سولانا چیست ؟ این شبکه چگونه کار می کند؟ چه چیزی ارز دیجیتال سولانا را منحصر به فرد می کند؟ چگونه ارز سولانا بخریم؟
سولانا (solana) یکی از پروژه های محبوب بازار کریپتوکارنسی که جزو 10 پروژه برتر بلاکچینی قرار گرفته است. شبکه solana قصد دارد مشکلات موجود در بلاکچین های نسل اول و دوم را برطرف کند و بستری مناسب برای ساخت قراردادهای هوشمند و توکن های NFT فراهم سازد. در این مقاله قصد داریم تا همه چیز درباره ارز سولانا را بررسی کنیم.
سولانا چیست ؟
سولانا (Solana) یک شبکه بلاکچینی غیر متمرکز و متن باز که با هدف ایجاد بستری مناسب برای توسعه برنامه های غیر متمرکز (Dapp) وارد بازار کریپتو شده است. این پروژه قصد دارد مشکلات موجود در بلاکچین اتریوم را برطرف سازد و به عنوان یک بلاکچین نسل سوم، سرعت تراکنش و مقیاس پذیری بالایی در شبکه خود ایجاد کند. بلاکچین نسل اول رمز ارزهایی مانند بیت کوین، لایت کوین و بیت کوین کش هستند که با مشکلاتی همچون مصرف بالای انرژی دسته و پنجه نرم می کنند. شبکه هایی همچون اتریوم بلاکچین های نسل دوم محسوب می شوند که با مشکلات مقیاس پذیری و سرعت تراکنش پایین مواجه هستند. شبکه ها یا بلاک چین های نسل سوم بسترهایی هستند که با حل مشکلات دو نسل قبلی، تلاش می کنند بستری مناسب برای توسعه نرم افزارها فراهم کنند.
مقیاس پذیری و سرعت پردازش بالا، مهم ترین ویژگی های شبکه solana است که باعث می شود این شبکه نسبت به سایر پروژه ها متمایز باشد. هدف اصلی این پروژه، افزایش توان پردازشی بلاک چین ها و کاهش هزینه های شبکه است تا بتواند جایگزین شبکه اتریوم شود. به همین دلیل برخی از کاربران این شبکه را قاتل اتریوم می دانند.
این شبکه می تواند بیش از 710 هزار تراکنش در عرض 1 ثانیه به صورت کامل پردازش کند. همچنین توسعه دهندگان می توانند برنامه های DApp در لایه اول این شبکه ایجاد و توسعه دهند. در حال حاضر توکن ها و پروژه های مختلفی در حوزه دیفای (DeFi) و NFT در بستر این شبکه ایجاد شده اند.
تیم توسعه سولانا (Solana)
بنیانگذار پروژه solana، آناتولی یاکوونکو (anatoly yakovenko) نام دارد و تا قبل از شروع این پروژه، یکی از توسعه دهندگان موفق در شرکت BREW بود. او همچنین با شرکت Qualcomm برای ساخت سیستم های توزیع شده و طراحی الگوریتم ها همکاری داشت. یاکوونکو در سال 2017 با ساخت الگوریتم هایی برای ثبت زمان رویدادهای شبکه، تصمیم گرفت تا بلاک چین مخصوص خود را ایجاد نماید. او در سال 2017 با چند تن از توسعه دهندگان توانست شبکه solana را خلق کند.
علاوه بر یاکوونکو، افراد معتبر دیگری در تیم توسعه این شبکه حضور دارند. راج گوکال (raj gokl) به عنوان مدیر مالی این پروژه در تیم توسعه فعالیت می کند و تا قبل از پیوستن به سولانا، شرکت sano را راه اندازی کرده بود. همچنین سابقه 10 ساله در بخش مدیر محصول و امور مالی دارد. افراد دیگری همچون اریک ویلیامز (eric williams) و گرگ فیتزجرالد (greg fitezgerald) نیز در تیم توسعه solana حضور دارند. ویلیامز دکترای فیزیک ذرات دارد و به عنوان مدیر بخش اقتصاد پروژه و تحلیل داده شبکه در تیم فعالیت می کند. فیتزجرالد نیز به عنوان یکی از طراحان اصلی شبکه و مدیر ارشد فناوری در solana فعالیت دارد.
ارز دیجیتال سولانا (Solana)
شبکه solana دارای کوین بومی با نماد SOL است. این کوین در سال 2020 وارد بازار کریپتوکارنسی شد و در حال حاضر در رتبه 9 ام محبوب ترین رمز ارزهای بازار قرار گرفته است. تعداد عرضه های این کوین همانند اتریوم نامحدود است و شبکه می تواند عرضه های آن را کنترل کند. همچنین کوین SOL همانند بیت کوین دارای یک واحد کوچک به نام لمپورت (lamport) است. هر 1 ارز SOL معادل 1 میلیارد واحد لمپورت است. کاربردهای کوین SOL به صورت خلاصه موارد زیر هستند:
- سرمایه گذاری بر روی پروژه : سرمایه گذاران با خرید SOL می توانند بر روی آینده شبکه و پروژه های آن سرمایه گذاری کنند.
- استیک : امکان مشارکت کاربران در پردازش شبکه با استیک کردن ارز SOL فراهم است. در واقع در این شبکه دیگر ماینر و فرآیند استخراج وجود ندارد و کاربران با خرید رمز ارز SOL و استیک آن داخل کیف پول ها و صرافی ها، در شبکه مشارکت می کنند.
- توکن حاکمیتی : از ارز SOL به عنوان توکن حاکمیتی شبکه سولانا نیز استفاده می شود. کاربران می توانند نظرات خود را درباره تغییرات شبکه بیان کنند و به کمک این کوین حق رای دارند. رای گیری در این شبکه همانند سهام عمل می کند و هر کاربری که ارز SOL بیشتری داشته باشد، قدرت رای بالاتری نیز دارد.
- پرداخت کارمزد و اجرای برنامه : کاربران برای پرداخت کارمزد شبکه از این ارز استفاده می کنند. همچنین توسعه دهندگان برای ساخت برنامه غیر متمرکز خود داخل شبکه solana، باید مقداری ارز SOL به عنوان کارمزد پرداخت کنند.
سولانا چگونه کار می کند؟
مقیاس پذیری بالای شبکه solana به دلیل استفاده همزمان از دو الگوریتم اثبات سهام (proof of stake) و اثبات تاریخ (proof of history) است. کاربران با استیک کردن کوین بومی سولانا می توانند در پردازش شبکه مشارکت کنند. فرآیند استیکینگ در این شبکه به کمک الگوریتم PoH با سرعت بالاتر و مقیاس پذیری بیشتر اجرا می شود. اثبات تاریخ به تنهایی یک الگوریتم اجماع نیست و در کنار الگوریتم هایی همچون اثبات کار و اثبات سهام قابل اجراست. proof of history یک روش رمزنگاری است که در آن زمان فعالیت نودهای شبکه در هر بلاک ثبت می شود.
الگوریتم PoH به کمک تابع هش SHA-256، زمان ورودی و خروجی نودها را ثبت می کند. با این کار نودها می توانند چندین تراکنش را در مدت زمان کوتاهی پردازش کنند. شبکه سولانا به کمک ساعت غیر متمرکز (Decentralized Clock) زمان فعالیت نودها در هر بلاک را ثبت می کند تا نودها به سرعت به سراغ تراکنش های پردازش نشده بروند. بدین ترتیب هر نود در مدت زمان کوتاهی می تواند تعداد بالایی از تراکنش ها را پردازش کند و عملکرد شبکه را بهبود ببخشد.
مزایای سولانا (solana)
- سرعت پردازش بالا و کارمزد پایین : یکی از مهم ترین مزیت های شبکه solana، سرعت پردازش آن است. در حال حاضر این شبکه می تواند 50 هزار تراکنش را در مدت 1 ثانیه انجام دهد. علاوه بر سرعت بالا، کاربران میزان ناچیزی را به عنوان کارمزد شبکه برای انجام تراکنش های خود پرداخت می کنند.
- توسعه ساده قراردادهای هوشمند و توکن های NFT : توسعه دهندگان به راحتی می توانند با هزینه پایین، برنامه خود را در بستر این شبکه توسعه دهند. همچنین ساخت برنامه های دیفای و توکن های غیرمثلی (NFT) به راحتی در بستر این شبکه انجام می شود.
- تاثیر محیط زیستی کمتر : شبکه solana برخلاف بیت کوین از الگوریتم اثبات کار استفاده نمی کند. یعنی در این شبکه فرآیند استخراج تعریف نمی شود و نودهای شبکه با استیک کردن کوین های SOL، می توانند در شبکه مشارکت داشته باشند.
- امنیت بالا : به دلیل استفاده از الگوریتم اثبات سهام و اثبات تاریخ، بسیاری از فعالان شبکه تمایل دارند تا کوین SOL را استیک کنند. مشارکت بالای کاربران شبکه باعث می شود تا امنیت این شبکه افزایش یابد.
معایب سولانا
- عدم وجود فضای ذخیره سازی کافی : به کمک الگوریتم اثبات تاریخ سرعت تراکنش ها به شدت افزایش یافته است. این موضوع در آینده باعث می شود تا حجم شبکه با سرعت زیادی رشد کند و فضای ذخیره سازی کافی برای تراکنش ها نداشته باشد.
- قطعی های پیاپی شبکه : در سال گذشته شبکه solana چندین بار خاموش شد. به گفته توسعه دهندگان شبکه، این خاموشی ها به دلیل وجود یک باگ در الگوریتم اجماع بود. قطعی های مکرر solana باعث شد تا بسیاری از توسعه دهندگان از این شبکه مهاجرت کنند.
- هک شدن کیف پول های شبکه : solana دارای چند کیف پول نرم افزاری منحصر به فرد است که در چند ماه گذشته مورد حمله هکرها قرار گرفت. هکرها به وسیله پیدا کردن یک باگ در امضای دیجیتالی این کیف پول ها، توانستند میلیون ها دلار از سرمایه کاربران را به سرقت ببرند. این موضوع ضربه بزرگی به اعتماد کاربران این شبکه وارد کرد.
تاریخچه قیمت سولانا (Solana)
رمز ارز SOL در ماه آگوست سال 2020 وارد بازار کریپتوکارنسی شد. این رمز ارز در ابتدا با قیمت 3 دلار در اکثر صرافی ها لیست شد. بعد از عرضه این رمز ارز، قیمت آن تا پایان سال 2020 وارد روند نزولی شد و با 59 درصد ریزش، به سطح 1.4 دلار رسید. با شروع سال 2021، قیمت وارد یک روند صعودی سنگین شد و با پامپ 35 هزار درصدی، تا 263 دلار رشد کرد. این نرخ بیشترین قیمت ارز SOL تا امروز به حساب می آید.
بعد از آن از اواسط نوامبر سال 2021 قیمت وارد فاز نزولی شد و تا پایان سال 2022، به میزان 97 درصد سقوط را تجربه کرد و به سطح 9 دلار رسید. با شروع سال 2023 قیمت با رشد 150 درصدی به 19 رسیده است. در حال حاضر قیمت در محدوده 19 تا 27 دلار در حال نوسان است. تصویر زیر تاریخچه قیمت این ارز را از ابتدای سال 2020 تاکنون نمایش می دهد.
نحوه خرید و فروش ارز سولانا
در حال حاضر کوین SOL در بین 10 رمز ارز برتر بازار کریپتو قرار گرفته و در اکثر صرافی ها لیست شده است. صرافی های بایننس (binance)، کوکوین (kucoin)، هیوبی (huobi)، کوین بیس (coinbase)، کراکن (kraken) و کریپتو دات کام (crypto.com) بهترین گزینه ها برای خرید و فروش رمز ارز سولانا به حساب می آیند. اگر قصد سرمایه گذاری و استیک ارز SOL را دارید، می توانید با انتقال به یک کیف پول امن، با خیالی راحت به هولد یا استیک این ارز بپردازید. کیف پول های تراست ولت (trsutwallet)، اکسودوس (exodus)، لجر (ledger)، ترزور (trezor) و سیف پل (safepal) جزو ایمن ترین ولت های بازار کریپتوکارنسی به حساب می آیند.
علاوه بر ولت های نام برده شده، شبکه solana دارای کیف پول های بومی و مخصوص است. این کیف پول ها در بستر این شبکه توسعه پیدا کرده اند. معروف ترین آن ها موارد زیر هستند:
- SolFlare : سولفلر یک کیف پول نرم افزاری تحت وب و غیر حضانتی است که در آن کاربران می توانند توکن های شبکه solana را دریافت، استیک و جابجا کنند. این کیف پول می تواند به ولت سخت افزاری لجر متصل شود و در امنیت بالایی استیکینگ را انجام دهد.
- phantom : کیف پول فانتوم، یک کیف پول نرم افزاری برای افزونه مرورگر است که به صورت غیر حضانتی امکان تبادل توکن های شبکه solana را برای کاربران فراهم کرده است. این کیف پول در مرورگرهای کروم، فایرفاکس، بریو و edge قابل اجراست.
- sollet : کیف پول سولت از دیگر کیف پول های نرم افزاری تحت وب که در بستر شبکه solana توسعه پیدا کرده است. در این کیف پول می توان توکن های SOL را استیک کرد.
سخن پایانی
«سولانا چیست ؟» شبکه solana یک بلاک چین متن باز و غیر متمرکز است که قصد دارد با مقیاس پذیری بالا، سرعت پردازش مناسب و میزان کارمزد تراکنش پایین، به بهترین بستر برای ساخت قراردادهای هوشمند تبدیل شود. این شبکه در سال های گذشته توانست کاربران زیادی به شبکه خود جذب کند اما وجود باگ های متعدد در الگوریتم های بلاکچین سولانا، قطعی های پیاپی این شبکه را به همراه داشت. خاموشی های پیاپی شبکه و هک شدن کیف پول های سولانا باعث ایجاد بی اعتمادی در سرمایه گذاران شده است.
تیم توسعه این شبکه باید در سال های آتی تغییرات مهمی در این شبکه اعمال کند. این تغییرات باید در راستای افزایش امنیت شبکه و حل مشکلات آن باشد. این پروژه رقیبان بزرگی همچون اتریوم را دارد و در صورتی که در آینده نتواند اعتماد کاربران و توسعه دهندگان را مجدد جذب کند، احتمال ورشکستگی و نابودی آن وجود خواهد داشت.
سوالات متداول
استخراج سولانا با گوشی امکان پذیر است؟
خیر. فرآیند استخراج در این شبکه انجام نمی شود و استخرها و فارم های ماینینگ در این شبکه فعالیتی ندارند. کاربران با استیک رمز ارز SOL در ولت ها و صرافی ها می توانند در پردازش این شبکه مشارکت داشته باشند.
رقیبان سولانا کدام پروژه ها هستند؟
شبکه های اتریوم، پولکادات، کاردانو، بایننس اسمارت چین و تزوس مهم ترین رقیبان شبکه solana به حساب می آیند. این شبکه ها برحسب میزان مقیاس پذیری، سرعت تراکنش و میزان کارمزد با یکدیگر رقابت می کنند.
چگونه ارز سولانا بخریم؟
صرافی های متمرکزی همچون بایننس (binance)، کوکوین (kucoin)، کراکن (kraken)، کوین بیس (coinbase) و هیوبی (huobi) و صرافی های غیر متمرکز یونی سواپ (uniswap)، پنکیک سواپ (pancakeswap) و سوشی سواپ (sushiswap) بهترین گزینه برای معامله این ارز به حساب می آیند.