# | Coin | Price | Marketcap | Volume (24h) | Supply | Change | Last 24h |
---|
ارز زی کش چیست؟ شبکه ZCASH چگونه کار میکند؟ ارز دیجیتال ZEC چه مزایا و معایبی دارد؟ شباهتها و تفاوتهای زی کش با بیت کوین چه مواردی هستند؟
بعد از معرفی بیت کوین در دنیای فناوری، بسیاری از سرمایه گذاران و کاربران به دلیل غیر متمرکز بودن این شبکه، از آن استقبال کردند. بسیاری از سرمایه گذاران و کاربران با مشاهده میزان شفافیت بالا و همتا به همتا بودن بیت کوین، تصمیم گرفتند تراکنشهای مالی خود را تنها در بستر این شبکه اجرا کنند. بعد از گذشت چند سال از توسعه بلاکچین بیت کوین، برخی از توسعه دهندگان از شفافیت بالای این شبکه انتقاد کردند.
این دسته از کاربران معتقدند که بیت کوین باید تنها فضایی غیرمتمرکز در اختیار کاربران قرار دهد و نباید اطلاعات تراکنشها را به صورت شفاف در معرض سایر افراد قرار دهد. ایده ساخت بلاکچینی با حریم خصوصی بالاتر، توسط این دسته از توسعه دهندگان مطرح شد. آنها با ایجاد پرایوسی کوینها (Privacy Coins) بستری غیرمتمرکز با حریم خصوصی بالا برای بلاکچینها فراهم کردند تا کاربران بتوانند بدون ثبت اطلاعاتی همچون آدرس کیف پول و میزان مبلغ معامله، داراییهای خود را رد و بدل کنند.
یکی از اولین پرایوسی کوینهای ایجاد شده در بازار کریپتوکارنسی، ارز زی کش یا zcash است. این رمز ارز با مکانیزم منحصر به فرد خود توانسته شبکهای با حریم خصوصی بالا ایجاد کند. در این مقاله قصد داریم تا این ارز دیجیتال را به صورت کامل مورد بررسی قرار دهیم.
شبکه زی کش چیست؟
شبکه زی کش یا Zcash یک بلاکچین غیر متمرکز است که قصد دارد بستری با حریم خصوصی بالا برای مبادلات داراییهای کاربران فراهم کند. افراد در بستر این بلاکچین میتوانند با هویت ناشناس، داراییهای خود را به سایر کاربران منتقل کنند. تراکنشهای ثبت شده در این شبکه تنها اطلاعات تاریخ و زمان را در خود ثبت میکند و دیتاهایی همچون آدرس کیف پولهای فرستنده و گیرنده و میزان مبلغ تراکنش در این بلاکچین به هیچ عنوان ثبت نمیشود.
بلاکچین zcash کار خود را در 28 اکتبر سال 2016 و با فورک بیت کوین آغاز کرد. کدها و الگوریتمهای اصلی این شبکه از روی بلاکچین بیت کوین کپی برداری شده اما عملکرد آن با بیت کوین کاملا متفاوت است. این شبکه در ابتدا با نام زیرو کوین (zero coin) کار خود را آغاز کرد؛ اما بعد از استقبال کاربران، تیم توسعه نام این پروژه را به زی کش (zcash) تغییر دادند.
Zcash به کمک اثبات دانش صفر (zkp) توانسته بستری همتا به همتا با حریم خصوصی بالا برای کاربران فراهم نماید. این شبکه به کاربران این اجازه را میدهد تا تراکنشهای خود را به صورت اختیاری در حالت privacy قرار دهند. در واقع افراد در بستر این شبکه حق انتخاب دارند که تراکنشهای خود را به صورت عمومی با تمامی جزییات در شبکه ثبت کنند یا به کمک الگوریتمهای دانش صفر، آنها را با حریم خصوصی بالا انجام دهند.
تیم توسعه ارز زی کش (ZEC)
ایده ساخت پروژه زی کش توسط زوکو ویلکاکس (zooko wilcox) مطرح شد. ویلکاکس تا قبل از راه اندازی این شبکه، فعالیتهای بسیاری در مارکت کریپتو داشته و بهعنوان مشاور و مهندس توسعه دهنده در پروژههایی همچون digicash، mojo nation و BLAKE2 فعالیت کرده است. زوکو ویلکاکس به کمک بخشی از اساتید برجسته دانشگاههای MIT و UC Bekkeley توانسته تیم توسعه قدرتمندی برای این پروژه ایجاد کند.
از دیگر افرادی که در ساخت و توسعه این پروژه نقش بسیار حیاتی را داشتهاند، میتوان به اران ترمر (Eran Tromer) و کریستینا گارمن (Christina Garman) اشاره کرد. ترمر یک محقق رمزنگاری در دانشگاه کُرنل (Cornell University) بوده که در توسعه الگوریتمهای اثبات دانش صفر با zcash همکاری داشته است. گارمن یک دانشمند علوم کامپیوتر بوده که در ساخت الگوریتمهای حریم خصوصی با ویلکاکس همکاری کرده است.
ارز زی کش چگونه کار میکند؟
همانطور که اشاره شد، زی کش یک پرایوسی کوین است که قصد دارد شبکهای غیر متمرکز با حریم خصوصی برای کاربران ایجاد نماید. این شبکه به کمک الگوریتمهای اثبات دانش صفر (Zero Knowledge Proof) به کاربران این امکان را میدهد تا بتوانند تراکنشهای خود را پنهان کرده و به صورت محرمانه، داراییهای خود را بین کاربران جابجا کنند.
اثبات دانش صفر در واقع روشهای احراز هویت و راستی آزمایی اطلاعات بین دو کاربر است که در آن افراد بدون اعتماد به یکدیگر، با کمک الگوریتمهای مشخصی، هویت یکدیگر را تایید و معاملات خود را انجام میدهند. در الگوریتمهای اثبات دانش صفر هیچ اطلاعات مهم یا حساسی از کاربران ثبت نمیشود و تنها با مشخص کردن بخشی از اطلاعات جزیی، کاربران شخص فرستنده یا گیرنده مورد نظر خود را شناسایی میکنند.
یکی از قابلیتهای جذاب ارز دیجیتال زی کش، امکان استفاده از چندین نوع تراکنش است. کاربران در این شبکه میتوانند داراییهای خود را در تراکنشهای کاملا شفاف یا کاملا محرمانه ثبت کنند. درواقع در این شبکه 4 نوع تراکنش وجود دارد که به شرح زیر هستند:
- تراکنشهای Public: در تراکنشهای عمومی، آدرسهای هر دو طرف فرستنده و گیرنده به همراه مبلغ تراکنش به صورت شفاف در بلاکچین رمز ارز زی کش ذخیره میشود.
- تراکنشهای shielding: تراکنشهای محافظت شده یا shielding زمانی اتفاق میافتد که گیرنده قصد دارد آدرس عمومی کیف پول خود را به صورت مخفی در معامله ثبت کند. در واقع در این نوع تراکنش، فرستنده دارایی به صورت شفاف اطلاعات خود را ثبت میکند اما هیچ دیتایی از کاربر گیرنده در بلاکچین نوشته نمیشود.
- تراکنشهای Deshielding: تراکنشهای غیر محافظت شده یا deshielding دقیقا برعکس تراکنشهای محافظت شده عمل میکنند. در این تبادل، اطلاعات مربوط به فرستنده به صورت کامل در شبکه پنهان میشود اما اطلاعات گیرنده به صورت شفاف در بلوک ذخیره میشوند.
- تراکنشهای private: مهمترین و اصلیترین تراکنشها در این شبکه، تبادلات private است. در این نوع تراکنشها تمامی اطلاعات مربوط به فرستنده و گیرنده از طریق الگوریتم رمزنگاری zk-SNARK به صورت محرمانه ثبت میشود.
کاربران برای آنکه بتوانند در شبکه zcash مشارکت کنند، میتوانند از طریق فرآیند استخراج تراکنشهای شبکه را پردازش کنند. بلاکچین zcash از الگوریتم اثبات کار (pow) استفاده میکند. بر طبق این الگوریتم کاربران برای مشارکت در شبکه باید سیستمهای پردازشی خود را به بلاکچین وصل کنند تا بتوانند با حل و محاسبات معاملات پیچیده ریاضی، عدد هش بلوک را شناسایی و ثبت نمایند.
نحوه استخراج ارز دیجیتال زی کش (ZEC)
همانطور که اشاره شد، شبکه زی کش از الگوریتم اجماع اثبات کار برای تایید تراکنشهای خود استفاده میکند. بر طبق این الگوریتم کاربران باید به کمک سیستمهای پردازشی خود را به شبکه zcash وصل نمایند و از طریق حل معادلات پیچیده ریاضی توابع هش، بلوک تراکنشها را بسازند. الگوریتمهای اجماع شبکه zcash به گونهای طراحی شده تا کاربران بتوانند با سیستمهایی با کارت گرافیک و پردازنده پیشرفته، در پردازش تراکنشها مشارکت داشته باشند.
کاربران باید حداقل پردازنده 16 هستهای و کارت گرافیک مدل Nvidia GeForce GTX را در سیستمهای خود قرار دهند تا بتوانند در بلاکچین zcash به عنوان یک ماینر فعال باشند. کاربران به صورت کلی به دو روش میتوانند ارز zcash را استخراج کنند:
- استخراج انفرادی: در این روش کاربر با اتصال سیستمهای پردازشی خود به شبکه، به صورت انفرادی اقدام به استخراج ارزهای زی کش میکند. کاربر در این روش باید سیستمهای پردازشی قدرتمندی را خریداری نماید؛ زیرا کاربر باید با تمامی ماینرهای فعال در شبکه رقابت کند و سریعتر از آنها معادلات پیچیده شبکه را حل کند.
بنابراین ماینر در این روش باید از دستگاههای پردازشی ASIC استفاده کند. دستگاههای پردازشی ASIC قیمت بالایی دارند اما به صورت اختصاصی برای فرآیند استخراج رمز ارزها طراحی شدهاند. علاوه بر خرید دستگاههای ASIC، ماینرها باید هزینه استخراج رمز ارز مورد نظر خود را محاسبه کنند.
هزینههایی مانند میزان مصرف برق و اجاره استقرار دستگاهها از مهمترین عواملی هستند که ماینر باید در استخراج یک رمز ارز در نظر بگیرد. با توجه به آن که قیمت ارز ZEC با افت شدیدی همراه شده و رمز ارزهایی مانند بیت کوین جذابیت استخراج بیشتری دارند؛ استخراج انفرادی ارز زی کش منطقی نیست. - استخراج گروهی با mining pools: استخرهای استخراج یا mining pools به فضایی گفته میشود که در آن کاربران با به اشتراک گذاشتن دستگاههای پردازشی خود، به صورت گروهی در استخراج یک بلاکچین با یکدیگر همکاری میکنند. ماینرها در این روش نیازی به دستگاههای بسیار پیشرفته ندارند و میتوانند به وسیله سیستمهایی با کارت گرافیک و پردازنده بالا، در بلاکچین zcash مشارکت داشته باشند.
استخرهای استخراج پاداش دریافتی از شبکه را در بین ماینرها تقسیم میکنند. هرچه سیستم پردازشی ماینر قویتر باشد، پاداش استخراج آن بیشتر است. ماینرها میتوانند از طریق استخرهای استخراج f2pool و NiceHash به صورت گروهی به استخراج ارز دیجیتال ZEC بپردازند.
شباهت زی کش با بیت کوین
- تعداد کل کوینهای بیت کوین و ارز زی کش (ZEC) یکسان و برابر با 21 میلیون است. محدودیت تعداد کوینها در این دو رمز ارز باعث میشود تا هر دو خاصیت ضدتورمی داشته باشند.
- الگوریتم اجماع استفاده شده در هر دو بلاکچین، اثبات کار است. این دو بلاکچین به کمک مکانیزم استخراج تراکنشها و اطلاعات ثبت شده در شبکههای خود را پردازش و تایید میکنند.
- هر دو شبکه zcash و bitcoin دارای رویداد هاوینگ هستند. هاوینگ یا halving رویدادیست که هر 4 سال یکبار در شبکه اتفاق میافتد و در آن پاداش ماینرها نصف میشود. در حال حاضر قرار است هاوینگ بیت کوین در تاریخ ۱۸ آوریل سال 2024 و هاوینگ zcash در تاریخ 28 اکتبر سال 2024 رخ دهد.
بیشتر بخوانید: الگوریتم اجماع چیست به زبان ساده
تفاوت زی کش با بیت کوین
- حریم خصوصی
تراکنشهای شبکه بیت کوین کاملا شفاف است. تمام جزییات تراکنش از جمله آدرسهای فرستنده، گیرنده و میزان مبلغ مبادله شده به صورت عمومی در بلاکچین قابل مشاهده است. در بیت کوین حریم خصوصی بسیار کمی برای کاربران وجود دارد و تنها هویت اصلی افراد به صورت کامل در شبکه فاش نمیشود. در مقابل در بلاکچین ارز دیجیتال زی کش کاربران با حریم خصوصی بسیار بالا میتوانند داراییهای خود را جابجا کنند.
آنها میتوانند از طریق تراکنشهای محافظت شده و الگوریتم رمزنگاری zk-SNARK اطلاعاتی مانند آدرس فرستنده، گیرنده و مبلغ تراکنش را پنهان کنند. البته تراکنشهای محافظت شده در zcash به صورت اختیاری انجام میشوند و افراد میتوانند برخی از معاملات خود را به صورت عمومی در بلاکچین شبکه ثبت کنند. - سرعت و کارمزد تراکنشها
به دلیل وجود ترافیک بالا در بلاکچین ارز دیجیتال بیت کوین، تراکنشهای این شبکه با سرعت پایینی انجام میشوند. علاوه بر این کاربران برای انجام تراکنشهای خود باید مقدار زیادی هزینه به عنوان کارمزد شبکه به نودهای بلاکچین پرداخت نمایند. در مقابل شبکه zcash به دلیل ترافیک کمتر، تراکنشها را با سرعت بالاتر اجرا میکند. علاوه بر این به دلیل وجود برخی از الگوریتمها در بلاکچین این شبکه، کاربران میتوانند از طریق کارتهای گرافیکی نیز در استخراج این شبکه مشارکت کنند. این موضوع باعث میشود تا تعداد ماینرهای شبکه افزایش یافته و آنها با کارمزد کمتری نسبت به شبکه بیت کوین، بتوانند تراکنشها را پردازش کنند. - امنیت
یکی از ایمن ترین بلاکچینهای طراحی شده در بازار کریپتو، بیت کوین است. بیت کوین سابقه طولانی در بحث امنیت دارد و تا به امروز هیچ گروه هکر یا خرابکاری نتوانسته در تراکنشها و اطلاعات این شبکه دستکاری کند. شبکه zcash نیز امنیت بالایی دارد و از الگوریتمهای این شبکه استفاده کرده؛ اما به دلیل وجود روش رمزنگاری zk-SNARK کاربران هنوز نمیتوانند به طور قطع بر امنیت این شبکه حساب کنند.
رمزنگاری zk-SNARK روشی نوآورانه و جدید بوده که هنوز با چالشهای جدی مواجه نشده است. عدم وجود سابقه مقاومت در این الگوریتم باعث میشود تا سرمایه گذاران به سختی به این پروژه اعتماد کنند. - میزان پذیرش
ارز دیجیتال بیت کوین پرطرفدارترین رمز ارز موجود در مارکت کریپتوکارنسی است. برخی از سرمایه گذاران و فعالان بازارهای مالی از این رمز ارز به عنوان جایگزینی برای طلا یاد میکنند. از همین رو میزان پذیرش و استقبال از بیت کوین در مقایسه با زی کش بسیار بیشتر است. بلاک چین zcash عملکرد خوبی در بحث حریم خصوصی دارد و توانسته بستری غیرمتمرکز برای تراکنشهای خصوصی ایجاد کند. اما در حال حاضر این شبکه مقبولیت کمتری نسبت به بیت کوین دارد.
مزایای ارز دیجیتال زی کش (ZCASH)
- حریم خصوصی بالا: در بلاکچین زی کش (ZEC)، تراکنشهای خصوصی به صورت محافظت شده در بلوک شبکه ثبت میشوند. این شبکه با استفاده از رمزنگاری zk-SNARK اطلاعات فرستنده و گیرنده و مبلغ معامله را در داخل تراکنش مخفی میکند تا سایر کاربران نتوانند به اطلاعات تراکنشها دسترسی داشته باشند. به عبارتی دیگر، در این شبکه تنها اطلاعات تاریخ و زمان معامله در تراکنشهای خصوصی ثبت میشود.
- وجود انواع تراکنشها: کاربران میتوانند در این شبکه تراکنشهای عمومی و خصوصی ثبت کنند. افراد میتوانند برحسب معامله خود، اطلاعات تراکنشهای خود را به صورت کامل در اختیار بلاکچین قرار دهند و یا از طریق الگوریتمهای این شبکه، تمامی اطلاعات خود را مخفی نمایند. نکته قابل توجه این است که همه این تراکنشها از طریق ارز ZEC قابل اجرا هستند و کاربران برای انجام تراکنشهای خصوصی، به کوین یا توکن دیگری نیاز ندارند.
- امنیت بالا: Zcash به دلیل استفاده از الگوریتمهای موجود در شبکه بیت کوین، ایمنی بسیار بالایی دارد. این شبکه با استفاده از الگوریتم اثبات کار و رمزنگاری zk-SNARK امکان جعل تراکنشها و نفوذ هکرها را غیرممکن میکند.
- مقیاس پذیری بالا: تراکنشهای این شبکه با کارمزد پایین و سرعت بالایی ثبت میشود. این موضوع باعث میشود تا کاربرانی که به دنبال سرعت بالا در تراکنشها هستند، شبکه زی کش را به جای بیت کوین انتخاب نمایند.
- ضد تورمی: تعداد کوینهای شبکه zcash محدود و به اندازه 21 میلیون است. در واقع این رمز ارز همانند بیت کوین ضد تورمی بوده و به شرط استقبال کاربران، ارزش آن در بلندمدت افزایش مییابد.
معایب ارز دیجیتال زی کش (ZCASH)
- پیچیدگی بسیار زیاد: شبکه زی کش از الگوریتمها و فناوریهای پیچیدهای برای ساخت بستری با حریم خصوصی بالا استفاده کرده است. این الگوریتمها اکثرا جدید و تازه وارد هستند و هنوز در برابر حملات سنگین هکرها آزمایش نشدهاند. بنابراین احتمال بروز مشکلات امنیتی در این شبکه وجود دارد.
- ترافیک: اگرچه زی کش (ZEC) توانسته بستری با حریم خصوصی برای کاربران ایجاد کند، اما با این حال با روشهای مختلفی همچون تحلیل ترافیک، کاربران میتوانند اطلاعات سایر کاربران را شناسایی کنند. به دلیل وجود برخی از تراکنشهای شفاف، اگر کاربری اطلاعات خود را به صورت شفاف در تراکنشها ثبت کند، افراد میتوانند با بررسی تاریخچه تراکنشهای شبکه، آدرس کیف پول کاربران را شناسایی کنند.
- احتمال محدودیتهای قانونی: پرایوسی کوینها از همان ابتدا مورد انتقاد بسیاری از نهادهای قانونی قرار گرفتهاند. این کوینها به صورت رایج در دارک وب و بین هکرها استفاده میشود و به همین دلیل، قانونگذاران سعی دارند با ایجاد چارچوبهای مشخصی، دسترسی این رمز ارزها را برای کاربران محدود نمایند. این موضوع ممکن است باعث شود تا در آینده ریسک سرمایه گذاری در این حوزه افزایش یابد و کاربران کمتری تمایل داشته باشند تا بر روی این پروژه سرمایه گذاری کنند.
- وجود رقیبان قدرتمند: رمز ارز زی کش در حال رقابت با پرایوسی کوینهایی همچون ارز دیجیتال مونرو (XMR) و دش (Dash) است. مونرو و دش هر دو عملکرد فوق العادهای در بحث حریم خصوصی ثبت کردهاند و نسبت به zcash، طرفداران و کاربران بیشتری دارند. اگر زی کش نتواند در سالهای آینده کاربران بیشتری را به خود جذب کند، ممکن است در رقابت با مونرو و دش شکست خورده و از بازار حذف شود.
- مشکلات محیط زیستی: از دیگر معایب بلاکچین zcash، بحث میزان مصرف انرژی است. این شبکه برای تایید تراکنشها از الگوریتم اثبات کار استفاده میکند و کاربران برای مشارکت در شبکه، باید در فرآیند استخراج شرکت کنند و دستگاههای پردازشی خود را در اختیار شبکه قرار دهند. این موضوع باعث میشود تا کاربران برای تایید و پردازش تراکنشها، انرژی بسیار زیادی را مصرف کرده و مشکلات محیط زیستی متعددی ایجاد کنند.
پیش بینی آینده ارز زی کش
برای پیش بینی آینده قیمت زی کش، بهتر است ابتدا تاریخچه قیمت و رفتار آن را بررسی کنیم. تصویر زیر نمودار قیمت ارز ZEC را نشان میدهد. این ارز در ماه می سال 2019 در صرافی بایننس با قیمت 57 دلار لیست شد. در ابتدا این رمز ارز توانست در عرض چند ماه تا قیمت 125 دلار رشد کند. اما بعد از این رشد، قیمت وارد یک روند نزولی شد و تا ابتدای سال 2020 با 42 درصد ریزش، به قیمت 31 دلار رسید.
با شروع سال 2020 قیمت مجدد وارد فاز صعودی شد و توانست تا پایان سال 2020، به میزان 216 درصد رشد کند و به قیمت 102 دلار برسد. رشد قیمت در سال 2021 نیز ادامه داشت و قیمت ارز ZEC تا ماه می سال 2021 از سطح 102 به 272 دلار جهش پیدا کرد. این قیمت بالاترین نرخ ثبت شده برای این ارز دیجیتال است.
از اواسط می سال 2021 روند صعودی این ارز پایان یافت و قیمت در فاز نزولی قرار گرفت. در روند نزولی شکل گرفته، قیمت از 372 به 36 دلار سقوط کرد. این ریزش بلندمدت تا سال 2023 ادامه داشت و ارز با افت 30 درصدی، به سطح 18 دلار رسید. در حال حاضر (زمان نوشتن مقاله) این روند نزولی هنوز تمام نشده است.
تصویر زیر چارت تحلیل تکنیکال ارز ZEC را در تایم فریم هفتگی نشان میدهد. در حال حاضر (زمان نگارش مقاله) قیمت ارز زی کش در محدوده 17.5 تا 18 دلار قرار گرفته و وارد محدوده حمایتی 20 تا 16 دلار شده است. در صورتی که قیمت بتواند ناحیه حمایتی را به سمت پایین بشکند، ممکن است این ارز تا نرخ 10 دلار ریزش کند. اما در صورتیکه قیمت بتواند به ناحیه حمایتی واکنش مثبت نشان دهد، میتواند تا ناحیه مقاومتی 33 تا 40 دلار رشد کند.
در اندیکاتور RSI قیمت در ناحیه اشباع فروش قرار دارد. این موضوع بدین معناست که به احتمال زیاد قیمت در هفتههای آتی با ریزشهای شارپی مواجه شود. ناحیه حمایتی 20 تا 16 دلار آخرین حمایت قیمت است. اگر امسال هاوینگ zcash بتواند جذابیت ارز ZEC را افزایش دهد، کاربران مجدد به معاملات این ارز بازمیگردند و قیمت این کوین از سقوط احتمالا نجات پیدا میکند.
نحوه خرید و فروش رمز ارز زی کش (ZEC)
ارز زی کش در لیست 100 رمز ارز محبوب بازار کریپتوکارنسی قرار دارد. همین موضوع باعث شده تا اکثر صرافیها از این کوین پشتیبانی کنند. کاربران میتوانند ارز دیجیتال ZEC را از صرافی های بایننس (Binance)، کراکن (Kraken)، کوکوین (Kucoin)، OKX، gate.io، کوینکس (CoinEx) و جمینی (Gemini) خریداری کنند.
همچنین کاربران میتوانند برای ذخیره ارزهای zec از کیف پول های متامسک (metamask)، تراست والت (Trustwallet)، اتمیک والت (Atomic wallet)، لجر (Ledger) و ترزور (Trezor) استفاده کنند. کیف پولهای ذکر شده تراکنشهای شفاف را در بلاکچین zcash ثبت میکنند. کاربران اگر قصد دارند تراکنشهای مخفی در این شبکه انجام دهند، باید از کیف پولهای ZelCore، zec-qt-wallet و WinZEC استفاده کنند.
سخن پایانی
«ارز زی کش چیست؟» zcash یک شبکه بلاکچین غیر متمرکز است که قصد دارد بستری برای نقل و انتقالات داراییهای کاربران فراهم کند. این شبکه قصد دارد با ایجاد شبکهای همتا به همتا با حریم خصوصی بالا، امکان ردیابی اطلاعات کاربران و تراکنشها را حذف کند تا افراد بتوانند با خیالی راحت، داراییهای خود را جابجا کنند.
zcash یکی از اولین پروژههای حوزه پرایوسی کوین محسوب میشود که ایده بلاکچینهایی با حریم خصوصی بالا را در مارکت کریپتو مطرح کرده است. این بلاکچین به کمک الگوریتمهای شبکه بیت کوین و اثبات دانش صفر توانسته از انواع تراکنشهای عمومی و خصوصی در داخل شبکه خود پشتیبانی کند. کاربران میتوانند از طریق توکن بومی این شبکه با نماد ZEC، داراییهای خود را به صورت خصوصی با سایر افراد جابجا کنند.
در حال حاضر به دلیل وجود رقیبان قدرتمندی همچون شبکه مونرو (Monero) سرمایه گذاران حوزه پرایوسی کوین توجه کمتری به پروژه zcash دارند. از طرفی به دلیل وجود برخی از تراکنشهای شفاف در بلاکچین این شبکه، افراد ترجیح میدهند از شبکهای با حریم خصوصی بسیار بالا و بدون تراکنشهای شفاف استفاده کنند. اگر در سالهای آینده تغییری در روند این شبکه رخ ندهد این پروژه دیگر نمیتواند با سایر رمز ارزهای حوزه رقابت کند و ممکن است از مارکت کریپتوکارنسی حذف شود.
سوالات متداول
ارز ZEC چیست؟
ارز ZEC، کوین بومی بلاکچین زی کش است. کاربران از طریق این رمز ارز میتوانند در بستری همتا به همتا، تراکنشهای عمومی و خصوصی خود را انجام دهند. در واقع به کمک این رمز ارز کاربران میتوانند در بستری با حریم خصوصی بالا، داراییهای خود را، بدون ثبت آدرس کیف پولها و مبلغ انتقال، با سایر کاربران رد و بدل کنند.
آیا زی کش قابل استخراج است؟
بله. ارز ZEC از الگوریتم اثبات کار پیروی میکند. بر طبق این الگوریتم کاربران میتوانند به صورت داوطلبانه برای مشارکت در پردازش تراکنشها، سیستمهای پردازشگر خود را به شبکه وصل کنند. شبکه به کمک قدرت محاسباتی موجود در سیستمهای کاربران، تراکنشها را پردازش و بلوک را ایجاد میکند. کاربران در ازای مشارکت خود در فرآیند استخراج، از شبکه پاداش دریافت میکنند.
پاداش استخراج شبکه زی کش چه قدر است؟
در حال حاضر پاداش بلاکچین زی کش به ازای استخراج هر بلوک، 3.125 ارز ZEC است. بعد از هاوینگ شبکه zcash در تاریخ 28 اکتبر 2024 این میزان نصف خواهد شد.