجیتال خود به صرافی، مستقیماً در معاملات شرکت کنند. ویژگی های بارز صرافی بالانسر عبارتند از:

  • حفظ حریم خصوصی و ناشناس ماندن معاملات
  • عدم نیاز به ثبت نام یا احراز هویت
  • امکان کسب درآمد از طریق تامین نقدینگی در استخرهای مختلف
  • کارمزد پایین‌تر نسبت به صرافی های متمرکز
  • امنیت بالا به دلیل عدم وجود نقطه مرکزی که هدف حملات هکری قرار گیرد

با این حال، صرافی‌های غیرمتمرکز مانند بلنسر ممکن است تعداد محدودتری از ارزهای دیجیتال را پشتیبانی کنند و در مقایسه با صرافی‌های متمرکز، حجم معاملات کمتری داشته باشند که می‌تواند به زمان بیشتری برای تطبیق سفارش‌ها منجر شود. برای کاربران ایرانی، استفاده از صرافی های غیر متمرکز مانند بلنسر می‌تواند به دلیل تحریم‌ها و محدودیت‌های بین المللی، گزینه‌ای مناسب‌تر نسبت به صرافی‌های متمرکز باشد. این صرافی‌ها امکان دسترسی آسان‌تر و بدون نیاز به احراز هویت را فراهم می‌آورند و همین امر می‌تواند برای کاربرانی که با محدودیت‌های قانونی روبرو هستند، مفید باشد.

6. صرافی غیرمتمرکز DYDX

صرافی dYdX یک پلتفرم معاملاتی است که بر بستر شبکه اتریوم فعالیت می‌کند و به کاربران این امکان را می‌دهد تا در معاملات مارجین، اسپات و قراردادهای دائمی شرکت کنند. این صرافی از قراردادهای هوشمند برای تسهیل معاملات استفاده می‌کند و به کاربران اجازه می‌دهد تا وام بگیرند، قرض دهند و در معاملات قراردادهای دائمی مشارکت کنند.

dYdX همچنین از یک دفتر سفارش (Order Book) برای انجام معاملات استفاده می‌کند و از طریق استخرهای وام‌دهی، نقدینگی را تامین می‌نماید. توکن بومی این صرافی، DYDX نام دارد که با استاندارد ERC20 نوشته شده است و کاربردهای مختلفی از جمله مشارکت در فرآیندهای حاکمیتی، پاداش استخراج نقدینگی و تخفیف کارمزد معاملات را دارد.

کاربران می‌توانند این توکن را از طریق خرید از صرافی‌ها یا استیکینگ در استخرهای USDC یا DYDX به دست آورند. برای استفاده از خدمات dYdX، کاربران به یک کیف پول اتریوم مانند متامسک نیاز دارند که از دارایی‌هایی مانند DAI، ETH یا ارز usd coin پشتیبانی کند و همچنین به مقداری اتر برای پرداخت کارمزد تراکنش‌ها نیاز است.

سخن پایانی

«صرافی غیر متمرکز DEX چیست؟» Decentralized Exchange نوعی پلتفرم مبادله ارز دیجیتال است که بدون نیاز به واسطه مرکزی، امکان معامله رمز ارزها را برای کاربران فراهم می‌کند. صرافی های DEX در تلاش هستند تا با ایجاد شبکه‌ای همتا به همتا، تبادلات دارایی‌های کاربران را بدون واسطه و غیر متمرکز انجام دهند.

صرافی‌های غیر متمرکز با بهره‌گیری از قراردادهای هوشمند، علاوه بر فراهم کردن شفافیت و امنیت بالا، محیطی غیرمتمرکز برای انجام معاملات کاربران ایجاد کرده‌اند. در حال حاضر اکثر صرافی های غیر متمرکز بر روی بستر شبکه اتریوم توسعه یافته‌اند و نمی‌توانند کوین‌های بلاک چین‌های دیگر را جابجا کنند. این موضوع ضعف بزرگی برای این صرافی‌ها محسوب می‌شود.

علاوه بر این مشکلات دیگری همچون تامین نقدینگی مورد نیاز در صرافی های غیر متمرکز وجود دارد. در حال حاضر پروژه‌های متعددی برای برطرف کردن مشکلات این صرافی‌ها در حال توسعه هستند و با توجه به رشد سریع صرافی های غیرمتمرکز، احتمال هموار شدن مشکلات این صرافی‌ها بسیار زیاد است. در این مقاله تلاش کردیم تا به بررسی صرافی غیر متمرکز (dex) بپردازیم.

سوالات متداول

آیا صرافی های غیر متمرکز امن‌تر از صرافی‌های متمرکز هستند؟

از آنجایی که در صرافی های غیرمتمرکز، دارایی‌ها در کنترل کاربران است و نیازی به انتقال آن‌ها به حساب صرافی نیست، خطر سرقت دارایی‌ها در صورت حمله‌ی هکرها به صرافی کاهش می‌یابد. با این حال، امنیت کامل همچنان نیازمند مراقبت و احتیاط کاربران در حفظ کلیدهای خصوصی و انتخاب قراردادهای هوشمند معتبر است.

بهترین صرافی های غیرمتمرکز کدامند؟

از جمله بهترین صرافی های DEX می‌توانیم به صرافی یونی سواپ (Uniswap)، صرافی پنکیک سواپ (pancakeswap) و صرافی وان اینچ (1inch) اشاره کنیم.

نحوه ترید در یک صرافی غیر متمرکز چگونه است؟

برای معامله در یک صرافی غیرمتمرکز، ابتدا باید یک کیف پول دیجیتال متصل به بلاکچین مربوطه داشته باشید. سپس، با ورود به پلتفرم صرافی و اتصال کیف پول خود، می‌توانید سفارشات خرید یا فروش را ثبت کنید. معاملات به صورت خودکار و بر اساس قراردادهای هوشمند انجام می‌شوند.

آیا می‌توانم با پول فیات در صرافی‌ غیرمتمرکز معامله کنم؟

اکثر صرافی‌های dex تنها امکان معامله‌ی رمز ارزها را فراهم می‌کنند و پشتیبانی از پول فیات را ندارند. برای ورود به این بازار، ابتدا باید ارز فیات خود را به ارز دیجیتال تبدیل کنید و سپس از آن برای معامله در این صرافی‌ها استفاده نمایید.

چرا باید از صرافی DEX استفاده کنیم؟

استفاده از صرافی غیرمتمرکز می‌تواند به دلایل مختلفی جذاب باشد، از جمله حفظ حریم خصوصی، کنترل بیشتر بر دارایی‌ها، کاهش خطرات مرتبط با نهادهای متمرکز، و همچنین تجربه‌ی معامله‌ی مستقیم و بدون واسطه. این صرافی‌ها همچنین می‌توانند به افزایش اعتماد و شفافیت در بازار ارزهای دیجیتال کمک کنند.