# | Coin | Price | Marketcap | Volume (24h) | Supply | Change | Last 24h |
---|
اوشن پروتکل چیست و چگونه کار میکند؟ مزایا و معایب رمز ارز OCEAN چه مواردی هستند؟ نمودار قیمت ارز دیجیتال اوشن چگونه تحلیل میشود؟
در دنیای امروزی، داده یا اطلاعات همانند کالاهای نفت و طلا، بسیار با ارزش است. شبکهها به کمک دادهها میتوانند عملکرد بهتری داشته باشند و محصول و خروجی مطلوبی را به کاربران خود ارائه کنند. استفاده از دادهها و اطلاعات کاربران نیازمند تایید و کسب اجازه از آنهاست. موضوعی که در نهادها و شرکتهای متمرکز به صورت کامل نقض میشود. نهادهای واسطه و متمرکز بدون اجازه کاربران، از اطلاعات آنها سو استفاده کرده و با تجزیه و تحلیل و فروش دادهها، کسب درآمد میکنند.
پروژه OCEAN protocol قصد دارد این مشکل را به صورت کامل برای کاربران حل نماید. این شبکه با استفاده از تکنولوژی بلاک چین و الگوریتمهای هوش مصنوعی، بستری غیر متمرکز برای تبادل داده را ایجاد کرده تا مصرف کنندگان و کسب و کارها برحسب نیاز خود، از کاربران داده خریداری کنند. در این مقاله قصد داریم تا همه چیز را درباره این پروژه مورد بررسی قرار دهیم.
اوشن پروتکل (ocean) چیست؟
اوشن پروتکل یا ocean protocol یک شبکه متن باز و غیر متمرکز محسوب میشود که بر روی بلاکچین اتریوم ساخته شده است. این شبکه قصد دارد دسترسی به دادهها را برای کاربران دموکراتیزه کند. در واقع این پروژه به کمک بلاکچین اتریوم در تلاش است تا بستری غیرمتمرکز برای ارزش گذاری دادهها و فروش آنها فراهم کند. کاربران و ارائه کنندگان دیتا در این بستر میتوانند اطلاعات خود را رمزنگاری کرده و قیمت گذاری کنند.
در مقابل کسب و کارها و مشتریان دیتا برحسب نیاز خود، میتوانند دادههای مورد نظر را در دسته بندیهای مختلف خریداری کنند. به عبارتی دیگر، ocean protocol بازاری غیرمتمرکز برای خرید و فروش داده به حساب میآید که در آن ارائه کنندگان دیتا با حفظ حریم خصوصی، میتوانند دادههای جمع آوری شده را به صورت شفاف در اختیار سایر پلتفرمها قرار دهند.
پروتکل اوشن با روش توکنیزه کردن دادهها، امکان خرید و فروش آنها را برای کاربران و کسب و کارها فراهم میکند. تحلیلگران داده، دانشمندان، کسب و کارها و پلتفرمهای فناوری هوش مصنوعی به حجم زیادی از داده نیازمند هستند. برای دریافت این نوع دادهها، بازاری شفاف و ایمن وجود ندارد و آنها مجبور هستند از شرکتها و نهادهای متمرکز، با قیمت بالایی دادههای مورد نیاز خود را دریافت کنند. ocean protocol با ایجاد بستری غیر متمرکز و شفاف، امکان خریداری دادهها را از طریق توکنیزه کردن آنها فراهم میکند.
در این شرایط پلتفرمهای هوش مصنوعی و تحلیلگران داده با هزینهای معقول، میتوانند اطلاعات مورد نظر را دریافت نمایند. از همین رو اوشن پروتکل میتواند نقشی حیاتی در ساخت اینترنت غیر متمرکز یا WEB 3.0 داشته باشد؛ زیرا به کمک این شبکه، برنامههای AI با سرعت بالاتری توسعه پیدا میکنند و تمامی دادههای ثبت شده در بستر اینترنت غیرمتمرکز، با حفظ رعایت حریم خصوصی، در این پروتکل قابل فروش است.
توسعه دهندگان اوشن پروتکل
ایده ساخت شبکهای غیر متمرکز برای خرید و فروش داده، اولین بار در سال 2017 توسط بروس پون (Bruce Pon) و ترنت مک کانهی (Trent McConaghy) مطرح شد. مک کانهی و پون بعد از بررسی خطرات جمع آوری دیتا توسط شرکتهای متمرکزی همچون گوگل و فیسبوک، سعی کردند به کمک شبکههای بلاکچینی، ایده ساخت پلتفرمی غیر متمرکز برای به اشتراک گذاری دادهها را دنیای کریپتوکارنسی مطرح کنند.
پون و مک کانهی تا قبل از شروع پروژه اوشن پروتکل (ocean)، سوابق درخشان و موفقی در حوزه تکنولوژی داشتهاند. پون به عنوان بنیانگذار پروژه بلاکچین BigChainDB و یکی از طراحان پایگاه داده این پروژه، بر روی معماری و نحوه استفاده از فناوری در آن فعالیت داشته است. علاوه بر این پروژه، پون در پروژه بلاکچین avantalian نیز به عنوان یکی از بنیان گذاران با تیم توسعه آن همکاری داشته است. مک کانهی نیز فارغ التحصیل مقطع دکتری در حوزه هوش مصنوعی است و در پروژههای کاردانو و solido با تیمهای توسعه همکاری کرده است.
ارز دیجیتال OCEAN چیست؟
شبکه اوشن پروتکل دارای توکن بومی به نام OCEAN است. این توکن در بستر شبکه اتریوم با استاندارد ERC-20 ساخته و توسعه یافته است. تعداد این توکن حدود 1 میلیارد و 140 میلیون است. در زمان نوشتن مقاله، تقریبا تمامی این توکنها در اکوسیستم این شبکه عرضه شدهاند. ارز OCEAN برای انجام کارهای زیادی در اکوسیستم اوشن ساخته شده است:
- پرداخت هزینه خرید: کاربران و ارائه کنندگان دیتا برای خرید و فروش دادهها باید ارز رمز ارز OCEAN استفاده کنند. به کمک این رمز ارز، دادههای ارائه شده قیمت گذاری میشوند و در بازار آزاد شبکه OCEAN protocol به کمک رمز ارز اوشن به فروش میرسند.
- استیکینگ: همانطور که اشاره شد، توکن OCEAN در بستر شبکه اتریوم ساخته شده است. الگوریتم اجماع موجود در شبکه اتریوم اثبات سهام (pos) است و در نتیجه این توکن نیز از این الگوریتم پیروی میکند. کاربران با خرید ارز OCEAN و استیک آن، میتوانند در پردازش شبکه مشارکت کنند و تراکنشها را تایید و بررسی نمایند. شبکه اوشن از طریق کارمزد تراکنشها، پاداش نودهای شبکه را پرداخت میکند. در نتیجه کاربرانی که ارز OCEAN را استیک کردهاند؛ از طریق کارمزد تراکنشها پاداش دریافت میکنند.
- حاکمیت: توکن OCEAN یک رمز ارز حاکمیتی است که کاربران به کمک آن میتوانند در تغییرات آینده اوشن پروتکل سهیم باشند. کاربران میتوانند از طریق خرید رمز ارز OCEAN در نظرسنجیهای این شبکه شرکت کنند و ایدهها و پیشنهادات خود را برای پیشرفت این پروژه در اختیار تیم توسعه و سایر کاربران قرار دهند.
اوشن پروتکل چگونه کار میکند؟
همانطور که اشاره شد، ارائه کنندگان دیتا میتوانند با به اشتراک گذاشتن دادهها، با حفظ رعایت حریم خصوصی، کسب درآمد کنند. ارائه کنندگان دیتا معمولا شرکتها و پلتفرمهایی هستند که توانستهاند حجم زیادی از دادهها را در حوزهها و بخشهای مختلف جمع آوری کنند. این نهادها برای فروش دادههای خود، ابتدا باید آنها را به توکن تعریف کنند.
آنها ابتدا باید در اوشن پروتکل دادهها را به دیتا توکن (Datatoken) تبدیل کنند تا سایر افراد بتوانند از طریق توکنهای ساخته شده، آنها را خریداری نمایند. بعد از تبدیل شدن دیتا به توکن، پروتکل اوشن از طریق بازارساز خودکار (AMM) آنها را قیمت گذاری میکند. قیمت گذاری AMM برای دادهها در 2 روش باز و بسته انجام میشود. در روش باز ارائه کننده محتوا به صورت عمومی دیتا را در اختیار شبکه قرار میدهد و از خود پروتکل، پاداش میگیرد.
در روش بسته اما ارائه کننده دیتا قیمت پیشنهادی خود را برحسب حجم دیتا به پلتفرم اعلام میکند. شبکه نیز بر طبق حجم داده و میزان تقاضا برای آن، قیمت دیتا توکن را تعیین میکند. زمانی که دیتا توکن قیمت گذاری شود، در بازار آزاد شبکه به نام Ocean marketplace عرضه میگردد. کاربران این شبکه میتوانند اطلاعات اولیه دادههای منتشر شده را مشاهده کنند و بر طبق نیاز خود، دادههای مورد نظر خود را خریداری نمایند.
خرید داده معمولا به صورت بسته و شامل حجم زیادی از اطلاعات انجام میشود. تمامی عملکردهای اوشن پروتکل (ocean) توسط نهاد غیرمتمرکزی به نام OceanDAO بررسی میشوند. اوشن دائو یکی از بخشهای حیاتی در شبکه OCEAN protocol است. این نهاد توسط نودهای شبکه اداره میشود. در این بخش نظرسنجیها و رای گیریها صورت میگیرند. کاربران با خرید ارز OCEAN و استیک آن، میتوانند در این نهاد شرکت کنند و حق رای داشته باشند.
مزایای اوشن پروتکل (Ocean)
- ایجاد بازاری غیر متمرکز: به کمک اوشن پروتکل، کاربران میتوانند دادههای مورد نظر خود را در بستری شفاف و ایمن از ارائه کنندگان داده خریداری کنند.
- حریم خصوصی و کنترل دادهها: در این شبکه، هیچ نهاد و شرکت متمرکزی بر دادههای کاربران نظارت ندارند و حریم خصوصی افراد حفظ میشود. ارائه کنندگان دیتا میتوانند کنترل کامل دیتای خود را حفظ کرده و نحوه دسترسی به آنها را در شبکه تعیین کنند. علاوه بر این، به دلیل وجود الگوریتمهای امنیتی و قرارداد هوشمند در بلاک چین، امکان تقلب و دزدی اطلاعات به شدت کاهش مییابد و در نتیجه کاربر با خیالی راحت میتواند دیتای خود را در اختیار شبکه قرار دهد.
- ارزش گذاری دیتا و امکان کسب درآمد: به کمک OCEAN protocol دادههای موجود در سازمانها و شرکتها به صورت رمزنگاری شده در قالب توکن ارزش گذاری میشوند. با این کار تحلیلگران داده و کاربران برحسب نیاز خود، میتوانند دادههای مورد نظر خود را خریداری کنند و در مقابل، شرکتهای ارائه کننده دیتا با ارائه دادههای کاربردی برای آنها،کسب درآمد داشته باشند.
- تسهیل در توسعه پلتفرمهای AI: پلتفرمهای هوش مصنوعی برای آنکه بتوانند الگوریتمهای خود را با دقت بالا اجرا کنند؛ نیازمند حجم زیادی از دیتا هستند. به کمک اوشن پروتکل توسعه دهندگان این پلتفرمها میتوانند با هزینه مناسب و به صورت شفاف، مقدار دیتای مورد نظر را دریافت کنند. بنابراین پروتکل اوشن در توسعه این نرم افزارها نیز تاثیرگذار است.
- پشتیبانی از فرآیند استیک: رمز ارز OCEAN یک توکن حاکمیتی است و کاربران به کمک آن، میتوانند در رای گیریها و نظرسنجیهای شبکه مشارکت کنند. رمز ارز اوشن به دلیل استفاده از بلاکچین اتریوم، قابلیت استیک دارد و کاربران با خرید این ارز، علاوه بر سرمایه گذاری، امکان استیک و دریافت سودهای سالیانه را نیز دارند.
معایب اوشن پروتکل (Ocean)
- مقیاس پذیری پایین: میزان سرعت تراکنشها و عملکرد اوشن پروتکل (ocean)، به بلاکچین اتریوم وابسته است. در حال حاضر اتریوم به دلیل حجم ترافیک بالا در شبکه خود، مقیاس پذیری پایینی دارد. همین موضوع باعث میشود تا OCEAN protocol نیز نتواند میزان مقیاس پذیری مناسبی در شبکه خود ایجاد کند.
- پیچیدگی فنی: فناوری و ابزارهای استفاده شده در این پروتکل از پیچیدگی بالایی برخوردار است و کاربران مبتدی به راحتی نمیتوانند با آنها کار کنند. یکی از دلایلی که این پروژه هنوز نتوانسته مورد استقبال بیشتر کاربران قرار بگیرد، همین موضوع است. پیچیدگی فنی بالا باعث میشود تا کاربران نتوانند به سادگی از این شبکه استفاده کنند.
- وابستگی به اتریوم: این شبکه تنها در بلاکچین اتریوم توسعه یافته است. به دلیل کاربرد و پتانسیل بالای این پروژه، این شبکه باید بتواند با سایر بلاکچینها ارتباط برقرار کرده و با آنها تبادل دیتا داشته باشد. در حال حاضر این شبکه تنها در بستر اتریوم قابل استفاده است.
- عدم تایید کیفیت دادهها: میزان دیتای موجود در شبکه اوشن پروتکل به ارائه کنندگان داده وابسته است. کاربران به صورت غیر متمرکز و بدون واسطه دادههای رمزنگاری شده را از ارائه کنندگان دریافت میکنند؛ اما آنها نمیتوانند قبل از خرید دیتا، از میزان کیفیت آنها مطلع شوند. به عبارتی دیگر، ارائه کنندگان دیتا ممکن است اطلاعات سوخته و غیرقابل استفاده را در اختیار کاربران قرار دهند. در حال حاضر هنوز بخش یا برنامهای برای کنترل کیفیت دیتاها در OCEAN protocol ایجاد نشده است.
پیش بینی آینده اوشن پروتکل
برای پیش بینی آینده ارز OCEAN باید رفتار قیمت این توکن را تحلیل و بررسی کنیم. تصویر زیر، نمودار قیمت این ارز را در تایم فریم هفتگی نشان میدهد. رمز ارز OCEAN از آگوست سال 2020 در اکثر صرافیهای بزرگ مارکت کریپتو با قیمت 0.72 دلار لیست شده است. این ارز از همان ابتدای ورود خود به صرافیها، 57 درصد ریزش قیمت را تجربه کرد و به سطح 0.31 دلار رسید. اما با شروع سال 2021، رشد قیمت این ارز آغاز شد؛ به طوریکه این توکن توانست به جهش 507 درصدی، به قیمت 1.25 دلار برسد. این نرخ بالاترین قیمت ثبت شده برای این ارز دیجیتال محسوب میشود.
جهش قیمت این ارز تا آپریل سال 2021 ادامه داشت. بعد از آن روند نزولی شدیدی در این ارز شکل گرفت و قیمت OCEAN به میزان 93 درصد ریزش را تجربه کرد و به سطح 0.14 دلار رسید. با شروع سال 2023 قیمت از فاز نزولی خود خارج شد و توانست ظرف مدت یکسال، از سطح 0.15 به 0.56 دلار برسد و رشد 290 درصدی را تجربه کند.
تصویر زیر، نمودار ارز OCEAN را همراه با سطوح حمایت و مقاومت نشان میدهد. در این نمودار، قیمت در حال حرکت به سمت محدوده مقاومتی 0.58 تا 0.62 دلار است. در صورتیکه قیمت بتواند با حجم و قدرت بالا ناحیه مقاومتی پیش روی خود را بشکند، میتواند به سمت اهداف بعدی خود؛ یعنی محدوده 0.82 تا 0.9 دلار حرکت کند. اما در صورتیکه قیمت به ناحیه مقاومتی پیش روی خود واکنش منفی نشان دهد، ممکن است ریزش قیمت تا محدوده حمایتی 0.3 تا 0.25 دلار اتفاق بیافتد.
بر طبق اندیکاتور RSI، قیمت در حال ورود به ناحیه اشباع خرید است و هیچگونه واگرایی بین چارت قیمت و RSI ایجاد نشده است. به دلیل آنکه قیمت در نزدیکی ناحیه اشباع خرید است؛ احتمال دارد قیمت وارد فاز اصلاح قیمت شود. این فاز اصلاح میتواند حرکت بعدی قیمت را تعیین نماید.
نحوه خرید و فروش ارز OCEAN
ارز OCEAN، توکن بومی شبکه اوشن پروتکل است که در رتبه 168 ام مارکت کریپتوکارنسی قرار دارد. این پروژه در بین رمز ارزهای هوش مصنوعی بسیار محبوب است و میتواند در سالهای آتی، مورد توجه سرمایه گذاران قرار بگیرد. در زمان نوشتن مقاله، اکثر صرافیهای بزرگ بازار کریپتو از جمله بایننس، کراکن، کوکوین، هیوبی و یونی سواپ رمز ارز OCEAN را در پلتفرمهای خود پشتیبانی میکنند.
کاربران با خرید این ارز، علاوه بر سرمایه گذاری بر روی پروتکل اوشن، میتوانند آن را استیک کنند. کاربران همچنین میتوانند رمز ارزهای خود را در کیف پولهای تراست ولت، متامسک، اکسودوس و لجر نیز ذخیره نمایند.
سخن پایانی
«اوشن پروتکل چیست؟» OCEAN protocol یک شبکه غیر متمرکز و متن باز در بستر شبکه اتریوم است که قصد دارد بازاری غیرمتمرکز برای خرید و فروش داده فراهم کند. ایده این شبکه زمانی مطرح شد که نهادهای متمرکزی همچون گوگل، مایکروسافت و فیسبوک در دنیای امروز توانستند حجم زیادی از دادههای کاربران را در اختیار بگیرند و از آن سوء استفاده بکنند.
توسعه دهندگان شبکه اوشن تصمیم گرفتند برای حذف این انحصار، یک شبکه با تکنولوژی بلاکچین ایجاد کنند تا بتوانند انحصار موجود در شبکههای متمرکز را از بین ببرند. در این شبکه نهادها و پلتفرمها به صورت آزاد میتوانند مجموعهای از اطلاعات و دادهها را به توکن تبدیل کرده و در اختیار سایر کاربران قرار دهند.
افراد میتوانند دادههای مورد نظر خود را جستجو کرده و با پرداخت هزینه توکن، آن را به دست آورند. در حال حاضر OCEAN protocol یکی از بهترین بسترها برای به اشتراک گذاری دادههاست؛ اما به دلیل مقیاس پذیری پایین و عدم نظارت بر کیفیت دادهها، هنوز نتوانسته مورد توجه سرمایه گذاران بازار کریپتوکارنسی قرار بگیرد. اگر این شبکه بتواند در سالهای آتی مشکلات خود را هموار سازد و با بلاکچینهای دیگر تعامل داشته باشد؛ میتواند به بهترین بستر برای خرید و فروش دیتا تبدیل شود.
سوالات متداول
OCEAN چیست؟
ارز OCEAN، توکن بومی شبکه اوشن پروتکل است که برای خرید و فروش دادهها مورد استفاده قرار میگیرد. کاربران در شبکه اوشن میتوانند مجموعهای از دادهها را در این پلتفرم عرضه کنند و از طریق آن، کسب درآمد داشته باشند.
چگونه میتوان ارز OCEAN را خریداری کرد؟
ارز اوشن در صرافیهای بایننس (Binance)، کوکوین (kucoin)، کراکن (kraken)، کوین بیس (coinbase) و یونی سواپ (uniswap) لیست شده است. کاربران از طریق این صرافیها میتوانند ارز OCEAN را خریداری کنند.
اوشن پروتکل چه تاثیری در حوزه هوش مصنوعی دارد؟
تقریبا تمامی پلتفرمهای AI برای توسعه خود به حجم زیادی از دادهها نیاز دارند. جمع آوری حجم بزرگی از دیتا برای این پلتفرمها کار بسیار دشواری است و معمولا توسعه دهندگان این برنامهها از طریق سرقت دیتا یا خرید اطلاعات از نهادهای متمرکز، اطلاعات مورد نظر خود را جمع آوری میکنند. اوشن پروتکل به کمک بازار غیر متمرکز خود، امکان خرید و فروش آسان و شفاف را برای این پلتفرمها فراهم میکند. به همین ترتیب، این شبکه میتواند نقش بسیار مثبتی در حوزه هوش مصنوعی ایفا کند.