ارز دیجیتال سولانا (SOL) در آوریل 2020 با هیاهوی بسیاری راه اندازی شده است. این ارز اخیرا روزهای سختی را میگذراند و پیوسته درحال افت و ریزش است. با توجه به این مسئله در این مقاله آینده ارز سولانا را بررسی خواهیم کرد.
سولانا یک شبکه بلاک چین منبع باز و بسیار مقیاس پذیر است. سولانا از تازه واردان بازار کریپتوکارنسی به حساب میآید. زیرا این شبکه در سال 2020 منتشر شده است. البته بنیانگذار این پروژه، آناتولی یاکوونکو، وایت پیپر اولیه آن را سه سال پیش و در نوامبر 2017 منتشر کرده بود. توکن بومی شبکه سولانا solana – sol نام دارد و بنیاد سولانا بهعنوان توسعه دهنده این پروژه در ژنو مستقر است.
کاربران گرامی، مطالب درج شده در این مقاله براساس تحقیق و تالیف نویسنده می باشد. با این حال، مسئولیت بررسی دقیقتر و صحت مطلب و موارد ذکر شده، بر عهده شماست و بروکر PCM تضمینی بر این موضوع ندارد.
چه بر سر سولانا آمد؟ بررسی گذشته و آینده ارز سولانا در سال 2023
ارز دیجیتال سولانا در آوریل 2020 با قیمت تقریباً 0.79 دلار وارد بازار ارزهای دیجیتال شد. 37 درصد از توکنهای این ارز در ابتدای توزیع به سرمایه گذاران و 25 درصد آن به بنیاد سولانا رسید. در نهایت البته 38 درصد این توکنها به صندوق ذخیره اجتماعی بنیاد سولانا ارسال شد. از آن روز توکن SOL نزدیک به 17 برابر ارزشمندتر شده است.
البته این ارز، فراز و نشیبهای بسیاری در طول همین دو سال تجربه کرده است. بزرگترین ریزش این ارز پس از فروپاشی صرافی ارزهای دیجیتال FTX اتفاق افتاد. با این خبر تنها در 4 روز (6 نوامبر تا 10 نوامبر) ارز دیجیتال سولانا تقریبا دو سوم ارزش خود را به راحتی از دست داد. سقوط صرافی FTX برای این ارز بسیار گران تمام شد. زیرا FTX یکی از بزرگترین حامیان پروژه Solana و اکوسیستم پروژه های ساخت سولانا بود. این ریزش شدید سوال بزرگی را برای سرمایه گذاران این توکن به وجود آورد: « آیا سولانا نابود شده است؟»
نیم نگاهی به آینده ارز سولانا
ارز دیجیتال سولانا در سال 2021 وارد یک روند صعودی قوی شده بود. در ژانویه 2021، ارزش هر توکن سولانا به سرعت از تقریبا 1.50 دلار به نزدیک 208 دلار افزایش یافت و همین آن را به ششمین ارز دیجیتال بزرگ جهان با ارزش بازار حدود 61 میلیارد دلار تبدیل کرد. در طول این دوره این پروژه تبلیغات شدیدی به راه انداخته بود. در دوره 11 ماهه سال 2021 که بازار کریپتو رشدهای عجیب و بسیار زیادی به خود میدید.
بسیاری از پلتفرمهای قراردادهای هوشمند مانند BNB، Cardano ،Polkadot و Avalanche به عنوان قاتلان اتریوم نامیده شدند. سولانا نیز از پروژههایی است که بهعنوان یکی از مهم ترین رقیبان اتریوم شناخته میشود. سولانا مانند اتریوم راهی برای ساخت برنامههای غیرمتمرکز ارائه میدهد. با این تفاوت که سولانا و اتریوم به کمک بلاک چینها، واسطهها را از بین بردهاند.

همین مسئله ارزش ارز دیجیتال سولانا را حتی تا رتبه چهارم در رتبه بندی حجم بازار ارز دیجیتال بالا برد. با توجه به این نکته که سولانا در اوایل آن سال، در رتبه ۱۱۲ کوین مارکت کپ (coinmarketcap.com) قرار داشت. این افزایش حجم ناگهانی، به ویژه در قیمت این ارز، تاثیر بسیار چشمگیری به جا گذاشت. عامل اصلی این محبوبیت ناگهانی سولانا، افزایش شدید کارمزد تراکنش ها در شبکه اتریوم بود. زیرا یکی از مشکلات کلیدی شبکه اتریوم همین گران بودن اجرای برنامهها و کارمزد تراکنشها است.
آیا ارز دیجیتال سولانا ارزش خرید دارد؟
افزایش کارمزد شبکه اتریوم باعث شد، تراکنش های ارزان و سریع سولانا جذابیت بسیاری در بازار رمز ارزها و در میان سرمایه گذاران پیدا کند. به خصوص به این دلیل که میتوان با توکنهای سولانا در خرده فروشیهای آنلاین و فروشگاههای بین المللی خرید و فروش کرد و از آن بدون هزینه یا واسطه برای انتقال وجوه استفاده کرد. زیرا کارمزد و هزینه تراکنشهای این شبکه چیزی کمتر از 0.01 دلار است.
از سوی دیگر سولانا یک ارز دیجیتال تورمی است که هیچ محدودیتی برای تعداد کل توکنهای خود ندارد. نرخ تورم سالانه اولیه آن 8 درصد بود. هر سال 15 درصد از این نرخ کاسته میشود تا جایی که نرخ تورم به 1.5 درصد برسد. این عدد نرخ ثابت بلند مدت تورم این ارز خواهد بود.

روند نزولی ارز دیجیتال سولانا
پس از این بهار سبز اما زمستانی سخت در انتظار بود. بازار نزولی ارزهای دیجیتال با افزایش نرخ بهره، شرایط نامشخص اقتصاد کلان و جنگ در اوکراین آغاز شد. سولانا هم مانند همه ارزهای دیجیتال دیگر، ارزش خود را زمانی از دست داد که کل بازار ارزهای دیجیتال به سمت یک روند نزولی بلند مدت پیش رفت. وضعیت اقتصاد کلان بر بازارهای ارزهای دیجیتال از جمله سولانا تاثیر منفی گذاشت. زیرا بحران تورم جهانی باعث شد، قیمت محصولات و خدمات افزایش یابد و بانکهای مرکزی نرخ بهره خود را افزایش دهند. در چنین محیطی، سرمایه گذاران تمایل دارند از دارایی های پرخطرتر مانند بازار ارزهای دیجیتال دوری کنند.
البته در همین زمان یک سری از اتفاقات منفی نیز در داخل خود جامعه کریپتو رخ داد. مهمترین این رخدادها، ورشکستگی Terra، چندین شرکت وام دهنده ارزهای دیجیتال و در آخر صرافی FTX بود. حدود سه ماه قبل از ورشکستگی FTX، ارز دیجیتال سولانا بین 28 تا 37 دلار قیمت داشت. ورشکستگی FTX بدون شک بزرگترین ضربه را به تاریخ دو ساله سولانا وارد کرد. زیرا مدیر عامل سابق FTX، یکی از سرمایه گذاران اولیه پروژه Solana Labs است و در موارد متعدد حمایت خود را از پروژه Solana ابراز کرده بود. فردی که اکنون با ضررهای میلیارد دلاری و احتمالا حتی کلاهبرداری شناخته میشود.
متاسفانه این موضوع میتواند تاثیر منفی بر نحوه درک عموم از اکوسیستم سولانا داشته باشد.
آیا قاتل اتریوم می میرد؟
روند ارز دیجیتال سولانا پس از نوامبر 2021 مانند بسیاری از ارزهای دیجیتال دیگر بسیار دردناک بود. قیمت سولانا تا 30 نوامبر 2022 به کمتر از 13.50 دلار کاهش یافت. با این حال، کاملاً ممکن بود که بازار کریپتو حتی بدون تمامی این رویدادهای هم بهطور قابل توجهی شرایط نزولی پیدا کند. زیرا بازارهای ارزهای دیجیتال در طول تاریخ از یک الگوی کلی پیروی کرده است.
صعودهای قوی و به دنبال آن اصلاحات شدید تا 80 درصد قیمت و یا حتی بیشتر، یک الگوی ثابت در طول تاریخ بازار رمز ارزها بوده است. مسئله ای که در پیش بینی آینده ارز دیجیتال سولانا نیز باید آن را در نظر داشت.

پیش بینی قیمت سولانا؛ بررسی فاندامنتال آینده ارز سولانا
ارز دیجیتال سولانا هم اکنون به عنوان یکی از مقیاس پذیرترین بلاک چینهای موجود در بازار کریپتو شناخته میشود. همچنین سولانا از یک مکانیسم اجماع اثبات سهام با الگوریتم اثبات تاریخچه (proof of history) منحصر به فرد خود استفاده میکند. این الگوریتم مقیاس پذیری شبکه و سرعت اعتبارسنجی تراکنشها را تا حد زیادی افزایش میدهد. سولانا از نظر سرعت و هزینه تراکنش یک بلاک چین بسیار عالی است اما مشکل قطع شدن شبکه و نگرانی در مورد عدم تمرکز کافی این شبکه را میتوان دو مشکل عمده این پروژه دانست.
این شبکه که میزبان صدها پروژه موفق در اکوسیستم های NFT و DeFi است، دهها بار از زمان راه اندازی خود دچار قطعی شده است. کاربران در طول این قطعیها، قادر به انجام هیچ گونه عملیاتی در شبکه سولانا نبوده اند. این دو موضوع تا حدودی اعتماد به ارز دیجیتال سولانا را در میان سرمایه گذاران کاهش داد. در هر صورت این پروژه نیاز دارد شبکه خود را قبل از پذیرفته شدن کامل آن توسط جامعه کریپتو بهبود ببخشد.
با این وجود شبکه سولانا اعتبارسنجی و گرههای بسیار کمتری نسبت به رقیب اصلی خود یعنی شبکه اتریوم دارد. همچنین Serum که یکی از بزرگترین پلتفرمهای DeFi است در بلاک چین سولانا قرار دارد و از سوی دیگر Binance، OKX و Bybit تصمیم دارند تا سپردههای USDT و USDC خود را به شبکه Solana منتقل کنند.
پیش بینی آینده ارز دیجیتال سولانا تا سال 2025
مطمئنا با وجود تمامی مشکلات، پروژه ارز دیجیتال سولانا میتواند آینده روشنی داشته باشد. زیرا بلاک چین Solana هم از نظر مقیاس پذیری بسیار پیشرفته است و هم توانایی انجام هزاران تراکنش را در یک ثانیه دارد. این تعداد تراکنش بالا باعث میشود که توکنهای ارز دیجیتال سولانا (SOL) به بخشی از سریعترین شبکههای بلاک چین در جهان تبدیل شوند. همین دو دلیل میتوانند سولانا را به یک پلتفرم مناسب و قابل استفاده برای بازیهای web3 و NFTها تبدیل کند. بهعنوان مثال، پلتفرمهایی مانند Magic Eden موفقیتهای خوبی در این زمینه به دست آوردهاند و توانستهاند یک اکوسیستم پر جنب و جوش برای NFTهای مبتنی بر شبکه سولانا ایجاد کنند.
همچنین ارز دیجیتال سولانا به دلیل هزینههای کم تراکنش، میتواند مقصدی جذاب برای پروتکلهای مالی غیرمتمرکز (DeFi) نیز به حساب بیاید. در کنار تمامی این موارد، پروژه Solana درحال کار بر روی گسترش حضور خود در سیستم عاملهای تلفن همراه است. پروژه ای که Solana Mobile نام دارد. این پروژه شامل یک گوشی سازگار با این بلاک چین به نام Saga نیز میشود. پس اگر فکر میکنید که با وجود اتفاقات و ریزشها، سولانا به شکل کامل مرده است، اشتباه میکنید.

مزیت های ارز دیجیتال سولانا
سولانا یک شبکه بلاک چین موفق است که میزبان DApps یا برنامههای غیرمتمرکز بسیاری زیادی است و در کنار آن کاربران پر جنب و جوشی دارد. پیشنهاد ارائه قراردادهای هوشمند با سرعت تراکنشهای فوق العاده سریع و هزینههای ناچیز، مطمئناً میتواند منجر به پذیرش گسترده در آینده ارز سولانا شود. با این حال، فروپاشی صرافی FTX و مجموعهای از قطعیهای شبکه، شکستهایی هستند که نمیتوان آنها را نادیده گرفت و توسعه دهندگان این پروژه باید به شکل کامل بر آنها غلبه کنند.
نکته ای مهم که باید پیش از سرمایه گذاری در آینده ارز سولانا بدانید
توکنهای SOL به دو صورت استفاده میشوند:
۱. پرداخت هزینه های تراکنش
اگرچه کارمزدهای ارز دیجیتال سولانا ارزانتر از سایر ارزهای دیجیتال است اما همچنان برای ارسال تراکنشها یا اجرای قراردادهای هوشمند، برنامههای کامپیوتری مبتنی بر بلاک چین هزینهای دریافت میکنند.
۲. Staking
سولانا مانند بسیاری از بلاک چینهای دیگر، از طریق یک مکانیسم اجماع ایمن میشود. افراد میتوانند با اعتبار آوری به امنیت این ارز دیجیتال کمک کنند. سرمایه گذاران میتوانند توکن خود را قفل کنند تا هم شبکه را ایمن کنند و هم در حین انجام این کار کسب درآمد داشته باشند. در واقع به نوعی کوین خود را تبدیل به سهام کنند.

پیش بینی قیمت سولانا؛ پیش بینی آینده ارز سولانا به کمک اندیکاتورها و اسیلاتورها
حال که به مهمترین جنبههای فاندامنتال در آینده ارز سولانا پرداختیم. نگاهی تکنیکال با توجه به اندیکاتورها و اسیلاتورهای شناخته شده و پرکاربرد به آینده ارز دیجیتال سولانا میاندازیم. در تمامی نمودارها برای داشتن نگاهی بلندمدت، کندلها را به شکل هفتگی در نظر گرفتهایم. البته بهغیر از اندیکاتور بولینگر باندز، زیرا این اندیکاتور برای بررسی کوتاه مدت و با کندلهای روزانه مناسبتر است.
نگاهی به روند کلی برای ارزیابی آینده ارز سولانا:

در نمودار کمترین و بیشترین قیمت ارز سولانا را مشاهده میکنید. حجم معاملات هفتگی در چارت بالا با نمودارهای ستونی آبی رنگ مشخص شده است.
نمودار زیر روند رشد و اصلاح ارز دیجیتال سولانا را به درصد نشان میدهد.

بررسی آینده ارز سولانا با اندیکاتور MACD یا Moving average convergence/divergence:

در اندیکاتور بالا خط قرمز میانگین متحرک ۲۶ روزه و خط آبی میانگین متحرک ۱۲ روزه است. در اندیکاتور MACD اعداد مثبت و سبز نشان دهنده بالاتر قرار گرفتن میانگین متحرک ۱۲ روزه از میانگین متحرک بلند ۲۶ روزه است. با توجه به اندیکاتور MACD، میتوان گفت این ارز روندی صعودی دارد اما با این وجود قدرت روند صعودی چندان هم زیاد نیست.
بررسی آینده ارز سولانا با اسیلاتور MOM یا Momentum indicators:

با بررسی ارز دیجیتال سولانا با اسیلاتور MOMENTUM یا MOM میبینیم شاخص اندیکاتور در زیر خط مرجع (خط قرمز رنگ) قرار گرفته که نشاندهنده روند نزولی است.
بررسی آینده ارز سولانا با اندیکاتور EMA یا The Exponential Moving Average:

نمودار بالا، واکنش قیمت ارز سولانا به شاخص اندیکاتور میانگین متحرک نمایی است. واکنشی که نشان از شکلگیری یک روند نزولی است. این روند را میتوان در ادامه روند نزولیای دانست که از اوایل نوامبر سال ۲۰۲۱ شروع شده است.
بررسی آینده ارز سولانا با اندیکاتور RSI یا Relative strength index:

در اندیکاتور RSI بالا، قدرت و جاذبه تغییرات قیمت ارز سولانا را میبینید. در این اندیکاتور شاخص به عدد 30 بسیار نزدیک شده است که نشاندهنده بیشتر شدن قدرت فروشندگان است.
بررسی آینده ارز سولانا با اندیکاتور BB یا Bollinger Bands: (با کندل های روزانه)

واگرایی شدید خطوط اندیکاتور بولینگر باندز به همگرایی رسیده است. با وجود همگرایی میتوان روند سولانا تا پایان سال را یک روند خنثی پیش بینی کرد.