مونرو چیست؟ ارز دیجیتال monero چگونه کار میکند؟ رمز ارز XMR چه مزایا و معایبی دارد؟ چگونه ارز مونرو استخراج کنیم؟ آینده قیمت این ارز چگونه تحلیل و پیش بینی میشود؟
اکثر پروژههای دنیای کریپتوکارنسی بر مبنای تمرکززدایی و شفافیت بالا عمل میکنند و در تلاش هستند تا اطلاعات کاربران را به صورت شفاف در بلاکچین خود ذخیره کنند. برخی از پروژهها مخالف شفافیت اطلاعات در بلاکچینها هستند و معتقدند که دنیای کریپتوکارنسی باید بر روی تمرکززدایی و ساخت حریم خصوصی برای کاربران تمرکز کند.
شبکه monero یکی از بلاک چینهایی است که تلاش میکند تا حریم خصوصی بالایی برای اطلاعات کاربران ایجاد کند تا آنها بتوانند به صورت آزادانه و بدون ردیابی، داراییهای خود را جابجا کنند. در این مقاله قصد داریم تا ارز دیجیتال مونرو را به صورت کامل بررسی کنیم.
رمز ارز مونرو چیست؟
اکثر شبکه های بلاک چینی به صورت شفاف اطلاعات تراکنشها را در شبکه خود ذخیره میکنند. برخی از فعالان بازار علاقهای به شفافیت بالای اطلاعات ندارند و میخواهند تراکنشهای خود را در فضایی با حریم خصوصی بالا انجام دهند. شبکه مونرو (monero) دقیقا برای این افراد طراحی شده است. monero یک شبکه بلاک چینی غیر متمرکز و متن باز است که قصد دارد بستری خصوصی و محرمانه برای تبادل داراییهای کاربران ایجاد کند.
در این شبکه اطلاعاتی مانند حجم تراکنش، آدرسهای مبدا و مقصد و میزان توکن ذخیره شده در بلاک چین مشخص نیست. در واقع ساختار بلاک چین monero به نحوی طراحی شده که تراکنشها غیرقابل ردیابی باشند و کاربران نتوانند اطلاعات دو طرف معامله را تشخیص دهند. این شبکه برای انتقال داراییهای کاربران از رمز ارز XMR استفاده میکند.
XMR کوین بومی شبکه monero است که به عنوان روش پرداخت ناشناس مورد استفاده قرار میگیرد. به همین دلیل این کوین در اکثر سایتهای کلاهبرداری و دارک وب (dark web) بسیار محبوب است. برخی از کارشناسان کریپتو معتقدند به دلیل ناشناس بودن اطلاعات و مخفی کردن تراکنشها در شبکه، ارز XMR میتواند در مواردی مانند قاچاق، تامین مالی تروریستها و سایر امور دزدی و کلاهبرداری استفاده شود. البته بعد از انتقادات وارد شده به این پروژه، تیم توسعه مونرو با تغییراتی در شبکه تلاش کردند تا این ارز به بخشهای تروریستی و دارک وب ورود پیدا نکند.
پروژه monero آغازگر پرایوسی کوینها در بازار کریپتو است. پرایوسی کوین (privacy coin) به رمز ارزهایی گفته میشود که همانند مونرو به دنبال ایجاد شبکه ای با حریم خصوصی بالا هستند که در آن تراکنشهای شبکه غیر قابل ردیابی باشند. پروژههایی مثل زی کش (zcash)، دش (dash) و کومودو (komodo) جزو پرایوسی کوینها و رقیب شبکه monero به حساب میآیند.
تاریخچه مونرو (Monero)
در سال 2012 بخشی از توسعه دهندگان فعال در حوزه کریپتو درباره میزان حریم خصوصی شبکه بیت کوین انتقادهایی را مطرح کردند. از نگاه آنها، بیت کوین شفافیت بیش از حدی در تراکنشهای خود دارد و نباید این میزان از شفافیت در شبکههای بلاک چینی وجود داشته باشد. از همین رو آنها در سال 2012 شبکهای تحت عنوان بایت کوین (bytecoin) را ایجاد کردند.
توسعه دهندگان این شبکه در انجمنی به نام بیت کوین تاک (bitcointalk) درباره عملکرد و آینده بایت کوین نظرات خود را به اشتراک میگذاشتند. یکی از کاربران این انجمن با نام مستعار “Thankfulfortoday” معتقد بود که بایت کوین به مقدار کافی حریم خصوصی لازم را برای کاربران فراهم نمیکند و باید تغییراتی در کدهای بلاکچین آن ایجاد کرد. او چند ماه بعد از عرضه این شبکه، با تغییرات کدهای آن، هارد فورکی به نام بیت مونرو (bitmonero) را ساخت.
نسخه اولیه bitmonero مشکلات زیادی داشت و نتوانست کاربران زیادی را به خود جذب کند. در نهایت در سال 2014، تعدادی از توسعه دهندگان بلاک چین با تغییرات مختلفی در کدهای bitmonero یک هارد فورک جدید به نام مونرو ایجاد کردند. این هارد فورک با یک تیم توسعه هفت نفره اتفاق اتفاد که در حال حاضر تنها هویت دو نفر آن ها فاش شده است.
ریکاردو اسپاگنی (Ricardo Spagni) و فرانسیسکو کبینز (Francisco Cabins) جزو این تیم هفت نفره هستند و به عنوان بنیان گذاران شبکه monero در بازار کریپتو شناخته شدهاند. در زمان نگارش این مقاله حدود 400 توسعه دهنده و برنامه نویس به صورت مستقیم و غیرمستقیم در شبکه monero فعالیت میکنند.
مونرو چگونه کار می کند؟
شبکه monero از الگوریتم اثبات کار (proof of work) استفاده میکند. به وسیله این الگوریتم کاربران میتوانند با اتصال دستگاههای پردازشی خود به شبکه، در تایید تراکنشها و ساخت بلاکهای جدید مشارکت کنند. استفاده از این الگوریتم، میزان امنیت شبکه را افزایش میدهد؛ زیرا هکرها باید 51 درصد از پردازش شبکه را در دست بگیرند که با توجه به وجود تعداد بالای ماینرها، این تقریبا غیرممکن است.
هدف اصلی بلاک چین monero، پنهان کردن اطلاعات تراکنش و ایجاد یک حریم خصوصی بالا برای کاربران است. این شبکه برای انجام این موضوع از 3 فناوری زیر استفاده میکند:
- Ring Signature: امضای حلقوی (Ring Signature) به منظور پنهان کردن مشخصات فرستنده در شبکه استفاده میشود. Ring Signature در واقع یک امضای دیجیتال است که توسط گروهی از کاربران ایجاد میشود و هر کاربر میتواند از آن استفاده کند؛ اما هویت آن مشخص نیست و افراد نمیتوانند تشخیص دهند که این امضا برای کدام کاربر است.
- Stealth Addresses: آدرسهای پنهان برای مخفی کردن مشخصات گیرنده در شبکه استفاده میشود. Stealth Addresses با ایجاد آدرسهای یکبار مصرف، یک حریم خصوصی برای گیرنده و فرستنده و تنها برای یک تراکنش ایجاد میکند. در این آدرس، تمامی اطلاعات فرستنده و گیرنده پنهان و غیرقابل ردیابی است.
- RingCT: فناوری RingCT سایر اطلاعات مانند موجودی حساب فرستنده و گیرنده، مبدا و مقصد تراکنش و مقدار آن را به صورت کامل مخفی نگه میدارد. در واقع به کمک RingCT هیچ اطلاعاتی از فرستنده، گیرنده و میزان تراکنش مشخص نمیشود.
امنیت مونرو چگونه تامین می شود؟
همان طور که اشاره شد، شبکه monero با استفاده از تکنولوژیهای مختلف، اطلاعات تراکنشها را به صورت کامل پنهان و غیرقابل ردیابی میکند. این شبکه برای آنکه بتواند امنیت تراکنشها را افزایش دهد، از الگوریتم رمزنگاری غیر متقارن (asymmetric encryption) استفاده مینماید. الگوریتم رمزنگاری غیرمتقارن روشی است که در آن دو نوع کلید متفاوت برای رمزگشایی یک داده ساخته میشود. در شبکه مونرو دو نوع کلید عمومی و خصوصی برای تراکنشها وجود دارند که به صورت زیر عمل میکنند:
- private key یا کلید خصوصی
این کلید برای رمزنگاری و امضای دادههای تراکنش استفاده میشود. کلید خصوصی در شبکه monero به صورت تصادفی توسط کلید خصوصی root ایجاد میشود. این کلید یکبار مصرف است و برای زمانی که کاربر میخواهد داراییهای خود را جابجا کند یا موجودی تراکنش را بررسی نماید، مورد استفاده قرار میگیرد. - public key یا کلید عمومی
کلید عمومی همانند یک پل ارتباطی بین فرستنده و گیرنده عمل میکند و امکان انتقال داراییها را ممکن میسازد. این کلید از طریق کلیدهای خصوصی ساخته میشود؛ اما بههیچ عنوان نمیتوان از طریق کدهای کلید عمومی به کلید خصوصی رسید.
تفاوت مونرو با بیت کوین
- حریم خصوصی
تفاوت اصلی بین شبکههای bitcoin و monero، در بحث حریم خصوصی است. تراکنشهای شبکه بیت کوین رمزنگاری میشوند اما ماهیت عمومی آنها در بلاک چین ثبت شده و امکان ردیابی تراکنشها و بررسی موجودی آنها وجود دارد. اگر آدرس تراکنشی در بیت کوین با هویت یک کاربر مرتبط باشد، تمامی تراکنشهای مربوط به آن آدرس قابل مشاهده هستند.
در مقابل شبکه مونرو از تکنولوژیهای مختلفی مانند امضاهای حلقوی استفاده میکند تا تراکنشها و آدرسهای کاربران به صورت مخفیانه در شبکه ثبت شوند. با این کار ردیابی تراکنشها و بررسی اطلاعات آنها تقریبا غیرممکن است و کاربران با سطح بالایی از حریم خصوصی، میتوانند داراییهای خود را جابجا کنند. - سرعت تراکنش و کارمزد شبکه
در شبکه بیت کوین، در هر 1 ثانیه 300 تراکنش انجام میشود. در حالیکه در شبکه monero، به ازای هر 1 ثانیه تنها 4 تراکنش ثبت میگردد. این موضوع نشان میدهد که سرعت تراکنشهای شبکه بیت کوین بیشتر است. اما در مقابل به دلیل وجود ترافیک بالا در شبکه bitcoin، میزان کارمزد شبکه بالا است. این در حالیست که در شبکه monero مقدار کارمزد تراکنشها بسیار ناچیز است. - پذیرش عمومی بین کاربران
جامعه و طرفداران شبکه بیت کوین بسیار گسترده هستند و بسیاری از شرکتها و سرمایه گذاران این کوین را به عنوان یک دارایی با ارزش پذیرفتهاند. در مقابل شبکه monero به دلیل شفافیت پایین در تراکنشها و وجود حریم خصوصی، توسط نهادهای دولتی و کشورها محدود شده است. همچنین به دلیل استفاده گسترده از این رمز ارز در دارک وب و سایتهای کلاهبرداری، بسیاری از کاربران تمایلی به سرمایه گذاری بر روی این کوین ندارند. - میزان سختی شبکه
شبکه های bitcoin و monero هر دو از مکانیزم اجماع اثبات کار استفاده میکنند، اما نگرشهای متفاوتی نسبت به فرآیند ماینینگ دارند. در شبکه بیت کوین با افزایش ماینرها و دستگاههای پردازشی، سختی شبکه افزایش پیدا میکند و ماینرها مجبور هستند از دستگاههای گرانتر با قدرت پردازشی بیشتر استفاده کنند.
این موضوع در شبکه monero وجود ندارد. در واقع به دلیل وجود برخی از الگوریتمها و نامحدود بودن تعداد کوینهای XMR، ماینرها میتوانند از دستگاههای پردازشی معمولی نیز استفاده کنند و در شبکه مشارکت داشته باشند. در واقع شبکه MONERO نسبت به دستگاههای ASIC مقاوم است و سعی میکند با کاهش میزان سختی شبکه، تمامی کاربران را به مشارکت در پردازش شبکه دعوت کند.
مزایای ارز دیجیتال مونرو (XMR)
- تیم توسعه بزرگ و توانمندی مسئولیت این پروژه را بر عهده دارد.
- جزو بهترین پروژههای حوزه پرایوسی کوین به حساب میآید.
- در این شبکه امکان ردیابی تراکنشها غیرممکن است.
- کاربران نمیتوانند تراکنشهای شبکه را به افراد شبکه ربط دهند. به عبارتی هویت افراد و میزان تراکنشهای شبکه به صورت کامل ناشناس هستند.
معایب ارز دیجیتال مونرو (XMR)
- در زمان نگارش این مقاله حدود 43 درصد از هش ریت شبکه در دست 3 استخر استخراج قرار گرفته است. این در حالیست که شبکه monero قرار بود به کمک الگوریتمهای شبکه، از متمرکز شدن ماینرها و افزایش هزینه دستگاههای استخراج جلوگیری کند.
- به دلیل وجود رمزنگاریهای مختلف و الگوریتمهای متعدد، تراکنشهای مونرو بسیار بزرگتر از سایر شبکههای بلاکچینی است. همین موضوع باعث میشود تا سرعت و عملکرد شبکه به شدت افت کند.
- تنها کیف پولهای محدودی از کوین بومی این شبکه پشتیبانی میکنند.
- این کوین چندان مورد استقبال کاربران قرار نگرفته و بسیاری از نهادهای دولتی، استفاده از این کوین را ممنوع کردهاند.
- به دلیل آنکه monero با بلاک چین بیت کوین سازگار نیست، استفاده از آن بسیار محدود است.
فورک رمز ارز مونرو در سال 2022
در سال 2022، یکی از مهم ترین هارد فورک های شبکه monero پیاده سازی شد. این آپدیت تاثیر بسزایی روی عملکرد شبکه گذاشت و باعث شد تا قیمت کوین بومی این شبکه بعد از ماهها ریزش با رشد قیمت همراه شود. هارد فورک monero در آگوست سال 2022 اجرا شد و تغییرات زیر را در شبکه اعمال کرد:
- سایز حلقه شبکه مونرو افزایش پیدا کرد و میزان امنیت شبکه بیشتر شد. تا قبل از این هارد فورک، در هر امضای حلقوی، تعداد 11 کاربر وجود داشت که با امضای خود، تراکنشهای ناشناسی را تایید و ایجاد میکردند. بعد از هارد فورک ایجاد شده تعداد امضاهای هر حلقه به 16 نفر افزایش یافت.
- View tags یا ویو تگ ها به بلاک چین شبکه اضافه شدند. ویو تگ ها متغیرهایی با اندازه 1 بایت هستند که به همگام سازی اطلاعات کیف پولهای کاربران با تغییرات شبکه کمک میکنند. این ویو تگ ها سرعت پردازش شبکه را افزایش داده و باعث عملکرد بهتری در شبکه میشوند.
چگونه ارز مونرو استخراج کنیم؟
همان طور که اشاره شد شبکه monero از الگوریتم اثبات کار (proof of work) استفاده می کند. بر طبق این الگوریتم، کاربران برای مشارکت در پردازش و تایید تراکنشها باید سیستمهای پردازشی خود را به شبکه وصل کنند. در واقع این شبکه همانند بیت کوین عمل میکند و کاربران باید برای مشارکت در شبکه، دستگاههای ماینر تهیه کنند.
البته چون میزان سختی شبکه مونرو کمتر از سختی شبکه بیت کوین است؛ ماینرها میتوانند به کمک سیستمهایی با قدرت CPU و کارت گرافیک بالا، در شبکه مشارکت کنند. روشهای مختلفی برای استخراج و مشارکت در پردازش تراکنشها وجود دارد. این روشها به صورت خلاصه موارد زیر هستند:
- استخراج انفرادی
در این روش، ماینر (کاربر) با تهیه دستگاههای پردازشی قدرتمند، به تنهایی به شبکه متصل میشود و به تایید تراکنشها و ساخت بلوک میپردازد. در این روش ماینر باید بتواند با سایر کاربران و استخرهای استخراج رقابت کند. در واقع برای اینکه ماینر بتواند از شبکه پاداش دریافت کند، باید زودتر از سایر ماینرها معادلات پیچیده شبکه را حل کند تا با ساخت عدد هش بلوک، پاداش بگیرد.
بنابراین ماینرها باید چندین دستگاه ASIC خریداری و تهیه کنند تا شاید بتوانند با بقیه ماینرها رقابت کنند. به دلیل هزینه بالای دستگاهها و رقابت شدید در شبکه، این روش به سرمایه گذاران توصیه نمیشود. - استخراج از طریق استخرها
استخرهای استخراج (mining pool) فضایی هستند که در آن ماینرها با اشتراک دستگاههای خود، به کمک یکدیگر در پردازش شبکه مشارکت میکنند. در این روش احتمال دریافت پاداش بسیار زیاد است و ماینرها میتوانند برحسب میزان مشارکت خود در استخر، از شبکه پاداش دریافت کنند.
ماینرها میتوانند علاوه بر دستگاه ASIC، با سیستمهایی با CPU و کارت گرافیک بالا به استخرها متصل شوند و در پردازش شبکه مشارکت کنند. این روش بهترین گزینه و کم هزینهترین روش برای استخراج ارز XMR به حساب میآید. ماینرها برای دریافت اطلاعات درباره استخرهای استخراج میتوانند به سایت miningpoolstats.stream مراجعه کنند.
پیش بینی قیمت مونرو XMR
برای پیش بینی قیمت monero در آینده می توانیم از تحلیل تکنیکال استفاده کنیم. تصویر زیر چارت قیمت ارز XMR را در تایم فریم هفتگی نشان میدهد. قیمت از اواخر سال 2022 وارد یک کانال صعودی داینامیک شده و در زمان نگارش این مقاله در محدوده حمایتی این کانال قرار دارد. در صورت شکست حمایت کانال به سمت پایین، احتمال کاهش قیمت تا محدوده حمایتی 110 تا 100 دلار وجود دارد.
اگر کاهش قیمت ادامه پیدا کند و حجم معاملات به شدت افزایش یابند، ممکن است محدوده حمایتی شکسته شود و ریزش قیمت تا محدوده 79 تا 63 دلار اتفاق بیفتد. اما در صورتی که روند صعودی قیمت ادامه پیدا کند و در ماههای آینده حجم معاملات همراه با قیمت افزایش یابد، احتمال رشد قیمت تا ناحیه مقاومتی 184 تا 200 دلار وجود دارد.
تصویر زیر، نمودار قیمت ارز XMR را همراه با اندیکاتورهای باندهای بولینگر و RSI نشان میدهد. همانطور که مشخص است باندهای بولینگر در حالت فشردگی قرار دارند و احتمالا در هفتههای آینده قیمت در محدوده کانال نوسان داشته باشد. همچنین به دلیل قرار گرفتن اندیکاتور RSI در ناحیه اشباع فروش، احتمال کاهش شدید قیمت در هفتههای آینده پایین است. در زمانی که حجم معاملات نسبت به ماههای گذشته افزایش یابد و باندهای بولینگر از حالت فشردگی خارج شوند؛ روند جدیدی در قیمت شکل خواهد گرفت.
بیشتر بخوانید: آیا مونرو برای سرمایه گذاری مناسب است؟
نحوه خرید و فروش مونرو (Monero)
در ابتدای عرضه مونرو در بازار کریپتو، بسیاری از صرافیها این ارز دیجیتال را در لیست ارزهای خود قرار ندادند. دلیل لیست نشدن مونرو محدودیتهای دولتها و حضور آن در سایتهای کلاهبرداری بود. در واقع چون تراکنشهای مونرو غیرقابل ردیابی است. این رمز ارز در بخش دارک وب بسیار مورد استفاده قرار میگیرد.
تیم توسعه بعد از آپدیتهای مختلف توانست سو استفاده از این رمز ارز را کاهش دهد و در نهایت این رمز ارز در بیشتر صرافیهای معتبر لیست شد. صرافیهای بایننس (binance)، کراکن (kraken)، کوکوین (kucoin) و هیوبی (huobi) جزو بهترین گزینهها برای خرید و فروش ارز دیجیتال XMR به حساب میآیند.
برای ذخیره و هولد کردن این ارز، میتوان از کیف پولهای تراست ولت (trust wallet)، متامسک (metamask)، اکسودوس (exodus) و کیف پول لجر (ledger) استفاده کرد. علاوه بر کیف پولهای ذکر شده، شبکه monero دارای چندین کیف پول اختصاصی است. معروفترین کیف پولهای ارز دیجیتال مونرو موارد زیر هستند:
- monerujo: این کیف پول توسط تیم توسعه شبکه monero ایجاد و توسعه یافته است. کیف پول monerujo تنها بر بستر اندروید قابل اجراست و کاربران میتوانند ارزهای XMR را در آن ذخیره و نگهداری کنند.
- monero GUI: یکی دیگر از کیف پولهای رسمی شبکه monero است. در monero GUI تمام بلاک چین شبکه در این ولت دانلود میشود و ماینرها میتوانند از آن برای ماین ارز مونرو استفاده کنند. این کیف پول در سیستم عاملهای لینوکس، مک و ویندوز قابل اجراست.
- My monero: این کیف پول، یک ولت تحت وب است که کاربران به سادگی میتوانند با سرعت بالایی داراییهای خود را جابجا کنند. کیف پول My monero رابط کاربری سادهای دارد اما به دلیل تحت وب بودن آن، از امنیت پایینی نسبت به سایر کیف پولهای شبکه monero برخوردار است. از این کیف پول میتوان برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال و استخراج ارز XMR استفاده کرد.
سخن پایانی
«مونرو چیست؟» شبکه monero یک بلاک چین غیر متمرکز است که در آن کاربران میتوانند با حریم خصوصی بالا، تراکنشهای غیرقابل ردیابی را ثبت نمایند. در ابتدای ورود این شبکه به دنیای کریپتو، به دلیل شفافیت پایین تراکنشها، بسیاری به این پروژه انتقاد کردند. اما بعد از استقبال کاربران از کوین مونرو و تغییرات شبکه، این پروژه به یکی از محبوب ترین رمز ارزهای بازار تبدیل شد.
آپدیتهای این شبکه در سال 2022 باعث شد تا وضعیت شبکه بهتر شود. گرچه در آپدیت سال 2022 امنیت شبکه افزایش یافت و برخی از باگ های بلاک چین حل شدند؛ اما هنوز مشکلات اصلی مانند سرعت تراکنش و مصرف بالای انرژی همچنان وجود دارند. به صورت کلی آینده قیمت این پروژه به استقبال سرمایه گذاران وابسته است. اگر در سالهای آینده مشکلات ذکر شده این شبکه برطرف شود، مونرو میتواند بهترین پرایوسی کوین بازار کریپتو به حساب بیاید.
سوالات متداول
ارز دیجیتال مونرو چیست؟
رمز ارز XMR کوین بومی شبکه مونرو محسوب می شود که در رتبه 24 ام محبوب ترین ارزهای دیجیتال بازار قرار گرفته است. از این رمز ارز به منظور انتقال دارایی ها و ثبت تراکنش های ناشناس درون شبکه monero استفاده می شود.
آیا استخراج ارز مونرو با گوشی امکان پذیر است؟
خیر. به دلیل سختی بالای شبکه، امکان استخراج monero با سیستم هایی مانند گوشی و لپ تاپ خانگی ممکن نیست. ماینرها باید سیستم هایی با CPU و کارت گرافیک قدرتمند یا دستگاه های ASIC برای استخراج ارز XMR تهیه کنند.
چگونه به ماشین حساب استخراج XMR دسترسی پیدا کنیم؟
ماشین حساب استخراج برای محاسبه میزان هزینه و درآمد حاصل از ماینینگ استفاده می شود. سایت های coinwarz.com و minerstat.com با قراردادن ماشین حساب استخراج آنلاین، این محاسبات را برای کاربران انجام می دهند.
بهترین استخر برای استخراج مونرو کدام است؟
supportXMR، Nanopool، p2pool و XMRPOOL.EU بهترین استخرها برای استخراج ارز XMR به حساب می آیند.
استخراج مونرو تا چه زمانی ادامه دارد؟
تعداد کوین های XMR نامحدود هستند و استخراج این ارز ممکن است تا ابد ادامه پیدا کند. همچنین به دلیل وجود الگوریتمهای منحصر به فرد در شبکه monero، میزان سختی شبکه آن از شبکه بیت کوین کمتر است و کاربران میتوانند با سیستمهای پردازشی معمولی در پردازش شبکه مشارکت کنند.