# | Coin | Price | Marketcap | Volume (24h) | Supply | Change | Last 24h |
---|
تن کوین چیست و چگونه کار میکند؟ آیا تن کوین یا toncoin رمز ارز تلگرام است؟ آینده ارز دیجیتال تون کوین به چه صورت خواهد بود؟
تیم توسعه تلگرام در سالهای گذشته با ایجاد شبکه telegram open network یا TON فعالیت خود را در حوزه تکنولوژی بلاک چین آغاز کرد. تیم تلگرام با ایجاد پروژه toncoin قصد دارند شبکهای غیر متمرکز برای ارائه محصولات خود و ایجاد بستر پرداخت غیر متمرکز برای کاربران خود فراهم کنند. این پروژه از ابتدای انتشار تا به امروز فراز و نشیبهای زیادی را پشت سر گذاشته و در حال حاضر (زمان نوشتن مقاله) در لیست 20 رمز ارز برتر بازار کریپتوکارنسی قرار گرفته است. در این مقاله قصد داریم تا همه چیز درباره ارز دیجیتال تون کوین را بررسی کنیم.
شبکه تن کوین چیست؟
تون کوین (Toncoin) یک شبکه بلاک چینی غیر متمرکز و لایه اولی است که در سال 2018 توسط پلتفرم پیامرسان تلگرام توسعه پیدا کرد. این پروژه در ابتدا توسط بنیاد تلگرام اداره میشد و با نام پروژه GRAM در بین کاربران شهرت یافته بود. اما بعد از مشکلات قانونی ایجاد شده برای این پروژه، تیم توسعه تلگرام از این شبکه جدا شد و toncoin توسط تیم توسعه مستقل دیگری به کار خود ادامه داد. همین باعث شد تا نام این پروژه از GRAM به TON تغییر پیدا کند.
همچنین با روی کار آمدن تیم توسعه جدید، نام شبکه از “telegram open network” به “open network” تغییر پیدا کرد. ایده اصلی تون کوین، ادغام یک شبکه غیر متمرکز در برنامه تلگرام بود که کاربران بتوانند به سادگی داراییهای خود را در بستری همتا به همتا خرید و فروش کرده و از طریق کوین بومی شبکه تن کوین درآمد کسب کنند. اما بعدها این هدف تغییر پیدا کرد و در حال حاضر toncoin قصد دارد اکوسیستمی جامع برای خدمات متنوع ایجاد کند.
در این اکوسیستم قرار است امکان ذخیره اطلاعات به صورت غیرمتمرکز، ارائه دامنههای DNS و پرداخت فوری با کارمزد تراکنش پایین برای کاربران فراهم شود. toncoin به دلیل داشتن بلاک چین متن باز و توسعه دهندگان فعال، بسیار مورد توجه سرمایه گذاران قرار گرفته است. این شبکه مقیاس پذیری بسیار خوبی دارد و میتواند در هر 1 ثانیه، حدود 55 هزار تراکنش را پردازش کند.
تاریخچه شبکه تن کوین (Toncoin)
در سال 2018 تیم توسعه تلگرام اعلام کرد که قصد دارد شبکه بلاک چینی منحصر به فرد خود را ایجاد و توسعه دهد. به گفته پاول دوروف، بنیان گذار پلتفرم تلگرام، این شبکه قرار بود به کمک کوین بومی خود، بستری مناسب برای خرید و فروش داراییهای ثبت شده در شبکه تلگرام را فراهم کند. بعد از معرفی این شبکه و عرضه اولیه کوین بومی آن، حدود 1.7 میلیارد دلار سرمایه اولیه برای این پروژه جذب شد و ارز دیجیتال تون کوین توانست یکی از بزرگترین عرضههای اولیه بازار کریپتوکارنسی را انجام دهد. در این عرضه اولیه سرمایه گذاران آمریکایی زیادی حضور داشتند و توانستند تعداد زیادی از کوین GRAM را خریداری کنند.
حضور سرمایه گذاران آمریکایی باعث شد تا کمیسیون بورس اوراق بهادار (SEC) این پروژه را مورد بررسی قرار دهند. بررسیهای انجام شده توسط کمیسیون SEC باعث تنظیم یک شکایت علیه تیم توسعه تلگرام شد. به گفته کارشناسان کمیسیون SEC، کوین GRAM میتواند دلار آمریکا را تضعیف و به اقتصاد این کشور لطمه وارد کند.
کمیسیون بورس اوراق بهادار آمریکا در دادگاه تقاضای بسته شدن این پروژه، پرداخت جریمه نقدی به ارزش 18 میلیون را از پاول دوروف و تیم توسعه تلگرام خواستار شد. این اقدام کمیسیون باعث شد تا تیم توسعه تلگرام از پروژه کنارهگیری و فعالیت شبکه را در سال 2020 متوقف کنند.
بعد از چندماه از توقف پروژه، یک تیم توسعه مستقل با نام نیوتون، که جزو برنامه نویسان قبلی تیم تلگرام بودند، فعالیت شبکه را به صورت مستقل آغاز کردند. شبکه toncoin از ابتدا متن باز و غیر متمرکز بود. تیم توسعه نیوتون با استفاده از کدهای شبکه toncoin، فعالیت آن را مجدد به صورت مستقل آغاز کردند تا بتوانند شبکه را به دور از نظارت کمیسیون SEC و دخالت تیم تلگرام پیش ببرند.
جالب است بدانید تیم توسعه نیوتون از برنامه نویسان سابق تیم توسعه تلگرام تشکیل شده است. در این تیم افرادی همچون آناتولی ماکوسف (Anatoliy Makosov) و کریل یملیاننکو (Kirill Yemelyanenko) حضور دارند. این افراد در تیم توسعه تلگرام و تیم توسعه تون کوین حضور داشتهاند و اکنون به صورت مستقل فعالیت میکنند.
هنگامی که تون کوین فعالیت خود را در سال 2022 مجدد آغاز کرد، تیم توسعه نیوتون در نامهای درخواست دسترسی به دامنه سایت ton.org و گیت هاب toncoin را به پاول دوروف پیشنهاد دادند. پاول دوروف نیز از پیشنهاد آنها استقبال کرد و تمامی دامنههای مربوط به شبکه را در اختیار این تیم قرار داد. اکنون شبکه تن کوین به صورت مستقل در حال فعالیت است و توانسته در جایگاه برترین رمز ارزهای بازار قرار بگیرد.
ارز دیجیتال تن کوین چیست؟
شبکه toncoin دارای کوین بومی با نماد TON است. ارز TON در رتبه 11 ام محبوبترین ارزهای دیجیتال بازار کریپتوکارنسی قرار گرفته است. تعداد عرضههای این کوین نامحدود بوده و در زمان نگارش این مقاله حدود 5 میلیارد از این ارز در بازار کریپتو عرضه شده است. ارز TON وظایف مختلفی دارد که به صورت خلاصه به شرح زیر هستند:
- حاکمیت: کاربران به کمک کوین TON میتوانند در تصمیمات شبکه مشارکت کنند و بهعنوان حق رای در تغییرات و آپدیتهای بلاک چین سهیم باشند.
- استیکینگ: کاربران از طریق خرید TON و قفل کردن آن در آدرسهای مشخصی میتوانند در پردازش شبکه مشارکت کنند.
- پرداخت: اکوسیستم ارز دیجیتال تون کوین محصولات متنوعی دارد و کاربران از طریق ارز TON میتوانند نسبت به خرید و دریافت محصولات شبکه اقدام کنند.
ارز تن کوین چگونه کار میکند؟
بلاک چین تن کوین برای ایجاد مقیاس پذیری بالا در شبکه خود از الگوریتم اثبات سهام (proof of stake) استفاده میکند. به وسیله این الگوریتم کاربران دیگر نیازی به دستگاههای ماینر ندارند و به جای آن میتوانند با خرید کوین بومی شبکه و قفل کردن آن در آدرسهای مشخص، در فرآیند استیکینگ شبکه مشارکت کنند. فرآیند استیکینگ از طریق صرافیها و کیف پولهایی که از تن کوین پشتیبانی میکنند؛ امکان پذیر است.
نودهای شبکه میتوانند با خرید حداقل 10 هزار ارز دیجیتال toncoin، به عنوان نود تایید کننده یا ولیدیتور در شبکه فعالیت داشته باشند و مقدار سود بیشتری به دست آورند. علاوه بر الگوریتم اثبات سهام، بلاکچین تون کوین به کمک معماری چند لایهای، سرعت و عملکرد شبکه را بهبود بخشیده است. هر کدام از لایههای این شبکه وظایف مشخصی دارند و در کنار هم میتوانند فرآیندها و عملیاتهای مختلفی را به صورت همزمان اجرا کنند. به صورت کلی بلاک چین toncoin از سه لایه شبکه تشکیل شده که به صورت خلاصه موارد زیر هستند:
- shard blockchain: لایه شارد، بیرونیترین لایه شبکه تن کوین و لایه موازی بلاکچین work محسوب میشود. این لایه برای افزایش سرعت تراکنشها و عملکرد شبکه ایجاد شده و در آن بخشی از فعالیتهای لایه work blockhain، مانند اجرای قراردادهای هوشمند و برنامههای DApp انجام میشود.
- work blockchain: لایه بعد از شارد، بلاک چین work است. در این بلاکچین اطلاعات نودها و کاربران شبکه رد و بدل و ذخیره میشوند. همچنین در این لایه به کمک ماشین مجازی TVM، امکان ساخت قراردادهای هوشمند و توسعه برنامههای غیر متمرکز برای توسعه دهندگان فراهم میگردد. به دلیل سنگین بودن وظایف این لایه، لایه شارد به صورت موازی با این بلاکچین ساخته شده تا work blockchain بتواند با سرعت بیشتری به کار خود ادامه دهد.
- master blockchain: آخرین لایه، mater blockchain نام دارد. در این لایه الگوریتم اجماع شبکه اجرا میشود و کاربران از طریق فرآیند استیکینگ میتوانند در پردازش شبکه مشارکت کنند. همچنین در این لایه اطلاعات نودها و ولیدیتورهای شبکه مدیریت و دسته بندی میشود. برای افزایش امنیت شبکه، هش بلاکهای لایههای قبلی در این شبکه ذخیره میشود. درواقع هشهای تراکنشهای ثبت شده در work blockchain و shard blockchain در بلاکچین master ذخیره میشوند تا امنیت اطلاعات شبکه افزایش یابد.
محصولات شبکه تون کوین
- ton proxy: پروکسی تن یکی از محصولات پرطرفدار این شبکه به حساب میآید که با هدف جلوگیری از سانسور محتوا و دسترسی آزادانه به تمام بخشهای اینترنت ساخته شده است. کاربران از طریق این برنامه میتوانند به اشتراکهای غیر متمرکز VPN وصل شوند و از اینترنت آزاد استفاده کنند.
- fragment: پلتفرم فرگمنت امکان تبادل اطلاعات بین شبکه toncoin و تلگرام را فراهم میکند. کاربران از طریق این پلتفرم میتوانند اشتراک ویژه تلگرام را تهیه کنند و آیدی تلگرام خود را به صورت NFT به سایر افراد بفروشند. افراد برای فروش آیدی تلگرام خود باید به سایت این پلتفرم به نشانی fragment.com مراجعه کنند و با ثبت در پلتفرم فرگمنت، آن را از طریق کوین های TON بفروشند.
- ton storage: فضای ذخیره سازی تن (ton storage) از دیگر محصولات محبوب شبکه تن کوین به حساب میآید. کاربران در این پلتفرم میتوانند اطلاعات و فایلهای خود را به صورت غیر متمرکز در شبکه ذخیره کنند. Ton storage از طریق الگوریتمهای رمزنگاری از اطلاعات و حریم خصوصی کاربران محافظت میکند.
- ton bridge: سرویس ton bridge امکان ارسال کوینهای بومی این شبکه را به سایر بلاک چینها فراهم میکند. به کمک این پلتفرم کاربران میتوانند کوینهای TON را به بلاکچینهای اتریوم و بایننس ارسال کنند و با این شبکهها تبادل اطلاعات داشته باشند.
- smart contract: شبکه toncoin همانند بسیاری از پروژهها، از قرارداد هوشمند در بلاکچین پشتیبانی میکند. این شبکه علاوه بر پشتیبانی قراردادهای هوشمند، امکان نوشتن آنها را از طریق ماشین مجازی خود فراهم کرده است. TON Virtual Machine یا ماشین مجازی تن امکان نوشتن قراردادهای هوشمند و اجرای برنامههای غیرمتمرکز را در بستر این شبکه فراهم کرده است.
مزایای ارز تون کوین (Toncoin)
- مقیاس پذیری بالا: به کمک معماری منحصر به فرد بلاک چین تون کوین، این پروژه مقیاس پذیری بالایی دارد و میتواند تراکنشها را با سرعت بالا پردازش و ثبت کند. علاوه بر این، کارمزد تراکنشها در این شبکه بسیار پایین است و کاربران برای انجام تراکنشها هزینه زیادی پرداخت نمیکنند.
- اکوسیستم جامع: اکوسیستم موجود در تن کوین بسیار جامع است و خدمات متنوعی را به کاربران ارائه میکند. سیستم پرداخت همتا به همتا، بستر ساخت قرارداد هوشمند و فضای ذخیره سازی غیر متمرکز از جمله قابلیتهای مهم در این اکوسیستم هستند.
- حریم خصوصی مناسب: بلاک چین toncoin حریم خصوصی بالایی را برای برقراری ارتباط کاربران با یکدیگر فراهم کرده است. این شبکه به کمک اثبات دانش صفر (ZkP) امکان تبادل اطلاعات را، بدون نیاز به اطلاعات خصوصی کاربران، فراهم میسازد. اثبات دانش صفر در این شبکه بستری را ایجاد میکند که کاربران بدون دریافت هیچگونه اطلاعاتی از طرف مقابل، بتوانند در فضایی با حریم خصوصی بالا اطلاعات خود را منتقل کنند.
معایب ارز تون کوین (Toncoin)
- هزینه بالا برای ولیدیتورها: نودها برای تبدیل شدن به ولیدیتور یا نود تایید کننده باید 10 هزار ارز دیجیتال TON را از شبکه خریداری کنند. این میزان توکن برای نودها هزینه زیادی دارد و باعث میشود تا تنها کاربرانی که سرمایه بیشتری دارند، بتوانند سود بالاتری از شبکه کسب کنند.
- رقابت با پروژههای بزرگ: بیشتر خدمات و امکانات ارائه شده در شبکه تن کوین در بلاک چینهای بزرگ دیگری همانند اتریوم، سولانا، کاردانو و غیره وجود دارد. از این رو ارز دیجیتال تون کوین باید رقابت سختی با این شبکهها انجام دهد و ممکن است نتواند عملکرد بهتری از خود ثبت کند.
- ورود مجدد کمیسیون SEC: کمیسیون بورس اوراق بهادار (SEC) در سالهای گذشته شبکهها و پروژههای زیادی از رمز ارزها را بررسی کرده و یکی از ریسکهای بزرگ بازار کریپتوکارنسی به حساب میآید. کمیسیون SEC در سال 2020 باعث شد تا toncoin فعالیت خود را تعطیل کند.
این احتمال وجود دارد که با محبوبیت بیشتر این شبکه، سازمان SEC مجدد این پروژه را برای بررسیهای بیشتر به دادگاه بکشاند. موضوعی که بزرگترین ریسک سرمایه گذاری در این پروژه محسوب میشود و میتواند قیمت و ارزش آن را به راحتی دستخوش تغییر کند.
پیش بینی قیمت ارز دیجیتال تن کوین
تحلیل تکنیکال یکی از بهترین ابزارها برای پیش بینی آینده ارزهای دیجیتال است. همانطور که اشاره شد، پروژه TONCOIN در ابتدا به دلیل شکایت کمیسیون SEC در سال 2020 متوقف شد و در سال 2022 به کمک تیم توسعه مستقل کار خود را مجدد آغاز کرد. به همین دلیل در اکثر صرافیهای ارز دیجیتال، تاریخچه قیمت این ارز از سال 2022 ثبت شده است. تصویر زیر نمودار قیمت تن کوین را در تایم فریم هفتگی نشان میدهد.
قیمت ارز TON از ابتدای سال 2023 وارد فاز نزولی شده و خط روند صعودی خود را به سمت پایین شکسته است. فاز نزولی ایجاد شده در سال 2023 باعث شد تا قیمت از 2.8 دلار به 1.2 دلار کاهش یابد و ریزش 57 درصدی را تجربه کند. در آگوست سال 2023 قیمت رفتار متفاوتی از خود نشان داد و مجدد وارد فاز صعودی شد. این فاز صعودی باعث شد تا قیمت به سمت سقف قبلی 2.8 دلار حرکت کند.
در زمان نوشتن این مقاله، قیمت در محدوده حمایتی 2 تا 1.92 دلار قرار دارد. اگر قیمت TON به ناحیه حمایتی واکنش مثبت نشان دهد، میتواند تا محدوده 2.4 تا 2.6 دلار رشد کند. اما در صورت شکست ناحیه حمایت، احتمال افت قیمت تا ناحیه 1.8 و 1.2 دلار وجود دارد.
نحوه خرید و فروش رمز ارز تن کوین
رمز ارز تون کوین، ارز دیجیتال شبکه تلگرام محسوب می شود که به دلیل فشارهای کمیسیون SEC در سال 2020، صرافیهای محدودی این رمز ارز را در لیست خود قرار دادهاند. در حال حاضر صرافیهای کوکوین (kucoin)، بای بیت (bybit)، هیوبی (huobi)، اکی ایکس (OKX) و پنکیک سواپ (pancakeswap) بهترین گزینهها برای خرید و فروش این ارز به حساب میآیند.
در این صرافیها کاربران میتوانند با چک کردن قیمت لحظهای این ارز، آن را با سایر کاربران معامله کرده و از طریق استخرهای استیکینگ، این رمز ارز را استیک کنند. البته برای استیک و ذخیره این ارز، بهتر است از کیف پول یا ولتهای ارز دیجیتال استفاده شود. کیف پولها امنیت بالاتری نسبت به صرافیها دارند و کاربران با خیالی راحت میتوانند داراییهای خود را ذخیره کنند. کیف پولهای متامسک (metamask)، تراست ولت (trustwallet)، آیم توکن (imTOKEN)، کوین بیس (coinbase) و کیف پول لجر (ledger) بهترین گزینهها برای ذخیره و استیک این ارز محسوب میشوند.
علاوه بر موارد گفته شده، شبکه تن کوین دارای کیف پولهای اختصاصی متنوعی است. tonhub، tonwallet، tonkeeper و coin98wallet بهترین کیف پولهای شبکه toncoin به حساب میآیند.
سخن پایانی
«تن کوین چیست؟» Toncoin یکی از شبکههای بلاکچینی محبوب در بازار کریپتوکارنسی است. علت این محبوبیت، وجود تیم توسعه قدرتمند پلتفرم تلگرام و اکوسیستم جامع این شبکه است که باعث میشود افراد زیادی را به خود جذب کند. همچنین به دلیل استفاده از الگوریتم اثبات سهام (PoS) مقیاس پذیری بالایی دارد و میتواند با سرعت بالا تراکنشهای شبکه را پردازش کند.
در سالهای گذشته به دلیل نظارت کمیسیون SEC و محدودیتهای اعمال شده بر این پروژه، شبکه تون کوین در مدت زمان محدودی فعالیت خود را متوقف کرد اما بعد از حضور یک تیم توسعه مستقل در شبکه، فعالیت toncoin در سال 2022 مجدد آغاز شد. با توجه به موارد گفته شده، به نظر میرسد که تیم توسعه تلگرام به صورت غیرمستقیم در حال توسعه این شبکه هستند و تلاش میکنند تا این شبکه را برای کاربران پلتفرم خود توسعه دهند.
سوالات متداول
تون کوین چیست؟
Toncoin یک شبکه بلاک چینی متن باز و غیر متمرکز است که قصد دارد اکوسیستمی جامع برای کاربران شبکه خود ایجاد کند. توسعه قراردادهای هوشمند، سیستم پرداخت همتا به همتا و فضای ذخیره سازی غیر متمرکز، از جمله مهم ترین خدمات اکوسیستم تن کوین به حساب می آیند.
نحوه استخراج ارز تن کوین به چه صورت است؟
در سالهای گذشته کاربران به کمک سیستمهای پردازشی معمولی میتوانستند رمز ارز TON را از شبکه استخراج کنند. در زمان نگارش این مقاله، استخراج این شبکه به اتمام رسیده و دیگر امکان ماین این ارز وجود ندارد. افراد میتوانند با خرید رمز ارز TON و استیک در صرافیها یا کیف پولها، در پردازش شبکه مشارکت کنند.
آیا ارز TON، رمز ارز تلگرام محسوب میشود؟
با توجه به حمایتهای مختلف پاول دوروف از تیم توسعه مستقل این شبکه و تبلیغات مختلف ارز ton در تلگرام، به نظر میرسد که در پشت پرده تیم توسعه تلگرام با شبکه toncoin همکاری میکند و قصد دارد بدون جلب توجه کمیسیون SEC شبکه خود را توسعه دهد. البته با این حال در سالهای آینده، خطر بررسی مجدد پروژه تون کوین توسط کمیسیون SEC و کاهش شدید قیمت ارز TON نیز وجود دارد.