کدام کوینها ارزش استیک کردن را دارند؟ در انتخاب بهترین کوین برای استیک، باید به چه نکاتی توجه کرد؟ بازار کریپتوکارنسی دارای فرصتهای سرمایهگذاری و کسب سود زیادی است. کاربران علاوه بر ترید و سرمایهگذاری بر روی کوینها، میتوانند به وسیله فرآیندهای ماینینگ و استیکینگ در این بازار کسب سود کنند.
فرآیند استیکینگ (staking) در چند سال اخیر بسیار مورد توجه کاربران بازار کریپتو قرار گرفته است و کاربران توانسته اند با سرمایهگذاری کم ریسک، سودهای معقولی را از این فرآیند کسب کنند. در این مقاله ابتدا به معرفی فرآیند استیکینگ میپردازیم و سپس بهترین کوین ها برای استیک کردن را مشخص میکنیم.
کاربران گرامی، مطالب درج شده در این مقاله براساس تحقیق و تالیف نویسنده می باشد. با این حال، مسئولیت بررسی دقیقتر و صحت مطلب و موارد ذکر شده، بر عهده شماست و بروکر PCM تضمینی بر این موضوع ندارد.
اثبات سهام، راه حلی بهتر برای دستگاههای گران قیمت
تا قبل از ایجاد الگوریتم اثبات سهام یا proof of stake، اکثر بلاک چینها از مکانیزم اثبات کار یا proof of work برای تایید تراکنشها استفاده میکردند. کاربران برای شرکت در اجماع اثبات کار نیازمند دستگاههای پردازشی قدرتمند بودند تا بتوانند به وسیله اتصال دستگاهها به شبکه، به ماین کردن بلاک چین مورد نظر خود بپردازند و در قبال آن از شبکه پاداش دریافت کنند.
استخراج یا ماینینگ در اوایل ظهور بیت کوین و شبکههای بلاک چینی بسیار محبوب، اما بعد از افزایش تعداد ماینرها و سختی شبکه، ماینرها نیازمند دستگاههای قویتر با پردازش بهتر بودند. در نتیجه شبکه برای تایید تراکنشهای خود نیازمند دستگاههای گرانتر بود. موضوعی که باعث شد تا برخی از کاربران دیگر وارد فرآیند استخراج شبکه نشوند.
علاوه بر این، میزان مصرف انرژی در دستگاههای ماینینگ بسیار بالا است و این نگرانی را برای کارشناسان محیط زیست ایجاد میکرد که در با همه گیر شدن تکنولوژی بلاک چین در آینده دستگاههای ماینینگ میتوانند مشکلات زیادی را ایجاد کنند.

الگوریتم اثبات سهام یا proof of stake برای حل مشکلات الگوریتم اثبات کار طراحی شده است. در الگوریتم اثبات سهام کاربران به جای تهیه و سرمایهگذاری بر روی دستگاههای ماینینگ، بر روی توکنهای شبکه سرمایهگذاری میکنند. الگوریتم اثبات سهام مشکلات مصرف انرژی و محیط زیستی را برطرف میکند.
در واقع در این الگوریتم کاربران تنها باید توکن مورد نظر شبکه بلاک چین را تهیه و آن را در کیف پول خود قفل کنند. الگوریتم اثبات سهام راه حل مناسبی برای الگوریتم اثبات کار است و اکثر شبکهها در تلاش اند تا از این الگوریتم در شبکه خود استفاده نمایند. شبکههایی که از الگوریتم اثبات سهام پیروی میکنند، با استفاده از فرآیند استیکینگ به کاربران خود پاداش میدهند.

استیکینگ چیست؟
در الگوریتم اثبات سهام یا proof of stake، کاربران میتوانند به وسیله مکانیزم استیکینگ یا استیک کردن، با ذخیره رمز ارزهای خود به کسب سود بپردازند. الگوریتمها و مکانیزمهای پیچیده در پشت پرده فرآیند استیکینگ وجود دارد اما به طور خلاصه کاربران توکنهای مورد نظر خود را در پروتکل شبکه قفل میکنند. سپس شبکه از بین کاربران، گرههای اعتبارسنجی شبکه را مشخص میکند.
گرههای انتخاب شده وظیفه تایید تراکنشها و ساخت بلاکهای جدید شبکه را بر عهده دارند. کاربرانی که تعداد بیشتری توکن قفل کرده باشند، میتوانند تعداد تراکنشهای بیشتری را تایید و بلاکهای جدید اضافه کنند. در نتیجه هرچه تعداد توکنهای قفل شده بیشتر باشد، میزان پاداش افزایش مییابد. پاداش استیکینگ برحسب درصد سالانه سود از میزان توکن ذخیره شده میباشد که معمولا بین 5 تا 35 درصد متغیر است. فرآیند استیکینگ علاوه بر سادگی، امنیت و عملکرد شبکه را افزایش میدهد.

معیارهای انتخاب کوین برای استیک
امروزه در بازار کریپتوکارنسی شبکههای زیادی از الگوریتم اثبات سهام و فرآیند استیکینگ در شبکه خود استفاده میکنند. برخی از شت کوینها و یا پروژههای کلاهبرداری به وسیله ارائه سودهای بسیار بالا در فرآیند استیکینگ خود، کاربران را به پروژه جذب میکنند و از آنها سرقت یا کلاهبرداری میکنند؛ بنابراین لزوما وجود درصد سود بالا در فرآیند استیکینگ یک رمز ارز، دلیل بر با ارزش بودن آن نمیشود و کاربران باید معیارهای درستی را در انتخاب یک رمز ارز برای استیکینگ داشته باشند.
به صورت کلی معیارهای مناسب برای استیک کردن یک کوین شامل موارد زیر است:
1. میزان پاداش شبکه برای استیکینگ
یکی از اصلیترین معیارها برای استیک کردن یک کوین، میزان پاداش یا درصد آن شبکه یا آن کوین است. پاداش شبکه در استیکینگ معمولا به صورت سالیانه محاسبه میگردد که در مقاطع زمانی مختلف به کاربران پرداخت میشود.
سرمایهگذاران قبل از استیک کردن یک کوین باید به میزان درصد پاداش استیکینگ توجه کنند. اگر درصد استیکینگ پایین باشد، انگیزه کاربران برای استیک کردن کاهش مییابد؛ در مقابل درصد استیکینگ نباید مقدار بسیار بالایی باشد، زیرا ریسک سرمایهگذاری را بالا میبرد.
در واقع توکنی که درصد سود استیکینگ بسیار بالایی دارد، دارای قدرت عرضه بالا در معاملات خود است، یعنی دریافت پاداش بالا از استیکینگ، احتمال ایجاد عرضه سنگین و کاهش شدید قیمت در کوین را افزایش میدهد. بنابراین حتی اگر کاربران درصد بالایی از پاداش استیکینگ را دریافت کنند، به دلیل کاهش قیمت کوین ممکن است متضرر شوند. معمولا 5 تا 30 درصد پاداش استیکینگ در یک کوین میزان معقولی محسوب میشود.
2. شاخص stake ratio
از دیگر معیارهای مهم برای بررسی استیکینگ یک رمز ارز، شاخص stake ratio است. شاخص stake ratio شاخصی است که میزان درصد کوینهای استیک شده نسبت به کل کوینهای موجود در یک شبکه را محاسبه میکند. به عنوان مثال هنگامی که شاخص stake ratio یک رمز ارز 70 درصد باشد، بدین معناست که میزان 70 درصد از کل توکنهای موجود در شبکه بلاک چین مربوطه توسط سرمایهگذاران استیک شده است.
هرچه میزان درصد شاخص stake ratio بالاتر باشد، بدین معناست که سرمایهگذاران نگاه مثبت و بلندمدتی نسبت به آینده رمز ارز دارند و با استیکینگ آن، نوعی سرمایهگذاران بلندمدت بر روی آن کوین انجام دادهاند. همچنین میزان بالای شاخص stake ratio فعالیت بالای جامعه کاربری و امنیت بالای آن رمز ارز را مشخص میکند.
3. مدت زمان lock time
از دیگر موارد مورد بررسی در استیک کردن یک رمز ارز، مدت زمان lock time است. هنگام استیک کردن یک توکن، داراییها به حالت قفل درمیآیند و کاربران نمیتوانند توکن استیک شده را جابجا کنند. کاربران بعد از استیک کردن میتوانند داراییهای خود را از حالت استیکینگ خارج کنند.
داراییهایی که از حالت استیک خارج میشوند طی مدت زمانی به کیف پول کاربر واریز میشوند و قابلیت جابجایی دارند. به این بازه زمانی که داراییهای کاربران در حالت انتظار قرار میگیرند، lock time گفته میشود. مدت lock time در بلاک چینهای مختلف متفاوت است، اما به صورت کلی بین 7 تا 28 روز است. کاربران قبل از شروع فرآیند استیکینگ حتما باید به مقدار lock time توجه کنند.

4. وجود چشم انداز مثبت در بلند مدت توکن
هنگامی که کاربران یک توکن را استیک میکنند، نوعی سرمایهگذاری بلندمدت روی آن انجام میدهند و نگاه مثبتی به چشم انداز آن توکن دارند. در واقع فرآیند استیکینگ با اهداف بلندمدت انجام میشود و کاربران با قفل کردن داراییهای خود در شبکه بلاک چین، علاوه بر کسب پاداش، از افزایش قیمت توکن نیز بهره مند میشوند. بنابراین برای استیک کردن یک توکن، بهتر است شرایط بلندمدت آن توکن بررسی شود و به نوعی با نگاه سرمایهگذاری بلندمدت به سراغ استیک کردن یک توکن رفت.
تمامی معیارهای گفته شده در کنار یکدیگر میتواند کمک شایانی در انتخاب توکن مناسب برای استیکینگ کند. فعالان بازار کریپتوکارنسی میتوانند از طریق وب سایت stakingrewards.com اطلاعات مفیدی درباره استیکینگ رمز ارزها کسب کنند.
در این وب سایت اکثر توکنهایی که قابلیت استیکینگ دارند، لیست شده است و علاوه بر آن اطلاعاتی همچون شاخص stake ratio یا مدت زمان lock time در این وب سایت موجود است. همچنین کاربران میتوانند از طریق ماشین حساب این سایت، میزان دارایی و مدت زمان استیکینگ مورد نظر خود را وارد کنند تا میزان سود آنها محاسبه شود.

کوین های مناسب برای استیک کردن
با توجه به معیارهای گفته شده، لیست زیر میتواند گزینههای مناسبی برای استیکینگ در سالهای آتی باشد:
1. اتریوم (Ethereum)
اتریوم جزو رمز ارزهای بزرگ و شناخته شده در بازار کریپتو است. اتریوم یک شبکه بلاک چین است که تلاش دارد بستری برای فعالیتهای غیرمتمرکز مانند توسعه برنامههای غیرمتمرکز، شبکههای اجتماعی غیرمتمرکز و سایر فعالیتها باشد. اتریوم بعد از مواجه با مشکلاتی نظیر کارمزد بالای تراکنشها و مقیاس پذیری پایین، تصمیم به مهاجرت از الگوریتم proof of work به proof of stake را گرفت. موضوعی که در اتریوم 2.0 اجرا شده و توانسته است تا حدی زیادی مشکلات شبکه اتریوم را برطرف کند.
در حال حاضر طبق اطلاعات وب سایت stakingrewards.com میزان 14 درصد از کل شبکه اتریوم استیک شده است (شاخص stake ratio برابر 14درصد است). در حال حاضر کاربران میتوانند بین 3 تا 4.5 درصد سود سالیانه حاصل از استیکینگ را از شبکه اتریوم دریافت کنند.

2. تتر (Tether)
تتر یک استیبل کوین است که با معاملات ارزهای فیات دلار پشتیبانی میکند. تتر به دلیل ماهیت استیبل کوین، تغییرات شدیدی در قیمت خود ندارد و معمولا با نرخ 1 دلار در بازار کریپتو معامله میشود. شبکه بلاک چین omni اولین بلاک چینی بود که معاملات تتر روی آن انجام شد که بعدها به دلیل نیاز شدید کاربران به یک استیبل کوین مطمئن در بلاک چینهای دیگری نظیر بیت کوین، اتریوم و غیره پشتیبانی شد.
تتر به دلیل ماهیت استیبل کوین خود، نوسانات کمی را در قیمت خود تجربه میکند، بنابراین کاربران در استیک کردن تتر ریسک کمی تجربه میکنند. در حال حاضر حدود 710 میلیون دلار تتر استیک میشود که به میزان حدود 6 درصد در سال به کاربران سود پرداخت میکند.

3. پولکادات (Polkadot)
شبکه پولکادات، یکی از پروژههای موفق و مشهور در بازار کریپتوکارنسی محسوب میشود. پولکادات نوعی شبکه بلاک چین نسل سوم است که با هدف اتصال تمامی بلاک چینها به یکدیگر به وجود آمده است. در شبکه پولکادات امکان انتقال اطلاعات بین بلاک چینهای مختلف وجود دارد و پولکادات میتواند از چندین شبکه بلاک چینی پشتیبانی کند.
پروژه پولکادات نقش کلیدی در ایجاد اینترنت غیرمتمرکز یا web 3.0 دارد که میتوانند محدودیتهای موجود در بلاک چینها را از بین ببرد. بر طبق اطلاعات سایت stakingrewards.com میزان ریسک استیکینگ ارز پولکادات بسیار کم است. در حال حاضر شاخص stake ratio شبکه پولکادات 46 درصد میباشد. کاربران با استیک کردن پولکادات میتوانند بین 14 تا 15.5 درصد به صورت سالیانه از شبکه پولکادات پاداش دریافت کنند.

4. بایننس کوین (binance coin)
بایننس کوین، توکن بومی صرافی بایننس محسوب میشود. بایننس کوین با هدف توسعه بلاک چین اختصاصی بایننس اسمارت چین و گسترش صرافی بایننس وارد بازار کریپتوکارنسی شد. بایننس کوین جزو رمز ارزهای معروف است که سرمایهگذاران با نگاه بلندمدت آن را خریداری کردهاند. این موضوع در شاخص stake ratio نیز مشخص است؛ به طوری که حدود 96 درصد از کل شبکه بایننس کوین در حال استیک است.
کاربران میتوانند با استیک کردن بایننس کوین حدود 2 تا 3 درصد سالیانه سود استیکینگ دریافت کنند. این میزان سود در صرافی بایننس بیشتر است. در واقع کاربران با ورود به صرافی بایننس و استیک کردن بایننس کوین میتوانند سود سالیانه بیشتری کسب کنند.

5. الگورند (Algorand)
الگورند یک شبکه غیرمتمرکز مبنی بر تکنولوژی بلاک چین است که با هدف رفع چالشهای تکنولوژی بلاک چین ایجاد شده است. الگورند با ایجاد شبکه غیرمتمرکز با سرعت تراکنش بالا و امنیت فوقالعاده توانسته است محبوبیت بالایی در بین کاربران بازار کریپتو پیدا کند. همچنین کاربران میتوانند برنامههای غیرمتمرکز (DApp) را در این پلتفرم اجرا یا توسعه دهند. در حال حاضر شاخص stake ratio الگورند 50 درصد است. کاربران با استیک کردن الگورند بین 4 تا 6.5 درصد سود سالیانه از شبکه الگورند دریافت میکنند.

6. سولانا (solana)
پلتفرم سولانا، یک شبکه غیرمتمرکز است که با هدف ایجاد بستری غیرمتمرکز با مقیاس پذیری برای توسعه برنامههای غیرمتمرکز (DApp) ایجاد شده است. سولانا دارای سرعت تراکنش بالا، مقیاس پذیری مناسب و قابلیت پشتیبانی از قرارداد هوشمند را دارد. ویژگیهایی که سبب میشود تا کاربران نگاه مثبتی بر آینده ارز سولانا داشته باشند. در حال حاضر شاخص stake ratio شبکه سولانا 69 درصد است. کاربران با استیک کردن سولانا میتوانند بین 7 تا 8 درصد سود سالیانه دریافت کنند.

7. آوالانچ (Avalanche)
شبکه آوالانچ با هدف ایجاد بستری برای انجام مبادلات جهانی و استقرار بلاک چینهای سازمانی با مقیاس پذیری بالا وارد بازار کریپتوکارنسی شد. کاربران میتوانند در این شبکه برنامههای غیرمتمرکز (DApp) را ایجاد و توسعه دهند. آوالانچ به دلیل سرعت بالای تراکنشهای خود در بین کاربران کریپتو بسیار محبوب است. در حال حاضر 62.5 درصد از شبکه آوالانچ استیک شده است. کاربران میتوانند با استیک کردن ارز avax یا آوالانچ بین 8 تا 8.5 درصد سود کسب کنند.

8. کاردانو (Cardano)
شبکه کاردانو یک پلتفرم مبنی بر تکنولوژی بلاک چین است که برای رفع مشکلات موجود بلاک چین وارد بازار کریپتوکارنسی شد. ساختار و معماری کاردانو امکان پیادهساری قراردادهای هوشمند را بر بستر این شبکه فراهم میکند. شبکه کاردانو نسبت به شبکههای اتریوم سازگارتر و مقیاس پذیرتر است. همچنین کاردانو امنیت شبکه خود را با استفاده از معماری چند لایه تامین میکند. در حال حاضر حدود 71 درصد از کل توکنهای شبکه کاردانو استیک شده است. کاربران میتوانند با استیک کردن توکن کاردانو بین 3 تا 5 درصد سود سالیانه کسب کنند.

9. کازماس (cosmos hub)
پلتفرم کازماس همانند پولکادات هدف مشترکی دارد. کازماس با ایجاد یک شبکه غیرمتمرکز در تلاش اس تا تمامی بلاک چینها را به متصل کنند تا بتوانند به سادگی با یکدیگر ارتباط برقرار کنند و اطلاعات خود را رد و بدل کنند. در حال حاضر شاخص stake ratio شبکه کازماس 62 درصد است. کاربران با استیک کردن کازماس میتوانند بین 22 تا 23.8 درصد سود سالیانه کسب کنند.

10. تزوس (Tezos)
پلتفرم تزوس یک شبکه بلاک چینی متن باز است که به وسیله قراردادهای هوشمند، از تراکنشهای غیرمتمرکز پشتیبانی میکند. همچنین تزوس بستری مناسب برای ساخت و توسعه برنامههای غیرمتمرکز (DApp) است. در حال حاضر شاخص stake ratio شبکه تزوس 76 درصد است. کاربران با استیک کردن تزوس بین 5 تا 5.5 درصد سود سالیانه دریافت میکنند.

کیف پولهای مناسب برای استیک کردن
بعد از انتخاب کوین مناسب برای استیکینگ، انتخاب کیف پول مناسب برای استیک کردن کوین مورد نظر بسیار حائز اهمیت است. دقت کنید که استیک کردن در برخی از صرافیها امکان پذیر است، اما استیک در کیف پول امنیت داراییهای شما را افزایش میدهد. لیست زیر شامل بهترین کیف پولها برای استیکینگ است:
تراست والت (trust wallet)
تراست والت از کیف پولهای محبوب و ایمن بازار کریپتوکارنسی است. تراست والت با پشتیبانی از بایننس از چندین شبکه بلاک چینی برای فرآیند استیکینگ حمایت میکند. در حال حاضر فرآیند استیکینگ تنها در نسخه موبایل این شبکه امکان پذیر است. تراست والت از استیک کردن کوینهای تزوس، کازماس، ویچین، ترون، آلگوراند، کالیستو و توموچین پشتیبانی میکند.
اتمیک والت (atomic wallet)
کیف پول اتمیک والت یکی از ایمنترین کیف پولهای بازار کریپتوکارنسی محسوب میشود. اتمیک والت بر روی اکثر سیستم عاملهای موبایل و دسکتاپ قابل اجرا است. کاربران برای استیک کردن توکن مورد نظر در اتمیک والت، باید توکنهای خود را به آدرس استیکینگ که در کیف پول ارائه میشود، منتقل کنند. در حال حاضر اتمیک والت از استیکینگ کوینهای ATOM، XTZ، TRX، ONT، NEO، KMD، ALGO و VET پشتیبانی میکند.
اکسودوس (Exodus)
کیف پول اکسودوس از دیگر کیف پولهای معروف در بازار کریپتوکارنسی است که امنیت بالایی را برای کاربران خود به ارمغان آورده است. کیف پول اکسودوس با همکاری خود با switchain قابلیت استیکینگ را در کیف پول خود ایجاد کرده است. در کیف پول اکسودوس کاربران میتوانند تمامی توکنهای موجود در شبکه اتریوم ERC-20 را استیک کنند.
گواردا (Guarda)
کیف پول گواردا یک کیف پول ایمن با رابط کاربری ساده است که از رمز ارزهای متنوعی پشتیبانی میکند. گوادرا یک کیف پول چندامضایی است که بر روی تمامی سیستم عاملهای دسکتاپ و موبایل و به عنوان افزونه در مرورگر کروم اجرا میشود. کیف پول گواردا از استیک کوینهای ETH، XTZ، ONE، TRX، ONT، EOS، ATOM، ADA، NEO و CLO پشتیبانی میکند.

جمع بندی
استیکینگ یا staking فرآیندی است که در شبکههای بلاک چینی که از الگوریتم اثبات سهام یا proof of stake پشتیبانی میکنند، مورد استفاده قرار میگیرید. در استیکینگ برخلاف ماینینگ، کاربران دیگر نیازی به دستگاههای پردازشی قدرتمند ندارند و کاربر میتواند برحسب میزان سرمایه خود به عملکرد شبکه کمک کند و امنیت آن را افزایش دهد.
در حال حاضر شبکههای بلاک چین مختلفی از الگوریتم proof of stake پشتیبانی میکنند. کاربران باید برحسب بررسی فاندامنتال کوین و چشم انداز بلندمدت آن بر روی کوین مورد نظر استیک کنند. علاوه بر این پارامترهایی مانند stake ratio و lock time باید در استیک کردن یک کوین بررسی شود.
وب سایت stakingrewards.com اطلاعات مفیدی از استیک کردن توکنها در اختیار کاربران قرار میدهد. در این مقاله تلاش کردیم تا بهترین کوینها برای استیک کردن را به شما معرفی کنیم.