معاملات طلا در بازار فارکس یکی از مواردی است که ذهن بسیاری از معاملهگران را به خود مشغول کرده است. امروزه، حجم زیادی از معاملات طلا در فارکس و بازارهای مالی دیگر انجام میشود. در این مقاله قصد داریم تا در مورد معاملات و نماد طلا در فارکس بحث کنیم. در ادامه بهترین زمان و مناسبترین استراتژی مورد استفاده برای معامله این فلز گرانبها را مورد بررسی قرار میدهیم.
طلا در گذر زمان
طلا یکی از قدیمیترین دارایی هایی است که مردم از آن به عنوان ابزاری برای داد و ستد استفاده میکردند. به دلیل واکنشپذیری کم و کمیاب بودن این فلز در طبیعت، طلا به عنوان فلزی بسیار ارزشمند شناخته شده که از گذشته تا کنون ارزش خود را از دست نداده است. از قرنها پیش، از طلا برای ضرب سکه، ساخت جواهرات و خلق آثار هنری نفیس استفاده شده است. طلا همواره به عنوان اندوختهای ارزشمند و نمادی برای نشان دادن قدرت و ثروت در نظر گرفته شده است.
با این حال، امروزه این نوع کاربرد طلا بسیار کمتر شده است و از این فلز ارزشمند بیشتر در ساخت جواهرات و یا برای سرمایهگذاری و انجام معاملات در بازار فارکس استفاده میشود.
در گذشتههای دور، از طلا و نقره بیشتر برای ضرب سکه در جهت داد و ستد استفاده میشد اما امروزه، از طلا در صنایع مختلفی نظیر جواهرسازی، پزشکی، تجهیزات الکترونیکی، ساختمانسازی، فناوریهای فضایی، تولید دارو، تولید شیشههای زیبا، و غیره استفاده میشود. در اوایل قرن بیستم، خرید یا تجارت طلا در آمریکا ممنوع شد.
بر اساس قراردادی که در سال 1946 تصویب شد، قیمت طلا 35 دلار در هر اونس تعیین و استانداردی برای طلا ایجاد شد. علاوه بر این، طلا به عنوان پشتیبان دلار آمریکا در نظر گرفته شد. با افزایش ارزش این فلز گرانبها، از طلا برای سرمایهگذاری و حفظ ارزش دارایی نیز استفاده شد.

ساختار بازار طلا
همان طور که پیش از این گفته شد، قبل از آن که معاملات طلا به شکل امروزی، در بازار فارکس آغاز شود، بر اساس توافقی که در سال 1946 امضا شد، تجارت طلا متوقف و نرخ آن ثابت شد. دلیل این اقدام مقابله با افزایش تورم بود. پس از این اقدام، نابسامانیهای اقتصادی و بیثباتی ارز که پس از جنگهای جهانی اول و دوم ظاهر شد، از بین رفت. بلافاصله پس از امضای این قرارداد، طلا به ذخیره جهانی و پشتوانهای برای دلار مبدل شد.
پس از آن در سال 1971، تجارت با دلار در تمام کشورها رایج شد؛ به همین دلیل، طلای کافی برای قراردادن به عنوان پشتوانه دلار وجود نداشت. در نتیجه، اعلام شد که طلا دیگر به عنوان پشتوانه دلار شناخته نمیشود و دلار به عنوان ارز فیات معرفی شد. از آن زمان به بعد، ارزش دلار بسته به عوامل اقتصادی آمریکا تغییر میکرد و پس از آن، مبادله طلا به شکل شمش یا سکه در بین مردم گسترش یافت.

به این ترتیب، نرخ ثابتی که برای طلا در نظر گرفته شده بود، از بین رفت و در سال 1972، بورس کالای شیکاگو (CME) معاملات آتی (Future contracts) را برای هفت ارز راهاندازی کرد. سپس در سال 1974 اولین قرارداد آتی طلا در بورس کالای نیویورک (COMEX) معامله شد. امروزه، طلا در بازارهای بزرگ جهانی، مانند بازار فارکس، معامله میشود. با افزایش چشمگیر ارزش دلار، سرمایهگذاران با تبدیل دارایی خود به طلا، از آن به عنوان هِج در برابر تورم بهره میبرند.
معامله طلا در فارکس چگونه انجام میشود؟
معاملات طلا در بازار فارکس، در محیطی بسیار ساده صورت میگیرد. در چنین بازاری، قیمتها مشخص هستند و برای کاهش یا افزایش قیمت، چانهزنی انجام نمیشود. به همین دلیل است که معاملهگران و سرمایهگذاران ترجیح میدهند تا معاملات خود را در این بازار انجام دهند. علاوه بر این، معامله در بازار فارکس به معاملهگران این امکان را میدهد تا با استفاده از لوریج (Leverage) یا اهرم، سرمایه اولیه خود را چند برابر کرده و با پول بیشتری معامله کنند. معاملهگران همچنین قادر به باز کردن هم پوزیشنهای خرید و هم فروش هستند. به این ترتیب، آنها میتوانند حتی در بازار نزولی نیز، با باز کردن پوزیشن فروش، سود به دست آورند.
در بازار فارکس، طلا با نماد XAU شناخته میشود که (X) مخفف index و (AU) نشاندهنده نماد شیمیایی طلا است. ما میتوانیم این فلز گرانبها را با ارزهایی که با آن جفت شدهاند، مبادله کنیم. برای مثال، طلا و دلار آمریکا با نماد XAU/USD با هم مبادله میشوند. بسیاری از سرمایهگذاران ترجیح میدهند طلا را به صورت فیزیکی خریداری کرده و در محلی مشخص نگهداری کنند.
در مقابل، سرمایهگذاران دیگری هم هستند که از نگهداری فیزیکی طلاهای خود صرف نظر میکنند و ترجیح میدهند طلا را در بازارهای مالی، نظیر بازار فارکس، معامله کنند. معاملات طلا در فارکس میتواند به عنوان راهکاری عالی برای سرمایهگذاران برای تنوع بخشیدن به سبد سرمایه خود در نظر گرفته شود.
ثبات طلا در مقایسه با سایر داراییها در زمان بروز بحرانهای اقتصادی جهانی، باعث شده است که به عنوان هِجی پرطرفدار در برابر تورم محسوب شود. به همین دلیل زمانی که سرمایهگذاران در مورد شرایط اقتصادی دچار نگرانی میشوند، مانند زمانی که بیماری کووید-19 در سراسر جهان شیوع پیدا کرد، از طلا به عنوان یک دارایی امن برای حفظ ارزش سرمایه خود استفاده میکنند.

آیا معامله طلا سودآور است؟
در واقع، نمیتوانیم پاسخ روشنی به این سوال دهیم چون این مسئله به نوع سرمایهگذاری ما بستگی دارد. زمانی ارزش هر اونس طلا معادل 50 یورو بود. اما در حال حاضر، هیچ کس حاضر به فروش طلای خود با قیمت 50 یورو در هر اونس نیست. این مسئله نشان میدهد که ارزش طلا در مقابل یورو افزایش یافته است و ارزهای فیات به خاطر تورم، ارزش خود را از دست دادهاند.
گاهی اوقات، برخی کشورها برای افزایش نقدینگی خود، مجبور به چاپ اسکناس میشوند. این کار موجب میشود که ارزش ارز فیات آن کشور کاهش یافته و تورم ایجاد شود. اما از آنجا که میزان طلا ثابت است و نمیتوان آن را تولید کرد، در طول زمان دچار تورم نمیشود. به همین دلیل میتوانیم از طلا به عنوان هِج در برابر تورم و برای جلوگیری از کاهش ارزش سرمایه خود استفاده کنیم.

فرانک سوئیس یکی از ارزهایی است که پشتوانه آن طلا است. به همین دلیل، ارزش آن ثابت است و با گذر زمان تغییر نمیکند. در واقع فرانک سوئیس به عنوان ثابتترین پول جهان به لحاظ ارزش در نظر گرفته میشود. اگر نمودار معاملات طلا با فرانک سوئیس در بازار فارکس را بررسی کنید، متوجه خواهید شد که در دورههای رکود مالی، طلا نه تنها ارزش خود را از دست نداده است، بلکه به عنوان هِج در برابر تورم و برای جلوگیری از کاهش ارزش دارایی مورد استفاده قرار گرفته است. بنابراین، اگر با دید بلندمدت، بخشی از دارایی خود را به طلا تبدیل کنید، میتواند گزینه مناسبی برای سرمایهگذاری و حفظ ارزش دارایی شما در نظر گرفته شود.
بهترین استراتژی برای معامله طلا در فارکس چیست؟
معرفی یک استراتژی به عنوان بهترین استراتژی برای معامله طلا اندکی دشوار است. در حقیقت، هیچ استراتژی برتر مشخصی برای معامله طلا وجود ندارد. انتخاب بهترین استراتژی برای معامله طلا در فارکس به شرایط زیادی بستگی دارد. به عنوان مثال، استراتژی کسانی که تریدهای کوتاهمدت انجام میدهند با کسانی که به معاملات بلندمدت چشم دوختهاند، متفاوت است. به همین دلیل، برای معامله و سرمایهگذاری در طلا، استراتژیهای بسیار زیادی در فارکس وجود دارند.
استفاده از استراتژی مناسب در معاملات طلا ما را قادر میسازد تا از نوسانات قیمت طلا بهره برده و سود به دست آوریم. برای تصمیمگیری در مورد انتخاب بهترین استراتژی طلا در بازار فارکس، لازم است تا از اصول تحلیل فاندامنتال آگاهی داشته و با مفاهیم مربوط به تحلیل تکنیکال نمودار قیمت طلا آشنایی داشته باشیم.
به دلیل آن که روندهای ایجاد شده در نمودار قیمت طلا پایدار هستند، بسیاری از معاملهگران فارکس عقیده دارند که استراتژیهای معاملاتی وابسته به تحلیل تکنیکال میتوانند برای به دست آوردن سود از معاملات طلا بسیار کارآمد باشند.

بهترین زمان معامله طلا در فارکس چه زمانی است؟
معاملات طلا در فارکس به نوسانات قیمت وابسته است. به همین خاطر، زمانهای پرنوسان زمانهایی هستند که توجه معاملهگران را به خود جلب میکنند. این معاملهگران سعی میکنند تا در زمانهای پرنوسانتر، طلا را خرید و فروش کنند و از این نوسان قیمت، در بازار طلا سود به دست آورند.
بین ساعات ظهر تا ۸ شب به وقت لندن، قیمت طلا از بیشترین نوسان ممکن برخوردار است چون در این زمانها، بیشترین بازار جهانی طلا باز بوده و در حال فعالیت هستند. به طور کلی، بهترین ساعت معاملات طلا زمان همپوشانی سشنهای نیویورک و لندن، یعنی از ساعت 16:30 تا 20:30 به وقت تهران است چون در این زمان، نقدینگی بازار بسیار زیاد است. با این حال، برای تعیین بهترین زمان معاملات طلا، لازم است تا عوامل دیگری را نیز در نظر بگیریم.

آیا معامله طلا مانند نگهداری طولانی مدت آن است؟
سرمایهگذاری بلندمدت روی طلا با انجام معاملات کوتاهمدت در بازارهای جهانی مثل فارکس تفاوت دارد. در این بازارها، معاملات طلا به صورت ساعتی و روزانه انجام میشود. معاملهگران باتجربه و حرفهای از معامله طلا در کوتاهمدت سود بسیار بیشتری میتوانند به دست آورند. اما به دست آوردن سود به این صورت، به گذراندن دورههای آموزش فارکس و کسب تجربه نیاز دارد.

چگونه معامله طلا در بازار فارکس را آغاز کنیم؟
برای انجام معاملات طلا در بازار فارکس، لازم است ابتدا بروکر مناسبی را انتخاب کنیم. منظور از بروکر یا کارگزار فارکس شرکت ارائههنده خدمات مالی است که نقش یک واسطه را بین معاملهگر و بازار فارکس ایفا میکند. این شرکت امکان دسترسی معاملهگران به بستری برای خرید و فروش ارزهای خارجی را فراهم میکند. برای انتخاب بروکر مناسب، باید دقت زیادی به خرج دهیم چون کلاهبرداران زیادی خود را جای بروکرهای معتبر نشان می دهند.
از سوی دیگر، لازم است اطمینان حاصل کنیم که بروکر مورد نظر ما از انجام معاملات طلا نیز پشتیبانی میکند. پس از آن، باید روش معامله طلا را انتخاب کنیم. زمانی که از اعتبار بروکر انتخابی خود مطمئن شدیم، پول را به حساب بروکر واریز میکنیم. در گام بعدی، اولین پوزیشن خود را باز خواهیم کرد.
در این مرحله، لازم است تا نقاط ورود و خروج مناسب را پیدا کرده و برای معامله خود حد ضرر و حد سود را مشخص کنیم. پوزیشن ما باید بر اساس عوامل مربوط به تحلیل تکنیکال و فاندامنتال بررسی شود. در نهایت، باید پوزیشن خود را بر اساس استراتژی معاملاتی خود ببندیم.

ریسک معاملات طلا چه هستند؟
مطمئنا، هیچ سرمایهگذاری بدون ریسک نخواهد بود. معاملات طلا نیز از این قاعده مستثنی نیست و ریسکهای خود را دارد که در ادامه، به 3 مورد آن اشاره میکنیم:
- نقدینگی: حجم معاملات طلا در روز در مقایسه با سایر جفت ارز های بازار بیشتر است. به همین دلیل، شاهد نوسانات شدیدتری در طول روز خواهیم بود. در صورتی که بدون برخورداری از تجربه کافی به سمت سرمایهگذاری روی طلا برویم، امکان زیان دیدن ما در مواجهه با این نوسانات بالا بوده و ممکن است سرمایه خود را از دست بدهیم.
- عرضه و تقاضا: در بازار طلا، عرضه و تقاضا نقش مهمی بازی میکند. با افزایش و کاهش میزان عرضه و تقاضا، ممکن است نوسانات زیادی در بازار طلا ایجاد شود. نوسانات ناشی از تغییر میزان عرضه و تقاضا به خصوص، در زمانهایی که مردم از ترس کمارزش شدن ارزهای فیات، به سوی سرمایهگذاری روی طلا هجوم میبرند، چشمگیرتر است.
- نوسانات طلا: از آنجا که بسیاری از مردم از طلا به عنوان هِجی در برابر تورم استفاده میکنند، اگر اقتصاد کشورهای دارنده ارز فیات تضعیف شود یا جهان دچار رکود یا تورم شود، مردم به سمت سرمایهگذاری روی طلا هجوم میآورند و در صورتی که بازار سایر ارزهای فیات خوب باشد، مردم دارایی خود را از طلا خارج میکنند. به همین دلیل، طلا نوسانات ناگهانی زیادی را تجربه میکند.

ارتباط بین طلا و دلار آمریکا
به طور کلی، بین طلا و دلار رابطهای عکس برقرار است چون زمانی که ارزش پول فیاتی مثل دلار آمریکا، کاهش مییابد، تورم افزایش مییابد و مردم تصمیم میگیرند برای جلوگیری از کاهش ارزش داراییهای خود، طلا بخرند. به همین دلیل، در چنین شرایطی، حجم معاملات طلا در بازار فارکس بیشتر میشود. با این حال، نوسانات قیمت طلا تنها به دلار مربوط نمیشود و عوامل زیاد دیگری نیز بر قیمت طلا اثر میگذارند.
سخن پایانی
معاملات طلا در فارکس از نوسانات زیادی برخوردار است و فعالیت در چنین بازاری، مستلزم برخورداری از دانش تحلیل تکنیکال و فاندامنتال مربوط به طلا است. به همین دلیل نباید بدون گذراندن دورههای آموزش فارکس، اقدام به ترید کنیم. در زمان انجام معاملات طلا، باید به شکست روندهای بلندمدت توجه کرده و همچنین رفتار جفت ارزهایی که با طلا همبستگی مثبت و یا منفی دارند را بررسی نماییم. لازم است همیشه حد ضرر معاملات خود را تعیین کنیم تا در صورت ضرر، حجم زیادی از سرمایه ما از بین نرود.
سوالات متداول
نماد طلا در فارکس XAU است که اغلب، در کنار ارز دلار آمریکا و به صورت XAU/USD نشان داده میشود.
ساعت 16:30 تا 20:30 به وقت تهران زمان مناسبی برای ترید طلا در نظر گرفته میشود چون در این زمان، نقدینگی بازار بسیار زیاد است.