الگوی کندل چکش در تحلیل تکنیکال یکی از ابزارها یا علامتهایی است که میتوان از آن برای خرید یا فروش سهام استفاده کرد. با وجودی که این الگو به تنهایی نمیتواند راهنمای کاملی برای خرید و فروش به موقع سهام باشد اما میتواند کمک بزرگی برای خرید و فروش آن باشد.
الگوی کندل چکش چیست؟
الگوی کندل چکش یک الگوی تک کندلی است که در روند نزولی مشاهده شده و نشاندهنده وجود ضعف در فروشندگان و ایجاد قدرت در خریداران میباشد. در حقیقت، شکلگیری Hummer Candle نشانه بازگشت روند قبلی بازار است. الگوی چکش در نمودارها الگوی بازگشتی است که در طی روند نزولی نمودار تشکیل میشود. در حقیقت، زمانی که قیمت روندی نزولی در پیش میگیرند، الگوی چکشی نشان میدهد که قیمتها نزدیک به کف قرار دارند.

ویژگی ظاهری کندل چکش
همانطور که از نام این الگو مشخص است، شکل ظاهری این کندل دقیقاً مانند چکش است. در واقع، این الگو بدنهای کوچک در بالا و سایهای بلند در زیر آن دارد. معمولاً، اندازه سایه پایینی باید حداقل 2 برابر بدنه باشد. اگر شکل ظاهری چکش را در نظر بگیریم، میتوان دقیقاً تصور کرد که الگو دستهای (بدنهای) بلند با سری کوچک دارد. کندل چکشی در رنگهای سفید (سبز) یا سیاه (قرمز) در نمودارها دیده میشود اما رنگ این کندل در این الگو مهم نبوده و فقط اندازه بدنه نسبت به سایه و محل تشکیل آن اهمیت دارد.
این الگو از سه بخش کلیدی تشکیل شده است که عبارت هستند از:
- بدنه: قسمت بالایی الگو است که بخش اصلی کندل را تشکیل میدهد.
- سایه بالایی: این سایه بسیار کوتاه است و الگو ممکن است سایه بالایی نداشته باشد.
- سایه پایینی: این سایه دو تا سه برابر اندازه بدنه است.
مفهوم کندل چکش در نمودارها چیست؟
به طور کلی، زمانی که الگوی چکش در نمودارها تشکیل میشود، به این معنی است که قدرت فروشندگان در بازار کاهش یافته است. در واقع، آنها سعی کردهاند که قیمتها را پایین بیاورند اما در نهایت، نتوانستهاند قدرت خریداران را کاهش دهند و بر آنها غلبه کنند. هر چه سایه کندل چکش بلندتر باشد، نشان میدهد که حجم معاملات در این قسمت بسیار بالا بوده اما در نهایت قدرت خریداران بر قدرت فروشندگان در بازار غلبه پیدا کرده است.
در روندهای نزولی، شکلگیری کندل چکش به معنی پایان روند نزولی و یا ضعف این روند است. با این حال، در صورتی که سایر ابزارها تأیید کنند، این کندل ممکن است نشانه آغاز روند صعودی در بازار باشد. البته این وضعیت نموداری زمانی دقت و قدرت بیشتری مییابد که در نواحی نقاط حمایتی شکل گیرد.
نکتهای مهم در مورد الگوی چکش این است که این الگو باید حتما در انتهای روند نزولی (Downtrend) دیده شود؛ در غیر این صورت، فاقد اعتبار در نظر گرفته میشود.
انواع کندل چکش
در اینجا، لازم است خاطرنشان کنیم که چیزی به اسم “کندل چکش صعودی و یا نزولی” نداریم! در واقع، این عبارات برگردان غلطی از عبارات Bullish Hammer و Bearish Hammer هستند که در متن برخی از سایتهای فارسی مورد استفاده قرار گرفتهاند. بنابراین، هیچ انواع خاصی از این الگو وجود ندارد!
نکته مهم در اینجا این است که اگر چکش در انتهای روند صعودی شکل بگیرد، به آن الگوی مرد به دار آویخته (Hanging Man) گفته خواهد شد و نه الگوی چکش یا Hammer. در ادامه، به تفاوتهای این دو الگو اشاره خواهیم کرد.
تفاوت کندل چکش و مرد به دار آویخته
همانطور که در شکل زیر قابل مشاهده است، هیچ تفاوت ظاهری بین کندل چکش (Hammer) و کندل مرد به دار آویخته (Hanging Man) وجود ندارد. حتی هیچ الزامی به سبز یا قرمز بودن رنگ بدنه کندل وجود ندارد. با این حال، Candle چکش سبز و Candle مرد به دار آویخته قرمز از قدرت بیشتری برخوردار هستند. هر دوی این الگوها جزء الگوهای بازگشتی محسوب میشوند ولی تفاوت اصلی در روند قیمتی پیش از شکلگیری آنها است.
در حقیقت، الگوی چکش در انتهای روند نزولی و الگوی مرد به دار آویخته در انتهای روند صعودی شکل میگیرند. بنابراین، الگوی چکشی یک الگوی بازگشتی صعودی و کندل مرد به دار آویخته یک الگوی بازگشتی نزولی است.

کندل چکش سبز در روند صعودی همان الگوی مرد به دار آویخته است که از قدرت بازگشتی کمتری نسبت به کندل با بدنه قرمز برخوردار است. لازم است مراقب باشیم تا هیچگاه فریب رنگ سبز بدنه آن را نخوریم. این الگو هم از نوع بازگشتی نزولی است.
الگوی کندل چکش معکوس (Inverted Hammer)
الگوی چکش معکوس نیز در انتهای روند نزولی شکل میگیرد و جزء الگوهای برگشتی صعودی است. هنگامی که الگوی چکش معکوس تشکیل میشود، قیمت در محلی پایینتر از کندل قبلی باز شده ولی روندی صعودی در پیش خواهد گرفت و از کندل اولی بالاتر میرود. در آخر، قیمت سهم در نقطهای پایینتر از روند صعودیاش بسته میشود.

در الگوی چکش معکوس یا وارونه، سایه بالایی کندل دو تا سه برابر بدنه کندل است و سایه پایینی طول بسیار کوتاهی دارد. لازم به ذکر است که کندل چکش معکوس اعتبار کمتری نسبت به الگوی چکش دارد و سیگنالهای مطمئنی صادر نمیکند. علاوه بر این، چکش قرمز معکوس کمترین قدرت را بین الگوهای چکش دارد.
نحوه استفاده از الگوی چکش معکوس
تشکیل کندل چکش معکوس معمولاً در پایین روندهای نزولی روی میدهد و ممکن است به عنوان هشداری در مورد معکوس شدن روند در نظر گرفته شود. در استفاده از الگوی چکش معکوس نکات زیر را باید به خاطر داشته باشیم:
- هر چقدر سایه بالایی بلندتر باشد، احتمال بازگشت بیشتر خواهد بود.
- یک فاصله کمتر از بسته شدن کندل قبلی، بازگشت قویتری ایجاد میشود.
- حجم زیاد در زمانی که چکش معکوس شکل میگیرد، احتمال افزایش قیمت را افزایش میدهد.
- بدنه سفید یا سبز دارای جهتگیری صعودی است در حالی که بدنه سیاه یا قرمز دارای جهتگیری نزولی است.
- شکلگیری این الگو هشداری در مورد احتمال تغییر قیمت است.
معایب الگوی چکش معکوس
هیچ الگوی ایدهآلی وجود ندارد که در هر زمان و در هر شرایطی کاملا قابل اطمینان باشد. الگوی چکش معکوس نیز از این قاعده مستثنی نیست. شناسایی این الگو کار سختی نیست. الگوی چکش معکوس شکلی متمایز را در نمودار ایجاد میکند و نمی توان آن را با الگوهای دیگر اشتباه گرفت.
اما نقطه ضعف اصلی در همه استراتژیها و سناریوها این است که ممکن است بدون هیچ دلیلی، با شکست مواجه شود. کندل چکش معکوس ممکن است سیگنالی در مورد یک جهش کوتاه مدت باشد. معاملهگران تازهکار ممکن است این الگو را با نوع نزولی آن که به الگوی ستاره ثاقب (Shooting Star) معروف است، اشتباه بگیرند چون شباهتهای بسیاری از لحاظ ظاهری با یکدیگر دارند. در ادامه، تفاوت بین این دو الگو را شرح میدهیم.
تفاوت الگوی چکش معکوس و ستاره ثاقب
از نظر مشخصات ظاهری، کندل ستاره ثاقب (Shooting Star) دقیقا شبیه به الگوی چکش معکوس (Inverted Hammer) است. تنها تفاوت قابلتوجه بین الگوی چکش معکوس و الگوی ستاره ثاقب این است که کندل ستاره ثاقب به عنوان یک الگوی برگشتی نزولی، در انتهای روند صعودی تشکیل میشود. اما تشکیل الگوی چکش معکوس در انتهای روند نزولی نشاندهنده شروع افزایش قیمتها است.

تحلیل با کندل چکش و اسیلاتور
به منظور اطمینان از پیشبینی خود، علاوه بر بررسی شکلگیری کندل چکش در روند نزولی، میتوانیم بررسی کنیم که آیا اسیلاتوری مانند stochastic در اشباع فروش است یا نه. با کراس دو خط اسیلاتور، احتمال تغییر روند بیشتر خواهد بود و میتوانیم وارد بازار شویم.
ورود به بازار با ظهور الگوی کندل چکش
اگر روندی نزولی با حداقل سه کندل نزولی ایجاد شد و پس از آن، کندل چکش شکل گرفت، میتوانیم با توجه به سایر شرایط استراتژی معامله گری خود، آماده ورود به معامله شویم. توجه به نکات زیر در زمان مواجهه با Hummer Candle لازم است:
- اگر پس از ظهور الگو، کندلی صعودی شکل گرفت، میتوانیم اطمینان حاصل کنیم که تغییر روند روی خواهد داد.
- اگر چند کندل صعودی بعد از کندل چکشی ایجاد شود و بالای هر کندل از بالای کندل قبلی بالاتر باشد، میتوانیم وارد بازار شویم.
- اگر قیمت به زیر الگو رسید، روند نزولی تداوم مییابد و باید منتظر سیگنال دیگری باشیم. کندل چکش قبلی دیگر اعتبار نخواهد داشت.
- همانطور که قبلا توضیح داده شد، شکلگیری این ساختار در روندی صعودی نشاندهنده ظهور قدرت عرضه است. در صورتی که پس از شکلگیری ، کندلی نزولی تشکیل شود، تغییر روند حتمی خواهد بود.
- اگر کندل چکش در روندی صعودی تشکیل شود و بعد از آن، به صورتی ظاهر شود که قیمت پایین هر کندل پایینتر از قیمت پایین کندل قبلی باشد، میتوانیم در پایان اصلاح وارد بازار شویم.
- اگر قیمت در کندلهای بعدی به بالاتر از کندل در روند صعودی افزایش یابد، یعنی قیمت جدید بسته شدن کندل بالاتر از قیمت بالای چکش باشد، این الگو دیگر معتبر نیست.
تحلیل با کندل چکش و اسیلاتور
به منظور اطمینان از پیشبینی خود، علاوه بر بررسی شکلگیری کندل چکش در روند نزولی، میتوانیم بررسی کنیم که آیا اسیلاتوری مانند stochastic در اشباع فروش است یا نه. با کراس دو خط اسیلاتور، احتمال تغییر روند بیشتر خواهد بود و میتوانیم وارد بازار شویم.

سخن پایانی
الگوی کندل چکش یک الگوی تک کندلی است که نشاندهنده قدرت خریداران میباشد. این الگو از نوع بازگشتی است و پیش از آن، روند نمودار نزولی است. به منظور آشنایی با الگوهای مختلف پرایس اکشن در تحلیل تکنیکال، مقالات آموزشی سایت pcmfa.trade را مطالعه فرمایید.
بسیار عالی بود، لطفا در مورد اسیلاتورها بیشتر توضیح بدید
اسیلاتور ها شاخص های نموداری هستند که در تشخیص شرای طاشباع خرید یا اشباع فروش در بازارهای مالی به ما کمک می کنند.
این الگوها در میانه روند هم اعتبار دارن؟
عالی بود. بهترین مقاله درباره کندل چکش بود که تا حالا خونده بودم
سپاس از همراهی شما