برنامه نویسی بلاکچین چیست؟ به چه کسی دِوِلوپر یا برنامه نویس بلاکچین میگویند؟ چگونه میتوان در حوزه برنامه نویسی بلاک چین وارد شد؟ برنامه نویسی بلاکچین چه مزایا و معایبی دارد؟
با پیشرفت پروژههای مارکت کریپتو، تکنولوژی بلاک چین در بین فعالان دنیای فناوری بسیار محبوب و شناخته شد. تکنولوژی بلاکچین این امکان را فراهم میسازد که یک شبکه بتواند به صورت غیرمتمرکز دیتای کاربران را به صورت همتا به همتا و با امنیت بالا در بلوک ذخیره کند. وجود الگوریتمهای رمزنگاری و نبود واسطه برای ذخیره اطلاعات باعث میشود تا افراد اعتماد بالایی به این شبکهها پیدا کرده و از خدمات آنها استفاده کنند.
بلاکچینها نیز همانند سیستمهای متمرکز از زبانهای برنامه نویسی برای توسعه خود بهره میبرند. برنامه نویسان و توسعه دهندگان میتوانند با یادگیری برخی از اصول شبکههای همتا به همتا، به یک توسعه بلاک چین تبدیل شوند و برنامه نویسی بلاک چینها را انجام دهند. در این مقاله قصد داریم تا این حوزه را به صورت کامل مورد بررسی قرار دهیم.
بیشتر بخوانید: بلاک چین چیست به زبان ساده و چه کاربردی دارد؟
برنامه نویسی بلاکچین چیست؟
به فرآیند ساخت، نگهداری و طراحی سیستمهای بلاک چینی، برنامه نویسی بلاکچین یا توسعه بلاک چین گفته میشود. در برنامه نویسی بلاکچین، بخشهای مختلف یک شبکه غیر متمرکز به کمک کدنویسی پیاده سازی میشوند. این فرآیند علاوه بر پیاده سازی اجزای شبکه، بر حل مشکلات آن نیز تمرکز میکند. در توسعه blockchain تمامی مشکلات و باگهای موجود در شبکه شناسایی و برطرف میگردد.
یکی از مهم ترین بخشها در توسعه یک بلاک چین، قراردادهای هوشمند است. قراردادهای هوشمند در بلاک چین کدهایی هستند که میتوانند یک فرآیند را به صورت غیر متمرکز پیاده سازی کنند. توسعه دهندگان برای ساخت یک بلاکچین باید بتوانند قراردادهای هوشمند دقیق و درستی کدنویسی کنند. علاوه بر این در توسعه یک بلاک چین، باید امکان آپدیت یا بروزرسانی شبکه نیز فراهم شود تا در صورت بروز هرگونه مشکل، برنامه نویسان شبکه بتوانند مشکل را شناسایی و برطرف کنند.
برنامه نویس بلاکچین کیست؟
به زبان ساده، به شخصی که بتواند برنامه نویسی یک شبکه بلاک چین را انجام دهد، برنامه نویس بلاک چین میگویند. یک برنامه نویس بلاکچین (blockchain developer) باید بتواند قراردادهای هوشمند را طراحی و توسعه دهد. همان طور که اشاره شد، قراردادهای هوشمند فرآیندهای موجود در شبکههای بلاکچینی را به صورت غیرمتمرکز و خودکار اجرا میکنند.
توسعه دهندگان blockchain باید با رعایت اصول کدنویسی، قراردادهای هوشمند دقیق و کاملی را ایجاد نمایند. علاوه بر این توسعه دهندگان بلاک چین باید بتوانند انواع معماریهای شبکههای بلاکچینی را درک و طراحی کنند. معماریهای بلاکچینی، اصول کلی یک شبکه را مشخص میکند. توسعه دهندگان باید بتوانند این اصول را به خوبی درک و پیاده سازی کنند.
به غیر از موارد گفته شده، یک برنامه نویس بلاکچین باید درک درستی از الگوریتمهای رمزنگاری و اجماع داشته باشد. الگوریتمهای رمزنگاری به منظور امنیت شبکه استفاده میشوند و توسعه دهنده باید بتواند به درستی این الگوریتمها را طراحی کرده و در شبکه پیاده سازی کند. الگوریتمهای اجماع نیز قوانین و چارچوبهای مشخص برای مشارکت کاربران شبکه تعریف میکنند.
از آنجایی که فعالیت بلاک چینها اغلب به صورت غیرمتمرکز است؛ توسعه دهندگان به کمک الگوریتمهای اجماع بستری را برای همکاری کاربران فراهم میکنند. کاربران شبکه به کمک این الگوریتمها میتوانند در پردازش تراکنشها مشارکت کرده و در مقابل از بلاکچین پاداش دریافت کنند. در مجموع یک برنامه نویس بلاکچین باید درک درستی از الگوریتمهای رمزنگاری، امنیت شبکه، اصول توسعه قراردادهای هوشمند و معماری بلاک چینها داشته باشد.
بیشتر بخوانید: الگوریتم اجماع چیست به زبان ساده
چگونه به برنامه نویس بلاکچین تبدیل شویم؟
- آشنایی با اصول کدنویسی
کاربران برای یادگیری برنامه نویسی بلاکچین، در گام اول باید به اصول کدنویسی مسلط شوند. منظور از اصول کدنویسی، یادگیری یک زبان برنامه نویسی و شناخت ساختار آن است. کاربران به کمک زبان برنامه نویسی باید بتوانند الگوریتمهای یک شبکه بلاکچین را طراحی و پیاده سازی کنند. معمولا برای کاربران مبتدی، توصیه میشود زبانهای برنامه نویسی پایتون (Python) و جاوا اسکرپیت (JavaScript) را برای یادگیری اصول کدنویسی شروع کنند. - یادگیری اصول رمزنگاری
رمزنگاری یکی از اجزای جداناپذیر فناوری بلاک چین است. این فناوری به کمک الگوریتمهای رمزنگاری، اطلاعات کاربران را در قالب تراکنشها، در بلاکهای شبکه ذخیره میکند. کاربران بعد از درک الگوریتمهای برنامه نویسی، باید با روشهای رمزنگاری در شبکههای بلاکچینی آشنا شوند. - شناخت قراردادهای هوشمند
تمامی برنامههای غیر متمرکز (DApp) در بستر شبکههای بلاکچینی توسط قراردادهای هوشمند (smart contracts) ایجاد و توسعه داده میشود. این قراردادها امکان اجرای فرآیندها را به صورت غیر متمرکز و خودکار فراهم میسازند. فرض کنید یک شبکه قصد دارد فرآیند وام دهی و وام گیری را به صورت غیرمتمرکز پیاده سازی کند.
این شبکه به کمک قراردادهای هوشمند، میتواند فرآیندهای خودکاری را تعریف کند که در آن کاربران بدون نیاز به هیچ نهاد یا شخص خاصی، وام مورد نظر خود را دریافت نماید. وظیفه ساخت و توسعه قراردادهای هوشمند برعهده برنامه نویس بلاکچین است. بنابراین توسعه دهندگان بلاک چین باید درک خوبی از قراردادهای هوشمند داشته باشند. - یادگیری الگوریتمهای اجماع
برای پیاده سازی و طراحی شبکههای بلاک چینی، لازم است تا برنامه نویسان بلاکچین با الگوریتمهای اجماع آشنا شوند. همان طور که اشاره شد، الگوریتمهای اجماع چارچوبها و قوانینی هستند که به کمک آن نودهای شبکه میتوانند در پردازش تراکنشها مشارکت کرده و از blockchain، کوین یا توکن دریافت نمایند. توسعه دهندگان بلاک چین باید بتوانند الگوریتمهای اجماع ایمن و دقیق طراحی کنند تا نودهای شبکه ترغیب شوند در بلاکچین مشارکت داشته باشند. - درک معماری بلاکچینها
معماریهای مختلفی برای طراحی و ساخت شبکههای بلاک چینی ایجاد شده است. یک توسعه دهنده بلاک چین باید با تمامی معماری شبکههای بلاکچینی آشنا شود تا بر طبق نیاز پروژه، بهترین چارچوب و معماری را برای ایجاد و توسعه شبکه انتخاب کند.
بهترین زبان های برنامه نویسی بلاکچین
- solidity
سالیدیتی (solidity) یکی از محبوبترین زبانهای برنامه نویسی در مارکت کریپتو است. به کمک این زبان توسعه دهندگان به راحتی میتوانند انواع قراردادهای هوشمند را در بستر بلاکچین اتریوم ایجاد و توسعه دهند. زبان سالیدیتی توسط تیم توسعه شبکه اتریوم طراحی و ساخته شده است. هدف از طراحی این زبان، تسهیل کدنویسی در قراردادهای هوشمند است. این زبان برنامه نویسی با اتریوم سازگار بوده و تمامی برنامههای DAPP موجود در این شبکه، به وسیله سالیدیتی کدنویسی شده است.
ساختار سالیدیتی شباهتهای بسیار زیادی به زبانهای جاوا و سی پلاس پلاس (C++) دارد و توسعه دهندگان با یادگیری اصول این زبان برنامه نویسی، میتوانند به سادگی وارد زبانهای جاوا و سی پلاس پلاس نیز شوند. انعطاف پذیری و دستورالعملهای ساده، باعث شده تا Solidity به گزینهای مناسب برای توسعه شبکههای بلاکچین تبدیل شود. در حال حاضر این زبان برنامه نویسی در شبکههای اتریوم، کامپاند (compoud) و یونی سواپ (uniswap) استفاده میشود.
- جاوا اسکریپت (javascript)
یکی از زبانهای برنامه نویسی محبوب در بین کاربران، جاوا اسکریپت (JavaScript) است. این زبان برنامه در حوزههای توسعه وب، نرم افزار و بازی مورد استفاده قرار میگیرد. به دلیل سرعت بالای این زبان، برخی از شبکههای بلاکچینی با جاوا اسکریپت، برنامههای غیر متمرکز خود را ایجاد و توسعه میدهند.
چارچوب این زبان برنامه نویسی ساده و قابل درک است و توسعه دهندگان به کمک این زبان میتوانند برنامههای DApp متنوعی را ایجاد و توسعه دهند. علاوه بر این موارد، جاوا اسکریپت با اکثر سیستمهای بلاکچینی سازگار است و کاربران به کمک آن میتوانند نرم افزار مورد نظر خود را در چندین blockchain توسعه دهند.
در حال حاضر جاوا اسکریپت در شبکههای Hyperledger Fabric و Chaincode استفاده میشود. Hyperledger Fabric یک پروتکل غیرمتمرکز و متن باز محسوب میشود که توسط بنیاد لینوکس طراحی شده است. توسعه دهندگان به کمک این پروتکل میتوانند معماری نرم افزارهای غیرمتمرکز خود را طراحی و پیاده سازی کنند. chaincode نیز یک پروتکل غیر متمرکز است که به شبکههای بلاک چینی کمک میکند تا بتوانند فرآیندهای مالی و قراردادهای هوشمند بهینه و دقیقتری ایجاد کنند.
- پایتون (python)
پایتون، محبوب ترین زبان برنامه نویسی حال حاضر در بین کاربران دنیای فناوری است. چارچوب کلی این زبان ساده و قابل درک است و بسیاری از کاربران مبتدی میتوانند از این زبان، به عنوان نقطه ورود به دنیای برنامه نویسی بلاکچین استفاده کنند. در این زبان برنامه نویسی، طیف وسیعی از ابزارها، فریمورکها و چارچوبها تعریف شده که باعث میشود برنامه نویسان بتوانند در زمان کوتاهتری، برنامه جامع و دقیقتری را طراحی و ایجاد کنند.
این زبان برنامه نویسی علاوه بر blockchain، در حوزههای مختلفی همچون آنالیز و تحلیل داده، یادگیری ماشین، هوش مصنوعی، توسعه شبکه و نرم افزار استفاده میشود. گستردگی این زبان برنامه نویسی باعث شده تا بسیاری از توسعه دهندگان چارچوب این زبان برنامه نویسی را فراگیرند. مقیاس پذیری بالا، اشکال یابی ساده و وجود جامعه برنامه نویسان گسترده در این حوزه باعث میشود تا کاربران زیادی از پایتون برای توسعه شبکههای بلاک چینی استفاده کنند. در حال حاضر پایتون در بلاکچین Algorand استفاده میشود.
- سی شارپ (C#)
از دیگر زبانهای برنامه نویسی بلاکچین، میتوان به سی شارپ اشاره کرد. سی شارپ (C#) یک زبان برنامه نویسی شی گرا است که به دلیل داشتن فریمورکهای قدرتمند، در بیشتر سازمانهای بزرگ مورد استفاده قرار میگیرد. سی شارپ با زبانهای C و T-SQL سازگار است و به کمک این زبان برنامه نویسی میتوان برنامههای غیرمتمرکز پیچیده را به سادگی طراحی و ایجاد نمود.
این زبان انعطاف پذیری بالایی داشته و میتوان آن را در شبکههای بلاکچینی مختلف جابجا کرد. شباهت بالای این زبان برنامه نویسی با جاوا و سی پلاس پلاس باعث میشود تا بسیاری از کاربران از این زبان برای توسعه و برنامه نویسی اپلیکیشنهای غیرمتمرکز استفاده کنند.
زبان برنامه نویسی سی شارپ در Stratis و NEO استفاده میشود. Stratis یک پلتفرم غیر متمرکز بوده که برای ساده سازی الگوریتمهای رمزنگاری در بلاکچینها ایجاد شده است. زبان برنامه نویسی این پلتفرم سی شارپ است. NEO نیز یک شبکه بلاکچینی است که در آن توسعه دهندگان میتوانند قراردادهای هوشمند خود را ایجاد و توسعه دهند. برنامه نویسان برای توسعه قراردادهای هوشمند در NEO باید از زبان سی شارپ استفاده کنند.
- سی پلاس پلاس (C++)
سی پلاس پلاس یکی از قدیمی ترین و پرکاربردترین زبانها در برنامه نویسی بلاکچین است. این زبان تاثیر بسیار بزرگی در پیشرفت صنعت نرم افزار طی دهه گذشته داشته است. پیچیدگی این زبان در مقایسه با پایتون و جاوا اسکریپت، بالاتر بوده اما کارآمدی آن در حوزههای مختلف بسیار بیشتر است. از سی پلاس پلاس برای توسعه سیستم عاملها، مرورگرها و شبکهها استفاده میشود. این زبان به دلیل داشتن کنترل بالا در ساختار دادهها و امکان توسعه همزمان چند الگوریتم رمزنگاری در شبکهها، در بین کاربران مارکت کریپتوکارنسی بسیار محبوب است.
شبکه بیت کوین، بزرگترین ارز دیجیتال بازار کریپتو، توسط زبان برنامه نویسی سی پلاس پلاس طراحی و توسعه داده شده است. علاوه بر بیت کوین، این زبان در بلاکچینهای ریپل و ایاس نیز مورد استفاده قرار گرفته است.
- جاوا (Java)
جاوا (java) یکی از زبانهای برنامه نویسی رایج در شبکههای blockchain است. جاوا یک زبان رسمی کدنویسی شده برای سیستم عامل اندروید است؛ اما به دلیل عملکرد بسیار بالا، در بخش بک اند (Back-End) اکثر نرم افزارهای بزرگ استفاده میشود. جاوا دارای کتابخانه یا فریمورکهای متنوعی است که همین موضوع باعث گستردگی این زبان در حوزههای مختلف میشود. کنترل و مدیریت داده در جاوا بسیار ساده است و توسعه دهنده میتواند الگوریتمهای امنیتی مختلفی برای حفاظت از اطلاعات کاربران ایجاد کند.
جاوا یک زبان برنامه نویسی شی گرا (OOP) است که میتواند بخشهای مختلف یک بلاکچین را سازماندهی و مدیریت کند. زبان جاوا برای توسعه بلاکچین آیوتا (IOTA) و پلتفرم corda استفاده شده است. آیوتا یک بلاکچین غیرمتمرکز در حوزه اینترنت اشیا است که قصد دارد شبکهای همتا به همتا برای ارتباط گیری بین اشیا فراهم کند. Corda یک پلتفرم متن باز است که برای طراحی و توسعه برنامههای غیرمتمرکز مورد استفاده قرار میگیرد.
- گو (GO)
زبان GO یا Golang از دیگر زبانهای برنامه نویسی بلاکچین است که برای ساخت معماری شبکههای همتا به همتا مورد استفاده قرار میگیرد. ساختار این زبان بسیار شبیه به زبان سی (C) است؛ با این تفاوت که در زبان گو کاربران میتوانند الگوریتمهای امنیتی مختلفی برای حافظه و دادههای شبکه ایجاد کنند. همچنین کاربران به کمک این زبان میتوانند به صورت همزمان، چندین الگوریتم را به صورت موازی و با سرعت بالا اجرا کنند. عملکرد سریع و انعطاف پذیری بالای GO باعث میشود تا بسیاری از توسعه دهندگان blockchain چارچوب این زبان را فراگیرند.
شفافیت بالا و سادگی کدهای GO از ویژگیهای این زبان به شمار میآیند. کاربران به کمک این زبان میتوانند برنامههای غیرمتمرکز با سرعت بالا و کارایی فوق العاده ایجاد کنند. در حال حاضر بلاکچین کازماس (Cosmos) و پلتفرم Kubo از این زبان برنامه نویسی برای توسعه شبکه خود استفاده میکنند.
- Rust
از دیگر زبانهای برنامه نویسی برای توسعه شبکههای بلاکچینی، میتوان به زبان Rust اشاره کرد. زبان Rust در بین توسعه دهندگان چندان شناخته شده نیست؛ اما در بیشتر بلاکچینهای مشهور بازار مورد استفاده قرار میگیرد. ساختار این زبان بسیار شبیه به C++ است؛ با این تفاوت که یادگیری Rust بسیار سادهتر از سی پلاس پلاس بوده و کاربران در مدت زمان کوتاهتری میتوانند چارچوب آن را درک نمایند.
با استفاده از زبان برنامهنویسی Rust، برنامهنویسان میتوانند الگوریتمهای امنتر و مقیاس پذیرتری را در شبکه پیاده سازی کنند. همچنین توسعه دهندگان میتوانند چارچوبها و مقررات شفافی را به کمک Rust طراحی کنند تا سایر کاربران برای مشارکت در بلاکچین، ترغیب شوند. علاوه بر این موارد، سرعت بالای کدهای این زبان باعث میشود تا عملکرد کلی blockchain بهبود پیدا کرده و کاربران بیشتری وارد آن شود. به همین دلیل این زبان یکی از بهترین گزینهها برای توسعه شبکههای بلاکچینی به حساب میآید.
در حال حاضر زبان Rust در بلاکچینهای سولانا و پولکادات مورد استفاده قرار میگیرد. سولانا یک بلاکچین غیرمتمرکز و یکی از رقیبان اصلی اتریوم محسوب میشود که برای توسعه قراردادهای هوشمند ایجاد شده است. پولکادات یکی از پروژههای معروف بازار است که قصد دارد تمامی بلاکچینها را به یکدیگر متصل کند. هر دو شبکه به لطف زبان Rust مقیاس پذیری بسیار بالایی دارند.
بهترین منابع آموزشی برای برنامه نویسی بلاکچین
برای یادگیری برنامه نویسی بلاک چین، منابع آموزشی زیادی در بستر اینترنت وجود دارد. اما برخی از منابع کیفیت آموزشی بسیار خوبی داشته و کاربران میتوانند در مدت زمان کمتری، وارد این حوزه شوند. برخی از منابع آموزشی برای یادگیری برنامه نویسی بلاکچین موارد زیر هستند:
- coursera.org
کورسرا یا coursera یک پلتفرم آموزش آنلاین به شمار میرود که در بین دانشجویان و علاقه مندان به حوزه فناوری، بسیار محبوب است. این پلتفرم دورههای آموزشی آنلاین مختلفی را از دانشگاههای معتبر دنیا جمع آوری و به کاربران ارائه میدهد. این وب سایت در سال 2012 توسط اساتید دانشگاه استنفورد ایجاد شده و اکثر دورههای آموزشی این پلتفرم، دارای مدرک معتبر بین المللی هستند. کاربران میتوانند تمامی آموزشهای مربوط به حوزه بلاک چین را از مبتدی تا حرفهای در آن مشاهده کنند. - udemy.com
از دیگر پلتفرمهای آموزشی محبوب در بین کاربران اینترنت، یودمی یا udmey است. این پلتفرم با قرار دادن دورههای آموزشی آنلاین، امکان یادگیری مهارتهای مختلف را از سطوح حرفهای تا مبتدی برای افراد فراهم میکند. دورههای بسیار زیادی در خصوص توسعه قراردادهای هوشمند و معماری بلاکچینها در وب سایت udmey قرار داده شده است. کاربران از طریق این وب سایت میتوانند این آموزشها را خریداری و مشاهده نمایند. در پایان هر دوره، مدرک معتبر این وب سایت به کاربر داده میشود. - blockchain-council.org
وب سایت blockchain council یک پلتفرم پژوهشی در حوزه بلاک چین است که در آن کاربران میتوانند آموزشهای مختلفی در حوزههای بلاک چین، تکنولوژی هوش مصنوعی و وب 3.0 مشاهده کنند. همچنین کاربران میتوانند با تحویل پروژههای پایانی دورههای این وبسایت، مدرک معتبر این پلتفرم را دریافت نمایند. - skillshare.com
skillshare یک وب سایت یادگیری آنلاین است که طیف گستردهای از دورههای blockchain و الگوریتمهای رمزنگاری را به کاربران ارائه میکند. اکثر دورههای موجود در این پلتفرم توسط اساتید مجرب تهیه و ضبط شده و کاربران به کمک این وب سایت میتوانند محتوای آموزشی با کیفیتی را دریافت کنند.
مزایای برنامه نویسی بلاکچین
- شفافیت بالا: ساختار اکثر شبکههای بلاکچین به صورت متن باز است. این ویژگی باعث میشود تا کاربران بتوانند ساختار یک شبکه را بررسی و با اطمینان بالا، به آن اعتماد کنند.
- غیرمتمرکز سازی: وجود الگوریتم و ساختارهای غیر متمرکز در شبکههای بلاکچینی باعث میشود تا آنها توسط هیچ نهاد واسطهای کنترل نشود. با این کار امکان سانسور اطلاعات وجود نداشته و تمامی اطلاعات به صورت غیر متمرکز ذخیره میشوند.
- امنیت بالا: تمامی دادههای موجود در بلاکچینها رمزنگاری شده و در سراسر شبکه توزیع میشوند. با این کار خرابکاران و هکرها دیگر نمیتوانند به دیتای کاربران دسترسی داشته و اطلاعات آنها را به سرقت ببرند.
- خودکارسازی فرآیندها: در برنامه نویسی بلاک چین به کمک قراردادهای هوشمند، توسعه دهندگان میتوانند فرآیندها را بدون نیاز به افراد، به صورت خودکار طراحی کنند. در واقع توسعه دهندگان با کدنویسی قراردادهای هوشمند، یک فرآیند را به صورت خودکار فعال میکنند. کاربران برای اجرای فرآیند در شبکههای بلاکچینی، دیگر نیازی به هیچ شخصی ندارند و تنها از طریق قرارداد هوشمند ایجاد شده میتوانند فرآیند مورد نظر خود را انجام دهند.
- کاربرد گسترده: تکنولوژی بلاکچین در مدلهای تجاری مختلف قابل استفاده است. صنایع مختلفی همچون مالی، پزشکی و زنجیره تامین به کمک شبکههای بلاک چینی میتوانند ساختاری شفاف و غیر متمرکز برای پردازش و ذخیره اطلاعات خود ایجاد نمایند.
معایب برنامه نویسی بلاکچین
- پیچیدگی بالا: درک و ساخت فناوری blockchain میتواند بسیار پیچیده باشد. علاقه مندان به این حوزه برای برنامه نویسی بلاکچین، باید دانش و مهارتهای تخصصی یاد بگیرند. این مهارتها ممکن است سخت و زمان بر باشند.
- مقیاس پذیری پایین: یکی از مشکلات اصلی پلتفرمهای بلاک چینی، مقیاس پذیری پایین است. این بلاکچینها در زمانی که ترافیک شبکه بالا میرود، عملکرد خوبی ندارند.
- محدودیتهای قانونی: همان طور که اشاره شد، شبکههای بلاکچینی غیرمتمرکز هستند و نهادهای ناظر و قانون گذار نمیتوانند بر روی آنها نظارتی داشته باشند. بنابراین، ممکن است نهادهای مختلف محدودیتهایی را برای برنامه نویسی بلاکچینها اعمال کنند. به صورت کلی در این حوزه ریسک محدودیتهای قانونی بسیار زیاد است.
- مشکلات امنیتی: اگرچه سیستمهای بلاک چین به صورت کلی امنیت بالایی دارند؛ اما با این حال در برابر حملات هکرها و خرابکاران آسیب پذیر هستند. هکرها در صورت نفوذ به الگوریتمهای یک بلاکچین، میتوانند کل شبکه را در دست گرفته و اطلاعات کاربران را سرقت کنند. بحث امنیت سایبری در این شبکههای بلاک چین اهمیت و پیچیدگی بسیار بالایی دارد.
سخن پایانی
«برنامه نویسی بلاکچین چیست؟» blockchain development مهارتی است که در آن افراد میتوانند یک شبکه بلاک چینی را طراحی، ایجاد و توسعه دهند. برنامه نویسان به کمک زبانهای برنامه نویسی مختلف همچون پایتون (Python)، جاوا اسکریپت (JavaScript)، سی شارپ (C#)، سی پلاس پلاس (C++)، جاوا (Java)، سالیدیتی (Solidity) و غیره میتوانند ساختار کلی یک شبکه بلاکچینی را به صورت غیر متمرکز پیاده سازی کنند.
افراد برای تبدیل شدن به یک برنامه نویس بلاکچین علاوه بر شناخت اصول کدنویسی، باید با الگوریتمهای رمزنگاری، معماری بلاک چینها و ساختار دادهها آشنا شوند. در حال حاضر با پیشرفت شبکههای بلاکچینی، تقریبا تمامی حوزهها و صنایع به توسعه دهندگان blockchain نیازمند هستند. افراد با یادگیری اصول و مبانی بلاک چینها، میتوانند فعالیت خود را در این حوزه شروع کرده و به عنوان برنامه نویس بلاکچین، مشغول کار شوند.
سوالات متداول
آیا میتوان بدون مدرک تحصیلی به یک برنامه نویس بلاکچین تبدیل شد؟
بله. افراد با درک صحیح از الگوریتمها و اصول کدنویسی میتوانند به یک توسعه دهنده بلاکچین تبدیل شوند. وجود مدارک تحصیلی در حوزههای علوم کامپیوتر و امنیت اطلاعات یک مزیت رقابتی برای افراد در نظر گرفته میشود اما به تنهایی نمیتواند آنها را به یک برنامه نویس بلاک چین تبدیل کند. توسعه دهندگان میتوانند بدون مدارک دانشگاهی و با درک درست برنامه نویسی بلاکچین، در این حوزه ورود پیدا کنند.
کدام دورهها برای یادگیری برنامه نویسی بلاکچین مناسب هستند؟
دورههای بسیار متنوعی برای یادگیری اصول توسعه شبکههای بلاک چینی در سطح اینترنت وجود دارد. کاربران میتوانند از طریق وبسایتهای coursera.org، udemy.com و blockchain-council.org بهترین آموزشها را زیر نظر اساتید مجرب دریافت کنند. کاربران همچنین میتوانند با اتمام دورههای آموزشی این وب سایتها، مدارک بین المللی دریافت نمایند.
آینده برنامه نویسی بلاکچین به چه صورت است؟
شبکههای بلاک چینی به دلیل ساختار غیر متمرکز و امنیت بالا، میتوانند حجم زیادی از اطلاعات را ذخیره، رمزنگاری و مدیریت کنند. این ویژگیها باعث شده تا بیشتر حوزهها از جمله صنایع پزشکی، صنایع نظامی، نهادهای مالی، زنجیره تامینها، شرکتها و استارت آپها به دنبال ایجاد شبکههای بلاک چینی منحصر به فرد خود باشند. به همین منظور این صنایع نیاز شدیدی به کاربرانی دارند که بتوانند برنامه نویسی بلاکچین را درک کرده و به خوبی آن را پیاده سازی کنند. در نتیجه این مهارت در آینده بسیار پرکاربرد و پرتقاضا خواهد بود.