در علوم مختلف از شاخص های متفاوتی برای بررسی وضعیت فرایندهای جاری در این معاملات استفاده مینمایند. شاخص PPI یکی از این دست شاخصها میباشد. از این شاخص در جهت بررسی تحولات حاصل در قیمتها در یک سال پایه برای کالایی خاص استفاده مینمایند. در نتیجه کاربران میتوانند برای محاسبه تغییرات قیمتی از شاخصهای مختلف و تغییرات قیمت کالاها و یا خدمات استفاده کنند. ما میتوانیم به شاخصهایی مانند CPI، PPI و شاخصهای مورد استفاده در تغییر قیمت کالاهای صادراتی و وارداتی اشاره نماییم.
شاخص PPI یکی از مهمترین شاخصهایی میباشد که توسط اقتصاد آمریکا معرفی و در بحث مدیریت اقتصاد مورد استفاده قرار گرفته است. این شاخص از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر قیمت دلار و سایر ارزهای کاربردی در سطح جهان در نظر گرفته میشود. همچنین شاخص PPI آمریکا میتواند تاثیر مستقیم بر نرخ ارزهای رایج به ویژه دلار آمریکا بگذارد.
همچنین میتوانیم این شاخص را در دسته شاخصهای تورمی طبقه بندی کنیم. کارشناسان عموما شاخص پی پی آی را به عنوان عاملی برای ثبت میزان هزینههای تولیدکنندگان در زمان تولید محصولات در نظر میگیرند. در ادامه برای شناخت بهتر این شاخص به طور ویژه به برخی از سوالات مطرح شده در مورد این شاخص پاسخ خواهیم داد.
شاخص PPI چیست؟
ابتدا و پیش از شروع بحث معرفی شاخص پی پی آی لازم میدانیم که به این سوال اساسی که شاخص PPI چیست؟ پاسخ دهیم. در ابتدا نیاز است توجه شما را به این موضوع جلب کنیم که این شاخص مخفف عبارت Producer Price Index میباشد. این شاخص در زبان ساده به معنای شاخص قیمت تولید کننده و یا شاخص بهای تولیدکننده (ppi) است. این شاخص در دسته شاخص های اقتصادی دسته بندی میشود.
از این شاخص به منظور بررسی تغییر قیمتها از نگاه تولید کننده و عرضه کننده محصولات و خدمات استفاده میکنند. در علم اقتصاد از شاخصهای دیگری مانند شاخص سی پی آی به منظور بررسی میزان تغییرات قیمت مصرف کننده استفاده میکنند. در نتیجه این دو شاخص دارای وجه کاربردی کاملا متفاوتی هستند.
به زبان ساده تولید کننده از شاخص بهای تولیدکننده (ppi) به منظور بررسی میزان هزینه تمام شده تولید استفاده میکند. تا پیش از سال 1978 دادههای حاصل در بحث PPI را تحت عنوان شاخص قیمت عمده فروشی یا WPI منتشر مینمودند. اداره آمار کار آمریکا در سال 1982 تمامی شاخصهای کاربردی در بحث قیمت تمام شده تولید را بر اساس عدد 100 بازنشانی نمود.
این سال در دانش اقتصاد به عنوان سال پایه در بحث تعریف شاخصهای مورد نظر در قیمت تولید محصولات در نظر گرفته شد. تغییر قیمتها در سالهای بعد از سال پایه به صورت مقایسهای صورت میپذیرد. در صورتی که قیمتها نسبت به سال پایه کاهش و یا افزایش یابد نشان دهنده مدیریت درست و غلط اقتصادی تولید کننده است.
این امر نشان دهنده رشد مثبت و یا منفی قیمت نهایی تولید محصولات و خدمات نیز در نظر گرفته میشود. برای درک بهتر موضوع شرایطی را در نظر بگیرید که در آن تولید یک محصول در ماه مهر حدود 1000 تومان بوده است. حال قیمت همان کالا در ماه آذر در حدود 1500 تومان افزایش مییابد. در این شرایط هزینه تولید محصول برای تولید کننده حدود 50 درصد نسبت به ماه مهر افزایش خواهد داشت.
بر همین اساس اداره آمار کار شرکتهای تاثیر گذار بر مقدار شاخص پی پی آی را در سه دسته شرکتهای کالا محور، صنعتی و مبتنی بر مرحله پردازش دسته بندی مینمایند. در ادامه به طور مفصلتر به بررسی نوع تاثیرگذاری این شرکتها بر شاخص پی پی آی خواهیم پرداخت.
شاخص ppi مخفف چیست؟
ما در این مقاله کوتاه به این پرسش که شاخص بهای تولیدکننده (ppi) مخفف چیست؟ پاسخ دادیم. در نهایت مجددا برای شناخت بهتر به صورت مختصر تعریف مناسبی را برای آن ارائه خواهیم نمود. شاخص پی پی آی در واقع مخفف عبارت Producer price indices است که در تعبیر فارسی تحت عنوان شاخص قیمت تولید کننده شناخته میشود.
این شاخص را میتوانیم در دسته مهمترین شاخصهای کاربردی در بحث مدیریت بازار تولید و عرضه محصولات و خدمات در نظر بگیریم. بخش مهمی از اطلاعات و اخبار امروز دنیای اقتصاد به حواشی بررسی این شاخص کاربردی وابسته میباشد.
محاسبه و تحلیل شاخص PPI بر اساس نگاه تولید کننده صورت میپذیرد. همچنین این شاخص تاثیر مستقیمی بر قیمت نهایی عرضه محصولات در بازارهای مصرفی دارد. تولید کننده از این شاخص برای تعیین قیمت نهایی عرضه محصول به خرده فروش و همچنین تعیین قیمت عرضه محصول توسط خرده فروشها استفاده مینماید. در نتیجه همین امر نشان دهنده اهمیت کاربرد این شاخص در بحث تولید محصولات، خدمات و مدیریت رقابت در بازار میباشد.
بیشتر بخوانید: تورم چیست به زبان ساده
تاثیر شاخص ppi بر دلار
شاخص قیمت تولید کننده بانک مرکزی یا همان پی پی آی را از مهمترین شاخص های تاثیرگذار بر میزان تورم در نظر میگیرند. در نتیجه بانک مرکزی آمریکا از این شاخص به عنوان عنصر مهم و تاثیرگذار در تصمیم گیریهای خود استفاده مینمایند. در زمانهایی که میزان تورم در کشورهای دنیا افزایش چشمگیری مییابد بانک مرکزی از طریق برنامههای خاص مانند کنترل میزان بهره تلاش میکند تا مقدار تورم را کاهش دهد.
به طور قطع اجرای این برنامه تاثیر بسزایی بر نرخ ارز دلار خواهد گذاشت. در نتیجه این مسئله میتواند میزان ارزش دلار را در بازار تا حد قابل توجهی افزایش و یا کاهش دهد. بنابراین زمانهایی که میزان این شاخص در بازار کاهش مییابد کارشناسان انتظار افزایش ارزش دلار را دارند.
تاثیر شاخص ppi بر طلا
در این بخش ما میزان تاثیر شاخص بهای تولیدکننده (ppi) روی طلا را بررسی خواهیم کرد. همانگونه که در متن نیز به این موضوع پرداختیم شاخص پی پی آی یک شاخص مهم اقتصادی میباشد. حال ممکن است در ذهن کاربران این سوال پیش آید که آیا تغییرات این شاخص میتواند بر قیمت نهایی کالای ارزشمندی مانند طلا موثر باشد؟ تغییر در شاخص پی پی آی و افزایش میزان آن میتواند عامل ایجاد تورم در اقتصاد یک کشور باشد. دلیل این امر نیز این است که پی پی آی یک شاخص مهم برای بررسی تغییرات قیمتی در سطح تولید کنندگان است.
افزایش میزان شاخص PPI میتواند به عنوان عامل بررسی افزایش تورم در اقتصاد به شمار برود. در این شرایط غالبا کاربران شاهد کاهش قیمت ارزش ارز دلار در اقتصاد کشور خود خواهند بود. در چنین شرایطی افراد برای مدیریت سرمایه خود به دنبال خرید کالاهای امن مانند طلا میباشند. این کالاها در بازارهای سرمایه گذاری از میزان ریسک سرمایه گذاری بسیار کمتری برخوردار هستند. همین مسئله میتواند بر قیمت نهایی این فلز گرانبها تاثیرگذار باشد و سبب افزایش قیمت آن در بازار شود. همچنین کاهش میزان این شاخص میتواند به منزله کاهش تورم در نظر گرفته شود.
با کاهش شاخص پی پی آی عموما قیمت ارز دلار افزایش مییابد. همچنین این کاهش میتواند سبب تاثیرگذاری بر قیمت طلا شود و میزان قیمت آن را کاهش دهد. گاهی نیز بانک مرکزی برای مدیریت افزایش میزان شاخص PPI ایران اقدام به افزایش نرخ بهره در بازار فارکس مینماید. افزایش نرخ بهره عموما منجر به تقویت قیمت دلار میشود و این انتخاب کاهش قیمت طلا را به همراه خواهد داشت. کاربران باید بدانند که طلا به عنوان یک دارایی بدون بهره است و در این دورهها خرید آن چندان معقول نیست.
تاثیر شاخص ppi در فارکس
اگر مدت زمان طولانی را به عنوان تریدر در بازارهای مالی مانند فارکس فعالیت کرده باشید به خوبی به این موضوع واقف خواهید بود که شاخص های اقتصادی بر جریان حاکم در این بازار تاثیر مستقیم میگذارند. شاخص PPI فارکس یکی از این شاخصهای موثر میباشد. این شاخص از چند طریق میتواند بر جریان حاکم در بازار فارکس نقش داشته باشد.
انتظارات تورمی، سیاستهای بانک مرکزی، روابط جفت ارز و احساسات بازار و درک ریسک از جمله عوامل موثر بر این جریانات هستند. کاربران باید بدانند که تمامی شاخص های اقتصادی میتوانند جریان حاکم بر بازار فارکس را تحت تاثیر قرار دهند. برای موفقیت در این بازار نیاز است تا کاربران تا حد قابل توجهی با سیاستها و اصطلاحات رایج در علم اقتصاد آشنا شوند. شناخت این شاخصها و جریانات حاکم بر آنها میتواند تا حد قابل توجهی موفقیت کاربران را در این بازار تعیین نماید.
ارتباط شاخص cpi و ppi
در ادامه این مقاله کوتاه لازم میدانیم تا به صورت اختصاری به بررسی دو شاخص cpi و ppi و تفاوت اساسی میان این دو شاخص بپردازیم. در ابتدا کاربران باید بدانند که کاربرد اساسی شاخص قیمت مصرف کننده یا همان سی پی آی به منظور بررسی قیمت سبد کالای مصرفی و خدمات دریافت شده توسط مصرف کنندهها میباشد. این در حالیست که از شاخص پی پی آی به منظور بررسی تحولات صورت گرفته در قیمت محصولات تولید شده توسط تولید کننده استفاده مینمایند.
نکته دیگر در این بین این مورد است که شاخص سی پی آی را به عنوان یک شاخص برای بررسی میزان تورم در نظر میگیرند. به خاطر داشته باشید که عموما اقتصاددانان از شاخص پی پی آی به صورت کاملا تخصصی برای اندازه گیری شاخص سی پی آی استفاده میکنند. همچنین افزایش در میزان شاخص پی پی آی میتواند در بازار سبب افزایش در میزان شاخص سی پی آی شود.
خبر ppi در فارکس
نحوه پخش خبر ppi در فارکس موضوعی است که ما در این بخش از مقاله قصد داریم به طور مختصر به آن بپردازیم. در ابتدا کاربران و تریدرها به خوبی نسبت به این موضوع واقف هستند که اخبار و دادههای مربوط به شاخص قیمت تولید کننده در هفتههای دوم هر ماه در اختیار کاربران قرار میگیرد. در نتیجه تریدرها از این دادهها به عنوان یک مقیاس مهم برای اندازه گیری میزان تورم استفاده میکنند. همچنین بین شاخص پی پی آی و شاخص سی پی آی ارتباط مستقیمی وجود دارد و افزایش و کاهش هر یک بر دیگری تاثیر میگذارد.
در نتیجه تریدرها از شاخص PPI فارکس به عنوان یک داده کلیدی برای اندازه گیری میزان فاندامنتال فارکس استفاده میکنند. تغییر در میزان نرخ بهره از دیگر عوامل تاثیرگذار در قیمت ارز در بازار فارکس میباشد که با شاخص پی پی آی رابطه مستقیم دارد. تریدرها با بررسی این شاخص و میزان بهره تاثیرات حاصل بر نرخ جفت ارزها را در بازار فارکس به صورت دقیق رصد و کنترل مینمایند.
تحلیل شاخص PPI
در بخش پایانی این مقاله و در مبحث مهم تحلیل شاخص PPI نیاز است تا ابتدا به این موضوع اشاره کنیم که دادههای حاصل از این شاخص در پیش بینی دادههای تورم بیش از رسیدن به مشتریها نقش دارد. در نتیجه همین مسئله نیز سبب شده تا سیاستگذاران و تریدرها به صورت اصولی به دادههای حاصل از این شاخص اهمیت بدهند.
رصد این شاخص به آنها کمک مینماید تا جهت حرکت قیمتها به سمت صعودی و یا نزولی را کنترل نمایند. برای مثال در صورتی که میزان این شاخص در بحث تولید محصولات پتروشیمی روند صعودی داشته باشد میتواند به معنی افزایش قیمت عرضه این محصولات در ماههای آینده و پیش رو باشد.
افزایش تورم برای تولید کنندگان امری مخرب است که برای جبران آن تولید کننده باید تا حد ممکن میزان درآمدهای خود را برای مقابله با این مشکل افزایش دهد. این افزایش میتواند بر افزایش تورم برای مصرف کننده نیز موثر باشد. همین امر سبب اجرای سیاستهای انقباضی توسط دولتها برای کاهش میزان تورم میشود.
در چنین شرایطی اصولا نرخ سهام موجود در بازا افت مینماید و کاربران به سمت تهیه اوراق قرضه متمایل میشوند. در اغلب موارد بررسیها نشان میدهد که شاخص پی پی آی مربوط به آمریکا بسیار بالاتر از کشورهای اروپایی میباشد. همین مسئله را به عنوان معیار صعودی نرخ دلار نسبت به یورو در نظر میگیرند.
سخن پایانی
ما در این مقاله کوتاه به بررسی اهمیت شاخص PPI در کنترل بازار عرضه و تقاضا و همچنین بازارهای مالی پرداختیم. کاربران باید بدانند که این شاخص در بحث کنترل بازار بسیار مهم و حیاتی است و نقش مهمی در سیاستهای اقتصادی ایفا مینماید. در نتیجه افزایش و کاهش این شاخص میتواند تاثیر مستقیمی در بازار طلا، ارز و همچنین فارکس و سایر بازارهای مالی داشته باشد. تریدرها میتوانند از دادههای حاصل از این شاخص برای بررسی و اندازه گیری میزان تورم بیشترین استفاده را نمایند. این مسئله میتواند بر موفقیت آنها در معاملات جاری و انجام بهترین پیش بینیها نقش موثری داشته باشد.
سوالات متداول
اهمیت کاربرد شاخص PPI در چیست؟
همانگونه که در متن نیز به آن اشاره نمودیم بررسی میزان شاخص پی پی آی به کاربر کمک می نماید تا میزان قیمت تولید محصول را به درستی رصد نماید. این شاخص میزان تغییرات قیمت تولید در طول زمان را مشخص می کند.
افزایش میزان این شاخص چه نقشی در بازار دارد؟
افزایش میزان شاخص PPI در بازار سبب می شود که تولید محصولات و ارائه خدمات با هزینه بالاتری انجام شود. همچنین این امر می تواند میزان هزینه پرداختی توسط مصرف کننده را نیز تا حد قابل توجهی افزایش دهد.
آیا این شاخص بر قیمت دلار تاثیر دارد؟
در پاسخ به این سوال باید گفت که بله افزایش بیش از حد انتظار این شاخص می تواند سبب افزایش قیمت دلار و کاهش آن نیز سبب کاهش قیمت این ارز در بازار شود.