آنچه در این مقاله می خوانید
ارز دای چیست و چگونه کار میکند؟ ارز دیجیتال dai با چه هدفی ایجاد شده است؟ آینده رمز ارز دای به چه صورت خواهد بود؟
در سال 2017 بازار کریپتوکارنسی با استقبال بالای کاربران روبرو شد و تعداد زیادی از افراد، وارد این بازار شدند. اکثر کاربران برای ورود به این بازار، با مشکلات تبدیل ارزهای فیات به ارزهای دیجیتال مواجه بودند. بیشتر پلتفرمهای متمرکز برای اجرای این کار، کارمزدهای سنگینی دریافت میکردند و به گونهای راه را برای ورود کاربران به دنیای کریپتو سخت کرده بودند.
استیبل کوین ها به وسیله پشتوانه ارزهای فیات، این امکان را برای کاربران فراهم کردند تا بتوانند به راحتی وارد بازار کریپتو شوند و به خرید ارزهای دیجیتال مختلف بپردازند. استیبل کوین ها نقش مهمی در ورود کاربران جدید به دنیای کریپتو دارند. همچنین آنها در بحث مدیریت ریسک و دارایی سرمایه گذاران مورد استفاده قرار میگیرند.
یکی از محبوب ترین استیبل کوینهای حال حاضر بازار کریپتو، ارز دای (DAI) است که با سازوکار منحصر به فرد خود، یکی از رقیبان اصلی تتر به حساب میآید. در این مقاله قصد داریم تا همه چیز درباره ارز دیجیتال دای را بررسی کنیم.
ارز دای چیست به زبان ساده
ارز دیجیتال دای (DAI) اولین استیبل کوین غیر متمرکز بازار کریپتوکارنسی محسوب میشود و یک توکن ERC-20 است که تلاش میکند با وثیقه گذاری رمز ارزها، ارزش ثابت 1 دلار را برای خود حفظ کند. کاربران از دیگر قراردادهای هوشمند در بلاک چین میتوانند ارزهای دیجیتال خود را به عنوان وثیقه در اختیار پلتفرم دای قرار دهند و در ازای آن، استیبل کوین DAI با ارزش 1 دلار دریافت کنند.
ارز DAI استیبل کوینی غیر متمرکز است و توسط نهاد یا سازمانی کنترل نمیشود. این ارز برخلاف سایر استیبل کوینها، دارای پشتوانه ارزهای فیات نیست و تنها از طریق وثیقه گذاری ارزهای دیجیتال، ارزش خود را حفظ میکند. این رمز ارز توسط پروتکل makerDAO پشتیبانی میشود و هدف اصلی آن، افزایش ثبات در بازار کریپتوکارنسی است.
ارز DAI به دلیل ماهیت غیر متمرکز خود، اعتماد بسیاری از کاربران را به خود جلب کرده است. این اعتماد سبب شده تا کاربران به راحتی بتوانند ارزهای فیات خود را به ارز DAI تبدیل کنند و وارد بازار کریپتو شوند. همچنین این ارز در بحث مدیریت ریسک، بسیار مفید عمل میکند. افراد با قرار دادن ارزهای دیجیتال خود در قراردادهای هوشمند مشخصی، میتوانند استیبل کوین DAI دریافت کنند. قیمت این استیبل کوین در زمان نوسانات شدید بازار، چندان تغییر پیدا نمیکند و در محدوده 1 دلار قرار میگیرد.
تاریخچه ارز دیجیتال دای (DAI)
ارز دای توسط پلتفرم makerDAO ایجاد شد. میکر دائو در سال 2014 توسط ران کریستنسن (Rune Christensen) تاسیس شد. کریستنسن کارآفرین اهل دانمارک است و از همان ابتدای انتشار بیت کوین، به دنیای بلاک چین علاقه مند شد. او پلتفرم میکردائو را برای اجرای غیر متمرکز فرآیندهای مالی، مانند استقراض، وام دهی و غیره ایجاد کرد.
تیم توسعه این پلتفرم بعد از بررسی مشکلات موجود در شبکه تتر، تصمیم گرفتند اولین استیبل کوین غیر متمرکز بازار را منتشر کنند. آنها در سال 2017 با معرفی ارز سای (SAI)، به صورت رسمی اولین استیبل کوین غیر متمرکز بازار را خلق کردند.
سای یک توکن ERC-20 است که کاربران از طریق کوین اتر (ETH) میتوانند وامهای فوری دریافت کنند. درواقع کاربران با قرار دادن وثیقه خود به عنوان ارز اتر در میکردائو، وام خود را به صورت ارز سای دریافت میکردند. بعد از افزایش محبوبیت این استیبل کوین، تیم توسعه میکردائو برای ایجاد سهولت بیشتر، رمز ارز دای را معرفی کردند. این ارز دیجیتال میتواند از تعداد توکنهای بیشتری به عنوان وثیقه استفاده کند و سرعت بالاتری در انجام تراکنشها داشته باشد.
ارز دای چگونه کار میکند؟
همانطور که اشاره شد، ارز دای یک استیبل کوین غیر متمرکز است که پشتوانه آن ارزهای دیجیتال هستند. درواقع این استیبل کوین از ارزهای فیاتی مانند دلار، یورو، یوان، پوند و غیره پشتیبانی نمیکند و سعی دارد به کمک وثیقه گذاری و وام دهی، ارزش خود را به اندازه 1 دلار حفظ کند. ارز DAI به کمک پلتفرم makerDAO امکان وثیقه گذاری توکنهای شبکه اتریوم را برای کاربران فراهم میسازد. این ارز به کمک قراردادهای هوشمند Collateralized Debt Position یا CDP، ابتدا مقداری بالاتر از میزان وام تعیین شده از کاربران وثیقه میگیرد. وثیقههای دریافتی از طریق برخی از توکنهای شبکه اتریوم مانند اتر (ETH)، بت (BAT) و ارز USDC به این پلتفرم پرداخت میشود.
کاربران وامهای خود را به وسیله ارزهای DAI دریافت میکنند. آنها میتوانند ارزهای دریافت شده را در حوزههای مختلف دنیای کریپتوکارنسی استفاده کنند. زمانی که سررسید وام کاربران فرا رسد، آنها باید ارزهای DAI را به پلتفرم میکردائو بازگردانند. در صورتی که کاربر نتواند ارزهای دای خود را به شبکه برگرداند، پلتفرم تمامی خسارت را از طریق وثیقههای قرار داده شده توسط کاربران برداشت میکند.
کاربران برای مشارکت در تغییرات رمز ارز دای و شرکت در نظرسنجیها، باید از توکن makerDAO استفاده کنند. میکردائو با توکن بومی MKR و با استاندارد ERC-20 در بستر شبکه اتریوم ساخته شده است. کاربران از طریق توکن MKR علاوه بر شرکت در نظرسنجیهای این پلتفرم، میتوانند بر روی سایر پروژههای makerDAO سرمایه گذاری کنند. تیم توسعه میکردائو به منظور ایجاد اعتماد بیشتر کاربران به ارز DAI، یک مکانیزم خاموشی احتمالی را برای این پلتفرم طراحی کردهاند.
برطبق این مکانیزم، فرض میشود طی حمله هکرها به این پلتفرم، makerDAO از دسترس خارج میشود و کاربران نمیتوانند به وثیقههای خود دسترسی داشته باشند. در این حالت، چون پلتفرم متن باز و غیر متمرکز است، توسعه دهندگان میتوانند به سرعت آن را مجدد راه اندازی کنند. با فعال شدن مجدد پلتفرم، کاربران میتوانند با سرعت بالایی تمامی وثیقههای خود را از برنامه خارج کنند.
مزایای رمز ارز دای DAI
- ارز دیجیتال دای (DAI) به صورت غیرمتمرکز ایجاد و عرضه میشود و نهاد یا موسسه متمرکزی بر عملکرد این ارز دخالت ندارد. از همین رو افراد در سراسر دنیا بدون هیچگونه محدودیتی میتوانند از این استیبل کوین استفاده کنند.
- در مقایسه با سیستمهای مالی بین الملل، ارز dai با سرعت بالاتری میتواند تراکنشهای مالی را انجام دهد.
- دای در بستر شبکه اتریوم توسعه یافته و از الگوریتمهای امنیتی این بلاک چین استفاده میکند. به همین دلیل امنیت بالایی دارد و احتمال نفوذ هکرها به این پلتفرم بسیار کم است.
- به دلیل ساختار غیر متمرکز این ارز، اطلاعات حسابرسی dai به صورت شفاف در اختیار کاربران قرار میگیرد.
معایب رمز ارز دای DAI
- به دلیل حضور در شبکه اتریوم، میزان مقیاس پذیری پلتفرم makerDAO پایین است. همین موضوع بر تراکنشهای ارز DAI تاثیر میگذارد. این تاثیر بدین صورت است که افراد برای ساخت این ارز باید کارمزدهای بالایی برای انجام تراکنشها پرداخت کنند.
- استیبل کوین تتر، اصلی ترین رقیب dai به حساب میآید. در حال حاضر تتر محبوبیت بالاتری نسبت به دای دارد و بسیاری از کاربران، ترجیح میدهند ارزهای دیجیتال خود را برحسب تتر معامله کنند.
- این ارز به اوراکل بلاک چین (Oracle) بسیار وابسته است. تمامی فرآیندها و عملکردهای مربوط به ایجاد، سوزاندن و انتقال ارز dai از طریق قراردادهای هوشمند و اوراکلها انجام میشود. درصورت ایجاد یک مشکل در این اوراکلها، تراکنشهای این رمز ارز به صورت کامل با اختلال مواجه میشوند.
کاربردهای ارز دیجیتال دای
- دریافت وامهای فوری
کاربران میتوانند از طریق قراردادهای هوشمند CDP در پلتفرم makerDAO، رمز ارزهای خود را به عنوان وثیقه در شبکه قرار دهند و به جای آن، ارز دای وام بگیرند. این ارز به دلیل آنکه یک استیبل کوین است و ارزشی برابر با 1 دلار دارد، یکی از ارزهای کم ریسک بازار کریپتوکارنسی به حساب میآید. سرمایه گذاران در شرایط ضروری با تبدیل داراییهای خود به این ارز، میتوانند ریسک سرمایه گذاری خود را کاهش دهند. - ایجاد اهرم در معاملات
به کمک ارز dai، کاربران میتوانند در معاملات از ابزار اهرم یا لوریج (Leverage) استفاده کنند. نحوه ایجاد اهرم به وسیله این ارز بدین صورت است که ابتدا معاملهگر داراییهای خود را در قراردادهای هوشمند makerDAO به عنوان وثیقه قرار میدهد و ارز DAI دریافت میکند. سپس به کمک ارز دیجیتال DAI دریافت شده، میتواند کوین مورد نظر خود را خریداری کند.
کاربر میتواند چندین بار کوین مورد نظر خود را در قراردادهای هوشمند به عنوان وثیقه قرار دهد و ارز DAI را دریافت کند. بدین ترتیب زمانی که قیمت کوین مورد نظر افزایش یابد، کاربران چندین برابر سود دریافت میکند. - کسب سود از طریق آربیتراژ (Arbitrage)
قیمت ارز DAI تقریبا برابر با 1 دلار بوده و نوسانات قیمت آن در هر صرافی متفاوت است. کابران با رصد تاریخچه قیمت دای، میتوانند از اختلاف قیمت ایجاد شده در صرافیهای مختلف کسب سود کنند.
پیش بینی آینده رمز ارز دای dai
برای بررسی و تحلیل آینده ارز دای، نمیتوان نمودار قیمت آن را تحلیل کرد؛ زیرا نمودار این ارز تحت تاثیر قراردادهای هوشمند، نوسانات کمی دارد و در اکثر مواقع در محدوده 1 دلار قرار میگیرد. برای تحلیل ارز dai، باید فعالیت و برنامههای آن را در کنار سایر استیبل کوینها قرار دهیم و با مقایسه بقیه پروژهها، آینده آن را به صورت نسبی پیش بینی کنیم.
در حال حاضر ارز DAI غیر متمرکزترین استیبل کوین بازار کریپتو است که قصد دارد به جایگزینی مطمئن برای رمز ارز تتر تبدیل شود. این ارز دیجیتال امنیت بالایی دارد و کاربران برای ورود به پلتفرم وام دهی این ارز، باید احراز هویت دو مرحلهای را پشت سر بگذارند. ارز دیجیتال دای عملکرد خوبی در بحث وامدهی غیرمتمرکز ثبت کرده و امکان ساخت حسابهای آفلاین سودده را نیز برای کاربران فراهم کرده است.
برنامه DAI saving rate یک پلتفرم غیر متمرکز است که کابران میتوانند ارزهای dai خود را در آن ذخیره کنند و در مدت زمان مشخصی، سود معینی دریافت نمایند. این برنامهها، توکنهای دای را به قراردادهای هوشمند مشخصی ارسال میکنند. قراردادهای هوشمند این برنامه از طریق وثیقههای ثبت شده در پلتفرم maker DAO، سود کاربران را پرداخت میکنند. این برنامه در حال توسعه است و در آینده ویژگیهای جذاب دیگری نیز به آن افزوده خواهد شد.
با توجه به کاربردهای بی نظیر این ارز و محبوبیت بالای آن در بین کاربران، احتمال موفقیت این پروژه در آینده بسیار زیاد است. اگر در آینده این پروژه بتواند ارزش بازاری بالاتر از ارزش معاملات رمز ارز تتر ثبت کند، میتواند به بزرگترین استیبل کوین بازار کریپتوکارنسی تبدیل شود.
نحوه خرید و فروش ارز دیجیتال دای (DAI)
همانطور که اشاره شد، ارز دای اولین استیبل کوین غیر متمرکز بازار محسوب میشود که طرفداران بسیار زیادی دارد. به دلیل وجود تقاضای بالا برای خرید و فروش این رمز ارز، بسیاری از صرافیها استیبل کوین DAI را برای کاربران خود لیست کردهاند. بایننس (binance)، کوکوین (kucoin)، کراکن (kraken)، کوین بیس (coinbase)، هیوبی (huobi)، یونی سواپ (uniswap) و صرافی پنکیک سواپ (pancakeswap) بهترین صرافی ها برای خرید و فروش ارز dai به حساب میآیند.
همچنین اگر قصد نگهداری و ذخیره این ارز را دارید، توصیه میشود از کیف پول های ایمن به جای صرافی ها استفاده کنید. کیف پول های تراست ولت (trust wallet)، متامسک (metamask)، اتمیک والت (atomic wallet)، کوینومی (coinomi)، اکسودوس (exodus)، لجر (ledger) و ترزور (trezor) بهترین گزینهها برای ذخیره ارز dai به حساب میآیند. توکن dai از الگوریتمهای اجماع اثبات کار یا اثبات سهام پیروی نمیکند. در نتیجه کاربران نمیتوانند آن را استیک یا استخراج کنند؛ اما به وسیله پلتفرم maker DAO، افراد میتوانند با هولد ارز DAI، مقدار سود مشخصی دریافت نمایند.
ثبت دیدگاه
دیدگاه خود را درباره این مطلب بنویسید