ریپل چیست و چگونه کار می کند؟ دادگاه این پروژه به چه نتیجه ای رسید؟ عاقبت این ارز دیجیتال چه خواهد شد؟
ریپل (ripple) یکی از پروژه های جنجالی بازار کریپتو به شمار می آید که توانست طرفداران زیادی را به خود جذب کند. رمز ارز این پروژه جزو 5 ارز دیجیتال برتر بازار کریپتوکارنسی به حساب می آید. پروژه ripple قصد دارد تا مشکلات موجود در فرآیند سوئیفت را برطرف کند. سوئیفت (SWIFT) مخفف عبارت society for worldwide interbank financial telecommunication (جامعه ارتباطات بین بانکی در دنیا) است که در آن بانک های دنیا می توانند با یکدیگر تبادل اطلاعات داشته باشند. در این مقاله قصد داریم تا همه چیز درمورد ارز ریپل را بررسی نماییم.
ریپل چیست ؟
Ripple یک شبکه بلاکچینی متن باز است که قصد دارد بستری مناسب برای انجام تراکنش های بین بانکی فراهم کند. این شبکه می خواهد بانک ها، نهادهای مالی و سیستم های پرداخت را در سراسر جهان به یکدیگر متصل کند. در واقع این شبکه قصد دارد جایگزین بهتری برای سوئیفت شود. این شبکه به دلیل سرعت پایین و عدم شفافیت بالا همواره مورد انتقاد قرار گرفته است. شبکه ripple قصد دارد با برطرف کردن مشکلات این شبکه، جایگزین آن شود.
شبکه ripple تفاوت های زیادی با سایر شبکه های بلاکچینی دارد. اکثر پروژه های بلاکچینی در بازار کریپتو مانند بیت کوین، اتریوم، کاردانو و غیره قصد دارند با ایجاد یک شبکه غیر متمرکز و همتا به همتا، جایگزین سیستم های متمرکزی مانند بانک ها و نهادهای مالی شوند و آن ها را حذف کنند. اما ripple برخلاف این پروژه ها عمل می کند و قصد دارد به نهادهای متمرکز مالی کمک کند و بستری مقیاس پذیر و شفاف برای تبادلات بین المللی فراهم سازد. درواقع این شبکه در نظر دارد تا ارزهای فیات مانند دلار، یورو و غیره با شفافیت و سرعت بالاتری بین نهادهای مالی جابجا شوند.
شبکه ripple تا به امروز توانسته موفقیت های خوبی را در این مسیر کسب کند و در مقایسه با شبکه سوئیفت سرعت تراکنش بسیار بالاتری داشته باشد. در سوئیفت ممکن است یک تراکنش تا یک هفته زمان بر باشد اما در ripple تراکنش ها در عرض چند دقیقه انجام می شوند. همچنین کارمزد معاملاتی در تراکنش های این شبکه بسیار پایین و کمتر از 1 سنت است. موضوعی که باعث می شود تا نهادهای متمرکز و بانک ها تمایل داشته باشند تا از این شبکه استفاده کنند.
تاریخچه ارز ریپل (Ripple)
ریپل در اصل نام یک شرکت فناوری آمریکایی است که سعی دارد با ارائه محصولات مختلف، مشکل مربوط به نقل و انتقالات بین المللی را برطرف سازد. این شرکت در ابتدا با نام ripple pay کار خود را در سال 2004 آغاز کرد و مدتی بعد نام این شرکت به ripple labs تغییر یافت. مدیر عامل این شرکت در سال 2004 رایان فوگر (ryan fugger) نام داشت و در زمان ریاست خود با ارائه راهکارهای مختلف برای بهبود شبکه بیت کوین، برای فعالیت در دنیای کریپتوکارنسی تلاش می کرد.
رایان فوگر با ایجاد سیستمی به نام open coin تلاش کرد تا تبادلات بین المللی بانک ها را با سرعت بهتری انجام دهد. بعد از فوگر در سال 2011 جد مک کالب (Jed McCaleb)، کریس لارسن (Chris Larsen)، آرتور بریتو (Arthur Britto) و دیوید شوارتز (David schwartz) با همکاری یکدیگر مسیر جدیدی را برای شرکت ایجاد کردند. هدف آن ها ارتقا سیستم open coin جهت سریعتر اجرا شدن تراکنش ها بود. تلاش آن ها باعث خلق دفتر کل توزیع شده شبکه ripple در سال 2013 شد.
در سال 2014 جد مک کالب اختلافات زیادی با سایر اعضای شرکت پیدا کرد. این موضوع باعث شد که او در همان سال 2014 از تیم ripple جدا شود و به شرکت استلار (Stellar) بپیوندد. بعد از آن در سال 2015 برد گارلینگ هاوس (Brad Garlinghouse)، یکی از توسعه دهندگان شبکه، با ارتقای شغلی به عنوان مدیر ارشد عملیات شرکت انتخاب شد. تنها یک سال بعد با تصمیم کریس لارنس، گارلینگ هاوس به عنوان مدیر عامل شرکت ارتقای شغلی گرفت و قصد دارد تا با برطرف کردن مشکلات این شبکه، ripple را به یک بستر جامع و غیر متمرکز برای اتصال بانک های بین الملل به یکدیگر تبدیل کند.
ارز دیجیتال ریپل (XRP) چیست ؟
شبکه ریپل دارای توکن بومی با نماد XRP است. این رمز ارز همانند یک پل ارتباطی بین ارزهای فیات عمل می کند و بانک ها و موسسات مالی به کمک XRP می توانند تبادلات خود را انجام دهند. رمز ارز XRP یک توکن ضد تورمی است که در سال 2013 به تعداد 100 میلیارد واحد در بازار کرپیتو عرضه شده است. 20 درصد از کل توکن های XRP به بنیان گذاران این پروژه اختصاص یافته، حدود 77 درصد نیز سهم شرکت ripple labs است و تنها حدود 0.2 درصد از آن به صورت ایردراپ در شبکه بین کاربران توزیع شده است. مابقی رمز ارزهای این شبکه نیز به وسیله فرآیند توکن سوزی از شبکه حذف شده اند.
کریس لارسن (Chris Larsen) 7 میلیارد و جد مک کالب (Jed McCaleb) حدود 2 میلیارد از توکن های خود را برای جذب اعتماد فعالان بازار، به نهادهای خیریه اهدا کرده اند.
ریپل (XRP) چگونه کار می کند؟
شبکه ریپل همانند سایر بلاکچین ها از طریق دفتر کل توزیع شده (DLT)، اطلاعات شبکه را به صورت غیر متمرکز ذخیره می کند و به پردازش تراکنش ها می پردازد. بر طبق وایت پیپر شبکه ریپل در هر تراکنش اطلاعاتی مانند موجودی، مشخصات دو طرف معامله و مقدار دارایی جابجا شده ثبت و توسط کلیدهای عمومی و خصوصی ایمن می شوند. شبکه ripple برخلاف شبکه های بلاکچینی دیگر، از الگوریتم های اجماع اثبات کار (pow) یا اثبات سهام (pos) استفاده نمی کند. این شبکه دارای یک الگوریتم اجماع منحصر به فرد به نام RPCA است و طبق ساختار این الگوریتم تنها نودهای منتخب یا unl می توانند در پردازش و تایید تراکنش ها مشارکت کنند.
در واقع در این شبکه تنها تعداد محدودی از اعتبارسنج ها می توانند در پردازش شبکه مشارکت کنند. این موضوع اگرچه باعث متمرکز شدن شبکه می شود؛ اما در مقابل با محدود شدن تعداد اعتبارسنج ها، سرعت پردازش تراکنش ها افزایش یافته و شبکه عملکردی بهتری از خود ثبت می کند.
در حال حاضر بیش از 150 نفر به عنوان نود اعتبارسنج در شبکه فعالیت می کنند. این افراد توسط تیم توسعه ripple تایید می شوند و به عنوان نودهای منحصر به فرد یا UNL در شبکه فعالیت می کنند. تمامی نودهای UNL به یکدیگر متصل هستند و عملکرد همدیگر را بررسی می کنند. زمانی که 80 درصد از نودهای منتخب یک تراکنش را تایید کنند، آن تراکنش در شبکه ثبت می شود و نیازی به تایید تراکنش توسط تمامی نودها نیست. موضوعی که باعث افزایش سرعت پردازش تراکنش ها و انجام آن با کارمزد بسیار پایین می شود.
ماجرای شکایت SEC از ریپل
کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC) در 22 دسامبر سال 2020 از مدیر عامل شرکت ripple labs به خاطر جذب سرمایه 1 میلیارد دلاری از طریق فروش ارزهای دیجیتال XRP شکایت کرد. SEC یک کمیسیون نظارتی است که قوانین و چارچوب های موجود در اوراق بهادار یا سهام عرضه شده در بازارهای مالی آمریکا را بررسی می کند. از نگاه کمیسیون SEC، رمز ارز XRP یک نوع اوراق بهادار به حساب می آید و باید برحسب چارچوب های این کمیسیون عمل کند. همچنین طبق ادعای این کمیسیون بنیان گذاران شرکت ripple labs به دلیل فروش این رمز ارز در بازار کریپتو باید مالیات و جریمه به دولت پرداخت کنند. بعد از ثبت شکایت کمیسیون SEC، قیمت این رمز ارز با افت شدیدی همراه شد و برخی از کارشناسان از پایان این رمز ارز در بازار کریپتو صحبت می کردند.
گارلینگ هاوس، مدیر عامل شرکت ripple labs، نسبت به شکایت کمیسیون SEC در توییتر خود واکنش نشان داد و تاکید کرد که این کمیسیون می خواهد دنیای کریپتو را محدودسازی کند تا بتواند با چارچوب های تحت نظارت خود، آن را کنترل کند! دعوای حقوقی مدیر عامل شرکت ripple و کمیسیون SEC باعث تشکیل چندین دادگاه شد و روند کار را برای هردو طرف فرسایشی کرد.
در نهایت کمیسیون SEC و گارلینگ هاوس با توافق با یکدیگر، تصمیم گرفتند تا مدارک محرمانه پرونده را به دادگاه ارائه کنند تا رای نهایی با شفافیت و دقت بالاتری صادر شود. سرانجام بعد از گذشت 2 سال از بررسی پرونده، رای نهایی دادگاه به نفع ripple صادر شد و در آگوست سال 2023 دادگاه، ریپل را یک ارز دیجیتال شناخته و ادعای اوراق بهادار بودن آن ها را رد کرده است.
بعد از انتشار رای دادگاه، قیمت رمز ارز XRP تنها در عرض یک هفته 65 درصد رشد کرد. البته کمیسیون SEC درخواست تجدید نظر را از دادگاه خواسته است و مقرر شد تا حدود یک ماه آینده، دادگاه تجدید نظر پرونده ripple تشکیل شود. اگر در این دادگاه نیز رای پرونده تغییر نکند و رمز ارز XRP یک ارز دیجیتال شناخته شود، می توان گفت که این پروژه به یک موفقیت بسیار بزرگ دست می یابد و امکان رشد قیمت آن در سال های آینده افزایش خواهد یافت.
سخن پایانی
«ریپل چیست ؟» Ripple labs نام یک شرکت نرم افزاری آمریکایی است که در حوزه تبادلات بین المللی فعالیت می کند و سعی دارد با ارائه پلتفرم های مختلف، امکان تبادل اطلاعات بین بانک های دنیا را آسان سازد. این شرکت در سال 2011 با معرفی شبکه ریپل تلاش کرد تا بتواند جایگزین شبکه سوئیفت شود. ریپل به کمک تکنولوژی بلاکچین توانسته است عملکرد بهتری نسبت به سوئیفت داشته باشد و سرعت تراکنش بالاتر و با کامزد پایین تری را ثبت کند.
یکی از بزرگترین معایب ripple، متمرکز بودن آن است؛ به طوری که این شبکه الگوریتم اجماع ندارد و بالای 90 درصد از سهم توکن های XRP در اختیار شرکت سازنده این شبکه است. با این اوصاف عملکرد بی نظیر این ارز دیجیتال باعث شده است تا توسط بیش از 100 نهاد مالی و در 55 کشور دنیا مورد استفاده قرار گیرد. اخیرا با پیروزی ripple در دادگاه، قیمت آن با رشد خوبی همراه شده است. اگر ripple در دادگاه تجدید نظر هم بتواند پیروز شود، دیگر مشکلات حقوقی این پروژه برطرف می شود و احتمالا نهادها و کشورهای بیشتری از این شبکه استفاده خواهند کرد.
سوالات متداول
آیا ریپل قابل استخراج است؟
خیر. ریپل دارای الگوریتم اجماع نیست. این شبکه یک الگوریتم منحصر به فرد به نام RPCA دارد که باعث می شود تنها نودهای محدودی قادر به پردازش شبکه باشند. بنابراین افراد نمی توانند با گوشی، کامپیوتر یا دستگاه های پردازشی پیشرفته رمز ارز ripple را استخراج کنند.
وضعیت ریپل چه می شود؟
در حال حاضر با صدور رای دادگاه به نفع ripple، شرایط برای رشد این رمز ارز فراهم شده است. اگر در دادگاه تجدید نظر مجدد رای به نفع این پروژه صادر شود، ripple می تواند با پامپ خوبی همراه شود.
هر ریپل چند دلار است؟
در زمان نگارش این مقاله قیمت رمز ارز xrp در بازه 58 تا 67 سنت قرار گرفته دارد.