ارز کامپاند چیست و چگونه کار می‌کند؟ ارز دیجیتال compound چه مزایا و معایبی دارد؟ چگونه می‌توان رمز ارز کامپاند را خرید و فروش کرد؟

شاید برایتان پیش آمده باشد که به بانکی مراجعه کرده و درخواست وام داشته‌اید. بانک‌های متمرکز معمولا مبلغ مشخصی را به عنوان وام به افراد قرض می‌دهند. وام گیرنده باید در مدت زمان معین و با نرخ سود مشخصی، مبلغ وام را به بانک بازگرداند. این فرایند اگرچه در گفتار ساده به نظر می‌رسد؛ اما در زمان اجرا بسیار سخت و پیچیده است.

بانک‌های متمرکز برای پرداخت وام مدارک زیادی را از شخص درخواست می‌کنند. علاوه بر این شخص باید افراد دیگری را تحت عنوان ضامن برای دریافت وام به بانک معرفی کند. این موارد باعث می‌شود تا فرآیند وام دهی بسیار پیچیده باشد. به جز این موارد، بانک‌ها و موسسات مالی به دلیل متمرکز بودن می‌توانند به صورت دلخواه به افراد خاصی وام دهند و در این فرآیند رانت ایجاد کنند.

این مشکلات در بانک‌ها و موسسات مالی متمرکز سبب شده تا ایده ارز کامپاند شکل گیرد. شبکه Compound Finance قصد دارد با ایجاد سازوکاری، فرآیند وام دهی را به صورت غیر متمرکز در بلاکچین‌ها اجرا کند. در این مقاله قصد داریم تا این پروژه را به صورت کامل مورد بررسی قرار دهیم.

شبکه کامپاند چیست؟

قبل از معرفی ارز کامپاند، بهتر است ابتدا با عملکرد این شبکه آشنا شویم. پروتکل کامپاند (Compound Finance) یک شبکه غیر متمرکز در بستر شبکه اتریوم است که قصد دارد فرآیند وام دهی را به صورت غیر متمرکز پیاده سازی کند. افراد در این پروتکل می‌توانند بدون حضور هیچ نهاد ناظری، بخشی از دارایی‌های خود را به عنوان وام به شبکه واگذار نمایند. این دارایی‌ها که در قالب ارزهای دیجیتال هستند؛ به افرادی که نیاز به وام دارند پرداخت می‌شود. بدین ترتیب فرآیند وام دهی و وام گیری در این پلتفرم به صورت همتا به همتا یا غیر متمرکز اجرا می‌شود.

شبکه کامپاند یکی از پروژه‌های مهم بازار DeFi به حساب می‌آید. بازار امور مالی غیرمتمرکز یا همان دیفای (DeFi) از پروژه‌ها و شبکه‌هایی تشکیل شده که هر کدام قصد دارند یک یا چند فرآیند مالی را به صورت غیر متمرکز اجرا کنند. در این شبکه علاوه بر فرآیند وام دهی، تعیین نرخ سود وام‌ها نیز به صورت غیر متمرکز تعیین می‌شود. افراد باید میزان نرخ سود پیشنهادی خود را در مارکت Compound قرار دهند تا برحسب میزان عرضه و تقاضا موجود، نرخ وام‌ها مشخص شود.

افراد در پروتکل compound finance می‌توانند تمامی ارزهای دیجیتال با استاندارد ERC-20 را به استخرهای کامپاند واگذار کنند. این واگذاری به جهت تامین نقدینگی مورد نیاز برای وام گیرندگان است. تامین کنندگان نقدینگی به ازای میزان ارز دیجیتالی که به استخرها واگذار می‌کنند؛ از آن‌ها توکن cToken دریافت می‌کنند. توکن‌های compound token یا cToken به عنوان نماینده دارایی‌های افراد در استخرهای نقدینگی هستند. افراد می‌توانند هر زمان که تمایل داشته‌اند، توکن‌های cToken خود را به فروش برسانند و ارزهای دیجیتال واگذار شده را از استخر دریافت کنند.

بنیانگذاران ارز کامپاند

بنیانگذاران ارز کامپاند

یکی از بخش‌های مهم در بررسی و تحلیل یک پروژه کریپتویی، بحث سوابق و رزومه توسعه دهندگان آن پروژه است. معمولا پروژه‌های موفق، تیم توسعه قدرتمندی با عملکرد شفافی دارند. مدیر عامل تیم توسعه رمز ارز کامپاند، رابرت لشنر یا Robert Leshner، اقتصاددادن و تحلیلگر برجسته بازارهای مالی است. او تا قبل از شروع این پروژه، به عنوان بنیان گذار در دو استارت آپ دیگر در حوزه نرم افزار مشغول به کار بوده است.

رابرت بعد از آشنایی با تکنولوژی بلاک چین تصمیم گرفت تا برخی از فرآیندهای مالی را به صورت غیر متمرکز در بستر شبکه‌های بلاکچینی پیاده سازی نماید. همین موضوع باعث شد تا او ایده پلتفرم compound را اجرایی کند. به گفته رابرت لشنر ارز کامپاند در تلاش است تا بتواند پول‌های ذخیره در کیف پول‌های کاربران که در جایی سرمایه گذاری نشده است را به خود جذب کند و با تامین نقدینگی مورد نیاز، بستری مناسب برای وام‌های غیر متمرکز ایجاد نماید.

علاوه بر رابرت، چهره‌های مشهور دیگری نیز در تیم توسعه ارز COMP حضور دارند که از بین آن‌ها می‌توان به جفری هیز (Geoffrey Hayes)، مدیر فناوری پلتفرم کامپاند، اشاره کرد. او همانند رابرت لشنر، تا قبل از شروع این پروژه در دو استارت آپ دیگر مشغول به کار بوده است. رابرت لشنر و جفری هیز تا قبل از ایجاد کامپاند، در پروژه Postmates که یک پلتفرم بزرگ برای سفارش آنلاین غذا است، با یکدیگر همکاری داشته‌اند.

بعد از راه اندازی پروژه ارز دیجیتال کامپاند در سال 2019، صرافی کوین بیس (coinbase exchange)، یکی از بزرگترین پلتفرم‌های فعال در مارکت کریپتو، بیش از 8 میلیون دلار در این پروژه سرمایه گذاری کرد. کوین بیس از همان ابتدا به پتانسیل این پروژه پی برد و حمایت خود را به صورت علنی در این پروژه اعلام کرد. در حال حاضر تیم توسعه کوین بیس همکاری‌های مختلفی با این پلتفرم داشته و به نظر می‌رسد که این همکاری در سال‌های آینده ادامه دار باشد.

ارز دیجیتال کامپاند چیست ؟

ارز دیجیتال کامپاند چیست؟

ارز کامپاند فعالیت خود را در سال 2017 آغاز کرد. بعد از تشکیل تیم توسعه این پروژه، در سال 2019 وایت پیپر comuond finance در مارکت کریپتو منتشر شد. بعد از آن تیم توسعه این پروژه توانست اولین نسخه آزمایشی خود را ایجاد کند. این نسخه به صورت متمرکز بود و در آن تاریخچه تراکنش‌ها و فرآیند وام دهی تحت نظارت تیم توسعه اجرا می‌شدند.

بعد از استقبال کاربران از این پلتفرم، این برنامه فعالیت خود را در شبکه اتریوم آغاز کرد. تنها یک سال بعد، تیم توسعه این پروژه موفق شد توکن بومی این شبکه را در فوریه سال 2020 عرضه اولیه کند. رمز ارز COMP توکن بومی شبکه کامپاند بوده که با استاندارد ERC-20 ایجاد شده است. ارز دیجیتال COMP یک توکن حاکمیتی به حساب می‌آید و افراد به کمک این توکن می‌توانند در نظرسنجی‌های شبکه مشارکت کنند و ایده‌ها و نظرات خود را با دیگران به اشتراک بگذارند.

علاوه بر این افراد می‌توانند توکن COMP را استیک کنند. رمز ارز کامپاند به دلیل استفاده از الگوریتم‌های شبکه اتریوم قابل استیک است و کاربران می‌توانند این ارزها را در آدرس‌های مشخصی قفل کرده و کسب درآمد کنند. تعداد کل توکن‌های کامپاند محدود و برابر با 10 میلیون بوده که در حال حاضر (زمان نوشتن این مقاله) حدود 8 میلیون از این ارزها در مارکت کریپتو عرضه شده است.

رمز ارز کامپاند چگونه کار می‌کند؟

پلتفرم کامپاند برای دریافت نقدینگی مورد نیاز، از استخرهای نقدینگی استفاده می‌کند که توسط ارزهای دیجیتال کاربر تامین می‌شوند. کاربران با ایجاد سپرده گذاری در این پلتفرم، نقدینگی‌های خود را به استخرهای کامپاند واگذار می‌کنند. این نقدینگی باعث می‌شود تا شبکه compound بتواند وام مورد نیاز کاربران را تهیه کند. ممکن است وام مورد نیاز برای یک شخص، توسط چندین نفر تامین گردد.

شبکه بر مبنای میزان نقدینگی ایجاد شده، سود هر کاربر را به آن پرداخت می‌کند. در واقع هر شخصی که نقدینگی بیشتری در استخرها قرار داده باشد، میزان سود بیشتری از وام‌ها دریافت می‌کند؛ زیرا نقدینگی آن شخص ممکن است در چندین وام استفاده شود و در نتیجه سود آن شخص چند برابر می‌شود. سود تامین کنندگان نقدینگی در قالب رمز ارز کامپاند به آن‌ها پرداخت می‌گردد.

تمامی فرآیندهای وام دهی و وام گیری در این پلتفرم توسط قراردادهای هوشمند انجام می‌شود. قراردادهای هوشمند ساختاری غیر متمرکز دارند و توسط هیچ نهادی کنترل نمی‌شوند. افراد تنها می‌توانند از طریق رمز ارزهای محدودی وام دریافت کنند. شبکه کامپاند از طریق رمز ارزهای اتر، WBTC، دای، آگور، 0X، تتر و BAT به کاربران وام پرداخت می‌کند.

افراد برای دریافت وام مورد نظر خود، باید مقداری ارز دیجیتال به عنوان وثیقه در استخرهای نقدینگی قرار دهند. افراد بعد از قرار دادن دارایی‌های خود در استخرها، توکن cToken دریافت می‌کنند. این توکن حکم مجوز دریافت وام را در پلتفرم کامپاند دارد که به کمک آن افراد می‌توانند وام دریافت کنند. هرچه میزان cToken قرار داده شده بیشتر باشد، کاربران می‌توانند وام بیشتری را از شبکه دریافت نمایند.

اهداف ارز کامپاند (Compound)

در وایت پیپر ارز کامپاند هیچ نقشه راه شفاف و مشخصی بیان نشده و تنها اهداف و برنامه‌های آینده این پروژه توسط مدیر عامل آن گفته شده است. در سال 2019 رابرت لشنر در گزارشی اعلام کرد که در حال حاضر تمامی ایده‌ها و اهداف پروژه پیاده سازی شده است. او اهداف اصلی پروژه compound را موارد زیر بیان کرد:

  • فراهم کردن بستری مناسب برای پشتیبانی از ارزهای دیجیتال با استاندارد ERC-20
  • امکان واریز و برداشت ارزهای دیجیتال در استخرهای نقدینگی برای تامین نقدینگی وام‌ها
  • توسعه قراردادهای هوشمند برای ایجاد بستری غیر متمرکز در شبکه کامپاند

به عقیده رابرت لشنر، تیم توسعه کامپاند موفق به پیاده سازی بستری غیر متمرکز و مطلوب برای وام دهی و وام گیری شده و دیگر توسعه بیشتر این شبکه بر عهده کاربران آن است. کاربران باید بتوانند باگ‌ها و مشکلات موجود در این پلتفرم را شناسایی کرده و بر طبق آن راهکارهای مشخصی را ارائه کنند.

مزایا و معایب ارز دیجیتال کامپاند

مزایای ارز دیجیتال کامپاند

  1. کسب سود از طریق استیکینگ: ارز COMP از الگوریتم‌های شبکه اتریوم استفاده می‌کند. این موضوع باعث می‌شود تا افراد بتوانند این رمز ارز را در صرافی‌ها و کیف پول‌ها استیک کنند و سود مشخصی دریافت نمایند.
  2. وام دهی به کمک نرخ‌های رقابتی: در سیستم وام دهی سازمان‌های متمرکز، میزان سود وام‌ها توسط نهادهای متمرکز تعیین می‌شود و افراد نمی‌توانند آن را تغییر دهند. اما در شبکه کامپاند نرخ سود وام‌ها در بازار آزاد و تحت تاثیر میزان عرضه و تقاضا تعیین می‌شود.
  3. ساختاری غیر متمرکز و شفاف: پلتفرم compound در بستر بلاکچین اتریوم ایجاد و توسعه یافته است. ساختار این پلتفرم کاملا غیر متمرکز بوده و توسط قراردادهای هوشمند اجرا می‌شود. کاربران از طریق این پلتفرم می‌توانند به صورت شفاف تراکنش‌های ثبت شده در پلتفرم را پیگیری کنند.
  4. بدون حداقل میزان پرداخت: کاربران می‌توانند ارزهای دیجیتال خود را بدون هیچ محدودیتی به شبکه منتقل کنند، بدون اینکه نیاز به حداقل میزان پرداخت باشد. همچنین کاربران می‌توانند بدون هیچ گونه سقفی، مقدار مورد نیاز وام خود را تعیین کنند.
  5. مشارکت در حاکمیت: کاربران علاوه بر استیک ارز COMP می‌توانند در رای گیری‌ها و نظرسنجی‌های شبکه مشارکت کنند. در واقع به دلیل آنکه ارز کامپاند یک توکن حاکمیتی است، کاربران می‌توانند در تغییرات شبکه مشارکت داشته باشند.
  6. پشتیبانی از طیف زیادی از رمز ارزها: شبکه کامپاند با پشتیبانی از توکن‌های با استاندارد ERC-20، از طیف زیادی از رمز ارزها پشتیبانی می‌کند و به کاربران این اجازه را می‌دهد تا بتوانند با انواع دارایی‌ها در این پلتفرم سرمایه گذاری کنند.

معایب ارز دیجیتال کامپاند

  1. عمق پایین معاملات: در زمان نگارش مقاله، ارز COMP در رتبه 122 از نظر ارزش بازار قرار گرفته است. این موضوع باعث می‌شود تا قیمت این ارز در نوسانات بازار تحت تاثیر قرار گرفته و سبب پامپ و دامپ های شدید شود.
  2. ریسک قراردادهای هوشمند: ساختار و فرآیندهای این شبکه به کمک قراردادهای هوشمند توسعه یافته است. وجود هر باگ یا مشکلی در این قراردادها ممکن است باعث اختلال در کل ساختار پلتفرم شود.
  3. کارمزدهای شبکه اتریوم: همان طور که اشاره شد، این پلتفرم در بستر شبکه اتریوم ایجاد و توسعه یافته است. استفاده از بلاکچین اتریوم در این پلتفرم باعث می‌شود تا کاربران هزینه‌های زیادی را برای کارمزد تراکنش‌ها پرداخت کنند.
  4. پیچیدگی بالای فرآیندها: فرآیندهای مالی در پلتفرم کامپاند با درجه‌ای از پیچیدگی نسبتا زیاد اجرا می‌شوند. این موضوع باعث می‌شود تا کاربران مبتدی نتوانند به سادگی از این برنامه استفاده کنند.
نحوه خرید و فروش رمز ارز کامپاند

نحوه خرید و فروش رمز ارز کامپاند

همان طور که اشاره شد، از ابتدای عرضه این پروژه در شبکه اتریوم، صرافی کوین بیس در این پلتفرم سرمایه گذاری و از آن حمایت کرده است. همین حمایت باعث شده تا بسیاری از صرافی‌ها ارز کامپاند را در پلتفرم‌های خود لیست کنند. کاربران می‌توانند از طریق صرافی‌های بایننس (Binance)، کوکوین (Kucoin)، کراکن (Kraken)، بای بیت (ByBit)، OKX، کوینکس (coinEx) و Gate.io این توکن را خریداری کنند.

همچنین افراد می‌توانند از طریق کیف پول‌های تراست ولت (Trust wallet)، متامسک (Metamask)، مای اتر والت (MyEther wallet)، اتمیک والت (Atomic wallet)، سیف پل (Safepal) و لجر (Ledger) این ارز را استیک کرده یا به صورت بلندمدت بر روی آن سرمایه گذاری کنند.

سخن پایانی

«پلتفرم کامپاند چیست؟» compound finance یک شبکه غیر متمرکز در بستر بلاک چین اتریوم است. این پلتفرم قصد دارد به کمک ساختار بلاک چین، بستری غیر متمرکز برای دریافت وام ایجاد کند. کاربران برای دریافت وام در بانک‌ها و موسسات متمرکز، ناچار هستند تا مدارک و کاغذ بازی‌های زیادی را انجام دهند. علاوه بر این افراد به ضامن نیاز دارند و باید به کمک افراد دیگر، میزان پول مورد نظر خود را از بانک دریافت کنند.
پلتفرم compound به کمک قراردادهای هوشمند، فرآیندهای وام دهی را به صورت غیر متمرکز در بستر شبکه خود پیاده سازی کرده است. سازوکار این پلتفرم بدین صورت است که افراد باید ارزهای دیجیتال خود را در استخرهای نقدینگی قرار دهند تا نقدینگی مورد نیاز برای وام‌ها تعیین شود. بعد از آن افراد با دریافت توکن‌های cToken از شبکه، می‌توانند در این پلتفرم درخواست وام کنند.
توکن‌های cToken به عنوان ارزهای نماینده دارایی‌های کاربران به آن‌ها اعطا می‌شود و افراد به کمک آن‌ها می‌توانند از شبکه وام بگیرند. کاربرانی که تمایلی به دریافت وام ندارند، با قفل کردن دارایی‌های خود در استخرهای نقدینگی این پلتفرم، می‌توانند پاداش دریافت کنند. پاداش این کاربران از طریق ارز کامپاند پرداخت می‌شود. ارز  دیجیتال COMP توکن بومی پلتفرم کامپاند است و برای سرمایه گذاری، حاکمیت و فرایند استیکینگ این شبکه استفاده می‌شود.

سوالات متداول