مدیریت ریسک چیست و چه کاربردی دارد؟ انواع ریسک کدامند؟ بهترین استراتژیها برای risk management چه هستند؟
امروزه توانایی تجزیه و تحلیل دقیق و استراتژیک در بازارهای مالی، بیش از هر زمان دیگری، اهمیت مییابد. نوسانات شدید و غیرقابل پیش بینی، اغلب فرصتهای زودگذری را پیش روی سرمایهگذاران قرار میدهند، اما در عین حال، خطراتی را نیز به همراه دارند که میتواند تاثیرات ماندگاری بر سرمایهها بگذارد. در این میان، مدیریت ریسک به عنوان چراغ راهی در مسیر تصمیم گیریهای مالی، نقشی حیاتی ایفا میکند.
استفاده از ابزارها و تکنیکهای نوین تحلیلی، کلید دستیابی به تصمیم گیریهای اصولی و کاهش مخاطرات ناشی از این نوسانات است. در این مقاله قصد داریم با هدف قرار دادن اصول اولیه و پیشرفته مدیریت ریسک در تحلیل بازارهای مالی، گامی استوار در مسیر شناخت بهتر این عرصه و استفاده بهینه از فرصتهای آن برداریم.
استراتژی مدیریت ریسک چیست؟
مدیریت ریسک در تحلیل بازارهای مالی به فرآیند شناسایی، ارزیابی و کنترل خطرات مالی ناشی از سرمایهگذاری و معاملات در بازارها میپردازد. این فرآیند برای حفاظت از سرمایه و به حداقل رساندن ضررهای احتمالی طراحی شده است. در این راستا، استراتژیهای متعددی وجود دارد که میتواند به معاملهگران و سرمایهگذاران کمک کند تا با موقعیتهای پرخطر به شیوهای هوشمندانه برخورد کنند.
مطمئناً سرمایه گذاری و بازی با ارقام و پول برای کسب سود جذاب است. اما در این میان نباید از روی دیگر سکه نیز چشم پوشی کرد. اصل عدم قطعیت و ذات احتمالات بهوضوح نشان میدهند که هیچ چیز قطعی نیست و همیشه باید منتظر شکست بود. پس علاوه بر جستجو برای کسب سود باید مدیریت ریسک را نیز یاد گرفت.
- ریسک: Risk لفظی آشنا برای عموم مردم است و شما در همه امور و تصمیمات خود با این مفهوم رو به رو هستید. پس چطور میتوان از این مفهوم حذر کرد و جلوی ضرر را گرفت؟ نکته اینجاست که نباید ضرر را از خود دور دانسته و آن را غیرمحتمل بدانید. بلکه باید مدیریت ریسک را یاد بگیرید تا حد ضرر بهتری برای خود تعیین کنید. به زبان ساده، ریسک به احتمال رخ ندادن یک واقعه مورد انتظار گفته میشود.
- سطح تاب آوری (tolerance level): یکی از شاخصههای اصلی در تعیین ریسک دلخواه “سطح تاب آوری” است. این مقدار به میزان ریسکی گفته میشود که کاربر حاضر به پذیرش آن است. استراتژی مدیریت ریسک موجب میگردد تا ضرر کاربر تا حد ممکن پایین بیاید.
- ریسک تورم: قطعاً اگر میزان سود شما از یک روش سرمایه گذاری بالاتر از میزان نرخ تورم کشور نباشد، بازده شما منفی خواهد بود و در واقع در مجموع ضرر کردهاید. در این نوع سرمایه گذاری باید به سودهایی فکر کنید که شما را از چارچوب تورم و رکود کشورتان بیرون خواهد برد و سودی بالاتر از حد معمول جامعه ارائه میدهد.
شاید به همین دلیل باشد که عموم مردم در ایران به بازارهایی همچون بازار فارکس و کریپتو علاقه پیدا کردهاند. استفاده این بازارها از ارزهایی مانند دلار، پوند و یورو باعث میشود که ارزش بیشتری برای سرمایه گذاری (بهخصوص بلندمدت) داشته باشند. - ریسک نوسانات بازار: ریسک بازار از آشناترین مفاهیم پیرامون مدیریت ریسک است. هیچکس در بازارهای مالی از آینده نوسانات خبر ندارد و همه ممکن است به همین دلیل دچار بازده منفی یا مثبت شوند. این نوع ریسک در بازارهای پرنوسانی همچون فارکس و کریپتو بیشتر است.
- ریسک نقدینگی: اگر عمق یک بازار بالا باشد، نقدینگی آن بازار بالاست و سفارشات به سرعت در آن تکمیل خواهند شد. ریسک نقدینگی در بازارهایی با عمق کم اتفاق میافتد. سفارشات در این بازارها با تأخیر تکمیل میشوند و احتمال بیشتری وجود دارد که تریدر با ضرر مواجه شود.
- ریسک لوریج (Leverage): در هر دو بازار کریپتو یا فارکس میتوانید از اهرمها برای کسب سود بیشتر استفاده کنید. در این حالت نیازی به افزایش سرمایه اولیه خود ندارید. با ضریب اهرم قادر خواهید بود که سرمایه خود را چند برابر کنید تا سود مورد انتظار شما نیز چند برابر شود. همان طور که احتمالاً شنیدهاید، اهرمها یک شمشیر دو لبه هستند. نکته اینجاست که اهرم میتواند منجر به چند برابر شدن ضرر شما نیز بشود.
- ریسک ناپایدار (impermanent loss): استیک (سپرده گذاری) و تأمین نقدینگی برای استخرهای نقدینگی از جذابترین روشهای سرمایه گذاری و کسب سود هستند. اما مهم است که ساختار این استخرها را بررسی کنید تا دچار ضررهای بالقوه آن نشوید. این استخرها بازارسازهای خودکار AMM هستند. افراد به نسبت سهم خود در تأمین نقدینگی به سود میرسند.
نکته اینجاست که اگر در بازه زمانی سپرده گذاری، یکی از کوینهای آن استخر رشد داشته باشد، قاعدتاً (طبق الگوریتم استخر نقدینگی) نقدینگی آن کوین در استخر کمتر میشود. در نتیجه، سهم شما از آن کوین در استخر کمتر خواهد شد. بعضی اوقات، این اتفاق باعث میشود که فرد حتی دچار ضرر شود یا حداقل سود سپرده گذاری او کمتر از سود هولد توکنهایش شود.
انواع ریسک از نظر کنترل پذیری
یکی از رویکردهای مهم در مدیریت ریسک، تقسیمبندی ریسکها بر اساس کنترل پذیری آنهاست. این دسته بندی به ما کمک میکند تا استراتژیهای مؤثرتری برای مقابله با ریسکها تدوین کنیم. ریسکها از این منظر به دو دسته زیر تقسیم میشوند:
- ریسک سیستماتیک یا غیر قابل اجتناب
همه سیستمهای معاملاتی به نوعی دارای ریسک سیستماتیک هستند. کنترل این مدل ریسک از اختیار کاربران خارج است و معاملهگران قادر به کنترل این ریسک نیستند. در بازار ارزهای دیجیتال نیز عواملی همچون نرخ تورم یا بهره بانکی، سیاستهای مختلف مالی و سیاسی، اخبار حاشیهای رسانهها و غیره از ریسکهایی هستند که تریدر نمیتواند بر آنها سلطه داشته باشد.برای مدیریت این نوع ریسک، استراتژیهای متنوعی وجود دارد. یکی از راههای مقابله با ریسک سیستماتیک، تنوع بخشی به سبد سرمایهگذاری است. با پخش ریسک بین انواع مختلف داراییها، تأثیر نوسانات بازار بر کل سبد سرمایهگذاری کاهش مییابد. همچنین، استفاده از قراردادهای آتی، گزینهها و سایر ابزارهای مالی مشتقه میتواند به کاهش خطر از دست دادن سرمایه کمک کند.
استفاده از تحلیلهای فنی و بنیادی نیز میتواند در شناسایی الگوهای بازار و ارزیابی احتمالی ریسکها به سرمایهگذاران کمک کند. با این حال، هیچ استراتژیای نمیتواند ریسک سیستماتیک را به طور کامل از بین ببرد، اما میتواند به کاهش اثرات منفی آن بر سرمایه گذاریها کمک کند. - ریسک غیرسیستماتیک یا قابل اجتناب
بازارهای مالی مطمئناً تا حدودی نیز ریسک قابل اجتناب خواهند داشت. برای مثال پروژههای مختلف در بازار ارزهای دیجیتال به دلیل تغییر شرایط درونی خود مرتباً دچار نوسان میشوند. توسعه یک خدمات جدید و آپدیت بخش جدیدی از نرم افزار پروژه میتواند باعث کاهش یا افزایش محبوبیت آن پروژه شود.ریسک غیر سیستماتیک به عوامل داخلی مرتبط با یک شرکت خاص، صنعت یا پروژه اشاره دارد و برخلاف ریسک سیستماتیک، تنها به بخشی از بازار اثر میگذارد و نه کل بازار. این نوع ریسک را میتوان با پخش کردن سرمایه گذاریها بین داراییها و صنایع مختلف کاهش داد، به این ترتیب که اگر یک پروژه یا شرکت دچار مشکل شود، تأثیر آن بر کل سبد سرمایه گذاری محدود خواهد بود.
بیشتر بخوانید: نرخ تورم در فارکس چیست؟
راههای جلوگیری از ریسک سیستماتیک و غیر سیستماتیک
با این که تعاریف دو نوع ریسک متفاوت است، معمولاً روش پرهیز از آنها یکسان است. راهی برای حل این معضلات وجود ندارد. اما میتوان از طریق تخصیص سرمایه خود به چندین نوع سهام یا کوین یا ارز به تعادل بهتری در میزان ریسک رسید. تنوع بخشی به سبد سرمایه گذاری در اجتناب از این نوع ریسک توصیه میشود. مطمئناً تحلیل بنیادین یک پروژه در تعدیل ریسک سیستماتیک بسیار مؤثر است. تحلیل تکنیکال نیز میتواند راهکار خوبی برای حل ریسک غیر سیستماتیک باشد.
یکی از روشهای مقابله با ریسک غیر سیستماتیک، انجام تحقیقات دقیق قبل از سرمایه گذاری است. برای مثال، در بازار ارزهای دیجیتال، سرمایهگذاران باید پروژهها را از نظر تیم مدیریتی، پتانسیل بازار، رقبا، و ویژگیهای منحصر به فرد محصول یا خدمات مورد بررسی قرار دهند. این اقدامات میتواند کمک کند تا سرمایهگذاران از پروژههایی که احتمالاً دچار مشکلات درونی میشوند، دوری کنند و به جای آن در پروژههایی با اساس محکمتر سرمایه گذاری نمایند.
مدیریت ریسک در بازارهای مالی
هر نوع سرمایهگذاری قطعاً ریسک هم در پی دارد. مدیریت ریسک در فارکس یا ارزهای دیجیتال به معنای شناخت و کنترل ریسک حاصل از همین سرمایهگذاری است. تریدر باید بداند که سرمایه خود را فدای چه مقدار ریسک میکند. آیا سود حاصل، ارزش این ریسک را دارد؟
درجات ریسک متفاوت است. مسلماً سرمایهگذاری در استیبل کوینها به اندازه سرمایه گذاری در آلت کوینها ریسک در برنخواهد داشت. میزان تورم و رکود موجود در یک بازار نیز بر ریسک آن نوع سرمایه تأثیر خواهد داشت. روحیات افراد هم متفاوت است. هر کسی تا یک حد مشخص حاضر به ریسک است. برخی افراد ریسکپذیرتر از سایرین هستند. با توجه به نوسانات شدید این دو بازار اصولاً بازده و میزان سود افراد متغیر است که الزام استفاده از استراتژی مدیریت ریسک را بیشتر میکند.
کاربردهای مدیریت ریسک در بازارهای مالی
- از جمله ابتداییترین اما مهمترین جنبههای استراتژی مدیریت ریسک میتوان به کنترل ضررها اشاره کرد. سرمایهگذاران با استفاده از استراتژیهایی نظیر تنظیم دستور توقف ضرر (Stop-Loss Order)، میتوانند حداکثر میزان ضرری که حاضر هستند در یک معامله متحمل شوند را مشخص کنند. این کار به آنها کمک میکند تا در مواجهه با بازارهای نامطمئن، از افت شدید ارزش سرمایه گذاریهای خود جلوگیری کنند.
- تنوع بخشی به پرتفوی یعنی سرمایه گذاری در طیف وسیعی از داراییها به منظور کاهش ریسک کلی. این استراتژی بر اساس قاعده “همه تخم مرغها را در یک سبد قرار ندهید” عمل میکند. با پراکنده سازی سرمایه بین داراییهایی با خصوصیات مالی متفاوت، مانند سهام، اوراق قرضه و کالاها، سرمایهگذاران میتوانند اثرات منفی ناشی از عملکرد ضعیف یک دارایی خاص را کاهش دهند.
- هجینگ یک استراتژی پیشرفته برای محافظت از داراییها در برابر نوسانات بازار است. این روش اغلب با استفاده از ابزارهای مشتقه مانند قراردادهای آتی، معاملات آپشن option trading و مبادلات نرخ بهره اجرا میشود. به عنوان مثال، یک تولیدکننده کالا ممکن است با فروش قراردادهای آتی برای کالای خود، از پرتفوی خود در برابر کاهش قیمتهای آینده محافظت کند.
- تحلیل ریسک شامل استفاده از مدلها و تکنیکهای تحلیلی برای ارزیابی و مدیریت ریسک سرمایهگذاری است. این فرایند به سرمایهگذاران کمک میکند تا درک بهتری از پتانسیل ریسک و بازده مرتبط با داراییها یا استراتژیهای مختلف داشته باشند. تحلیل ریسک به ویژه در تصمیم گیریهای مبتنی بر داده، نقش مهمی ایفا میکند.
- مدیریت سرمایه در فارکس به برنامهریزی دقیق برای توزیع و استفاده از منابع مالی اشاره دارد. این شامل تعیین میزان سرمایهای که برای هر معامله یا استراتژی سرمایهگذاری اختصاص داده میشود، است. مدیریت سرمایه مؤثر اطمینان حاصل میکند که سرمایهگذاران نه تنها از فرصتهای موجود بهرهمند میشوند بلکه ریسکهای احتمالی را نیز به شکل موثری مدیریت میکنند.
با در نظر گرفتن این استراتژیها، سرمایهگذاران میتوانند در بازارهای مالی با اطمینان بیشتری حرکت کرده و از داراییهای خود در برابر نوسانات ناخواسته محافظت کنند.
مراحل مدیریت ریسک
مدیریت ریسک نیاز به پروسه منطقی فکری دارد. احتمال ریسک باعث میشود که در تصمیم خود شک کنید. همین لحظه است که باید به دنبال مدیریت بروید که از پنج گام اصلی تبعیت میکند:
- شناسایی ریسک: این مرحله شامل شناسایی تمام ریسکهای بالقوهایست که امکان دارد بر پروژه تأثیر بگذارند. این فرآیند میتواند از طریق جلسات مغزفراشی، مصاحبه با ذینفعان، تجزیه و تحلیل اسناد و اطلاعات پروژه، و بررسی پروژههای مشابه انجام شود. هدف این است که تمام ریسکها را قبل از آنکه تبدیل به مشکلاتی جدی شوند، شناسایی کنیم.
- تجزیه و تحلیل ریسک: پس از شناسایی ریسکها، مرحله بعدی تجزیه و تحلیل آنهاست تا درکی از شدت و احتمال وقوع هر ریسک حاصل شود. این مرحله شامل ارزیابی ریسکها بر اساس دو معیار اصلی: احتمال وقوع و تاثیر آن بر پروژه است. تجزیه و تحلیل ریسک به ما کمک میکند تا تصمیم بگیریم که کدام ریسکها نیاز به مداخله فوری دارند و کدامیک میتوانند نادیده گرفته شوند.
- پاسخ به ریسک (اجتناب یا کاهش خسارت یا پذیرش ریسک): بر اساس تجزیه و تحلیل انجام شده، مرحله بعدی توسعه استراتژیها و برنامههای عملیاتی برای مواجهه با ریسکهای شناسایی شده است. این شامل تعیین اینکه چه ریسکهایی باید کاهش یابند، کدامیک باید قبول شوند، کدامیک میتوانند منتقل شوند (مثلاً از طریق بیمه) و چگونه میتوان برخی ریسکها را از بین برد. این برنامهریزی کمک میکند تا سازمانها بتوانند به طور موثر با عدم قطعیتها و تهدیدات پروژه مقابله کنند.
- نظارت مداوم بر تهدیدها و چالشها: در استراتژی مدیریت ریسک در بازارهای مالی، نظارت مداوم بر تهدیدها و چالشها اهمیت بالایی دارد. این فرایند شامل شناسایی، ارزیابی، و کنترل خطرات احتمالی است که امکان دارد بر سرمایه گذاریها و فعالیتهای مالی تاثیر منفی بگذارند. از آنجایی که بازارهای مالی به شدت تحت تاثیر عوامل مختلفی همچون تغییرات اقتصادی، سیاسی و فناوری قرار دارند، ضروریست که سازمانها با استفاده از ابزارها و روشهای پیشرفته تحلیلی، به طور پیوسته این تغییرات را زیر نظر داشته باشند.
به کارگیری سیستمهای هوشمند و الگوریتمهای یادگیری ماشین میتواند در این زمینه بسیار مفید باشد. این رویکرد امکان پیش بینی روندهای آتی و اتخاذ تصمیمات آگاهانه را فراهم میآورد، که در نهایت منجر به کاهش ریسکهای مالی و افزایش پایداری در بازارهای مالی میشود.
عوامل تأثیرگذار بر مدیریت ریسک
عواملی که منجر به ایجاد ریسک در یک سرمایهگذاری میشوند را میتوان به چند دسته کلی تقسیم بندی کرد. سعی میکنیم تا هر کدام را با مثالهایی ملموس از بازار تعریف کنیم.
- منابع خارجی غیر قابل پیش بینی: برخی عوامل از بیرون بر یک پروژه ارز دیجیتال تأثیر میگذارند یا بازار فارکس یا کریپتو را دستخوش چالش میکنند. در این بخش به عواملی خواهیم پرداخت که قابل پیش بینی نیستند. به عنوان مثال میتوان از الزامات قانونی نام برد که ناگهان در چارچوب کریپتو تبیین میشوند و فشار را بر بازار کریپتو افزایش میدهند.
- منابع خارجی قابل پیش بینی: احتمالاً با این ریسک آشناتر باشید. این نوع ریسک همیشه با بازار سرمایه عجین است. مثالهای ساده در این دست عبارتند از: ریسک بازار، تورم، رکود، تغییر در میزان عرضه و تقاضا، رسانهها و غیره. از این بابت میگوییم احتمالاً این نوع ریسک را از قبل بشناسید، زیرا که بازار ارزهای دیجیتال و فارکس به نوسانات زیاد معروف هستند.
- عوامل فنی: پروژه بزرگی همچون اتریوم در دنیای کریپتو قرار است به زودی دستخوش تغییراتی عظیم شود. این پروژه به کل قصد دارد ساختار استخراج را کنار بگذارد تا افراد فقط با استیک (سپرده گذاری) قادر به تأمین امنیت شبکه باشند. مسلماً کسی نمیداند که آیا این آپدیت به خوبی اجرا خواهد شد یا خیر؟ قطعاً خطرات زیادی سرمایه گذاران را تهدید میکند اگر پروژه از پس این تغییر برنیاید.
- عوامل قانونی: از مهمترین مسائلی که همیشه برای بازارهای فارکس و ارز دیجیتال حاشیهساز میشود، مسئله قانون گذاری است. هنوز هم مرتباً اخبار منفی درمورد قطعی و فیلتر شبکههای استخراج یا محدودسازی فعالیت صرافیها و بروکرهای فارکس در کشورهایی همچون چین، آمریکا و اتحادیه اروپا میشنویم. اساساً چارچوب ارزهای دیجیتال به گونهایست که مخالف قانون گذاریهای دولتی است و همین موضوع میتواند هجمهای را نسبت به آن ایجاد کند.
مزایای مدیریت ریسک در بازارهای مالی
- کاهش زیانها: یکی از بزرگترین مزایای مدیریت ریسک، توانایی آن در کاهش احتمال بروز زیانهای سنگین است. با شناسایی و ارزیابی دقیق ریسکها، سرمایه گذاران میتوانند استراتژیهایی برای محافظت از داراییهای خود اتخاذ کنند.
- افزایش آگاهی: risk management به سرمایهگذاران کمک میکند تا به طور کامل از مخاطرات احتمالی موجود در بازار آگاه شوند و با درک بهتری نسبت به سرمایه گذاریهای خود تصمیمگیری کنند.
- بهبود بازده سرمایه گذاری: با استفاده از استراتژیهای مدیریت، سرمایه گذاران میتوانند نوسانات بازار را به نفع خود مدیریت کرده و از فرصتهای سرمایهگذاری با بازده بالا بهرهمند شوند.
معایب مدیریت ریسک در بازارهای مالی
- هزینههای اجرایی: اجرای استراتژی مدیریت ریسک میتواند هزینهبر باشد. این هزینهها شامل تحلیلهای مالی، خرید بیمههای سرمایه گذاری و ابزارهای مشتقه میشود که میتواند بر سودآوری تأثیر بگذارد.
- پیچیدگی: فرآیند مدیریت میتواند بسیار پیچیده باشد، به خصوص در بازارهای مالی مدرن که مداوم در حال تغییر هستند. این پیچیدگی میتواند مانع از درک کامل ریسکها و استراتژیهای مدیریتی شود.
- محدودیت فرصتهای سرمایه گذاری: گاهی اوقات، رویکردهای محافظهکارانه در مدیریت ریسک میتواند منجر به از دست دادن فرصتهای سرمایهگذاری پرسود شود. سرمایه گذارانی که بیش از حد بر ریسک تمرکز میکنند، ممکن است از سرمایهگذاری در پروژههایی که میتوانند بازده قابل توجهی داشته باشند، خودداری نمایند.
بهترین استراتژیها برای مدیریت ریسک
راهکارها و استراتژیهای زیادی برای مدیریت ریسک وجود دارند. در طول مقاله تلویحاً به چند مورد از آنها همچون تنوع بخشی به سبد سرمایهگذاری، توجه به عمق و نقدشوندگی بازار، تحلیلهای تکنیکال و فاندامنتال و غیره اشاره شد. در اینجا دقیقتر به راهکارهای خاصی اشاره خواهیم کرد که برای مدیریت ریسک مورد استفاده قرار میگیرند.
- شناسایی بازار: بازار مرتباً در حال نوسان است. بازار فارکس و کریپتو حتی از بازارهای معمولی نیز دارای نوسان بیشتری هستند. همین موضوع باعث میشود که اهمیت یادگیری تحلیل فاندامنتال و خصوصاً تکنیکال بیشتر به چشم بیاید.
- تعیین حد سود و حد ضرر: برترین اقتصاددانان جهان معتقدند که اولویت باید در کاهش ضرر باشد. تریدر باید در وهله اول تلاش کند که “ضرر نکند”! منطق حکم میکند از همان ابتدا مقدار بازده مورد انتظار خود را تعیین کنیم. یعنی مشخص کنید سود مورد انتظار و حد ضرر شما چه مقدار است. بهترین گزینه برای تعیین حد ضرر (Stop Loss) هستند که برای جلوگیری از کال شدن در معاملات مارجین استفاده میشوند. برعکس برای تعیین مقدار سود دلخواه هم بهتر است از سفارشات لیمیت (از نوع حد سود: take profit) استفاده کنید.
نکات مهم در استراتژی مدیریت ریسک
خیلی از مدیران سازمانها و سرمایهگذاران سعی میکنند در تصمیمات و رفتارهای خود محتاط باشند. اما مدیریت ریسک یک مفهوم حرفهایتر است که باید ویژگیهای خاصی را داشته باشد.
- مدیریت ریسک میتواند در هر کدام از مراحل انجام پروژه یا سرمایه گذاری انجام شود. بهتر است که از همان ابتدا تمام شرایط احتمالی را در نظر بگیرید. حتماً نوتیفیکیشنهای خاصی را برای هشدار تدارک ببینید. در بازار فارکس و کریپتو از سفارشات استاپ لاس Stop Loss برای جلوگیری از ضرر استفاده میشود.
- بهتر است توزیع مناسبی از میزان شدت ریسک خود داشته باشید. با تقسیم بندی علت و معلولی ریسک میتوانید میزان ریسک خود را نیز تعدیل کنید.
- شاخصهای زیادی برای سنجش میزان ریسک وجود دارند. حتماً میزان ریسک هر تصمیم مالی خود را ارزیابی کنید.
- سعی کنید اشتباهات خود را بپذیرید و از آنها درس بگیرید.
- همان طور که گفته شد مرتباً میزان ریسک خود را رصد کنید. شرایط بازار کریپتو و فارکس به سرعت دچار تحول میشود. پس بهتر است که در جریان امور قرار بگیرید.
سخن پایانی
«مدیریت ریسک چیست؟» Risk Management یک جزء حیاتی در تحلیل بازارهای مالی است که به سرمایهگذاران اجازه میدهد با دیدگاهی روشنتر به سرمایهگذاری بپردازند و ضررهای احتمالی خود را به حداقل برسانند. این رویکرد نیازمند درک عمیقی از بازارها و ابزارهای مالی است و همواره باید به روز رسانی شود تا با تغییرات بازار همگام باشد.
تریدرهای حرفهای معمولاً از روش ترید روزانه برای انجام معاملات استفاده میکنند. اکثر آنها ترجیح میدهند که در هنگام استراحت یک پوزیشن باز نداشته باشند. تکمیل معاملات این امکان را میدهد که فرد نگران سود و ضرر بازار در ساعات تعطیلی یا استراحت فردی نباشد. اما با استراتژی مدیریت ریسک میتوانید این نگرانی را کاهش دهید و با خیال راحتتری (حتی در تایم فریمهای بلندمدت) ترید کنید. کافیست حد ضرر و میزان ریسک دلخواه خود را انتخاب کنید.
بدین ترتیب، همه تریدرها بهتر است مقدار سود و زیان خود را نسبت به یکدیگر مقایسه کنند تا ببینند آیا سرمایهگذاری آنها ارزش ریسک را دارد؟ خیلی از تریدرهای حرفهای شاید در طول سال فقط چند ترید محدود (اما حسابشده!) داشته باشند.
سوالات متداول
چرا به مدیریت ریسک نیاز داریم؟
احتیاط شرط عقل است. در صورت کاربرد درست مدیریت ریسک میتوانید در هزینههای فردی و سازمانی صرفه جویی کنید و شانس سود خود را افزایش دهید. اصولاً سعی میشود از مدیریت ریسک فعال (active) در امور مالی استفاده گردد تا خطر از قبل مورد بررسی قرار بگیرد و شرایط جبران خسارت تعیین شود.
چه چالشهایی در مدیریت ریسک در بازارهای مالی وجود دارد؟
مدیریت ریسک در بازارهای مالی با چالشهای متعددی روبهرو است، از جمله پیچیدگی و تغییرات سریع بازار، نوسانات ناگهانی قیمت، نوسانات در نرخ ارز، و ابهامات در خبرها و رویدادهای جهانی. همچنین، تجربه نشان داده است که ریسکهای مختلف در بازارهای مالی همبستگیهای پیچیدهای دارند که میتواند تاثیرات جانبی ناخواستهای بر ریسکهای دیگر داشته باشد.
روشهای اصلی مدیریت ریسک در بازارهای مالی کدامند؟
روشهای مدیریت ریسک در بازارهای مالی شامل تنظیم سرمایه، تنوع در سبد سرمایهگذاری، استفاده از مشتقات مالی مانند قراردادهای آتی و گزینههای معاملاتی، استفاده از تحلیل فنی و اساسی، و اجرای استراتژیهای حفاظتی مانند خرید بیمههای ریسک است.