دامیننس اتریوم چیست؟ کاربرد این دامیننس در بازار ارزهای دیجیتال به چه صورت است؟ چگونه می توانیم نمودار دامیننس eth را بررسی کنیم؟
به زبان ساده، دامیننس eth بیانگر سهم اتریوم از کل بازار ارزهای دیجیتال است. دامیننس اتریوم به سهم و تسلط اتریوم در کل بازار رمزارزها اشاره دارد. این شاخص یکی از ابزارهای مهم برای بررسی و تحلیل بازار کریپتوکارنسی به حساب میآید. در این مقاله، به بررسی مفهوم، کاربرد و تحلیل این شاخص میپردازیم.
دامیننس و اتریوم به زبان ساده
قبل از آنکه به معرفی دامیننس اتریوم بپردازیم، بهتر است بدانیم اتریوم چیست و دامیننس را بشناسیم. اتریوم یک شبکه بلاکچینی است که بستری همتا به همتا برای توسعه برنامههای غیر متمرکز فراهم میسازد. توسعه دهندگان میتوانند در شبکه اتریوم برنامه های غیر متمرکز و قراردادهای هوشمند ایجاد کنند. اتر (ETH) نیز توکن بومی این شبکه است که برای جابجایی داراییها و کارمزد تراکنشها استفاده میشود.
بیشتر بخوانید: اتریوم چیست به زبان ساده
دامیننس (dominance) به سهم یک دارایی نسبت به کل ارزش بازار اشاره دارد و میزان محبوبیت و سرمایه گذاری در آن دارایی را نشان میدهد. در بازار کریپتوکارنسی، دامیننس بیت کوین، تتر، شیبا و سولانا از جمله دامیننسهای معروف هستند. مهمترین آنها شامل موارد زیر است:
- دامیننس توتال: دامیننس total سهم 125 ارز دیجیتال محبوب بازار را نسبت به کل حجم بازار نمایش میدهد. معامله گران به کمک این دامیننس، میتوانند تشخیص دهند که بیشتر حجم سرمایه در بخش رمز ارزهای محبوب قرار گرفته یا اینکه سرمایهها به سمت پروژههای جدید و نوپا در حال حرکت است.
- دامیننس others: این شاخص دامیننس 125 ارز دیجیتال اول را به جز کوینهای معروف مانند بیت کوین، اتریوم و ریپل محاسبه میکند.
دامیننس اتریوم چیست به زبان ساده
دامیننس اتریوم نسبت ارزش تمام ارزهای دیجیتال بازار را نسبت به ارزش رمز ارز اتریوم بیان میکند. این شاخص نشان میدهد که چه میزان از ارزش کل بازار کریپتوکارنسی به ارز دیجیتال اتریوم اختصاص دارد. همانطور که اشاره شد، دامیننس مقدار سلطه یک ارز را نسبت به کل بازار نشان میدهد و در دامیننس اتر (Ethereum dominance) نیز میزان سلطه این رمز ارز به کل بازار محاسبه میشود.
دامیننس اتر رابطه مستقیمی با مقدار مارکت کپ این ارز دارد. هرچه میزان دامیننس eth بزرگتر باشد، به این معناست که سرمایه گذاران تمایل بیشتری دارند تا بر روی این رمز ارز سرمایه گذاری کنند. بنابراین احتمال رشد قیمت اتریوم در روزها یا ماههای آتی وجود دارد. در مقابل هرچه میزان دامیننس eth کمتر باشد، به این معناست که سرمایه گذاران تمایل کمتری دارند تا ارز دیجیتال اتریوم را نگهداری کنند. در نتیجه احتمال کاهش قیمت در روزها یا ماههای آتی وجود دارد.
نحوه دسترسی به دامیننس eth
دامیننس اتر با نماد ETH.D در اکثر سایتهای مشهور دنیای کریپتوکارنسی وجود دارد. کاربران میتوانند علاوه بر مشاهده مقدار دامیننس اتر، سابقه آن را در چارتهای مختلف مشاهده کنند. معروفترین سایتها برای مشاهده دامیننس اتر، سایت tradingview.com و سایت btctools.io است.
در سایت تریدینگ ویو (tradingview.com) کافیست عبارت ETH.D را سرچ کنید تا چارت دامیننس eth برای شما به تصویر کشیده شود. همچنین در وب سایت btctools.io میتوانید دامیننس بیت کوین و اتریوم را به صورت همزمان مشاهده کنید.
کاربرد دامیننس اتریوم
دامیننس اتر یکی از ابزارهای کاربردی و مهم برای تریدرها محسوب میشود. دلیل این موضوع را میتوان موارد زیر دانست:
- به کمک این شاخص میتوان شرایط کلی بازار را پیش بینی کرد.
اتریوم جزو رمز ارزهای محبوب و بزرگ در بازار کریپتوکارنسی محسوب میشود که تغییرات قیمتی آن میتواند بر روی روند کلی بازار تاثیرگذار باشد. به همین دلیل بسیاری از تریدرها برای پیش بینی رفتار کلی بازار کرپیتوکارنسی، دامیننس های بیت کوین و اتریوم را بررسی میکنند. بررسی این دو شاخص در کنار یکدیگر، دید بهتری از شرایط کلی به تریدرها میدهد. - میزان تقاضا برای قراردادهای هوشمند در بلاک چین و برنامههای غیرمتمرکز مشخص میشود.
اتریوم، بزرگترین بستر بلاکچینی برای توسعه DAppها و ساخت قراردادهای هوشمند است. به کمک دامیننس eth میتوان میزان تقاضای موجود برای استفاده از این فناوریها را تشخیص داد. - از دامیننس eth میتوان به عنوان تاییدیه در معاملات استفاده کرد.
همان طور که اشاره شد، دامیننس eth بر روی قیمت اتریوم تاثیر میگذارد و هرچه درصد دامیننس افزایش یابد، احتمال رشد قیمت نیز افزایش مییابد و بالعکس هرچه درصد دامیننس کاهش یابد، افت قیمت در قیمت اتریوم اتفاق میافتد. تریدرها میتوانند در معامله ارز دیجیتال اتریوم از دامیننس اتر استفاده نمایند و به آن به عنوان یک اندیکاتور نگاه کنند. تریدرها به هیچ عنوان نباید تنها برحسب تغییرات دامیننس، وارد معامله ارز دیجیتال اتریوم شوند و باید حتما پارامترهای دیگری را نیز بررسی کنند.
تاریخچه دامیننس eth
اتریوم از سال 2015 وارد بازار کریپتوکارنسی شد. در آن زمان سرمایه گذاران اندکی به این پروژه توجه داشتند و میزان دامیننس این رمز ارز زیر 10 درصد بود. تنها در فاصله 2 سال، توسعه دهندگان زیادی به کاربردهای بینظیر این شبکه پی بردند و همین نکته باعث شد تا سرمایه گذاران زیادی وارد معاملات این رمز ارز شوند. در سال 2017 دامیننس اتر با رشد چشمگیری به بالای 25 درصد رسید و توانست توجه اکثر کاربران بازار را به خود جلب کند. در آن زمان اتریوم محبوب بیشتری نسبت به بیت کوین پیدا کرد.
از سال 2017 تا اواخر سال 2019 روندی نزولی در دامیننس اتریوم شکل گرفت. علت آن بروز مشکلاتی نظیر مقیاس پذیری و استفاده از الگوریتم اثبات کار (PoW) در این شبکه بود. بعد از مطرح شدن ایدههایی برای حل مشکلات شبکه اتریوم و ظهور توکنهای غیرمثلی (NFT) در شبکه اتریوم، دامیننس این رمز ارز مجدد با رشد همراه شد.
از سال 2020، روند نزولی در دامیننس اتر به پایان رسید و این شاخص از آپریل سال 2020 در یک روند صعود بلندمدت قرار گرفته است. تصویر زیر نمودار دامیننس اتریوم را از اوایل 2020 تا به امروز نشان میدهد.
عوامل تاثیرگذار بر دامیننس اتریوم
دامیننس eth در برخی از موارد با رشد بسیار خوبی همراه می شود و همین رشد باعث افزایش قیمت ارز دیجیتال اتریوم می شود. اصلی ترین عوامل در تغییر دامیننس اتریوم را می توان موارد زیر در نظر گرفت:
- آپدیتهای شبکه اتریوم
زمانی که اتریوم تغییراتی در جهت بهبود و حل مشکلات شبکه اعمال میکند؛ سرمایه گذاران زیادی به این تغییرات و آپدیتها دقت میکنند. اگر این تغییرات بتواند اثرات مثبتی بر عملکرد شبکه بگذارد، سرمایه گذاران بیشتری بر روی این پروژه سرمایه گذاری میکنند و در نتیجه دامیننس eth نیز افزایش مییابد. - استفاده از اپلیکیشنهای غیر متمرکز و اسمارت کانترکتها
زمانی که توسعه دهندگان بیشتری از شبکه اتریوم برای توسعه برنامههای DApp خود استفاده میکنند، دامیننس این رمز ارز نیز افزایش پیدا میکند. این نکته به این دلیل است که توسعه دهندگان شبکه اتریوم را در مقایسه با شبکههای رقیب همچون سولانا، کاردانو، بایننس اسمارت چین انتخاب کردهاند. افزایش توسعه دهندگان در شبکه اتریوم برای توسعه و ایجاد قراردادهای هوشمند باعث میشود تا محبوبیت این شبکه افزایش یابد، ارزش بازار آن بیشتر شود و در نتیجه دامیننس این ارز دیجیتال افزایش یابد.
پس به صورت خلاصه، زمانی که عملکرد شبکه اتریوم بهبود یابد و بتواند عملکردی بهتری از رقیبان خود ارائه کند، کاربران و سرمایه گذاران نیز بیشتر به این شبکه جذب میشوند و در نتیجه دامیننس این شبکه افزایش مییابد.
بررسی رابطه دامیننس اتریوم و دامیننس بیت کوین
معمولاً دامیننس اتریوم و دامیننس بیت کوین با یکدیگر رابطه عکس دارند. هرگاه اقبال عمومی به بیت کوین بالا باشد، دامیننس بیت کوین بالا میرود. در نتیجه معمولاً شاهد کاهش دامیننس اتر خواهیم بود. برعکس اگر دامیننس اتریوم افزایش یابد، حاکی از آن است که آلت کوینها جذاب شدهاند و علاقه تریدرها به این ارزها بالاتر رفته است.
در این حالت اصولاً باید دامیننس بیت کوین کاهش یابد. بدین ترتیب احتمالاً آلت سیزن (Alt Season) رخ داده است. آلت سیزن به زمانی گفته میشود که ارزش همه کوینها افزایش یابد، اما بیت کوین دارای یک نرخ صعودی نباشد. البته توجه داشته باشید که وقوع آلت سیزن به عوامل دیگری (همچون نرخ ارزها، ارزش کل بازار، تداوم این رخداد و غیره) بستگی دارد.
رابطه بین دامیننس اتریوم و آلت کوین ها
دامیننس اتریوم با قیمت آلت کوینها رابطه مستقیمی دارد. از آنجایی که اتریوم خود یک آلت کوین محسوب میشود؛ زمانی که دامیننس آن افزایش پیدا کند، احتمال افزایش قیمت آلت کوینها نیز بیشتر میشود. در واقع زمانی که دامیننس eth رشد میکند؛ به این معناست که بیشتر سرمایه از معاملات بیت کوین خارج شده و در حال ورود به پروژههای اتریوم و سایر آلت کوینها است. برعکس این موضوع نیز وجود دارد؛ یعنی زمانی که دامیننس eth کاهش یابد، به این معناست که کاربران تمایل کمتری به سرمایه گذاری بر روی اتریوم و آلت کوینها دارند و قصد دارند تا سرمایه خود را به بیت کوین یا تتر تغییر دهند.
آینده دامیننس اتریوم به چه صورت است؟
برای بررسی و تحلیل بیشتر دامیننس eth میتوان از تحلیل تکنیکال استفاده کرد. سایتهایی مانند tradingview.com نمودار دامیننس اتریوم را به صورت لحظهای نمایش میدهند و تریدرها میتوانند این نمودار را با ابزارهای تکنیکال بررسی کنند. تصویر زیر چارت دامیننس اتریوم (ETH.D) را در تایم فریم هفتگی نشان میدهد.
همانطور که مشخص است، در حال حاضر دامیننس در یک الگوی مثلث قرار گرفته است. در این حالت بهتر است تا زمان خارج شدن از این الگو، وارد معاملات ارز دیجیتال اتریوم نشویم. اگر دامیننس این رمز ارز بتواند الگو را به سمت بالا بشکند، میتواند تا سقف قبلی، یعنی 22 درصد حرکت کند. البته اگر نوع شکست شارپی باشد، احتمال رشد قیمت تا سقف کانال صعودی بلند مدت، یعنی 25 درصد نیز وجود دارد. اما در صورت شکست الگو به سمت پایین، احتمال کاهش دامیننس تا محدوده های 17 و 15 درصد وجود دارد.
همان طور که اشاره شد، تغییرات دامیننس اتر به عملکرد شبکه اتریوم و تغییرات آن وابسته است. اگر آپدیتهای بعدی اتریوم موفقیت آمیز عمل کنند، میتوانیم انتظار رشد دامیننس eth و قیمت رمز ارز اتریوم را داشته باشیم.
سخن پایانی
«دامیننس اتریوم چیست؟» در حال حاضر یکی از پرکاربردترین شاخصها در صنعت بلاکچین، دامیننس اتریوم (Ethereum dominance) است که میتواند در تحلیل و بررسی کلیت بازار کریپتوکارنسی مورد استفاده قرار گیرد. مدتهاست که اتریوم جایگاه خود را به عنوان دومین کوین معتبر بازار تثبیت کرده است. پس طبیعیست که این کوین از حجم بازار بالایی برخوردار باشد. پس بررسی سهم بازار اتریوم، یا همان دامیننس اتر، خالی از لطف نیست و تحلیل دقیق این نمودار میتواند اطلاعات خوبی را برای تریدرها به ارمغان بیاورد.
در سالهای اخیر، دامیننس اتر در یک روند صعودی قرار گرفته است. این موضوع نشان میدهد که بسیاری از سرمایه گذاران به اهمیت پروژه اتریوم پی بردهاند. در واقع افزایش دامیننس eth، افزایش استفاده از قراردادهای هوشمند، پروژههای دیفای و برنامههای غیرمتمرکز را نشان میدهد. با افزایش این شاخص، میتوانیم احتمال قیمت رمز ارز اتریوم را تا پایان سال 2023، بسیار بالا بدانیم. در این مقاله تلاش کردیم تا مفهوم دامیننس اتر و کاربرد آن را به صورت کامل بیان کنیم.
سوالات متداول
چه ارتباطی میان دامیننس اتریوم و دامیننس بیت کوین است؟
معمولاً دامیننس اتریوم و دامیننس بیت کوین با یکدیگر رابطه عکس دارند. هرگاه اقبال عمومی به بیت کوین بالا باشد، دامیننس بیت کوین بالا میرود. در نتیجه معمولاً شاهد کاهش دامیننس اتر خواهیم بود.
دامیننس اتریوم چه کاربردی دارد؟
از این نمودارها میتوان برای اطمینان از روند بازار و تأیید بهترین نقاط ورود و خروج استفاده کرد.
دامیننس چیست؟
دامیننس به سهم یک دارایی نسبت به کل ارزش بازار گفته میشود. دامیننس به صورت یک درصد نمایش داده میشود و تأثیر آن بستگی به قدرت آن رمز ارز دارد.