یکی دیگر از پرکاربردترین الگوهای هارمونیک که در تحلیل تکنیکال بازارهای مالی بسیار مورد استفاده قرار میگیرد، الگوی سایفر است. استراتژی معاملاتی این الگو به معامله گران چگونگی درست معامله کردن را آموزش میدهد. در بازار فارکس میتوان از الگوی هارمونیک سایفر به تنهایی بهره برد و معاملاتی سودآور برای معامله گران فراهم کرد. این الگو نسبت به الگوی گارتلی، الگوی کرب (Crab) یا همان خرچنگ، الگوی دیپ کرب و الگوی پروانه در نمودار قیمتها کمتر ظاهر میشود. در این مقاله قصد داریم تا همه چیز درمورد الگوی سایفر در تحلیل تکنیکال بازارهای مالی را مورد بررسی قرار دهیم.
الگوی سایفر چیست؟
همه الگوهایی که تا به امروز با آنها آشنا شدیم توسط اسکات کارنی شناخته و معرفی شده بودند اما الگوی سایفر از این قاعده مستثناست و توسط شخصی به نام Darren Oglesbee کشف و شناخته شد. اگرچه این الگو به تنهایی یک الگوی پیشرفته به حساب میآید اما اغلب در کنار دیگر الگوهای هارمونیک معامله میشود. همچنین سایفر در ساختار خود از نسبت های فیبوناچی خاصی پیروی میکند. این الگو که میتواند صعودی یا نزولی باشد، از 5 نقطه (X,A,B,C,D) تشکیل شده و دارای 4 پایه CD و XA, AB, BC است.
این الگو هم از نظر ساختار و هم از لحاظ مکان وقوع شبیه به الگوی هارمونیک پروانه است. با این حال، سایفر الگویی نادر است و به طور مکرر نشان داده نمیشود. اما نادر بودن را با قدرتمندتر یا سودآور بودن اشتباه نگیرید. در مقایسه با سایر الگوها، الگوی cypher قوانین کمتری برای پیروی کردن دارد. البته این الگو زمانی بهترین نتیجه را دارد که بازار آرام باشد.
به دلیل نوع ساختار این الگو، هم نسبت برد بالایی را ارائه میدهد و هم نسبت ریسک به پاداش خوبی دارد. در واقع، در الگوی سایفر پس از دو افزایش قیمت باید منتظر کاهش قیمت باشید که این کاهش میتواند تلهای برای خردهفروشان باشد.
برای تبدیل شدن به یک معاملهگر سودآور، استراتژی باید منحصر به فرد باشد، بنابراین به شما توصیه میکنیم از این الگو برای انجام تحلیل تکنیکال و سپس استفاده از تجزیه و تحلیل برای تجارت با یک استراتژی خاص استفاده کنید. این الگو میتواند آموزشی مناسب برای تریدرهای مبتدی در زمینه مدیریت ریسک باشد. همچنین در درک کردن عرضه و تقاضا، صبر و شکست نیز میتواند مفید واقع شود.
1. الگوی سایفر صعودی (Bullish cypher pattern)
در این نوع از الگوی سایفر، نقطه X از جایی شروع میشود که بعد از آن قیمت رو به صعود است و در حرکتهای بعدی خود با کاهش و یا اصلاح قیمت روبرو میشود. اولین پایه، پایه XA نامیده میشود که در این پایه ما شاهد سیر صعودی قیمت خواهیم بود.
در پایه دوم (AB) که ماهیتی اصلاحی دارد بخشی از پایه XA باز میگردد. پایه سوم که BC نام دارد فراتر از نقطه A قرار میگیرد. در آخر، CD بخش بزرگی از کل حرکت انجام شده بین X و C را دنبال میکند و در نهایت نمودار الگویی به شکل حرف M به ما نشان میدهد.
2. الگوی سایفر نزولی (Bearish cypher pattern)
الگوی سایفر نزولی همانند دیگر الگوها به شکل W در نمودار ظاهر میشود. اولین حرکت از نقطه X شروع شده و به سمت نقطه A نزول میکند. حرکت دوم در خط AB صورت میگیرد که با این حرکت شاهد صعود قیمت هستیم و بخشی از XA بازگردانده میشود. با حرکت بعدی در این الگوی هارمونیک w که با خط BC نمایش داده میشود نقطه C از کف قیمت نقطه A بهصورت نزولی عبور میکند. پس از آن، در آخرین حرکت صعودی از C به D در محدوده 78.6% کل حرکت X تا C را باز میگرداند.
البته در هر مدل از الگوی cypher، نقاط X,C,D از جمله مهمترین نقاط هستند. در سایفر صعودی نقاط A و C باید بطور متوالی اوج بالاتری داشته باشند و نقطه D باید بالای X قرار بگیرد. اما در سایفر نزولی نقاط A و C بطور متوالی پایینترین سطح را ایجاد میکنند و نقطه D باید زیر نقطه X قرار گیرد.
نحوه استفاده از الگوی سایفر در فارکس
در هنگام معامله با الگوی سایفر مجموعهای از قوانین ساده اعمال خواهد شد که این قوانین سعی دارند ریسک را به حداقل رسانده و میزان سود را به حداکثر برسانند.
مرحله اول: رسم الگوهای سایفر
- بر روی نشانگر الگوی هارمونیک که در پلتفرم TradingView در قسمت نوار ابزار سمت راست قرار دارد، کلیک کنید.
- نقطه شروع یا همان X را که میتواند نقطه نوسانی پایین یا بالا باشد را پیدا کنید. پس از پیدا کردن اولین نقطه نوسانی خود، باید حرکات موج نوسان بازار را دنبال کنید.
- هر پایه نوسانی باید دارای اعتبار باشد و از نسبتهای فیبوناچی فارکس پیروی کند.
مرحله دوم: فرایند معاملات
متدهای استاندارد معامله الگوی سایفر شامل موارد زیر هستند:
- پیدا کردن نقطه ورود: الگوی cypher ممکن است هیجان انگیزترین الگوی هارمونیک برای مدیریت ریسک باشد، زیرا بالاترین نرخ برد را دارد. همانند سایر الگوهای هارمونیک، در سایفر هم اگر نسبتهای فیبوناچی بین نقاط مطابقت نداشته باشد، الگو اعتبارسنجی نشده و معامله صورت نمیگیرد.
نقطه ورود شما بعد از شکستن قیمت در نقطه B خواهد بود. با این حال، تنها به الگو وابسته بودن هرگز توصیه نمیشود. شما برای ورود میتوانید از الگوی شمعدانی به عنوان سیگنال تائید استفاده کنید. - حد سود: برای رسیدن به سود در این الگو راههای بسیاری وجود دارد، اما اگر بخواهید از روش استاندارد آن پیش بروید باید در اولین سطح برداشت سود، از موقعیت خود خارج شوید و در دومین سطح سود، به معامله پایان دهید. شما میتوانید زمانی که به نقطه A رسیدید سود دریافت کنید.
پس به دلیل اینکه هدف ما رسیدن به سود و برداشت محافظه کارانه سود است، باید مطمئن شویم که در نقطه A به سود میرسیم.
در اکثر الگوهای هارمونیک بهتر است که در اولین فرصت سود را قفل کنید. حد سود (Take Profit) در سایفر به راحتی بدست میآید. همانطور که گفتیم روش معامله با الگوی سایفر یک روش بازگشتی است و اگر شما علاقهمند به این روشها نیستید میتوانید از الگوهای دیگری پیروی کنید. - حد ضرر: از آنجایی که الگوی cypher بر اساس سطوح فیبوناچی است، باید سطوح اصلاح فیبوناچی از پایینترین به بالاترین نقطه معامله قبلی در یک بازه زمانی بالاتر رسم شود. این کار به شما در بهتر تجسم کردن عملکرد قبلی سرمایه کمک بسیاری میکند.
با این حال، تعیین یک سطح توقف ضرر معقول هنگام معامله الگوی سایفر ساده است و لزوماً نیازی به ترکیب اصلاحات فیبوناچی ندارد. تنها کاری که شما باید انجام دهید این است که استاپ لاس (Stop Loss) را در جایی زیر سطح D قرار بدهید زیرا اگر این سطح شکسته شود، کل الگوی سایفر باطل میشود. بنابراین، استاپ در سطح حمایت یا مقاومت بعدی، که نقطه X است قرار میگیرد.
مزایای استفاده از الگوی سایفر
- دقت بالا: الگوی سایفر به دلیل داشتن نسبتهای فیبوناچی مشخص و قواعد دقیق برای تایید، میتواند دقت بالایی در پیشبینی حرکات قیمتی آتی داشته باشد. این دقت بالا میتواند به معاملهگران کمک کند تا فرصتهای معاملاتی با احتمال موفقیت بالا را شناسایی کنند.
- مناسب برای بازههای زمانی مختلف: این الگو قابل استفاده در تایم فریمهای مختلف، از دقیقهای گرفته تا روزانه و حتی بلندمدت است که این امکان را به معاملهگران میدهد تا با استراتژیهای متفاوت و بازههای زمانی متنوع از آن بهره ببرند.
- بهبود مدیریت ریسک: با تعیین نقاط ورود و خروج دقیق و همچنین سطوح توقف ضرر مبتنی بر نسبتهای الگو، معاملهگران میتوانند به بهترین شکل ریسک معاملات خود را مدیریت کنند.
بیشتر بخوانید: آموزش سطوح فیبوناچی در تحلیل تکنیکال به زبان ساده
معایب استفاده از الگوی سایفر
- پیچیدگی: یادگیری و استفاده صحیح از الگوی سایفر به درک عمیقی از نسبتهای فیبوناچی و توانایی تشخیص دقیق الگوها در نمودارهای قیمتی نیاز دارد. این پیچیدگی میتواند برای معاملهگران تازهکار چالشبرانگیز باشد.
- وابستگی به نرم افزار: برای تشخیص دقیق الگوهای سایفر و محاسبه نسبتهای فیبوناچی، اغلب به نرم افزارهای تخصصی نیاز است که امکان دارد برای همه معاملهگران در دسترس نباشد.
- تاخیر در تایید الگو: گاهی اوقات، تایید نهایی یک الگوی Cypher ممکن است زمانبر باشد، که این امر میتواند منجر به از دست دادن فرصتهای معاملاتی شود یا در شرایط بازار سریع، معاملهگر را با تاخیر مواجه سازد.
- خطر اتکاء بیش از حد: اتکاء صرف به الگوی سایفر یا هر ابزار تکنیکال دیگری بدون توجه به سایر عوامل موثر بر بازار میتواند خطرناک باشد. تحلیلهای تکنیکال باید با تحلیلهای بنیادی و درک کلی بازار ترکیب شوند تا اثربخشی بیشتری داشته باشند.
چه تفاوتی میان الگوی سایفر و شارک وجود دارد؟
تریدرهای بازار فارکس که از الگوهای هارمونیک مختلف برای انجام معاملات خود بهره میبرند، به دلیل شباهت زیادی که بین الگوی کوسه و سایفر وجود دارد دچار اشتباه میشوند. هرچند که این دو الگو شباهتهای زیادی با یکدیگر دارند اما تفاوتهایی نیز وجود دارد که این دو الگو را از همدیگر متمایز میسازد. اولین و بارزترین تفاوت در نام گذاری آنها قابل مشاهده است. نام گذاری در الگوی شارک به شکل (OXABC) و در الگوی cypher به شکل (XABCD) صورت میگیرد.
تفاوتهای دیگر را میتوان در حرکت دوم و حرکت آخر هر کدام از الگوها تشخیص داد. در حرکت دوم Cypher یک اصلاح برای حرکت قبلی باید وجود داشته باشد اما در الگوی هارمونیک شارک چنین الزامی برای اصلاح وجود ندارد. در واقع بیشترین تفاوتها در نسبتهای فیبوناچی الگوی کوسه و سایفر وجود داشته و قابل مشاهده است.
نکاتی که باید در خصوص الگوی سایفر بدانید
- Cypher یک الگوی بازگشتی هارمونیک است که به معامله گران کمک میکند سیگنالی از پایان روند موجود بازار دریافت کنند.
- الگوی سایفر به شدت بر اساس نسبتهای فیبوناچی ساخته شده است. نقاط A، B، C، و D باید با نسبتهای خاصی از فیبوناچی همخوانی داشته باشند تا الگو معتبر باشد.
- قبل از اقدام به معامله بر اساس سایفر، معاملهگران باید منتظر تاییدیهای باشند که نشان دهنده تکمیل شدن الگو باشد. این تایید میتواند به صورت یک کندل بسته شده در نقطه D یا سایر شواهد تکنیکی باشد.
- الگوی سایفر میتواند هم به عنوان سیگنال خرید و هم فروش عمل کند. این بستگی به جهت حرکت قیمتی دارد که الگو در آن تشکیل میشود.
- تسلط بر شناسایی و تجارت بر اساس الگوی Cypher نیازمند تمرین و صبر است. معاملهگران باید در شناسایی این الگو در شرایط بازار مختلف تمرین کنند و همچنین صبور باشند تا فرصتهای مناسب معاملاتی به وجود آیند.
- برای تسهیل در شناسایی الگوها، استفاده از نرم افزارهای تجاری که قادر به شناسایی این الگوها هستند میتواند مفید باشد.
قوانین این الگو بسیار ساده هستند. با این حال نباید اینطور برداشت کرد که همه چیز آسان است. این نوع نگرش به تریدرهای مبتدی که به یک استراتژی معاملاتی مقایسه ای دارند، حس دلگرمی کاذب میدهد. بنابراین، قبل از گذاشتن سرمایه خود در معامله، همه الگوهای فنی و شاخصها را بررسی کنید.
سخن پایانی
«الگوی سایفر چیست؟» Cypher pattern یکی از الگوهای هارمونیک در تحلیل تکنیکال است که برای شناسایی فرصتهای معاملاتی در بازارهای مالی به کار میرود. این الگو بر اساس نسبتهای فیبوناچی شکل میگیرد و از پنج نقطه اصلی X، A، B، C و D تشکیل شده که به ترتیب شروع، دو قله و دو دره را نشان میدهند.
همانطور که گفتیم قوانین استراتژی معاملاتی الگوی سایفر تقریبا ساده است و ساختار این الگو به ندرت در نمودار ظاهر میشود. بنابراین شما باید از مواردی که در نمودار ظاهر میشوند نهایت استفاده را ببرید. کارگزاران در صورت معامله با ارزها از ورودی فارکس میتوانند از الگوی Cypher استفاده کنند و از استراتژی بازگشتی سود ببرند. کسب سود آسان نیست، اگر اینطور بود همه دلال میشدند. برای موثر بودن در بازار نیاز به تجربه و دانش است.
سوالات متداول
چگونه میتوان الگوی سایفر را شناسایی کرد؟
برای شناسایی الگوی سایفر، باید به دنبال یک سری خاص از نسبتهای فیبوناچی بین موجهای قیمتی XA، AB، BC و CD باشید. نقطه D که نقطه ورود معامله است، معمولاً با یک نسبت فیبوناچی خاص از XA مشخص میشود. مهم است که تمامی نسبتهای فیبوناچی در الگو به درستی رعایت شوند.
چگونه میتوان از الگوی سایفر برای معامله استفاده کرد؟
پس از شناسایی cypher، معاملهگران معمولاً منتظر میمانند تا قیمت به نقطه D برسد و سپس بر اساس جهت انتظاری الگو، وارد معامله میشوند. استفاده از سطوح حمایت و مقاومت، همراه با نسبتهای فیبوناچی و اندیکاتورهای تکنیکال دیگر میتواند به تصمیمگیری بهتر کمک کند.
چه خطراتی در استفاده از الگوی Cypher وجود دارد؟
مانند هر روش تحلیل تکنیکال دیگری، الگوی سایفر نیز دارای خطراتی است و هیچ تضمینی برای موفقیت ۱۰۰٪ وجود ندارد. بازارها میتوانند تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار گیرند که ممکن است باعث شود حرکات قیمتی از پیشبینیهای مبتنی بر الگو منحرف شوند. استفاده از مدیریت ریسک و تعیین توقف ضرر از اهمیت بالایی برخوردار است.