ارز سکرت چیست؟ پروژه سکرت نتورک چگونه کار می‌کند؟ ارز دیجیتال Secret چه مزایا و معایبی دارد؟ چگونه می‌توان توکن SCRT را خریدار و فروش کرد؟

پروژه‌های دنیای کریپتوکارنسی همواره قصد دارند برخی از خدمات روزمره کاربران را به صورت غیر متمرکز برای آن‌ها فراهم کنند. این پروژه‌ها به کمک تکنولوژی بلاک چین بستری را ایجاد می‌کنند تا اطلاعات و فرآیندها به صورت غیر متمرکز پردازش و ذخیره شوند. بلاک چین‌ها علاوه بر غیرمتمرکزسازی پروژه‌ها، اطلاعات آن‌ها را به صورت شفاف ذخیره سازی می‌کنند.

بحث شفافیت بالا در این پروژه‌ها برای برخی از کاربران و توسعه دهندگان خوشایند نیست. آن‌ها معتقدند که بلاکچین‌ها نیازی به شفافیت بالا نداشته و تنها غیر متمرکز بودن فرآیندها در این شبکه‌ها کفایت می‌کند. این توسعه دهندگان با ایجاد شبکه‌هایی با حریم خصوصی بالا، سعی دارند فرآیندها و خدمات را در محیطی غیر متمرکز و با امنیت بالا پیاده سازی کنند. یکی از این پروژه‌ها با حریم خصوصی بالا، ارز سکرت (Secret) است. در این مقاله قصد داریم سازوکار این پروژه را به صورت کامل مورد بررسی قرار دهیم.

سکرت نتورک چیست؟

قبل از معرفی رمز ارز سکرت، بهتر است ابتدا با سازوکار این شبکه آشنا شویم. سکرت نتورک یا secret network یک شبکه بلاکچینی متن باز و غیر متمرکز است که قصد دارد بستری برای توسعه قراردادهای هوشمند فراهم کند. سازوکار این شبکه همانند اتریوم بوده؛ با این تفاوت که این شبکه حریم خصوصی بسیار بالایی برای توسعه دهندگان فراهم کرده است. کاربران در این شبکه می‌توانند قراردادهای هوشمند خود را در یک محیط خصوصی ایجاد و توسعه دهند.

وظیفه اصلی شبکه سکرت ایجاد فضایی غیر متمرکز و ایمن برای حفظ حریم خصوصی کاربران است. این شبکه‌ها کدها و قراردادهای هوشمند کاربران را به صورت خصوصی و غیرقابل ردیابی در بلاک چین secret network ذخیره می‌کنند. بلاک چین سکرت تمامی داده‌های ورودی و خروجی موجود در قراردادهای هوشمند را رمزگذاری می‌نماید. این کار باعث می‌شود تا کاربران در شبکه نتوانند به اطلاعات سایر افراد دسترسی داشته باشند و اطلاعات کاربر به صورت خصوصی در شبکه باقی بماند.

برخی از کارشناسان دنیای کریپتو عقیده دارند شبکه secret نسخه تکامل یافته بلاک چین اتریوم است. این دسته از کارشناسان معتقدند که شبکه اتریوم شفافیت بسیار بالایی در تراکنش‌های خود دارد و همین موضوع باعث می‌شود تا کاربران نتوانند حریم خصوصی مناسبی برای اطلاعات خود داشته باشند. secret network با رمزنگاری از داده‌های کاربران امکان ساخت قراردادهای هوشمند با امنیت و حریم خصوصی بالا را برای افراد فراهم می‌سازد. شبکه سکرت در زمینه توسعه برنامه‌های DApp، امور مالی غیر متمرکز (DeFi) و ذخیره داده‌ها به صورت غیرمتمرکز کاربرد دارد.

تاریخچه رمز ارز سکرت (Secret)

ایده ساخت شبکه سکرت اولین بار توسط استارت آپ انیگما (Enigma) مطرح شد. انیگما یک شرکت تازه وارد است که قصد دارد پروتکلی غیر متمرکز با حریم خصوصی بالا برای توسعه قراردادهای هوشمند ایجاد کند. این شرکت قصد دارد شبکه‌‎ای همانند اتریوم ایجاد کند؛ با این تفاوت که در آن بتواند حریم خصوصی و امنیت بالایی برای اطلاعات کاربران فراهم سازد.

استارت آپ انیگما در سال 2014 توسط گای زیسکیند (Guy Zyskind) و نیر زیسکیند (Nir Zyskind) ایجاد شد. گای زیسکیند تا قبل از شروع پروژه secret، سابقه مدیریت در پروژه‌های استارت آپ دیگری را داشته است. او در رشته مهندسی برق فارغ التحصیل شده و بعد از تحصیل خود، در حوزه کامپیوتر و بلاک چین فعالیت داشته است. یکی دیگر از بنیان گذاران پروژه انیگما، نیر زیسکیند است. او دارای مدرک کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی از دانشگاه MIT است.

تیم توسعه انیگما در ابتدا توانستند پروتکلی غیر متمرکز با حریم خصوصی بالا برای ساخت قراردادهای هوشمند در لایه دوم بلاک چین اتریوم ایجاد کنند. آن‌ها در سال 2017 از طریق عرضه اولیه توکن انیگما (ENIGMA) توانستند بودجه مناسب برای توسعه پروژه خود را تامین کنند. تیم توسعه این پروژه در عرضه اولیه توانست حدود 45 میلیون دلار سرمایه جذب کند.

به دلیل حریم خصوصی بالا و ناشناس بودن تمامی فعالیت‌های این شبکه، در مدت زمان کوتاهی بسیاری از توسعه دهندگان وارد این پروژه شده و در آن فعالیت داشتند. بعد از افزایش محبوبیت انیگما، کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده بابت حریم خصوصی بالای این پروژه به دادگاه شکایت کرد. بعد از دادگاه‌های متعدد، تیم توسعه انیگما مجبور شدند تا برخی از پروتکل‌های قراردادهای هوشمند این شبکه را برطبق قوانین بورس و اوراق بهادار آمریکا تنظیم کنند.

بعد از برطرف شدن مشکلات قانونی این شبکه، طی نظرسنجی انجام شده در انیگما، تیم توسعه تصمیم گرفت یک شبکه اختصاصی برای این پروتکل ایجاد کند. با ساخت شبکه اختصاصی، نام انیگما به Secret Network تغییر پیدا کرد و ارز سکرت (SCRT) ایجاد شد.

ارز دیجیتال سکرت چیست ؟

ارز دیجیتال سکرت چیست؟

رمز ارز سکرت با نماد SCRT توکن بومی شبکه Secret Network است. این رمز ارز با استاندارد SNIP-20 ساخته شده است. این استاندارد مشابه استاندارد ERC-20 در شبکه اتریوم است؛ با این تفاوت که به کمک این استاندارد کاربران می‌‎توانند قراردادهای هوشمند را در محیط خصوصی ایجاد و توسعه دهند. تعداد کل رمز ارزهای سکرت نامحدود بوده و تا به امروز (زمان نوشتن مقاله) حدود 289 میلیون از این توکن در بازار کریپتوکارنسی عرضه شده است. توکن SCRT کاربردهای مختلفی در شبکه سکرت نتورک دارد که از جمله مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. حاکمیت: یکی از مهم‌ترین کاربردهای ارز سکرت، حاکمیت آن است. کاربران با داشتن توکن SCRT می‌توانند در نظرسنجی‌های شبکه شرکت کنند و به میزان توکن‌های موجود در کیف پول خود، حق رای داشته باشند.
  2. استیکینگ: شبکه سکرت برای تایید تراکنش‌ها از الگوریتم اثبات سهام (proof of stake) استفاده می‌کند. به کمک این الگوریتم کاربران می‌توانند با خرید ارز SCRT و استیک آن در آدرس‌های مشخصی، در پردازش و تایید تراکنش‌ها مشارکت کنند و توکن SCRT را به عنوان پاداش دریافت نمایند.
  3. پرداخت کارمزد تراکنش‌ها: کارمزد تراکنش‌های شبکه از طریق ارز SCRT پرداخت می‌شود. کاربران برای توسعه قراردادهای هوشمند ناچار هستند تا مقداری از توکن SCRT را به عنوان کارمزد به شبکه پرداخت کنند.
ارز سکرت چگونه کار می‌کند؟

رمز ارز سکرت چگونه کار می‌کند؟

همان طور که اشاره شد، شبکه سکرت قصد دارد بستری را فراهم کند که در آن کاربران بتوانند قراردادهای هوشمند را با حریم خصوصی بالا ایجاد و توسعه دهند. در بلاک چین‌های عمومی همچون اتریوم اطلاعات و قراردادهای هوشمند کاربران قابل پیگیری و ردیابی است؛ اما در سکرت نتورک، به کمک ایجاد یک محیط خصوصی به نام TEE، اطلاعات کاربران رمزنگاری می‌شود و هیچ کس نمی‌تواند آن‌ها را ردیابی کند.

در واقع محیط TEE در secret network بستری را فراهم می‌کند که در آن اطلاعات ورودی و خروجی توسعه دهنده مخفی شده و به صورت رمزنگاری شده توسط نودهای شبکه تایید شود. نودها یا گره‌های شبکه از طریق استیک ارز سکرت، می‌توانند در پردازش اطلاعات شبکه مشارکت داشته باشند. آن‌ها اطلاعات کاربران را به صورت رمزنگاری دریافت می‌کنند و با تایید و پردازش آن‌ها، دیتای افراد را در بلاک چین ثبت می‌نمایند.

بعد از ثبت داده‌ها در شبکه، یک کد قابل مشاهده به کاربران داده می‌شود. افراد به کمک این کد می‌توانند به سایر کاربران اجازه دهند تا به قراردادهای هوشمند آن‌ها دسترسی داشته باشند. در واقع به کمک این کد خود کاربر می‌تواند انتخاب کند که چه کسی به اطلاعات و فعالیت‌های او دسترسی داشته باشد. تمامی این سازوکار و چارچوب در بلاک چین ارز اتم (کازماس) طراحی و ساخته شده است. در واقع سکرت نتورک با پیاده سازی این سازوکار در کازماس تلاش کرده تا مقیاس پذیری بالایی در این پلتفرم برای کاربران خود ایجاد کند.

مزایا و معایب ارز دیجیتال سکرت

مزایای ارز دیجیتال سکرت (SCRT)

  1. حریم خصوصی بالا: برخی از کاربران مارکت کریپتو از شفافیت بالای بلاکچین‌ها نگران هستند و معتقدند که باید شبکه‌هایی با حریم خصوصی بالا ایجاد شوند. بلاک چین سکرت به کمک الگوریتم‌های رمزنگاری شده تراکنش‌ها و داده‌های موجود در قراردادهای هوشمند را مخفی نگه می‌دارد و به کاربران اجازه می‌دهد تا بتوانند در محیطی با حریم خصوصی بالا، برنامه‌های DApp خود را توسعه دهند.
  2. مقیاس پذیری بالا: یکی از ویژگی‌های مهم رمز ارز سکرت، مقیاس پذیری بالای آن است. این شبکه می‌تواند در هر ثانیه 10 هزار تراکنش را پردازش و در بلاک چین خود ثبت کند. این قابلیت باعث می‌شود تا پروژه‌های بزرگ از این شبکه برای توسعه برنامه‌های خود استفاده کنند.
  3. توسعه آسان برنامه‌ها: این شبکه از زبان برنامه نویسی سالیدیتی (solidity) برای توسعه قراردادهای هوشمند و ساخت برنامه‌های غیر متمرکز (DApp) استفاده می‌کند. استفاده از این زبان برنامه نویسی باعث می‌شود تا تعداد زیادی از توسعه دهندگان بتوانند از این نرم افزار استفاده کنند و برنامه‌های مورد نظر خود را در آن اجرا نمایند.
  4. قابلیت همکاری با سایر بلاکچین‌ها: شبکه سکرت دارای ابزار bridge است. به کمک این ابزار کاربران می‌توانند با بلاک چین‌های دیگر تعامل داشته باشند و دارایی‌های خود را در چندین شبکه جابجا کنند.

معایب ارز دیجیتال سکرت (SCRT)

  1. مشکلات امنیتی: شبکه سکرت نتورک از فناوری SGX برای افزایش امنیت شبکه خود استفاده می‌کند. اخیرا آسیب پذیری‌ها و مشکلات متعددی در این فناوری شناسایی شده و به نظر می‌رسد این فناوری چندان ایمن نیست. این موضوع می‌تواند باعث مشکلات امنیتی و اختلال در شبکه سکرت شود.
  2. پذیرش محدود: در حال حاضر در مارکت کریپتو پروژه‌های پرایوسی کوین یا همان شبکه‌هایی با حریم خصوصی بالا با استقبال کمی مواجه است. بیشتر کاربران مارکت کریپتوکارنسی معتقد هستند که بلاک چین‌ها علاوه بر غیر متمرکز بودن، باید شفافیت بالایی در اطلاعات خود داشته باشند.
  3. محدودیت‌های قانونی: نهادهای قانونی نظارت شدیدی بر پروژه‌های پرایوسی کوین دارند. شبکه سکرت در همین نظارت‌ها مجبور شد برخی از قوانین بورس آمریکا را در بلاک چین خود اجرا کند. وجود چنین قوانینی ممکن است سبب شود تا این پروژه‌ها نتوانند حریم خصوصی مورد نظر کاربران را پیاده سازی کنند.
  4. شفافیت پایین: حریم خصوصی بالا اگرچه یک مزیت برای شبکه سکرت محسوب می‌شود؛ اما از طرفی می‌تواند مشکلات را برای این پروژه به وجود بیاورد. حریم خصوصی بالا می‌تواند زمینه را برای سو استفاده افراد فراهم آورد تا آن‌ها بتوانند فعالیت‌های مجرمانه خود را بدون امکان پیگیری یا ردیابی در این شبکه انجام دهند.

نحوه خرید و فروش رمز ارز سکرت

زمانی که ارز سکرت به بازار کریپتوکارنسی معرفی شد، به دلیل حریم خصوصی بالا، بسیاری از کاربران تصمیم گرفتند تا بر روی این پروژه سرمایه گذاری کنند. همین موضوع باعث شد تا صرافی‌های بسیاری از این توکن در پلتفرم‌های خود پشتیبانی کنند. در حال حاضر (زمان نگارش مقاله) کاربران می‌توانند ارز دیجیتال SCRT را از صرافی‌های بایننس (binance)، کوکوین (kucoin)، بای بیت (bybit)، کراکن (kraken)، Gate.io و کوینکس (coinEx) خریداری کنند. همچنین کاربران می‌توانند این رمز ارز را در کیف پول‌های Keplr Wallet، تراست ولت (trust wallet)، سیف پل (safepal) و لجر (ledger) ذخیره و استیک کنند.

سخن پایانی

«ارز سکرت چیست؟» شبکه Secret یک بلاک چین غیر متمرکز است که قصد دارد بستری برای توسعه قراردادهای هوشمند فراهم آورد. شبکه سکرت یا secret network به کمک الگوریتم‌های مختلف، تلاش می‌کند تا حریم خصوصی اطلاعات کاربران را بالا ببرد تا افراد داخل شبکه نتوانند اطلاعات و قراردادهای هوشمند یکدیگر را شناسایی یا ردیابی کنند.
پروژه سکرت جزو پرایوسی کوین‌ها به حساب می‌آید. این پروژه دارای یک توکن بومی با نماد SCRT است. توکن SCRT یا همان ارز دیجیتال سکرت، نوعی ارز حاکمیتی به حساب می‌آید. کاربران شبکه با داشتن این رمز ارز می‌توانند در نظرسنجی‌های شبکه شرکت کنند و ایده‌ها و نظرات خود را با سایر کاربران به اشتراک بگذارند. علاوه بر این، کاربران به کمک این رمز ارز می‌توانند در پردازش اطلاعات تراکنش‌ها مشارکت کنند.
در حال حاضر رمز ارز سکرت به دلیل مشکلات امنیتی و محدودیت‌های موجود در قوانین بورس آمریکا با افت قیمت شدیدی مواجه شده است. اگر این رمز ارز در سال‌های آینده بتواند مشکلات ذکر شده را در شبکه خود برطرف کند، به دلیل عمق پایین معاملات، می‌تواند با رشدهای انفجاری یا شارپی همراه شود.

سوالات متداول