# | Coin | Price | Marketcap | Volume (24h) | Supply | Change | Last 24h |
---|
ارز میکر دائو چیست و چگونه کار میکند؟ پروژه Maker Dao چه مزایا و معایبی دارد؟ چگونه میتوان توکن میکر را خرید و فروش کرد؟
یکی از فرآیندهای مهم و کاربردی در بازارهای مالی، بحث وام دهی است. افراد از طریق موسسات مالی میتوانند مبلغ مشخصی را به عنوان وام دریافت کرده و در مدت زمان معینی آن مبلغ را بازپس بگیرند. یکی از مشکلات اصلی در این فرآیندها، کنترل و دستکاری آنها توسط نهادهای مالی متمرکز است. بانکها به راحتی میتوانند براساس مقدار منافع خود وامهای محدودی تعریف کنند و با قرار دادن شرایط سخت، همچون مشخص کردن شخصی به عنوان ضامن برای پرداخت وام، امکان وام گیری را از بخش زیادی از کاربران سلب کنند.
برخی پلتفرمهای حوزه دیفای (Defi) قصد دارند با ایجاد سازوکارهای غیرمتمرکزی، امکان وام دهی را به صورت آزاد برای افراد فراهم آورند. این پلتفرمها قصد دارند سازوکار وام دهی و وام گیری را از طریق شبکههای بلاک چینی پیاده سازی کنند تا کاربران بتوانند بدون نیاز به بانکها و موسسات مالی متمرکز، وامهای مورد نظر خود را دریافت کنند.
یکی از معروفترین پلتفرمهای حوزه دیفای در بحث وام دهی و وام گیری، میکر دائو یا maker DAO است. این پلتفرم یکی از بهترین گزینهها برای اجرای فرآیند وام دهی در مارکت کریپتوکارنسی است که توانسته کاربران زیادی را به خود جلب کند. در این مقاله قصد داریم تا این پلتفرم را به صورت کامل مورد بررسی قرار دهیم.
پلتفرم میکر چیست؟
قبل از معرفی ارز میکر، بهتر است ابتدا با شبکه آن آشنا شویم. میکر دائو یا maker DAO یک پلتفرم غیر متمرکز در بستر بلاک چین اتریوم است که قصد دارد بستری شفاف و همتا به همتا برای فرآیند وام دهی و وام گیری فراهم کند. کاربران در این پلتفرم میتوانند برحسب نیاز خود کوینهای اتر یا ETH را در پلتفرم میکر قفل کنند و در ازای وام دریافت نمایند.
وامهای دریافتی در پلتفرم میکر از طریق ارز دیجیتال دای (DAI) به کاربران پرداخت میشود که در مطالب بعدی به آن خواهیم پرداخت. کاربران بعد از دریافت وام، میتوانند آن را در پلتفرمهای خود سرمایه گذاری کنند. افراد در مدت زمان مشخصی و بدون معرفی ضامن، باید وامهای خود را به شبکه بازگردانند.
پلتفرم میکر علاوه بر بحث وام دهی، در بحث کنترل نوسانات معاملات کاربرد دارد. صرافیها میتوانند در زمانهای نامناسب بازار از پلتفرم میکر وامهای فوری دریافت کنند تا از نوسانات شدید و تغییرات ناگهانی قیمتها در معاملات خود جلوگیری کنند. این کار کمک میکند تا صرافیها بتوانند شرایط بهتری برای کاربران خود ایجاد کنند و اعتماد بیشتری از آنها به دست آورند.
تمامی فعالیتها در میکر دائو توسط سازمان مستقل غیر متمرکز اداره میشود. این سازمان توسط نودها و کاربران شبکه مدیریت و کنترل میشود. در سازمان DAO کاربران ایدههای خود را درباره آپدیتها، تغییرات شبکه، امنیت و چشم انداز میکر با یکدیگر مطرح میکنند.
تیم توسعه ارز میکر دائو (MakerDAO)
پلتفرم میکر در سال 2015 و توسط رون کریستنسن (Rune Christensen) طراحی و ساخته شد. کریستنس فارغ التحصیل رشته تجارت بین الملل است و یکی از کارآفرینان موفق کشور دانمارک به حساب میآید. او در سال 2014 ایده پلتفرمی غیر متمرکز برای وام دهی را با نیکولای موشیگان (Nikolai Mushegian) مطرح کرد. آنها بعد از طراحی معماری این پلتفرم، در سال 2015 توانستند اولین نسخه از maker DAO را در بلاک چین اتریوم پیاده سازی کنند.
موشیگان یک توسعه دهنده نرم افزار بود که نقش مهمی در توسعه و پیاده سازی پلتفرم میکر داشت. موشیگان تا قبل از راه اندازی پلتفرم میکر، در بخش توسعه قراردادهای هوشمند در بلاک چین و ساخت استیبل کوینهای غیرمتمرکز فعالیت میکرد. متاسفانه موشیگان در سال 2022 و در سن 29 سالگی فوت کرد.
بعد از پیاده سازی نسخه اولیه میکر، تیم توسعه این پروژه تصمیم گرفت تا با راه اندازی سازمان مستقل DAO مدیریت و کنترل این شبکه را به صورت کامل به کاربران واگذار کند. در حال حاضر تمامی تغییرات و تصمیمات پلتفرم میکر توسط سازمان DAO انجام میشود. کاربران میتوانند با خرید ارز میکر (MKR) وارد این سازمان شوند و ایدهها و نظرات خود را با سایر توسعه دهندگان پلتفرم به اشتراک بگذارند.
توکن های پلتفرم میکر
پلتفرم میکر برای بهبود خدمات خود از دو نوع توکن پشتیبانی میکند. این توکنها موارد زیر هستند:
- استیبل کوین دای (DAI): دای با نماد DAI استیبل کوین بومی پلتفرم میکر است که برخلاف استیبل کوین تتر، عملکردی کاملا غیرمتمرکز دارد. کاربران به کمک پلتفرم میکر میتوانند ارزهای اتر خود را در این پلتفرم قرار دهند و به جای آن استیبل کوین دای دریافت کنند. ارزش هر واحد از ارزهای دای، مانند استیبل کوین تتر، برابر با 1 دلار است. این ارز با بیشتر پلتفرمهای حوزه دیفای سازگار است و کاربران با دریافت این استیبل کوین میتوانند در برنامههای DApp مختلفی سرمایه گذاری کنند. همچنین کاربران میتوانند توکن دای را به عنوان وام از پلتفرم میکر دریافت نمایند.
- ارز میکر: توکن میکر با نماد MKR، رمز ارز بومی شبکه maker DAO به حساب میآید. این توکن با استاندارد ERC-20 به منظور مدیریت و کنترل پلتفرم میکر طراحی و ساخته شده است. کاربران با داشتن این رمز ارز میتوانند در نظرسنجیها و تغییرات شبکه شرکت کنند و ایدههای خود را برای توسعه پلتفرم دیفای با سایر کاربران به اشتراک بگذارند.
ارز دیجیتال میکر از هیچگونه الگوریتم اجماعی پیروی نمیکند. بنابراین این رمز ارز را نمیتوان استیک یا استخراج کرد. علاوه بر بحث حاکمیت، کاربران با خرید و نگهداری ارز MKR میتوانند بر روی آینده پلتفرم میکر سرمایه گذاری کنند.
بیشتر بخوانید: تتر چیست به زبان ساده و چه کاربردی در بازار ارز دیجیتال دارد؟
توکنومیک رمز ارز میکر (MKR)
یکی از بخشهای مهم در بررسی و تحلیل رمز ارزها، توکنومیک یا Tokenomic آنهاست. توکنومیک به نحوه توزیع ارزهای دیجیتال یک پروژه در بین کاربران اشاره دارد. هرچه میزان ارزهای دیجیتال یک پروژه بیشتر در بین کاربران تقسیم شده باشد، آن پروژه تمرکززدایی بالاتر و اعتبار بیشتری دارد.
تعداد کل توکنهای میکر برابر با 1 میلیون است. این تعداد محدود بوده و به گفته تیم توسعه میکر قرار نیست این مقدار افزایش پیدا کند. در حال حاضر (زمان نوشتن مقاله) حدود 900 هزار از این رمز ارز در صرافیها و کیف پولهای ارز دیجیتال معامله میشود. ارزهای میکر به صورت زیر در بین کاربران و سرمایه گذاران تقسیم شده است:
- 69.5 درصد برای توسعه دهندگان پلتفرم میکر
- 15 درصد برای تیم توسعه و سازندگان ارز میکر
- 4 درصد برای سرمایه گذاران دور اول جذب سرمایه
- 6 درصد برای سرمایه گذاران دور دوم جذب سرمایه
- 5.5 درصد برای سرمایه گذاران دور سوم جذب سرمایه
پلتفرم maker DAO از فرآیند توکن سوزی برای ارز MKR پشتیبانی میکند. این پلتفرم در مدت زمانهای مشخصی، بخشی از توکنهای MKR را از طریق کارمزد تراکنشها از شبکه خارج میکند. این کار باعث میشود تا قیمت ارز میکر در بلندمدت با رشد همراه شود و کاربران با سرمایه گذاری بر روی این ارز، در بلندمدت بتوانند سود خوبی کسب نمایند.
پلتفرم میکر چگونه کار میکند؟
پلتفرم میکر به کمک قراردادهای هوشمند شبکه اتریوم، بستری غیرمتمرکز را برای دریافت وامها فراهم کرده است. همان طور که میدانید، در سیستمهای متمرکز کاربران مجبور هستند افراد دیگری را به عنوان ضامن به بانکها معرفی کنند تا بتوانند از آنها وام دریافت نمایند. پلتفرم میکر با حذف ضامن و تمرکز بر روی وثیقه گذاری، وامدهی غیرمتمرکز را برای کاربران فراهم کرده است.
افراد برای دریافت وام مورد نظر خود باید به بخش maker vaults یا خزانه میکر مراجعه کنند. maker vaults وظیفه نگهداری وثیقه کاربران را بر عهده دارد. افراد با مراجعه به maker vaults، باید به میزان 150 درصد از میزان وام درخواستی خود را به عنوان وثیقه در خزانه میکر قرار دهند. این وثیقه باید از طریق کوین اتر (ETH) به پلتفرم پرداخت شود. اگر کاربران قصد دارند به میزان 1000 دلار از این پلتفرم وام دریافت کنند؛ باید 1500 دلار ارز ETH را در این شبکه قرار دهند.
افراد بعد از قرار دادن ارزهای اتر خود در پلتفرم میکر، توکن دای دریافت میکنند. توکن دای یا DAI، استیبل کوینهای غیرمتمرکز شبکه میکر هستند که هر کدام از آنها ارزشی معادل 1 دلار دارند. به دلیل سازگاری ارز DAI با اکثر پلتفرمهای حوزه دیفای، کاربران بعد از دریافت وام به راحتی میتوانند توکنهای دای خود را در بخشهای مختلف سرمایه گذاری کنند.
مزایای ارز دیجیتال میکر دائو
- مناسب برای کاهش ریسک سرمایه گذاری: پلتفرم میکر به کمک استیبل کوین دای، بستری مناسب برای کاهش ریسک سرمایه گذاران فراهم کرده است. کاربران در زمان ریزش مارکت کریپتو، میتوانند به کمک پلتفرم maker DAO داراییهای خود را به استیبل کوین DAI تبدیل کرده و از افت ارزش سرمایه خود جلوگیری کنند.
- وجود حاکمیت غیر متمرکز: پلتفرم میکر به کمک ارز دیجیتال MKR حاکمیتی غیر متمرکز در شبکه خود پیاده سازی کرده است. تمامی تصمیمات و تغییرات شبکه به وسیله رای گیریهای کاربران انجام میشود. این موضوع سبب میشود تا پلتفرم میکر شفافیت و امنیت بالایی را برای کاربران خود ایجاد کند و اعتماد آنها را بدست آورد.
- دریافت وامهای بدون واسطه: کاربران پلتفرم میکر میتوانند بدون مراجعه به نهادهای مالی متمرکز، از طریق قراردادهای هوشمند وامهای بدون واسطه دریافت نمایند. در حال حاضر پلتفرم میکر با بیش از 400 برنامه غیر متمرکز همکاری میکند. کاربران میتوانند وام دریافت شده از پلتفرم maker را در برنامههای دیفای مختلفی سرمایه گذاری و از آن سود دریافت کنند.
معایب ارز دیجیتال میکر دائو
- پرداخت وثیقههای زیاد: افراد برای دریافت وام از پلتفرم maker مجبور هستند مبلغی بالاتر از وام درخواست شده را در شبکه قفل کنند. این موضوع باعث میشود تا کاربرانی که سرمایه کمتری دارند، نتوانند از خدمات این پلتفرم استفاده کنند.
- وابستگی به بلاک چین اتریوم: پلتفرم maker DAO بر روی بلاک چین اتریوم طراحی و ساخته شده است. این پلتفرم بلاکچین اختصاصی ندارد و مقیاس پذیری و عملکرد آن به شرایط شبکه اتریوم وابسته است. هرچه میزان ترافیک اتریوم بیشتر باشد، هزینه کارمزد پلتفرم میکر بیشتر و سرعت تراکنشها پایینتر است.
- پیچیدگی بالا: استفاده از پلتفرم Maker چندان ساده نیست و کاربران باید درک خوبی از فناوری بلاک چین و قراردادهای هوشمند داشته باشند. این موضوع سبب میشود تا افراد مبتدی نتوانند به سادگی از خدمات این پلتفرم استفاده کنند.
- امکان متمرکز شدن حاکمیت: سازمان DAO از کاربرانی که دارای ارز میکر هستند؛ تشکیل شده است. هرچه کاربران تعداد ارز MKR بیشتری را خریداری کنند، قدرت رای بالاتری در این سازمان دارند و میتوانند در تصمیمات حاکمیتی شبکه تاثیرگذارتر باشند. این سازوکار حاکمیتی اگرچه در حال حاضر غیر متمرکز است؛ اما امکان دارد در آینده از این حالت خارج شود. در واقع افراد با سرمایه بالا میتوانند تاثیر بیشتری بر روی شبکه بگذارند و عملکرد این پلتفرم را متمرکز کنند.
تاریخچه قیمت رمز ارز میکر (Maker)
قبل از تحلیل تکنیکال ارز میکر، بهتر است ابتدا تاریخچه قیمت این رمز ارز را بررسی کنیم. تصویر زیر نمودار قیمت ارز MKR را نشان میدهد. این نمودار از طریق وب سایت tradingview.com استخراج شده است. کاربران در این وب سایت میتوانند قیمت لحظه ای ارز MKR و تاریخچه معاملات آن را در سالهای گذشته مشاهده کنند.
توکن میکر از جولای سال 2020 در صرافیهای ارز دیجیتال با قیمت 500 دلار لیست شد. این ارز دیجیتال از همان ابتدا توانست با استقبال گسترده کاربران مواجه گردد و وارد فاز صعودی شود. این فاز صعودی باعث شد قیمت تا اواخر سال 2020 به میزان 290 درصد رشد کند و به قیمت 1970 دلار برسد. رشد قیمت در سال 2021 نیز ادامه پیدا کرد؛ به طوریکه قیمت تا می 2021 با رشد 220 درصدی به 6370 دلار رسید. این قیمت بالاترین نرخ ثبت شده برای این ارز دیجیتال تا به امروز است.
از اواسط می سال 2021 روند صعودی قیمت به پایان رسید و یک روند نزولی قدرتمند در معاملات این رمز ارز شکل گرفت. این روند صعودی تا ژانویه سال 2023 به طول انجامید و در طی آن قیمت با ریزش 91 درصدی به سطح 540 دلار رسید. از جولای سال 2023 یک روند صعودی جدید در معاملات ارز MKR شکل گرفت. در این روند که تا به امروز ادامه پیدا کرده؛ قیمت با رشد 400 درصدی به سطح 2800 دلار رسیده است.
تحلیل تکنیکال آینده ارز دیجیتال میکر
یکی از بهترین ابزارها برای پیش بینی آینده رمز ارزها، تحلیل تکنیکال است. تصویر زیر چارت قیمت ارز میکر را در تایم فریم هفتگی نشان میدهد. در حال حاضر (زمان نگارش مقاله) ارز MKR در محدوده 2820 تا 2700 دلار قرار دارد. در معاملات این رمز ارز یک روند صعودی قدرتمند شکل گرفته که توانسته با شیب بالایی روند نزولی قبلی را بشکند و به سمت ناحیه مقاومتی 2970 تا 2800 دلار حرکت کند.
در هفته گذشته کندلهای نزولی و قرمز رنگی در معاملات ارز MKR شکل گرفته است. به نظر میرسد که قیمت در ناحیه قیمت فعلی وارد فاز اصلاح شود. در صورت شروع اصلاح قیمت، احتمال افت تا محدوده 2100 تا 1900 دلار وجود دارد. در صورت ادامه روند صعودی قیمت، توکن MKR ممکن است به ناحیه حمایتی مذکور واکنش مثبت نشان دهد و در سال 2024 به محدوده 3400 تا 3600 دلار رشد کند. اما در صورتی که قیمت بعد از برخورد به ناحیه حمایتی وارد فاز نزولی شود و این ناحیه را به سمت پایین بشکند، احتمال ریزش قیمت تا محدوده 1500 تا 1300 دلار وجود دارد.
نحوه خرید و فروش ارز میکر دائو (MakerDAO)
در حال حاضر ارز میکر با نماد MKR جزو 50 رمز ارز برتر مارکت کریپتوکارنسی به حساب میآید که در اکثر صرافیهای ارز دیجیتال لیست شده است. کاربران از طریق صرافیهای بایننس (Binance)، کوین بیس (Coinbase)، کوکوین (Kucoin)، کراکن (Kraken)، بای بیت (Bybit)، OKX ،Crypto.com ،Gate.io، صرافی پنکیک سواپ (PancakeSwap) و سوشی سواپ (Sushiswap) میتوانند رمز ارز MKR را خرید و فروش کنند.
رمز ارز MKR به دلیل پشتیبانی از استاندارد ERC-20 با اکثر کیف پولهای شبکه اتریوم سازگار است. کاربران میتوانند از طریق کیف پولهای تراست والت (Trust Wallet)، متامسک (Metamask)، آیم توکن والت (imToken Wallet)، والت کانکت (WalletConnect)، سیف پل (SafePal) و لجر (Ledger) این ارز دیجیتال را ذخیره و نگهداری کنند.
سخن پایانی
«ارز میکر دائو چیست؟» پلتفرم maker DAO یک برنامه غیر متمرکز در بستر شبکه اتریوم است. این پلتفرم DApp قصد دارد فرآیند وام دهی را به صورت غیر متمرکز برای کاربران مارکت کریپتو پیاده سازی کند. افراد به کمک این پلتفرم میتوانند وامهای فوری و بدون ضامن دریافت نمایند. به دلیل سازگاری پلتفرم میکر با اکثر برنامههای دیفای شبکه اتریوم، کاربران میتوانند وامهای دریافتی را در برنامههای دیفای سرمایهگذاری کنند.
پلتفرم میکر دارای دو توکن بومی DAI و MKR است. ارز دای یک استیبل کوین غیر متمرکز است که از طریق پلتفرم میکر ساخته میشود. کاربران از طریق آن میتوانند وامهای خود را دریافت کنند و یا بخشی از سرمایههای خود را به استیبل کوین تبدیل نمایند. ارز میکر یک توکن با استاندارد ERC-20 بوده که برای حاکمیت پلتفرم maker DAO ساخته شده است.
افراد با خرید ارز دیجیتال MKR میتوانند بر روی پلتفرم میکر سرمایه گذاری کرده و در نظرسنجیها و تغییرات شبکه شرکت کنند. این رمز ارز از سال گذشته توانسته وارد یک روند صعودی جدید شود. اگر پلتفرم میکر در سال 2024 بتواند عملکرد خوبی از خود ثبت نماید، ارز MKR میتواند مجدد با رشد قیمت همراه شود.
سوالات متداول
هدف از ساخت ارز میکر چیست؟
پلتفرم میکر قصد دارد بستری غیر متمرکز برای وام دهی فراهم کند. کاربران در این شبکه میتوانند داراییهای خود را قفل کنند و در ازای آن، وام دریافت نمایند. پلتفرم میکر برای مدیریت و کنترل فرآیندهای خود، از سازمان DAO پشتیبانی میکند. این سازمان از طریق ارز میکر یا MKR کنترل میشود. دارندگان ارز MKR میتوانند در سازمان DAO فعالیت داشته باشند و در تغییرات و نظرسنجیهای شبکه مشارکت کنند. بنابراین به صورت خلاصه هدف از ساخت ارز MKR کنترل و حاکمیت شبکه میکر است.
امنیت پلتفرم میکر چگونه تامین میشود؟
پلتفرم میکر در بستر شبکه اتریوم ایجاد و توسعه یافته است. این پلتفرم برای امنیت خود از الگوریتمها و قراردادهای هوشمند شبکه اتریوم استفاده میکند. تا به امروز هیچ هکر و کلاهبرداری نتوانسته به پلتفرم میکر نفوذ کند و یا برای آن اختلال ایجاد نماید.
آیا رمز ارز میکر قابل استخراج است؟
خیر. ارز میکر تنها یک توکن حاکمیتی در پلتفرم maker DAO است و از هیچ الگوریتم اجماعی پیروی نمیکند. در واقع این توکن قابلیت استخراج و استیکینگ ندارد و تنها برای رای گیریها و تغییرات شبکه مورد استفاده قرار میگیرد. در پلتفرم میکر، کاربران میتوانند استیبل کوین دای (DAI) را استیک کنند. آنها میتوانند با تبدیل داراییهای خود به ارز DAI، این استیبل کوین را در استخرهای نقدینگی استیک کرده و کسب درآمد کنند.
آینده ارز میکر در سال 2024 به چه صورت است؟
ارز دیجیتال میکر از جولای سال 2023 توانست روند نزولی دو سال اخیر خود را بشکند و وارد فاز صعودی شود. این فاز صعودی موفق شده تا به امروز ادامه پیدا کند. در صورتی که پلتفرم maker DAO بتواند در سال 2024 خود را ایمن نگه دارد و کاربران بیشتری را به خود جذب کند، بدون شک ارز MKR میتواند با رشد بالایی همراه شود. در حال حاضر پلتفرم میکر جزو برنامههای محبوب شبکه اتریوم است. تیم توسعه میکر تنها باید شرایط و قابلیتهای بهتری برای این پروژه فراهم کنند تا کاربران به این پلتفرم جذب شوند.
کدام پروژهها رقیبان ارز میکر هستند؟
به صورت کلی پلتفرمهایی که قصد دارند بستری غیر متمرکز برای وام دهی فراهم کنند؛ رقیبان ارز میکر محسوب میشوند. پروژههایی همچون کامپاند (Compound)، دی وای دی ایکس (dYdX)، آووه (Aave) و استیبل کوین یو اس دی کوین (USD Coin) رقیبان ارز MKR به حساب میآیند.