سوئینگ تریدینگ (Swing Trading) یا نوسانگیری روشی معاملاتی است که هدف آن کسب سود در طول چندین روز یا چندین هفته است. در واقع، این یک استراتژی بلندمدت محسوب میشود. سوئینگ تریدینگ در تمام بازارهای مالی، نظیر بازار فارکس، ارزهای دیجیتال، سهام و غیره قابل استفاده است.
تریدرهای سوئینگ معمولاً از تحلیل تکنیکال برای پیدا کردن پوزیشنهای مناسب برای معاملات خود استفاده میکنند. با این حال، ممکن است این تریدرها از تحلیل فاندامنتال هم برای تایید روند قیمت و الگوها استفاده کنند.
به طور معمول، سوئینگ تریدینگ شامل نگه داشتن پوزیشنی کوتاه یا طولانی برای بیشتر از یک جلسه معاملاتی است. البته، این زمان اغلب کمتر از چند هفته یا چند ماه است. با این که برخی از معاملهگران ممکن است پوزیشنهای خود را بیشتر از این مدت نیز باز نگه دارند، اما با این وجود، تریدر سوئینگ نامیده میشوند.
معاملات نوسانی یا سوئینگ تریدینگ ممکن است در طول یک جلسه معامله انجام شوند؛ البته این مسئلهای نادر است که تنها در شرایط بسیار بیثبات و مواقعی پیش میآید که نوسانات بسیار شدیدی بر بازار حاکم باشند.
هدف از انجام سوئینگ تریدینگ به دست آوردن بیشترین سود از پتانسیل حرکتی قیمت است. در حالی که برخی از تریدرها به دنبال سهام یا ارزهایی بیثبات و پرنوسان هستند، برخی دیگر ممکن است ارزهایی با حرکات و نوسانات کمتر را انتخاب کنند. به هر حال سوئینگ تریدینگ فرآیندی است که در طول آن مشخص میشود که قیمت یک دارایی به کدام سو حرکت خواهد کرد.
پس از آن، سرمایه معاملهگر به پوزیشن جدیدی منتقل میشود و در صورت تحقق حرکات انجام شده، سود به دست میآید. تریدرهای سوئینگ موفق فقط به دنبال به دست آوردن سود از حرکات قیمتی هستند و پس از به دست آوردن سود، به دنبال پوزیشنهای دیگری میگردند.
محبوبیت سوئینگ تریدینگ چقدر است؟
سوئینگ تریدینگ یا معاملات نوسانی یکی از رایجترین و محبوبترین اشکال معاملات فعال است که در آن، معاملهگران با استفاده از ابزارهای گوناگون تجزیه و تحلیل تکنیکال به دنبال فرصتهای میانمدت هستند. در صورتی که به انجام معاملات نوسانی علاقمند هستید، لازم است تا در حوزه تحلیل تکنیکال اطلاعات و دانش کافی را کسب کنید.
بسیاری از تریدرها، سوئینگ تریدینگ را بر مبنای نسبت ریسک به پاداش (Risk/ Reward Ratio) ارزیابی میکنند. آنها با تجزیه و تحلیل نمودار یک دارایی، تصمیم میگیرند که چه زمانی وارد معاملات شوند، در چه نقطهای جلوی ضرر را بگیرند و سپس تخمین می زنند که در چه نقطهای از معامله سود به دست آورده و از آن خارج شوند.

به عنوان مثال در صورتی که با از دست دادن 2 دلار در مقابل هر سهم، 4 دلار سود به دست آورند، این یک نسبت ریسک به پاداش مطلوبی در نظر گرفته میشود. از سوی دیگر، به خطر انداختن 2 دلار برای به دست آوردن 2 دلار یا حتی کمتر، چندان منطقی نیست.
به دلیل کوتاه مدت بودن معاملات، سوئینگ تریدرها به میزان زیادی از تحلیل تکنیکال استفاده میکنند. همان طور که پیش از این گفته شد، ما میتوانیم از تحلیل فاندامنتال نیز برای کمک به تجزیه و تحلیل دادهها استفاده کنیم. برای مثال، در صورتی که معاملهگر روندی صعودی را در سهام و دارایی مورد نظر خود مشاهده کند، ممکن است بخواهد ببیند که آیا اصول اولیه دارایی مطلوب است یا نه.
معاملهگران سوئینگ تریدینگ معمولا در نمودارهای روزانه به دنبال فرصتهای خوب معاملاتی میگردند و از همین رو ممکن است تایم فریم های پایین مانند نمودار یک ساعته را مشاهده کنند تا نقاط مناسب برای ورود، توقف ضرر و سطوح سودآور را پیدا کنند.
مزایای سوئینگ تریدینگ
- معاملات نوسانی نسبت به معاملات روزانه (Day Trading)، به زمان کمتری برای انجام شدن نیاز دارد.
- این معاملات با در دست گرفتن بیشتر نوسانات بازار، احتمال به دست آوردن سود کوتاهمدت را افزایش میدهند.
- معاملهگران قادر هستند به طور انحصاری، به تحلیل تکنیکال و تسهیل روند معاملات اعتماد کنند.
- با استفاده از سوئینگ تریدینگ، امکان استفاده بهینهتر از سرمایه و دستیابی به بازده بالاتر وجود دارد.

معایب سوئینگ تریدینگ
- موقعیتهای تجاری در معرض ریسک بازار یک شبه و بیشتر در آخر هفته ایجاد میشوند.
- بازگشت ناگهانی بازار ممکن است زیانهای چشمگیری را به همراه داشته باشد.
- تریدرهای سوئینگ تریدینگ اغلب معاملات بلندمدت را به نفع تغییرات کوتاهمدت بازار از دست میدهند.
- در این گونه معاملات، کارمزدها بالاتر و نوسانات هم بیشتر است.

تفاوت بین سوئینگ تریدینگ و معاملات روزانه
تفاوت اصلی بین سوئینگ تریدینگ و معاملات روزانه زمان باز بودن پوزیشنها است. معاملات سوئینگ اغلب بیشتر از یک شبانه روز طول میکشند، اما تریدرهای روزانه پوزیشنهای خود را پیش از بسته شدن بازار و پیش از اتمام یک روز کامل میبندند.
در صورتی که هر دو تریدر با مبلغ یکسانی معامله کنند، تریدرهای سوئینگ معمولا با حجم کمتری معامله میکنند، در حالی که تریدرهای روزانه با حجمهای بیشتر این کار را انجام میدهند؛ چنین حجمی ممکن است با لوریج ۲۵ یا بیشتر نیز انجام شود.

استراتژیهای سوئینگ تریدینگ
تریدر سوئینگ برای هر معامله چند روز انتظار میکشد. به همین دلیل نمودارهای بلندمدتتر را تجزیه و تحلیل میکند.
برخی از بهترین استراتژیهای سوئینگ تریدینگ شامل میانگینهای متحرک متقاطع، الگوی فنجان و دسته (Cup And Handle)، الگوی سر و شانه (Head and Shoulder)، الگوی پرچم (Flag) و الگوی مثلث (Triangle) هستند. علاوه بر این، کندل استیکها هم میتوانند در ترکیب با اندیکاتورها، برای این روش مناسب باشند.
در نهایت، هر معاملهگر سوئینگ یک طرح و استراتژی مخصوص به خود دارد که تنها مناسب خود او است. برای سوئینگ تریدینگ، معاملهگر باید حرکات قیمت دارایی مورد نظر را به صورت مداوم زیر نظر داشته باشد و استراتژی خود را براساس سبک معاملاتی و رفتار خود در بازار طراحی کند. این کار آسانی نیست چون که هیچ استراتژی و طرحی همیشه درست عمل نمیکند.
با مدیریت ریسک و مشخص کردن نسبت ریسک به پاداش، لازم نیست همیشه برنده باشیم چون برآیند سود به زیان ما همیشه مثبت خواهد بود.

برنامه روزانه معاملهگران سوئینگ تریدینگ چیست؟
سوئینگ تریدینگ فرآیندی ترکیبی شامل تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی یا فاندامنتال است که از طریق آن، میتوانیم تغییرات قابلتوجه قیمتها را تشخیص دهیم. انجام چنین معاملاتی اغلب برای معاملهگران خردهفروش دشوار است.
معاملهگران باتجربه میتوانند از شرایط موجود استفاده نمایند و به این ترتیب، به طور مرتب، سودهای قابلتوجهی در بازار به دست آورند. در اینجا، به برنامه منظمی اشاره میکنیم که میتواند به ما کمک کند تا در فعالیتهای تجاری خود موفق باشیم:

پیش بازار (Pre-Market)
معاملهگران سوئینگ تریدینگ معمولا فعالیت خود را از ساعت 6 صبح، پیش از شروع کار بازار آغاز میکنند. این زمان برای دریافت حسی کلی در مورد وضعیت بازار در طول روز، تشخیص پوزیشنهای مناسب، ایجاد فهرست تحت نظر و بالاخره، بررسی پوزیشنهای موجود از اهمیت زیادی برخوردار است.
بررسی کلی بازار
اولین اقدام در هر روز اطلاع یافتن از آخرین اخبار و تحولات اخیر بازار است. ما میتوانیم از طریق برخی کانالهای تلویزیونی، مانند CNBC، یا وب سایتهای معتبری، مانند Market Watch، به این اطلاعات دست پیدا کنیم. لازم است تا به طور خاص، سه مورد را در نظر داشته باشیم:
- احساسات کلی بازار (تورم، ارز، صعودی/ نزولی، گزارشات اقتصادی، جلسات تجاری خارج از کشور و …)
- احساسات بخشهای مختلف بازار (بخشهای داغ یا در حال رشد بازار)
- داراییهای فعلی (درآمد، اخبار، پروندههای کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده و …)
یافتن تریدهای بالقوه
در مرحله بعد، معاملهگر به دنبال معاملات بالقوه میرود. سوئینگ تریدرها معمولا با کاتالیزوری اساسی وارد یک پوزیشن میشوند و با استفاده از تحلیل تکنیکال، آن پوزیشن را مدیریت میکنند یا از آن خارج میشوند.
برای یافتن کاتالیزورهای مهم، دو روش وجود دارد:
- فرصتهای ویژه: این فرصتها با استفاده از پروندههای کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده و گاهی، بررسی عناوین خبری راحتتر پیدا میشوند. چنین فرصتهایی میتوانند شامل ورشکستگی، خرید داخلی، آفرهای عمومی اولیه (IPO)، خرید سهام شرکتها، ادغام، تصاحب، تجدید ساختارها، تملیک و موارد مشابه دیگر باشد. این قبیل فرصتها معمولا ریسک زیادی دارند اما برای کسانی که آگاهانه و با تحقیق از آنها استفاده میکنند، میتوانند سود چشمگیری به همراه داشته باشند.
فرآیند این گونه است که معاملهگر برای خودداری از نشان دادن واکنشهای هیجانی به شرایط موجود، هنگامی که همه در حال فروش سهام خود هستند، خرید میکند و هنگامی که همه در حال خرید سهام هستند، سهام خود را میفروشد. به این صورت، اخبار و رویدادها تاثیر چندانی بر تصمیمات او نخواهند داشت.
- سناریوی هر بخش: به منظور تشخیص این نکته که کدام بخش بهتر عمل میکند، بهترین کار تحلیل اخبار و همچنین، جستجو در وبسایتهای معتبری است که اطلاعات مالی ارائه میدهند. معاملهگرانی که به دنبال بازده بالاتری هستند، ممکن است ترجیح دهند بخشهای ناشناختهتری از بازار، نظیر تیتانیوم یا زغال سنگ را جستجو نمایند. با وجودی که تجزیه و تحلیل چنین مواردی معمولا دشوارتر است، ممکن است بازدهی بیشتری به همراه داشته باشند.
در چنین شرایطی، معاملهگران فعال در حوزه سوئینگ تریدینگ وارد صحنه میشوند تا از فرصتهای موجود نهایت استفاده را بکنند.
سومین روش ایجاد فرصت برای معاملهگر نوسانی، شکست نمودارها است. این فرصت پوزیشنهای سنگین خرید و فروش سهامی است که به سطح حمایت یا مقاومت کلیدی نزدیک هستند. این معاملهگران در جستجوی انواع گوناگونی از الگوها، مانند الگوی مثلث، کانالها، موجهای ولف، سطوح گان، سطوح فیبوناچی و غیره، هستند که برای پیشبینی شکست طراحی شدهاند.
ایجاد فهرست تحت نظر
در مرحله بعد، فهرستی از سهام روز را برای تحت نظر گرفتن تهیه میکنیم. این سهمها دارای کاتالیزور پایهای هستند و گزینههای خوبی برای معامله در نظر گرفته میشوند. معاملهگران فهرستی از فرصتهای دستهبندی شده، قیمت ورودی، قیمت هدف و قیمت توقف ضرر را برای خود تهیه میکنند.
بررسی پوزیشن موجود
چند ساعت پیش از شروع کار بازار، لازم است که معاملهگر اخبار و پوزیشنهای موجود را بررسی نماید تا اطمینان حاصل کند که هیچ رویداد ناگهانی در بازار سهام نیفتاده است. برای این کار کافی است تا نماد سهام مورد نظر را در یک سرویس خبری، مانند Google News، جستجو نماید.
پس از آن، معاملهگران بررسی میکنند که آیا در پایگاه دادههای EDGAR SEC پروندهای ثبت شده است یا نه. در صورت یافتن اطلاعات مورد نظر، لازم است تا مورد تجزیه و تحلیل قرار بگیرند تا تاثیر آنها بر برنامه فعلی معاملات روشن شود.
به عنوان یک قاعده کلی، بسیاری از معاملهگران عقیده دارند که هیچ گاه نباید وارد پوزیشنی با ریسکی بیشتر از حد پذیرش شد و باید تنها در صورت تداوم روند صعودی معاملات، سطح سود یا توقف ضرر را تعیین نمود.
بازار پس از پایان زمان تعیین شده
در سوئینگ تریدینگ، به ندرت ممکن است خرید و فروشی پس از ساعات معمول بازار انجام شود چون در آن زمان، شرایط بازار بیثبات است و نوسانات آن بیش از حالت معمول است. مهمترین کار در معامله پس از ساعات کاری بازار، ارزیابی دقیق و صحیح عملکرد آن است.
در این میان، ثبت دقیق تمام معاملات و ارزیابی عملکرد خود از اهمیت زیادی برخوردار است چون به ما کمک میکند تا تمام فعالیتهای تجاری و مواردی که نیاز به بهبود دارند را شناسایی نماییم.
خط پایان
استفاده از سبک معاملات روزانه نظیر این روش میتواند به ما در بهبود معاملات و در نهایت، بازده فعالیتهای تجاری کمک کند. این کار تنها به منابع خوب، برنامهریزی و آمادگی مناسب نیاز دارد.
سخن آخر
برای پیشگیری از مواجه با ریسکهای بزرگ، میتوانیم پوزیشنها را به صورت مرتب بررسی کرده یا هشدارهایی را وضع کنیم که به جای کنترل مداوم شرایط، نقش نظارت و مراقبت را بر عهده بگیرند و در صورت نیاز، ما را از شرایط مطلع کنند. به این صورت، معاملهگران سوئینگ تریدینگ قادر میشوند تا در سرمایه خود تنوع ایجاد کنند.
وارد شدن به بازار فارکس آسان است اما انجام معاملات موفق و سودآور هنری است که به فعالیتهای معاملاتی در طول روز بستگی دارد. مدیریت و تشخیص زمان درست ورود و خروج از معاملات نیز علمی است که بدون آن، انجام این معاملات با مشکلاتی روبرو خواهد شد.
سوالات متداول
نه، سوئینگ تریدینگ یکی از استراتژیهای معاملاتی است که اغلب بیشتر از یک شبانه روز طول میکشند.
در صورتی که این معاملهگران با موارد تحلیل تکنیکال و فاندامنتال آشنا باشند، میتواند مناسب باشند.