آینده ارز آیوتکس چگونه است؟ آیا ارز آیوتکس (IOTX) ارز آینده داری است؟ ارز دیجیتال آیوتکس، رمز ارز بومی پلتفرم آیوتکس محسوب میشود. پلتفرم آیوتکس (IOTeX) به منظور راه حلی برای مقیاس پذیری اینترنت اشیاء وارد بازار کریپتوکارنسی شد. این پلتفرم از یک بلاک چین منبع باز تشکیل شده است که در تلاش است تا بتواند مشکلات مقیاس پذیری و حریم خصوصی اینترنت اشیا یا IOT را برطرف کند.
در این مقاله قصد داریم ابتدا با فلسفه پلتفرم آیوتکس آشنا شویم و سپس به بررسی و تحلیل قیمت آن در سال پیش رو بپردازیم.
کاربران گرامی، مطالب درج شده در این مقاله براساس تحقیق و تالیف نویسنده می باشد. با این حال، مسئولیت بررسی دقیقتر و صحت مطلب و موارد ذکر شده، بر عهده شماست و بروکر PCM تضمینی بر این موضوع ندارد.
اینترنت اشیاء (IOT) چیست؟
پیش از آن که وارد بررسی پروژه آیوتکس (IOTeX) شویم، بهتر است ابتدا با اینترنت اشیاء آشنا شویم. اینترنت اشیاء یا internet of things که به اینترنت چیزها معروف است، به اتصال میلیونها دستگاه به شبکه اینترنت جهانی متصل میشوند، مربوط میشود. دستگاهها با اتصال به شبکه جهانی اینترنت، میتوانند دادهها را رد و بدل کنند.
در واقع به لطف تکنولوژی وایرلسها در اکثر نقاط دنیا، امکان اتصال هرچیزی به شبکه اینترنت وجود دارد. به بیانی دیگر، اینترنت اشیا یا IOT سیستمی از اشیا مختلف نظیر ماشینها، لوازم خانه، حیوانات خانگی، داروها و هرآن چیزی که با شناساگرهای مشخصی به شبکه اینترنت متصل میشوند و توانایی انتقال داده به انسان بدون دخالت ماشین یا انسانی دیگر، میباشد.

آیوتکس چیست؟
اینترنت اشیاء ایدهای بینظیر برای تبادلات سریعتر و بهتر کالاها به شمار میآید. اما اینترنت اشیاء دارای ایراداتی نظیر مقیاس پذیری، عدم رعایت حریم خصوصی و هزینههای بالا است که باعث میشود استقبال کاربران نسبت به ایجاد اینترنت غیرمتمرکز کاهش یابد. پلتفرم آیوتکس با هدف ایجاد یک بلاک چین برای مرتفع کردن مشکلات اینترنت غیرمتمرکز ایجاد شد.
این پلتفرم با ایجاد بلاک چین آیوتکس، یک راه حل مقیاس پذیر خصوصی را برای تامین انرژی و تقویت اینترنت اشیاء ایجاد کرد. ارز آیوتکس یا IOTX که ارز دیجیتال بومی این پلتفرم است، با هدف ایجاد اقتصاد آزاد برای دستگاه و ابزارهای مورد نیاز اینترنت اشیاء ایجاد شد. ارز دیجیتال آیوتکس یک توکن اتریومی با استاندارد ERC-20 است. در پلتفرم آیوتکس، نوعی مکانیزم اثبات سهام proof of stake به نام Roll-DPoS به کار رفته است که در ادامه به بررسی آن میپردازیم.

توسعه دهندگان آیوتکس
تیم توسعه آیوتکس در زمینه رمزنگاری و امنیت تجربه و سابقه مناسبی دارد. راولن چای (Raullen Chai) از بنیانگذاران پروژه آیوتکس است. راولن چای یک پژوهشگر در دانشگاه واترلو میباشد و دکتری رمزنگاری دارد. راولن چای قبل از شروع پروژه آیوتکس، سرپرست تحقیق و توسعه رمزنگاری شرکت اوبر (uber) بود. همچنین وب به عنوان مهندس امنیت در شرکت گوگل (google) نیز فعالیت داشته است.
کوان گو (Qevan Guo) از دیگر بنیانگذاران پروژه آیوتکس است. کوان گو دارای دکتری در رشته یادگیری ماشین و بینایی رایانهای است. کوان گو قبل از شروع پروژه آیوتکس، پژوهشگر و مدیر مهندسی شرکت فیسبوک (facebook) بوده است. جینگ سان (Jing Sun) از دیگر بنیانگذاران پروژه آیوتکس به شمار میآید.
جینگ سان سابقه مدیریت پروژههای زیادی را در زمینه امنیت، بلاک چین و اینترنت اشیا یا IOT بر عهده گرفته است و به نوعی سابقه بالایی در مدیریت کسب و کارها دارد. سایر افراد موجود در تیم توسعه آیوتکس رزومه خوبی دارند. برای آشنایی بیشتر با تیم توسعه آیوتکس میتوانید از لینک https://iotex.io/team مشاهده نمایید.

اجماع Roll-DpoS در آیوتکس
نحوه عملکرد اثبات سهام نمایندگی شده یا DPoS با رای سهامداران به تولیدکنندگان بلوک شبکه کار میکند. در واقع تعداد مشخص و معینی از تولیدکنندگان بلوک وجود دارد که به وسیله رای سهامداران، اقدام به ایجاد بلوکهای جدید در شبکه بلاک چین میکنند. تولیدکنندگان بلوک برای این کار پاداش دریافت میکنند. همچنین سهامدارانی که در سیستم رای دهی شرکت کردهاند نیز پاداش دریافت میکنند.
درواقع تولید کنندگان بلاک به ساخت بلوک جدید و سهامداران به شرکت در رای گیری دعوت میشوند. روش اثبات سهام نمایندگی شده که نوعی اثبات سهام یا proof of stake است، دارای معایبی است. در مکانیزم اثبات سهام نمایندگی شده یا DPoS، تعداد ثابتی تولید کننده بلوک وجود دارد. این موضوع باعث میشود تا ایجاد بلوک در شبکه بلاک چین به صورت متمرکز انجام شود. همچنین برای شبکههای بزرگی همچون بلاک چین آیوتکس که درگیر دادههای میلیاردها اشیاء هستند، معماریهای پیچیده در مقیاس بزرگ قابل اجرا نیست.
از همین رو تیم توسعه آیوتکس برای بهبود عملکرد مکانیزم سهام نمایندگی شده یا DPoS، تغییراتی در آن اعمال کرد و در نهایت مکانیزم اثبات سهام نمایندگی شده تصادفی یا Roll-DPoS را برای بلاک چین آیوتکس ایجاد کردند. در این مکانزیم، اثبات سهام نمایندگی با عملکردهای تصادفی (VRF) و خطای بیزانسی عملی (PBFT) ترکیب شده و مقیاس پذیری و تمرکززدایی بهتری را ایجاد کرده است.

آیا ارز دیجیتال آیوتکس قابل استخراج است؟
یکی از راههای جذاب کسب درآمد در بازار کریپتوکارنسی، استخراج یا ماینینگ است. رمز ارزهایی از الگوریتم اثبات کار یا PROOF OF WORK پیروی میکنند، امکان استخراج یا ماینینگ در شبکه بلاک چین آنها وجود دارد. شبکه بلاک چین آیوتکس از الگوریتم اثبات کار پیروی نمیکند، بنابراین امکان استخراج رمز ارز آیوتکس وجود ندارد.
در شبکه آیوتکس، کاربران به جای فرآیند ماینینگ، به سراغ فرآیند استیکینگ میروند. در این فرآیند کافی است کاربران ارز دیجیتال iotx را از صرافیهای معتبر خریداری کنند و به کیف پولی که از آیوتکس پشتیبانی میکنند، انتقال دهد. بعد از انتقال به کیف پول و اتصال آن به قرارداد هوشمند استیکینگ آیوتکس، فرآیند استیکینگ شروع میشود. بسته به میزان سرمایه و زمان قفل شده دارایی، کاربران میتوانند از شبکه آیوتکس پاداش دریافت کنند.

روند قیمت آیوتکس از ابتدا تا کنون
ارز دیجیتال آیوتکس از نوامبر سال 2019 با قیمت 0.0052 دلار در اکثر صرافیهای ارز دیجیتال لیست شد. در آن سال با افت 30 درصدی همراه شد و قیمت ارز دیجیتال آیوتکس در اوایل سال 2020 به 0.00345 دلار رسید. در سال 2020 قیمت ارز دیجیتال آیوتکس در یک روند نوسانی قرار گرفت. اما اواخر سال 2020 توانست وارد یک روند صعودی شود با رشد 150 درصدی به مقدار 0.0089 دلار برسد.
با ورود به سال 2021 روند صعودی قدرتمندی در قیمت ارز دیجیتال آیوتکس ایجاد شد و با تشکیل کندلهای شارپی قیمت آیوتکس به میزان 2700 درصد پامپ شد و به 0.262 دلار رسید. در حال حاضر این قیمت سقف تاریخی آیوتکس محسوب میشود. روند صعودی ذکر شده در سال 2021 تا ماه نوامبر ادامه داشت و بعد از آن با دامپهای معتدد، قیمت ارز دیجیتال آیوتکس وارد روند نزولی شد و به میزان 90 درصد ریزش، به قیمت 0.019 دلار رسید.
در حال حاضر با شروع سال 2023 قیمت ارز دیجیتال آیوتکس در محدوده 0.025 دلار قرار دارد. تصویر زیر روند قیمت ارز دیجیتال آیوتکس را از ابتدای عرضه تاکنون نشان میدهد.

تحلیل تکنیکال ارز آیوتکس
بررسی روند قیمت آیوتکس در سالهای گذشته نشان میدهد که روندهای صعودی و نزولی ارز دیجیتال آیوتکس با تشکیل کندلهای بزرگ و شارپی همراه بوده است. بنابراین بررسی قیمت ارز دیجیال آیوتکس از منظر تحلیل تکنیکال میتواند کمک بزرگی در شناخت نقطه ورود مناسب و تصمیم برای سرمایهگذاری در این ارز دیجیتال کند.
تصویر زیر چارت قیمت ارز دیجیتال آیوتکس را در تایم فریم هفتگی نمایش میدهد. در این چارت نواحی حمایت و مقاومت، حجم معاملات و حمایت و مقاومتهای فیبوناچی مشخص است. همان طور که مشاهده میکنید، قیمت ارز دیجیتال به ناحیه حمایتی 0.012 تا 0.018 دلار به سمت ناحیه مقاومتی 0.033 تا 0038 دلار در حال حرکت است.
در صورتی که قیمت ارز دیجیتال آیوتکس بتواند روند افزایش قیمت خود را حفظ کند و از ناحیه مقاومتی ذکر شده عبور کند، میتوان گفت که روند نزولی ارز دیجیتال آیوتکس شکسته میشود و قیمت ارز دیجیتال آیوتکس به سمت نواحی 0.056 تا 0.073 دلار و 0.114 تا 0.102 دلار حرکت میکند. البته اگر قیمت ارز دیجیتال آیوتکس موفق به شکست ناحیه مقاومتی اول نشود، امکان اصلاح مجدد آن تا ناحیه حمایتی ذکر شده وجود دارد. با نگاهی به حجم معاملات میتوان دریافت که در حال حاضر حجم معاملات نسبت به سال گذشته تغییر زیادی نداشته و با تغییر همراه نبوده است.
قیمت ارز دیجیتال آیوتکس برای شکست روند نزولی نیازمند ورود خریداران بزرگ و افزایش حجم معاملات است. در صورتی که حجم معاملات بدون تغییر ادامه یابد، امکان کاهش مجدد قیمت تا ناحیه حمایتی بالا است.

بعد از شناخت نواحی حمایت و مقاومت، استفاده از اندیکاتورها کمک خوبی برای شناخت بهتر روند قیمت و آینده آن میکند. تصویر زیر چارت قیمت ارز دیجیتال آیوتکس را در تایم فریم هفتگی نشان میدهد. در این چارت از اندیکاتور باندهای بولینگر و اندیکاتور MACD استفاده شده است. همان طور که مشاهده میکنید، قیمت ارز دیجیتال آیوتکس به باند پایینی باندهای بولینگر واکنش نشان داده و به سمت باند بالا در حال حرکت است.
باندهای بولینگر در حالت فشردگی قرار دارند. فشردگی باندها باعث میشود که قیمت ارز دیجیتال آیوتکس در حالت نوسانی قرار گیرد و این موضوع نشان میدهد که قیمت ارز دیجیتال در حالت به اصطلاح تصمیم گیری برای صعود یا نزول قرار گرفته است. علاوه بر این، با بررسی اندیکاتور MACD میتوان دریافت که خطوط هیستوگرام در یک روند صعودی در حال حرکت به سمت ناحیه مثبت اندیکاتور هستند. اگر خطوط هیستوگرام بتواند وارد ناحیه مثبت اندیکاتور شود، میتوان گفت که روند صعودی در قیمت ارز آیوتکس در حال شکل گیری است.

تصویر زیر، چارت قیمت ارز دیجیتال آیوتکس را در تایم فریم روزانه نشان میدهد. در این چارت از اندیکاتور RSI و میانگین متحرک استفاده شده است. خطوط آبی و قرمز نشان دهنده میانگین متحرکهای 100 و 200 روزه هستند. همان طور که در تصویر زیر مشخص است، قیمت ارز دیجیتال iotx توانسته خطوط آبی و قرمز را به سمت بالا بشکند.
در حال حاضر به نظر میرسد که قیمت ارز دیجیتال iotx در حال پولبک به میانگین 200 روزه است. در صورتی که پولبک تکمیل شود و قیمت آیوتکس مجدد با رشد قیمت همراه شود، باید خط آبی، خط قرمز را به سمت بالا بشکند تا روند صعودی جدیدی در معاملات ارز دیجیتال iotx آغاز شود.

آیوتا، رقیب آیوتکس
از دیگر معیارهای مهم در بررسی پروژه یک ارز دیجیتال، بررسی رقبای آن رمز ارز است. دنیای کریپتوکارنسی دارای رقابت بالایی است و پروژههایی میتوانند موفق باشند که در رقابت با سایر پروژهها دوام بیاورند و راهکارهای بهتری ارائه دهند. در حال حاضر پروژه آیوتا (IOTA) رقیب اصلی پروژه آیوتکس محسوب میشود.
آیوتا یک نسل جدید از فناوری دفتر کل توزیع شده است که به طور اختصاصی به پردازش و تایید تراکنشهای آنلاین اینترنت اشیاء میشود. در واقع آیوتا تراکنشهای داخل اینترنت اشیاء را ذخیره و اجرا میکند. آیوتا از تکنولوژی بلاک چین استفاده نمیکند، بلکه مانند پلی بین دستگاههای مختلف درون اینترنت اشیاء عمل میکند و انتقال دادهها را مدیریت میکند.
آیوتا به کمک فناوری Direction Acyclic Graph (DAG) مشکلات مقیاس پذیری اینترنت اشیا را تا حد زیادی برطرف کرده است. استفاده از تکنولوژی DAG در آیوتا با هزینه زیادی همراه است. موضوعی که یک چالش برای آیوتا و یک نقطه قوت برای IOTX محسوب میشود. در حال حاضر پلتفرم آیوتکس با ارائه مکانیزم اجماع Roll-DPoS که نوعی اثبات سهام proof of work محسوب میشود، توانسته است مقیاس پذیری بالایی با هزینه کمتری برای اینترنت اشیا فراهم کند. اما به هرحال امکان تغییرات مهم در پروژه آیوتا وجود دارد و رقابت بین این دو پروژه هنوز ادامه دارد.

اهداف آیوتکس
در حال حاضر پروژه آیوتکس در ابتدای راه خود قرار دارد. هدف اصلی این پروژه ایجاد شبکهای خصوصی و غیرمتمرکز با مقیاس پذیری بالا در بلاک چین آیوتکس است. در حال حاضر آیوتکس تلاش میکند تا دستگاههای ucam و pebble، اپلیکشینهای غیرمتمرکز Cyclone و mimo و سرویسهای iopay و ioTube را برای گسترش اینترنت اشیاء توسعه دهد.
صرافیها و کیف پولهای مناسب برای ارز آیوتکس
برای خرید و فروش ارز دیجیتال آیوتکس باید از صرافیهای ارز دیجیتال اقدام کنید. در حال حاضر ارز دیجیتال iotx در اکثر صرافیهای معتبر بازار کریپتوکارنسی لیست شده است. صرافیهای زیر، بهترین گزینهها برای خرید و فروش ارز دیجیتال iotx هستند:
1. کوکوین
کوکوین یا kucoin جزو صرافیهای ارز دیجیتال مشهور در بازار کریپتوکارنسی است که از اکثر ارزهای دیجیتال بازار کریپتوکارنسی پشتیبانی میکند. در این صرافی خرید و فروش ارزهای دیجیتال با کارمزد بسیار پایین اتفاق میافتد. این صرافی دارای نرم افزار قابل اجرا بر روی اندروید و ios و نسخه تحت وب میباشد که خدمات پشتیبانی بسیار خوبی را برای کاربران خود فراهم کرده است. این صرافی دارای رابط کاربری ساده است و کاربران میتوانند در محیطی با امنیت بالا معاملات خود را ثبت کنند.
2. کوین وان
کوین وان یا coinone یک صرافی متمرکز در کره جنوبی است که با فراهم کردن امنیت بالا، یکی از گزینههای مناسب برای معاملات ارزهای دیجیتال محسوب میشود. صرافی کوین وان دارای یک رابط کاربری ساده است که کاربران به راحتی میتوانند به معاملات خود بپردازند. همچنین این صرافی دارای کیف پول اختصاصی خود به نام coinone است که به راحتی به صرافی کوین متصل میشود. این صرافی تنها از ارز فیات کشور کره جنوبی (krw) پشتیبانی میکند و کاربران باید جابجایی داراییهای خود را برحسب ارزهای دیجیتال انجام دهند.
3. بایننس
بایننس یا binance بزرگترین صرافی ارزهای دیجیتال محسوب میشود. این صرافی دارای امنیت بالا، پشتیبانی عالی، رابط کاربری ساده و ابزارهای مناسب و کافی برای معاملات حرفهای است. متاسفانه این صرافی بزرگ دارای محدودیتهایی برای ip کاربران ایرانی است و فعالان ایرانی باید از طریق vps یا vpn به این صرافی متصل شوند.
صرافیهای معرفی شده، جزو بهترین صرافیهای ارز دیجیتال برای خرید و فروش ارز دیجیتال iotx به شمار میآیند. علاوه بر این صرافیها، کاربران میتوانند از صرافیهای غیرمتمرکزی همچون پنیکیک سواپ (pancake swap) یا بایننس دکس (binance dex) برای خرید و فروش ارز دیجیتال آیوتکس استفاده کنند.

بعد از ورود به یک صرافی ایمن برای خرید و فروش ارز دیجیتال آیوتکس، اگر قصد سرمایهگذاری یا هولد کردن رمز ارز آیوتکس را دارید، باید از کیف پولهایی که ایمن هستند و از این رمز ارز پشتیبانی میکنند، استفاده نمایید. کیف پولهای زیر شامل بهترین کیف پولهای نرم افزاری و سخت افزاری برای نگهداری ارز دیجیتال iotx به شمار میآیند:
1. متامسک
متامسک یا metamask، یک کیف پول نرم افزاری ایمن به شمار میآید که در سال 2016 عرضه شد. کیف پول متامسک بیشتر از 1800 ارز دیجیتال را پشتیبانی میکند. رابط کاربری کیف پول متامسک بسیار ساده است و کاربران به راحتی میتوانند توکنهای خود را خرید و فروش کنند. در نسخه کیف پول متامسک تحت وب قابلیت ادغام با کیف پولهای سخت افزاری مانند لجر (LEDGER) وجود دارد.
البته نسخه تحت وب امنیت کمتری نسبت به نسخه موبایل دارد. کیف پول متامسک با حفظ کلیدهای خصوصی در دستگاه کاربران، مسئولیت محافظت از کلیدهای خصوصی را به خود کاربران واگذار میکند.
2. تراست ولت
تراست ولت یا trustwallet، یکی از بهترین کیف پولهای نرم افزاری محبوب در بازار کریپتوکارنسی است. کیف پول تراست ولت یک کیف پول غیرمتمرکز متن باز است. این کیف پول یکی از پردانلودترین کیف پولها در گوگل پلی و پلی استور است که از 160 هزار ارز دیجیتال پشتیبانی میکند. تراست ولت از تکنولوژی WEB 3.0 (اینترنت غیرمتمرکز) استفاده میکند.
به وسیله کیف پول تراست ولت امکان جابجایی داراییهای دیجیتال از طریق صرافیهای غیرمتمرکز وجود دارد. علاوه بر موارد گفته شده، کاربران میتوانند کیف پول تراست ولت را به برنامههای غیرمتمرکز موجود در شبکه اتریوم متصل کنند.
3. ایدو
کیف پول ایدو یا eidoo یک کیف پول نرم افزاری مخصوص برای تلفن همراه است که در سیستم عاملهای اندروید و IOS اجرا میشود. کیف پول ایدو دارای امنیت بالایی است و از رمز ارز iotx پشتیبانی میکند. در این کیف پول امکان اجرای برنامههای غیرمتمرکز (DApps) وجود دارد.
4. کیف پولهای سخت افزاری لجر و ترزور
اگر قصد سرمایهگذاری بر روی آیوتکس دارید و به دنبال امنترین کیف پول هستید، کیف پولهای سخت افزاری بهترین گزینه برای شما هستند. کیف پولهای سخت افزاری امنیت بسیار بیشتری نسبت به کیف پولهای نرم افزاری دارند. در حال حاضر دو برند لجر (ledger) و ترزور (trezor) از بهترین کیف پولهای سخت افزاری برای سرمایهگذاری و هولد کردن ارزهای دیجیتال محسوب میشوند.

جمع بندی
طبق آمارها و پیش بینی کارشناسان حوزه تکنولوژی، در سالهای آتی میلیاردها دستگاه و اشیاء به اینترنت اشیاء یا IOT متصل میشوند. اینترنت اشیاء میتواند دسترسی به اطلاعات اشیاء مختلف را راحت کند و کاربران به راحتی بتوانند به اشیای گوناگونی در اینترنت IOT دسترسی پیدا کنند. اما عدم حریم خصوصی مناسب و مقیاس پذیری از ایرادات بزرگ اینترنت اشیاء محسوب میشود.
پلتفرم آیوتکس با هدف ایجاد بلاک چینی متن باز و مقیاس پذیر، در تلاش است تا بتواند مشکلات اینترنت اشیاء را برطرف کند. در حال حاضر پلتفرم آیوتکس با ایجاد شبکهای سریع، مقیاس پذیر با کارایی بالا و سازگار با EVM توانسته است گام بزرگی برای توسعه اینترنت اشیاء به دست آورد.
در حال حاضر ارز دیجیتال IOTX در رتبه 120 سایت کوین مارکت کپ قرار دارد. اگر پلتفرم آیوتکس بتواند مشکلات اینترنت اشیاء را در سالهای آتی مرتفع شود، بدون شک ارز دیجیتال آیوتکس با رشد قیمت همراه میشود. در این مقاله تلاش کردیم تا به بررسی آینده ارز آیوتکس بپردازیم.