# | Coin | Price | Marketcap | Volume (24h) | Supply | Change | Last 24h |
---|
ارز چیا چیست و چگونه کار میکند؟ ارز دیجیتال Chia چه مزایا و معایبی دارد؟ چگونه میتوان رمز ارز XCH را خریداری کرد؟
یکی از مشکلات بزرگ در مارکت کریپتو، بحث الگوریتم اجماع (consensus algorithm) و عملکرد آنهاست. الگوریتمهای اجماع به قوانینی گفته میشود که به وسیله آن بلاکچینها میتوانند تراکنشهای انجام شده در شبکه را پردازش و ثبت کنند. این قوانین برای نودها ایجاد میشوند و باید به گونهای اجرا گردند تا مشکلات زیست محیطی ایجاد نکنند و به صورت غیرمتمرکز و عادلانه برای نودها در دسترس باشند.
الگوریتم اثبات کار (pow) و الگوریتم اثبات سهام (pos)، الگوریتمهای اجماعی هستند که در بیشتر بلاکچینها مورد استفاده قرار میگیرند. متاسفانه این الگوریتمها با مشکلات مختلفی همراه هستند. اثبات کار مصرف انرژی بالایی دارد و اثبات سهام به میزان سرمایه نودها وابسته است. پروژه چیا برای حل مشکلات موجود در الگوریتمهای اثبات کار و سهام، کار خود را در مارکت کریپتو شروع کرده است. این پروژه قصد دارد با ایجاد مکانیزم منحصر به فردی، جایگزین الگوریتمهای اثبات کار و سهام شود. در این مقاله قصد داریم تا این پروژه را به صورت کامل مورد بررسی قرار دهیم.
شبکه چیا چیست؟
قبل از معرفی ارز چیا، بهتر است ابتدا با بلاک چین آن آشنا شویم. چیا یا chia یک شبکه بلاکچینی غیر متمرکز است که قصد دارد بستری همتا به همتا برای تبادل داراییهای کاربران ایجاد کند. chia در سال 2017 وارد دنیای کریپتوکارنسی شد. این شبکه همانند بیت کوین قصد دارد یک سیستم پرداخت غیرمتمرکز برای کاربران در سراسر جهان راه اندازی کند. اما برخلاف بیت کوین، قصد دارد از الگوریتم اجماعی استفاده نماید که با محیط زیست سازگار باشد و انرژی زیادی مصرف نکند. نام این شبکه از یک گیاه مغذی به نام chia گرفته شده تا نشان دهد که این شبکه دوستدار محیط زیست است.
دو الگوریتم اثبات کار و اثبات سهام، الگوریتمهای پرکاربرد در دنیای کریپتوکارنسی هستند که در بلاکچینهای بزرگی همچون بیت کوین و اتریوم استفاده میشوند. الگوریتم اجماع استفاده شده در شبکه بیت کوین، اثبات کار است. این شبکه به دلیل استفاده از فرآیند استخراج، انرژی بسیار زیادی مصرف میکند. همین موضوع باعث میشود تا نودها برای استخراج بیت کوین، برق و انرژی زیادی مصرف کنند و مشکلات محیط زیستی را به بار آورند.
شبکه اتریوم از الگوریتم اثبات سهام استفاده میکند و کاربران برای مشارکت در پردازش تراکنشها، باید رمز ارز این شبکه را خریداری کنند. در این الگوریتم، کاربرانی که ثروت و سرمایه بیشتری داشته باشند، میتوانند سود بیشتری نیز کسب کنند و کاربران با سرمایه کم نمیتوانند سود مناسبی از این بلاکچین به دست آورند. این مشکلات در الگوریتمهای اثبات کار و سهام باعث شد تا تیم توسعه ارز چیا، بلاکچین این شبکه را با سازوکار منحصری به فرد طراحی کنند.
هدف اصلی تیم توسعه بلاکچین چیا، ایجاد الگوریتمی با مصرف انرژی پایین است که به توکن یا کوین بومی شبکه وابسته نباشد. تیم توسعه این پروژه تلاش کرد تا بتواند الگوریتمی ایجاد کند تا تمامی کاربران بتوانند به سادگی در فرآیند اجماع این شبکه مشارکت کنند و از آن پاداش دریافت نمایند. این تلاشها باعث شد تا آنها الگوریتم اثبات فضا و زمان (proof of space and time) را ایجاد کنند.
این الگوریتم برخلاف اثبات کار و سهام، میزان مصرف انرژی بسیار کمی دارد و کاربران برای مشارکت در پردازش تراکنشها، نیازی به خرید رمز ارز شبکه ندارند. در ادامه بیشتر درباره این الگوریتم توضیح میدهیم.
تیم توسعه ارز چیا (Chia)
ایده ساخت ارز چیا اولین بار توسط برام کوهن (Bram Cohen) مطرح شد. برام کوهن یکی از معروفترین چهرههای دنیای کریپتوکارنسی به حساب میآید. او تا قبل از شروع پروژه چیا، بنیانگذار شبکه بیت تورنت (BitTorrent) بود. بیت تورنت یکی از پروژههای محبوب مارکت کریپتو است و برای اشتراک گذاری فایلها به صورت غیرمتمرکز استفاده میشود.
برام کوهن بعد از بررسی الگوریتمهای اجماع مختلف، تصمیم گرفت شبکهای را ایجاد کند که با مقدار کمی از انرژی، بتواند حجم زیادی از تراکنشها را پردازش نماید. او برای خلق ایده خود، در سال 2017 از تیم توسعه بیت تورنت خارج شد و پروژه چیا را شروع کرد. او توانست در همان سالها تیم توسعه مورد نظر خود را جمع آوری کند.
در تیم توسعه این شبکه، افراد مشهور زیادی دیده میشوند. جین هافمن (gene haffman) مدیر عملیاتی شبکه چیا است. هافمن مدیر عامل سابق پروژههای vindica و eMusic است. میچ ادواردز (mitch edwards) مدیر عامل بخش مالی پروژه چیا است. میچ ادواردز مدیر مالی سابق شرکت razer (شرکتی در زمینه ساخت و قطعات کامپیوتر و نرم افزارها)، مدیرعامل سابق سایت overstack (یک سایت مشهور در زمینه فروش لوازم منزل) و مدیر ارشد مالی شرکت core scientific (یک شرکت در زمینه فناوری بلاک چین) است.
ارز دیجیتال چیا چیست؟
رمز ارز چیا با نماد XCH، کوین بومی بلاکچین Chia به حساب میآید. این کوین همانند بیت کوین، یک درگاه پرداخت غیرمتمرکز است که کاربران به کمک آن میتوانند داراییهای خود را با سایر کاربران جابجا کنند. کوین چیا به رمز ارز سبز نیز معروف است؛ زیرا برای ساخت و تولید این رمز ارز، کاربران نیازی به مصرف بالای انرژی ندارند و به کمک الگوریتم اثبات فضا-زمان، به راحتی میتوانند این کوین را فارم (farming) یا ایجاد کنند.
علاوه بر این موارد، ارز دیجیتال چیا برای پاداش نودهای شبکه chia نیز استفاده میشود. کاربرانی که در پردازش تراکنشهای شبکه مشارکت کنند، از بلاکچین چیا کوین XCH به عنوان پاداش دریافت میکنند. کوین XCH برخلاف بسیاری از رمز ارزهای مارکت کریپتو، با روش عرضه اولیه کوین (ICO) وارد بازار نشده است. این رمز ارز به کمک روش pre farm یا پیش کشت با مقدار اولیه 21 میلیون کوین در مارکت کریپتو عرضه شده است.
در روش پیش کشت، شبکه مقدار محدودی از کوینهای خود را در بازار عرضه میکند تا بتواند با جذب سرمایه توسط کاربران، پروژه خود را توسعه دهد. به دلیل محدودیت کوینها در روش پیش کشت، نوسانات شدیدی در زمان عرضه کوین ایجاد نمیشود. علاوه بر این کاربرانی که در پیش کشت یک رمز ارز شرکت میکنند؛ میتوانند در بلاکچین کوین مربوطه از سایر کاربران وام دریافت نمایند.
تعداد کوینهای شبکه چیا نامحدود بوده و در حال حاضر حدود 30 میلیون از این رمز ارز در مارکت کریپتو ایجاد شده است. این شبکه برای پرداخت پاداش به نودهای خود، در هر 10 دقیقه 64 رمز ارز چیا جایزه میدهد. هر 3 سال یکبار هاوینگ chia رخ میدهد و مقدار پاداش نودها نصف میشود. به گفته تیم توسعه این شبکه، قرار است بعد از 13 سال مقدار پاداش نودها ثابت شود و هر 10 دقیقه 4 کوین XCH به نودها اعطا میشود.
رمز ارز چیا چگونه کار میکند؟
همانطور که اشاره شد، شبکه چیا برای کاهش مصرف انرژی از دو الگوریتم اثبات فضا-زمان (proof of space and proof of time) استفاده میکند. این دو الگوریتم به صورت همزمان در بلاک چین چیا اجرا میشوند و مکمل یکدیگر هستند. در الگوریتم اثبات فضا (proof of space) کاربران میتوانند فضای ذخیره سازی سیستمهای خود را در اختیار شبکه قرار دهند.
شبکه به کمک فضای خالی موجود در هارد دیسک کاربران، تراکنشها را رمزنگاری و به صورت غیرمتمرکز ذخیره میکند. به کمک الگوریتم اثبات فضا، نودهای شبکه دیگر نیازی به دستگاههای ماینر ندارند و تنها از طریق هارد دیسک سیستمهای خود، در پردازش تراکنشهای شبکه مشارکت کنند. نودها با به اشتراک گذاری فضای ذخیره سازی خود، میتوانند ارز چیا را به عنوان پاداش از بلاکچین chia دریافت نمایند.
در کنار اثبات فضا، الگوریتم اثبات زمان (proof of time) نیز در شبکه چیا فعال است. به کمک این الگوریتم، دیگر تراکنشها به صورت موازی پردازش نمیشوند و میزان مصرف انرژی برای پردازش اطلاعات کاهش پیدا میکند. در proof of time، تاریخ و زمان ثبت هر بلوک ثبت میشود و تمامی تراکنشها به صورت خطی پردازش میشوند.
مزایای ارز دیجیتال چیا
- سازگاری با محیط زیست: هدف اصلی شبکه چیا، ایجاد بلاکچینی با مصرف انرژی پایین است. این شبکه به کمک الگوریتمهای اثبات فضا و اثبات زمان توانسته سازوکاری را ایجاد کند تا کاربران با مصرف پایین انرژی بتوانند در پردازش تراکنشهای شبکه مشارکت نمایند.
- مقیاس پذیری بالا: الگوریتم اثبات فضا زمان به گونهای طراحی شده که بتواند در مدت زمان کوتاهی، مقدار زیادی از تراکنشهای شبکه را پردازش کند. این الگوریتم برخلاف اثبات کار، سرعت بالا و مصرف انرژی پایینی دارد. همین موضوع باعث میشود تا مقیاس پذیری این شبکه در مقایسه با بلاکچینهایی همچون بیت کوین، بالاتر باشد.
- کاربردهای متنوع: فناوری بلاکچین چیا میتواند در طیفهای وسیعی از کاربردها قرار گیرد. از الگوریتمهای این شبکه میتوان در حوزههای مدیریت اطلاعات، ذخیره دادهها و امنیت شبکه استفاده کرد.
معایب ارز دیجیتال چیا
- افزایش شدید قیمت هارد دیسکها: به دلیل جذابیت در استخراج ارز چیا، بازار هارد دیسکها با آشفتگی همراه میشود. زمانی که شبکه chia جزو ترندهای اصلی مارکت کریپتو قرار گرفته بود، بسیاری از کاربران تعداد زیادی هارد دیسک SSD خریداری کردند. این موضوع باعث شد تا قیمت SSDهای بازار فناوری چندین برابر شود.
- کاهش عمر SSD ها: کاربران برای استخراج ارز چیا، نیاز به فضای ذخیره سازی (حداقل 256 گیگابایت) زیادی دارند. علاوه بر این، پردازش و رمزنگاری تراکنشهای شبکه chia در هارد دیسکها، باعث کاهش طول عمر این سخت افزارها میشود.
هارد دیسکهای SSD در حالت عادی حدود 5 الی 10 سال عمر میکنند اما برای استخراج ارز دیجیتال چیا، میتوانند تنها 40 روز عمر کنند. به همین دلیل برخی از شرکتهای ارائه کننده هارد دیسک در گارانتی دستگاه خود اعلام میکنند که اگر هارد دیسک برای استخراج چیا استفاده شود، دیگر شامل گارانتی نخواهد بود. - مصرف بالای انرژی برای تولید هارد دیسکها: علاوه بر کاهش طول عمر SSDها، شبکه چیا میتواند بر روند تولید این هارد دیسکها تاثیر بگذارد. اگر تقاضا برای استخراج ارز چیا افزایش یابد، شرکتهای ارائه کننده SSD مجبور هستند تعداد هارد دیسک بیشتری تولید کنند. تولید بیشتر SSD باعث افزایش مصرف منابع انرژی میشود. در نتیجه سازوکار شبکه chia باعث افزایش مصرف منابع طبیعی برای ساخت هارد دیسکها میگردد.
- مشکلات امنیتی: در حالیکه الگوریتم اثبات فضا-زمان ایمن در نظر گرفته میشود، اما این فناوری نسبت به الگوریتم اثبات کار، جدید بوده و امنیت بلند مدت آن هنوز به کاربران اثبات نشده است.
بیشتر بخوانید: استخراج ارز چیا چگونه انجام میشود؟
تفاوت بین رمز ارز چیا و بیت کوین
- شبکه بیت کوین از الگوریتم اثبات کار استفاده میکند. در این شبکه ماینرها مجبور هستند معادلات پیچیده ریاضی را از سیستمهای پردازنده خود پردازش و حل کنند. در مقابل ارز چیا از الگوریتم اثبات فضا زمان استفاده میکند و در آن به جای وجود معادلات پیچیده ریاضی، شبکه از الگوریتمهای پردازشی استفاده میکند. ماینرها در بلاک چین چیا تنها باید فضای هارد دیسک سیستم خود را به این شبکه متصل کنند. بنابراین مصرف انرژی در شبکه چیا بسیار پایینتر از شبکه بیت کوین است.
- تعداد کل کوینهای شبکه بیت کوین محدود و برابر با 21 میلیون است. در مقابل تعداد کوینهای چیا نامحدود بوده و در حال حاضر (زمان نگارش مقاله) 30 میلیون از این ارز دیجیتال در مارکت کریپتو ایجاد شده است.
- بلاکچین چیا از یک مدل قراردادهای هوشمند به نام chialisp پشتیبانی میکند. در مقابل بیت کوین از هیچگونه قرارداد هوشمندی در شبکه خود پشتیبانی نمیکند.
- کارمزد تراکنشها در شبکه چیا بسیار کمتر از بیت کوین است.
- ارز چیا توسط فرآیند فارمینگ (farming) ایجاد میشود. کاربران در این فرآیند از سیستمهای پردازشی خود استفاده نمیکنند و تنها با به اشتراک گذاری فضای ذخیره سازی دستگاههای خود، تراکنشها را پردازش میکنند. در مقابل ارز بیت کوین توسط فرآیند ماینینگ (mining) یا استخراج ساخته میشود. در این فرآیند کاربران باید هش هر بلوک را از طریق حل معادلات پیچیده ایجاد کنند و از طریق آن، بخشی از کوینهای شبکه را استخراج نمایند.
پیش بینی آینده ارز چیا
برای پیش بینی قیمت ارز چیا از تحلیل تکنیکال استفاده میکنیم. تصویر زیر، چارت قیمت ارز XCH را در تایم فریم هفتگی نشان میدهد. در حال حاضر (زمان نوشتن مقاله) رمز ارز XCH در محدوده 35 تا 32 دلار قرار گرفته و وارد محدوده حمایتی 34 تا 31 دلار شده است. در صورتی که ریزش قیمت در هفتههای آتی ادامه پیدا کند، احتمال افت قیمت تا محدوده 25 تا 20 دلار وجود دارد.
اما در صورتی که ارز چیا بتواند به ناحیه حمایتی واکنش مثبت نشان دهد، میتواند تا سطح 47 تا 52 دلار رشد کند. اندیکاتور RSI در محدوده خنثی قرار دارد و خریداران و فروشندگان قدرت برتری نسبت به دیگری ندارند.
نحوه خرید و فروش رمز ارز چیا (XCH)
ارز دیجیتال چیا در حال حاضر در رتبه 152 ام محبوب ترین ارزهای مارکت کریپتو قرار گرفته است. افراد برای خرید و فروش این رمز ارز میتوانند از صرافیهای کوکوین (kucoin)، کوینکس (coinEx)، هیوبی (huobi) و OKX استفاده کنند. نکته قابل توجه در این رمز ارز، عدم لیست شدن آن در صرافیهای بزرگی همچون بایننس است. این رمز ارز به دلیل داشتن الگوریتم منحصر به فرد و ایجاد مکشلات مختلف برای هارد دیسکها، همواره مورد انتقاد قرار گرفته است. به همین دلیل برخی از صرافیها از لیست کردن این کوین جلوگیری میکنند و ترجیح میدهند از این رمز ارز پشتیبانی نکنند.
همین موضوع در کیف پولها نیز وجود دارد. بیشتر والتهای معروف بازار از این ارز دیجیتال پشتیبانی نمیکنند. کاربران برای ذخیره و نگهداری این رمز ارز میتوانند از کیف پولهای چیا والت (chia wallet)، فرودو والت (Frodo wallet)، گرین والت (green wallet)، Pawket، ترزور (trezor) و لجر (ledger) استفاده کنند.
سخن پایانی
«ارز چیا چیست؟» Chia یک شبکه بلاکچینی غیر متمرکز است که قصد دارد با مکانیزم منحصر به فرد خود، مشکلات الگوریتمهای اثبات کار و اثبات سهام را برطرف کند. اثبات کار مصرف انرژی بالایی دارد و اثبات سهام به رمز ارزهای بلاکچینها وابسته است. چیا به کمک الگوریتمهای اثبات فضا و زمان (proof of space and proof of time) سازوکاری را ایجاد کرده که در آن کاربران میتوانند با مصرف پایین انرژی و بدون نیاز به خرید کوین بومی شبکه، تراکنشها را پردازش کنند.
کاربران با به اشتراک گذاری فضای ذخیره سازی خود، در پردازش و تایید اطلاعات شبکه مشارکت کرده و از شبکه، ارز چیا را به عنوان پاداش دریافت میکنند. ارز چیا با نماد XCH کوین بومی بلاکچین chia است که برای نقل و انتقالات داراییهای کاربران مورد استفاده قرار میگیرد. نودهای این شبکه برای مشارکت در پردازش تراکنشها، به هارد دیسکهای SSD نیاز دارند.
چیا به دلیل رمزنگاری و الگوریتمهای پیچیده، حجم و توان زیادی از هارد دیسکهای SSD را مصرف میکند. همین موضوع باعث میشود تا کاربران مجبور شوند در مدت زمان کوتاهی، SSD خود را تعویض کنند. افزایش تقاضا برای خرید SSD در نهایت باعث مصرف بالای منابع انرژی میشود. موضوعی که دقیقا با هدف اصلی شبکه چیا در تناقض بوده و باعث ریزش شدید قیمت ارز XCH در سالهای اخیر شده است. اگر سازوکار بلاک چین چیا در آینده تغییر نکند، امکان حذف این پروژه از مارکت کریپتو وجود دارد.
سوالات متداول
ارز XCH چیست؟
ارز چیا یا XCH، کوین بومی شبکه چیا است. این رمز ارز برای نقل و انتقالات داراییهای کاربران در بستر بلاکچین چیا استفاده میشود.
آیا ارز چیا کلاهبرداری است؟
خیر. وایت پیپر شفاف و تیم توسعه قوی در این پروژه باعث میشود تا این ارز را یک پروژه کلاهبرداری در نظر نگیریم. شبکه چیا به دلیل کاهش عمر هارد دیسکها برای ذخیره دادهها، مورد انتقاد کارشناسان قرار گرفته است. این انتقادات باعث ریزش قیمت این رمز ارز شده و برخی از کاربران تصور کردهاند که این پروژه، یک شت کوین یا کلاهبرداری است. ایده ساخت این بلاکچین بسیار جذاب بوده اما با مشکلات متعددی روبرو شده است. اگر این پروژه نتواند در سالهای آینده این مشکل را برطرف کند، به زودی از بازار کریپتوکارنسی حذف میشود.
آیا میتوان ارز چیا را استخراج کرد؟
بله. استخراج ارز چیا از طریق هارد دیسکها امکان پذیر است. در این فرآیند کاربران باید فضای خالی ذخیره سازی سیستمهای خود را به بلاکچین چیا وصل کنند تا شبکه بتواند از این هارد دیسک کاربران، تراکنشها را رمزنگاری و در بلاکچین چیا ثبت کند. کاربران همچنین میتوانند از طریق وب سایت chiacalculator.com میزان هزینه و درآمد حاصل از فرآیند استخراج چیا را محاسبه کنند. سایت chiacalculator.com ماشین حساب استخراج شبکه چیا است که به صورت شفاف میزان سود ماینرها را محاسبه میکند.