توسعه فناوری بلاک چین و شناخت فواید آن در دنیای رمزنگاری و بایگانی اطلاعات تأثیر بسزایی در توسعه بازار کریپتو داشته است. همیشه فناوری بلاکچین دستخوش مشکلات عدیده است. به خصوص در لایه 1 به سختی میتوان به همه مشکلات پاسخ داد. تیم کسپر برای حل همین مشکلات پا به عرصه گذاشت تا “معضلات سهگانه بلاکچین” (Trilemma blockchain) را حل کند. در این مقاله به بررسی پروژه ارز کسپر خواهیم پرداخت و نحوه کار آن را بررسی خواهیم کرد. همچنین نگاهی به کاربردها و ساختار توزیع توکنهای CSPR خواهیم انداخت و با نقشه راه و اعضای تیم کسپر آشنا میشویم.
کاربران گرامی، مطالب درج شده در این مقاله براساس تحقیق و تالیف نویسنده می باشد. با این حال، مسئولیت بررسی دقیقتر و صحت مطلب و موارد ذکر شده، بر عهده شماست و بروکر PCM تضمینی بر این موضوع ندارد.
شبکه کسپر
شبکه کسپر یک بلاکچین اثبات سهام در لایه 1 است که برای کارکردهای روزمره به گونهای طراحی شده است که تمرکززدایی، امنیت و مقیاسپذیری را تحتالشعاع قرار ندهد.
در 31 مارس 2021، شرکت “کسپر لبز” (Casper Labs) رسماً شبکه اصلی کسپر را راهاندازی کرد. پروتکل و ساختار این شبکه برای پذیرش عمومی در میان شرکتها شکل گرفته است و بر حریم خصوصی، ترافیک کم و امنیت بالا متمرکز است. شرکتها میتوانند انتخاب کنند که میخواهند از دستورالعملهای عمومی یا شبکه خصوصی استفاده کنند. بستگی دارد که آن پروژه تا چه حد مایل باشد اطلاعات خود را در اختیار عموم قرار دهد.
شبکه کسپر از پروتکلهای اثبات سهام استفاده میکند که مزایای زیادی دارند. نکتهای که باعث شهرت جهانی پروژه کسپر شده است به دلیل استفاده احتمالی این پروتکل در شبکه اتریوم 2 میشود. ارز کسپر یک ساختار خوب اثبات سهام است که میتواند به صورت پیشفرض بر روی شبکههای ارز دیجیتال به کار گرفته شود.

مزایای شبکه کسپر
فناوری این شبکه میتواند به شرکتها اجازه دهد که فناوری بلاکچین را در مدلهای تجاری و اداری خود به کار بگیرند. شرکتها بسته به نیاز خود قادر خواهند بود که برخی ویژگیهای این شبکه را اصلاح و ویرایش کنند.
اعتماد شبکه اتریوم 2 به پروتکل کسپر نشان داده است که ساختار ارز کسپر به خوبی میتواند در هر پروژهای که نیاز به اثبات سهام داشته باشد به کار برود.

از لحاظ مقیاسپذیری هم پروژه کسپر بسیار باارزش تلقی میشود. ساختار اثبات سهام ارز کسپر موجب میشود که قابلیت شاردینگ (sharding) در بلاکچین محقق شود که ظرفیت حجم اطلاعات بلاکچین را تقریباً نامحدود میسازد.
طرح “اثبات آینده” (Future Proof) باعث میگردد که ایجاد یک نقشه راه برای آینده ارز کسپر به سادگی قابل انجام باشد. شبکه کسپر از این طریق قابل آپدیت است. همچنین کاربران و توسعهدهندگان از این طریق قادر خواهند بود که هزینههای آتی گس (gas: کارمزدهای شبکه) را پیشبینی کنند و از مبلغ کارمزد مطمئن شوند.
توسعهدهندگان پروتکل کسپر همچنین یک آزمون میزان مصرف انرژی بلاکچین را با دیگر بلاکچینها انجام دادند تا کارآمد بودن مصرف انرژی خود را با آنها مقایسه کنند. شبکه کسپر با 400 نود فعال نسبت به اتریوم 47 هزار درصد و نسبت به بیت کوین 136 هزار درصد مصرف انرژی کمتری دارد.
همه چیز در مورد کوین CSPR
توکن بومی شبکه کسپر CSPR نام دارد. به دلیل استفاده این شبکه از مکانیزم اثبات سهام طبیعی است که این توکن برای تشویق اعتبارسنجها به تأیید اطلاعات به کار گرفته شود. پاداش اعتبارسنجها در قالب توکن CSPR پرداخت میگردد.
ماینرها برای ثبت و تأیید اطلاعات در بلاک جدید باید آن اطلاعات و دادههای بلاک قبلی را به صورت رمزنگاری دربیاورند. برای اطمینان از فعالیت درست ماینرها، شبکه استاندارد خاصی را برای یافتن یک عدد خاص تعریف میکند. ماینر باید تلاش کند که عدد یافتهشده او منطبق بر استانداردهای اعلامی از سوی شبکه باشد.
به جای تکیه بر ماینرها، پروتکلهای اثبات سهام از اعتبارسنجها برای ثبت اطلاعات جدید استفاده میکنند. آنها توکنهای بومی شبکه را به عنوان وثیقه گرو میگذارند که به شبکه اطمینان میدهد که عملکرد درست و صادقانهای داشته باشند.
مهمترین کاربرد توکن بومی در هر شبکه اثبات سهام مربوط به فرآیند “استیک” (stake) میشود. بعد از استیک یا همان سپردهگذاری توکنهای بومی شبکه از کاربر انتظار میرود که اطلاعات جدید را به بلاکچین اضافه کند. بعد از افزودن این اطلاعات، پاداش وی در قالب همان توکن بومی پرداخت میگردد.
مهمترین کاربرد توکن CSPR هم در شبکه کسپر مربوط به همین موضوع میشود. عرضه توکنهای جدید در همین راستا انجام میگیرد. این فرآیند باعث میگردد که امنیت شبکه کسپر هم تأمین شود، زیرا هکر برای نفوذ و دستکاری این سیستم نیاز به تصاحب 51 درصد از توکنها را دارد.

تاریخچه قیمتی و نحوه توزیع توکن CSPR
نهایت عرضه این توکن تا هنگام نگارش این مقاله برابر با 11 میلیارد و 420 میلیون دلار توکن میباشد. از این تعداد، 10 میلیارد و 659 میلیون توکن در گردش قرار دارد.
حجم بازار 313 میلیون دلاری توکن CSPR باعث شده است که این توکن در جمع صد ارز دیجیتال بازار قرار بگیرد.
ساخت هر بلاک جدید در آخرین آپدیت کسپر به 6.5 ثانیه رسیده است که در مقایسه با سایر بلاکچینهای لایه 1 بسیار خوب به حساب میآید.
https://coinmarketcap.com/currencies/casper/
در هنگام نگارش این مقاله، قیمت هر توکن CSPR برابر با 0.029 دلار است. در ابتدای شروع فعالیت شبکه اصلی، این توکن در بالاترین حدود قیمتی خود قرار داشت و حدود 0.8 دلار در ابتدا قمیتگذاری شد. متأسفانه این پروژه هیچگاه نتوانست دوباره به این قیمت بازگردد که مطمئناً برای سرمایهگذاران اولیه ضرر زیادی را به همراه داشت و باعث دلسردی عمومی شد.
هر چند، این توکن چندان بد عمل نکرده است و تقریباً از ابتدای سال 2022 توانسته است میانگین قیمتی 0.07 دلار خود را حفظ نماید. در این دو سال و در واقع بعد از افت شدید پس از راهاندازی، بالاترین قیمتی که توکن CSPR به خود دیده است 0.21 دلار بوده است که در ماه پایانی 2021 رقم خورد.
تخصیص دارایی توکن CSPR
مجموع توکنهای CSPR صادر شده، 6 درصد به مشاوران و 8 درصد به تیم مدیریت و 16 درصد به توسعهدهندگان اهدا شده است. مؤسسه غیر انتفاعی کسپر هم 20.3 درصد توکنهای CSPR را در اختیار کرد. 29.7 درصد توکنها هم در دو مرحله توزیع و فروش توکنها به اعتبارسنجها اهدا میشود. 10 درصد به کسپر لبز داده شد و 10 درصد نهایی هم در عرضه عمومی بین علاقهمندان توزیع شد.

بعد از سه مرحله جذب سرمایه، پروژه کسپر توانست 40 میلیون دلار را جذب کند.
تیم توسعه ارز کسپر
شبکه کسپر یک تیم بسیار متنوع و تلاشگر را در حوزههای مختلف اجرایی از شرکتهای بزرگی همچون گوگل، مایکروسافت و آدوبی در اختیار دارد.

مرینال مانوهار (Mrinal Manohar) مدیر اجرایی شبکه کسپر و شناختهشدهترین شخصیت حاضر در این پروژه است. او یکی از اولین سرمایهگذاران اتریوم بود و تجربه کار در مایکروسافت را نیز داشته است.
نقشه راه پروژه ارز کسپر
در سال 2021، تمرکز تیم شبکه کسپر بر روی فروش عمومی توکن CSPR از طریق پلتفرم عرضه “کوین لیست” (Coinlist) بود. شبکه اصلی کسپر هم در مارس همین سال راهاندازی شد. از مزایای عالی شبکه کسپر میتوان به این موضوع اشاره کرد که بیش از 8 میلیارد توکن CSPR تا اواسط سال 2021 در فرآیند استیک قرار دارد. این آمار نشان میدهد که بسیاری از اعضای شبکه کسپر در تلاش برای تأمین امنیت پروژه هستند.
در سپتامبر 2021، همکاری مؤسسه کسپر با گیت کوین (Gitcoin) آغاز شد تا از این طریق بتوان به برنامهنویسانی که قصد توسعه اپلیکیشنهای غیرمتمرکز (dApps) را بر بستر ارز کسپر دارند جایزه داده شود.
احتمالاً در سال 2023 به بعد، پروژه کسپر تلاش کند که به سمت اپلیکیشنهای مالی غیرمتمرکز (DeFi)، توکنهای غیر قابل تعویض (NFT) و گیم فای (GameFi) برود و سعی کند در این حوزهها پیشرفت داشته باشد.
علاوه بر این، پروژه کسپر از سال 2022 تلاش ویژهای را برای جذب مشتریان خارجی داشته است و میخواهد شبکه مشتریان قویتری را به خود جذب کند.
سرمایهگذاری در توکن CSPR
معمولاً مشتریان و سرمایهگذاران در ارز کسپر شرکتهای بزرگ و متعهد هستند. به همین دلیل است که وقتی این پروژه با یکی از این سازمانها ارتباط برقرار میکند معمولاً شاهد تأثیرات شگرف آن در دنیای کریپتو و شبکه کسپر هستیم.

ارز کسپر در سال 2021 در همکاری با شرکت گیت کوین توانست مراسمی را تحت عنوان “Friendly Hackathon” برگزار کند که احتمالاً دورههای دیگری هم داشته باشد همان طور که در مورد ساختار این همکاری گفته شد، قرار بر این بود که در این مراسم انواع مهندسان برنامهنویس شرکت داشته باشند و در ظرف مدت محدود اقدام به حل مسائل مختلف برنامهنویسی کنند. طبعاً جذابیت چنین اقداماتی میتواند تأثیر بسزایی در شناختهشدن و پذیرش هر چه بیشتر این پروژه داشته باشد.
اگر بخواهیم به آینده کسپر نگاهی بیندازیم نیاز است که پروژههای مشابه آن را هم بررسی کنیم. ارزهای دیجیتالی همچون نیر (Near)، سولانا (Solana) و کازماس (Cosmos) همگی همچون ارز کسپر ارائهدهنده خدمات بلاکچینی لایه 1 هستند.