استلار چیست ؟ این پروژه با چه هدفی ساخته شده و چگونه کار می کند؟ ارز دیجیتال استلار چه کاربردهایی دارد؟
استلار (stellar) از پروژه های محبوب بازار کریپتو به حساب می آید که قصد دارد یک سیستم پرداخت بین المللی و غیر متمرکز ایجاد کند. برخی از فعالان بازار تصور می کنند که این پروژه تنها یک هارد فورکی از شبکه ریپل است؛ در حالیکه الگوریتم ها و سازوکار stellar با شبکه ریپل کاملا تفاوت دارد. این پروژه در حال حاضر در رتبه 21 ام محبوب ترین ارزهای دیجیتال قرار گرفته است. در این مقاله قصد داریم تا همه چیز درباره پروژه استلار و ارز دیجیتال آن را بررسی کنیم.
استلار چیست ؟
استلار (Stellar) یک شبکه بلاک چینی غیر متمرکز است که قصد دارد بستری برای نقل و انتقالات دارایی ها در سراسر دنیا فراهم کند. به کمک ساختار این شبکه کاربران می توانند پول ها و دارایی های خود را به سادگی وارد stellar کرده و به صورت همتا به همتا و با میزان کارمزد پایین، دارایی های خود را جابجا کنند. این شبکه کار خود را با ایجاد یک شبکه پرداخت شروع کرد. در این شبکه افراد، بانک ها و موسسات مالی می توانند ارزهای فیات و ارزهای دیجیتال را در بستر این شبکه جابجا کنند.
سرعت بالای تراکنش ها و میزان کارمزد پایین شبکه باعث شده تا موسسات مالی و بانک ها برای نقل و انتقالات بین بانکی از این شبکه استفاده کنند. هدف اصلی پروژه stellar، حذف محدودیت های ارزهای فیات است. کاربران برای تبدیل ارز فیات کشور مبدا به ارز فیات کشور مقصد باید از سیستم های متمرکز استفاده کنند و مجبور هستند تا هزینه ای بابت انجام تراکنش و کارمزد آن بپردازند. در شبکه استلار کاربران می توانند به سادگی ارزهای فیات را در عرض چند ثانیه به یکدیگر تبدیل کنند. همچنین آن ها در این شبکه می توانند ارزهای فیات خود به رمز ارزها تبدیل کرده و از آن ها استفاده کنند.
تاریخچه استلار Stellar
ایده شبکه stellar توسط جد مک کیلب (jed McCaleb) ساخته شد. مک کیلب برنامه نویس آمریکایی است که کار خود با mt.gox در دنیای کریپتو آغاز کرد. او قبل از شروع پروژه استلار، در تیم توسعه ریپل فعالیت داشت. مک کیلب به دلیل اختلاف نظرهای مختلف با تیم توسعه ریپل، در سال 2013 از ریپل جدا شد. او ایده ساخت پروژه stellar را با جویس کیم (joyce kim) مطرح کرد. آن ها در سال 2014 تصمیم گرفتند تا با استفاده از الگوریتم هایی مشابه ریپل، شبکه استلار را راه اندازی کنند.
زمانی که نسخه اولیه این شبکه راه اندازی شد، به دلیل شباهت زیاد این پروژه به ریپل، بسیاری از کاربران تصور کردند این شبکه یک هارد فورک از ریپل است. همین موضوع باعث شد تا تیم توسعه ریپل از جد مک کیلب شکایت و از آن ها طلب جریمه کند. در سال 2015 دادگاهی برای بررسی ادعای ریپل تشکیل شد؛ اما به دلیل آپدیت های مختلف و تغییرات کامل الگوریتم های شبکه stellar، ادعای ریپل برای پرداخت جریمه این شبکه برطرف شد.
ارز دیجیتال استلار Stellar چیست ؟
شبکه استلار دارای توکن بومی به نام لومن (lumen) با نماد XLM در صرافی های ارزهای دیجیتال لیست شده است. ارز XLM امکان جابجایی ارزهای فیات و تبدیل آن ها به رمز ارزها را فراهم می کند. همچنین برای پرداخت کارمزد شبکه، از این رمزارز استفاده می شود. علاوه بر این موارد، ارز XLM در توکنیزه کردن دارایی ها کاربرد دارد. توکنیزه کردن (Tokenization) به این معناست که کاربر یک دارایی با ارزش مثل طلا، ملک و غیره را به صورت توکن و با ارزش مشخصی در شبکه بلاکچین ایجاد و به کمک ارز XLM می تواند آن را به سایر کاربران در سراسر دنیا منتقل کند.
این ارز از سال 2015 وارد بازار کریپتو شد. در ابتدا تعداد کل ارزهای XLM حدود 100 میلیارد واحد بود. بر طبق قاعده شبکه stellar، هولدرهای شبکه می توانستند سالیانه 1 درصد از توکن های خود را افزایش دهند. در واقع این شبکه برای تشویق کاربران به ذخیره و نگهداری ارز XLM، تورم ثابت یک درصدی را برای این ارز تعریف کرده بود. اما در سال 2019 تیم توسعه استلار این قاعده را حذف کرد و تعداد 50 درصد از توکن های این شبکه را سوزاند. سوزانده شدن ارزهای XLM باعث پامپ این رمزارز در سال های آتی شد. در حال حاضر تعداد کل ارزهای XLM پنجاه 50 میلیارد که حدود 54 درصد از آن در بازار کریپتو عرضه شده است.
چارت زیر تاریخچه قیمت این رمز ارز را نشان می دهد. ارز XLM در ماه می سال 2018 در اکثر صرافی های بزرگ همچون بایننس لیست شد. این رمز ارز با قیمت 0.3 دلار وارد صرافی ها شد و به دلیل حذف تورم سالیانه 1 درصدی و خروج هولدرها، با ریزش شدیدی همراه شد. این ریزش به میزان 84 درصد تا سال 2020 ادامه داشت و قیمت ارز XLM به 0.047 دلار رسید.
با ورود به سال 2020 قیمت وارد یک روند صعودی شد و تا می سال 2021 به میزان 1900 درصد رشد کرد. قیمت در آن زمان از 0.03 دلار به 0.8 دلار رسید. نرخ 0.88 دلار اوج قیمت و سقف تاریخی این ارز تا به امروز به حساب می آید. بعد از آن قیمت وارد یک روند نزولی شد و به میزان 91 درصد ریزش کرد. در حال حاضر با ورود به سال 2023 قیمت این ارز با رشد 180 درصدی از 0.07 به 0.19 دلار رسیده است.
استلار چگونه کار می کند؟
در شبکه stellar از هیچگونه الگوریتم اجماعی استفاده نمی شود. در واقع در شبکه استلار، همانند ریپل، اثبات کار یا اثبات سهام جایی در شبکه ندارند و به جای آن ها از پروتکل منحصر به فردی به نام SCP استفاده می شود. پروتکل stellar consensus protocol یا SCP از الگوریتم FBA برای پردازش و تایید تراکنش ها در داخل شبکه استفاده می کند. الگوریتم FBA مخفف عبارت Federated Byzantine Agreement به معنی قرارداد توافق بیزانس است. به کمک این الگوریتم نودهای شبکه لیستی از نودهای قابل اعتماد و با سابقه را مشخص می کنند. زمانی که تراکنش توسط نودها بررسی می شود، نودهای قابل اعتماد تراکنش ها را بعد از بررسی نودها مجدد چک می کنند.
اگر دو سوم نودهای قابل اعتماد تراکنش را تایید کنند؛ تراکنش در شبکه ثبت می شود. سازوکار الگوریتم FBA باعث می شود تا نودها بتوانند هزاران تراکنش را در چند ثانیه بررسی کنند. موضوعی که در نهایت باعث بهبود عملکرد شبکه می شود. تعداد نودهای قابل اعتماد در شبکه محدود است و باعث می شود تا شبکه متمرکز شود. اما در مقابل محدودیت نودهای قابل اعتماد شبکه، سرعت پردازش و عملکرد شبکه را بهبود می بخشد.
در تراکنش های شبکه استلار 2 داده موجودی حساب و نوع عملیات مشخص می شود. موجودی حساب میزان دارایی های کاربر فرستنده را بررسی می کند و نوع عملیات میزان حجم معامله و نوع دارایی های تبدیل شده را ثبت می کند. بعد از آن که نودها دو اطلاعات گفته شده را در تراکنش تایید کردند؛ تراکنش در بلاکچین استلار ذخیره می شود.
کاربردهای استلار Stellar
- شبکه پرداخت مستقیم
در حال حاضر شبکه stellar از 180 ارز فیات پشتیبانی می کند. کاربران می توانند از طریق این شبکه ارزهای دیجیتال و انواع ارزهای فیات را به سادگی به یکدیگر تبدیل و ارسال کنند. همچنین کاربران می توانند دارایی های خود را به کمک ارز دیجیتال لومن (XLM) توکنیزه کنند. - وجود صرافی غیر متمرکز
شبکه stellar دارای یک صرافی غیر متمرکز بومی به نام Lobstr است. این صرافی بدون هیچ واسطه ای، امکان خرید و فروش ارزهای فیات و رمز ارزها را برای کاربران فراهم می سازد. زمانی که کاربر می خواهد دارایی خود را تبدیل کند، صرافی بهترین نرخ قیمت خرید و فروش را به او پیشنهاد می دهد. - استخرهای نقدینگی
پشتیبانی استلار از انواع ارزهای فیات باعث شد تا بسیاری از صرافی های غیر متمرکز از این ارز در استخرهای نقدینگی خود استفاده کنند. استخرهای نقدینگی حجم معاملات مورد نیاز را در صرافی ها تامین می کند و کاربران با قرار دادن ارزهای دیجیتال خود داخل این استخرها، می توانند در تامین حجم معاملات صرافی سهیم باشند و به صورت معین سود دریافت کنند. سود دریافتی به کاربران توسط کارمزد تراکنش ها تامین می شود. - قراردادهای هوشمند
در سال گذشته تیم توسعه stellar اعلام کرد که قرار است امکان ساخت قراردادهای هوشمند در بستر بلاکچین این شبکه فراهم شود. در حال حاضر این بستر فراهم شده و توسعه دهندگان می توانند برای ساخت برنامه های غیر متمرکز، پلتفرم های DeFi، توکن های NFT و بازی های غیر متمرکز از این بلاکچین استفاده کنند. قراردادهای هوشمند این شبکه با بلاکچین هایی مثل پولکادات، کازماس، کاردانو و اتریوم سازگار است و توسعه دهندگان می توانند برنامه ها یا توکن های ساخته شده را در این شبکه ها جابجا کنند.
نحوه خرید و فروش استلار
ارز استلار که با نام لومن (lumen) شناخته می شود، در رتبه 21 ام از محبوب ترین ارزهای دیجیتال بازار قرار گرفته است. افراد می توانند این رمز ارز را در صرافی هایی مانند بایننس (binance)، کوکوین (kucoin)، کوین بیس (coinbase)، کراکن (kraken)، یونی سواپ (uniswap)، پنکیک سواپ (pancake swap) و هیوبی (huobi) خریداری کنند. همچنین کیف پول های تراست ولت (trust wallet)، اتمیک والت (atomic wallet)، گواردا (guarda)، لجر (ledger) و ترزور (trezor) بهترین گزینه ها برای ذخیره و نگهداری ارز محسوب می شوند.
علاوه بر موارد گفته شده، شبکه stellar دارای صرافی و کیف پول های بومی است. Lobstr نام صرافی بومی این شبکه است که کاربران می توانند از طریق آن به صورت مستقیم ارز XLM را خریداری کنند. این صرافی دارای کیف پول بومی به نام Lobstr Wallet است و کاربران می توانند در سیستم عامل های اندروید ارزهای XLM خود را ذخیره و به ارزهای فیات دیگر تبدیل کنند. کیف پول های Solar Wallet و StellarPort Wallet از دیگر کیف پول های شبکه استلار به حساب می آید. کیف پول Solar Wallet بر روی سیستم عامل های موبایل و دسکتاپ قابل اجراست. کیف پول StellarPort Wallet نیز یک کیف پول تحت وب است و امکان تراکنش های سریع را برای کاربران فراهم می کند.
سخن پایانی
«استلار چیست ؟» استلار یک شبکه پرداخت همتا به همتا و متن باز است که کاربران در آن می توانند ارزهای فیات و رمزارزها را جابجا کنند. همچنین افراد می توانند دارایی های ارزشمند خود را در این شبکه توکنیزه کنند و به سایر کاربران انتقال دهند. این پروژه به دلیل سرعت بالای شبکه و کارمزد پایین تراکنش ها یکی از مناسب ترین بسترها برای جابجایی و انتقال پول های بین المللی به حساب می آید.
پروژه stellar یکی از رقیبان ریپل به حساب می آید و بسیاری از سرمایه گذاران این دو شبکه را با هم مقایسه می کنند. در بحث جذب و اعتماد سرمایه گذاران، ریپل عملکرد بهتری نسبت به stellar تا به اینجا داشته است. اگر stellar بتواند در سال های آتی با نهادهای بیشتری همکاری کند؛ می تواند اعتماد کاربران را کسب کند و با رشد قیمت مواجه شود. علاوه بر این موارد، این شبکه باید بتواند توسعه دهندگان بیشتری را به شبکه خود جذب کند. رشد تعداد برنامه نویسان و توسعه دهندگان شبکه برای ساخت برنامه های غیر متمرکز، باعث افزایش محبوبیت این شبکه می شود.
سوالات متداول
استلار برای کدام کشور است؟
تیم توسعه این پروژه دو دفتر در شهرهای نیویورک و سانفرانسیسکو دارند. بنابراین stellar یک پروژه محصول کشور آمریکا به حساب می آید.
استلار یا ریپل ، کدام بهتر است؟
ریپل، شبکه متمرکز تری نسبت به stellar است. ریپل بیشتر بر روی نهادهای مالی و بانک ها همکاری می کند و قصد دارد تا تراکنش های بین بانکی را با سرعت و عملکرد بهتری اجرا کند. در مقابل stellar قصد دارد شبکه ای برای تبادلات ارزهای فیات و رمز ارزها ایجاد کند و سازوکار غیر متمرکز تری نسبت به ریپل داشته باشد. اما در مجموع سرمایه گذاران اعتماد بیشتری به پروژه ریپل دارند و این رپیل در رتبه هایی بالاتر از stellar قرار گرفته است. شبکه stellar تنها با جذب اعتماد کاربران در آینده می تواند از ریپل سبقت بگیرد.