میم کوین چیست ؟ چه تفاوتی با سایر رمز ارزها دارند؟ آیا این نوع ارزهای دیجیتال ارزش سرمایه گذاری دارند یا خیر؟
میم کوین (meme coin) یکی از انواع ارزهای دیجیتال است که در چند سال اخیر مورد توجه فعالان بازار کریپتو قرار گرفته است. این نوع ارزها به دلیل رشدهای انفجاری و پامپ های چند هزار درصدی، سودهای بسیار خوبی را برای برخی از کاربران به ارمغان آورده اند. به همین دلیل برخی تمایل دارند تا در این حوزه از بازار کریپتوکارنسی سرمایه گذاری کنند. در این مقاله قصد داریم میم کوین ها را به صورت کامل مورد بررسی قرار دهیم.
منظور از میم کوین چیست ؟
برای درک بهتر meme coin ها بهتر است با معنی عبارت meme آشنا شویم. میم به عکس ها و کلیپ هایی گفته می شود که به صورت طنز و خنده برای موضوعات مختلفی در شبکه های اجتماعی مورد استفاده قرار می گیرند. معمولا زمانی که یک تصویر میم می شود، پست ها و توییت های مختلفی با متن های طنز بر روی آن ها نوشته شده و مورد توجه کاربران قرار می گیرد.
میم کوین ها (meme coin) دسته ای از رمز ارزها هستند که به وسیله یک میم یا شوخی ترند در شبکه های اجتماعی ایجاد می شوند. هدف از ساخت این نوع رمز ارز بیشتر برای خنده و شوخی است و کاربرد مشخص و منحصر به فردی ندارد. برخی از این ارزها برای کمک های خیریه ساخته می شوند. این ویژگی ها سبب می شود تا بیشتر کاربران تمایل به نگهداری برخی از آن ها در کیف پول خود داشته باشند. بیشتر meme coin ها با حمایت سلبریتی ها و افراد مشهور که یکی از دلایل اصلی پامپ و دامپ های این نوع ارزها است، رشد می کنند.
تقریبا تمامی meme coin ها در بستر بلاکچین های دیگر ایجاد و توسعه پیدا کرده اند. بنابراین اکثر آن ها توکن به حساب می آیند. بیشتر meme coin های ساخته شده در بازار کریپتو در بستر شبکه اتریوم با استاندارد ERC-20 است.
تاریخچه میم کوین (meme coin)
زمان تولد اولین میم کویین به سال 2013 برمی گردد. زمانی که تصویر یک سگ از نژاد شیبا اینو در شبکه های اجتماعی ترند شده بود و کاربران زیادی با آن محتوای طنز تولید می کردند. در آن زمان دو نفر به نام های جکسون پالمر (jakson palmer) و بیلی مارکس (billy markus) تصمیم گرفتند تا به کمک میم ترند شده، یک توکن ایجاد کنند و آن را به عنوان شوخی به بازار کریپتو عرضه کنند. آن ها با کپی برداری از بلاک چین لایت کوین، توانستند دوج کوین را خلق و وارد بازار کنند. پالمر و مارکس بعد از آن در توییتی رمز ارز خود را به کاربران شبکه های اجتماعی معرفی کردند.
دوج کوین در ابتدا تنها برای یک شوخی ساخته شد اما بعدها به دلیل استقبال کاربران، در امور خیریه مشارکت کرد. در واقع کاربران با خرید دوج کوین می توانستند به خیریه ها کمک کنند. موضوعی که باعث شد تا محبوبیت این رمز ارز دوچندان شود. در اواسط سال 2021 ایلان ماسک در حساب توییتر علاقه خود به این رمز ارز را نشان داد و اعلام کرد که می خواهد با حمایت از پروژه دوج کوین، آن را به موفق ترین meme coin بازار تبدیل کند. بعد از آن بسیاری از توسعه دهندگان تصمیم گرفتند تا meme coin های مختلفی با طرح ها و اهداف متفاوت در بازار ایجاد کنند.
حمایت های ایلان ماسک از دوج کوین و رشدهای انفجاری آن، باعث شد تا کاربران کریپتو به این نوع ارزها توجه ویژه ای داشته باشند. در حال حاضر علاوه بر دوج کوین، meme coin های بسیاری در بازار ایجاد شده است که برخی از آن ها می توانند سرنوشتی همانند دوج کوین داشته باشند.
تفاوت میم کوین با رمز ارزها
به صورت کلی meme coin ها به موجب مارکتینگ و تبلیغات گسترده به کاربران معرفی می شوند و پروژه آن ها پشتوانه مشخصی ندارد. این پروژه معمولا به وسیله سلبریتی ها و افراد پامپ و دامپ می شود. به عنوان مثال هر زمانی که ایلان ماسک درباره دوج کوین توییت می نوشت، قیمت لحظه ای این ارز با پامپ های شدیدی همراه می شد. در مقابل meme coin ها، رمز ارزهایی مانند اتریوم، کاردانو، سولانا، بیت کوین و غیره دارای یک هدف و کاربرد مشخصی هستند. این نوع رمز ارزها معمولا تیم توسعه، نقشه راه، وایت پیپر و بلاکچین منحصر به فرد دارند و تلاش می کنند تا بر اساس خدماتی که به کاربران ارائه می دهند، در بازار رقابت کنند.
بنابراین به صورت خلاصه میم کوین ها به وسیله تبلیغات، حمایت های سلبریتی ها و پامپ و دامپ های انفجاری مورد توجه کاربران قرار می گیرند اما رمز ارزها با ارائه یک ابزار یا حل یک مشکل تلاش می کنند تا سرمایه گذاران را به خود جذب کنند.
تفاوت شت کوین و میم کوین
شت کوین ها (shit coin) یکی از انواع ارزهای دیجیتال به حساب می آیند که با هدف کلاهبرداری وارد بازار کریپتوکارنسی می شوند. این نوع ارزها هدف مشخصی ندارند و صرفا با شایعات مورد توجه قرار می گیرند. برخی از کاربران تصور می کنند که meme coin ها نوعی شت کوین به حساب می آیند؛ در صورتی که بین این دو دسته تفاوت هایی وجود دارد.
پروژه های شت کاملا کلاهبرداری و scam هستند و تنها با شایعات و موضوعات ترند دنیا، کاربران مبتدی را به خود جذب می کنند. به عنوان مثال در سال های گذشته سریال squid game مورد توجه عموم مردم قرار گرفته بود. یک تیم کلاهبردار با ایجاد شت کوینی با نام Squid Game سعی داشت تا کاربران را به خود جذب کند. تنها با گذشت کمتر از یک ماه از عرضه این شت کوین، قیمت آن با پامپ 8000 درصدی مورد توجه کاربران قرار گرفت. یک هفته بعد از این پامپ، سازندگان این شت کوین با عرضه توکن های خود، فشار فروش بسیار بالایی ایجاد کردند تا قیمت آن با 90 درصد ریزش همراه شود. این نوع پامپ ها در میم کوین ها نیز وجود دارد؛ با این تفاوت که این نوع ارزها معمولا برای کارهای خیرخواهانه ایجاد می شوند و معمولا کلاهبرداری نیستند.
از دیگر تفاوت های بین میم کوین و شت کوین، می توان به میزان محبوبیت آن ها اشاره کرد. معمولا meme coin ها با حمایت سلبریتی ها همراه می شوند و کاربران فعالی دارند. همین موضوع باعث می شود تا تیم توسعه آن ها رفته رفته به فکر پیشرفت پروژه بیفتند. به عنوان مثال دوج کوین تا قبل از حمایت های ایلان ماسک، خیلی مورد توجه نبود اما بعد از آن بسیاری از توسعه دهندگان تصمیم گرفتند تا بر روی شبکه و نحوه کارکرد آن تمرکز کنند و آن را توسعه دهند. در مقابل این نوع ارزها، شت کوین ها معمولا محبوبیت بالایی ندارند و تنها با پامپ و دامپ های انفجاری مورد توجه کاربران قرار می گیرند.
نحوه خرید و فروش میم کوین ها
معمولا پرطرفدارترین میم کوین ها مانند دوج کوین، شیبا، فلوکی و غیره در اکثر صرافی های ارز دیجیتال لیست شده اند. اما اگر افراد تمایل داشته باشند تا به میم کوین های جدید دسترسی پیدا کنند، باید از صرافی های مانند e-Toro، پنکیک سواپ (pancakeswap) و سوشی سواپ (sushiswap) استفاده نمایند. معمولا جدیدترین meme coin ها ابتدا در این صرافی ها لیست می شوند و در صورت محبوبیت، وارد صرافی های بزرگی همچون بایننس (binance)، کوکوین (kucoin)، کراکن (kraken) و غیره می شوند.
اگر قصد ذخیره و هولد کردن این نوع ارزها را دارید، پیشنهاد می شود که از کیف پول های کوینومی (coinomi)، متامسک (metamask)، تراست ولت (trustwallet) و سیف پل (safepal) استفاده نمایید. این کیف پول ها امنیت بالایی دارند و کاربران می توانند با خیالی آسوده meme coin های مورد نظر خود را هولد کنند.
مزایای میم کوین ها
- معمولا meme coin ها با پامپ و دامپ های زیادی همراه هستند. این موضوع باعث می شود تا تریدرها بتوانند بیشترین بازدهی را از این نوع رمز ارزها کسب کنند.
- نحوه ساخت میم کوین ها بسیار ساده است و کاربران با داشتن دانش فنی و تسلط بر نحوه نوشتن قراردادهای هوشمند، می توانند ارز مورد نظر خود را در شبکه های مختلف ایجاد و در صرافی ها لیست کنند. اکثر صرافی های غیر متمرکز ارز دیجیتال بستری ساده را برای توسعه دهندگان ایجاد کرده تا بتوانند meme coin خود را لیست کنند.
- تقریبا تمامی meme coin ها دارای قیمت های بسیار پایینی هستند و اکثرا حتی به 1 دلار نمی رسند. قیمت ارزان این نوع ارزها باعث می شود تا کاربران بتوانند با هر مقدار دارایی بر روی آن ها سرمایه گذاری کنند. در واقع این موضوع ورود سرمایه گذاران به این نوع ارزها را آسان می کند.
- این نوع ارزها باعث می شوند تا عموم مردم بیشتر با دنیای کریپتوکارنسی آشنا شوند. در واقع meme coin ها به دلیل داشتن جامعه فعال در شبکه های اجتماعی مانند توییتر، دیسکورد و غیره باعث می شوند تا سایر افراد جامعه نسبت به تکنولوژی بلاکچین و دنیای کریپتو آگاه شوند.
معایب میم کوین ها
- این نوع ارزها برای سرمایه گذاری بلند مدت چندان مناسب نیستند. وجود پامپ و دامپ های انفجاری باعث می شود تا ریسک سرمایه گذاری در این ارزها افزایش یابد. از این جهت کاربران کم ریسک ترجیح می دهند وارد معاملات این نوع ارزها نشوند.
- معمولا meme coin ها حجم بازار بسیار کمی دارند و نهنگ ها یا توسعه دهندگان پروژه، که سهم زیادی از توکن های پروژه را دارند، می توانند به راحتی قیمت ها را تغییر دهند و سرمایه گذاران را به چالش بکشند.
- بیشتر توسعه دهندگان و سازندگان meme coin ها افرادی ناشناس هستند و کاربران نمی دانند که چه کسانی در پشت پروژه قرار گرفته اند. همچنین این پروژه ها معمولا فاقد وایت پیپر و نقشه راه هستند و صرفا با بیان یک سری اهداف کلی وارد بازار می شوند.
- اکثر پروژه های میم کوین تنها برای شوخی ساخته می شوند و ارزش ذاتی و هدف مشخصی ندارند. در واقع کاربران بر حسب کاربرد آن ها وارد معاملات این نوع ارزها نمی شوند و تنها به دلیل تبلیغات زیاد یا نوسان بالا، تصمیم به خرید و فروش میم کوین ها می گیرند.
- چارچوب های مشخصی برای بررسی meme coin ها وجود ندارد و تحلیلگران بازار باید صرفا برحسب رفتار کاربران و حمایت سلبریتی ها به خرید و فروش این ارزها بپردازند.
سخن پایانی
«میم کوین چیست ؟» meme coin یک دسته بندی از رمز ارزهاست که صرفا جهت شوخی و با حمایت سلبریتی ها و افراد مشهور وارد بازار شده است. این نوع ارزهای دیجیتال معمولا برای کارهای خیرخواهانه ایجاد می شوند و کاربرد مشخصی ندارند. از سال 2021 تا به امروز تعداد این رمز ارزها به شدت افزایش یافته و با پامپ و دامپ های مختلفی همراه شده اند. متاسفانه اکثر این ارزهای دیجیتال برای پولشویی و کلاهبرداری استفاده می شوند. تنها تعداد محدودی از آن ها آینده دار هستند و ارزش سرمایه گذاری دارند. به همین دلیل توصیه می شود تنها از دارایی های پر ریسک خود برای خرید و فروش این میم کوین ها استفاده کنید.
سوالات متداول
هدف از ساخت میم کوین ها چیست؟
این نوع رمز ارزها صرفا برای شوخی در بازار ایجاد شده و کاربرد چندان مشخصی ندارند و معمولا در امور خیریه، پرداختی های بازی ها و ایردراپ صرافی ها مورد استفاده قرار می گیرند.
چه کسی اولین میم کوین را ایجاد کرد؟
جکسون پالمر (jakson palmer) و بیلی مارکس (billy markus) با ساخت دوج کوین، اولین meme coin بازار کریپتوکارنسی را خلق کردند.
نحوه ساخت meme coin به چه صورت است؟
هر کاربری با داشتن دانش فنی درباره قراردادهای هوشمند و شبکه های بلاکچین، می تواند meme coin مورد نظر خود را در بازار کریپتو ایجاد کند. اکثر meme coin های ایجاد شده در بستر شبکه اتریوم ساخته شده اند.
میم کوین سیزن چیست؟
هنگامی که اکثر سرمایه گذاران تمایل داشته باشند تا دارایی های خود را در meme coin ها سرمایه گذاری کنند؛ قیمت این ارزها با پامپ های شدیدی همراه می شود. در این حالت معمولا سرمایه گذاران تمایلی به سرمایه گذاری در پروژه های بزرگ و کاربردی ندارند و به دنبال سودهای انفجاری هستند. به این حالت در بازار کریپتوکارنسی، meme coin season گفته می شود.