دنیای معاملات در بازار فارکس به قدری گسترده است که هر مفهوم آن هزاران سوال در ذهن ما مطرح میکند که میشود ساعتها در مورد آن فکر کرد. در صورتی که شما هم به تازگی وارد بازارهای مالی، مانند فارکس، شدهاید، حتما تا به حال به واژه اردر گذاری نیز برخورد کردهاید.
اگر علاقمند هستید که بفهمید اردر گذاری چه کارکردی دارد و چگونه می توان از آن استفاده کرد، بهتر است صبور باشید و این مقاله را تا آخر بخوانید. مطمئنا پس از خواندن این مقاله، بسیاری از سوالاتی که در ذهن شما مطرح شده، حل خواهد شد.
منظور از اردر گذاری چیست؟
همان طور که میدانید اردر (Order) واژهای انگلیسی به معنی سفارش است. حال، منظور از اردر گذاری قرار دادن سفارش برای خرید یا فروش سهام مورد نظر در صرافیها است.
به طور کلی، در هر بازاری که خریدار یا فروشندهای وجود داشته باشد، اردر گذاری یا تعیین سفارش برای خرید یا فروش نیز انجام میشود. با این حال، کاربرد اصلی اردر گذاری در صرافیهایی است که اقدام به خرید و فروش جفت ارزها یا ارزهای دیجیتال میکنند. انواع مختلفی اردر وجود دارد که هر کدام به صورت مشخصی به خریدار و یا فروشنده کمک میکند تا معامله خود را انجام دهد.

انواع سفارشات
همان طور که پیش از این گفته شد، انواع مختلف سفارشات میتوانند به خریداران و فروشندگان کمک کنند تا معاملات خود را انجام دهند. در این مقاله، تعدادی از انواع سفارشات را مورد بررسی قرار میدهیم:
- سفارش مارکت (Market Order)
- سفارش لیمیت (Limit Order)
- سفارش استاپ لیمیت (Stop-Limit Order)
- سفارش او سی او (OCO Order)

سفارش مارکت
سفارش مارکت یا سفارش بازار سادهترین نوع سفارش در بازار محسوب میشود. این نوع از سفارش دستورالعملی ساده برای انجام معامله در بهترین وقت بازار دارد. در واقع، با این نوع سفارش، ما به عنوان خریدار میگوییم: “من ارز مورد نظر خود را در بهترین زمان ممکن میخرم”.
منظور از بهترین زمان ممکن خرید یا فروش با قیمت خاصی نیست، بلکه به معنای بهترین شرایط برای خرید یا فروش در بازار است. در این نوع سفارش، دیگر نگرانی بابت قیمت وجود ندارد، چون بهترین قیمت برای خرید “پایینترین” قیمت و بهترین قیمت برای فروش “بالاترین” قیمت محسوب میشود.
این سفارشات به سرعت در دفتر سفارشات ثبت میشوند و عملیات خرید هم بلافاصله انجام میشود. این نوع سفارش دارای ویژگیهای خاصی است که در ادامه به چند مورد از آنها اشاره میکنیم:
- این نوع سفارشات به سرعت انجام میشوند، پس به هیچ وجه، زمانی برای ورود به Order book و ثبت در آن ندارد.
- هیچ قیمت ثابتی برای این نوع سفارش وجود ندارد. در واقع، بهترین قیمت در بهترین زمان ممکن است و این بهترین قیمت هر زمانی ممکن است تغییر کند.

سفارش لیمیت
سفارش لیمیت یا سفارش محدود به سفارشی گفته میشود که بر اساس آن، خرید یا فروش سفارش شده ما، تا زمان رسیدن به آن، انجام نخواهد شد. برای درک بهتر این سفارش، به مثال زیر توجه کنید:
فرض کنید ما 3 بیت کوین داریم و پیشبینی میکنیم که قیمت هر بیت کوین ما تا 15,000 دلار افزایش پیدا میکند. بنابراین، تصمیم میگیریم که زمانی بیت کوینهای خود را بفروشیم که قیمت هر بیت کوین به 15 هزار دلار برسد. ما با استفاده از گزینۀ سفارش لیمیت، درخواست خود را ثبت میکنیم و هر زمان قیمت به محدودۀ 15,000 دلار رسید، صرافی نیز بیت کوین ما را میفروشد.
حال ممکن است این سوال برای شما مطرح شود که چرا به جای ثبت سفارش و نگهداری آن در جایی به نام Order Book، هر زمان قیمت به حد مورد نظر رسید، به سراغ معامله نرویم؟ جواب این سوال کاملا روشن است! دلیل این مسئله این است که احتمال دارد زمانی که قیمت رمز ارز مورد نظر ما به حد دلخواه ما برسد، ما دیر خبردار شویم و یا در همان لحظه با اختلال اینترنت مواجه شده و یا این که خواب باشیم. در نتیجه، برای این که یک معاملۀ خوب را از دست ندهیم، بهترین کار این است که اردر گذاری مناسبی انجام دهیم.

سفارش استاپ لیمیت
استاپ لیمیت یکی از انواع سفارشاتی است که بسیار مورد توجه معاملهگران تحلیل تکنیکال قرار دارد چون بر اساس تحلیلهای صورت گرفته در بازار ارز انجام میشود. اکنون با ذکر مثالی ساده، این نوع سفارش را توضیح میدهیم:
حتما شما هم شنیدهاید که تحلیلگران در برخی تحلیلهای خود این طور بیان میکنند که مثلا اگر بیت کوین بتواند سطح مقاومت 4,200 دلاری را بشکند، به راحتی می تواند وارد کانال 5.200 دلار شود. یا اگر قیمت بیت کوین به کمتر از 3,800 دلار برسد، مطمئنا با سقوط بیشتری همراه خواهد شد. بنابراین، ما توقف ضرر خود را در 3,800 قرار میدهیم که خطری متوجه سرمایه ما نشود.

سفارش استاپ لیمیت در حقیقت یک سفارش شرطی شده است. به عبارت دیگر، ما شرطی را تعیین میکنیم و تا زمانی که آن شرط محقق نشود، سفارش ما در لیست هیچ سفارشی قرار نخواهد گرفت و انجام نخواهد شد. در واقع، در این نوع سفارش، ما با سیستم شرط میکنیم که اگر قیمت به مبلغ x دلار رسید، سفارش ما با قیمت Y را انجام دهد. البته قیمت Y و X میتواند یکسان باشد.
با این حال، همان طور که پیش از این گفته شد، در این زمان، ممکن است ما به دلایل مختلف، به معامله دسترسی نداشته باشیم. پس با استفاده از سفارش استاپ لیمیت، ما میتوانیم از ضرر رسیدن به سرمایۀ خود جلوگیری کنیم.
در سفارش استاپ لیمیت، سه گزینه برای ما فعال خواهد شد:
- Stop: در واقع، این گزینه همان شرط ما است. در این کادر، همان قیمتی را مشخص میکنیم که میخواهیم با رسیدن به این قیمت، سفارش ما فعال شود.
- Limit: این گزینه در واقع همان قیمتی است که میخواهیم معاملۀ ما بر اساس آن، انجام شود.
- Amount: در این قسمت، مقدار دارایی یا ارزی را مشخص میکنیم که میخواهیم وارد معامله کنیم.
سفارش او سی او
سفارش او سی او (OCO یا One Cancels the Other) سفارشی است که از ترکیب دو سفارش لیمیت و استاپ لیمیت تشکیل شده است و معاملهگر را قادر میسازد تا دو سفارش محدود و حد ضرر را ثبت نماید. البته لازم به ذکر است که با فعال شدن هر کدام از سفارشات، سفارش دیگر به صورت خود به خود حذف خواهد شد.
در حال حاضر، صرافیهایی که سفارش OCO را انجام می دهند، چندان زیاد نیستند. صرافیهای اندکی با فراهم کردن این امکان برای معامله گران، فرصتی را برای کسب سود بدون ایجاد ضررهای احتمالی فراهم کردهاند.

اگر قصد داشته باشیم از این نوع سفارش برای معاملات خود استفاده کنیم، قسمتهای مختلفی را بر روی پنجرۀ این سفارش مشاهده میکنیم که شامل موارد زیر است:
- Stop: اگر قیمت به مقداری برسد که ما در این قسمت ثبت کردهایم، سفارش لیمیت با قیمت محدود فعال خواهد شد.
- Limit: بعد از فعال شدن گزینۀ Stop، سفارش ما با قیمتی که در این گزینه فعال کردهایم، وارد محدودۀ سفارش خواهد شد.
- Amount: این میزان نشان دهندۀ حجم کل سفارش است.
- Total: این میزان ارزش کل سفارش را نشان میدهد.
انواع اردر در بورس بر اساس هدف
مهمترین هدف از ثبت سفارشات یا اردر گذاری خرید و فروش است اما در این میان، اردر گذاری میتواند اهداف و کاربردهای دیگری نیز داشته باشد. اردرها بر اساس هدفی که دارند، به انواع گوناگونی تقسیم میشوند که عبارت هستند از:
اردر ترس
اردر ترس یک اردر فروش سنگین است که در قیمتی خاص توسط تعداد کمی از سهامداران، ثبت شده است. یکی از روشهایی که معاملهگران گاهی از آن استفاده کرده و برای تحقق آن تلاش میکنند، ایجاد ترس در میان سهامداران خرد است. آنها با ایجاد ترس در میان سهامداران خرد، تلاش میکنند تا بتوانند آن حجم دلخواه را از آنها بخرند.
در واقع، تریدرهای حرفهای با استفاده از ابزاری به نام اردر ترس، سعی میکنند تا تابلوی معاملات را بهگونهای نشان دهند که به نظر برسد سهام فروشنده بسیار قوی دارد و حس ترس را القاء میکنند تا سهامداران خرد نیز اقدام به فروش سهام خود کنند.

چگونگی تشخیص اردر ترس
همان طور که گفته شد، هدف از اردر ترس برای ایجاد حس تردید و نگرانی در ذهن سرمایهگذاران است. شاید شما نیز این شرایط را تجربه کردهاید که بعد از فروش سهمی که نگرانکننده به نظر میرسید، آن سهم سود خوبی را برای خریدارش حاصل کرده است. لازم است بدانید که به احتمال زیاد، این سود اتفاقی نبوده و افرادی که پیش از حرکت سهم، آن را فروختهاند، دچار تله اردر ترس شدهاند. بنابراین، تشخیص اردر ترس از اهمیت زیادی برخوردار است و برای تشخیص آن، لازم است تا عوامل زیر را به دقت مورد بررسی قرار دهیم:
حجم سفارش و تعداد افراد
حجم سفارش فروش باید بالا باشد و هر سفارش فروشی اردر ترس محسوب نمیشود. تعداد افرادی هم که حجم سنگینی از سهام را برای فروش گذاشتهاند، باید کم باشد. به عبارت دیگر، لازم است تا تنها چند نفر اردری چند صد هزارتایی یا چند میلیونی را ثبت کرده باشند.
به عنوان مثال، اگر هزار نفر تعداد 1 میلیون سهام از شرکتی را برای فروش ثبت کرده باشند، از آنجا که تعداد افراد بالا است، این اردر به عنوان اردر ترس در نظر گرفته نمیشود در حالیکه اگر تنها 20 نفر این یک میلیون سهم را ثبت کرده باشند، در این حالت، با اردر ترس روبرو هستیم.
تغییر حجم معاملات
یکی دیگر از عواملی که به تشخیص اردر ترس کمک میکند، بررسی تغییر حجم معاملات است. هنگامی که اردر سنگینی را در تابلوی معاملات سهمی مشاهده کردیم اما بعد از دقایق یا ساعاتی، آن سفارش دیگر بر روی تابلو قابل مشاهده نبود، باید حجم معاملات را بررسی نماییم. در صورتی که اردر فروش روی تابلو سهام وجود نداشت و حجم معاملات نیز تغییر محسوسی نکرده بود، در این حالت، میتوان چنین برداشت کرد که تریدر سفارش سنگینی را تنها برای ایجاد ترس ثبت کرده و واقعا قصد فروش نداشته است.
اردر حمایتی
اردر حمایتی درست بر خلاف اردر ترس است. در این اردر، معاملهگران حجم زیادی از سهام مورد نظر خود را با قیمتی مشخص برای خرید ثبت میکنند. این اُردر ممکن است برای قوت قلب سهامداران باشد و نشاندهنده این است که سهم خریداران بزرگی دارد. اردر حمایتی حس خرید و ورود به سهم را القا کرده و سرمایهگذاران را برای خرید یا نگهداری سهم تشویق میکند. به همین خاطر است که باید مراقب اردر حمایتی باشید، چون ممکن است معاملهگران برای ایجاد تقاضا و فروش سهام، از اردر حمایتی استفاده نمایند.

اردر مخفی
اردر مخفی به صورت همزمان، همراه با اردرهای خرید و فروش ثبت میشود. هنگامی که معاملهگر اردر سنگین حمایتی و خرید را ثبت کرد، با ثبت اردرهای فروش، تلاش میکند سهام خود را بفروشد. به عبارت دیگر، تریدر با اردر حمایتی تلاش میکند که ما را متقاعد به خرید کند و سپس، زمانی که تقاضا برای خرید افزایش یافت، سهام خود را میفروشد.
اردر مخفی تنها برای فروش نیست و بر عکس آن نیز صادق است. یعنی هنگامی که بازیگر اردر ترس را در بخش فروش قرار داده و سهامداران خرد تحت تاثیر قرار گرفته و آنها اُردر فروش میگذارند. در این زمان، تریدر اردرهای خرید را ثبت میکند و در اصطلاح، سهام را جمع میکند. به این اقدام ترکیبی اردر مخفی گفته میشود چون تریدر به صورت مخفیانه دست به فروش یا خرید میزند.

سخن آخر
در این مقاله، ابتدا در مورد مفهوم اردر گذاری توضیحاتی ارائه شد و سپس، نحوۀ کار سفارشات در روند معاملات مورد بررسی قرار گرفت. از آنجا که سفارشات از انواع مختلفی برخوردار هستند، در این مقاله، برخی از انواع آن که بیشترین استفاده را در میان معاملهکنندگان دارند، بررسی شدند.
پس از مطالعه این مقاله، فکر میکنید کدام یک از انواع سفارش بالا برای معامله کردن مناسبتر است؟ چه نوع سفارشات دیگری وجود دارند که میتوانند به تریدرها کمک کنند. پاسخهای خود را در قسمت کامنتهای این پست، برای ما ارسال کنید.
استفاده از کدوم یک از این سفارش ها رایج تر و بیشتر استفاده میشه؟
سفارشهایی که در این مقاله بهشون اشاره شد جز پر طرفدارترینهاست و استاپ لیمیت یکی از انواع سفارشاتی است که بسیار مورد توجه معاملهگران تحلیل تکنیکال قرار داره.